Nieuw type li-ion-accu moet gesmolten notebooks voorkomen

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC hebben een lithium-ion-accu ontwikkeld waarin geen brandbare materialen zijn verwerkt. Hierdoor zou het verschijnsel van spontaan vlamvattende laptopaccu's opgelost zijn.

Onderzoeksleider Dr. Kai-Christian Möller laat weten dat het team met succes het brandbare organische elektrolyt in de lithium-ion-batterij heeft vervangen door een niet ontvlambaar en vormvast polymeer. Doordat het polymeer een vaste stof is kan er geen lekkage meer optreden. Volgens het instituut is het polymeer in het prototype vervaardigd uit de anorganische kunststof Ormocer, waarbij het de grootste uitdaging was om de vaste stof geleidend te houden, zo schrijft Ars Technica.

De onderzoekers verwachten dat het nog drie tot vijf jaar zal duren voordat de niet-brandbare accu's op de markt zullen verschijnen. Er zou nog het nodige werk te verrichten zijn op het gebied van opslagcapaciteit en de betrouwbaarheid van de nieuwe batterijen. Als de betreffende lithium-ion-accu's eenmaal op de markt zijn, dan zou het aanzicht van door brand geblakerde laptopbehuizingen, massale terugroepacties van gevaarlijke accu's en rechtszaken uiteindelijk tot het verleden moeten gaan behoren.

Laptop in brand

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-04-2008 • 15:54

19

Lees meer

Reacties (19)

19
19
6
2
0
0
Wijzig sortering
Het bericht zegt: "...het brandbare organische elektrolyt in de lithium-ion-batterij heeft vervangen door een niet ontvlambaar en vormvast polymeer."
Dat is dus nieuw, de redacteur van die wiki kan dus gaan updaten.

Li-polys zijn er al inderdaad al jaren, de nieuwigheid zit 'm dan ook in de onbrandbaarheid. Daar gaat het bericht dan ook over, misschien dat men in de war is geraakt dat er nu 2 soorten polymeren als actief bestanddeel gebruikt worden?
er wordt gesproken over een anorganisch polymeer (Si gebaseerd dus, ipv C. Er zijn andere mogelijkheden maar Si is het meest voor de hand liggend door het al bestaande gebruik in siliconenrubber (wat gebaseerd is op de vergelijkbaarheid van Si met C))
Ja, want het de polymeren in normale Li-po accu's branden wel makkelijk.

Overigens zijn er ook al andere typen Lithium-ion batterijen die niet meer in brand vliegen, zoals Lithium-ijzerfosfaat en Lithium-Titanaat.

Als deze accu's overigens dezelfde capaciteit hebben als een normale Li-po dan wil ik wel een setje in m'n volgende laptop ;)

edit:
Li-po brandje op youtube, altijd leuk.
http://www.youtube.com/watch?v=RQjudHKh-bI

[Reactie gewijzigd door elleP op 29 juli 2024 16:18]

Ter verduidelijking : Article created : 21:58, 26 March 2003
Al 5 jaar oud dus.

Wel apart dat hun dat als iets nieuws zien dan.
De onderzoekers verwachten dat het nog drie tot vijf jaar zal duren voordat de niet-brandbare accu's op de markt zullen verschijnen.
Misschien dat het initieel over slechts een battery ging, en niet een accu.
Hoewel laptop accus vaak niet meer zijn dan 12 AA batterijen die met elkaar zijn verbonden..

[Reactie gewijzigd door bbr op 29 juli 2024 16:18]

Anoniem: 236002 @bbr16 april 2008 20:28
Wel apart dat hun dat als iets nieuws zien dan.

Die hyperlink (met die streep eronder) moet 'zij' zijn, vooral als het een hyperlink is :P
Wel apart dat hun dat als iets nieuws zien dan.
het is ook nieuw, want hoewel het voor kleine en lichte toepassingen wel geschikt was, hebben ze er nu eentje moeten ontwikkelen voor een veel grotere capaciteit en zwaarder gebruik. (een laptop vreet nog best wat stroom, zeker de desktop vervangers met flinke ATi en Nvidia chips aan boord)

Daarnaast is het gebruikte polymeer in dit geval anders dan gangbaar was in Ni-Poly accu's tot nu toe. Dat in combinatie met wat ik hierboven schrijf... nieuw nieuw nieuw :)
Vroeg ik mij ook al af. Mijn 3 jaar oude iRiver mp3 speler had ook al een lithium polymeer batterij, en toen werd ook al als voordeel genoemd dat het niet brandbaar is, en lichter voor de zelfde capaciteit.
Neen. Ik en vele met mij gebruiken deze in radiografische vliegtuigjes omdat ze zeer snel opgeladen kunnen worden. De laatste modellen tot wel 4C (4x capaciteit in Ampere van de batterij/accu).

Na ruim 1000 laadcycli prikt menigeen de versleten batterijen lek en gooit ze in een plas water met een leuke vuurzee als gevolg.
En die verontreinigde plas water breng je dan naar de gemeentelijke inzameling?
Valt wel mee, in lithium accu's zitten bijna geen giftige stoffen :)
Neen. Die sturen we op naar Nederland ;)
Zoals elleP al aangeeft bevatten Lithium batterijen niet zo veel giftige stoffen en het restafval van het brandje wordt uiteraard de vuilnisbak ingekieperd om vervolgens als brandstof gebruikt te worden om m'n airco van prik te voorzien :P
Anoniem: 117334 16 april 2008 17:32
hebben we tegen die tijd niet waterstof in onze notebooks zitten. ok, veiligheid is dan waarschijnlijk nog steeds een probleem met H maar ik verwacht toch wel dat de komende jaren de infrastuctuur voor waterstofdistributie op gang zal worden gezet en daarmee ook de producten die hierop werken.
Ik denk dat de ontwikkeling op het gebied veiligheid voor waterstof deze zelfde kant op zal gaan, een vast vorm die niet gaat lekken. slush-puppie idee waar je het uit slurpt ofzo :)
Waarom zouden we waterstof in onze notebooks stoppen? Iedereen denkt alsmaar dat waterstof de oplossing voor alle milieuproblematiek is, maar waterstof is slechts een energiedrager, geen energiebron!
Duurzame energie, in de vorm van wind, zon en waterkrachtcentrales (en mogelijk biomassa), is de oplossing van die genoemde milieuproblematiek. Als we zover zijn dat we (bijna) volledig daarop over zijn geschakeld, kunnen we prima deze lithium accu's gebruiken. Ze zijn niet heel erg giftig en leveren weinig milieuschade op en bovendien een stuk veiliger, zoals dit artikel vermeld.
Waterstof is echt geen nuttige oplossing voor klein verbruik, alleen voor grote verbruikers zoals transport kan 't van pas komen.

[Reactie gewijzigd door Tees op 29 juli 2024 16:18]

Ik denk dat de ontwikkeling op het gebied veiligheid voor waterstof deze zelfde kant op zal gaan, een vast vorm die niet gaat lekken. slush-puppie idee waar je het uit slurpt ofzo :)
Asjeblieft, leer wat de mogelijkheden zijn. Waterstof in vaste vorm hebben we al. Het zit gebonden aan koolstof, en wordt verkocht onder de naam ' parafine'. Bij losmaken van de waterstof blijft een restproduct achter, wat her te gebruiken is of zonder noemenswaardige milieubelasting in de afvalbak in kan.

Dit is eenvoudiger te produceren, bewaren en vervoeren dan cryogeen vaste waterstof.

(dit is ongeveer evenveel onzin als de kreet: een waterstof maatschappij is het einde van alle problemen zoals milieuvervuiling, armoede en honger.)
Citaat vanuit wikipedia:
"Unlike lithium-ion cylindrical, or prismatic cells, which have a rigid metal case, polymer cells have a flexible, foil-type (polymer laminate) case, but they still contain organic solvent."
"Overcharging a Li-poly battery will likely result in explosion and/or fire."

Er zitten dus nog steeds brandbare organische stoffen in standaard li-poly accupacks. Deze nieuwe ontwikkeling is dus wel degelijk een vooruitgang in brandveiligheid.

[Reactie gewijzigd door Feni op 29 juli 2024 16:18]

Dat zuigt, heb je je gloednieuwe high end gamelaptop op je schoot. 3GB ram, 2,5GHz Quadcore en weet ik veel wat allemaal nog meer, vliegt ie in de fik. Benen verbrand, 2000 euri weg van die laptop...
ach die laptop wordt dan door de fabrikant vervangen...je benen, daar moet je dan bij de plastisch chirurg voor zijn en de rekening naar de verzekeraar van de fabrikant sturen..
Leuk, nu ontploffen ze niet meer..
Over 10 jaar blijkt dat we er kanker van krijgen en je ballen er af kletteren...
Er blijft altijd wel iets.. maar ja goed dat ze niet meer de rest van je huis af kunnen laten branden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.