ARM zal voor een consortium van chipfabrikanten een ontwerpplatform voor de productie van 32nm- en 28nm-chips ontwikkelen. Het platform zal gebruikmaken van high-k metal gate-technologie.
Het ontwerpplatform moet worden ingezet voor de productie van systems on a chip, beter bekend als soc's. ARM zal de technische know-how leveren om op cmos-techniek gebaseerde geheugenchips, rekeneenheden en interface-chips voor het consortium te bouwen. De IBM Common Platform Alliance, het consortium waarvoor ARM aan de slag gaat, bestaat naast oprichter Big Blue uit Chartered Semiconductor Manufacturing en Samsung Electronics. De hkmg-techniek die ARM voor het ontwerpplatform zal gebruiken, werd door de Common Platform Alliance ontwikkeld. Die technologie maakt het mogelijk de individuele componenten tot 32nm of zelfs 28nm te verkleinen.
De met het platform van ARM ontwikkelde soc's zullen aan de klanten van het consortium worden uitgeleverd. Die profiteren op verschillende manieren van de samenwerking tussen de chipfabrikanten. Zo zal de zogeheten time to market van nieuwe producten verkort worden en door de bundeling van productiefaciliteiten kunnen chips sneller en in grotere volumes geproduceerd worden. Tot de klanten van het samenwerkingsverband behoren Apple, Nintendo, RIM, Palm en HP. De nieuwe chips, waaronder ARM's Cortex-processor, moeten energiezuiniger zijn dan eerdere chips en betere prestaties leveren.
Concurrent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, beter bekend als Tsmc, werkt eveneens aan een 28nm-hkmg-productieproces. Het bedrijf zou aanvankelijk de high-k metal gate-techniek al voor zijn 32nm-procedé inzetten, maar komt op deze belofte terug. Daarmee zou het bedrijf een achterstand oplopen ten opzichte van zijn concurrentie. Het IBM-consortium zou hkmg-techniek in de tweede helft van 2009 op 32nm kunnen aanbieden. Tsmc zou pas in het eerste kwartaal van 2010 aan hkmg-technieken toe zijn, al heeft het bedrijf dan wel meteen 28nm-fabricagemethodes paraat.
