NASA's nieuwe Mars-rover succesvol gelanceerd

Zaterdag heeft NASA de derde Marsrover 'Curiosity' met succes gelanceerd. Het relatief grote voertuig met zes wielen en een gewicht van 900 kilo, gaat op de rode planeet op zoek naar sporen van micro-organismen.

Het Mars Science Laboratory, dat Curiosity naar Mars brengt, is zonder problemen met zijn Atlas V-draagraket van de United Launch Alliance vertrokken vanaf Cape Canaveral. In augustus 2012 moet het ruimtevaartuig arriveren. Curiosity heeft tien wetenschappelijke instrumenten voor onder andere bodemonderzoek aan boord.

Een laser zal gebruikt worden om de binnenkant van stenen te kunnen bestuderen en gassen vrij te laten die door een spectrometer geanalyseerd worden. Verschillende camera's kunnen door een mast van 2 meter omhoog getild worden voor beter zicht en een arm van eveneens 2 meter zorgt dat andere meetinstrumenten dichtbij hun doel gebracht kunnen worden. Andere apparaten bestuderen de grond, het klimaat en de straling op Mars.

Mars Nasa Curiosity Mars Nasa Curiosity Mars Nasa Curiosity

Curiosity is een stuk groter dan Spirit en Opportunity: het 'karretje' is zo groot als een doorsnee auto. Het nieuwe voertuig is twee keer zo lang en vijf keer zo zwaar. Het gevaarte zal in de Gale-krater, die een grootte van 20 bij 25 kilometer heeft, landen. Daar zal de Marsrover een tweejarige missie uitvoeren. De landing zal op een kleiner oppervlak en ruiger terrein plaatsvinden dan bij eerdere Mars-missies. NASA zet mede daarom een speciale hijskraan in om het voertuig op het mars-oppervlak te tillen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-11-2011 • 17:16

144

Lees meer

NASA-rover Curiosity landt op Mars
NASA-rover Curiosity landt op Mars Nieuws van 6 augustus 2012

Reacties (139)

139
126
64
12
0
17
Wijzig sortering
NASA zet mede daarom een speciale hijskraan in om het voertuig op het mars-oppervlak te tillen.
Dat is een bijkomende reden, maar de primaire reden dat voor deze manier van landen gekozen is, in tegenstelling tot zijn voorgangers, is van meer praktische aard: hij is veel te zwaar voor parachutes.

De atmosfeer van Mars is er te dun voor enzo, die kan hem niet op tijd en voldoende afremmen als hij aan parachutes af zou dalen.
Landen met een hijskraan? Hoe komt die hijskraan er dan? Volgens mij wordt de Marsrover er mee uit het ruimtevaartuig getild.
Anoniem: 81936 @Alex326 november 2011 18:47
De hijskraan is een soort jetpack die samen met de rover uit het ruimtevaartuig komt. De hijskraan heeft zelf raketten en laat al vliegend de rover aan een kabel zakken op de oppervlakte.

Zie dit filmpje van 6:00 tot 6:20
Dat klopt, maar ook de landing van de EDL-module (Entry, Descend, Land) module is zeer afwijkend tov eerdere missies.

Die hijskraan is maar één van vier onderdelen van het hele EDL (naast chutes, rakketten etc).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 23:26]

Volgens wikipedia gebruikt met een combinatie van parachute, raketten en de kraan.
ja eerst word die afgeremd, door een parachute, van 2000 m/s naar 100 m/s, daarna worden er raketten gebruikt om het af te remmen naar 0 en te blijven zweven om daarna naar beneden gehesen te worden.

[Reactie gewijzigd door lagalas op 23 juli 2024 23:26]

Nu maar hopen dat hij niet om kiept tijdens afdaling.
Ik kan mij herinneren dat bij vorige pogingen de rover vast kwam te zitten of niet juist functioneerde? Waarom sturen ze niet meerdere rovers met een raket?
Ik vraag me af wat ze hebben verbeterd t.o.v de vorige robots. De vorigen liepen vast en werden te stoffig, waardoor de zonnepanelen niet meer werkten. Terwijl ze in theorie nog veel langer hadden kunnen werken.
Zo te zien gebruiken ze nog steeds een rocker-boogie systeem met 6 wielen. Maar de wielen zijn wel iets groter, hoewel de hele unit ook groter is. Hij heeft wel een thermische reactor, dus hij heeft geen zonlicht meer nodig om te werken. Misschien daardoor ook meer vermogen om zich weer los te krijgen in los zand..

Deze site geeft wel een aardige analyse van onderdelen van de vorige rover :)

EDIT: En een filmpje van hoe de landing van de nieuwe rover eruit gaat zien:
http://www.youtube.com/wa...IpFgump7so&feature=relmfu
Wel een risicovolle manier, ze laten de robot aan kabel naar het oppervlak dalen vanuit een platform wat met raketmotoren stil wordt gehouden.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 23 juli 2024 23:26]

De wielen zijn groter, maar hij is ook zwaarder. Dus ik ben benieuwd of ie weer in 't Martiaanse zand kan vastlopen.
De vorigen liepen vast en werden te stoffig, waardoor de zonnepanelen niet meer werkten. Terwijl ze in theorie nog veel langer hadden kunnen werken.
Ik neem aan dat ze daar wel van geleerd hebben..

Maar.. ik denk dat ze er vooral van geleerd hebben hoe ze het *wel* moeten doen eigenlijk ;)

disclaimer;
het gedeelte hieronder doe ik even uit m'n hoofd, te moe om alle feiten er echt even bij te pakken


De spirit en de rover waren gepland en gebouwd voor een missie waarvan 1 van de eisen was dat ze het minimaal 3 maanden vol zouden houden.
Ondertussen staat de teller geloof ik al op een jaar of zes!

Met andere woorden, een staaltje van verbluffende techniek en kwaliteit. Een van de robots heeft het zelfs nog een jaar of 2 lang volgehouden op 5 wielen omdat er 1 kapot was gegaan.

Overigens, op het stof op de zonnepanelen is al heel lang heel veel kritiek geuit. Voor zover ik weet heeft nasa een soort van ruitenwissers wel overwogen maar is het idee later geschrapt vanwege de beperkte capaciteiten. Ieder onderdeel of functie op zo'n bot gaat weer ten koste van iets anders.
Die rover (de Spirit) kwam pas na een hele tijd vast te zetten, vér na zijn beoogde levensduur. De andere ging wel door.

Enkel rakketten kunnen niet, daar is de atmosfeer van Mars weer te dik voor:
The atmosphere is thick enough to prevent rockets being used to provide significant deceleration, as flying into the plume at supersonic speed is notoriously unstable Also, the atmosphere is too thin for parachutes and aerobraking alone to be effective. Although some previous missions have used airbags to cushion the shock of landing, the MSL is too large for this to be an option.
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Science_Laboratory

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 23:26]

Onzin, raketten kunnen wel, hele landingsgestel(zogenaamde rocket-powered "sky crane") van Curiosity werkt op raketten, zou niet zo best zijn als dat niet zou werken op mars dan zal Curiosity dus niet aankomen op mars. ;)


Edit/
Nu heb je je post in eens aangepast en het woordje Enkel toegevoegd aan je zin.

Maar dat is nog nooit gedaan met enkel raketten, met geen enkele robot of probe die we naar mars hebben gestuurd, word altijd eerst remparachute gebruikt om de snelheid eruit te halen die we erin hebben gestopt. Dat zou stom zijn om daar raketten voor te gebruiken, parachute is veel minder zwaar dan brandstof(chemisch) .

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 23:26]

Raketten kunnen niet als enige methode gebruikt worden. En dat is géén onzin, dat is een feit.

Niemand zei dat raketten niet een onderdeel van het hele landingssyteem kan zijn. Want dat is het wel, het hele EDL-systeem (Entry, Descent, Land) bestaat naast rakettwen ook uit parachutes en die kraan.

Zou je alleen raketten gebruiken (of alleen parachutes), zou deze rover dus niet heelhuids kunnen landen.
Waarom niet, ze kunnen er ook mee stil hangen in de lucht en de robot laten zakken met kraan en dan wegvliegen van de plek om niet op de robot neer te storten.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 23:26]

Waarom niet
Zie de quote hierboven. Atmosfeer is te dik om alleen raketten te kunnen gebruiken, daarvoor is het ding te zwaar.

Denk je nu écht dat de NASA dit soort dingen niet onderzoekt, en zomaar wat roept? Lees anders dit artikel eens...

Stil hangen in de lucht? Right... daarvoor is de atmosfeer weer te dun. Hoe zie je het voor je, dat ze genoeg lift kunnen generen om dat ding stil te laten hangen in de lucht? Dan heb je vleugels van dermate gigantische proporties nodig dat het volslagen onpraktisch word...
Dat is dus onzin wat daar staat op wiki, want ze gaan gewoon stil hangen en robot naar beneden laten via de rocket powered sky crane. ;)

Heb je überhaupt wel gekeken hoe ze gaan landen?

bekijk dit maar eens rond 1:55 zie je duidelijk dat ze stil gaan hangen en robot naar beneden laten zakken.
http://www.telegraph.co.u...when-it-reaches-Mars.html

Ik heb niet beweerd dat er geen remparachute gebruikt word, dat is nog bij alle landingen gebruikt op mars, dat is om de snelheid eruit te halen van de vlucht.

Edit/
Je hebt helemaal geen vleugels nodig om stil te hangen, juist niet, vleugels geven alleen lift bij beweging zodat er lucht langsstromen, dat is overigens ook mogelijk op mars, liggen/lagen plannen voor een vliegtuigje. Met raket kan je zonde vleugels gewoon stil hangen, raketten gebruikte ze ook in jaren 60 al met maanlanding, daar is helemaal geen atmosfeer, snap dat daar ook minder zwaarte kracht is omdat de maan niet zo groot is, dat voordeel heeft mars ook in zeker zin, je heb op mars ongeveer half zoveel stuwkracht nodig dan op aarde. Je kan ook veel makkelijk losbreken van mars dan van de aarde.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 23:26]

Dat is dus onzin wat daar staat,
Sure... het is maar één van de direct betrokkenen bij dit project... die gaat echt geen onzin lopen verkondigen hoor.
bekijk dit maar eens rond 1:55 zie je duidelijk dat ze stil gaan hangen
Dat zie ik niet in het filmpje dat je linked. Ik zie dat daar een 'moedermodule' (die hijskraan dus) met braking rockets bezig is aan een zogenaamde powered descent, maar die hangt niet stil, hij daalt wel degelijk, zei het stukken langzamer (door die braking rockets). Vervolgens dropped hij vanuit die moedermodule deze rover.

Zo staat het overigens ook gewoon op de NASA site, dus niet op de methode zoals jij het zegt ;)

Ik ga liever uit van wat de NASA op haar eigen site beschrijft, en ook in dat filmpje, dan van wat jij stelt (no offence intended) ;)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 23:26]

[...]


Sure... het is maar één van de direct betrokkenen bij dit project... die gaat echt geen onzin lopen verkondigen hoor.
Hoe kom je daarbij, is gewoon wiki die iedereen kan aanpassen. En als het klopt dan is dat mooi slordig van hem/haar om dat zo op wiki neer te zetten als hij/zij donders weet hoe ze gaan landen.
Dat zie ik niet in het filmpje dat je linked. Ik zie dat daar een 'moedermodule' (die hijskraan dus) met braking rockets bezig is aan een zogenaamde powered descent, maar die hangt niet stil, hij daalt wel degelijk, zei het stukken langzamer (door die braking rockets). Vervolgens dropped hij vanuit die moedermodule deze rover.
Dan heb je het filmpje niet goed bekeken, kijk maar eens vanaf 1.40 tot einde zie je duidelijk dat ze afremmen met parachute en daarna met met de zogenaamde sky crane de robot laten zakken aan kabels en daarna wegvliegt. De sky crane za;l natuurlijk niet 100% stil hangen(dat is niet realistisch natuurlijk) doet een helikopter nog geen eens op aarde laat staan een "sky crane" op mars, zal altijd bij moeten bijsturen, maar zal bijsturen om op één plek te blijven en niet om te zakken of heen en weer te gaan bewegen. Daarna vlieg die weg. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 23:26]

Daarna vlieg die weg. ;)
Ik vraag me af: waarheen?
Het punt van die quote uit het Wikipedia-artikel, is dat je de raketten niet vanaf het begin van de vertragingsfase kan gebruiken. Wanneer je tegen hypersonische snelheden door de atmosfeer vliegt is het erg gevaarlijk om stuwraketten in de tegengestelde richting af te vuren. Daarom wordt de lander eerst vertraagd met parachutes. Wanneer de operationele snelheid van de stuwraketten bereikt wordt, schakelen ze over op raketkracht om de lander zachtjes te laten landen op het oppervlak.

Dit schema werd al gebruikt voor elke Amerikaanse marslander, buiten Pathfinder, Spirit en Opportunity, die enkel parachutes gebruikten, maar dan wel in combinatie met een airbagsysteem om de schok te dempen. Enkel landen met een parachute is geen optie omdat de atmosfeer te eil is.
Dat had Howard toch gedaan? Een greppel ingereden om een meisje te imponeren :)
Die hadden ook problemen met de zonnepanelen die onder het zand kwamen te zitten waardoor ze minder stroom genereerden.
Curiosity werkt met een soort kernenergie motor, doordat een bepaalde soort plutonium warmte afgeeft kunnen ze die warmte gebruiken om elektriciteit te genereren.
Over 14 jaar heeft deze rover nog steeds genoeg stroom om rond te kunnen rijden.
(flak na landing wordt er 125watt opgewekt, over 14 jaar is dat 100watt geworden door het verval van het plutonium)
Heb je gezien hoe groot één zo'n rover is? Elke extra kilo kost handenvol geld!
De vorige rover kwam pas na hele lange tijd vast te zitten. Hij heeft jaren prima zijn werk gedaan (zelfs langer dan gepland!)
Anoniem: 284785 @Mic200026 november 2011 17:35
Ja, een stuk of veertig liefst. :+
Waarom zitten ze er allemaal aan te werken in witte pakken? Het lijkt me dat zo'n ruimtekar toch wel een beetje bestand moet zijn tegen vuil?
Omdat men wil voorkomen dat aardse bacteriën in het ding terecht komen, en zo het Mars-oppervlak én het onderzoek besmetten.

Daarnaast is de buitenkant uiteraard wel beschermd tegen vuil, maar de hermetisch gesloten binnenkant zit vol met waardevolle en gevoelige instrumenten en apparatuur.

Waarom onnodig risico nemen?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 23:26]

Omdat men wil voorkomen dat aardse bacteriën in het ding terecht komen
Dat lijkt mij voor geen meter kloppen, want je voorkomt geenszins bacteriële besmetting als je je ogen onbedekt laat.
Je tweede argument snijdt waarschijnlijk meer hout.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 23:26]

Nee, maar je beperkt het risico erop wel heel erg veel. De meeste bacterien zitten immers niet in je ogen, maar op je huid etc.

Geen enkele methode is 100 procent waterdicht, dat betekent nog niet dat je het risico niet zoveel als redelijkerwijs mogelijk zou moeten inperken...

Zo'n besmetting van een ander ruimteoppervlak (zoals hier Mars) heet forward contamination, en mogelijk heeft dat al plaatsgevonden op de maan, doordat astronauten er bacterien hebben achtergelaten (hoewel niet iedereen het erover eens is nog).
Nee, maar je beperkt het risico erop wel heel erg veel. De meeste bacterien zitten immers niet in je ogen, maar op je huid etc.
Het maakt niks uit. Zodra je eventjes je ogen onbedekt laat, is het al gebeurd.
I.p.v. 1 miljoen bacteriën die vrijkomen als je in je dagelijkse kloffie loopt, komen er misschien slechts 5.000 vrij (als je 99,5% van je lichaam bedenkt hebt).
En je hoeft er maar een paar te hebben om voor bacteriële besmetting te zorgen. Niet 5.000. Zo'n pak waarbij je je ogen onbedekt laat, is gewoon in de verste verte niet afdoende als het doel zou zijn om bacteriële besmetting te voorkomen.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat veel bacteriën de ruimtereis van bijna een jaar zullen overleven door temperaturen dicht bij de 0K en de vacuüm omgeving en zo...
En dan nog rijden ze er gewoon buiten mee rond om hem te testen terwijl ze in gewone kleding rond lopen. Dus dan zit de buitenkant al onder de "Aardse" organismen en bacteriën. En die gaan ze op mars weer oppikken en dan hebben ze plotseling "earth-like" materiaal gevonden.
Als je nog aan het werken bent aan een voertuig, is hij natuurlijk nog niet helemaal afgesloten tegen het vuil waar het uiteindelijk tegen moet kunnen.

Bovendien, elk vuiltje of bacterie die er op aarde inkomt, verstoort het onderzoek. Stel je voor dat we menen leven gevonden te hebben op Mars, en dan blijkt het gewoon een bacterie te zijn die vanuit Aarde is meegelift...
Stel je voor dat we menen leven gevonden te hebben op Mars, en dan blijkt het gewoon een bacterie te zijn die vanuit Aarde is meegelift...
Ik kan je verzekeren, als dat de lander (en niet een mock-up of kloon) is op die derde foto, dan zit de lander allang hopeloos onder de bacteriën! Simpelweg omdat het pak niet dicht is.
schitterend project! de vorige karretjes waren nog niet geland of ze schraapten een laagje van de oppervlakte en kwamen ijs tegen.

wat is de ETA van Curiosity?
De geplande ETA van deze rover is 5 augustus 2012 :)
Ik dacht eerst "Waarom zitten er geen zonnepanelen op?".
Maar er blijkt een kleine kern reactor aan boord te zitten.

Zo een dus: Klik
Het is een apparaat wat energie genereert door radioactief verval van plutonium, maar niet een kernreactor zoals wij die hier op aarde in energiecentrales hebben zitten.
Een processor komt toch ook uit een fabriek/lab wat hygienischer is dan een operatiekamer? Die verdwijnt ook in een pc die stof gaat happen. Ze willen de rover niet intern vervuilen wat kan gebeuren als hij open staat en iedereen met zn wollen trui langs komt lopen. Eenmaal op Mars zit hij potdicht en vervuilen alleen de onderdelen die vies mogen worden :)
Haja zo had ik er nog niet over nagedacht.

Merci voor de uitleg Rabitto
Ik hoop het wel ja, want zag vanavond op het nieuws dat in die operatiekamers tegenwoordig ratten en kakkerlakken rondlopen...
Altijd prachtig om te zien hoe zo'n raket de ruimte in geschoten wordt. Het voelt daarom alleen maar beter als het allemaal volgens plan loopt!
Ik hoop dat deze robot goede en vooral interessante informatie terug stuurt zodat het daadwerkelijk productief is om er een team van onderzoekers heen te sturen voor langdurige observatie ''on Mars''. http://buitenland.nieuws.nl/667447
Ik ben benieuwd of het toch mogelijk is mensen voor een onbeperkte tijd op Mars te zetten voor kolonisatie. Wie weet wat er nog meer onder de korst van deze rode planeet zich schuil houd.
Het is jammer dat NASA steeds minder geld van de overheid krijgt en zo dus minder invloed kan hebben, want ruimteonderzoek is, vanuit mijn opzicht, een heel belangrijk fenomeen in de ontwikkeling van de mens.
En nu maar wachten tot 5 augustus 2012.
Anoniem: 432678 26 november 2011 18:15
Curiosity’s power source will use the latest RTG generation built by Boeing, called the “Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator” or MMRTG.[35] Based on classical RTG technology, it represents a more flexible and compact development step,[35] and is designed to produce 125 watts of electrical power from about 2000 watts of thermal power at the start of the mission.[33][34] The MMRTG produces less power over time as its plutonium fuel decays: at its minimum lifetime of 14 years, electrical power output is down to 100 watts.[36][37] The MSL will generate 2.5 kilowatt hours per day compared to the Mars Exploration Rovers which can generate about 0.6 kilowatt hours per day.[15]
http://en.wikipedia.org/w...e_Laboratory#Power_source

Curiosity, also known as the Mars Science Laboratory, is carrying almost 8 pounds (3.6 kilograms) of the radioactive fuel

“We’ve got enough plutonium in our stockpile now to meet the needs of NASA through the end of the decade — through 2020 or so,” Adams said.
http://www.space.com/1370...etary-science-future.html

Voor die 'stockpile' plutonium-238 hebben kerncentrales hard staan zweten om dat te produceren..
Bekijk dit maar eens.

http://www.youtube.com/user/JPLnews#p/u/51/wMXWlb23jfY

En over die mondkapjes is volgens mij al meer gezegd, maar dat is om te zorgen dat er geen "vervuiling" van de aarde op Mars beland.

[Reactie gewijzigd door GameCrazy op 23 juli 2024 23:26]

de kraan in werking:

http://www.youtube.com/wa...YfPWTpWN0&feature=related

ziek stukje techniek als ze die landing echt voor elkaar krijgen. _/-\o_
Er staat een behoorlijk rake opmerking onder:

I'm sorry but that was unimpressive. All it's doing is lowering an object from ceiling. Yes I know it senses the altitude, that's a given. Knowing that, it is unimpressive. Do that from the hovering craft in a strong, yet unstable crosswind. That would be impressive.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.