Asus roept accu's die mogelijk oververhit kunnen worden terug - update

Asus roept gebruikers op om accu's van bepaalde notebook-modellen terug te sturen naar de fabrikant omdat ze 'een veiligheidsrisico' vormen, maakte het bedrijf bekend. De accu's zijn gebruikt in laptops uit Asus' Pro52- en X51-serie.

Asus roept de Li-ion-accu's van notebooks uit de Pro52- en X51-serie terug. Bij langdurig gebruik en onder bepaalde omstandigheden kunnen de accu's 'een veiligheidsrisico vormen'. Het gaat om in 2007 geproduceerde accu's van een extern bedrijf. De accu's zouden ook in laptopmodellen van andere fabrikanten zijn gebruikt. Er zijn geen details bekendgemaakt over het veiligheidsprobleem, al duiden dergelijke terugroepacties meestal op hitte-problemen. Ook Asus-woordvoerder Milan Rado verwacht dat het probleem te maken heeft met oververhitting, zo zei hij tegen Tweakers.net.

Asus heeft besloten om niet bekend te maken welk bedrijf de accu's heeft geproduceerd. Gebruikers met een laptop uit de Pro52- of X51-serie kunnen op de website van Asus controleren of hun accu onder de betreffende modellen valt. Als dat het geval is kunnen ze deze kosteloos laten omwisselen.

Asus-woordvoerder Rado verwacht dat andere fabrikanten die de getroffen accu's hebben gebruikt, binnenkort ook met terugroepacties zullen komen of dat al hebben gedaan. Hij zegt dat er nog geen gevallen bekend zijn waarbij mensen gewond raakten of anderszins schade hebben ondervonden in verband met het probleem.

Update vrijdag 10.00: Rado laat weten dat er wel degelijk een Nederlands geval is geweest waarbij letstel en andere schade heeft plaatsgevonden. Een Nederlandse vrouw blijkt brandwonden en schade aan haar bank te hebben gehad wegens een lekkende en oververhitte accu. Volgens Rado heeft de vrouw een schadevergoeding gehad.

Door Joost Schellevis

Redacteur

15-10-2009 • 15:17

44 Linkedin

Submitter: DJSmiley

Lees meer

Apple ontkent accuprobleem met iPhone Nieuws van 30 augustus 2009
Acer haalt 27.000 Sony-accu's terug Nieuws van 26 april 2007

Reacties (44)

44
43
19
2
0
2
Wijzig sortering
Pff, Alsof enkel Asus deze accu's gebruikt.... Acer gebrijkt bv ook adapters van hetzelfde merk als Asus. het is niet vreemd, gezien het artikel, dat ook Acer en andere merken dergelijke accu's gebruiken.

De X51 en Pro52 vallen wel deels buiten de mainstream lijn van Asus (X51/Pro52 zie je meer bij winkelketens), maar hebben veel weg van de Asus A6 en F3 serie. Het is dan ook niet onverstandig dat eigenaars van de volgende typen even een kijkje nemen:

Asus A6 / A6000
Asus Z92 / Z9200
Asus F3
Asus Z53

Mijn eigen F3Sc komt in ieder geval niet in aanmerking

[Reactie gewijzigd door GENETX op 15 oktober 2009 20:32]

Alleen een X51/Pro52 komt eventueel in aanmerking. Het heeft weinig zin om te kijken wanneer je bv in het bezit bent van een Z53.
Anoniem: 307738
16 oktober 2009 08:55
Het is gewoon verstandig dat de mensen die een X51 of Pro52 hebben ,de link in de bovenstande bericht (controleren) even aanklikken en even de tijd nemen om zijn of haar accu te checken.
Dat is mijn mening het is maar een kleine moeite het gaat hier toch om de veiligheid van de mens.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 307738 op 16 oktober 2009 09:47]

Dit soort zaken hoor je de laatste tijd best veel. Laatst bleken er ook een aantal iPhone's te zijn waarvan het scherm uitelkaar barst en nu weer zoiets. Nu ben ik wel benieuwd hoeveel accu's er terug gestuurd gaan worden.
"Hij zegt dat er nog geen gevallen bekend zijn waarbij mensen gewond raakten of anderszins schade hebben ondervonden in verband met het probleem."

Hmmm.... zal de accu de staart van een hond hebben laten smelten o.i.d.?
een te hete accu zal je wel merken als de laptop op je schoot staat.

over welke temperatuur hebben we het eigenlijk? plastic kan toch ook niet zo heet worden?
Ik vraag mij ook wel af idd, hoe heet te heet is.

Kunststoffen kunnen makkelijk richting de 200 graden, een aantal daar ver overheen.
Dus opzich, als dat zou gaan smelten.. heb je helemaal een probleem.. dan kan je je tafel ook wel afschrijven.
200 graden is voor 9 van de 10 kunststoffen wel erg heet hoor, de smelt temperatuur ligt vaak wel hoger, maar de zogenoemde "glas temperatuur" ligt vaak al veel lager. Bij de glastemperatuur krijg je al ongewenste eigenschappen van je materiaal.

Voorbeeldje:
De smelttemperatuur van PET ligt op 225 graden, de glas temperatuur op 70 graden
(Bron: Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs- P. van Mourik)
De glas temperatuur van bepaalde PC/ABS alloys (veelgebruikte voor electronica) ligt op ongeveer 130 graden.

Hoewel dit het kunststof wel zwakker maakt is dit niet het einde. vandaar dat ik uit ging van de gemiddelde smelt temperatuur :)
Ik vraag me af of mijn accu hier ook bij hoort. Mijn Acer 7720G accu is ook bij mij ineens spontaan superheet geworden, zo uit het niets, terwijl deze op de accu draaide. Deze is nu dus ook kapot want de laptop kan nog maar 1 minuut zonder stroom, terwijl deze voorheen makkelijk 2 uur kon.

Ik meen dat mijn accu van Sanyo was (volgens linux livecd)

[Reactie gewijzigd door Fairy op 15 oktober 2009 15:35]

Wellicht dat de accu in jouw Acer last heeft van een soortgelijk euvel, maar hij hoort toch echt niet bij de accu's van Asus die teruggeroepen worden... ;)
"Asus-woordvoerder Rado verwacht dat andere fabrikanten die de getroffen accu's hebben gebruikt, binnenkort ook met terugroepacties zullen komen of dat al hebben gedaan."

Misschien komt Acer er nog mee want er zijn nogal wat die Li-ion-accu's gebruiken.
Dit is een terug roep actie van Asus niet van Acer.
Zou het melden bij Acer als ik jou was. Misschien dat het een zelfde serie van de zelfde fabrikant is, alleen dat maakt Asus dus niet bekend. Maar het kan ook wezen dat het helemaal niks met elkaar te maken heeft.

edit:
Lenny77 typt sneller blijkbaar :P

[Reactie gewijzigd door JordyOnrust op 15 oktober 2009 15:45]

Anoniem: 298553
15 oktober 2009 15:50
Ik ben sinds kort de eigenaar van een Acer 5738ZG. Toen ik de ACER site bezocht, kwam ik erachter dat er bekende problemen waren met de accu van dit type (ook oververhitting gerelateerd). Hiervoor moest ik een nieuwe BIOS installeren, wat ik geen probleem vond.

Toch erg netjes dat ACER dit doet. We moeten ervan uitgaan dat dit hun waarschijnlijk wel een paar centen gaat kosten, wat voor andere fabrikanten misschien zou resulteren in het niet terughalen van laptops met slechte accu's met alle gevolgen van dien.

Als ACER hun upgrade program qua betalingen ook op orde krijgt is het helemaal in orde:). Over het algemeen wordt ACER beschouwd als een minder merk in de computerbranche. Persoonlijk ben ik het hier niet mee eens. De laptop die ik voor een zeer schappelijke prijs van 500 euro heb gekocht, kan de nieuwste games zonder veel problemen aan (Core 2 duo @ 2.1GHz, HD4570) en functioneert prima.

Natuurlijk zijn er nu mensen die gaan zeggen dat als ACER wat beter had opgelet de problemen waren voorkomen en de problemen voor hunzelf een stuk kleiner zouden zijn, maar goed, het zijn ook maar mensen en mensen maken fouten; iets wat vaak vergeten wordt.
Uhm... Wat heeft dit te doen met het artikel? Het gaat in dit artikel over een terugroep actie van Asus en niet over Acer.

edit:

@ G-bird: Als je alle reacties had doorgelezen had je gezien dat ik hierboven het volgende had gepost:
JordyOnrust in 'nieuws: Asus roept accu's die mogelijk oververhit kunnen worden terug'
Ik weet heel goed dat het om een accu's gaat die in meerder laptop merken verwerkt kunnen zitten, maar het heeft denk ik weinig nut om hier hele verhalen te plaatsen over laptops van merken behalve Asus die last hebben van het spontaan heet worden. Acer heeft in elkgeval heel vaak last van warmte, dus hoeft zeker niet altijd aan de accu te liggen. Heb zelf een Acer gehad die de eigenschap had zichzelf te koken. Maar in dit artikel gaat het over Asus.

[Reactie gewijzigd door JordyOnrust op 15 oktober 2009 20:53]

"De accu's zouden ook in laptopmodellen van andere fabrikanten zijn gebruikt."
Als je dit zinnetje leest en je hebt een laptop waarvan de accu warm wordt kan ik me voorstellen dat je bang bent dat diezelfde type accu toevallig in een Acer zit.

Het zou wel fijn zijn als we zouden weten wie/wat ze met "andere fabrikanten" bedoelen.
Lees (is moeilijk) wat de woordvoerder zegt
Asus-woordvoerder Rado verwacht dat andere fabrikanten die de getroffen accu's hebben gebruikt, binnenkort ook met terugroepacties zullen komen of dat al hebben gedaan.
Wellicht is het dezelfde leverancier en komt Acer ook aan de beurt voor een terugroepactie.

edit typo's

[Reactie gewijzigd door G-bird op 15 oktober 2009 16:45]

Oeps, titel verkeerd gelezen.

Vergis me wel vaker tussen deze twee bedrijven. Maar goed, zoals bvandeh zegt, deze accu's kunnen ook in andere laptops zitten.

OffTopic: Acer heeft dus ook relatief veel problemen met accu's op dit moment, volgens mij was daar een paar dagen terug nog een berichtje over.
Asus. Niet Acer. 8)7

Nvm te laat..

[Reactie gewijzigd door daan08 op 15 oktober 2009 16:06]

Perfect geregeld. Na een jaar of twee gebruik is een accu toch wel versleten en nu krijg je een gratis nieuwe. :P
Ja mooi is dat he, had ik laatst met m'n Dell laptop van 4 jaar oud. Ik start Ubuntu LiveCD en krijg een popupje van het OS dat m'n accu in het replacement program zit (da's best leuk van Ubuntu dat ze dat doen trouwens).
Of is het onnodige software die ongewenst meegeleverd word en alleen maar ruimte inneemt ?

Misschien in dit geval niet, maar vaak levert men toch wel teveel crappy programmatjes mee die niet in het voordeel zijn van de snelheid van je nieuwe laptop. Als ik m`n pc recover mag ik eerst een halfuurtje bezig zijn met het verwijderen en rebooten van mijn PC omdat er allemaal onnodige software op staat :P
Als het in een livecd zit of het wordt enkel tijdens de setup gezegd is dat toch enorm mooi. Zou van mij gerust een algemene website mogen komen waar alle fabrikanten hun recalls kunnen melden en setups naar kunnen verbinden om te controleren. Of gewoon regelmatig eens door het OS laten controleren.
Beter een programma dat heel of en toe eens cpu leeched ipv dode visjes denk ik dan....
Anoniem: 283778
@TheBorg15 oktober 2009 18:38
Ik ben eigenlijk wel blij dat ik een Pro52 laptop heb en dat mijn accu moet worden vervangen.

Tenzij de nieuwe accu's slechte kwaliteit zijn :/
Anoniem: 307738
15 oktober 2009 16:35
Waar hebben jullie het over het gaat hier om ASUS niet om ACER . |:(
lol ...jup, lijkt me nu wel duidelijk. Blijkbaar zijn er meer Acer gebruikers hier met accuproblemen. :9

Ik vraag me wel af of andere fabrikanten dezelfde accu's gebruiken, meestal komt dit toch uit dezelfde fabrieken rollen. Maar ja, dat zullen we dan gauw genoeg op T.net lezen denk ik dan.
zoals al 10 keer gezegd, het gaat over Asus die een terugroepactie doet van accu's die door een externe partij zijn gemaakt en ook door andere laptopfabrikanten zijn gebruikt.

staat ook in het artikel dat andere fabrikanten de accu's hebben gebruikt

[Reactie gewijzigd door 4tro op 15 oktober 2009 16:59]

ja, maar de meeste die hier over acer beginnen hebben gewoon de titel verkeerd gelezen en verder niet naar het artikel gekeken :)
Anoniem: 80466
15 oktober 2009 15:32
Toch een ander beleid dan bepaalde andere partijen die kampen met oververhitting van hun producten
Inderdaad erg netjes; daar kan Apple eens een puntje aan zuigen imo ^^
Bij alle andere laptop/telefoon fabrikanten betekend een accu-replacement:

Nieuwe accu opsturen, consument vervangt accu, oude accu terugsturen of:
Consument gaat naar winkel, accu wordt ter plekke vervangen.

Als Apple accu's moet gaan vervangen moeten ze het hele apparaat vervangen, of de consument moet het toestel opsturen/afgeven en hopen dat zijn data veilig blijft.
Als Apple accu's moet gaan vervangen moeten ze het hele apparaat vervangen, of de consument moet het toestel opsturen/afgeven en hopen dat zijn data veilig blijft.
Ik hoefde echt alleen maar de accu op te sturen, NA ik een nieuwe had ontvangen. Dat was gewoon heel standaard met die rotte partij sony accu's die Apple toen had. (net zoals Dell en HP geloof ik)
Bedoel je dezelfde Apple die een jaar geleden zonder morren de accu van mijn notebook verving als onderdeel van een recall? Een recall niet eens ingegeven door consumentenveiligheid maar doordat de capaciteit sneller afnam dan ervan verwacht mag worden?

Want als je die Apple bedoelt klets je duidelijk uit je nek.
Ik denk dat SirBlade bijvoorbeeld de Iphone bedoelt waarvan de accu dus NIET door de consument te vervangen is of de Ipod reeks. Dank moet je dus wel het hele product omruilen. Apple zou dit als het nodig is vast ook wel doen, maar het is gewoon een stukje lastiger.

Asus is trouwens echt niet de enige die het netjes regelt. Hp heeft voor een tijdje terug een vergelijkbare actie gehouden. Ook met accu's. Waren Accu's van de Pavilion en de Compaq Prestario series volgens mij die vervangen moesten worden.
Wat had Apple met oververhitting dan ? De accuproblemen bij Apple destijds zijn voor zo ver ik weet gewoon netjes afgehandeld.
Hmm, volgens mij zijn er de laatste tijd nogal wat iphones en ipods geweest met problemen waarvan Apple of zwijggeld (probeerde) te betalen, of alleen deed vervangen in dat geval. In ieder geval niet netjes afgehandeld.
Dat ging toch niet om accu's en oververhitting maar om glas wat kapot ging.
O ja, dit sprong spontaan stuk... Als je de artikelen gelezen had, had je waarschijnlijk gezien dat het om Appeltjes ging die zoveel hitte genereerde, dat het glas ervan brak.
'vermeend'

De enige iPhones die ik tot nu toe heb gezien met kapot glas, was omdat de eigenaar hem veelvuldig uit de vingers liet glippen.

Ik heb echt geen greintje goed onderbouwd bewijs gezien tot nu toe.

Technisch gezien is het opzich wel mogelijk, maar iPhones hebben chemisch gehard glas waar je echt wat moeite voor moet doen om stuk te krijgen. Als het eenmaal gaat, dan gaat 't hard ja. (net zoals een autoruit eigelijk)
ik heb een acer 7520G en die wilt na een half uurtje ook wel warm worden ook al doe ik niets meestal rond de 70 - 80 graden, toch maar straks eens controleren :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee