Om Linux op de netbookmarkt een groter marktaandeel te geven, moeten de fabrikanten vaker aangepaste versies van het OS meeleveren, die online diensten beter ontsluiten. Dat stelt Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation.
Volgens Zemlin kiezen teveel netbookfabrikanten gemakshalve nog voor kant-en-klare Linux-distributies. Door dit verouderde bedrijfsmodel kreeg Microsoft de kans om Windows alsnog op grote aantallen netbooks geïnstalleerd te krijgen, zo stelt de Linux Foundation-topman. In zijn ogen moeten de fabrikanten goed kijken naar de succesvolle verkoopmethode die veel aanbieders van mobiele telefonie gebruiken: zij verkopen hun hardware met korting, maar leveren wel aangepaste software en abonnementen op aanvullende diensten mee.
Zemlin stelt dat netbooks met een Linux-OS tot nog toe vrijwel alleen kopers trekken die nu al een voorkeur voor het opensource besturingssysteem hebben. Om beter met Microsoft te concurreren, zouden netbookfabrikanten meer moeten samenwerken met bedrijven die aangepaste Linux-versies leveren, en bovendien contracten met de aanbieders van online diensten of internettoegang moeten sluiten. Dankzij dergelijke overeenkomsten kunnen zij hun netbooks met korting aanbieden, waardoor het marktaandeel van Linux kan worden vergroot, denkt Zemlin. Overigens zouden niet alleen de hardwarefabrikanten hun handen uit de mouwen steken, maar ook de bedrijven die aangepaste Linux-versies ontwikkelen. Zij zouden met name betere api's moeten bouwen, zodat webdiensten eenvoudiger in Linux kunnen worden opgenomen.
De stellingname van Zemlin volgt kort op het nieuws dat Google overweegt om netbooks met Android uit te rusten en deze met korting op de markt te brengen. Een eventuele netbookversie van Android zal logischerwijs diverse clouddiensten van Google toegankelijk maken. Ook voor andere partijen zou dit model aantrekkelijk zijn; zo heeft Eee PC-fabrikant Asus al aangekondigd dat het met Android bezig is. Ondertussen heeft Microsoft bijna een uitgeklede netbookversie van Windows 7 klaar, waarmee duidelijk is dat de softwaregigant uit Redmond zijn marktaandeel niet zonder slag of stoot uit handen zal geven.