Nieuw type touchscreen voelt verschil tussen lichte en zware druk

Het Britse bedrijf Peratech heeft een techniek gepresenteerd waarmee een touchscreen met een dun tussenlaagje het verschil kan detecteren tussen een lichte en een forse aanraking. Producten met de techniek zouden snel uitkomen.

De techniek kan gebruikt worden in producten met touchscreens, zoals mobieltjes, smartphones, tablets of netbooks met touchscreen. Volgens het Britse bedrijf Peratech kunnen touchscreens relatief goedkoop van de techniek worden voorzien en zo het verschil voelen of een gebruiker het scherm licht aanraakt of juist zware druk uitoefent.

De techniek werkt met een sensor die 75 micrometer dik is. De sensor meet hoe ver het touchscreen doorbuigt. De sensor kan een buiging van twee micrometer, twee duizendste van een millimeter, nog detecteren. Door die data te combineren met data van het touchscreen kan precies worden berekend waar en hoe hard het touchscreen wordt ingedrukt, schrijft Technology Review, een uitgave van de Amerikaanse universiteit MIT.

De techniek werkt met 'quantum tunneling', het fenomeen waarbij elektronen overspringen als twee geleiders zeer dicht bij elkaar komen. Door gebruik te maken van quantum tunneling is de techniek preciezer dan wanneer andere technieken zouden zijn gebruikt. Kleine metalen deeltjes van tien nanometer worden dichter bij elkaar gebracht als het scherm wordt ingedrukt. Via die metalen 'spikes' treedt het quantum tunneling-verschijnsel op. Hoe dichter de deeltjes bij elkaar zitten, des te groter de kans dat elektronen van de ene naar de andere geleider springen; daardoor kan berekend worden hoe groot de druk op het scherm is.

Het Japanse bedrijf Nissha heeft inmiddels voor 1,4 miljoen dollar een licentie genomen op de techniek. Nissha is een bedrijf dat touchscreens maakt voor onder meer LG en Nintendo.

Overigens is Peratech niet de eerste die probeert touchscreens te maken die verschillende soorten druk kunnen onderscheiden: Blackberry-maker RIM zette een 'klikbaar' touchscreen in zijn twee modellen met de naam Storm. De eerste Storm heeft één grote knop onder het touchscreen, het tweede model heeft meerdere kleine knoppen. Typen kan bijvoorbeeld alleen als de gebruiker genoeg druk op het scherm uitoefent om de knop in te drukken. Dat voorkomt dat de gebruiker onbedoeld een letter op het virtuele touchscreen activeert.

QTC-techniek van Paratech

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-01-2010 • 15:21

52 Linkedin

Reacties (52)

52
49
34
1
0
0
Wijzig sortering
Hmmm heel leuk, maar ik dacht dat alle touchscreens langzaam capacitief zouden worden aangezien deze nauwkeuriger zouden zijn en o.a. multitouch ondersteunen. Dan zal deze techniek daar niet op werken gok ik zo.

Ben wel heel benieuwd HOE ze dit zullen toepassen i.c.m. appicaties. Misschien is door deze ontwikkeling het resistief aanraakschermpje toch nog gered van de ondergang.
Multitouch bestaat ook voor resistieve touchscreens hoor, dus dan worden deze schermen weer een stuk handiger. http://www.allaboutsymbia...ch_on_resistive_touch.php
dus dat doemscenario gaat echt niet op resistieve touchscreens zulllen er nog lang zijn. Zeker nu deze techniek de gevoeligheid van de schermen kan verbeteren/aanpassen.
Hmmm heel leuk, maar ik dacht dat alle touchscreens langzaam capacitief zouden worden aangezien deze nauwkeuriger zouden zijn en o.a. multitouch ondersteunen.
Ehhh, wat? :?
Resistive touchscreens zijn accurater dan capacitieve, en moderne resstive touchscreens ondersteunen net zo goed multitouch. (alleen word het op dit moment nog niet grootschalig toegepast)

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 27 januari 2010 15:43]

Inderdaad, MAAR multitouch is WEL mogelijk hoor met resistief, en dat is veel preciezer, iig maakt het mogelijk preciezer te werken door middel van een stylus! (hoewel je met speciale stylussen ook capacitieve schermen kan bedienen :))
Je hebt gelijk als het gaat om de hardheid van het oppervlak van capacitieve schermen, ze zijn eigenlijk altijd hard. Dat komt omdat het hardere materiaal minder gevoelig is, en drukgevoeligheid niet vereist was.

Maar het zou best mogelijk zijn om ook die van een wat buigzamer materiaal te maken zodat drukgevoeligheid geregistreerd kan worden. Je zou in dat geval de nauwkeurigheid en multitouch gebruiken van het capacitieve scherm, en de buigzaamheid voor de druk. Je zal dan geen druk per vinger kunnen bepalen, maar wel als geheel.

Daarnaast vraag ik me af of men bij het capacitieve aanraakscherm niet de 'footprint' van je vinger kunnen gebruiken als druk-indicatie. Immers, hoe groter die wordt, hoe harder je waarschijnlijk drukt. Om te faciliteren voor verschillende 'formaten' vingers, zou je middels een calibratie de kleine en grote footprint van je vingers kunnen instellen.
ik vind capacitieve schermen net minder nauwkeurig. By desing.
Die dingen zijn gemaakt om met je vinger bedient te worden. en pakken gewoon het midden van de uiterste raakvlakken als "drukpunt"
Resistief met een heel fijn puntje van een stylus.

Je kan net veel meer dingen doen met een resistief scherm, of je hebt een stylus of een scherpe vingernagel nodig om sommige dingen te kunnen doen, maar men heeft net die keus.

Dat er veel mensen C-schermen leuker vinden hangt enkel af van de software / interface die meer voorzien is om drukvlakken te verwerken.
Bij R-schermen heb je dat minder omdat ze daar bijna altijd uitgaan van het gebruik van 1 punt.

Ik vind het wel lekker dat ik mijn scherm kan afwrijven zonder dat ik "iets" doe.
Ik kan net zo goed swipen, inzoomen, ... en ik kan ook heet precieze dingen selecteren en gebruiken.

Vond het al raar dat men hier zo positief was over deze ontwikkeling zonder dat er iemand kwam mekkeren over capacitieve schermen
Eindenlijk af van het onbedoeld fotos maken of smsen versturen.
Leuk om te zien hoe snel de techniek zich ontwikkelt tegenwoordig :D
Deze techniek bestond toch al? of haal soms dingen door elkaar... teminste op mijn Acer laptop als ik hard op druk, zie ik op de acer touchpad programmetje hoe hard ik druk.. als ik zacht druk is het blauw hoe hard ik druk word het groener en als ik nog harder druk word het geel...
Maar je touchpad is geen scherm.
Onder je touchpad kan men makkelijk een sensor installeren die de druk detecteert.
Maar in dit bericht is er al zo'n techniek beschreven.
Daar is nu de toetsen(bord)blokkering voor. Dacht dat dat op zowat elk mobieltje zat... ;)
Tja, fatsoenlijke touchscreens zijn capacitief en reageren dus alleen op je vingers en dergelijke, dan heb je in princpe eigenlijk geen toboblok nodig.
ik dacht dat dat kwam omdat m'n vinger meer oppervlakte maakte door de druk...
psies wat ik dacht, en volgens mij is dat ook echt zo.
Nee hoor, ik heb een (ouder) Medion notebook waarbij de touchpaddriver duidelijk laat zien wanneer ik hard of zacht druk, met een groot of klein oppervlak.
Op mijn Samsung Galaxy (smartphone) heb ik dit ook nochtans.
Kan via een app zien hoe hard ik op het scherm druk...
Idd, drukmeting voor touchscreens bestond al, bijvoorbeeld in de Eaton-Moog MTS synthesizer die touchpads heeft die vijf eigenschappen van aanraking meet. Er is slechts 1 model van, en 1 prototype, waarschijnlijk onbetaalbaar en werkend met een andere techniek.
Dus als je op je mobiel gaat staan dan gaat ie miepen "hey you moron, get off of me!!!"
Anoniem: 131956
27 januari 2010 15:30
mmm... handig voor mobiel gebruik omdat het erg dun materiaal is.
Maar het princype is natuurlijk niet nieuw. (wacom teken tablet en touchscreens op monitoren en notebooks/tablet pc's hebben dat al jaren, maar die zijn natuurlijk dikker en
zullen wel meer stroom verbruiken ofzo (?) )
Weet je dat wel zeker? Is het bij de Wacom tablets niet zo dat de pen de hoeveelheid druk registreert?

Volgens de website van Wacom en o.a. Wikipedia is het de pen:
Wacom tablets are notable for their use of a patented cordless, battery-free, and pressure-sensitive stylus or digital pen.

[Reactie gewijzigd door Cloud op 27 januari 2010 15:36]

Wacom pennen registreren de druk middels een microveersysteem. Dit veersysteem moduleert de RFID wat dus actief opgepikt wordt door de ontvanger achter het tablet.

Die tablets buigen dus niet door, ze registreren alleen positie en modulatie van de RFID chips in de pen.


Leuke ontwikkeling dat ze druk gevoeligheid nu ook met een vinger kunnen zonder RF chip ;) Ik vraag me alleen wel af in hoeverre dit een probleem gaat vormen voor de doorgaans gevoelige LCD schermen. Als mensen harder gaan drukken omdat iets niet lukt in de software, zouden ze zomaar het scherm kapot kunnen drukken?
vraag me af of dt ook werkt met capacitieve schermen, of alleen met resistieve schermen. bij de capacitieve zijn de aanraak gedeeltes volgens mij meestal hard, waardoor deze techniek volgens mij niet (minder goed) zal werken??

ik zelf ben voorstander van de capasitieve schermen en heb altijd pas wat later door dat er niets gebeurd als ik mijn vinger op een resistief scherm leg... :( maar dat is gewenning
Lijkt me gewoon een doorontwikkeling op resistief (maar dan met meerdere lagen), capacitief is een totaal andere techniek die niet van druk afhankelijk is! Hoewel je in theorie die 2 wel op elkaar kunt leggen (niet zo letterlijk natuurlijk) maar wat je dan krijgt... caparesistief? resiscapacitief?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 januari 2010 15:44]

Dat gebruikt men volgens mij al in de HP TX2 en 3. Werkt wel aardig. Zit een wacom op, met daar overheen capacitief.
Anoniem: 111970
27 januari 2010 16:23
Is het nieuwe dan dat dit bij capacitatieve touchscreens is, of...?

M'n oude QTek 9100 is ook enigszins drukgevoelig - alleen gebruikt geen app die ik er op heb staan dit gegeven.. met uitzondering van de touchscreen calibratie. Druk ik bij calibratie vrij hard, dan kan ik er later licht tegenaan tikken en er gebeurt niks. Druk ik bij de calibratie maar heel lichtjes en dan registreert ie die ook; kan niet anders of dat is dus ook drukgevoelig (al is het misschien meer het meten van weerstandsverschil wat, bij iets harder drukken en daarmee ietsje meer van de bovenste laag van het scherm 'indeuken', te meten valt).
't zou waarschijnlijk niet precies genoeg zijn om mee te tekenen, maar voor verschil tussen lichte, midden en harde aanraking.. moet best te doen zijn.
Exact mijn ervargin met resistieve (wimo) phones, altijd zo precies en licht mogelijk calibreren dan hoefde je daarna nergens echt op te drukken maar was aanraken (uiteraard is een bepaalde druk vereist) voldoende!
Hopelijk kan je dan wel de gevoeligheid instellen, anders krijg je natuurlijk weer dat hij iets heel anders gaat doen omdat je niet hard genoeg drukt (of anders om)
wel zeer handig dat ze de verschill herkennen tussen de lichte en zware druk dis zou goed gebruikt kunnen worden met slepen van documenten.
Kijk, dat zou best nog wel eens leuke concurrentie kunnen worden voor de Cintiq van Wacom :)
Het gaat hier natuurlijk wel om dat het een heel gevoelig touchscreen is die de druk heel precies kan meten. Dat zal het verschil wel zijn met de touchscreens die nu de druk op het scherm al kunnen weergeven.
Anoniem: 243552
27 januari 2010 21:17
Dit kan de DS al....

Ik heb er een tekenprogramma op die werkt met presure sensitivity, niet echt schokkend of mis ik iets

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee