Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC hebben een lithium-ion-accu ontwikkeld waarin geen brandbare materialen zijn verwerkt. Hierdoor zou het verschijnsel van spontaan vlamvattende laptopaccu's opgelost zijn.
Onderzoeksleider Dr. Kai-Christian Möller laat weten dat het team met succes het brandbare organische elektrolyt in de lithium-ion-batterij heeft vervangen door een niet ontvlambaar en vormvast polymeer. Doordat het polymeer een vaste stof is kan er geen lekkage meer optreden. Volgens het instituut is het polymeer in het prototype vervaardigd uit de anorganische kunststof Ormocer, waarbij het de grootste uitdaging was om de vaste stof geleidend te houden, zo schrijft Ars Technica.
De onderzoekers verwachten dat het nog drie tot vijf jaar zal duren voordat de niet-brandbare accu's op de markt zullen verschijnen. Er zou nog het nodige werk te verrichten zijn op het gebied van opslagcapaciteit en de betrouwbaarheid van de nieuwe batterijen. Als de betreffende lithium-ion-accu's eenmaal op de markt zijn, dan zou het aanzicht van door brand geblakerde laptopbehuizingen, massale terugroepacties van gevaarlijke accu's en rechtszaken uiteindelijk tot het verleden moeten gaan behoren.
