NEC heeft bekendgemaakt met succes transistors te hebben geprint die uit koolstof nanobuisjes zijn opgebouwd. Aan de productie komen geen lithografische processen te pas, zoals gebruikelijk is bij het maken van chips.
Het Japanse technologiebedrijf NEC maakte een jaar geleden ook al transistors van koolstof nanobuisjes, of cnt's zoals ze vaak genoemd worden. Ook toen gebruikte het bedrijf inkt om delen van de transistors te printen, maar destijds leende slechts één laag zich voor de printtechniek. De research-afdeling van NEC heeft inmiddels echter vorderingen gemaakt, waardoor het printen van de volledige transistor mogelijk is geworden.De Japanners tonen hun techniek voor het printen van de cnt-transistors tijdens de International Nanotechnology Exhibition & Conference in Tokyo.
Door verbeteringen van de inkt die een isolerende werking heeft, en de inkt die voor de geleiding moet zorgen, heeft NEC de oxidatie tussen lagen weten te verminderen en de eigenschappen van de transistors kunnen verbeteren. De geprinte transistors zijn p-type-transistors met een aan/uit-ratio - een eigenschap belangrijk voor het stroomverbruik - van ongeveer 1000. Bij het gebruik van de printtechniek overstijgt de temperatuur van het substraat waarop de transistors gevormd worden, de 200 graden Celsius niet, zodat ook gevoeliger ondergronden gebruikt kunnen worden.
Dankzij de vorderingen met het printen van cnt-transistors kunnen ook organische materialen gebruikt worden om elektronische circuits te vormen. Een van de obstakels bij het inzetten van organische materialen is de beperkte mobiliteit van het kanaal, een onderdeel van transistors dat twee elektroden met elkaar verbindt. Het gebruik van koolstof nanobuisjes als materiaal voor het kanaal verbetert de mobiliteit of geleiding met een factor duizend ten opzichte van andere organische transistors. Daarmee zijn organische transistors snel genoeg voor praktische toepassingen. Het printen van organische transistors betekent overigens ook een aanzienlijke reductie in de milieubelasting vergeleken met de lithografische productie van chips.