Canonical stelt nieuw notificatiesysteem voor Ubuntu voor

Canonical heeft plannen gepresenteerd om het notificatiesysteem in Ubuntu te vernieuwen. Door de gebruiker alleen mededelingen in tekst voor te schotelen, hoopt Canonical de usability van de Linux-desktop te verbeteren.

Ubuntu - Nieuwe notificatiemelding op de desktopDe kern van het voorstel dat Mark Shuttleworth, oprichter en geldschieter van Canonical, op tafel legt is dat er zich geen 'interactieve elementen' in de notificatieberichten bevinden, zoals dialoogverzoeken of hyperlinks. Daarnaast voorziet het nieuwe plan er in dat een applicatie slechts één notificatie tegelijkertijd op de Gnome- of KDE-desktop kan laten weergeven. Canonical hoopt dat de notificaties op deze manier minder als afleiding worden ervaren en dat conventionele dialoogvensters ingezet worden als er gebruikersinteractie nodig is.

Om de notificaties beter in desktopomgeving te laten passen, zullen ze voorzien worden van een nieuw grafisch jasje. Op het moment dat de grafische driver compositing-effecten ondersteunt, worden de meldingen voorzien van een transparante achtergrond. Daarnaast wordt het mogelijk om te klikken op de elementen achter de notificatie, alsof de desktopmelding er niet is.

Op basis van deze voorstellen gaat Canonical een applicatie schrijven voor Gnome en KDE, die onderdeel moet gaan worden van Ubuntu 9.04 en in samenspraak met een netbookpartner in de praktijk zal worden beproefd. De nieuwe applicatie zal compatible zijn met de bestaande api's en notification daemon, zodat het overgrote deel van de programma's zonder problemen met het nieuwe meldingensysteem kan omgaan. Sommige applicaties zullen echter aangepast moeten worden, omdat deze gebruikmaken van functionaliteit die niet langer ondersteund wordt. Canonicals ontwikkelaars zullen daarbij helpen, zo is toegezegd.

Volgens Shuttleworth beschikken de meeste grote opensourceprogramma's over een solide thuisbasis, bijvoorbeeld Mozilla voor Firefox en Novell voor Evolution, en is het daarom niet direct nodig dat Canonical veel tijd en geld besteedt aan de ontwikkeling van deze programmatuur. Waar wel voordeel geboekt kan worden, is in de gebruikersruimte tussen de individuele programma's, meent Shuttleworth. Daarom heeft Canonical besloten met een nieuwe blik naar de desktopnotificaties te kijken.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

24-12-2008 • 15:48

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Dat heeft Mac OS X ook met growl, best mooi zo _/-\o_

Overigens vraag ik me af of het ook functioneel is op de manier en zo de usability echt vooruit gaat.

[Reactie gewijzigd door Juicyhil op 24 december 2008 15:56]

Ik vind dat het wel degelijk een aanvulling kan zijn. Nu heb je enkel maar die popup-achtige dingen. Met Growl zie ik op mijn appeltje dat ik een netwerk stekker er in steek, wat voor snelheid ik kan krijgen op ethernet niveau en ik zie effe vlug mijn ip adres als de dhcp gewerkt heeft.

Dat zijn leuke dingen die ik ook graag in ubuntu zou willen zien. Wil je het niet, dan activeer je het niet. Ik hoop wel dat het niet een growl achtig feest wordt in Ubuntu voor ieder wissewasje.

Met iStumbler bijvoorbeeld kan je scherm overspoeld worden met berichten als er veel base stations te vinden zijn. Dat moet je dus niet doen.

Ik hoop dat het Growl project en het Ubuntu project op de API kan verenigen. Dat zou het ook makkelijker moeten maken op andere platformen dan OSX en Ubuntu om hier gebruik van te maken.
Wordt tijd trouwens dat apple growl standaard bij OS X gaat leveren. Voor de rest werkt het systeem perfect.
Ik hoop wel dat je altijd makkelijk zelf instellingen kunt aanpassen, al apple het erbij levert.

Mijn instellingen verchillen per notificatie

Basis instellingen:
- rechtsonder
- Smoke
- Transparant: 75%
- Verdwijn na 2.6 seconden

Meldingen MiniBatteryStatus.widget
- Basis
- Verdwijn niet (sluit kruisje)

Een andere notificator voor mij is trouwens cuckoo.prefpane
- Om de 15 minuten produceert mijn computer een zachte luie koekoe - heb ik om de tijd in het oog te houden

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 24 december 2008 17:06]

In principe hebben Gnome, KDE en Windows dit ook al, men wil het gewoon verbeteren.
Ik zie het nut niet om de interactiviteit met deze notifications te verwijderen.
Het is juist, naar mijn mening, onontbeerlijk om enkele snelle acties te kunnen uitvoeren via een dergelijke notification zonder daarvoor het bijhorende programma te moeten opstarten en gebruiken. (Ik denk aan een gmail-notificatie waarbij men een mail als gelezen kan markeren.)
Een notification is niet meer dan dat: een bericht van de computer aan de gebruiker.

Het idee is dat je ze kunt missen zonder dat er iets kapot gaat, of er rare dingen gebeuren. "Jantje is online", bijvoorbeeld.

Dingen waar je actie op moet ondernemen ("Batterij bijna leeg!", "Mailbox vol") zijn veel belangrijker, en moeten op een manier gepresenteerd worden die niet te missen is.

Dat is een beetje het idee erachter, volgens de nieuwe usability-man bij Canonical (ik was 2 weken geleden op de UDS in Mountain View waar dit gepresenteerd werd).
Komt het er dan ongeveer op neer dat elke programmeur voor ubuntu ipv MessageBox een notify mogelijkheid krijgen?
Volgens mij heb ik ooit zoiets dergelijks al eens gezien op OSX. Door een apart programma te installeren "ving" deze meldingen van andere programma's op (chats Email Rss meldingen etc).

Dat filmpje ziet er iig heel erg gaaf uit! Netwerk meldingen, geluid, chat, mail, batterij status (low / critical), calender afspraken, media player meldingen (alla winamp / amarok) en een hoop andere gekke meldingen. Heerlijk overzichtelijk, precies dat je ze totaal kan negeren en toch even ervanaf weet.
Al lijkt me wat basis interactie mogelijkheden soms wel handig (mail, update van software ed?)

Ik vraag me alleen af of andere applicaties hier wel gebruik van gaan maken als alleen Ubuntu dit krijgt?

[Reactie gewijzigd door marking op 24 december 2008 16:09]

Veel programma's hebben deze mogelijkheid al: als je je netwerkkabel eruit trekt komt er zo'n popup die naar je network-manager wijst met een mededeling daarover.

Ook de power-manager gebruikt het nu voor meldingen over batterij/stroomstatus, en het standaard mailprogramma gebruikt het voor mailnotificatie. Bij bzr zit een plugin die ervoor zorgt dat je meldingen krijgt bij nieuwe checkins op aangegeven branches code.

Er is dus al een API (namelijk de Desktop Notifications Specification (http://www.galago-project...tification/0.9/index.html), er wordt alleen een nieuwe implementatie van de daemon die eea opvangt en weergeeft geschreven.
Dit is miss beetje offtopic maar wat ik wel irritant vind is dat applicaties speciaal voor 1 bepaalde distro geschreven worden en niet gedistributeerd wordt aan andere distro's, in de titel wordt hier dus weer Ubuntu genoemd, waarom niet gewoon Gnome en KDE want dit notificatie ding heeft helemaal niks met Ubuntu te maken (behalve mark shuttleworth).

Maargoed even ontopic, waarom het wiel opnieuw uitvinden en niet gewoon de notification daemon aanpassen (themable maken met gtkrc (+ compiz) anyone?)
Als deze nieuwe notificatiesoftware door gebruikers beter gewaardeerd wordt dan de huidige programmatuur op dit gebied, dan kun je er donder op zeggen dat het ook door andere distributies gebruikt gaat worden. Maar dan moeten die wel eerst overtuigd zijn en dat gebeurt binnen de opensourcewereld nu eenmaal beter met werkende applicaties dan met wat vage verhalen, zeker als er al applicaties zijn die gewoon werken.

Het wiel wordt overigens niet opnieuw uitgevonden, het wiel wordt wat bijgesteld. Op notificatiegebied bestaat al een gezamenlijke specificatie, die door Gnome en KDE is geïmplementeerd. Op zich voldoet die; oftewel, het wiel is er. Maar als je met een nieuwe bril en andere vooronderstellingen naar de bestaande implementaties van de specificatie kijkt, dan blijkt dat er verbeteringen mogelijk zijn. Tada! Dat is wat Canonical gedaan heeft en gaat implementeren.

Het gaat hier overigens niet alleen om themen, maar om een andere manier van gedachte: notificaties zijn meldingen, die je op zich zonder kleerscheuren kunt missen. Als je er acties aan vastplakt, zoals nu het geval is, dan moet je er op reageren en dan kun je ze niet missen. En daarmee loop je voorbij aan wat een notificatie ten diepste is. Om te voorkomen dat er acties op notificaties terechtkomen, moet je dus wel verder gaan dan alleen themen.
De nieuwe applicatie zal compatible zijn met de bestaande api's en notification daemon, zodat het overgrote deel van de programma's zonder problemen met het nieuwe meldingensysteem kan omgaan.
// even zonder de bron te hebben gelezen

Dat zegt dus dat ze een nieuwe applicatie gaan maken die compatible is met de bestaande (notification-daemon)... dat is nou net niet wat ze moeten doen.

Als notification-daemon en libnotify niet bieden wat ze nodig hebben dan moeten ze die pakketten uitbreiden of eigenlijk flexiebeler maken. dan hoef je niet een "compatible" applicatie te maken wat weer tijd en geld scheelt. Van wat ik weet met die 2 pakketten (ik gebruik nu fedora en zie die notificaties wel is) is het al redelijk flexiebel en heeft die daemon al theme ondersteuning. Ze kunnen het dus eigenlijk al met de bestaande technieken. alleen effe een thema maken.

Voor al die andere software die dan compatible moet worden gemaakt zodat ze notificatied kunnen laten zien kunnen ze gewoon dbus gebruiken. voor dat soort dingen is het ook precies.

Dus voor ubuntu: thematje maken, notification-daemon aanpassen (en de patches upstream sturen!) en klaar.
Het zou handig geweest zijn als je op zijn minst het hele bericht of dan toch maar de bron wél had gelezen... In het artikel staat dat de Ubuntu-mensen niet langer willen dat notificaties (meldingen) gebruikt worden voor acties. Notificaties moet je kunnen missen en dát (het compleet verwijderen van notificaties met acties erop) kunnen ze niet doen door alleen het thema even aan te passen.

Men moet dus wel de applicatie aanpassen. Of dat een fork wordt of een compleet nieuwe applicatie maakt niet bar veel uit, aangezien er volgens de libnotify-maintainer overleg geweest is en nog steeds gaande is over een integratie van de nieuw ontwikkelde code in Gnome en KDE.
Ik heb dit hele bericht wel gelezen!
en nu ook deze: http://www.chipx86.com/blog/?p=279

En van wat ik lees op chipx86 gaat canonical voor nu:
- Een nieuwe applicate maken (of het nou een fork is of "from scratch" maakt niet uit)
- - die Later upstream moet komen!
- Een update op de bestaande specificatie

Feit is dus wel dat er, voor hoe lang of kort dan ook, 2 verschillende notification daemons komen. 1 van chipx86 en 1 van canonical. Zoalg hun op dezelfde lijn zitten kan dat later weer makkelijk(er) terug naar 1 applicatie.

En zoals ik het lees wil ubuntu een (onofficiele) standaard zetten waarvan ze hopen dat de rest die op gaat pakken.

Allemaal opzich wel een goed idee, maar lijkt me nogal een grote gok. Als het allemaal niet zo uitpakt als ze willen zijn er straks 2 notificatie systemen in linux en dat is nou net niet nodig..

Ik geeft het trouwens wel een goeie kans dat het gaat lukken.. maar toch een grote gok.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 26 december 2008 03:44]

Het gaat niet alleen om een theme. Het gaat er om *hoe* het gebruikt moet worden door programma´s. Nu hebben pidgin ed hun eigen manier om te laten zien dat iemand online gaat, en krijg je een notify als je batterij bijna leeg is. De spec die ze nu gaan ontwikkelen gaat daar over.

Dus het is zeker aan te raden om de bron even te lezen. En ik ken de codebase van de notification-deamon niet maar ik denk wel dat de mensen bij Canonical heel goed kunnen bedenken of ze het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn, of dat ze constructief vanaf scratch beginnen. En dan vind ik het natuurlijk heel fijn dat ze het compatible houden :)
Dit word opzich wel allemaal afgevangen in gnome alle apps gebruiken daar dezelfde uniforme meldingen maar meer standarisatie is zeker mooi, wat ik in dit tweakers nieuws bericht mis is bron naar het commentaar van ars technicha als deze software afhankelijk word van compiz fusion
Om eerlijk te zijn is dit idee een beetje ouderwets. Het *is* er al, namelijk Mumbles. Mumbles is een growl-like applicatie welke je ook informatie "bubbels" kan laten zien. Het werkt via DBus én libnotify, en de latest version heeft ook ondersteuning voor network. Dat laatste werkt ook op basis van Growl.

Ik had als test een scriptje geschreven wat ons hele LAN afzocht naar PC's en er een Growl bericht heen stuurde. Zowel de Mumbles-laptops als de aanwezige Mac's gaven netjes het zelfde bericht. Erg leuk.

Het kan die standaard "balloontips" overriden met een Mumbles notification.

Werkt prima, waarom zou men nu tijd in een systeem steken als er een prima systeem op de markt is wat desnoods "overgenomen" zou kunnen worden.
Anoniem: 276663
24 december 2008 16:00
Thumbs up!
Lijkt me een goed initatief!
Het lullige ondertussen is dat er al een 'standaard' was (die amper werd gebruikt). KDE was ook bezig wat te maken, zocht contact met de makers van de 'standaard' die niet geinteresseerd waren, dus is er nu een KDE -brede oplossing die trouwens heel wat uitgebreider is dan wat Shuttleworth wil. En dan komt markie dus met nummer 3. Als hij nu slim is zorgt hij gewoon dat de gasten achter de bestaande standaard samenwerken ipv moeilijk doen, dan komt het vanzelf goed.

Ondertussen vind ik het belachelijk dat er weer kabaal word gemaakt om een scheet van Shuttleworth. Dit voegt weinig toe, het is puur marketing, imho. Maar dat is tenslote ook het enige waar Ubuntu echt goed in lijkt te zijn?!?!?
Dit nieuwe systeem is compatible met wat er al was:
De nieuwe applicatie zal compatible zijn met de bestaande api's en notification daemon, zodat het overgrote deel van de programma's zonder problemen met het nieuwe meldingensysteem kan omgaan.
Dus er wordt hier niet een nieuwe standaard uitgevonden. Wel moeten sommige programma's worden aangepast, omdat er nu geen knoppen e.d. meer in de notificaties getoond kunnen worden (als dat echt nodig is, dan moet het programma een popup-dialog laten zien in plaats van een notificatie).

Kleine dingen zoals dit zijn wel degelijk belangrijk om de bruikbaarheid van het OS te verbeteren.
Als de gekozen manier niet blijkt te werken, dan komt dat na Ubuntu 9.04 uit de evaluatie, en wordt het aangepast zodat het WEL werkt.

Punt is dat er nooit echt goed gebruikersonderzoek geweest is naar dit soort notificaties (in de free software-wereld), en dat dit een van de eerste gestructureerde zoektochten naar usability van notifications is.
Ik voel wel wat voor dit idee en doormiddel van interactie met d-bus moet dit heel goed mogelijk zijn.
Ubuntu is juist ontstaan met gebruiksgemak in het achterhoofd. Ubuntu is ideaal voor nieuwe linux-gebruikers, maar ook geschikt voor gevorderde users. Wat noem jij 'gewone' notificaties overigens? dmesg of zo? want als jij het hebt over ' n00bs ' die een grafische interface gebruiken, moet jij vast wel zo'n bikkel zijn die alleen cli gebruikt.

(disclaimer: ik geef zelf voorkeur aan cli, en dus ook dmesg, maar om nou te zeggen dat een grafische notificatie voor n00bs is? :P )
ik bedoelde libnotify notifications, maar ik zie op de site van MS dat icoontjes iig nog mogelijk zijn, dus misschien is het minder erg dan het mij eerst leek.
"..., maar ook geschikt voor gevorderde users"

En waarom zou Ubuntu ongeschikt zijn voor gevorderde gebruikers?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee