Canonical maakt Ubuntu-port voor ARMv7-netbooks

Chipmaker ARM en Ubuntu-maker Canonical hebben een overeenkomst gesloten. Canonical zal zijn Ubuntu-distributie porten naar het ARMv7-platform, zodat deze op Cortex-A8- en Cortex-A9-cpu's kan draaien.

ARM Ubuntu logoARM wil met zijn nieuwe Cortex-cpu's de markt voor netbooks en mid's betreden om zo tegenwicht te bieden aan Intels succesvolle Atom-processor. Volgens de chipfabrikant zijn de Cortex-cpu's bij uitstek geschikt voor dergelijke mobiele apparatuur, omdat de chips uiterst zuinig zijn en bovendien hardwareversnelling voor video in huis hebben. ARM had echter tot voor kort het probleem dat alleen specifiek mobiele OS'en als Symbian en Windows Mobile met de Cortex-processorarchitectuur overweg kunnen. Door de overeenkomst met Ubuntu, de Linux-distributie die voor de x86-architectuur al een aangepaste versie voor netbooks kent, kan ARM een alternatief softwareplatform aanbieden.

De Ubuntu-ontwikkelaars verwachten dat de vertaalslag naar de ARMv7-architectuur in april 2009 is afgerond, waarna Canonical de Linux-distro kan aanbieden. Net als bij de Ubuntu-versie voor desktops, zal Canonical tegen betaling ondersteuning leveren. Concrete aankondigingen van hardwarefabrikanten om met netbooks op basis van een Cortex-processor en de nieuwe Ubuntu te komen, zijn er echter nog niet.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-11-2008 • 10:30

20 Linkedin

Reacties (20)

Wijzig sortering
Heeft ARM overigens een beperking als je kijkt naar software? Kan alle huidige Ubuntu software er wel op draaien afgezien van de snelheid van de computer?
Anoniem: 134818
@RalphM.13 november 2008 11:10
Ja en Nee. Het is een andere architectuur dus alles moet gerecompiled worden naar ARM architectuur. Is dat een probleem? Bij open source nee. Bij closed source, mogelijk wel. Het grote probleem zou propritaire drivers zijn, maar ik denk dat ARM dat juist samen met Canonical kan ondervangen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 13 november 2008 11:11]

Theoretisch is het een kwestie van je compiler target veranderen voor de usermode software. Als je dichter bij de hardware komt ( drivers ) is het een ander verhaal natuurlijk ..
Ik ben eens benieuwd naar de prestaties van deze netbooks met Ubuntu erop...en ook naar het prijsverschil met de concurrentie. Want een ARM zal wel een pak schelen tegenover een Atom cpu, en als de prestaties niet tegenvallen maakt het wel een erg interessant product.
Natuurlijk is Ubuntu waarschijnlijk de schowstopper voor velen, terwijl voor netbooks het niet echt zo veel verschil uitmaakt vind ik. Want gamen kan je er toch niet op, en Ubuntu is perfect voor surfen/chatten/muziek en wat andere taken.
Anoniem: 197965
@Lima13 november 2008 10:54
Gezien de prijs van Atom CPU's kan ik me nauwelijks voorstellen dat concurentie op prijs het argument moet worden voor deze producten. Het zal eerder schelen dat ze Ubuntu support hebben. Tenslotte de nr.1 distro op de desktop en ARM is nu eenmaal erg goed in zuinige producten maken wat ook geen overbodige luxe is op het netbook platform.
De prijs zal wel degelijk schelen.
ARM "processoren" zitten in een klein pakketje samen met enkele DSP's, een 3D chip en een bergje geheugen. Deze chip kan zo op een PCB worden gezet, en hoef er enkel wat I/O-chips/aansluitingen erop worden gezet.
Bij de Atom zal de processor, North- en Southbridge en geheugen apart (en vaak bij verschillende fabrikanten) ingekocht moeten worden, en uiteindelijk ook allemaal los op het PCB zullen zitten, wat een groter en complexer PCB vraagt.

Ennuh, ik dacht dat Ubuntu al lang draaide op ARM processoren. Ik heb filmpjes gezien van de Beagleboard en de Pandora, beide devices die op een OMAP3 draaien met een ARM Cortex-A8 processor, en het zag er, wat mij betrefd, allemaal 'functioneel' uit.
Ubuntu @ Pandora
Ubuntu @ Beagleboard

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 13 november 2008 15:00]

Natuurlijk kun je bijna alles cross-compilen, maar dit betekend dat er nu ook echt support geleverd gaat worden op Ubuntu op Arm.
Weet iemand toevallig of Canonical dat gaat doen op basis van de bestaande ARM-versie van Debian? Dat ligt natuurlijk erg voor de hand. Of is deze ook niet compatible met ARMv7?

@RalphM: *alle* software zou ik niet durven zeggen, maar ik draai nu Debian op mijn Linksys NSLU2 (ook ARM) en dat draait prima. En aangezien Ubuntu gebaseerd is op Debian (er wordt immers elke release een fork gemaakt van Debian unstable) verwacht ik dat dat wel goed komt voor de Ubuntu ARMv7 versie.

/edit: dankje Schnupperpuppe :) , we zaten zo ongeveer tegelijk te tikken zie ik.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 13 november 2008 12:10]

Dit is natuurlijk een goede zaak, met professionele ondersteuning vanuit Canonical. Ik zie de netbooks nog goedkoper zijn met ARM procs (al is de Atom ook goedkoop) en nog veel zuiniger zijn (in combi met zuinige chipsets etc vanuit ARM) waardoor je echt urenlang kan doen met een simpele accu.

Ik vraag me af hoe deze port van Ubuntu naar ARM in verhouding staat tot andere initiatieven, zoals het Mojo project, gesponsord door Nokia dacht ik.
VZIW wordt ARMv7 al ondersteund door Debian (Lenny).
En dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat het zo (relatief) snel door Canonical gedaan kan worden.
Inderdaad.
Als je het artikel leest lijkt het echter alsof Canonical al het 'zware' werk gaat doen m.b.t. ARMv7, terwijl het eigenlijk Debian is die de kooltjes al uit het vuur heeft gehaald.
Datzelfde geldt natuurlijk al veel langer voor de x86 versies...

Ondanks dat ik best een fan ben van Ubuntu en veel sympathie heb voor Canonical vind ik dat ze vaak toch iets te veel 'eer' krijgen t.o.v. Debian. Zonder Debian geen Ubuntu!
Hmm, als we écht de eer willen geven wie eer toekomt... Dan zou dat toch de FSF ten deel moeten vallen denk ik, de makers van de compiler en Automake. En die zijn vast weer geholpen door de mensen van ARM.

De Debian-mensen hebben volgens mij niet zoveel hoeven te doen om te zorgen dat hun software draait op ARMv7; behalve bugs zoeken als het compilen halverwege stopt. Voor al dat werk hebben ze zelf immers ooit al zelf de scriptjes gemaakt, en de applicatiemakers hebben als het goed is al autoconf gebruikt, dus hoeven ze bijna geen drol te doen (het hele idee van portability). Waarschijnlijk weten ze niet eens goed het 'dieper' verschil tussen ARM en x86, laat staan tussen oude ARM en ARMv7, en gelukkig hoeft dat ook niet. Eenieder die kan lezen knutselt zelf een ARMv7 distributie in elkaar, zie bijv. de Gentoo ARM guide. Degenen die de compiler in elkaar moesten breien echter...

En natuurlijk belangrijk zijn de mensen die de zaak dan weer moeten testen.

Hetgene waar we de distributies dankbaar voor moeten zijn is voor het verzamelen, een platform bieden om problemen op te lossen en te testen, en de zaak daarna beschikbaar te maken.
Heb je wel gelijk in, maar ja, de FSF levert geen kant en klaar produkt voor de eindgebruiker (lees: distributie). Om maar weer eens in (foute) auto-analogiën te treden: wie komt de 'eer' toe dat er van die mooie Ferrari's rondrijden: Ferrari (Debian) of ArcelorMittal (FSF)?

Overigens geef je wel een erg eenvoudige voorstelling van het onderhouden van een platform, in dit geval ARM(v7). Ik denk toch dat er heeeel veel uren in gaan zitten en niet zoals jij zegt 'hoeven ze bijna geen drol te doen', maar dit terzijde. Debian is zo'n beetje de enige OS distributeur (samen met NetBSD?) die zoveel verschillende platformen ondersteunt. Als het zo simpel was, dan deed iedereen het wel.

Waar ik vnl. op doelde is dat Ubuntu geen 'echte' distributie is zoals RedHat, Mandriva, SuSE, Gentoo, maar voor een aanzienlijk deel meelift met Debian.
Ik schat (puur natte vinger) dat 80% tot 90% van het distro-werk voor Ubuntu door Debian gedaan wordt cq is.
Kijk maar naar de universe en multiverse componenten; deze worden niet door Canonical onderhouden, maar eigenlijk door Debian.
Daar is verder niets mis mee, het is geen misbruik of zo, maar het ging er even om wie met de eer ging strijken. Niks meer, niks minder.

[Reactie gewijzigd door Schnupperpuppe op 14 november 2008 10:31]

Kijk maar naar de universe en multiverse componenten; deze worden niet door Canonical onderhouden, maar eigenlijk door Debian.
Dat klopt dus niet helemaal he.
De universe en multiverse repo's worden onderhouden door MOTU's (Masters of the Universe), vrijwilligers die weldegelijk tot de community van Ubuntu gerekend moeten worden, en niet tot die van Debian.
Het is waarschijnlijk wel zo dat de patches van Ubuntu waar mogelijk gesynched worden upstream (meestal dus Debian), zodat er bij de volgende Debian pull-in (gebeurt elke 6 maanden, aan het begin van de developmentcycle van elke nieuwe Ubuntu versie) minder "custom patches" zijn om toe te passen.
Als ik de ontwikkelingen begrijp dan wordt de toekomst een nieuwe hybride vorm van hardware zoals meerdere ARM's ook voor specifieke functies als voice, netwerk/tcpip/imap ,video/audio, gpu, gps. en eventueel browsen.
SSD's erbij, een slank OS met virtuele veiligheden voor software.
Voor kantoor en thuis meer dan voldoende. Veilige opslag/backup waar je altijd bij kan maakt het kompleet. En weinig energie vragend.(thuis dan)
Dit heeft potentie:

Het zou mooi zijn als Ubuntu nog groter gaat worden. Want zo kunnen mensen goedkoop een computer krijgen (Ubuntu is gratis) en kunnen fabrikanten van games en hardware (ISVs) genieten van een open platform wat ervoor zorgt dat ze kunnen overstappen van derden die integratie met het platform versoepelen.

Hardware fabrikanten verkopen namelijk hardware, dit is hun core business, en een open platform zoals Ubuntu staat toe om nieuwe business te creëren voor bedrijven die software drivers schrijven voor hardware zoals ARM processoren (wat Canonical dus momenteel doet). Dit zou een doorbraak zijn omdat dit een "markt" is die tot heden altijd gedomineerd was door Microsoft, namelijk:

Een fabrikant die graag wil integreren met het Windows besturingssysteem zal altijd bij Microsoft moeten aankloppen, waardoor ze de prijs kunnen reguleren m.b.t. het support en ontwikkel hulp die ze aanbieden aan hardware fabrikanten. Daarom is het een doorbraak, hardware fabrikanten kunnen nu kiezen.

Nu we het toch over een open platform hebben, zul je zien dat dit ook werkt voor de consumenten. Gebruikers van het systeem kunnen nu ook kiezen voor andere support aanbieders, wat ervoor zorgt dat er geconcurreerd kan worden op de prijs en kwaliteit van support. Iets waarin Canonical wederom een aanbieder van is.

Het komt erop neer dat het besturingssysteem dan meer gezien kan worden als een economisch systeem in plaats van een totalitair systeem waarin één bedrijf de regie voert.

* markt gebruik ik bij gebrek aan beter woord waarin ik het besturingssysteem als open platform zie, zoals te zien bij de vrije economie.
Uit het artikel:
ARM had echter tot voor kort het probleem dat alleen specifiek mobiele OS'en als Symbian en Windows Mobile met de Cortex-processorarchitectuur overweg kunnen. Door de overeenkomst met Ubuntu [...]
Daarmee wordt de indruk gewekt dat Linux voor ARM iets nieuws is ofzo, en dat we dat allemaal aan Ubuntu te danken hebben.

Maar Linux draait al een kleine eeuwigheid op ARM CPUs; Debian, een van de belangrijkere distributies, heeft bijvoorbeeld al sinds 2000 officiele ARM support.

Ik vind dat woord "specifieke" in het artikel ook een beetje raar... Op een PC draaien ook alleen "specifieke" OSsen, namelijk alleen diegenen die op x86 CPUs draaien en genoeg van PC-initialisatie en de BIOS snappen om zichzelf te kunnen booten.
Anoniem: 112442
13 november 2008 21:48
Zie deze link: http://linuxdevices.com/news/NS9527593286.html
Compared to X86, ARM has always had a power advantage, especially in terms of the power used when idle. An ARM-based device such as Nokia's N810 Internet tablet can last several weeks in standby mode, with a cellphone-sized battery, while early devices based on Intel's most power-efficient Z5xx-series Atom processors are lasting typically less than six hours.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee