De Mars-rover Curiosity is geland op Mars. De landing, die complex was vanwege het hoge gewicht van de rover, is maandagochtend geslaagd. De Curiosity moet de komende jaren onderzoek doen naar tekenen van leven op de planeet.
Ook wil NASA met Curiosity meer te weten komen over het klimaat en de omstandigheden op Mars. De landing verliep maandagochtend Nederlandse tijd onder goede weersomstandigheden. Desondanks was de landing complex, omdat de rover met 900 kilogram een hoog gewicht heeft: een landing met airbags, zoals bij vorige Mars-missies, was daardoor uitgesloten.
Daardoor was de landingsprocedure anders: stuwraketten lieten de Curiosity 20 voet boven het oppervlak zweven, waarna de rover met drie kabels naar beneden werd gelaten. De sonde moest vervolgens elders neerkomen om de rover niet te beschadigen. De landing slaagde om 34 minuten over zeven; twee minuten eerder dan gepland. Even later stuurde Curiosity zijn eerste afbeeldingen van het Marslandschap door.
De nieuwste Mars-rover maakt deel uit van het 2,5 miljard dollar kostende NASA-project Mars Science Laboratory. De Curiosity heeft na de lancering in november vorig jaar een negen maanden durende reis van 567 miljoen kilometer gemaakt. Tijdens zijn reis heeft het ruimtevaartuig gegevens over de kosmische straling doorgestuurd naar aarde. Deze data kan gebruikt worden voor een toekomstige bemande ruimtereis.
Het wagentje zal gedurende twee jaar onderzoek doen bij de berg Mount Sharp, gelegen in de Gale-krater. De eerdere Marsverkenners hebben hier sporen van water gevonden. Om meer te weten te komen over het klimaat van Mars in het verleden, zal Curiosity aardlagen gaan onderzoeken.
De door kernenergie aangedreven Curiosity heeft voor zijn speurtocht op de rode planeet een groot aantal instrumenten aan boord. Zo kan met een laserstraal bodemmateriaal worden verdampt, waarna een spectroscoop de vrijgekomen damp kan onderzoeken. Ook is in het voertuig een minilaboratorium aanwezig waarin de samenstelling van verzamelde stoffen onderzocht kan worden. NASA is met name geïnteresseerd in organische moleculen, zoals koolstofverbindingen. Deze vormen de bouwstenen voor levende organismen. De hardware is opgebouwd rond een RAD750-cpu, die is gebaseerd op een IBM PowerPC-processor. De 10,4 miljoen transistors werden op maximaal 150nm geproduceerd. De cpu heeft een kloksnelheid tot 200MHz en kan 400mips halen. Beide RCE's hebben 256KB eeprom, 256MB ram en 2GB flashgeheugen aan boord.