NASA gaat robots inzetten bij zoektocht naar leven op maan Jupiter

NASA gaat op Europa, één van de manen van Jupiter, zoeken naar leven. De ruimtevaartorganisatie wil robots sturen in een missie die rond 2025 van start zou moeten gaan. NASA is op Mars met het ruimtekarretje Curiosity al bezig met een zoektocht.

Jim Green, die bij NASA werkt als planetary science chief, maakte de plannen bekend tegenover Computerworld. De missie richt zich op Europa, één van de grootste manen van Jupiter. Deze maan is interessant omdat deze zich in een zogenaamde habitable zone bevindt: dat houdt in dat de omstandigheden gunstig zijn voor de ontwikkeling van leven. Onder andere de temperatuur op Europa zou gunstig zijn. NASA ontdekte eerder al dat de maan oceanen heeft, waarbij een gedeelte van het water in vloeibare vorm voorkomt.

In het budget dat wordt opgesteld voor 2015 hoopt NASA geld te kunnen vinden voor het opzetten van een missie naar Europa. De bedoeling is dat er robots worden gestuurd die onderzoek kunnen doen op de maan van Jupiter. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe de missie er precies uit komt te zien. Waarschijnlijk wordt deze in verschillende fases uitgevoerd: zo is het aannemelijk dat er eerst een satelliet in een baan om Europa wordt gebracht die onderzoek doet naar de oppervlakte. Bij een tweede poging zou dan op de maan geland kunnen worden, zo speculeert Computerworld.

NASA doet al geruime tijd onderzoek naar tekenen van leven op hemellichamen binnen ons zonnestelsel. Het bekendste voorbeeld is het onderzoek dat momenteel gaande is op Mars met het ruimtekarretje Curiosity. De ruimtevaartorganisatie zoekt ook naar exoplaneten die zich in de habitable zone van een ster bevinden. Met de Kepler-ruimtetelescoop zijn inmiddels al vele exoplaneten opgespoord die mogelijk aan de voorwaarden voor het ontwikkelen van leven voldoen. Kepler raakte in 2012 echter onherstelbaar beschadigd.

Europa maan

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

08-03-2014 • 11:47

82

Lees meer

Indiase satelliet bereikt Mars
Indiase satelliet bereikt Mars Nieuws van 24 september 2014
Marssonde komt aan bij Mars
Marssonde komt aan bij Mars Nieuws van 22 september 2014
NASA-rover Curiosity landt op Mars
NASA-rover Curiosity landt op Mars Nieuws van 6 augustus 2012

Reacties (82)

82
75
49
13
1
5
Wijzig sortering
Europa ligt helemaal niet in de habital zone. 8)7
Waarom denk je dat er een 30km dikke ijslaag op de planneet ligt?
Europa is zo boeiend omdat deze maan een eliptische baan om jupiter maakt.
Hierdoor gaat de planneet van "liggend ei" vorm, naar "staand ei" vorm.

Door dit effect word het binnenste van de maan opgewarmd. hierdoor smelt het ijs vanaf de onderkant en denken wetenschappers dat er een enorme oceaan, ONDER de ijsplaat zit. (eventueel met leven)

Door precies hetzelfde effect zal het ook enorm lastig worden om door 30km ijs te boren.
Grote kans dat er een soort tektonische platen in het ijs zitten die een stuk meer bewegen dan de platen op aarde. (ivm met het liggend ei, staand ei effect)

Lijkt me overigens wel SUPER om dan nog te leven! ik ben zelf heel erg benieuwd wat er nou onder dat ijs zit :)

[Reactie gewijzigd door tellavist op 23 juli 2024 06:33]

En hoe weet je dat het 30KM is?

Leuk al die ''feiten'' die de wereld ingeblazen worden maar totdat iemand daar met een ijsboor gaten boord weten we helemaal niets we wetenniet eens of het wel ijs is we gokken het alleen.

Totdat we er geweest zijn wat ik hoop dat nooit gebeurd weten we niks en moeten we dus ook niet doen alsof we het weten.

We weten meer van de dieptes van onze oceaan als van iedere andere maan of planeet en we weten zo goed als niets van de dieptes van onze oceanen.
Die dikte valt te berekenen door afstand van de zon en de bijkomende temperatuur op de maan te berekenen (of te meten met een satelliet maar ik weet niet of men dat heeft gedaan) . Ook dingen zoals de temperatuur van de kern zijn te schatten of te bepalen met verschillende gegevens en formules.

Met al die factoren kan men het 0 punt bepalen (waar de temperatuur over gaat van vriezen naar dooien) en kan de ijslaag worden bepaald.

Gok ik zo :P

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 23 juli 2024 06:33]

De zon heeft bijna geen invloed op europa ;)
Eigenlijk is het heel simpel. De sattelieten die er heen zijn gestuurd beschikte onder andere over sonar radar en radio signaal. Google het maar...

Via sonar kan je duidelijke verschillen zien tussen vaste en vloeibare materie. ( hoe snel beweegt het signaal zich over een bepaalde afstand, en komt het terug ja of nee.) het betreft hier schattingen en geen feiten. Excuus als het zo over kwam.

(Op mobiel getypt, mogelijk spelfouten)

[Reactie gewijzigd door tellavist op 23 juli 2024 06:33]

Sonar? Daarvoor moet je fysiek contac hebben, met andere woorden landen. Dat is op Europa tot nu toe niet gebeurd (zie artikel).
En hoe weet je dat het 30KM is?
Daar zijn de geleerden het ook niet over eens, maar je weet hoeveel energie Europa ontvangt van de zon en hoeveel van de getijdenkrachten van Jupiter.Als je dan uitgaat van een 100% ijsbal, kom je op een bepaalde bovengrens uit en die zal ongeveer 30km bedragen.Maar andere modellen geven 3 a 4 km, dus daar is het laatste woord nog niet over gezegd :) Met gokwerk heeft het evenwel niet veel te maken omdat je uitgaat van wetenschappelijke modellen, eerder educated guesses, maar ik snap best dat het eindresultaat hetzelfde lijkt ;)
Verder blijken er op Europa waarschijnlijk Geysers te bestaan, dus de ijslaag moet op bepaalde plekken veel dunner zijn.
http://science.time.com/2...-jupiters-moon-of-europa/
Beetje aparte titel, alsof het uitgangspunt is om mensen er naar toe te sturen, maar dat ze nu (toch) robots gaan sturen. Ik vroeg me echt af wat ze bedoelde met 'robots', want ik verwachte dat ze het er niet zo nadrukkelijk in zouden zetten als het gewoon om de standaard robot gaat.
Er is nooit een plan geweest om mensen naar Europa te sturen. Het is gewoon onmogelijk met onze huidige technologie. Zelfs een reis naar Mars is nog steeds te gevaarlijk. Men wou altijd al robotten sturen naar Europa maar het is gewoon een te dure onderneming. Het enige verschil met vroeger is dat men heeft opgemerkt dat er enorme massa's water de ruimte wordt ingeschoten en wil men dus in de eerste plaats sondes door die pluimen sturen wat een pak goedkoper is dan een vlucht die ook moet landen en vervolgens een gat moet boren door de ijskorst
Ze gaan ook op bezoek bij Europa om the kijken of er leven is in de habitable zone.
Robots zijn natuurlijk niet afhankelijk van eten en live- support, tevens kan je ze beter beschermen tegen temperatuurswisselingen en effecten van lokale zwaartekracht.


*add: en je hoeft geen retourtje te boeken ;)

[Reactie gewijzigd door massareal op 23 juli 2024 06:33]

Anoniem: 406468 @massareal8 maart 2014 14:50
Wil hierbij graag opmerken dat het gaat om leven zoals wij dat kennen. De parameters van temperatuur, aanwezige moleculen, enzovoort, zijn gebaseerd op wat we van ons zelf weten. Het is evengoed mogelijk dat er leven bestaat buiten de parameters die wij kennen, wellicht zelfs volledig op - ik noem maar iets - silicium gebaseerd, een geheel andere structuur heeft als genetisch basismolecuul dan DNA or RNA, enzovoort.

Wat hier dus als habitable zone wordt aangeduid, betekent eigenlijk habitable zone voor leven zoals wij op aarde kennen.
Leven op basis van silicium is niet onmogelijk, maar de kans is veel groter dat we eerst leven op basis van koolstof vinden.

Om te beginnen is er gewoon een pak meer koolstof in het universum dan silicium. Als we kijken naar de samenstelling van het universum zien we dat we eigenlijk gewoon bestaan uit wat het meeste voorkomt: Waterstof, zuurstof en koolstof. Helium is inert dus logischerwijs maakt dat geen deel uit. De rest van de elementen zijn een stuk zeldzamer en komen ook een stuk minder voor in ons lichaam. Het is dus helemaal niet zo bizar om te zoeken naar leven met de chemische elementen als ons.

Wat ook meespeelt is de reactiviteit. Koolstof is (in de woorden van een prof die ik gehad heb) "het sletje van de tabel van Mendeljev". Het kan reageren met quasi alles en ligt aan de basis van de organische chemie. Organisch is een beetje een slechte naam aangezien het niet echt iets te maken heeft met het leven. Deze organische moleculen vinden we overal waar we kijken, inclusief Mars en zelfs in de staart van kometen. Silicium is nog altijd vrij reactief, maar niet op de schaal van koolstof, bijlange niet. Een hele tak van de chemie gaat puur om bindingen met koolstof, daar is gewoon geen sprake van bij silicium.

Ik zeg niet dat het onmogelijk is dat er andere levensvormen zijn die niet gebruik maken van koolstof en water, maar de kans is gewoon veel groter dat we leven dat gelijkaardige chemie heeft. Het zijn nu eenmaal de meest voorkomende elementen en de tak van de chemie met de meest complexe en interresante moleculen...
er is wel een duidelijke aanwijzing dat vloeibaar water bijdraagt aan de ontwikkeling van leven, eenvoudig gezegd, omdat je er een mooi soepje van kan maken.

Silica-gebaseerd zou niet eens onmogelijk zijn, maar koolstofgebaseerd biedt meer mogelijkheden en variatie, wat evolutionair gezien de kans op overleven (als leven in het geheel, niet als soort) weer vergroot.

Wat wel een minder algemene eigenschap zou kunnen zijn is onze voorliefde voor zuurstof. Dit goedje is zeer reactief en zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat dingen vergaan en/of in de fik vliegen.

De voornaamste reden dat we toch "earthlike" omstandigheden opzoeken is dat we alleen daarvan met zekerheid kunnen zeggen dat daarin leven mogelijk is, de alternatieven zijn te speculatief om daar miljarden tegenaan te gooien met een grote kans om niks te vinden.
Daarbij... op Aarde hebben we erg veel silicium. En hier is er geen leven gevonden op silicium basis. Beetje onzin om dan daar je pijlen (eerst) op te richten (buiten de Aarde)?

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 06:33]

Wellicht, maar t is niet alleen de aanwezigheid van koolstof of silicium he. Silicium-gebaseerde levensvormen kunnen alsnog goed mogelijk zijn, maar toevallig niet op deze planeet wegens andere omstandigheden - die wel geschikt zijn voor koolstof-gebaseerd leven.
Zoals meerdere mensen al hebben aangegeven is leven op basis van een combinatie anders dan koolstof en water minder waarschijnlijk vanwege de chemie.

Een levensvorm gebaseerd op andere genetica dan RNA/DNA zou wel eens machtig interessant kunnen zijn en ook spectaculair anders dan alles wat wij kennen of ooit verzonnen hebben.

Dit zou echter ook een potentiele bedreiging kunnen zijn voor ons leven. Denk hierbij als voorbeeld maar aan "The andromeda strain" of "The observer effect". Onze kennis over onze eigen levensvorm en genetica is nog uitermate beperkt. Indien we geconfronteerd zouden worden met een alien bacterie of virus zou dat een regelrechte ramp kunnen zijn. Dit is denk ik ook een van de grootste uitdagingen indien we uiteindelijk andere planeten gaan koloniseren (buiten de reis overleven).
Dat is een beetje een fabeltje. Een levensvorm gebaseerd op andere basis dan aards leven zou juist helemaal géén bedreiging zijn. Een virus maakt gebruik van onze eigen eiwit en RNA/DNA productie faciliteiten in onze cellen. Het moet dus compatible zijn om zich te repliceren. Een virus op compleet andere basis kán simpelweg onze cellen niet gebruiken om zich voort te planten, omdat onze cellen het virus niet kunnen repliceren, en kan derhalve geen epidemie opleveren.
Het zijn de meest compatible virussen waarover je je zorgen moet maken. En die bestaan juist op aarde, omdat ze tegelijk met ons leven evolueren, en zich dus perfect hebben aangepast aan hun slachtoffers.
Je moet natuurlijk wel ergens beginnen en dan begin je bij wat je kent, ons "soort" leven. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat we leven dat dermate afwijkt van de onze misschien helemaal niet herkennen als leven.
Voor zover ik weet bevind "Europa" zich heel ver buiten iedere denkbare habitable zone:
http://en.wikipedia.org/wiki/Habitable_zone

Echter is er sprake van een warmtebron onder het ijs waardoor er toch onder deze extreme omstandigheden (zie link uit topic) nog leven mogelijk zou zijn op basis van vloeibaar water wat daar anders nooit voor zou kunnen komen.

Met habitable zone of Goldilocks zone etc. word bedoeld een afstand en omstandigheden icm een ster die vloeibaar water aan het oppervlak van een hemellichaam mogelijk maken.
"Europa" valt nadrukkelijk buiten deze zone !

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 06:33]

enkeltje duurt geloof ik 6jr
De New Horizons sonde deed er slechts 1 jaar over om bij Jupiter te geraken.
https://en.wikipedia.org/wiki/New_Horizons
Je moet bij ruimtereizen er echter mee rekening houden dat men nooit in rechte lijn van punt A naar punt B vliegt.
Dit heeft te maken met:
- de aarde draait zelf al: elke vertrekkende beweging zal dus een kromme zijn (tenzij tegen gegaan met zeer veel energie).
- het verschil in rotatiesnelheid om de zon: aarde 1 jaar, Jupiter 11.8 jaar.
Hierdoor kan er de pech zijn dat Jupiter bijv. net aan de andere kant van de zon is dan de aarde. Op andere momenten staan de planeten echter soms weer gunstig (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_Grand_Tour)
- Kosten! Men wil uiteraard zo goedkoop mogelijk lanceren, elke kilo is 25.000 dollar.
Vandaar dat sondes eerst extra rondjes draaien om de aarde of bijv. Venus/Mars, om zodoende toch op snelheid te komen, ipv. dure brandstof mee te moeten nemen.

Zie verder ook:
https://en.wikipedia.org/wiki/Low_energy_transfers
https://en.wikipedia.org/...anetary_Transport_Network
Maar New Horizon is een geval apart.
Pak de kleinste sonde die nog kan doen wat het moet doen,en zet de grootste raket eronder die we kunnen vinden. Dat ding is hauling serious ass.
Meerdere ruimte sondes hebben het gedaan in 4-6 jaar tijd!
Mij niet gezien 8)7
Plus de wachttijd tot de ideale lanceerdatum ;)
Ik denk iig niet dat het handig is als de zon in de weg zit... Of Jupiter.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 06:33]

Hoeveel jaar denk je dat het duurt om een robot bij het dichtstbijzijnde zwarte gat te krijgen??

Wist je dat een ruimtereis naar de dichtstbijzijnde ster Alpha Centauri zeker 165.000 jaar duurt?

Als je met de Space Shuttle een reis naar Alpha Centauri zou kunnen ondernemen, zou dit met een snelheid van 27.000 km/u kunnen gaan.

Alpha Centauri staat op een afstand van 4,22 lichtjaar, wat overeen komt met 40.000 miljard km.

Reis je met een snelheid van 27.000 km/u dan zou je er ruim 165.000 jaar over doen.

Nemen we het snelste ruimtevaartuig ooit dan duurt het een heel stuk korter. De is de Helios 2 sonde die in 1976 gelanceerd werd en door een zetje van de Zon een snelheid van ruim 250.000 km/u bereikte. Deze sonde zou er ruim 18.000 jaar over doen om bij Alpha Centauri te komen.

Zou je dezelfde afstand (40.000 miljard km) met een auto met een snelheid van 120 km/u afleggen, dan zou je er bijna 40 miljoen jaar over doen.

Mochten we ooit naar sterren willen kunnen reizen, dan is er een grote doorbraak nodig in de aandrijving van ruimtevaartuigen, waarbij de lichtsnelheid benaderd en het liefst nog flink overschreden moet kunnen worden.

In 2012 is de Nasa weer gestart met onderzoek naar "warp drive", nadat het lange tijd als onmogelijk werd afgedaan. Warp drive vervormt van ruimte/tijd, waardoor de afstand tot een object voor je kleiner kan worden en de afstand tot een object achter je groter wordt. Mocht er ooit warp drive zoals in Star Trek uitgevonden worden, dan is het zelfs mogelijk om in enkele dagen naar Alpha Centauri te reizen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 87301 op 23 juli 2024 06:33]

ze zijn ook van plan om robots in zwarte gaten te sturen, aangezien deze mogelijk de hoge zwaartekracht concentratie overleven.
Atomen overleven de zwaartekracht van een zwart gat niet eens. Sterker nog, dat is al het geval bij een neutronenster, en dat is pas het kleine broertje van een zwart gat.

Afgezien darvan: wat is het punt van een robot een zwart gat in sturen? Licht, maar ook radiosignalen komen er niet meer uit, dus je leert er niets van.
Men anders toch wel wat meer leren over zwarte gaten moesten we er een sonde insturen. Idd we zullen totaal geen informatie meer ontvangen over wat er gebeurt in het zwart gat maar onze kennis van zwarte gaten is zo beperkt dat elk beetje informatie dat zo'n sonde ons zou kunnen sturen voor er geen data meer verzonden kan worden ons heel veel zou leren over zwarte gaten.
Volgens mij staat dit ook nu officieel vast als opdracht van de overheid, dus ze moeten nu ook wel.
Wauw, Curiosity (rechtsachter) een karretje noemen... Dat ding is groter dan een Mini Cooper. Nee, dan Sojourner, (linksvoor) dat was een karretje (65cm lang). Hoe groot wordt de machine die naar Europa gaat dan wel niet?

Ik ben helemaal voor. Zo snel mogelijk alle opties bekijken om van deze planeet af te kunnen, voordat we allemaal tegelijk naar de haaien gaan.

[Reactie gewijzigd door Rickkamminga op 23 juli 2024 06:33]

Ik vind dit ook maar een raar bericht voor Tweakers. Dit bericht is een beetje slordig, tevens klopt het niet over waarom Europa zo interessant is.

Hier is een stuk over Europa, ze verwachten een oceaan onder het oppervlak:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(maan)

Het stukje van de habital zone, dit is waar de Aarde en Venus, Mars ligt op t randje.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bewoonbare_zone

<ontopic>
Gaaf dat ze nu ook echt op Europa gaan kijken, ik vraag me alleen wel af hoe ze door de ijslaag heen kunnen komen.Ze verwachten dat deze tussen de 1 en 30 km dik is.
</ontopic>
Gaaf dat ze nu ook echt op Europa gaan kijken, ik vraag me alleen wel af hoe ze door de ijslaag heen kunnen komen.Ze verwachten dat deze tussen de 1 en 30 km dik is.
Er zijn aanwijzingen dat het ijs op sommige plaatsen veel dunner is omdat er waarschijnlijk geysers op Europa gevonden zijn.Men oppert zelfs om niet te landen, maar om door de geysers heen te vliegen en op die manier aanwijzigen voor eventueel leven te verzamelen.
http://science.time.com/2...-jupiters-moon-of-europa/

[Reactie gewijzigd door blobber op 23 juli 2024 06:33]

ja klopt, ik zag er onlangs een mooie documentaore over. er zitten scheuren in de ijslaag, zodat er vloeibaar water onder moet zitten. Het ijs scheurt omdat de bol draait tov van de planeet en omdat daardoor het water verschillende kanten wordt opgetrokken. zelfde idee als bij ons eb en vloed.
Het risico bestaat, imo, dat juist dat door ons te vestigen op andere planeten de aarde naar de haaien gaat: we zitten dan namelijk niet allemaal meer in hetzelfde schuitje, waardoor een nucleaire oorlog niet het einde betekent van degene die hem begint.

Dat is nu namelijk nog het enige wat een nucleaire oorlog voorkomt: start een nucleaire oorlog en je weet dat je er zelf ook aangaat. Maar wat als een land nu een flinke buitenaardse kolonie heeft?
Die is nog steeds afhankelijk van de aarde ;) . Alle kennis en kunde is nog steeds op deze planeet(van de mensheid dan :9 ), het zou een zonde zijn om die op te blazen.

Dus totdat de aarde een soort van armoezaaiers planeet wordt, zie ik niet dat ze snel over zullen gaan op een nucleaire oorlog.

Als ik kijk hoe ze naar Mars gaan en denken te herinrichten, dan denk ik dat ze juist van de andere planeten om ons heen een soort van armoezaaiers planeet maken. Geef alle arme mensen een ticket en een 'nieuwe kans' om de desbetreffende planeet op te bouwen.

Nu zijn de tickets te duur voor massa transport, zodra het voor de massa toegankelijk wordt, moet je eens zien hoeveel mensen zullen proberen de Aarde te verlaten. Dat is iets waar ik voor vrees, dat de Aarde juist een plaats zal worden voor de rijken en de armen zullen naar de rest van de planeten gedeporteerd worden. :|
Ik ben benieuwd hoe dat gaat, het opzetten van die kolonie.
Iedereen die daar heen gaat laat hier familie vrienden en zijn of haar oude leven achter.
Vaarwel iedereen en we zien wel of we daar levend aankomen en in leven blijven.
Om die beslissing te maken, is er al iets anders aan je leven dan bij de meeste mensen.
Je hebt dus grote kans, dat je met een hele groep mensen met allemaal hun eigen eigenaardigheden een hele lange reis gaat maken naar een omgeving waar je ook continue op elkaars lip zit. Ik kan zo een zeer spannende film bedenken waar groepen mensen totaal doorslaan in een dergelijke situatie.
Ik hoop dus zeker voor degenen die gaan dat iedereen uitgebreid getest wordt op het functioneren in bizarre situaties en dat mensen die zomaar alles achterlaten wel geschikt zijn voor topsport teamplay.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 23 juli 2024 06:33]

Die situatie die je nu beschrijft lijkt wel een beetje op een film. Pandorum. Een enkele reis naar een planeet waarbij passagiers een mentale ziekte krijgen.
Keigoeie film was dat haha. Beetje off-topic ;)
Die situatie heeft de mens al meerdere keren meegemaakt.
Om onze eigen planeet te kolloniseren had men ook vaak mislukkingen achter de rug.

Maandenlang samen opeengepakt op zeilboten naar de nieuwe wereld , om daar vanuit niets een kolonie uit de grond te stampen. Het mislukte vaak vanwege stormen op zee, ziektes , honger , muiterij of oorlog met inheemse volkeren.
Voor die personen toen was de nieuwe wereld even ver van huis, als het voor ons Mars zou zijn.
Mocht het zover komen, dan zal er wel eerst een screening plaatsvinden op mentale gesteldheid.
Ze zullen heus geen laagopgeleide hangjongeren daar sturen, wat waarschijnlijk wel een goed idee is.
Als ik kijk hoe ze naar Mars gaan en denken te herinrichten, dan denk ik dat ze juist van de andere planeten om ons heen een soort van armoezaaiers planeet maken. Geef alle arme mensen een ticket en een 'nieuwe kans' om de desbetreffende planeet op te bouwen.
Zo is the USA ook ontstaan, eerst criminelen/arme mensen ronselen op een "nieuw leven", maar de eerste x zijn ook vergaan in schepen e.d. Toen alles in orde was zijn de rijken/schrikhebbende pas gegaan. :Y)
In dat geval wordt extreme vliegangst ineeens een gewilde ziekte ;)
Eingenlijk hetzelfde dus als Australie
Anoniem: 171104 @tvAddict8 maart 2014 16:49
Dat is niet volledig waar. Als de ene planeet een megabom kan sturen, kan de andere dat waarschijnlijk ook. ipv 1 planeet is de mens er dan in geslaagd om er 2 naar de haaien te sturen. Dan kan het weer miljoenen jaren duren eer alles hersteld is.
Ik bedoelde meer dat de ene mogendheid op aarde de andere op aarde zou bombarderen en als backup plan een buitenaardse kolonie zou hebben oid.
Gaaf. Europa vind ik eigenlijk interessanter dan Mars, het spreekt meer tot de verbeelding. Kun je nu uit dit artikel afleiden dat een dergelijke reis tien jaar duurt?
Kun je nu uit dit artikel afleiden dat een dergelijke reis tien jaar duurt?
Denk 't niet: er staat alleen dat de missie vanaf 2025 van start zou moeten gaan.
Ik hoop wel dat ze die robot goed ontsmetten voordat ze hem op weg sturen, anders is het leven dat ie ontdekt de viezigheid die het van ons heeft meegekregen.
Dit gebeurd al op elk andere ruimtereis.
Elk monster wat uit de ruimte komt wordt goed bewaard omdat het mogelijk is dat die de aarde kunnen besmetten;)
Kalief bedoelt het omgekeerde. Dat je denkt leven op Europa gevonden te hebben terwijl het gewoon micro-organismen zijn die vanaf de Aarde meegelift zijn op het ruimtevaartuig.
NASA ontdekte eerder al dat de maan oceanen heeft, waarbij een gedeelte van het water in vloeibare vorm voorkomt.
En niet zo'n beetje ook.
Dit plaatje laat de verhoudingen met de aarde zien: http://i.imgur.com/KoGb3Mv.jpg
Zie ook hier: http://apod.nasa.gov/apod/ap120524.html
zucht optische illusie gooit roet in het eten ;) . Alleen lijkt het wel bijna 2001: space odessey _O- . Het zou wat zijn als ze zoiets zouden ontdekken.
zucht optische illusie gooit roet in het eten
Welke optische illusie bedoel je hier?
http://i.imgur.com/KoGb3Mv.jpg
De knikkers zijn even groot, maar doordat de hemellichamen andere grootte hebben lijken de knikkers niet even groot ;) .
Je hebt helemaal gelijk, buiten het feit dat de knikkers niet even groot zijn...
Daarnaast; in de tweede link die rickiii geeft, wordt gesproken over 2 tot 3 maal het volume van het water in de oceanen hier op aarde.

Wat eigenlijk niet blijkt te kloppen. Als ik verder zoek, wordt door http://water.usgs.gov/edu/earthhowmuch.html gesteld dat al het water op aarde een bol met een diameter van 1385km zou opleveren. Het water in de oceanen beslaat 96% van deze hoeveelheid. Dit komt neer op een bol met een diameter van 1330km. Dit is beslist niet 2 tot 3 maal kleiner dan de bol die het water op Europa zou vormen (877km). Andersom klopt het ook niet.

Wat er waarschijnlijk moet staan is dat de geschatte hoeveelheid water op Europa 2/3e bedraagt van de geschatte hoeveelheid oceaan-water hier op aarde. Dat klopt namelijk precies.

In dat geval is de afbeelding niet op schaal en misleidend, maar niet vanwege een optische illusie.
Anoniem: 284785 8 maart 2014 12:45
Het gaat niet om de temperatuur op Europa maar die van de oceanen onder het bevroren oppervlakte dat zou kunnen wiijzen op de mogelijkheid van leven.

De SF film Europa Report geeft een redelijk waarheidsgetrouw beeld hoe een eventuele daaropvolgende bemande missie naar deze maan zou kunnen verlopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 284785 op 23 juli 2024 06:33]

Anoniem: 265872 8 maart 2014 12:49
met een VASIMR engine aangedreven door een nuclear power source duurt de reis aardig minder lang. http://www.tor.com/blogs/...ays-well-at-least-to-mars

jammer dat project Prometheus canceled is want die technology daar voor ontwikkeld had ons zonnestelsel opgebroken voor onderzoek enz.. qua reistijd enz.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Project_Prometheus
Het is waarschijnlijk dat wordt gewacht tot de planeten goed uitgelijnd liggen, zodat een satelliet door de zwaartekracht van de planeten meer snelheid krijgt om zo in de baan van Jupiter te komen. Dit is ook gedaan met de Rosetta-lander, die op weg is naar een asteroïde. Na twee rondjes om de aarde 'gekatapulteerd' richting Jupiter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.