Het Britse bedrijf Peratech heeft een techniek gepresenteerd waarmee een touchscreen met een dun tussenlaagje het verschil kan detecteren tussen een lichte en een forse aanraking. Producten met de techniek zouden snel uitkomen.
De techniek kan gebruikt worden in producten met touchscreens, zoals mobieltjes, smartphones, tablets of netbooks met touchscreen. Volgens het Britse bedrijf Peratech kunnen touchscreens relatief goedkoop van de techniek worden voorzien en zo het verschil voelen of een gebruiker het scherm licht aanraakt of juist zware druk uitoefent.
De techniek werkt met een sensor die 75 micrometer dik is. De sensor meet hoe ver het touchscreen doorbuigt. De sensor kan een buiging van twee micrometer, twee duizendste van een millimeter, nog detecteren. Door die data te combineren met data van het touchscreen kan precies worden berekend waar en hoe hard het touchscreen wordt ingedrukt, schrijft Technology Review, een uitgave van de Amerikaanse universiteit MIT.
De techniek werkt met 'quantum tunneling', het fenomeen waarbij elektronen overspringen als twee geleiders zeer dicht bij elkaar komen. Door gebruik te maken van quantum tunneling is de techniek preciezer dan wanneer andere technieken zouden zijn gebruikt. Kleine metalen deeltjes van tien nanometer worden dichter bij elkaar gebracht als het scherm wordt ingedrukt. Via die metalen 'spikes' treedt het quantum tunneling-verschijnsel op. Hoe dichter de deeltjes bij elkaar zitten, des te groter de kans dat elektronen van de ene naar de andere geleider springen; daardoor kan berekend worden hoe groot de druk op het scherm is.
Het Japanse bedrijf Nissha heeft inmiddels voor 1,4 miljoen dollar een licentie genomen op de techniek. Nissha is een bedrijf dat touchscreens maakt voor onder meer LG en Nintendo.
Overigens is Peratech niet de eerste die probeert touchscreens te maken die verschillende soorten druk kunnen onderscheiden: Blackberry-maker RIM zette een 'klikbaar' touchscreen in zijn twee modellen met de naam Storm. De eerste Storm heeft één grote knop onder het touchscreen, het tweede model heeft meerdere kleine knoppen. Typen kan bijvoorbeeld alleen als de gebruiker genoeg druk op het scherm uitoefent om de knop in te drukken. Dat voorkomt dat de gebruiker onbedoeld een letter op het virtuele touchscreen activeert.