Satelliet van Verenigde Arabische Emiraten bereikt baan om Mars

De eerste Marssatelliet van de Verenigde Arabische Emiraten heeft na een reis van zeven maanden een baan om de planeet bereikt. De satelliet gaat de komende twee jaar de atmosfeer van Mars onderzoeken.

De Marssatelliet bereikte de planeet om 16.30 uur Nederlandse tijd met 120.000km/u, schrijft de BBC. Toen moest de satelliet 27 minuten lang afremmen met zes stuwraketten, om te voorkomen dat de satelliet langs Mars zou vliegen en verloren zou raken. Net na 17.00 uur bevestigde de satelliet te zijn aangekomen in de baan rondom de planeet.

In de huidige baan varieert de afstand tussen Mars en de Hoopsonde van duizend kilometer tot bijna vijftigduizend. In de komende weken moet dat beperkt worden tot een baan die minimaal 22.000 kilometer en maximaal 43.000 kilometer van Mars verwijderd is. In 55 uur maakt de sonde dan een ronde om de planeet. Het Mohammed Bin Rashid Space Centre verwacht drie manoeuvres te moeten uitvoeren voor de sonde in de juiste baan is.

De missie gaat nu de onderzoeksfase in, waarbij de satelliet met drie instrumenten probeert de atmosfeer van Mars in kaart te brengen. Het gaat om een infraroodspectrometer waarmee onder meer de verdeling van stof, ijswolken en waterdampen gemeten kan worden, een camera om foto's van de planeet te maken en een ultravioletspectrometer om de hoeveelheid koolstofmonoxide en zuurstof te meten.

De Hoopsonde is een van drie missies die deze maand Mars zal bereiken. Eerst komt Tianwen-1, een Chinese satelliet met een sonde en een rover. Deze bereikt woensdag de planeet, enkele maanden later moet de rover op de planeet landen. Donderdag 18 februari moet Marsrover Perseverance de planeet bereiken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-02-2021 • 19:38

109 Linkedin

Reacties (109)

Wijzig sortering
Mooi! Ben benieuwd, er komt echt vaart in zo!
Waar gaat dit over? Een land levert een uitzonderlijk prestatie door een satelliet in een baan rond Mars te krijgen en we hebben het over armoede. Becommentarieer lekker de inhoud van het artikel in plaats van een humanistisch inslag te zoeken. Dat zou namelijk bij elk artikel hie kunnen
Wat ik wel een hele leuke zou vinden, als ze daar olie aantreffen.
Je lult nie meer :X

Haha
Was ook mijn eerste reactie, op zoek naar nieuwe oliebronnen?
Ja we zoeken allemaal naar co2 en water ijs enz. Maar als je olie vindt!!, dan heb je 3 of 4, 5 vliegen in een klap
Leven op mars, dinos op mars, en hoe komen ze hier, of van hier naar daar. Of was het allemaal een grote klomp marsaarde.

Stof tot nadenken haha.

Grapjes allemaal natuurlijk, maar ik maakte de associatie met olie. En ben ik vast niet enige in haha

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 9 februari 2021 22:32]

Of was het allemaal een grote klomp marsaarde.
Maar als op Aarde de grond 'aarde' heet, moet dat op Mars dan geen 'mars' zijn?

Sorry voor de inkopper... O+

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 februari 2021 02:30]

Perspectief; maar grond blijft grond, en this aarde of steen, als je maar kan staan. Maar we zijn nu hier levend, en als het dan leven op mars was in het verleden, dan was mars er eerder< of tegelijk, of eerder aan zijn einde(door ons) en dus aarde later, en komen we dus van mars, en leven we nu op marsaarde, hah.
Sorry, komt door die Arabische waterpijp.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 10 februari 2021 13:45]

Goed om te zien dat het de Verenigde Arabische Emiraten is gelukt! Ik kan niet wachten totdat de rest van de komende missies arriveren, met natuurlijk de kers op de taart: Rover Perseverance & Helicopter Ingenuity
Ik vind het van diep respect getuigen dat een arabisch land zich met de space bemoeit. Normaal horen we in het nieuws alleen maar 'vervelende' dingen uit het oosten. Ik hoop dat ze zullen slagen in hun missie.
Het getuigt van diep respect? Wat betekent dat in dit geval? Heb jij er veel respect voor? Omdat het een land uit het Midden-Oosten is?
Science en sportswashing. Meer niet. Minder niet. Was ook duidelijk in de webcast "kijk eens hoe goed en vooruitstrevend wij zijn, veel vrouwen in het team. "such progress such wow". "Kijk ons eens! Niet kijken naar alle mensenrechtenschendingen daar op loopafstand!"

Ondertussen donderen ze je in het gevang als jij een in hun ogen afwijkende seksuele voorkeur hebt.

Voor een paar honderd miljoen kan ook jij een sataliet in baan om Mars knallen, dat heeft bar weinig te maken met de wetenschappelijke voortgang van een land.

De sataliet is gebouwd door een grotendeels Amerikaanse kennis en kunde: LASP, UC Berkeley, ASU) en in de ruimte gedeponeerd door een Japanse organisatie.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 10 februari 2021 09:40]

Je kunt het sciencewashing noemen, maar dat is ook maar (deels) het gevolg van hoe men in het Westen deze regio wegzet. Ja, natuurlijk vinden er misstanden plaats. Maar langzaam maar zeker komt er verandering in. Het gaat 'ons' natuurlijk weer te langzaam, maar dat komt omdat wij niet begrijpen dat je sommige dingen niet overnight kunt veranderen. Onze beeldvorming wordt voornamelijk bepaald door de media (nee, ik geef hen niet de schuld van alles), maar soms wordt er iets vertoond dat aardig kan dienen als een eye-opener, zoals de documentaire 'Satellite Queens'. Die docu staat zo te zien niet op Youtube oid, maar een vervolg hierop wel. Check 'm op Vimeo.
Het is geheel onmogelijk om de regio als voortgang makend te zien.
Doordat alle macht bij de Sheiks blijft is elke verandering terugdraaibaar met een vingerknip.
Wie naar meer democratie vraagt vliegt de gevangenis is.
Het is ook moeilijk om te doen alsof dat ooit zal veranderen. De economie van die landen ligt aan het olie-infuus. Diversifieëring? Ja er is ook veel financieël vermogen.
Zowel grond als kapitaal zijn in handen van een elite. De gini index zit op 37, wat wil zeggen dat er nogal wat ongelijkheid is. De have-nots gaan voor eeuwig have-nots blijven, en als ze braaf zijn krijgen ze appartementen van de Sheik. Er is onderwijs, maar nepotisme zorgt er wel voor dat je daarmee nergens komt.
Veel van de rest van de know-how zit bij expats, en die hebben dus geen interesse bij democratisering. Omgekeerd hebben de sheiks geen sterke middenklasse nodig. Je kan je dus moeilijk voorstellen dat er een arabische lente komt. Dat heeft met onze houding tov arabieren weinig te maken.

Wél is het zo dat religieus fundamentalisme net als in de rest van de Arabische wereld een groot deel van het ongenoegen tov de heersende klasse monopoliseerd. Dat is wél zo handig voor die heersende klasse, want tegen fundamentalisten mogen ze van het westen meer onderdrukken dan tegenover rechtenactivisten...
Er worden wel degelijk stapjes gemaakt. Kan natuurlijk zijn dat je die niet wilt zien, maar ze zijn er wel degelijk.
Het is niet sec sciencewashing, het is succesvol in het aanwakkeren van belangstelling voor wetenschap in de regio, en een poging echt onderzoek te doen. Een marsmissie is zeker een stunt die door de diepe zakken van de Emiraten mogelijk wordt gemaakt, maar dat doet niet af aan de wetenschap en de progressie dit dit project ook toont.

Echter, dat laatste woord is meteen het probleem: kijken we naar wat getoond wordt of doen we zelf onderzoek? Jij schrijft erg makkelijk 'de media' af, terwijl de misstanden in de Verenigde Emiraten toch grondig onderzocht en bekend zijn, en we ons niet moeten laten afleiden met een missie waar het wel goed is geregeld. Amnesty is altijd een aardig begin van zulk onderzoek, maar ook het Wikipedia artikel over de mensenrechten aldaar is goed bebrond.

'De media' hebben het dus alleszins bij het rechte eind als die jouw tonen dat er ernstige problemen zijn in het land. Dat kun je zelf uitzoeken. Dat deze missie daar verandering in probeert te brengen (of het nu werkelijk verandering is of voor de schijn) doet niets af aan de helaas miljoenen onderdrukte en helaas gelmatig mishandelde arbeidsmigranten, om het over vrouwenrechten, homorechten e.d. het maar niet te hebben. Dat zit daar absoluut niet snor, en die mensen verdienen beter dan dat wij ons door vooruitgang op bepaalde punten zouden laten afleiden. Deze missie kan tegelijk vooruitgang zijn en de situatie daar over het algemeen nog altijd zeer dramatisch.
Ik zeg nog specifiek: 'ik geef de media niet de schuld van alles"", en ik weet dat er allerlei nare dingen gebeuren. Maar dat wil niet zeggen dat de doorsnee burger een totaal verkeerd beeld van de regio heeft. Alles wat maar een beetje ruikt naar moslim of midden oosten is 'eng' en kwaadaardig. Dat merk ik alleen al aan de reacties als ik zeg dat ik naar Marokko ga op de motor (al diverse malen gedaan inmiddels). De mensen kijken je aan alsof je een huurling bent die in de Gaza strook gaat bivakkeren ofzo. Idem voor Iran. Een prachtig land met geweldige mensen, maar een behoorlijk fout regime. Overigens niet geheel een eigen ontwikkeling, maar goed, daar kunnen we dan weer onze Amerikaanse vrinden voor bedanken. Iran was voor de revolutie een heel fijn land. Nu nog steeds, alleen een paar vage wetten, maar een prima land om te reizen, met hele vriendelijke mensen.
Maar ja, als je ze door sancties ook steeds verder het verdomhoekje in drukt, wordt het nooit wat. Dan krijg je net als met Cuba en Castro, dan ze de 'verkeerde' vrienden opzoeken, met alle gevolgen van dien.

Dus nee, ik praat niets goed van de Arabische landen en ik geef de media er de schuld niet van, maar er is wel degelijk een aandeel mbt de beeldvorming. Als je die docu bekijkt die ik linkte krijg je een heel ander beeld van hoe het er daar aan toe gaat op bepaalde vlakken. Dan zie je dat het niet zo idioot is als men wil doen geloven.
In feite is dat hetzelfde met de USSR. Ik ben van de Koude Oorlog generatie zeg maar (1965) en hoorde niet anders dat je in Rusland op je woorden moest letten, want je ging meteen naar Siberië. Nou weet ik inmiddels dat dat schromelijk overdreven is. Dat was in de tijd van Stalin, maar later gebeurde dat niet meer en alleen als je een invloedrijke dissident was, kon je opgepakt worden. Maar grapjes maken over de communisten en zeggen dat je sommige dingen niet zo leuk vindt, is geen enkeltje goelag. In Oost-Duitsland was dat anders. Maar daar zat ook een maniak aan het roer, die er niet voor schroomde zijn eigen volk op te offeren voor de goede zaak. Zo was het in de Soviet Unie zeer zeker niet. Ik ken inmiddels veel mensen die uit diezelfde periode komen als ik, maar dan in de USSR zijn opgegroeid en geen van allen herkennen hun land in die propaganda die ons gevoerd is. Just saying...
> Maar dat wil niet zeggen dat de doorsnee burger een totaal verkeerd beeld van de regio heeft. Alles wat maar een beetje ruikt naar moslim of midden oosten is 'eng' en kwaadaardig.

Ik herken dit totaal niet, en wil je dus zulke beweringen van bronnen te voorzien. Deze aanname blijven doen zonder is misschien even schadelijk als wat je er mee denkt te bestrijden.
Ik geef het aan waarom ik dat denk te weten. Massa's mensen vinden alles wat een beetje naar moslim ruikt gewoon eng. Een collega is er heilig van overtuigd dat Marokko een gevaarlijk land is om te reizen. Nou ja...dat soort reacties. Dat is mijn bron. Niets gevaarlijks aan. Behalve die foute aannames. En waar het vandaan komt? Misschien wel uit de media, waar vrijwel alles dat over die regio gaat negatief is. Idem voor China. Altijd in een negatieve connotatie. En dat wil niet zeggen dat er over die landen niets negatiefs te melden is, maar ook een heleboel positiefs. Maar door de focus op de negativiteit te leggen, denkt 'iedereen' dat het gevaarlijke landen zijn met gevaarlijke mensen.
Misschien hebben die mensen dan een ander uitgangspunt? Als vrouw buiten de grote steden moet je in Marokko ook wel wat meer opletten dan als je een man bent bijvoorbeeld. Ook moet je er je homofiliteit, als je die hebt, maar beter verbergen. In China moet je echt uitkijken als je je ergert aan bureaucratie, overheid en daar iets over zou zeggen, wat hier heel normaal is.

Dus, het zou ook kunnen dat je gewoon een andere ervaring hebt dan anderen, maar dat die andere ervaring daarom niet tegelijk ook waar kan zijn.
Als vrouw buiten de grote steden moet je in Marokko ook wel wat meer opletten dan als je een man bent bijvoorbeeld
Geen idee, heb je daar een bron van, behalve dat incident met een paar vrouwen een paar jaar geleden? Er zijn namelijk genoeg vrouwen die al dan niet alleen door Marokko en andere landen die als gevaarlijk of eng worden beschouwd. Meerdere dames zijn bv op een motor de wereld rond getrokken en hebben die gebieden niet overgeslagen. Nou zal er best ergens een plek zijn waar je gevaar loopt, maar die heb je in meer landen. Nog niet zo gek lang geleden was de Bijlmer niet overal een fijne plek om rond te hangen als je er niets te zoeken had. Of het Spijkerkwartier in Arnhem.
En hoewel ik geen eigen ervaring daarmee heb, is het waarschijnlijk niet erg slim om als homoseksueel daar uitgebreid te gaan zoenen op straat. Hoewel daar veel mannen hand in hand lopen (als teken van vriendschap vermoed ik, anders weet ik het ook niet meer), is dat nog niet erg geaccepteerd.
Ik zeg ook niet dat het er allemaal geweldig aan toe gaat, maar als het over veiligheid gaat, is Marokko echt geen eng of gevaarlijk land. Ook niet op het platteland. Het is een beetje moeilijk om je verstaanbaar te maken als buitenlander die geen Berbers spreekt, maar gevaarlijk is het er zeer zeker niet.

Ik blijf bij mijn mening dat de 'enge' en gevaarlijke reputatie voornamelijk op onbekendheid en overtrokken mediaverhalen berust.
Diverse vrouwelijks kennissen. En wat je daar doet met de Bijlmer en Spijkerkwartier is puur whataboutisme.

Het is een probleem, en niet elk probleem is zichtbaar voor iedereen. Dat is een fundamenteel punt dat je je eigen moet maken, want anders ga je nooit iets van andermans problemen begrijpen en ze blijven afdoen.

Kijk bijvoorbeeld eens mij de reistips van de Lonely Planet: https://www.lonelyplanet....irectory/women-travellers

Allemaal gemakkelijk te vinden.
Een beetje off-topic, maar de voornaamste reden dat je vervelende dingen hoort uit dat gebied, komt door westerse bemoeinis.

On-topic: ik wist niet dat UAE een eigen space center hadden. Ik ben eigenlijk zelfs onder de indruk dat ze nog investeren in dingen die daadwerkelijk toe doen (zoals educatie). Dus ik ben blij verrast, hopelijk zetten ze hiermee door.
Ja inderdaad, de westerse wereld is de oorzaak van het tribalisme wat daar al duizenden jaren heerst...
Tribalisme is iets wat heerst onder de arabieren, maar het midden oosten is meer dan alleen arabieren die voornamelijk in het zuiden van de ‘schiereiland’ zitten. Kijk meer naar het noorden (huidige Irak/Syrie) en dan zie je dat daar al duizenden jaren geavanceerde beschaving heerste, voor de opkomst van de Islam.
Dat gezegd hebbende, het is altijd een gebied geweest waar veel onrust was.

In de laatste eeuwen hebben de engelsen/fransen doodleuk met een lineaal doodleuk grenzen getrokken, en dat heeft de onrust weer verergerd en aangewakkerd. Daarna heerste er weer wat ‘rust’ (lees: dictatuur), totdat de Amerikanen geld hebben geroken.
Het merendeel van die kleine ethinciteiten (waaronder ik) zijn uit hun land verdreven door alle onrust wat daar heerst.
Als je de westerse aandeel van de laatste eeuw niet wilt inzien, dan moet je wel haast onverschillig zijn.
Heb je de landsgrenzen van Europa wel eens zien ontwikkelen door de eeuwen heen? Overal op de wereld zijn landen herverdeeld. Je kunt de Amerikanen wel de schuld geven van alle oorlogen in het midden oosten, maar fundamenteel is de boel gewoon rot. Als jij mensen uit een andere tribe, andere regio, ander geloof als "de vijand" ziet.

[Reactie gewijzigd door vikterr op 10 februari 2021 08:47]

Landen zijn inderdaad herverdeeld, maar heb je gezien hoe de grenzen eruit zien in Afrika/Midden-Oosten? Rechte lijnen die getrokken zijn door een partij dat niks te maken heeft met dat gebied. Je probeert hiermee kollonialisme goed te praten...

Ik ben het met je eens dat het fundamentaal daar rot is, maar de VS heeft het aangewakkerd en erger gemaakt.
Niet alle mensen uit het midden oosten zijn Bedoeïenen. En niet overal is het woestijn.

[Reactie gewijzigd door ealshorachi op 10 februari 2021 09:55]

Als jij mensen uit een andere tribe, andere regio, ander geloof als "de vijand" ziet.
Je bedoelt zoals bepaalde politieke partijden (en hun aanhang) hier moslims als de vijand zien? Wij zijn niet beter dan anderen hoor. Mensen zijn mensen en in de basis zijn we allemaal hetzelfde.
Een beetje off-topic, maar de voornaamste reden dat je vervelende dingen hoort uit dat gebied, komt door westerse bemoeinis.
Tuurlijk, door Westerse bemoeienis worden homo's daar gevangen gezet, mogen vrouwen niet autorijden en worden er bouwvakkers uit Pakistan en Sri Lanka uitgebuit om de eerste jaren van hun tewerkstelling de kosten van hun heenvlucht terug te verdienen terwijl hun paspoort is ingenomen door de werkgever. Als je er bent geweest en je hebt met eén (uitgebuite buitenlandse) taxichauffeur drie zinnen gewisseld dan weet je hoe de boel daar in elkaar zit.
Want een paar honderd jaar geleden was het westen wel zo verdraagzaam tegenover homo’s? En laten we de rest van de geschiedenis ook maar vergeten ;).
Ik ga niks goed praten, het merendeel van de arabieren lopen zeker 500 jaar achter en zo behandel ik ze ook.

Met name de landen waar alleen maar moslims/arabieren wonen, is het meest onverdraagzaam en achtergesteld t.o.v. het westen. En die landen hebben ook de minste westerse inmenging ervaren.
Helaas is de echte ‘arabische lente’ de mond gesnoerd nadat de Amerikanen olie hebben geroken.
Een beetje off-topic, maar de voornaamste reden dat je vervelende dingen hoort uit dat gebied, komt door westerse bemoeinis.
Waar baseer je dit op? Beetje kip en ei verhaal. Want als ze wat humaner omgaan met andersdenkende (homoseksualiteit, non-islamitische overtuiging, vrijheid van meningsuiting) is er geen bemoeienis nodig
On-topic: ik wist niet dat UAE een eigen space center hadden. Ik ben eigenlijk zelfs onder de indruk dat ze nog investeren in dingen die daadwerkelijk toe doen (zoals educatie). Dus ik ben blij verrast, hopelijk zetten ze hiermee door.
Mijn ervaring van reizen naar het MO voor werk (in medische sector) is dat een groot deel inkoop van kennis is uit andere landen. Dus vraag me af hoeveel % van de ontwikkeling ook daadwerkelijk van eigen kennis is.
Waar ik dat op baseer? Heel simpel, ik ben een van die mensen die van huis uit een andere geloofsovertuiging heeft. Ik moest mijn land vluchten door alle oorlogen die het Westen is gestart vanwege ‘massavernietigingswapens’ en ‘democratisering’. Hierdoor ontstond een machtsvacuum en konden de extremisten lekker hun gang gaan.

En over jouw ervaring: ik deel het helemaal. De landen in het zuiden staan nu ook niet bekend om hun rijke historie en beschaving. Het enige wat ze hebben is olie. Het is net als een kind miljoen euro geven en verwachten dat hij/zij het investeert in belangrijke zaken. Dus ik ga er ook van uit dat het merendeel van die mensen daar ingekocht zijn.
Echter is de normen en waarden van een dergelijk land niet veroorzaakt door het westen. Ergo, jouw ander opvattingen en dus de reden dat je moest vluchten, is niet door het westen veroorzaakt maar door de locale cultuur en normen en waarden de afgelopen zeg 1200 jaar die niet humaan zijn.

De interventie van het westen (Lees UN) is onderandere om te trachten deze inhumane gedachtegoed te verminderen, maar dat is natuurlijk niet makkelijk. Zeker niet als vervolgens hulporganisatied onthoofd worden en opgejaagd worden omdat ze anders denkenden helpen.

Ik ben blij dat je het goed hebt in het westen welke jij beschuldigd de oorzaak te zijn van de wandaden in het midden oosten.
Ik zeg ook niet dat de normen en waarden veranderd zijn, die zijn hetzelfde gebleven (dat is ook de reden dat ik voor de langste gedeelte van mijn leven in Nederland ben opgegroeid). Echter, door jarenlange inmenging (o.a. kollonialisme), door een dictator af te zetten, konden de extremem groeperingen hun gang gaan. Wil je ontkennen dat dit niet door de UN en met name VS is gebeurd?

Met jouw stuk over het UN geef je precies aan het wat probleem is: het forceren van verandering van dat achterhaalde gedachtengoed. Dit kun je en mag je niet forceren. Of zullen we maar ook vergeten wat hier in het westen is gebeurd honderden jaren geleden? Dat duurde eerder honderden jaren, geen tientallen. En ja, het merendeel van de arabische wereld loopt op het humane aspect honderden jaren achter ;).

Lekker kinderachtige opmerking van jou, maar ik heb nergens aangegegeven dat de schuld alleen bij het westen ligt, maar zij hebben in de afgelopen jaren zeker grote bijdrage daaraan gehad.
En ja, ik heb het hier goed in het westen, betekent dat dat ik niet kritisch mag zijn op bepaalde aspecten?

[Reactie gewijzigd door ealshorachi op 10 februari 2021 12:38]

Ik weet niet hoor maar:
Een beetje off-topic, maar de voornaamste reden dat je vervelende dingen hoort uit dat gebied, komt door westerse bemoeinis.
Zou het beter zijn om het dan maar te negeren? Wat wil je nu eigenlijk zeggen met je opmerking?

De UN iets forceren, dat heb ik nog nooit gezien. Wat dat betreft zijn we een stel watjes met te softe normen en waarden.

Sancties zij ook en lachertje want we hebben nu eenmaal hun olie nodig tenslotte.

Afijn wat er ook gebeurd het weste kan het toch niet goed doen lijkt.
Okee, totaal offtopic, maar hier: https://en.wikipedia.org/...onvention_on_Human_Rights
Dat zijn onze waarden, in europees verband.
En inderdaad, wij zouden niet ONZE waarden moeten opdringen aan iedereen.

Dus hier: https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/
Deze zijn van de UN. Je weet wel, die organisatie waar al deze landen ook lid van zijn.
Zullen we dan maar beginnen met die waarden opdringen? Aangezien ze ook lid zijn... Seems like a good start?
Laten we eerst eens beginnen met te stoppen dat er kerkelijke beginselen iedereen opgedrongen worden, ook aan niet kerkelijke mensen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en beslissingen vrijheid over eigen leven.
Eens, maar hoeveel expads hebben hier aan bijgedragen?
Wat is dit nu weer?! Ga eens op onderzoek uit en verdiep je in wat er in de VAE zoal gebeurd. Of praat eens met een Emirati of iemand die er woont/werkt, t liefst niet een van het type expat dat zich elk weekend klem zuipt op een brunch en met een kater bij het zwembad zit. Je zult versteld staan.

Bovendien, hoeveel expats werken er dan bij NASA, ESA, spaceX, etc. En waarom vraag je dat niet bij een bericht over de mars rover of spaceX launch. Man man man.
Zoveel expats werken er niet bij Amerikaanse ruimtevaartorganisaties omdat die te maken hebben met ITAR-regels (ruimtevaart valt onder wapenregulering).
Dit is geen gekke gedachte. Uit eigen ervaring (in zorg sector) weet ik dat heel veel kennis wordt ingekocht middels expads. Zal hier hoogst waarschijnlijk niet veel anders zijn.
Bovendien, hoeveel expats werken er dan bij NASA, ESA, spaceX,
Bij de NASA en SpaceX werken geen expats omdat het onder geavanceerde wapentechniek valt. Alleen Amerikaanse burgers mogen hier werken.
Dan is het de norm om die mensen gewoon een Amerikaans paspoort aan te bieden hoor.

En overigens is het hele space programma van NASA opgebouwd door een expat.
Als je het land goed kent, leg ons uit hoe een land van 10 miljoen inwoners en een hoop geld een sonde naar mars stuurt.
Het ging mij meer om de suggestie die gewekt werd dat een Arabisch land dit niet zou kunnen omdat ze Arabisch zijn of niet westers en het dan dus wel alleen door expats gedaan zal zijn. Dat staat ver af van de werkelijkheid, en verondersteld ook maar eventjes dat mensen uit de VAE niet in de VS of Europa komen studeren. De vraag hoeveel expats hier dan aan werken is ook gek voor een land met 9-10m inwoners waarvan 70-80% expat is. Je kan het ook geniaal vinden dat het een relatief klein land als de VAE lukt, en dat ze daarmee de economie verder diversiferen, de wetenschap lokaal naar een hoger plan tillen, en groots en toekomstgericht durven te denken. Onderschat de kracht van kennisoverdracht en kennisontwikkeling door dit soort projecten of initiatieven niet.

Bij een bericht over ASML vragen we ons ook niet af hoveel expats hiervoor nodig zijn geweest, een bedrijf waar meer dan 120 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd en zn best doet om expats naar Veldhoven te krijgen...

Voor de geinteresseerden van het waarom en hoe van het VAE's ruimteprogramma: https://www.nature.com/immersive/d41586-020-01862-z/index.html

EDIT: in lijn met jouw gedachtengang, leg een uit hoe land met 17 miljoen inwoners en een hoop geld een machine voor chipbakkers maakt.

[Reactie gewijzigd door Flo op 10 februari 2021 13:49]

Stel jij die vraag ook aan de Amerikanen die hun ruimtevaartprogramma heeft opgezet met voormalige nazi-wetenschappers? Net als het Sovjet-programma trouwens.

Wat maakt het uit wie ervoor heeft gezorgd dat ze dit voor elkaar hebben gekregen?
Alleen maar denk ik. De emiraten hebben alleen maar voor de cash gezorgd, correctie, dat hebben we zelf gedaan omdat we hun olie kopen 8)7
Doet dat er iets toe? Daar leer je toch van? Daar wordt een samenleving in zijn geheel toch slimmer van?

Werner von Braun klinkt nou ook niet echt als een typisch Amerikaanse naam, toch heeft hij (en zijn team) grote bijdragen geleverd aan het Amerikaanse ruimtevaart programma.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 9 februari 2021 20:34]

Off topic... Wat is wel een typisch Amerikaanse naam? Bijna iedereen is daar import en heeft dus een niet Amerikaanse naam.
Ik heb de nadruk gelegd op de naam om zijn SS verleden maar even niet te benadrukken...
Dat zou ik juist wel doen. Dat SS gedeelte is het probleem omdat het een keus is die hij gemaakt heeft. Dat hij Duits is is het probleem niet.

Zelfde zou gelden voor eventuele oud-aanhangers van het saddam hussein regime en dergelijke. Vraag je af bij welke waarden en personen hun loyaliteit ligt en besluit op basis daarvan of je die bij een lange afstand raket programma wilt betrekken.

Dit is een noemenswaardige prestatie maar ik zou de omstandigheden in de gaten houden.

[Reactie gewijzigd door ErwinPeters op 10 februari 2021 13:02]

Er is een reden dat ik hem als voorbeeld heb gebruikt...
Een probe gemaakt door Amerikanen en gelaunched door Japan. Lijkt erop dat ze niet veel meer hebben bijgedragen dan geld.
Wat is dit nou weer voor een reactie. Het verbaasd mij ten zeerste dat jij nog niet -100 hebt... Dit hoort hier toch niet thuis?

Veel landen hebben universiteiten en instituten die multicultureel zijn want je hebt talent van over de hele wereld nodig om dit soort projecten te leiden/organiseren. Heb je ook enig idee hoeveel landen langs de Emiraten reizen en hoeveel landen daar vertegenwoordigd zijn.

Jouw opmerking grenst discriminatie en vreselijke vorm van culturele vooroordelen.
Ach gut, het is gewoon zoals het werkt in die landen.
1 voorbeeldje:
In Qatar, for example, 94 per cent of workers are migrants, while in Saudi Arabia that figure is over 50 per cent, according to ILO. Meanwhile, in Jordan and Lebanon migrants also make up a significant part of the workforce, particularly in the construction and domestic work sectors..''

Dat zijn dus mensen die al het werk voor hun doen. Ze hebben geld in overvloed, waarom dan zelf er energie en tijd in stoppen, en zelf kunnen ze dat sowieso niet, bv een Skyscraper maken. Zo werkt het met (veel) geld gewoon, heb je veel geld dan kan je doen en maken wat je wilt, ook hier. Veel mensen hard werken voor een armoedig loon, is ook gewoon hier (zijn bijna net slaven, werken om toch net te leven).

[Reactie gewijzigd door Plugin op 9 februari 2021 22:47]

Heb je ook door dat het hier helemaal niet gaat om Saudi Arabia maar om de Verenigde Arabische Emiraten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Arabische_Emiraten
Nucleaire bommen en gelanceerde projectielen zijn natuurlijk hele aparte takken van sport. De Duitsers hadden goede rakketten en een gedoemd atoomprogramma, de Amerikanen hadden een werkende atoombom en matige raketontwerpen. De VS was slim, maar hun focus lag totaal niet op raketten bouwen op dat punt in de geschiedenis. Er is dan ook een reden dat de atoombommen die op de Japanners gegooid zijn vanuit een vliegtuig werden gedropt in plaats van dat de VS een ICBM afschoot.

De VS heeft na/aan het eind van de tweede wereldoorlog een heel stel raketontwerpers uit Duitsland naar Amerika gehaald, waar Wernher von Braun de bekendste van was. Die bijna honderd man aan experts in de raketbouw is voor de Amerikanen gaan werken en daar heeft het Amerikaanse raketprogramma een flinke sprong gemaakt, met de Jupiter-C als beroemd gevolg. Waar de VS de wetenschappers te pakken heeft gekregen, kregen de Sovjets de productiefaciliteiten; ook dat helpt natuurlijk wel mee als je raketten bouwt.
Oh, je bedoelt specifiek "geen kennis van raketten". Dit hele draadje begon dat iemand de VEA gelijk stelde aan de USA, want "de USA hebben ook kennis ingekocht". Ik heb proberen aan te geven dat de USA zeker wel kennis had, mogelijk niet op alle vlakken, maar in ieder geval op meer vlakken dan de VEA. Maar mogelijk vind jij het nog steeds wel een goede vergelijking.
En dan nog de reactie van Bamboe hieronder, ook mooi, die verwijt mij gebrek aan historisch besef :) "Ik weet niet waar jij op duid met je rond 1938 in japan"
edit: miste een essentieel woord.

[Reactie gewijzigd door theobril op 10 februari 2021 12:14]

Van von Braun weet ik. Maar Japanners kregen ergens in 1945 iets op hun hoofd waar nogal lang aan gewerkt is, en (hoe evil ook) getuigt van enige technologische kennis. Kennis die Braun of tenminste zijn leidinggevende best graag zelf gehad had. dwz top of the bill. Samengevat. Misschien niet op rakettengebied, maar de US of A stelde toen technologisch iets voor. Ben jij dat ook van mening over de VEA?
Oh, en mocht je je verwaardigen te reageren, kun je aangeven waarom Gert meer gelijk heeft?
nee dan de USA idd, waar iedereen in welvaart leeft
🤔
Het is iets boven 10% en het kwam van 15%... Voor VS kom je dan uit op +34mln
https://poverty.ucdavis.e...overty-rate-united-states

En dat is nog niet eens het ergste,
Die 10% zijn vaak geconcentreerd in grotere metropolen.
En hoe bestrijdt je armoede het best? Door wetenschap en techniek aan te trekken. De bedrijven die deze sonde gemaakt hebben, hebben kennis opgedaan waarmee ze de markt op kunnen en daardoor voor inkomsten van het land zorgen.
Je doet alsof 'wij' armoede de wereld uit hebben gewerkt. Natuurlijk hangt dit erg af van je definitie van 'armoede', maar zoals wij die rekenen in NL (CBS) is het nog steeds zo dat er ruim 5% Nederlanders in armoede leven in Nederland. En als je van mening bent dat we niets anders kunnen doen dan dit de wereld uit helpen. Wat doe je hier dan met onzinnige reacties posten die kennelijk toch niet op prijs worden gesteld, ga die armoede uit Nederland werken ipv. er over te ze...
Er staat geen direct financieel gewin tegenover het helpen van iemand in armoede, velen (ook in Nederland) hebben dus helemaal geen haast met helpen. Misschien wanneer het 2x per jaar positieve PR oplevert, een half gebaar.
Ligt aan je definitie van armoede.
De UAE is in dat opzicht een heel moeilijk land. Als je puur kijkt naar Emiratis, dan heb je geen armoede. Dus officieel bestaat amoede niet in de UAE. Expats hebben aan de ene kant geen sociaal vangnet, maar hun werkgever is wel verplicht om bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst hun vlucht naar hun thuisland te betalen.

Daarnaast ontstaat de armoede bij expats omdat werkgevers hen opzadelen met schulden om hen naar de UAE te brengen. Vooral in de bouw zie je dat. Die schulden worden van hun loon (dat boven het wettelijke minimum zit) afgehouden. Wat er over schiet sturen vele van die expats naar hun familie in hun thuisland. Voor die schulden terugbetaald zijn mogen ze niet weg uit de UAE.

Aan de andere kant leeft ook in Nederland 17% en in België 20% van de bevolking in of op de rand van armoede. Doen wij het dan zoveel beter?
Aan de andere kant leeft ook in Nederland 17% en in België 20% van de bevolking in of op de rand van armoede. Doen wij het dan zoveel beter?
Euh ja... ik weet niet waar je dat cijfer van 20% haalt, maar dat klopt gewoon niet.
Het is minder dan 15%. Dat staat dan ook nog los van het verschil in armoede tussen landen, ik ken de situatie in de vae niet maar het is beter arm te zijn in België dan een gemiddeld inkomen te hebben in pakweg Bangladesh
Ik was hier een heel betoog aan het schrijven om mijn standpunt verder te onderbouwen, maar moest ineens denken aan wat @twincruiser hierboven schreef. Dit is niet de plaats om dat te doen.
Je kunt ook thuis blijven werken.
Nee je hebt helemaal gelijk, ze moeten AL het geld wat ze hebben investeren in de mensen welke in armoede leven. Zet die mensen die afgestuurd hebben voor ruimtevaart maar op... oh wacht...
Iemand die daarvoor gestudeerd heeft kan ook hamburgers gaan bakken of rekken gaan vullen.

Maar goed, doen we dat 'bij ons' dan zoveel beter? Iemand met een beetje nuttige kennis wordt al snel door een Amerikaans bedrijf aangetrokken als je daar voor open staat (of een ander land) - mezelf inclusief, en onze 'handige' mensen komen uit Polen, Bulgarije, Roemenië etc omdat we niet genoeg mensen kunnen vinden die het willen doen.

In ieder geval in België is een groot aantal van de jobs met echte handenarbeid (bouw, metaal, etc) ingevuld door oostblokkers en polen. Transportsector draait ook op mensen van daar. Terwijl er in België >300.000 mensen werkloos zijn en daarvoor een uitkering krijgen (en er zijn er gegarandeerd een heel deel die er ook geen krijgen).

Ik denk dat zorgen voor degelijk onderwijs een belangrijke factor is. Dat, en een gunstige werkplek creëren (goed loon, gezondheidszorg (al dan niet betaalbaar), veiligheid, etc). Moedig de mensen in armoede aan om iets nieuws te leren. Betaal ze daarvoor desnoods. Iedereen kan iéts leren. Probeer ze aan te moedigen te gaan werken.

Gewoon geld erheen gooien en hopen dat ze iets aan hun situatie doen kan en zal niet werken. Hell, als ik elke maand mijn maandloon zo kreeg zonder te moeten werken zou ik het waarschijnlijk ook doen.
Nou weet ik niet hoe laag de ICT-salarissen in Belgie zijn, of hoe hoog de uitkeringen. In Nederland is er wel sprake van enige discrepantie, ook als men huurtoeslagen, vrijstelling gemeentelijke belastingen, tegemoetkoming ziektekostenpremie en je dinges meeneemt.
Ik zou het je niet kunnen vertellen. Heb maar een jaartje gewerkt in België voordat ik een jobaanbieding in het buitenland kreeg.
Een op zeven Amerikanen (=35 miljoen) behoort tot de 10% armsten van de wereld.
En die geven al decennia lang al heel wat meer $$$ uit aan ruimtevaart.
Why?
En dat is nog niets in vergelijking met wat de VS uitgeeft aan "defensie".
Voorsprong op het wereldtoneel en vele technologische innovaties.
Was een reactie op ardana123, die zich afvraagt waarom VAE dit doet.
Mijn vraag why was puur sarcasme.
Jouw reactie beantwoord dus goed waarom zowel VAE als VS dit toch doen, ondanks de armoede.

Ikzelf blijf wel een beetje van mening dat (met name VS) een beetje minder in de ruimte moet spelen en ietsje meer de armoede kan aanpakken. Maar ja, who am I, ik woon daar niet eens.
Easy answer: GTMF :P

Maar om niet beschuldigd te worden van easy way out:
https://www.indexmundi.com/map/?v=69&l=nl

(Om eerlijk te zijn, niet verder verdiept in de academische juistheid en onderbouwing. Moet mijn nick wel een beetje in ere houden natuurlijk).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee