Dit is ook de reden waarom Intel met gans het Atom project begonnen was. Ze zagen ook dat ze een massief grote markt links lieten liggen, omdat hun cpu's te veel energie zuipen.
Het probleem is, Intel is te laat op de bal gesprongen. Zelf met de volgende generatie van het atom platform moorestown ( 2010 ), waar ze drastische het energie verbruik naar beneden smeten, komen ze nog altijd niet in de buurt van de ARM cpu's.
En dan zal Intel het opnemen met 32nm cpu's, tegenover de huidige 65nm cpu's van ARM. Dan is nog de vraag, hoeveel extra de 45nm ARM cpu's van oa TI enz in het plaatje gaan leggen.
De huidige 65nm ARM ( cortex A8 ) kunnen mhz, per mhz bijna hetzelfde aan als de Atom. En als je bedenkt dat je tegenwoordig, 600 Mhz Cortex A8 cpu's in de iPhone, Palm Pre zitten, en 1Ghz Snapdragons in de Toshiba G1, enz
En dan staan er 1Ghz ARM cpu's op komst van TI, met 30% minder stroomverbruik, snellere cpu's ( 1Ghz ) en 75% sneller graphics.
Van Qualcomm staat er de 1.5Ghz Snapdragon op stapel met 45nm.
Ik denk persoonlijk dat Intel wel een opmars verwacht had van ARM, maar niet in deze maten, dat je ze zelf begint terug te vinden in netbooks, enz. Het grote probleem is, dat x86 redelijk on efficiënt is, power to power ( energie tot prestatie ) verhouding.
Intel hoopte waarschijnlijk na de afstoot van hun xScale ARM cpu's, om de low power markt te kunnen inpalmen met de Atom, maar blijkbaar is het niet zo goed gegaan als gedacht.
Het probleem voor Intel is niet enkel dat hun eigen vooruitgang minder vlot ging dan gedacht, maar dat de concurrentie, ook niet stil zit op ARM gebied. Zoals de Cortex A9 ( quad core ). In feiten merk je het niet vanuit PC gebruikers perspectief, voor ons bestaan er maar 2 bekende. Intel, en AMD. Maar in praktijk is er een ganse markt van CPU ontwikkelaars op andere markten, zoals de ARM markt.
Probleem is natuurlijk, dat Intel jaren de x86 markt kunnen monopoliseren heeft, omdat ze de patenten hadden op x86 instructie set, en al wie op de markt wou komen, beten hun dood op Intel ( met als uitzondering AMD, maar die zitten bijna zo lang als Intel in de PC markt

En hun x86 licenties hebben een leuke voorgeschiedenis ).
Daartegen, op de ARM markt, heb je vrije concurrentie, welke nu groter begint te worden, met de opkomst van de smartphone's. Iedere fabrikant met enige toekomst perspectief kan zien, dat deze markt, even groot kan worden als de pc markt. Hand omhoog wie een GSM heeft! Wel, in de toekomst zal dat een smartphone worden voor iedereen.
En natuurlijk de lichte opmars die men maakt op de PC markt met notebooks, en andere vormen van lichte laptops. Zal me niet verbazen als binnen x aantal jaar, het verhaal uit komt dat Intel contracten opstelde, of deals, als men Atom afneemt, dat ze x korting krijgen, ipv concurrerende cpu's