NASA schakelt tweede set 'hersenen' van Mars-rover Curiosity in

Curiosity vindt het misschien onderhand wel welletjes. De NASA-rover rijdt al jarenlang door het zand op de rode planeet en recent bleek dat het karretje een deel van de data niet meer doorstuurt. Om dat op te lossen heeft NASA nu tijdelijk de back-upcomputer ingeschakeld.

NASA heeft de in november 2011 gelanceerde Curiosity een tweetal computers meegegeven, die de ruimtevaartorganisatie ook wel aanduidt als de 'hersenen' van de rover. Side B is de computer die actief was, maar die kampt sinds 15 september met een geheugenprobleem. Daarom is nu gewisseld naar de Side A-computer, wat volgens de NASA betekent dat de gebeurtenissen en data weer kunnen worden opgeslagen.

Volgens de organisatie zal Curiosity waarschijnlijk weer volledig operationeel worden, maar men kan nog niet zeggen wanneer dat is. Side A wordt vanaf donderdag in gebruik genomen, maar Steven Lee van NASA's Jet Propulsion Laboratory meldt dat het enige tijd kan duren voordat technici van de NASA de kern van het probleem volledig begrijpen en workarounds voor het geheugen van Side B hebben verzonnen. Het is de bedoeling om weer terug te vallen op Side B als alle problemen zijn verholpen.

De rover verstuurt nog wel data die in het kortetermijngeheugen is opgeslagen en kan ook gewoon commando's ontvangen, maar het ding kan geen wetenschappelijke data meer in zijn langetermijngeheugen opslaan. Dat weerhoudt Curiosity er ook van om een logboek van alle gebeurtenissen op te slaan. Dat logboek is nodig voor technici om een diagnose te kunnen stellen.

Het is niet voor het eerst dat wordt gewisseld van actieve computer. Side A had ruim vijf jaar geleden ook te maken met hardware- en softwareproblemen. Curiosity was toen niet meer te besturen met commando's, waarbij de accu leegliep. Er werd vervolgens succesvol overgeschakeld op Side B. Technici hebben destijds een deel van het geheugen van Side A in quarantaine geplaatst; dat maakte deze computer weer geschikt voor eventueel gebruik.

De NASA heeft ook nog een andere rover op Mars, de Opportunity. Die kwam vanaf 10 juni in een enorme stofstorm terecht die de gehele planeet teisterde. Daardoor kon de rover geen zonnestralen meer opvangen voor de stroomvoorziening en viel het contact met de aarde weg. Opportunity kon zijn accu niet meer opladen en kwam daardoor in een soort slaapmodus terecht. De rover is inmiddels weer gelokaliseerd op Mars, maar hij laat nog niet van zich horen. De NASA blijft in ieder geval nog tot begin 2019 proberen om contact te maken. Het is onder meer onduidelijk hoeveel stof op de zonnepanelen terecht is gekomen.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-10-2018 • 15:35

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
Als je je nu afvraagt op wat voor hardware zo'n rover draait, Curiosity (gelanceerd in November 2011) heeft twee identieke computers met beide de volgende hardware:
 • RAD750 CPU
 • 256 kB of EEPROM
 • 256 MB of DRAM
 • 2 GB of flash memory.
Die RAD750 komt uit 2001 en is een tegen straling geharde versie van de PowerPC 750 uit 1997. De chips heeft een die size van 130 mm2, bevat 10,4 miljoen transistoren en wordt geproduceerd op een 250nm proces. De single-core CPU is geklokt op 110 tot 200 MHz en voert zo'n 266 miljoen operaties per seconde uit. De RAD750 is in januari 2005 voor het eerst gelanceerd op de kometenjager Deep Impact.

De Mars 2020 Rover zal over twee jaar met dezelfde hardware gelanceerd worden. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden hiervoor het besparen van ontwikkelingskosten en verlagen van risico.

Ik ben heel benieuwd wat er gebeurd als je 'moderne' hardware naar Mars zou kunnen sturen. Ik denk dat het mogelijk is om op een moderne embedded processor zoals de Nvidia Xavier een Mars Rover zelf te kunnen laten rijden. Nu wordt deze handmatig bestuurd, maar het duurt afhankelijk van de stand van Mars ten opzichte van de Aarde tussen de 4 en 24 minuten om een signaal van de Aarde naar Mars te krijgen, en dus eenzelfde tijd om weer een signaal terug te krijgen. Dat is een van de redenen dat Mars Rovers zo langzaam rijden, je wilt elke keer zeker weten dat je niet een scherpe steen of iets dergelijks tegen komt.

Als je ze zelf kan laten rijden kan je veel en veel meer afstand afleggen, zo een factor 10. Zeker de lange relatief saaie stukken onderweg naar een interessante plek (krater, etc.) kan je dan een stuk sneller afleggen. Ook voor menselijke missies wordt het misschien wel essentieel: Voor dat je ergens gaat settelen wil je de omgeving verkend hebben voor mogelijk features zoals water, beschutting en een landingsplek. Als je met een BFR 10 rovers kan dumpen en die allemaal een kant op stuurt, heb je in een mum van tijd een gebied van meerdere vierkante kilometers in kaart gebracht.

En ik wil gewoon een 4k 60fps live-stream op Mars :P.

[Reactie gewijzigd door Balance op 4 oktober 2018 23:03]

Ik ben heel benieuwd wat er gebeurd als je 'moderne' hardware naar Mars zou kunnen sturen. Ik denk dat het mogelijk is om op een moderne embedded processor zoals de Nvidia Xavier een Mars Rover zelf te kunnen laten rijden.
Xilinx heeft een paar geharde FPGA's maar die zitten weer aan de onderkant van het aanbod en verder dan dat zal je niet komen.

https://www.xilinx.com/ap...ce-and-defense/space.html

Het probleem is niet alleen de SoC maar alles wat eromheen zit ook. De logica die eromheen zit wordt gemaakt van Galium Nitraat wat de beperkende factor is in de schakelsnelheid. Daarnaast heb je nog een gatedriver nodig om ervoor te zorgen dat de spanning stabiel is en je eventueel hoge stroomstoten kan sinken.

Danwordt op de PCB zelf alles groot en flink uitgevoerd zodat het zowel mechanisch (tijdens een lancering heb je te maken met 220dB aan herrie, op aarde wil het wel eens gebeuren dat een condensator van je PCB valt omdat hij te dicht op de kant zat of omdat hij niet goed vast zat, bedenk maar eens hoe dat gaat als je dat bordje in een raket de ruimte in wil schieten) als elektrisch heel wat kan hebben en tevens ook goed afgeschermd is. Je moet alles verdelen over meerdere borden, daardoor worden de afstanden weer groter wat de snelheid weer beperkt (let wel langere afstanden zijn nog eens een factor gevoeliger dan hier op aarde).

Ik betwijfel het of een huis tuin en keuken x86 of ARM processor het uberhaupt zal doen in de ruimte. De 1volt logica die nodig is om sneller te kunnen schakelen, kan je direct vergeten. Er is zoveel storing van buitenaf dat de gates maar wat gaan doen, je RAM willekeurige waardes in gaat nemen en je flash waarschijnlijk niet eens aangestuurd kan worden.

Als laatste worden koeling en stroomgebruik een heel groot probleem. Hoezo, in de ruimte is het toch koud? Ja dat klopt, maar er staat wel een harde zon op je te bakken aan de ene kant en is het ijs en ijskoud aan de andere kant. Dus het is of te warm of te koud. En te koud is ook weer een probleem want je paden krimpen dan werkt je elektronica ook niet meer (een van de reden waarom overclockers die met LNG koelen eerst de CPU aanzetten en warm laten worden voor ze LNG erin gieten, als je dat niet dan bevriest je CPU en start je PC niet op). Dus het is taak om een koelsysteem te hebben welke de temperatuur aan beide kanten stabiel kan houden. Daarnaast worden je zonnepanelen en accu's weer groter omdat je gehele systeem weer meer vermogen vraagt (zowel de koeling als het systeem zelf). En dan kom je weer in een cyclus terecht die heel moeilijk te finetune is. Meer van dit betekent meer van de rest en ineens heb je iets wat helemaal uit de kluiten is gewassen.

Verder komen dan het huidige aanbod is lastig aangezien er teveel beperkende factoren zijn.

MAAR dat gezegd hebbende, de zelfrijdende functionaliteit van een marsrover hoeft helemaal niet complex te zijn als in een zelfrijdende auto. Je hoeft geen geen andere bestuurders te herkennen, je hebt geen verkeersregels, je hoeft geen situaties in te schatten en er zijn geen noodsituaties. Een basis: "wat is dat en kan ik daarover rijden" setup is al meer als genoeg. In het aller ergste geval, als je het niet meer weet dan zeg je dat je lekker stil gaat staan om je accu's op te laden en wachten op commando's van aarde. De behoefte is er dus ook niet.
De Mars 2020 Rover zal over twee jaar met dezelfde hardware gelanceerd worden. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden hiervoor het besparen van ontwikkelingskosten en verlagen van risico.
Nee, de belangrijkste reden is dat er op dit moment niks anders is. Dit is top-off-the-line in ruimtevaart. Er zijn ontwikkeling in multi-core, kleinere packages en betere shielding, maar dat is allemaal in ontwikkeling. Dat ga je niet gebruiken in een missie waar miljarden in zit, dan wil je juist bewezen systemen hebben die goed werken en waarvan alle aspecten bekend zijn.

https://www.militaryaeros...ened-space-processor.html

https://www.militaryaeros...r-the-multi-core-era.html
Als je ze zelf kan laten rijden kan je veel en veel meer afstand afleggen, zo een factor 10.
Ik weet niet waar je dit vandaan haalt, heb je ook een bron? De huidige rovers zijn autonoom, ze rijden dus al zelf. De latency is op z'n best 4 minuten en maximaal 24 minuten afhankelijk van de stand van de planeten. Technisch is het niet mogelijk, als je een steentje wil ontwijken ben je al een half uur bezig, letterlijk.

http://blogs.esa.int/mex/...y-between-mars-and-earth/

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 5 oktober 2018 03:12]

Tof leesvoer, dank je!
MAAR dat gezegd hebbende, de zelfrijdende functionaliteit van een marsrover hoeft helemaal niet complex te zijn als in een zelfrijdende auto. Je hoeft geen geen andere bestuurders te herkennen, je hebt geen verkeersregels, je hoeft geen situaties in te schatten en er zijn geen noodsituaties. Een basis: "wat is dat en kan ik daarover rijden" setup is al meer als genoeg. In het aller ergste geval, als je het niet meer weet dan zeg je dat je lekker stil gaat staan om je accu's op te laden en wachten op commando's van aarde. De behoefte is er dus ook niet.
Het verwerken van de sensorgegevens gaat de meeste processorkracht kosten, zeker als je geen DSP's of ASIC's gebruikt. Het hangt er natuurlijk heel erg vanaf wat je input is, radar, lidar, IR, vision etc. Maar het is inderdaad een stuk simpeler dan op aarde.
Nee, de belangrijkste reden is dat er op dit moment niks anders is. Dit is top-off-the-line in ruimtevaart. Er zijn ontwikkeling in multi-core, kleinere packages en betere shielding, maar dat is allemaal in ontwikkeling. Dat ga je niet gebruiken in een missie waar miljarden in zit, dan wil je juist bewezen systemen hebben die goed werken en waarvan alle aspecten bekend zijn.
BAE Systems heeft vorig jaar een opvolger gelanceerd, de RAD5545 Die was natuurlijk niet op tijd klaar voor Mars 2020, maar hopelijk wel voor de volgende rover.

Ik ben hier een PDF van NASA tegengekomen: NEPP Processor Efforts 2018. Wat interessant is is dat ze echt van alles aan 't testen zijn:
• GPUs – nVidia 1050
– 12 nm TSMC, stacked die, 3D
– “Standard test for proton facilities”
• Cell-phone/mobile SOCs
– Qualcomm Snapdragon 835 10 nm Samsung
– nVidia Tegra X1/X2 16 nm TSMC
• High Performance Processors – Intel & AMD Ryzen 7
– Intel 14 nm, AMD Global Foundaries 14 nm
– Future: Intel 10 nm late in 2018
– “Standard test for proton facilities”
• Microcontrollers – Cobham UT32M0R500, Vorago
VA10820, M4
– ARM, current-generation devices
• RHBD Devices
– RAD5545 - ~10 GOPs, PowerPC – participating in testing
– HPSC - ~100 GOPs, significant power scaling, ARM – monitoring development
Ik weet niet waar je dit vandaan haalt, heb je ook een bron? De huidige rovers zijn autonoom, ze rijden dus al zelf. De latency is op z'n best 4 minuten en maximaal 24 minuten afhankelijk van de stand van de planeten. Technisch is het niet mogelijk, als je een steentje wil ontwijken ben je al een half uur bezig, letterlijk.
Autonoom is een groot woord. Het is natuurlijk niet dat ze centimeter voor centimeter bestuurd worden, maar er wordt een locatie een paar decimeter verderop aangewezen en de instructies worden gestuurd rij daar met die snelheid en zo'n bocht heen. En zo voor elke paar decimeter. Als de over rover tientallen meters zelf een route zou kunnen bepalen kan dat gigantisch veel tijd schelen.
Het is wel zo dat de rover geen enkele vorm van GPS of andere positiebepaling heeft, dat wil zeggen dat het alleen de afgelegde afstand en pad heeft als peil punt. Het kan zelf ook geen missies bepalen, dus ook al kon het autonoom rijden, wat is het nut?

Het krijgt steeds een pad en taak wat het moet volgen en dat doet het ook, alleen het ding is wel dat het onderweg zelf problemen moet oplossen. Of dat pad 10 meter of 10km is maakt verder weinig uit. De overvliegende satelliet is de enige vorm van controle en correctie, ding is dus wel dat de rover bij langere afstanden vaker gecorrigeerd moet worden. Dingen als obstakels nemen moet geheel autonoom gebeuren, daarbij helpt het onderstel en de wielen natuurlijk ook best veel.

Ik moet je er ook op wijzen dat het programma waar jij naar linkt een resultaat is van de eerdere funding programma's waar ik al naar had gelinkt. Een funding programma waar de Amerikaanse luchtmacht ook in zit. Op korte termijn is het doel om betere systemen te ontwikkelen voor satellieten (welke met de dag goedkoper worden om te lanceren) en luchtvaart. Denk aan nano en micro satellieten die met minimale funding worden gelanceerd of private ruimtevaart. TU Delft heeft bijvoorbeeld de vakgroep Delfi Space en de spin-off Hiber welke beide nano satellieten hebben gelanceerd.

Op korte termijn (5 tot 10 jaar) zal dat programma voor high profile missies niks uitmaken, zoals eerder gezegd bij dat soort missies gaat het om veel geld en heeel heeeeeel veeeel tijd, daarom wordt er gekozen voor bekende systemen die praktijk bewezen zijn. Op lange termijn (10 a 20 jaar) zullen de nieuwere processoren hun plaats innemen, maar dan moet je denken aan een dual-core 1GHz processor oid. Of meerdere core's 200 a 500MHz.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 5 oktober 2018 12:36]

vond jouw reactie zelfs interessanter dan het artikel, dank voor de bronnen daarbij.
Volgens mij rijden de Rovers sinds een tijdje zelf ook gewoon, alleen de uiteindelijke doelen worden aangegeven. Het is alleen erg ingewikkeld qua pathfinding en zeker weten dat de rover nergens vast komt te zitten. En ze zijn nou eenmaal traag met een gewicht van een auto, maar niet de PK's. Zie https://www.youtube.com/watch?v=3SdSKZFoUa8 voor info over het autonomous driving.
Hier een heel kort filmpje die uitlegt hoe ze met de mars rovers kunnen rijden en hoe dat nasa ze zelf laat rijden.

https://www.google.nl/url...Vaw25lbuzGFmbU7PZekOrbIG7

Ik heb overigens ooit uit een ander filmpje begrepen dat het dagen kan duren voordat dat ding een paar meter verder is. Het is niet alleen simpel even om een stukje rots heen rijden. Maar ook uitkijken waarover hij rijd. Ze zijn dan uren bezig met foto's te bestuderen of het terrein waarover hij gaat rijden bijvoorbeeld geen zacht zand is waarin hij vast kan komen te staan.

[Reactie gewijzigd door Edgenumber op 5 oktober 2018 11:56]

Hoe hebben ze deze foto gemaakt? Ik heb begrepen dat de 2 mars rovers nogal ver van elkaar vandaan zijn (te ver voor een foto van elkaar). Voor een selfy ontbreekt de arm (geen selfy stick) :9 8)7
Goede vraag, en hij is al vaak gesteld. curiosity heeft gewoon een arm met een camera die hij voor een groot deel uit beeld houd, daarnaast is het niet 1 foto maar meerderen die aan elkaar gestiched worden, waardoor de arm weg te werken valt
Dat is natuurlijk geen enkele foto, ff snel googlen zegt:
Because the camera can't capture all of Curiosity in one shot, it has to take a series of photos — more than 200 in this case. So on Saturday, Kevin M. Gill, a NASA software engineer who processes spacecraft photos as a hobby, stitched them all together into a single panorama.
Men draait voor elke foto de arm/camera een beetje zodat je uiteindelijk een hoop foto's hebt waarbij telkens een ander stukje van de rover bedekt is door de arm, en vervolgens alle onbedekte stukken aan elkaar stitchen en de arm is weg.
Een rondje selfies aan elkaar plakken en dan telkens de arm van de camera uitknippen?
als je zoekt op deze foto in Google, kom je de zelfde Rover tegen (zelfde stand) maar telkens een andere achtergrond... waarschijnlijk photoshop ;)
Geen Photoshop. De foto bestaat eigenlijk uit meerdere aan elkaar geplakte foto's. De arm wordt op elke foto er afgeknipt. De positie van de Rover is steeds hetzelfde, omdat de arm op precies dezelfde manier de foto's maakt en de foto's op dezelfde manier aan elkaar geplakt worden.
Nou, het aan elkaar plakken van foto's is eigenlijk gewoon een soort automatische photoshop actie.
Als jij een selfie maakt, staat je arm er dan op?

Zie hier voor meer uitleg:
https://www.universetoday...m-when-it-takes-a-selfie/
Ja, dan staat je arm erop, tenzij je gewoon een heel gedeelte eraf knipt, wat bij deze foto duidelijk niet is gebeurd. Dus dat vind ik een vreemde uitleg waarom hij er hier niet op staat.

Tweede gedeelte van dat artikel heeft dus dan ook de echte reden: Is een stitch van een reeks afbeeldingen waarbij de arm weg is gelaten.
Mooi, die redundantie. Ben benieuwd of ze Side A dan goed hebben gefixed of dat ie straks met beide delen zit die onbruikbaar zijn. Wel gaaf dat het van zo'n afstand allemaal mogelijk is. Zou mooi zijn als ie het nog wat jaren uit weet te houden.
Technici hebben destijds een deel van het geheugen van Side A in quarantaine geplaatst; dat maakte deze computer weer geschikt voor eventueel gebruik.
Dus ja, het probleem is gelokaliseerd en en onschadelijk gemaakt.
Is nog altijd niet gebruikt, dus dat is nog geen zekerheid lijkt me?
Wel gaaf dat het van zo'n afstand allemaal mogelijk is.
Inderdaad, echt onvoorstelbaar dat ze zo'n apparaatje kunnen updaten, op zon gigantische afstand. Als iemand hier nog cool youtube materiaal van heeft, please share!
Apparaatje? Curiousity is geen apparaatje
Klopt, redundantie best goed, maar het grootste probleem is de wielen. Die beginnen nu echt kapot te gaan. Ik weet niet of jij Curiosity fotos volgt dagelijks, maar de vorm / scherpte van de stenen in de gebieden waar het ronddwaalt is best hoog.

Zie foto van de staat van de wielen, geloof dat de foto circa twee jaar geleden gemaakt is.
http://www.spaceflightins...50Sn40-780x650-z_fig1.jpg

Oftewel voor de mensen die zich zorgen maken over de computer... daar hoef je je niet druk over te maken.

[Reactie gewijzigd door DragonChaser op 4 oktober 2018 17:12]

Ik denk dat als ie niet kan rijden, hij nog best nuttig is voor bv meten van de lucht. Het klimaat van Mars is niet in een jaartje te bepalen en dat kan weer van invloed zijn voor de toekomstige reizen daar. En ook de andere sensoren zijn nog prima te gebruiken. Natuurlijk, het vergaren van bodemmonsters zal snel ophouden als ie niet meer kan rijden, maar hij heeft wel meer aan boord dan dat.
Als ik goed kijk dan lijkt de mantel van de hydraulische (?) leiding die het wiel in gaat ook niet meer helemaal 100%. Enfin, een auto van 7 jaar oud ziet er ook niet meer helemaal nieuw uit.
Ik vind twee computers wat weinig eigenlijk.... Als je kijkt wat dit hele project kost..... En de nu met beide computers problemen hebben (gehad). Stel dat ze het probleem met computer A 5 jaar geleden NIET hadden kunnen oplossen, dan was de missie nu hoogstwaarschijnlijk klaar geweest. Dat is het nadeel van op Mars opereren. Je kan het niet 'ff' fixen, zoals bijvoorbeeld met de Hubble telescoop meerdere malen gebeurd is.

In mijn werkgebied, de luchtvaart, is alles of dubbel of driedubbel uitgevoerd. Mocht er een systeem falen, dan is er altijd minimaal een back-up. En dan zit je nog maar 11 km van het aardoppervlak af. Natuurlijk heb je wel honderden mensenlevens aan boord, maar toch..... Voor een dergelijk kritische computer zou een derde in mijn ogen niet onwaarschijnlijk zijn. Maar ja, ik werk dan ook niet bij Nasa
Volgens mij rijdt Curiosity al veel langer rond dan dat de missie vereiste. Alles wat ie nu verzameld is gewoon bonus. Hij zou eigenlijk 2 jaar bezig zijn (zelfs een dag was al waardevol, maar de primaire doelen waren in 2 jaar te behalen). Ander ding is dat ze verwachten dat de warmtegenerator (met plutonium brandstof) zo'n 15 jaar maximaal mee zal gaan, dus dat is nog een dingetje.
Minimaal 15 jaar bedoel je:

https://en.m.wikipedia.or...ty_(rover)#Specifications

De powersupply is ontworpen om 110 watt te leveren aan stroom en 2000 watt aan warmte. Na 14 jaar zou dat gedaald zijn naar 100 watt aan stroom. We weten niet wat het ding nodig heeft, maar de afname is nog geen 10%. Als dat 80 watt is, dan kunnen we dus grofweg nog zo'n 28+ jaar verder dan de 1e 14.
Het is geen accu die zijn lading bewaart zolang je het niet op maakt.
Het is een nucleaire batterij die stroom en warmte produceert door het verval van de isotopen. De halfwaardetijd verandert niet als je minder gebruikt en dus staat de eindtijd redelijk vast.
Lol, een +2 voor het niet verder kijken dan je neus lang is:
The electrical output from the MMRTG charges two rechargeable lithium-ion batteries. This enables the power subsystem to meet peak power demands of rover activities when the demand temporarily exceeds the generator’s steady output level. Each battery has a capacity of about 42 ampere-hours.
Ja, natuurlijk levert de generator continu, maar aangezien nergens staat hoe veel stroom de Rover nodig heeft, kun je dus ook geen uitspraak doen over hoe lang dat ding nog gaat werken. Bovendien zit er gewoon dus een accu in en als die vol is kun je dus weer dingen gaan doen die extra stroom vreten.

Op het moment dat de stroomvoorziening onder het idle-nivo komt, dan is het pas klaar. Daarvoor zul je stroom kunnen sparen en af en toe acties uitvoeren.

Ook daarna spaar je gewoon stroom in de accu's en kan hij dus af en toe wakker worden.
Dat ding doet het met slechts 2110 watt totaal vermogen om te rijden, te samplen, data te versturen, etc.? Zelfs m’n stofzuiger vreet volgens mij meer op maximaal vermogen. :+ Sure alles zal 1 voor 1 werken, maar toch.
Mag ik dit topic even misbruiken voor een vraagje? Ik probeer al een paar dagen de NASA Trajectory Browser te benaderen, maar er volgt steeds een waarschuwing over ongeldige certificaten e.d. Ik kan niet inschatten of dit een risico is. Iemand die daarover kan adviseren? Chrome laat het bezoek aan onderstaande site niet toe. IE wel als je daar expliciet voor kiest. Een paar dagen terug kon ik die site wel zonder problemen bezoeken.

https://trajbrowser.arc.nasa.gov/traj_browser.php

Edit: Bedankt voor jullie antwoorden!

[Reactie gewijzigd door 720538 op 4 oktober 2018 16:08]

Het certificaat is verlopen op dinsdag 2 oktober 2018 0:38:17. De huidige tijd is 4 oktober 2018 15:59.

Foutje van de beheerder, vergeten cert te verlengen.

Edit, Grinnik, zelfs Nasa gebruikt de gratis certificaten van Let's Encrypt

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 4 oktober 2018 16:04]

NASA gebruikt best veel opensource software en gratis diensten. Wat mooi is want dat drukt kosten en ze dragen her en der wat bij. :)
Laten we eerlijk zijn een wildcard voor al je nasa subdomeinen en servers heb je voor 45 dollar per jaar ;).
Het certificaat is per 2 oktober verlopen. Het bezoeken is niet expliciet gevaarlijk, maar de echte fix is dat zij het (gratis) certificaat vernieuwen.
Zo te zien is het certificaat van de website verlopen per 2-10-2018 8)7 . Ze moeten dus gewoon het certificaat vernieuwen. Het certificaat is uitgegeven door Let's encrypt, het vernieuwen van deze certificaten is in de meeste situaties geautomatiseerd dus ik vermoed dat dit proces niet helemaal goed gaat bij ze.

Kortom, je kunt de website wel gewoon bezoeken.
certicicaat verliep op 2 oktober 2018
Certificaat is in orde, alleen 2 dagen geleden verlopen. Kan verder waarschijnlijk niet veel kwaad.
Side A was sinds het begin van de missie al in gebruik, echter traden hier ook problemen op met betrekking tot het geheugen. Dit is in 2013 gebeurd. Uiteindelijk hebben ze deze problemen deels weten op te lossen, echter heeft deze Side A wat minder geheugen gekregen hierdoor.
Misschien is het wel slim om reparatie software in rover te installeren, zodat rover beschadigde geheugen zelf kan vervangen. Hotswap memory of zoiets.
Volgens mij bestaat het wel, want het is wel idioot als je hele ruimteschip moet uitschakelen om wat geheugen te plaatsen 8)7

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 4 oktober 2018 15:55]

Dat heeft ie kennelijk. Want met kapot geheugen doet ie het nog steeds.
A meme is born: Curiosity is the first robot with Alzheimer.
Kortetermijngeheugen en langetermijngeheugen? Dit doet me denken aan de metaforen waarmee we in begin jaren 90 de werking van een PC aan onze digibete ouders probeerden uit te leggen. Wat doen deze termen in 2018 in een t.net artikel, wat bedoelen jullie hiermee?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee