IBM is dankzij 'belangrijke vorderingen' in halfgeleidertechnologie een stap dichter bij de overstap naar 32nm-chipproductie. De grenzen van siliciumdioxide beperken fabrikanten momenteel nog tot 45nm-procestechnologie.
Wafers van siliciumdioxide, het gebruikelijke substraat voor chips, leveren praktische grenzen op voor de miniaturisering van transistors. SiO2 voldoet tot 45nm, de nu gebruikelijke afmeting voor onder andere de nieuwe Intel-chips, maar kleinere componenten zijn een probleem. Het materiaal kan niet dunner dan vijf atomen worden gemaakt en dan nog levert siliciumdioxide een probleem: stroom lekt weg in een proces dat quantum tunneling wordt genoemd. Hierdoor is siliciumdioxide voor 32nm-procestechnologie onbruikbaar als isolator voor de miljoenen transistors op een chip. Door in plaats van silicium de halfgeleider hafnium te gebruiken, is IBM er toch in geslaagd de stap naar 32nm-chips te zetten.
In zijn fab in het Amerikaanse East Fishkill is IBM erin geslaagd 32nm-chips op 300mm-wafers te produceren. Door in plaats van siliciumdioxide een hafniumverbinding met een hoge diëlektrische constante en metalen gates te gebruiken, slaagden IBM en zijn partners erin de transistors voldoende te verkleinen. Daarmee zouden met de 32nm-transistors sneller schakelende, zuinigere chips gebakken kunnen worden, die bovendien minder warmte genereren. Bestudering van de kersverse chips liet zien dat de techniek doorschaalt tot 22nm-vlsi's. IBM zou kans zien om de eerste chips op basis van het 32nm-proces al in het derde kwartaal van dit jaar te leveren.
IBM werkt onder andere samen met Infineon, Freescale, Samsung en ST Microelectronics. Hoewel AMD niet als directe partner in de productie van de 32nm-transistors genoemd wordt, is de belangrijkste concurrent van Intel traditioneel wel een van de eersten die van IBM's techniek profiteren. Intel werkt, onafhankelijk van het IBM-onderzoek, ook al enige tijd aan het gebruik van hafnium als halfgeleidermateriaal: de 45nm-Penryn-chips maken al gebruik van de onderliggende technologie en Intel verwacht zijn eerste 32nm-chips in 2009 te leveren.