Toshiba demonstreert fiets met Scib-accu

Toshiba heeft in samenwerking met Cannondale Sports een fiets met elektromotor ontwikkeld die door een Scib-accu van energie wordt voorzien. Met deze snelladende accu moet de fiets gemiddeld veertig kilometer kunnen afleggen.

Toshiba demonstreerde zijn nieuwe accutechniek al bijna een jaar geleden: de Super Charge ion Battery, of Scib, zoals het bedrijf de accu noemde, kan binnen vijf minuten tot 90 procent van zijn capaciteit opgeladen worden. Samen met Cannondale Sports heeft Toshiba de accu's in een fiets verwerkt die de Tailwind genoemd wordt. Vanaf het voorjaar van 2009 zal de elektrische fiets in Amerika en Europa verkrijgbaar zijn voor een verwachte verkoopprijs van ongeveer 2400 euro.

De accu is opgebouwd uit tien Scib-cellen die in serie geschakeld zijn en 24V leveren. De twee kilo zware accu moet de fiets een reikwijdte van ongeveer dertig tot vijftig kilometer geven. Een elektrische motor in de naaf van het voorwiel kan een continu vermogen van 180 watt leveren, of een piekvermogen van 250 watt. Met een schakelaar aan het handvat van de fiets kan ingesteld worden of de motor een beetje extra hulp moet bieden of zijn werk in de hoogste stand moet doen. Op de Amerikaanse en Europese markten zal de Tailwind onder het merk Schwinn worden uitgebracht. Op de thuismarkt van het Japanse bedrijf zal Toshiba de fiets vooralsnog niet mogen verkopen, aangezien de motor naar verhouding te krachtig is. Volgens de Japanse wetgeving mag slechts de helft van het menselijk vermogen door de hulpmotor worden geleverd, terwijl de motor van de Tailwind evenveel vermogen levert als een menselijke fietser.

Tailwind met Scib-accu Tailwind met Scib-accu Tailwind met Scib-accu Tailwind met Scib-accu

Door Willem de Moor

Redacteur

23-11-2008 • 15:11

95

Reacties (95)

95
92
16
7
0
2
Wijzig sortering
Op de thuismarkt van het Japanse bedrijf zal Toshiba de fiets vooralsnog niet mogen verkopen, aangezien de motor naar verhouding te krachtig is. Volgens de Japanse wetgeving mag slechts de helft van het menselijk vermogen door de hulpmotor worden geleverd, terwijl de motor van de Tailwind evenveel vermogen levert als een menselijke fietser.
Ze zullen hem ongetwijfeld wel mogen verkopen, maar dan alleen niet als zijnde een fiets. An sich ook wel een logische regel. Zodra die motor meer power levert dan de fietser zelf, kun je niet meer spreken van een fiets met hulpmotor.
Ze spreken niet van meer power, maar van evenveel...Het is de Japanse wetgeving die zegt dat een motor niet meer dan de helft van het vermogen van een fietser mag leveren.
Anoniem: 111970 @sopsop23 november 2008 17:27
de kracht doet er niet toe volgens de wet - wel of het een hulpmotor betreft (geeft extra kracht als jij trapt - als jij niet trapt, doet die motor ook niets), of een zelfstandige motor (ook als jij niet trapt kan de motor z'n werk doen). Het lijkt hier om 't laatste te gaan, dus een bromfiets it is.
Kunnen deze accu's niet overal worden gebruikt??

Lijkt me een redelijk ideaal soort accu voor de meeste mobiele apparaten. Niet alleen elektrische fietsen, maar ook laptops, DHZ-gereedschap, schijnwerpers, en niet te vergeten: auto's!

Als je een auto met niet 10, maar 2000 van deze cellen hebt, en die binnen 5 minuten voldoende kunt opladen om weer verder te kunnen alsof je getankt hebt, dan is dat toch DE ideale accu voor in elektrische auto's? Eindelijk een elektrische auto die verder gewoon normaal is (en er ook normaal uit ziet)?
Nee, zoveel stroom kan je huis niet leveren, maar een tankstation wel. Die hoeven alleen maar een stroomaansluiting (evt krachtstroom) met hoge capaciteit aan te vragen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 19:22]

maar als deze fiets met 10 cellen al 2500 euro is... hoeveel moet een auto met 200 keer zo veel cellen dan niet kosten?

Het moet natuurlijk wel rendabel zijn... (hoewel ik ook niet snel 2500 euro voor eens fiets zou betalen)
Dat is een kwestie van tijd. Alles wordt metdertijd goedkoper.
Ze zijn een beetje prijzig, denk ik. Van die 2400 euro schat ik dat er zo'n 1600 naar accu, motor en regelunit gaat, dus laten we een gokken op 100 euro per stuk. Twee ton aan accu's die na een jaar of drie na productie (!) nog maar de halve capaciteit hebben. Dacht het niet.
Denk ook dat 2000 cellen in je auto ongeveer de hele auto in beslag neemt. Misschien zou je dan wat minder cellen er in moeten doen, maar dan kom je weer niet verder dan je eigen stad. :z Laat maar zitten dan ;)
We zijn van een lange weg gekomen. Sinds de allereerste batterij (becquerel bijv :P) is de energiedichtheid duizenden keren zo hoog geworden. Dus wie zijn wij om aan te nemen dat de energiedichtheid bij Scib-accu's al op het theoretisch maximum zit? :)
Als je zo'n dure fiets kan kopen, kan je dan niet beter een 2e hands autootje van 1000 euro kopen en de rest overhouden voor reparaties/benzine/belasting? Verzekering van allebei zal nagenoeg hetzelfde zijn denk ik. Ik vind 2.400 euro voor een fiets echt idioot veel geld. Een fiets wordt bovendien nog sneller gejat ook. Zo'n fiets met zo'n mooi apparaatje kan je niet ff in het winkelcentrum parkeren en dan verwachten dat alles er nog op zit als je terugkomt.

* Ruuddie Heeft al 2 gejatte fietsen gehad in een half jaar, allebei netjes afgesloten. En dat nog wel met een cheapass ding in Limburg...
Jij bent niet echt een groene jongen :p.

1. 2400 euro is omdat het een speciale accu is. Voor gewone mensen volstaat een gewone Li-ion accu en ik weet niet zo de prijzen maar ik denk dat je er zo zeker hebt voor een kwart van de prijs.

2. Zo'n fiets is voor mensen die niet op de normale manier kunnen fietsen, maar ook niet altijd de auto of brommer willen nemen. En zo zijn er echt genoeg mensen, vooral bejaarden. Als je ergens wilt geraken met je fiets moet je toch rond de 20-25km/h kunnen fietsen en ik kom echt genoeg mensen tegen die dat niet kunnen.

3. Inderdaad, hij wordt snel gestolen. Je hebt dan ook fietsen in allerlei soorten en dit is niet het soort fiets dat je onbewaakt achterlaat aan het station. Hij is echter wel ideaal om op een mooie zondagnamiddag een fietstochtje te maken, of om naar je werk te rijden (als daar een geschikte fietsstalling is).
Anoniem: 201824 @Ruuddie23 november 2008 20:29
RuuddieBoy Heeft al 2 gejatte fietsen gehad in een half jaar, allebei netjes afgesloten.
Dat klinkt meer alsof jij die netjes afgesloten fietsen hebt gegapt! ;)
Is het op dit moment een trend om vreselijk kortzichtig te zijn en niets te snappen van de wereld om je heen?
Waarschijnlijk heb je nog geen auto gehad, want dan had je geweten dat je met 2400 euro misschien een jaartje kunt rijden, als je niet te ver gaat. Die fiets daarentegen gaat wat langer mee dan een jaar.

Daarnaast heb je voor een auto een rijbewijs nodig, wat ook nog het nodige kost...
Hoe wordt dit ding opgeladen? Als hij ook kan worden opgeladen door zelf te fietsen zou dat ideaal zijn, ook al moet je dan een beetje snelheid inboeten bij dezelfde kracht.
ehm dat zou echt een verschrikkelijk idee zijn... dan ga je dus de energie die jij levert omzetten in elektrische energie en dan later dus weer terug naar bewegingsenergie wat beide keren geen rendement van 100% heeft.. dus je verliest alleen maar energie...

oftewel je moet meer energie leveren voor dezelfde afstand dan wanneer je de hele tijd zelf zou fietsen zonder die accu te laden

[Reactie gewijzigd door mastercard op 22 juli 2024 19:22]

ehm dat zou echt een verschrikkelijk idee zijn... dan ga je dus de energie die jij levert omzetten in elektrische energie en dan later dus weer terug naar bewegingsenergie wat beide keren geen rendement van 100% heeft.. dus je verliest alleen maar energie...
Een voordeel hiervan kan zijn dat je het fietsen onder sommige omstandigheden comfortabeler kan maken. Bijvoorbeeld: 's ochtends heb je wind mee, dus trap je extra om je accu op te laden. 's Middags heb je wind tegen, waardoor de extra kracht uit de accu ervoor zorgt dat je minder hard hoeft te trappen. Dat je dan wat energie verliest kan je dan voor lief nemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:22]

Maar je kunt wel regeneratief remmen, al is dat met een fiets lang niet zo'n groot voordeel als met een trein of een auto.
Of je gaat eerst een heuvel op en heuvel af genereer je vermogen, dan hoef je niet te remmen omdat je anders te hard gaat en je laadt je accu's weer op voor de volgende heuvel...
En berg af en berg op.... mja in nederland is alles plat, Als ik hier weg wil met de fiets, moet ik eerst 10 minuten een berg beklimmen..
40 km lang 250 W leveren is overigens iets wat de gemiddelde mens ongetrained niet kan. Bij 250 W ga je op een beetje normale fiets niet harder dan 28 km/h en dat moet je dan bijna anderhalf uur zien vol te houden. Op een racefiets met een goede zitpositie zit je bij gelijke trapfrequentie al op iets meer dan 36 km/h. (Zie bijv. http://www.kreuzotter.de/deutsch/speed.htm)

Het doet me een beetje denken aan de Sparta met van vroeger.

Deze fietsen van Daum ( http://www.daum-electronic.de/images/pedelec/trekkingH.jpg ) hebben overigens geen batterij, maar iets veel beters; Stats! :+
Anoniem: 154505 @0rbit23 november 2008 18:41
Leuk, maar die motor kan ook slechts 180 W continu leveren, en in het artikel staat niet dat de 40 km gehaald wordt bij 180 W continu. Er staat 'gemiddeld', en dat is overigens niet afhankelijk van de motor maar van de accu. Wellicht presteert die het beste wanneer er slechts 100 W geleverd hoeft te worden (wat aannemelijker is, vergelijk het verbruik van een auto). Verder staat er ook niet of die 40 km geheel op kracht van de accu+motor afgelegd wordt, of met hulp van trapkracht.
En laat leeftijd, warmte en koude nu ook invloed hebben op de prestaties van een accu. }:O
Deze fietsen van Daum ( http://www.daum-electronic.de/images/pedelec/trekkingH.jpg ) hebben overigens geen batterij, maar iets veel beters; Stats! :+
Stats kan mijn telefoon ook bijhouden via de ingebouwde GPS, en dat staat niet zo idiot op je fiets maar ligt gewoon lekker in je broekzak (ja, dat werkt echt!).
Wat heb je dan nog aan een fiets als je er lui op blijft zitten en de motor net zoveel kracht levert als jij dat zou kunnen?
voor oudere mensen die anders niet kunnen fietsen omdat ze de kracht niet meer hebben is dit natuurlijk ideaal.
sorry, maar dan moeten ze gewoon niet fietsen of lekker een hometrainer nemen, Albert komt eten thuis brengen.
Als je geen kracht hebt voor fietsen dan is er imho een te groot risico om nog deel te nemen aan verkeer, tenzij je zo'n scootmobiel neemt. je moet een fiets ook op namelijk en af en wel eens stoppen etc. Zwabberende oudjes op de fiets zijn gevaarlijk voor iedereen, terwijl een oudje op een scootmobiel netjes de stoep pakt en van iedereen voorrang krijgt, is ook zo fijn voor de oudere van dagen in kwestie.
Idd, mensen die beperkt zijn in iets moeten maar thuis blijven. Stop ze lekker weg, het liefst samen met gehandicapten, zigeuners en joden..... ow nee, dat hebben we in het verleden al eens geprobeerd....

Er zijn genoeg mensen die er de 'kracht' niet voor hebben, maar met een electrische fiets gewoon op een heleboel plekken kunnen komen, en dat zonder dat ze gelijk een gevaar op de weg vormen. Hetzelfde geldt voor oudere mensen die 80 op de snelweg rijden, aan de ene kant levensgevaarlijk, aan de andere kant prachtig dat ze nog vanalles kunnen onderneemen. Voor veel mesnen geldt dat als je dat van ze 'afpakt' je ze eigenlijk hun zin in het leven afpakt.... ik wil die beslissing niet maken!

Ennuh, er zijn genoeg plaatsen waar albert niet levert hoor ;)

[Reactie gewijzigd door IJsbeer op 22 juli 2024 19:22]

Het ging hier vooral om het in een hoekje stoppen van verschillende mensen.
Tevens is een brommer een heel ander alternatief. Zeker mensen met MS die hebben vaak veel last van trillingen die een benzine motor veroorzaakt. Tevens kan je hier gewoon op fietsen en op momenten dat je moe wordt of een heuvel of viaduct op moet komt de electro motor even bijspringen.
Dit zorgt er voor dat veel mensen toch even de fiets pakken ipv de auto.
Het is dus een fiets zoals de "sparta met" ooit bedoelt was.
sorry, maar dan moeten ze gewoon niet fietsen of lekker een hometrainer nemen, Albert komt eten thuis brengen.
Als je geen kracht hebt voor fietsen dan is er imho een te groot risico om nog deel te nemen aan verkeer, tenzij je zo'n scootmobiel neemt. je moet een fiets ook op namelijk en af en wel eens stoppen etc. Zwabberende oudjes op de fiets zijn gevaarlijk voor iedereen, terwijl een oudje op een scootmobiel netjes de stoep pakt en van iedereen voorrang krijgt, is ook zo fijn voor de oudere van dagen in kwestie.
Beste silent.....

Doe jezelf geen pijn en ga eens voor de lol naar je eigen website (url staat in je profiel) en lees de 2e regel van boven.
...Computers, duurzame ICT met een hart.
Ook staat er op die site:
U hoeft dus geen sociale ellende meer te ondersteunen!
Deze on-sociale opmerkking is mooie reklame voor je werk.... NOT
@ allen hierboven.

Lees eens goed.
Ik zeg niet dat mensen die niet meekunnen maar weg moeten kwijnen.
Ik geef juist aan dat als er geen kracht meer is voor een fiets het beter en veiliger is om met een scootmobiel te gaan reizen.
Dat is stabiel en berijd de stoep.
Fijn dus voor iedereen, de oudere in kwestie kan gewoon lekker zn ding doen op een veilige manier.


En ik ging enkel in op BEJAARDEN die te weinig kracht hebben om te fietsen.
NIET op andere situaties! Ik zie het nut van deze fiets en techniek zeker in!

Het op en afstappen van een fiets is gewoon gevaarlijk als je weinig kracht hebt en daar ging het me om. Dus JA dat is SOCIAAL! Dat is namelijk aan anderen denken en als ik me verplaats in een oudere van dage dan zou ik liever veilig thuis de spieren trainen op de hometrainer en buitenshuis veilig via scootmobiel reizen dan met een electrisch ondersteunde fiets reizen. Misschien komt het ook omdat mijn opa toen hij een jaar of 70 werd zn fiets wegdeed en inderdaad thuis een hometrainer ging berijden, met als onderbouwing precies wat ik dus zei.

Dus komaan zeg, voordat de hitlervergelijkingen komen eerst even verder lezen wat er echt staat svp!


EDIT: vol ergenis net bericht getypt.
Lees het terug en dan vooral de reactie op mn eerdere post en de ergenis is weg.
Als je uit mijn bericht waarin ik zeg dat een scootmobiel veiliger is dan een electrische fiets haalt dat ik mensen spuitjes wil geven, niet meer mee wil laten doen en het over andere mensen of situaties heb dan bejaarden dan lees je zo slecht dat je eigenlijk geen seconde ergernis verdient. Succes met het winen en botte reacties schrijven hier, ik geloof dit onderwerp wel. |:( pff 8)7

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 22 juli 2024 19:22]

Beste Silent7

Ik heb je bericht nog eens gelezen en als je heel goed tussen de regels doorleest valt je reactie idd erg mee.
Echter je begint met
sorry, maar dan moeten ze gewoon niet fietsen of lekker een hometrainer nemen, Albert komt eten thuis brengen.
Dan is de negatieve toon gezet.

Ook is je standpunt erg kort door de bocht. Als je stelt dat een scootmobiel met het oog op stabiliteit een betere oplossing is voor ouderen ben ik dat 100% met je eens. Echter een scootmobiel is meer om even snel de binnenstad in te gaan. Echter voor oudere die graag een stukje gaan fietsen echter waarbij de conditie niet heel erg goed is, maar die graag wel graag lang willen toeren is dit een mooiere oplossing.
lekker verkeerd beeld,

je moet dit zien als mensen die wel kunnen rijden maar die moeite hebben met berg op etc..

Voor hen is dit soort ding ideaal...

mijn oude buurvrouw had dat ook.. en die was geen gevaar.. ze zat gewoon soms last van haar heup...

ow wacht... ;)

Ik heb bijvoorbeeld ook reuma aan mijn heup op jonge leeftijd (21 jaar)... Fietsen over algemeen gaat goed enkel berg op etc... (kort is niet zo erg maar lange dan weer wel..)

lekker begrip heb jij... ;)
Als ik je volledig niet mee/inlevende reactie lees, geef je iedereen die niet meekan in de maatschappij het liefts meteen een spuitje, dan heb JIJ er tenminste geen last van.
Anoniem: 224933 @Silent723 november 2008 21:41
Totdat jij oud bent en graag nog een stukje van de wereld wilt zien
Jeetje, denk ff verder voor jij je mond opent aub.
Fietsen kost kracht maar die kracht inspanning is niet constant want daar zitten pieken in. Deze piek belasting is niet voor iedereen te behappen en met dit motortje aan wordt men dan even een viaduct op geholpen of de wind tegen op de dijk door geholpen. Overigens kan dit motortje 40 km aan en dat is meer dan menigeen fietst hier... denk ik :P
Lekker kortzichtig. Misschien heeft mij vriendin wel een aandoening waardoor ze haar lichaam niet te veel mag belasten en deze fiets daardoor een heel goed hulpmiddel is. Maar misschien moet je eerst het licht zien en zelf oud worden om te ondervinden wat het is al je minder mobiel bent.. raar dat het bericht van silent7 niet als ongewe......

[Reactie gewijzigd door shades op 22 juli 2024 19:22]

Dit type fiets bestaat al veel langer, en is ideaal voor veel mensen. Veel beter dan zo'n snorfiets, nu bewegen mensen zelf nog, wat goed voor ze is, het stinkt niet, maakt geen lawaai, en ze kunnen nog op redelijk normale snelheid fietsen.
het is sneller dan lopen, milieu vriendelijker dan een snor/bromfiets, goedkoper dan een auto en minder vermoeiend dan een normale fiets.
En als je haast heb kan je ook nog eens behoorlijk hard.
Heb je wel eens op een tandem gezeten, als je met zijn twee aan het trappen ben ga je echt hard (betere stroomlijning)

Het enige met deze fiets is je fietsmaat zegt geen woord terug :?
dat laatste kan ook als groot voordeel gezien worden natuurlijk :Y)
Ja is leuk en aardig maar op een gegeven moment houdt het op.
we moeten de oudjes niet maar blijven pushen dat ze alles kunnen.(autorijden fietsen op oude leeftijd. Ik vindt het er niet veiliger op worden met oudjes op de weg.

als je iets niet kunt moet je er mee ophouden en pak je openbaar vervoer.

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 22 juli 2024 19:22]

Juist ... we gaan elk mogelijk gevaar van de weg bannen..
Ok mensen die minder als 5 jaar hun rijbewijs niet hebben mogen na 22:00 door de week niet weg en in het weekend zelfs helemaal niet.. want dan gebeuren volgens de statistieken de meeste ongevallen bij de 'jongeren'...

Dus als we ze 5 jaar van de baan afhouden op deze momenten dan daalt het aantal verkeersslachtoffers...

zie je het probleem...?
Is een heel ander probleem. Pummels zuipen en spuiten hun plat terwijl ouderen veelal niet meer het fysiek en/of mentaal vermogen hebben om aan het openbaar verkeer mee te nemen.
Nou vergeet het maar dé meeste ouderen zijn zoo enorm vraag in hun reacties

Dat ik afgelopen weekend bijna op dé motorkap lag van zo'n idioot die zelf niet door heeft hoe gevaarlijk ie is

Maar zo'n fiets gaat natuurlijk een stuk langzamer

Dus hopelijk haalt deze fiets een hoop oudjes uit dé auto
Niet alleen voor ouderen, ook mensen met een lichamelijke beperking na bijvoorbeeld een (verkeers) ongeluk kunnen hier veel baat bij hebben.
Mijn buurvrouw is 55+ fit voro haar leeftijd
Maar heeft reuma en kan met de electrofiets weer gewoon en verder fietsen.

De auto blijft in de garage.
idd ook voor mensen met een lichamelijke beperking
Ik heb zelf een onvolledige dwarslesie en kan nog naar school fietsen (1,5 KM)
Maar dan ben ik compleet bek-af

Vaak genoeg moet ik dus met de bus
Als ik zo'n fiets had ging ik (bijna) altijd wel met de fiets
Dan wordt het een makkelijk vervoersmiddel?
Dat is wel behoorlijk kortzichtig van je. Alsof iedereen eeuwig jong is. Het is dus wel een fiets waarbij je zelf ook nog moet trappen, zij het de helft.
De meeste van dit soort fietsen werkt zodanig dat de motor niet alleen de benodigde kracht levert. Vaak is het zo dat de kracht van de fietser wordt versterkt m.a.w. de fietser moet zelf ook fietsen om vooruit te komen: levert hij zelf geen kracht dan levert de motor net zo min iets!
http://www.sparta.nl/nl/s...t-in-speciale-fietsen.asp
Hier zie je hoe dat bij Sparta werkt.
Electrisch fietsen is gewoon een heel stuk comfortabelre, ook voor mensen zonder lichamelijke hadicap.
Ik zelf (redelijk goed gezond) heb een middag op een fiets met trapondersteuning mogen rijden. Geweldig! Op de vlakke weg nauwelijks ondersteuining, maar helling op was de ondersteuning meer dan welkom. Maar ik moest wel zelf blijven doortrappen. Enige verschil met mijn eigen conventionele fiets: Ik kon blijven trappen met dezelfde kracht op de pedalen.
Ik zie veel voordelen in fietsen met trapondersteuning (de zogenoemde "electrische fietsen").
ik gok nu heel snel dat de tegenstanders zich voornamelijk in een luie stoel, aangedreven door een verbrandingsmotor (bedacht in1862), een auto, voortbewegen.
De auto is het voertuig waar zelfs de meest gehandicapte persoon zich nog in kan voortbewegen.
Op een fiets met zo'n motor zou je bv je actieradius kunnen verdubbelen, zodoende onbezweet op je werk aan te kunnen komen ,tegelijkertijd toch in beweging blijvende.

Ik voorspel dat over een aantal jaren de elektromotor common practice op een fiets wordt.
Voor jong en oud.

[Reactie gewijzigd door jurgenvdpol op 22 juli 2024 19:22]

Ik heb op de middelbare school iedere dag 3 uur verspeeld aan naar school fietsen en terug (dit 6 jaar lang), veel anderen pakten de brommer, ik vind het niet bepaald lui.
(wel duur, daarom heb ik het niet gedaan)
Mee eens, voor een afstand (van naar werk/school) tussen de 10 en 35km zou dit ideaal zijn. Ik fiets weleens naar mijn werk (26km - ruim 1uur) maar dat is te ver/lang om elke dag te doen, met wat extra electrieke pk's wordt dat beter te doen (bij 35km/h wordt dat nog maar 3 kwartier)
Een bromfiets gaat als je hem niet opvoert niet veel harder dan een fiets. Ik haal op de fiets zelfs regelmatig brommers in.
jij en met je nog de tourrenners... maar de gemiddelde fietser houdt een brommer/scooter buiten de bebouwde kom, niet opgevoerd, echt niet al te lang bij - 45km/u. Zelfs binnen de bebouwde kom of een snorfiets (30km/u) is er voor de meeste fietsers niet bij - laat staan als de wind een beetje tegen staat.. die brommer/snorfiets blijft echter lekker met 30 doortuffen.
Is het nou echt zo moelijk een paar getallen te onthouden? Een snorfiets mag 25 km/uur. Dat houd je als fietser op je gemak bij. Alleen als je een heel oud barrel hebt, of bang bent calorien te verbranden, behaal je met een snorfiets tijdwinst.
25 km/h is inderdaad te doen, tenzij je wind tegen hebt, dan verandert de zaak drastisch.
Toen ik 16 was ( kuch middeleeuwen ) had ik een solex
die reed 35 km/u ( wind mee 40 )
en werdt regelmatig uitgelachen door de fietsjeugd
ze konden mij inhalen, dat was hilarisch.. vonden zij zelf
alleen hield ik die snelheid er in de volledige 22 km
vaak haakten zij na een minuut of 5 á 10 wel af

laatst lacht enzomeer
Scheelt in ieder geval dat je niet hoeft te fietsen. Net zoals Jarrean moest ik eerder ook altijd een stuk of 40 kilometer fietsen per dag naar school, dan heb je het op een gegeven moment ook wel gezien. De brommer die ik daarom kocht scheelde mij zo'n anderhalf uur per dag!

Daarnaast, chapeau als je een uur lang onafgebroken 45 km/h kan fietsen op een normale fiets!
Right :+

De gemiddelde nederlandse fietser gaat niet harder dan 20 km/h, terwijl een scooter/brommer minimaal 45 kan, ergo, ruim 2x harder.

(Uiteraard kun jij harder dan 20, maar als jij 20 km lang een snelheid van 45 km/h haalt moet je de tour de france eens gaan rijden.
Anoniem: 111246 23 november 2008 15:21
Ik zie andere mogelijkheden voor zo'n accu aanboord van je fiets.
Leuk iets om je gadgets mee te voorzien van voeding tijdens een lange fietstocht!
Waarschijnlijk wat goedkoper om een paar zonnecelletjes op je bagagedrager te leggen dan ;)
Nu maar hopen dat deze accu's gegarandeerd brandvrij zijn... ik zie 't al voor me, als zo'n ding de geest geeft, ineens een witte steekvlam... moet je frame ook even deels van magnesium zijn, -> weg fiets! :P
Nog ff wat overdekte fietssnelwegen met stroompunten op de kleinere stukjes (Amsterdam-Utrecht, Rotterdam-Den Haag) en het zou mss een leuk alternatief voor in de file staan worden.
Minder frustratie
Meer beweging en buitenlucht
Mss vaak sneller
Beter voor milieu
Zou denk ik wel zo'n ding willen, grootste probleem als het echt een hit wordt is ws nog het criminele ongedierte.
Anoniem: 201824 @HanslH23 november 2008 20:21
Zo'n ding wordt vast vaak gejat als ze op de markt komen in NL. Genoeg junkies en dronken/ontspoorde gasten in NL om je dure fiets met accu te jatten. Zit er eigenlijk een contactsleutel in dat malle ding? :P
juist, overdekt met een overkapping vergelijkbaar met de geluidswal daar bij Zeist zodat je niet in een soort tunnel rijd.
Alleen dat ding achterop ziet er nu natuurlijk niet uit, hadden ze ietsje beter mogen wegwerken.

Het doet me denken aan een switch achterop je fiets
Dat wegwerken is niet zo handig. Sparta heeft een fiets die de accu in het frame heeft. Die kan je er alleen niet makkelijk meer uithalen als er iets mee is. En als je kijkt naar laptop-accu's kan het best wel eens makkelijk zijn er bij te kunnen (levensduur, brandgevaar).
Is het ook niet zo dat accu's tegenwoordig makkelijk uit een apparaat(lees hier fiets) weggehaald moeten worden? Zoiets was er toch ook met een Ipod aan de hand?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.