NASA staakt pogingen om Spirit Rover te bevrijden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zijn pogingen opgegeven om de Spirit Rover, de robot die sinds 2004 het oppervlak van Mars verkent, weer te laten rijden. De Spirit zal voortaan als stationair onderzoeksstation dienen.

De robot Spirit is één van de twee zogeheten Rovers of robotwagens die door NASA werden ontwikkeld om Mars te onderzoeken. Een tweede robot, Opportunity, werd gelijktijdig gelanceerd en verkent de andere kant van de rode planeet. Beide Mars Exploration Rovers werden ontwikkeld voor een missie van slechts drie maanden, maar verrasten de ruimtevaartorganisatie door het jarenlang vol te houden. Ondanks technische problemen met onder meer de stroomtoevoer is de Opportunity nog steeds mobiel en actief, maar de Spirit zit al sinds mei 2009 vast in een zandbank.

De NASA heeft sindsdien verwoede pogingen ondernomen om de Spirit uit zijn benarde positie te bevrijden. Onder meer omdat twee van de zes wielen defect zijn, bleken alle pogingen echter tevergeefs. De ruimtevaartorganisatie heeft nu definitief zijn pogingen om de Rover te bevrijden opgegeven, en aangegeven dat Spirit de rest van zijn leven als stationair wetenschappelijk onderzoeksstation zal doorbrengen.

Hoe lang dat bestaan als onderzoeksstation zal duren, is niet zeker. De Spirit kampt niet alleen met kapotte wielen, maar ook met vuile zonnepanelen: op de collectoren heeft zich Mars-stof verzameld, waardoor het rendement ervan significant kleiner is. NASA vermoedt dat de Spirit in zijn huidige toestand tot april actief kan blijven. Door Spirit heen en weer te bewegen proberen de NASA-wetenschappers de zonnepanelen in een gunstiger positie te manoeuvreren, zodat de robot de Martiaanse winter kan overleven. Mocht dat niet lukken, dat wordt de Rover in een winterslaap gebracht, die van april tot september zal duren. De Martiaanse zomer zou de Rover vervolgens weer tot leven kunnen wekken, waarna de observaties kunnen worden hervat.

Wanneer de Spirit met de aardse wetenschappers kan communiceren, zouden onder meer vragen over de toestand van de kern van Mars beantwoord kunnen worden: door variaties in de precessie van de as van Mars zou berekend kunnen worden of de kern vast of vloeibaar is.

Zandbunker Troy bij Spirit rover

Door Willem de Moor

Redacteur

27-01-2010 • 14:47

148

Lees meer

Reacties (148)

148
146
98
12
0
25
Wijzig sortering
Anoniem: 69767 27 januari 2010 15:20
In het FP artikel had wel het volgende mogen staan, we zijn toch Tweakers!
The rovers run a VxWorks embedded operating system on a radiation-hardened 20 MHz RAD6000 CPU with 128 MB of DRAM with error detection and correction and 3 MB of EEPROM. Each rover also has 256 MB of flash memory. To survive during all of the various mission phases, the rover's vital instruments must stay within a temperature of −40 °C to +40 °C (−40 °F to 104 °F). At night the rovers are heated by eight radioisotope heater units (RHU) which each continuously generate 1 W of thermal energy from the decay of radioisotopes, along with electrical heaters that operate only when necessary. A sputtered gold film and a layer of silica aerogel are used for insulation.
(bron: wiki).

20Mhz cpu :p

EN

Volgend jaar (2011) gaat de volgende Rover alweer naar Mars: de Curiosity
(die een 200Mhz CPU heeft).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 19:47]

Leuke info inderdaad.

Sommige mensen gaan zich nu misschien afvragen waarom er bijvoorbeeld in Curiosity niet iets veel krachtigers dan een 200 MHz CPU wordt gestopt. Dat is omdat de CPU's in ruimtevaartuigen speciale, radiation-hardened onderdelen moeten zijn. In de ruimte is veel straling en het is al eens gebeurd, ook met de huidige Mars rovers, dat er data gecorrumpeerd was doordat een kosmische straal op het flashgeheugen was ingeslagen. Als je een gewone CPU in een ruimtevaartuig zet dan wordt 'ie vroeg of laat gebraden door de straling. Bovendien moet een ruimtevaartuig wat ver weg van de Zon gaat heel erg zuinig zijn met energie, dus dan kan je niet even een CPU die tientallen Watts verbruikt gebruiken.
Dat is inderdaad deel van de reden ja.

Een ander deel van de reden voor zulke oude chips is, dat ze die chips inmiddels van voor tot achter (letterlijk) kennen. Alle bugs zijn dan inmiddels bekend van zo'n chip waardoor ze in elk geval op CPU niveau kunnen zorgen dat alles goed werkt. :)
De gebruikte chips dienen van tevoren natuurlijk geheel getest te worden en door langere tijd dezelfde chip te gebruiken kun je een degelijke en uitgebreide testprocedure voor langere tijd aanhouden. Je wil natuurlijk zeker weten dat elke chip in elke gelijke situatie precies dezelfde output geeft, dat is cruciaal en al helemaal in dit soort miljoenen kostende ruimtevaartprogramma's.
Anoniem: 296523 27 januari 2010 15:31
Jammer!
Maar heeft het nog wel nut, hoelang zijn ze nu al bezig met Mars te ontdekken. Geloof al zo'n jaartje of 10/15?
Vind wel jammer dat ze niet iets hebben aan gebracht wat die zonnepaneel weer schoon zou kunnen maken. Lijkt me dat je dat van te voren al kan aan zien komen?
Jaar of 10/15? Maakt er maar 50 jaar van, de eerste missie naar mars was de Marsnik-1 van de Sovjet-Unie, op 10 oktober 1960.

De eerste Mars-missie die data opleverde en dus deels succesvol was, was de Mars 1 van de Sovjet-Unie, op 1 november 1962. Alleen ging deze wel verloren voor hij Mars bereikte, maar hij verzamelde wel degelijk al wel data.

De eerste sonde die Mars ook echt bereikt heeft is de Mariner 4 van de NASA, op 14 juli 1965.

De eerste rover die Mars bereikte was de Mars 2 van de Sovjet-Unie, op 19 mei 1971, maar deze crashede wel.

De eerste rover die ook echt geland is en data heeft verzonden van het Mars-oppervlak is de Mars 3, wederom van de Sovjet-Unie, op 2 december 1971).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 19:47]

Oke, ik dacht jaartje of 10/15.
Ik vind het wel interessant maar zo ver heb ik me er niet in verdiept!
Toch bedankt!
Ze kunnen natuurlijk ook een ultrasoon filter installeren net als die in de DSLRs van tegenwoordig. Maar goed dat is nu te laat natuurlijk :)

Ik ben toch benieuwd of er ooit nog een bemande missie naar Mars zal komen. Dit is in ieder geval een geslaagde missie!
Aan plannen voor bemande missies word wel degelijk gewerkt. Zo heeft de Europese ESA plannen om in 2030 een eerste bemande missie naar Mars te gaan doen.

Dit is onderdeel van het zogenaamde Aurora Programme.

De Russen hebben ook plannen voor bemande Mars-missies, en die zouden al ergens tussen 2016 en 2020 moeten vertrekken. Een onderdeel van de voorbereidingen hiervoor is het zogenaamde Mars 500-project, waar een aantal mensen zich ruim 500 dagen laat opsluiten (de tijdsduur van een reis naar Mars), om te zien wat daarvan de gevolgen zouden zijn.
Anoniem: 316994 27 januari 2010 23:41
eerlijk is eerlijk iets maken wat 3 maanden moet doen en dan zolang volhoud is toch geweldig.
En ja ooit zullen we de ruimte ingaan zoals ook ooit een iemand met zijn boot de wereld is rond gegaan.Wees blij dat je in deze tijd leeft.Al dat mooi's dat ontdekt word en wat er vlak om de hoek ligt.Als je terug in de tijd kon en naar pak uhm beet 1910 zou gaan en je zou vertellen wat je nu weet man je zou gelijk worden opgesloten worden.ruimte station???internet???gsm??? PLATSPUITEN DIE MALLOOT.Nee NASA is wat mij betreft(en elk ander ruimte programma)geen bodemloze put.Helaas vrees ik dat wij niet echt de vruchten kunnen plukken maar hopelijk onze kinderen of klein kinderen wel.
Je plukt de vruchten er al van! Er zijn inmiddels al talloze spin-off technologieen die ontwikkeld zijn in de ruimtevaart, maar die vandaag de dag ons leven een stuk makkelijker/beter maken! Denk maar aan

- GPS navigatie
- Satelliet-TV en communicatie
- Weerberichten
- Klimaatmodellen
- Zonnecellen

Minder voor de hand liggend:
- Keramische schijfremmen (op basis van hittewerende tegels van de spaceshuttle)
- Ultradunne isolatiedekens voor reddingsacties (op basis van isolatie voor satellieten)
- Viscositeitsmeters voor bloedmeting bij diabetici

Enzovoort enzovoort enzovoort... de lijst is lang:-)

Geloof me, voor de prijs van ongeveer een bioscoopkaartje per jaar (dat is ongeveer wat de Nederlandse belastingbetaler inlegt in het Europese ruimtevaartprogramma), krijgen we aardig wat moois terug... Ik zeg: goeie deal! :-)
Ik heb me altijd al afgevraagd, zóveel dure apparatuur, grijpertjes en tooltjes. Maar dan géén tandenborsteltje van 5 gram mee geven om de zonnepaneeltjes rustig op een middagje te poetsen.....
Zijn verschillende reden voor:

* Iedere extra optie, verhoogt de complexiteit van de "drone".
* Het verhoogt het gewicht van het toestel. Gewicht dat gebruikt kan worden voor een extra sensor
* Het verminder de hoeveel plaats ( ook beperkt )

En er was gerekend dat deze robots maximaal 3 maanden gingen meegaan. We zijn nu al bijna 6 jaar verder.

Maar als deze origineel ontworpen waren voor 3 maanden, dan was zo een "tandenborstel" niet nuttig. En dan is de vraag, hoe ga je het kuisen. Zelf met een robot arm, is het niet zo simpel, om op zijn rug ( waar de panelen zitten ) effen te gaan kuisen, terwijl de robot arms bedoelt zijn voor bodem onderzoek aka, neerwaarts te werken ;)

Technische gezien, kan je stellen dat dit ding, zijn geld al met 24* terug verdient heeft door de extra lange werking ervan ( en mogelijk nog toekomstige werken als stationair onderzoek platform ).
En dan is de vraag, hoe ga je het kuisen. Zelf met een robot arm, is het niet zo simpel, om op zijn rug ( waar de panelen zitten ) effen te gaan kuisen, terwijl de robot arms bedoelt zijn voor bodem onderzoek aka, neerwaarts te werken
Niet om het een of ander, maar wat dacht je simpelweg van... *drumroll*... ruitenwissers!

Die er natuurlijk niet opzitten om de zeer terechte redenen die je noemde, maar het hoeft geen full-fletched robot arm te zijn die een tandenborstel vasthoudt zoals een mens dat doet, bij wijze van spreken ;)

Hier staat trouwens een mooi plaatje van Spirit's rug (uit 2007) waarop duidelijk te zien is dat z'n zonnepanelen onder het stof zitten. Het zijn meerdere foto's die ie zelf van bovenaf genomen heeft en die zijn aan elkaar gestitched. Hier zo'n plaatje uit 2005, ziet er een stuk schoner uit :P. En we zijn inmiddels ook alweer bijna 3 jaar verder, kun je nagaan hoe het er nu uit zou zien. 't Is een godswonder dat er überhaupt nog leven in zit :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 19:47]

wat dacht je van een ruitenwisser die je gewoon op het paneel zet :)?
moet je zelf es doen met je auto: zand op de vooruit leggen en dan de ruitenwisser aanzetten :9 ik ben bang dat je dan nooit meer iets ziet door de krassen
No shit sherlock, ruitenwissers voor een auto zijn ervoor bedoeld water weg te "vegen", geen zand. Met een zacht borsteltje ipv een stuk rubber aan een ruitenwisser kun je prima zand wegvegen.
Gewoon een dun filmpje super doorzichtige plastic over die zonnepanelen, en die laten roteren zodat zij die vuil naar de zijkant schuiven en de schone kant naar boven komt
(o=======o) werking zegmaar.
De volgende rovers krijgen ook beweegbare zonnepanelen om zo ook zich te kunnen aanpassen aan de stand van de zon en zodoende meer energie te krijgen.
Dit keer lossen ze dat steeds op door middel van schuin op een duin te gaan staan.

Maar grandioos dat de Spirit het zo lang heeft volgehouden. We hebben altijd de Oppertunity nog :)
Ik vind het juist briljant dat zo een stukje techniek zo een reis kan maken, dan blijven functioneren totdat iemand van nasa hem een zandbank in rijd? Fascineert me dat zo een apparatuur dat al een enorme tijd op zonne-energie rondcrosst
De meeste functies voeren ze autonoom uit. Met een ping-tijd van een uur is live besturen er niet bij. Ze worden dus van te voren geprogrammeerd met taken die ze daarna "zelf" moeten uitvoeren.

Ik kan me nog herinneren dat ze bijvoorbeeld zelf om een steen heen reden als die op de voorgeprogrammeerde route lag.

Blijkbaar is er niemand op gekomen een zandbak in de oefenruimte op aarde op te nemen :P
dat hebben ze dus wel geprobeerd,om zo nog zuinger met de energie van de rover om te gaan.

http://www.nasa.gov/missi.../images/JC6-20091112.html

halverwege deze pagina,rechts staat er zelfs een filmpje over o.a deze zandbak proefopstellng
http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/index.html

[Reactie gewijzigd door Akino op 23 juli 2024 19:47]

Vergeet niet dat er ook 2 wielen defect zijn, wat waarschijnlijk de hele reden is dat hij niet goed uit de zandbank kan komen :)
Anoniem: 325416 @merethan27 januari 2010 17:00
hij reed over een 'crusty' ondergrond, die toen inzakte, en onder die ondergrond zat een zandbankachtig iets, daardoor is die in deze zandbank terrecht gekomen...:O
Anoniem: 296523 @merethan27 januari 2010 15:29
Hahahah, Ik zie nu al zo'n soort leger training voor me maar dan van die robots.
Er zijn genoeg 'onbegaanbare' gebieden op aarde om dergelijke technieken te testen. En dat gebeurd dan ook: voorbeeld.
"that! is unacceptable soldier! get a grip on yourself!"
- "blieb blieb 0001010100010100 error"
Ik kan het niet helpen maar dit vind ik de grappigste reply die ik deze maand op een forum heb gezien, hahahahahaha! :D
ze bootsen altijd de situatie na met een reserve rover. Kijk maar es naar National Geographic, ze hebben een hele documentaire over de Rovers
Zat Verstappen achter 't stuur toevallig?
Nee, Howard Wolowitz wou indruk maken op een meisje (voor degenen die The Big Bang Theorie volgen)
lol :P

Kunnen ze die andere robot niet op hem afsturen om hem uit de zandbak te trekken ?
owja dat ze daar nog niet opgekomen zijn, duurt maar een jaar of 5 eer ie daar is 8)7

Lol @ MeNTaL_TO
nee, verstappen gebruikte grindbakken
Doet mij afvragen waarom mijn iPodje niet ouder dan twee kan worden en ik in de tussentijd een aantal keer heb moeten herstellen en waarom mijn telefoon de anderhalf jaar niet voorbij weet te komen.
Een missie naar Mars is blijkbaar niks vergeleken met een reis in jouw broekzak! :)
Omdat dit bewust zo wordt ontworpen. Na 2 jaar ga jij braaf weer een nieuwe kopen.
jouw iKapot kost een factor 100.000 minder
Toch altijd merkwaardig dat elk nieuwsbericht herleid kan worden tot een ipod of iphone. Ik krijg er jeuk van... Ontopic dan maar: deze geniale comic van xkcd over de spirit.
In het artikel staat duidelijk dat de rovers zijn ontwikkeld voor een missie van 3 maanden, gedurende die 3 maanden zou eventueel stof op de zonnecellen geen enkel probleem vormen. Aangezien een extra apparaat om de zonnecellen schoon te maken ook geld kost (qua ontwikkeling en qua meesturen met de rover) is daar dus vanaf gezien. Achteraf gezien misschien niet zo handig, maar met de originele planning van 3 maanden in het achterhoofd niet onlogisch.
nou wat voor apparaat dient dat dan te zijn? Als je naar lowtech oplossingen gaan dan krijg je toch een soort van ruitenwisser? Beproefde technologie de zeker enige tijd mee gaat en niet overdreven duur is... en ipv rubbers te gebruiken doe je het met een microvezelborstel of iets dergerlijks...
Fijn stof is het gemakkelijkst te verwijderen met geluidsgolven. Dus volgende keer een soort van tone generator inbouwen? :) Paneeltjes om de beurt even richting generator laten wijzen oid?
Het is alleen jammer dat (geluids) trillingen in de ruimte niet hoorbaar zijn. ;)
Het gaat hier om de planeet Mars, en die heeft een atmosfeer. Niet zo dik als die van aarde, maar geluid kan zich er dus wel degelijk voortplanten...
Maar de atmosfeer van Mars is maar 1% van die van de aarde, dus zo'n toongenerator om het stof eraf te laten trillen zal waarschijnlijk niet heel erg effectief zijn.
maar op zich heb je de atmosfeer niet nodig als je zonne panelen van de marsrover zelf laat trillen.
en als de elektronica en mechanica een lancering kunnen overleven moeten die trillingen ook wel lukken.
mars heeft een atmosfeer hoor.
Niet voor onze oren. Echter is zelfs in de ruimte nog steeds een medium waarin trillingen kunnen voortbewegen.
Denk alleen niet dat een ultrasone tone-generator daarin nog nut heeft. :D

En voor voorbeelden volg je de link
Lastig als je geen atmosfeer hebt om die geluidsgolven in voort te laten planten. :z

Of bedoelde je dat het onderdeel zelfs moest trillen?
Gelukkig heeft mars een atmosfeer, alleen wat dunner dan die van de aarde.
Zeker lastig

Maar niet op Mars, aangezien daar ook gewoon een atmosfeer is, inclusief stofstormen. (deels de oorzaak van stof op de panelen)
Mars heeft wel degelijk een atmosfeer van voornamelijk CO2. Er heerst een lage druk, maar in principe genoeg om drukgolven te produceren lijkt me.
Kan op de zelfde manie als de huidige moderne DSLR's sensor reiniging doen. Het enige nadeel: dat kan weer kapot gaan en de cellen kunnen niet heel makkelijk stevig vast gemaakt worden. Je moet die dingen toch op mars gooien (en door dampkring heen). Dus voor ze op mars staan hebben ze al flink gerammeld.

offtopic:
Kunnen ze er geen bar van maken :)
Veel succes met de voortplanting van mechanische golven in een vacuümomgeving ;)
Daar vergis je je in. Het kost circa 10.000 dollar om een kg in een lage baan om de aarde te brengen. Dus meer om het naar Mars te brengen. Naast de tandenborstel heb je een motor nodig voor de tandenborstel en vast ook nog wel eea aan aansturing. Dit vraagt vervolgens stroom, waardoor je je stroomvoorziening moet vergroten. Nu ja, zo gaan we denk ik nog wel een tijdje verder.... Dan kom je ook nog eens in het stardium testen... Kortom, de kosten zijn hoog.
Het kost circa 10.000 dollar om een kg in een lage baan om de aarde te brengen.
Lekker interessant op een missie die toch al tientallen miljoenen kost...
Dit vraagt vervolgens stroom, waardoor je je stroomvoorziening moet vergroten.
Ehm, het idee van die "tandenborstel" was juist om te zorgen dat je meer stroom opwekt doordat de zonnepanelen efficiënter werken. Bovendien hoeft zo'n borstel maar één keer per dag (of desnoods per maand) te draaien (en dan ook nog maar een paar seconden), dus dat zou het probleem niet mogen zijn.

De verklaring die andere mensen hiervoor al gaven ("oorspronkelijk zou de missie maar drie maanden duren, dus was het nergens voor nodig") lijkt mij vele malen waarschijnlijker.
Maak daar maar honderden miljoenen van. Totaal zit NASA al op $900 miljoen voor de Mars Exploration Rover program. Ieder jaar komt daar nog eens $20 miljoen bij.
bron BBC
Ja, maar dat zijn de kosten van de operators die met die dingen rondrijden.

Men heeft het hier natuurlijk over de kosten van de Rovers zelf + ze naar Mars brengen.
Heel knap als daar nog elk jaar 20 miljoen bij komt!

Chapeau trouwens voor Nasa en vooral de mensen die deze dingen gebouwd hebben! Wat een prestatie om die dingen bijna 25 keer zo lang mee te laten gaan als oorspronkelijk gepland, en dat onder die omstandigheden!
+ software ontwikkeling + mogelijke bugs en dus veel testen, je hebt eigenlijk niet de luxe om fouten te maken in deze zaken en dan heeft men het liever zo simpel mogelijk.
10.000 dollar naar wat ? Brandstof ?
Een space qualified ruitenwisser is een duur ding: het moet redundant worden uitgevoerd uit gekwalificeerde onderdelen. Vervolgens moeten de ruitenwissers tijdens de lancering vast worden gezet, en natuurlijk op mars weer worden losgemaakt. Zowel de ruitenwisser zelf als het vergrendelingsmechanisme moeten grondig worden getest op het effect van grote temperatuursprongen en trillingen tijdens de lancering.
En last but nog least. De massa voor de ruitenwisser moet bespaard worden op andere onderdelen die daar door ook een stuk duurder worden.
Een paar ton ben je zo kwijt.
Waarom zit ik nu meteen aan die oven te denken op de maan in Wallace and Gromit : A Grand Day Out .
http://images.wallaceandg.../gallery/gdo_nsg_19_0.jpg
Dus gewoon twee armpjes met handschoentjes , kan hij zichzelf nog uitgraven ook.
Wat heel vaak al gebeurt is, is dat een soort minitornado over de rovers heen ging, die de zonnepanelen schoonmaakte. Als dat niet zou gebeuren, waren beide rovers er al lang mee gekapt.
Duur is ook enigzins relatief overigens. Volgens mij kostte 1 zo'n robot, inclusief droppen op Mars iets van 200 miljoen? Dat geeft onze politiek in een maandje uit denk ik, of het is 0.00 nog wat % van de winst van wat voor groot bedrijf dan ook.
Netto resultaat van b.v. Philips in 2009 : €260 miljoen. Denk dat je er met je 0.00x % aardig ver naast zit...
Iets meer dan 200 miljoen dollar: om precies te zijn 820 miljoen dollar:
The total cost of building, launching, landing and operating the rovers on the surface for the initial 90-Martian-day (SOL) primary mission was US$820 million
Zie deze site.

Maar dat is uiteraard voor die missie van 3 maanden. Aangezien hij iets langer geduurd heeft zullen de kosten ook wel wat hoger zijn uitgevallen lijkt me.
Minder hoog juist. Als ze gebouwd worden voor 3 maanden en langer operationeel blijven, dan worden de kosten steeds lager, omdat je de kosten van bouwen over meer dagen kan uitsmeren :)

tis net het kopen van Windows. je betaald in 1x een klap geld, maar hoe langer je er mee werkt, hoe goedkoper hij eigenlijk wordt.
Ja, maar het bouwen en lanceren zijn niet de enige kosten natuurlijk.

De operators die hem vanaf Aarde bedienen kosten ook geld (loon), evenals het instandhouden en onderhouden van de juiste communicatie-apparatuur, missie-consoles, en secundaire zaken als persvoorlichting over het project etc etc.

En natuurlijk niet te vergeten de (personeels)kosten van het verwerken en interpreteren van de verzonden gegevens door wetenschappers, en de kosten om deze beelden/resultaten voor lange termijn op te slaan.

En die kosten lopen natuurlijk wel gewoon door gedurende gehele missie.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 19:47]

Ja, maar het bouwen en lanceren zijn niet de enige kosten natuurlijk.
Maar wel de kosten waar we het hier over hebben: Hoeveel kost nou zo'n Rover?
Dat de mannetjes die op aarde achter de joystick zitten ook geld kosten is logisch, maar hier niet relevant.
Maar wel de kosten waar we het hier over hebben: Hoeveel kost nou zo'n Rover?
Die kosten 400 miljoen dollar per stuk, zie dit stukje van CNN:
The $400 million rover Spirit
Zie http://www.cnn.com/2004/T...03/mars.rovers/index.html

En elke keer die verlengde missies kost aardig wat geld:
The total cost of the first four mission extensions was $104 million and the fifth mission extension is expected to cost at least $20 million.
Zie deze site.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 19:47]

en het onderhoud om virussen enzo buiten te houden, om weer eens op zoek te gaan naar die cd-rom om opnieuw te installeren, of gewoon omdat je naar je contacten moet bellen omdat je hun office xp-file niet openkrijgt, of naar je baas omdat je met je oude systeem niet kunt vpn'en naar het werk, of omdat je oude windows hun nieuwe hardware niet meer ondersteund en het speciaal laten schrijven van drivers voor je oude windows de kosten niet meer waard zijn ... ???

de aanschafkosten kan je over langer termijn afschrijven, maar total cost of ownership wordt daarom niet lager eh. Het is niet omdat die afschrijftermijn langer wordt, dat iets goedkoper wordt eh.
Het onderhoud, taksen en verzekeringen van je wagen blijven ook even duur, of wordt zelfs duurder naarmate die ouder wordt terwijl je steeds minder 'opbrengsten' krijgt voor je geld. (vaker stil in de garage wegens stukken, minder kilometers tussen de onderhoudsbeurten, ...)
Je hebt voor jouw rijgedrag enzo bv de minste kosten per kilometer als je je auto 7j gebruikt. maar je hebt dan wel 7jaar kosten aan die auto. Terwijl je misschien na 4j al een wagen kan kopen die een pak minder kost qua onderhoud en verbruik...
Maar als die auto dan nog goed is na die 7jaar, doe je die dan weg, of blijf je er toch nog even meerijden, omdat je niet onmiddellijk een nieuwe auto _kan_ kopen ?

- bij een auto: steeds groter verbruik van brandstof en olie, minder betrouwbaar, ...
- bij zoiets: steeds dezelfde of meer kosten voor communicatie en onderzoekers (als die ook maar 'begroot' waren voor 3 maanden en die ondertss al 6jaar daarvoor werken, zijn die al 5j en 9maanden niet 100% bruikbaar op andere projecten) terwijl je steeds minder nieuwe bruikbare data krijgt of die minder kan laten doen omdat ie telkens langer moet opladen voordat ie weer 2meter kan rijden. de RIO daalt steeds verder tot je een grens bereikt.
of draai jij ook nog steeds windows 3.11 met word 2.0 ???

Het geld dat ze uitsparen kunnen ze beter gebruiken om een nieuwere bot naar ginder te sturen - eentje die zijn panalen bv terug kan dichtplooien of kantelen om zo het stof eraf te laten vliegen - of ter voorkoming dat een mars-storm er stof op kan leggen.... -> storm -> plooi cellen dicht of kantel ze zodat stof er niet op blijft liggen...
Dat was ook niet nodig bij een missie die maar drie maanden zou duren. Misschien dat ze het wel gedaan zouden hebben als ze hadden geweten dat die dingen zo lang mee zouden gaan.

Trouwens: op Mars is er te weinig water om na het poetsen even te spoelen...

[Reactie gewijzigd door Kurgan op 23 juli 2024 19:47]

Anoniem: 147300 @majic27 januari 2010 14:56
mss is het tandenborsteltje versleten? Denk niet dat ze staaldraad kunnen gebruiken en een oral b heeft ook geen levensduur van 6 jaar. Tenslotte zit die rover er al pakweg 6 jaar, veel meer dan de geplande 3 maanden. Vroeg of laat kom je altijd wel iets tegen waar niet op werd geanticipeerd. Petje af voor die ingenieurs dat ze zoiets robuust hebben gemaakt :)
de eerste menselijke vlucht naar Mars zal gedaan worden door een glazenwasser :P
Of door iemand van Oral B ;)
Ze zijn er in eerste instantie niet van uit gegaan dat de rover het lang zou volhouden. Maar dat bleek anders. Het stof op de panelen is een probleem dat zich al vaker heeft voor gedaan. Maar een stevige Mars bries blies de panelen schoon. :)

Dit probleem zullen ze waarschijnlijk vast aanpakken met de volgende generatie robots :)
Anoniem: 168448 @majic27 januari 2010 22:15
Hij was bedoeld voor 2 maanden, niet 6 jaar ;-)
Omdat hij toch al bedoeld was voor niet meer dan 3 maanden.

Hulde hoor, dat ze hem zo lang nog in leven hebben kunnen houden! Ze hadden dan wel wat mazzeltjes (wind die het stof weer van de zonnepanelen af blies, etc.), maar het is toch echt het puzzelwerk wat van die jongens die hem zo lang aan de praat hebben gehouden.
En weer een gigantisch bedrag dat voor niks is geinvesteerd zover ik weet heeft die hele operatie geen voor ons aardbeewoners intressante informatie opgeleverd.
Enkel de nieuwsgierigheid van een groot aantal wetenschappers is weer bevredigd...tja om daar nou al die miljoenen voor te investeren.....
En weer een gigantisch bedrag dat voor niks is geinvesteerd zover ik weet heeft die hele operatie geen voor ons aardbeewoners intressante informatie opgeleverd.
Sorry? Het feit dat er water gevonden is op Mars, is toch echt wel heel belangrijk, want het vergemakkelijkt toekomstige mars-missies enorm.
Enkel de nieuwsgierigheid van een groot aantal wetenschappers is weer bevredigd...tja om daar nou al die miljoenen voor te investeren.....
Pardon? De mensheid zal zich uiteindelijk wel naar de ruimte moeten verplaatsen, want de Aarde is nu al zwaar overbevolkt, en de bevolking groeit nog steeds verder. Daarnaast raken de resources (grondstoffen, zoet water, voedsel) ook op, dus willen we in de toekomst nog iets, dan zullen we toch echt verder moeten kijken dan de Aarde alleen.

En dan heb ik het dus niet over 10,50 of zelfs 100 jaar, maar over de lange termijn, dus enkele tot vele honderden jaren.

En ja, je moet dan ergens beginnen om steeds een stapje verder te komen.

Weggeggoid geld? Integendeel, noodzakelijk onderzoek voor het handhaven van de bevolking op lange termijn, en dus goed besteed geld.
geen resultaat is ook resultaat in de wetenschap.
Zonder deze vormen van onderzoek die enorm veel geld kosten en waarvan men op het moment zelf het nut niet inziet zat jij hier vandaag geen berichtje te typen.
Tsja, we hadden het vast ook aan hongerige kindjes in Afrika kunnen geven.
Niet dat ontwikkelingshulp enig effect heeft behalve het in stand houden van de huidige economische verhoudingen tussen de Westerse wereld en de ontwikkelingslanden, die hun naam maar niet waarmaken.

Ik ben maar wat blij dat er tenminste nog een beetje geld naar dit soort wetenschap gaat. Liever nog een hele hoop meer, maar mensen als jij zorgen ervoor dat we op korte termijn resultaten willen, en niet meer naar de lange termijn kijken.
Als iedereen zo dacht en vroeger zo had gedacht waren we nooit verder gekomen dan de middeleeuwen.
Tsja, als al het geld aan de corrupte regering aldaar wordt gegeven blijt er weinig over voor de mensen.

Als we nou 's zouden stoppen met oorlog, en als mensen niet zo dom waren soldaat te worden (dan was iig oorlog met mensen voorbij) maar dat is wel heeel off topic.

on topic:
Kunnen ze niet de twee rovers naar elkaar toe laten komen om elkaar te 'wassen'...
Ze zijn vast te ver uit elkaar maargoed..


nog off-topicer.. waarom zet ie8 deze pagina in compatibiliteitsmodus?

on-topiccer.. NASA wilde door de hoge kosten van de eerste poging de rover te bevrijden de beste maken, dat is helaas mislukt. Verder hebben ze niet meer gedaan als wiebelen ermee.

[Reactie gewijzigd door swel op 23 juli 2024 19:47]

zo zie je maar dat zelfs de nasa moeite heeft met los zand :p
laten we er vooral niet mee lachen want er word toch al zoveel met de nasa gelachen (ik dan toch)
Ik zou niet al te hard lachen. Mars is toch minstens 55.758.006km vanaf hier (record minimum afstand op 27 augustus 2003). Communicatie gaat maximaal met de lichtsnelheid (+/- 300.000km/s), dus dat geeft een round-trip-time van minstens 2 minuten. Communicatie zal nog veel langer duren als je weet dat daar HEEL veel overhead op zit om de data ook maar een beetje over te krijgen. Daarnaast heb je ook niet echt 30fps video feedback...

Dat is dus niet direct te besturen, en moeten ze het met een vorm van Artificial Intelligence doen. Dat op een interne energiezuinige computer uit 2003, die voor de robuustheid zich toen niet echt kon meten met een desktop (toen: P4 3GHz met de eerste vormen van Hyperthreading). Ik schat een processor met de kracht van maximaal een P1.

Voordat die doorheeft dat 'ie vast zit, zal het wel even duren. En de manoeuvre om hem weer los te krijgen moet ook van tevoren geprogrammeerd worden...

IK zou het knap vinden als het ze was gelukt.

Sterker: Ik vind het knap dat 'ie het zo lang heeft uitgehouden!
Heheh, het is nog veel erger, hij bevat een geharde variant van de IBM POWER architectuur die draait op een duizelingwekkende 20 MHz :) en 128 MB RAM. Zie: Wikipedia
Kunnen ze niet een paar extra karretjes sturen? Lijkt me een heel wat nuttigere besteding van geld dan nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar daar denken ze in de US zeker anders over.
Gebeurt ook, er staan nog wat missies op de planning:

- De Russen gaan richting Mars (nouja, eigenlijk Phobos, een van de manen van Mars) met de Phobos-Grunt (2012), samen met een Chinese module (Yinghuo-1)

- De NASA komt nog met de MSL Curiosity (2011) en MAVEN (2013)

- Finland komt tussen 2011 en 2019 met diverse MetNet-missies.

- Canada komt met de Northern Light (2012)

Ook India heeft plannen voor een marsmissie.

En zo zijn er nog wel veel meer. Zie deze site (onder "Future Missions" voor een overzicht.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 19:47]

Bijna net zo schattig als Wall-e

Hoeveel kilometer zijn ze van elkaar af? Zou erg grappig zijn als het ene wagentje naar de andere zou rijden om hem er uit te halen. Maar het zal wel duizenden kilometers zijn, en kan me niet voorstellen dat zo'n wagentje nu tien meter per dag zal rijden.. :D
Die andere zit aan de andere kant van de planeet. En aangezien de radius van Mars 3397km is, betekent dat een afstand van pi*3397 = ~10672km. Niet heel erg dichtbij dus ;)
Zeker niet gezien het feit dat het beestje inderdaad niet meer dan een paar meter per dag aflegt: Opportunity heeft sinds het begin van de missie nog geen 20km afgelegd...
Topsnelheid is 50 mm/sec, dat is dus 4.32 kilometer per dag ;)

Hun 'normale' dienstsnelheid is overigens 10 mm/sec, oftewel 0.86 km per dag.

Zie deze site:
The rover has a top speed on flat hard ground of 50 mm/s (2 in/s). But its average speed is 10 mm/s because its hazard avoidance software causes it to stop every 10 seconds for 20 seconds to observe and understand the terrain it has driven into.
De reden dat Spirit en Opportunity zo weinig kilometers gemaakt hebben is simpelweg omdat er ook nog onderzoek gedaan moet worden, ipv alleen maar rondrijden.

Daarnaast moet het ding ook regelmatig weer de accu's opladen natuurlijk, en 's nachts kan hij dat natuurlijk niet, als hij niet in de zonzijde zit. En als klapper kan je ook niet met het ding communiceren vanaf de aarde, als hij zich aan de verkeerde zijde van de planeet bevind.
Dat is inderdaad een goeie vraag. Zal inderdaad een enorme afstand zijn.
en dan samen vastzitten in dezelfde zandbank :P

Echt respect dat die wagentjes het blijven doen!
Maar toen ze een tochtje van drie maanden planden,konden ze toch wel voorspellen dat hij het misschien wel langer bleef doen.
Volgens het artikel rijdt die ander aan "de andere kant van de rode planeet". Mars is ongeveer half zo groot als de aarde, dus dat kan een flinke afstand zijn. Er zijn kilometers diepe kloven die duizenden kilometers lang zijn, en dan natuurlijk die zandbanken, dus dat gaat niet echt lukken waarschijnlijk. We zullen even moeten wachten op een bemand station op Mars, voor we deze bots weer terugzien. ;)
de robot die sinds 2004 het oppervlak van Mars verkent,
En wat hebben ze allemaal ontdekt? Ik vind het best jammer dat je hier zo weinig over hoort en/of beelden van ziet. En hetgene wat naar buiten wordt gebracht is ook nog eens vaak gemanipuleerd. Net zoals dat de atmosfeer van Mars gewoon blauw is net zoals hier, maar dat ze altijd een bruine kleur gaven oid
En wat hebben ze allemaal ontdekt?
Al hadden ze alleen die foto's van het oppervlak gemaakt, vond ik het al een mega-prestatie. Maar ze hebben metingen gedaan aan de atmosfeer, bodemmonsters genomen, de rotatie gemeten etc.

Dit is de meest geslaagde missie in de geschiedenis van de ruimtevaart als je kijkt naar de wetenschappelijke waarde t.o.v. de kosten.

Nee dan de maanlanding. Daar wat rondrijden in maankarretjes, een vlag planten en een paar stenen mee terug nemen. En dat heeft heel wat meer gekost!
Maar wat betreft de impact is de maanlanding zoveel waardevoller.

Als dat niet was gebeurd hadden deze karretjes nooit rondgereden op Mars. De maanlandingen zelf hebben idd een vrij beperkte wetenschappelijke waarde, maar de indirecte waarde is zoveel groter dan alleen de stenen die mee terug zijn gekomen.
De PR bijvoorbeeld, dat het grote publiek het idee heeft gekregen dat het écht mogelijk is om op een ander hemellichaam rond te lopen heeft de ruimtevaart in zijn totaliteit zo'n boost gegeven, dat het eigenlijk niet meer in een geldwaarde is uit te drukken.
Nou, een heel belangrijke ontdekking is dus dat er water is gevonden op Mars. Hierdoor is het dus mogelijk dat er ooit leven is geweest, en het maakt toekomstige missies naar Mars iig een stuk makkelijker, omdat je dan niet al het water hoeft mee te zeulen.

En zo zijn er nog wel meer (kleinere) ontdekkingen gedaan door deze rovers.
De bevindingen vd Mars rover missie zijn niet geheim:
http://marsrover.nasa.gov/home/index.html

"En hetgene wat naar buiten wordt gebracht is ook nog eens vaak gemanipuleerd."

Oh, wat dan?
Gezien de geplande 3 maanden dat deze dingen op Mars hadden moeten opereren, lijkt het mij wel alsof deze machines enkel een 'Proof of Concept' waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.