De Verenigde Arabische Emiraten hebben meer details vrijgegeven over de eerste Mars-missie van het land. Zo wil de oliestaat met zijn Hope-satelliet vooral de atmosfeer van de planeet observeren. Het is voor het eerst dat een Arabisch land een ruimtevaartuig naar Mars stuurt.
Op een aparte website geven de Verenigde Arabische Emiraten informatie over de missie, ontdekte NewScientist vrijdag. Uit die site blijkt dat het ruimtevaartuig voornamelijk van aluminium is en een honingraatachtige structuur krijgt. Hope zal verschillende doelen krijgen, waaronder het observeren van het weer. Ook proberen de Verenigde Arabische Emiraten met de satelliet te achterhalen waardoor Mars zuurstof en waterstof verliest.
Hope komt in 2021 aan bij Mars en verzamelt dan naar verwachting duizend gigabytes aan data, die de satelliet naar de aarde zal sturen. Door middel van verschillende grondstations zal het onderzoekscentrum in de emiraten de data analyseren. Daarna zullen de wetenschappers de bevindingen delen met de internationale Mars-gemeenschap, zo staat er in ieder geval omschreven op de site.
Met de Mars-missie proberen de Verenigde Arabische Emiraten mee te dingen in de wereldwijde ruimtewedloop. Daaraan doen behalve de klassieke spelers Verenigde Staten, Europa en Rusland nu ook China en India mee. Aan de Hope-missie, die in juli 2020 start, doen negentig Arabische wetenschappers mee. Daarnaast zullen nog eens tweehonderd onderzoekers vanuit de Verenigde Staten meehelpen.
Momenteel is het Amerikaanse NASA ook druk bezig op Mars. De ruimtevaartorganisatie wist daar succesvol het karretje Curiosity te laten landen. Dat wagentje rijdt rond op Mars en doet onderzoek naar de klimaatverandering op de rode planeet. Pas werd de rover vanuit de ruimte nog gespot.