Toshiba voert productie snelladende accu's op

Toshiba heeft plannen om een nieuwe fabriek te bouwen voor de productie van snelladende accu's. In 2010 zou de productie van deze zogenoemde scib-accu's meer dan vertienvoudigd moeten worden.

Toshiba Scib CellEen scib-accu kan binnen enkele minuten voor negentig procent worden opgeladen. Toshiba ontwikkelde de accu's en produceert de cellen voor de scib nu nog mondjesmaat. Het bedrijf heeft echter aangekondigd dat de productie de komende jaren fors wordt opgeschroefd. De huidige productiecapaciteit van ongeveer honderdvijftigduizend cellen per maand zou rond 2010 tot enkele tientallen miljoenen cellen per maand verveelvoudigd moeten zijn. Een enkele scib-cel levert 2,4 volt en is goed voor ongeveer 4,2Ah.

Het Japanse bedrijf zegt dat het eind 2009 met de bouw van een productiefaciliteit voor de accu's zal beginnen. Een jaar later moet de scib-fabriek accu's voor gebruik in industriële toepassingen, voertuigen en laptops kunnen produceren. De scib-accu's hebben naast de korte laadtijd nog een aantal aantrekkelijke eigenschappen. Zo zijn ze redelijk goed bestand tegen kortsluiting en kunnen de cellen ongeveer zesduizend laadcycli doorstaan zonder hun capaciteit te verliezen. De veelgebruikte lithium-ion-accu houdt het minder lang uit en laadt minder snel op.

Door Willem de Moor

Redacteur

24-12-2008 • 15:11

24 Linkedin

Reacties (24)

24
24
2
1
0
5
Wijzig sortering
Ik heb eens zo'n batterij gezien die in een mp3 speler zat. Minder dan 2 minuten opladen en 20 uur luisteren. Ik hoop dat dit snel mainstream wordt voor gsm's, mp3's en laptops.

En dik kan misschien op termijn wel een grote vooruitgang betekenen voor electrisch aangedreven auto's.
En dit kan misschien op termijn wel een grote vooruitgang betekenen voor electrisch aangedreven auto's.

Dat zou kunnen maar hou wel rekening met het volgende: als je in je auto een accupack van - zeg - 20kWh hebt wat je in 5 minuten op wil laden heb je het over een laadstroom van 240 kW. Dat kan een normale huisaansluiting (lang!) niet leveren. Stel je ook een 'tank'station voor met bv. 6 'pompen' en je hebt het over een max. aansluitwaarde van 1,5 MW. Dat zijn flink dikke kabels die je nodig hebt om het verlies enigszins binnen de perken te houden. Een enorm groot voordeel in de toepassing in elektrische auto's is wel dat ze veel beter rem-energie op kunnen nemen dan de huidge generatie accu's.

Ook op kleinere schaal heeft de hoge laadstroom al nadelen: een 50Wh laptop-accu die je in 5 minuten oplaadt vraagt dus 600W. De oplader zal dus wel een stukje groter zijn dan de huidige generatie opladers (die ongeveer 100W verstoken, afhankelijk van model laptop).

Dus: voordelen? Zeker, maar nadelen zijn er ook.
Voorspelling: binnen 10 jaar rijdt bijna iedereen met een elektrische wagen.
Voorspelling: Dat gaat niet gebeuren binnen tien jaar. Kijk maar naar hoeveel onzuinig auto's er nu op de weg rijden, hoe lang het geduurd heeft voordat er spaarlampen (mondjesmaat) gebruikt gingen worden en er hybride auto's gemaakt werden.

Bovendien is de opslag van elekticiteit nog niet zo efficient te doen. Fuel cells zijn wel een mogelijke oplossing, maar dan praten we over 25+ jaar in de toekomst voordat de eerste modellen op de straat rijden.
Voorspelling: Dat gaat niet gebeuren binnen tien jaar. Kijk maar naar hoeveel onzuinig auto's er nu op de weg rijden, hoe lang het geduurd heeft voordat er spaarlampen (mondjesmaat) gebruikt gingen worden en er hybride auto's gemaakt werden.
Die voorspelling hangt héél af van de olieprijs. Als binnen afzienbare tijd de olieprijs weer aan 150 doller per vat staat en deze keer doorschiet naar +200 doller per vat dan moet je maar eens kijken hoe snel er elektrische auto's zijn.

De voornaamste uitdaging aan een elektrische auto is op dit moment de energievoorziening. H2 vs accu's. H2 heeft veel nadelen, maar ook voordelen die een accu niet heeft zoals snelle hervulling. H2 en accu's vulden elkaar dus goed aan. Nu komt daar verandering in, nu kunnen accu's H2 vervangen en begint het probleem opgelost te raken.
Nu enkel nog een aantal instanties over de streep krijgen zodat die de boel niet saboteren en dan rijden we met elektrische auto's.

Wat ik me echter afvraag is, wat gaat er gebeuren met het verkeer als elektriciteit eens een heel stuk beterkoop wordt. Ik denk bv aan zonnepanelen op het dak (standaard in de nieuwbouw) en kernfusie. Dan kost elektriciteit "niets" meer en kan ook het verkeer enorm gaan toenemen... Niet ideaal dus.

Edit:
Elektriciteit kan je 'simpel' zelf maken, dus daar heeft de overheid minder vat op met hun belastingen...

[Reactie gewijzigd door High-Voltage2 op 24 december 2008 23:46]

Fuel cells zijn wel een mogelijke oplossing, maar dan praten we over 25+ jaar in de toekomst voordat de eerste modellen op de straat rijden.
Fout...
Ze rijden al rond:
http://automobiles.honda.com/fcx-clarity/
Dat dacht ik dus ook :)
Ook het feit dat ze 6000 charges kunnen hebben zonder in capaciteit in te boeten betekent dat daarmee de angsten dat de accu te snel vervangen zou moeten worden naar het verleden gestuurd kunnen worden. Zelfs met een actieradius van maar 100 KM zou je dan dus op de 600K zitten voor de accu's in zouden kakken. Weliswaar zou het iets sneller gaan omdat de accu's niet altijd helemaal leeg gereden worden, maar aan de andere kant is de actieradius op huidige auto's al een stuk groter en dat zal waarschijnlijk alleen maar beter worden.
Wat betreft het feit dat je met de hoge capaciteit een enorme stroom nodig zou hebben, dat is waar, maar aan de andere kant zijn er ook al zeer efficiente generatoren die achterin de auto geplaatst kunnen worden zodat je toch nog op benzine of eventueel over een tijdje op waterstof kunt rijden, die doordat ze continu op hun optimale toerental kunnen blijven toch efficienter werken dan een traditionele verbrandingsmotor. Daardoor kun je dus op je reguliere woonwerk verkeer lekker op de accu blijven rijden (de meeste mensen blijven dan wel binnen hun actieradius), en als je wat verder moet dan schakel je over op brandstof als je accu's leeg raken.
Uiteindelijk kunnen er dan of stroom "tank" stations komen die inderdaad beschikken over enorme capaciteiten (al verwacht ik dat het eerder 15 minuten zal duren om te laden en je ondertussen een kopje koffie drinkt), of de tankstations schakelen over op waterstof en voor langere afstanden gebruik je de generator...
waarom maar voor 90% duurt die laatse 10 % langer dan de eerste 90 % dan ?
Het 'aftoppen' van een accu kost relatief veel tijd. Omdat de spanning van de accu dan al dicht bij de eindspanning ligt gaat er per tijdseenheid minder stroom in. En aan de maximale laadspanning zit ook een grens.

Het is echter wel verstandig om te doen omdat accu's de langste levensduur hebben als ze steeds tot 100% geladen worden. Accu's die niet volledig geladen of ontladen worden, worden lui. Dat betekent dat de maximale capaciteit snel afneemt, sneller dan normaal althans.

Kennelijk is het verschil tussen 90% en 100% bij deze SCIB accu's groter dan bij anderen. Ben wel benieuwd of ze ook last hebben van geheugen effecten zoals andere accu's.
het "lui" worden van een batterij was zeer duidelijk uitgesproken voor NiCd batterijen, minder bij NiMh (al bijna niet) en bij Li-ion bijna nihil hoor!
Hadden ze ook niet getest dat Li-ion batterijen opgeladen tot 70-80% het langste meegaan? (kan me niet herinneren waar, zag een reactie van iemand in een gerelateerd nieuwsbericht die geloof ik wel een link gaf, maar het is al een tijd geleden)
Voor bewaren ja, op een constante kamertemperatuur en 70% opgeladen is de beste manier om bijv. een telefoon met Li-ion accu te bewaren.

Zo vol zijn telefoonaccu's dan ook vaak als je ze koopt.
Na drieduizend maal opladen zou het capaciteitsverlies beperkt zijn tot tien procent. Na vijfduizend maal opladen is de accu 'op', wat in zou houden dat de SCiB in totaal tien jaar dienst kan doen, met een keer opladen per dag.
Valt dus met deze best mee, komt uit: nieuws: Toshiba kondigt snelladende lithium-ion-accu aan
Gek, in de c't stond laatst het omgekeerde: een accu gaat langer mee als je em niet elke keer helemaal vol laadt. Em telkens voor 80-90% vullen zou voor minder slijtage in de cellen zorgen.
De accu's van de Prius (8 jaar garantie) worden bij voorkeur tussen de 40 en de 70% laadtoestand gehouden. dan gaan ze het langste mee. Of geven de laagste garantiekosten.
ja, ooit al eens laadcycli van een NiMh batterij gezien, of van Lipo batterijen?
Als de batterij bijna vol is moet men de laadstroom verkleinen om er voor te zorgen dat hij helemaal vol komt, als een fietsband die je op blaast...
Anoniem: 212607
24 december 2008 15:19
Wel vreemd dat dit nooit ingang gevonden heeft in de huidige markt omdat eigenlijk alle eigenschappen positief zijn en een heuse verbetering tov de huidige batterijen. Er moet dus wel ergens iets negatief zijn? Giftige stoffen? Hoge kostprijs?
Ze zijn nog niet zo oud en Toshiba is de enige producent tot nu toe ;)

Ongeveer een jaar geleden: nieuws: Toshiba kondigt snelladende lithium-ion-accu aan
Uiteraard waren toen alle fouten enzo er nog niet uit.

Ongeveer een maand geleden: nieuws: Toshiba demonstreert fiets met Scib-accu
Een van de eerste uiteindelijke modellen. Zoals je ziet is het dus allemaal nog vrij nieuw ;)
Er komt hoe langer hoe meer nieuws uit de ontwikkeling van batterijen, nog niet zo lang geleden stipte men "Silver-Zinc" batterijen aan en is de discussie H2 vs batterij nog eens opgelaaid, zo er eindelijk schot in de zaak komen?
Zou wel mooi zijn na 20jaar beloftes maken, dankuwel GM, voor mijn part ga je failliet, maar geef je eerst alle woekerwinst aan aandeelhouders, werknemers en partners!

natuurlijk zijn er nog andere factoren, capaciteit (wat hier ok is), recycleerbaarheid, schaalbaarheid(temperatuur bestendig ed), productiekosten, energiedichtheid (want 2,4V 4.2Ah is niet slecht, maar wat is de grootte van zo'n cel?)
nieuws: Toshiba demonstreert fiets met Scib-accu

Zie die accu, daar zitten 10 cellen in dus de grootte valt mee ;)
Dit is op dit moment voor de mainstream markt van elektrisch aangedreven voertuigen wel datgene wat een doorbraak kan betekenen. Er zijn zat mensen die voor minder geld de zelfde kilometers willen afleggen, maar niet uren de tijd hebben om te herladen. Een aantal minuten is dan te vergelijken met het heersend technologisch regime en maakt dan dus een kans.
Tesla is met dit soort accu's wel blij denk ik ;)
Dit lijken wel perfecte accu's!! Zoveel herladen en zo snel zonder capaciteitsverlies. Het is duidelijk dat er nog véél verbetering mogelijk is in accu-land.
Ik denk dat Shell de scib wel wil kopen...
...violation of Chevron's control of the battery patents for NiMH used in RAV4-EV...
Eén van de vele toepassingen zou ook het opvangen van piekspanningen/stromen bij blikseminslagen kunnen zijn. (klinkt een beetje jack-vance achtig ;) )
Voorlopig is de technologie om blikseminslagen te kunnen traceren er nog niet / uitontwikkeld maar stel voor dat je in één grote piek een stel grote condensatoren kunt opladen om deze vervolgens in een "iets" langzamer tempo te ontladen op de accu's.

Wat ik niet heb gelezen is de energiedichtheid van deze cellen t.o.v. lithium-ion en of lithium-polymeer cellen. Was er ook niet een melding over grafeen-accu's met grote energiedichtheden en snellere laadtijden??

Voor auto's zie ik in het eerste stadium meer toekomst in hybride-systemen waarbij de auto wordt afgeremd door kortsluitvaste electromotoren die hun energie in hoog tempo aan een beperkte capaciteit van dit soort accu's afgeven bij rem-acties en deze weer teruggeven bij het accelereren. Hier pak je denk ik ongeveer de helft van de capaciteit die een benzine- of dieselmotor moet leveren mee beet en heb je de fossiele brandstoffen alleen maar nodig om de auto op snelheid te houden.

Het laden van accu's zal nu nog vanuit met fossiele brandstof gestookte centrales gebeuren waarbij tijdens transport onredelijk veel energie verloren gaat...(tegen 35% geloof ik aan verliezen)
Beter is het toepassen van grote oppervlaktes zonnepanelen waarmee deze accu's kunnen worden opgeladen. Het één kan dus niet helemaal zonder het ánder om zinvol te kunnen worden genoemd...
Helaas zijn we er met name in nederland nog LANG NIET en is onze regering verre van bereid hier echt serieus in te investeren.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee