Marsrover Perseverance is geland op Mars en heeft eerste foto gestuurd - update

NASA's Marsrover Perseverance landt donderdagavond op de rode planeet. De rover die op 30 juli vorig jaar werd gelanceerd heeft een reis van 471 miljoen kilometer naar Mars afgelegd en moet om 21:55 geland zijn. De landingsprocedure duurt zeven minuten.

Update 21:56: Perseverance is geland op Mars. In uren en dagen na de landing zal de Marsrover de beelden die tijdens de landing zijn gemaakt naar de aarde sturen. Een eerste thumbnail van een foto van de aankomst is inmiddels aangekomen en bevestigt de succesvolle landing.

De eerste foto die Perseverance op Mars heeft gemaakt
De afgewerkte checklist van de landing van Perseverance

Het oorspronkelijke artikel:

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA start om 20:15 uur Nederlandse tijd met een live-uitzending met commentaar in aanloop naar en tijdens de landing. Beelden van de landing zelf zijn niet realtime beschikbaar. Perseverance is voorzien van diverse camera's die de landing vastleggen, maar die opnames kunnen pas in de dagen na de landing teruggestuurd worden naar de aarde.

Tweakers heeft een achtergrondartikel gepubliceerd over de landingsprocedure van Perseverance en de techniek die gebruikt wordt om op grote afstand te communiceren met de Marsrover. Vanwege de complexe procedure noemt NASA de landing ook wel de zeven 'horrorminuten'.

Tijdens de landingsprocedure stuurt de Marsrover wel direct signalen terug naar aarde, waaruit moet blijken of de verschillende fases van de landing succesvol zijn verlopen. Dat begint om 21:38 uur met de cruise stage separation en eindigt als alles goed verloopt om 21:55 uur met de touchdown in de Jezero-krater op Mars. In feite vinden de gebeurtenissen 11 minuten een 22 seconden eerder plaats. Zo lang duurt het momenteel voordat de signalen de aarde bereiken.

Perseverance lijkt veel op zijn voorganger Curiosity, die sinds 2012 op Mars aanwezig is en nog altijd actief is. De nieuwe Marsrover heeft echter tal van nieuwe instrumenten en experimenten aan boord. Vorig jaar publiceerde Tweakers een uitgebreid achtergrondartikel over Perseverance, met uitleg over de verbeteringen en de verschillende experimenten die de Marsrover aan boord heeft.

Perseverance en zijn instrumenten

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-02-2021 • 20:00

87 Linkedin

Lees meer

Reacties (87)

Wijzig sortering
Tof!

Dan staat (rijdt) mijn naam straks op Mars!

(je kon je inschrijven om je naam te laten ‘graveren’ op een chip/plakkaat)
https://mars.nasa.gov/res...attached-to-perseverance/

Ps: Wil je met de volgende missie mee?
https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/future

[Reactie gewijzigd door er0mess op 18 februari 2021 23:28]

Ik was het al vergeten. Mijn naam staat er ook op. Bedankt!

edit:
Op mijn boarding pas staat wel July 2020 dus qua vertragingen is het nog heel goed meegevallen. Het is geen James Webb telescoop. :+

[Reactie gewijzigd door Droxal op 19 februari 2021 09:59]

Op mijn boarding pas staat wel July 2020 dus qua vertragingen is het nog heel goed meegevallen. Het is geen James Webb telescoop. :+
Dat is de launch date en die is correct. Hij is nl gelanceerd op 30 Juli.
Ahja dat klopt. 8)7 Stom van mij. Zat er eventjes niet bij met mijn hoofd.
Hij is toch in juli 2020 gelanceerd? Dan heb je je boarding pass nodig. Of stap jij ook altijd pas op de bestemming in als je op vakantie gaat? :+
(je kon je inschrijven om je naam te laten ‘graveren’ op een chip/plakkaat)
Klopt!
Dat heb ik ook gedaan :)

Ik had me ingeschreven, gewoon omdat ik het idee erg leuk vond.
Erg leuk als je dan vervolgens een digitale "Boarding Pass" krijgt, is toch een leuke herinnering.

Onlangs mijn "Boarding Pass" voor deze missie nog eens online geopend.
Leuk om een bevestiging te krijgen "Your name is on board the Perseverance rover!", met een link naar de foto waarop de plakkaat met 3 chips te zien is, welke op de Perseverance Rover is bevestigd.

Inmiddels kun je je naam voor de missie van 2026 ook opgeven...
Ik heb mijn naam, de namen van mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen opgegeven.;)
Vind het toch wel een tof idee dat jou naam op een plek terecht komt, waar jezelf mogelijk nooit zelf zult komen.

Ik vind het ook veel leuker dan de aanschaf van een ster die jou naam heeft, of een klein stukje grond in Schotland, waardoor je de titel "Lord" of "Lady" zou mogen dragen, waar je de meest uiteenlopende bedragen voor moet betalen.

Dit kost niks en is een kwestie van een formuliertje invullen, welke direct een "Boarding Pass" oplevert.
En.. Nog een bevestiging krijgen dat je naam is meegenomen is gewoon leuk! :)

En omdat het door NASA word gedaan geloof ik het wel en heb ik er meer mee dan een ster of een stuk grond in Schotland, ter grootte van een stoeptegel. :)
Ik vind het ook veel leuker dan de aanschaf van een ster die jou naam heeft, of een klein stukje grond in Schotland, waardoor je de titel "Lord" of "Lady" zou mogen dragen, waar je de meest uiteenlopende bedragen voor moet betalen.
...wat dan niet eens klopt... :+
Tof! Thnx voor het delen van het linkje :)
De mijne ook, heb ik al eens paar keer eerder gedaan in het verleden met soortgelijke actie.
Gewoon voor de leuk.
This brings back memories. Als tiener de hele nacht CNN zitten kijken, continu videobanden verwisselen en opnemen tijdens de nacht van de landing van de Pathfinder en de eerste foto van de Sojourner, 1997 als ik me niet vergis. Doodop de volgende dag, maar, zeker voor mij, een tijdloze herinnering. Prachtig, de ruimtevaart. Hoop dat het weer veel jonge mensen inspireert.
Was inderdaad ‘97; we hadden het er hier thuis net over. In die tijd begon multimedia via internet net een beetje op te komen, dus kon je zelf de foto’s en filmpjes eindeloos bekijken. Ik deed dat op de universiteit omdat ik thuis nog geen internet had. Geweldig inderdaad, en bijna 24 jaar later weet je het nog precies ;)
Ik kan wat dat betreft niet wachten op Artemis, en dan met name het bemande gedeelte! Moet toch epic zijn om weer mensen live op de maan te zien landen!
Benieuwd of je die videobanden ooit teruggekeken hebt.
Ik heb de videoband met daadwerkelijk nieuws van de landing en de videoband met de eerste foto's nog eens voor een deel teruggekeken. De banden heb ik ook nog, maar helaas geen werkende videorecorder meer. En eerlijk is eerlijk, de meeste beelden kan ik nu in betere kwaliteit terugijken via YouTube en zelfs een 360-panorama .
Leuke linkjes in het artikel naar achtergrond info.. maar :D

Er zijn ook wat zeer actieve leden op het forum (niet ik)... die een mooi topic hebben
Ontwikkelingen in de ruimtevaart - Deel II

Dus als je het live gaat volgen.. hou dan het topic ook in de gaten!
Ze hebben gelukkig ook een clean feed, met alleen communicatie van mission control. Kijkt een stuk rustiger.

https://www.youtube.com/watch?v=kPrbJ63qUc4

Ik blijf het geweldig vinden hoe je tegenwoordig naar zulke dingen live kan meekijken (met wat delay door de afstand naar Mars).
Op deze site: https://eyes.nasa.gov/apps/mars2020/#/home kun je de landing ook volgen met een animatie over wat er gebeurt. Al heeft ie het nu ineens even heel druk met het aantal bezoekers want hij werd net al even in de livestream getoond dus iedereen gaat ineens kijken :P

Verder heb ik begrepen dat ze over een paar dagen ook een HD video gaan tonen die na de landing wordt doorgestuurd, inclusief microfoons (schijnt ook nog niet eerder geluid van mars te zijn geweest)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 18 februari 2021 20:41]

er is windgeruis "opgenomen" met de aardbevingsdetector (marsbevingen eigenlijk), waar staat die ook al weer.? hier dus:

https://www.nytimes.com/2...corded%20the%20vibrations.
Voor de mensen met een Quest2 of andere VR headset. Er is een 360 graden video.https://youtu.be/GIooAx_GkJs . Alleen wordt de popcorn dan moeilijker om te pakken ;) ;)
Rijdt er niet nu nog een ander karretje rond? Waarom maakt ie geen foto's van de landing of zelfs film?
Zoals anderen al reageerden staan de rovers verspreid over het gehele Marsoppervlak, hier kan je de locatie van alle NASA-rovers op een map van Mars zien.

Ter duiding: De breedte van de foto is de omtrek van Mars: ca. 21.000 km
Curiosity heeft tot hiertoe al ca. 24 km afgelegd. Opportunity heeft in zijn 15 dienstjaren 45 km afgelegd. Niet bepaald de afstanden om naar elkaar toe te rijden :)

[Reactie gewijzigd door Dashter op 18 februari 2021 21:24]

Dus als je familie naar China op vakantie gaat rijd je er ook even heen om wat foto's te maken? O-) _/-\o_
Werken al deze andere rovers nog ?
Curiosity en Insight werken nog.

De andere rovers zijn helaas overleden maar de meeste hebben boven verwachting gepresteerd. Knap staaltje werk.
Perseverance is niet echt een karretje te noemen, dat ding is het formaat van een fatsoenlijke auto. Hier even een link naar een artikel op CNN zodat je hem kan zien naast wat mensen om een indruk te krijgen van het formaat van dit 'karretje':

https://edition.cnn.com/2...rance-scn-trnd/index.html

De Sojourner rover van de Pathfinder missie had het formaat van een klein op afstand bestuurbaar karretje, dit is meer het formaat van een Tesla Model 3 :-)
Omdat je ze natuurlijk niet naast elkaar laat landen
Dacht eigenlijk het zelfde. Maar zal waarschijnlijk ergens anders cruisen en is natuurlijk niet zo snel. Denk ook dat ze de techniek niet willen laten zien. Maar zou echt vet zijn als dat zo was.
Ze laten de rovers natuurlijk niet dicht bij elkaar landen om meerdere redenen, maar de voornaamste reden is omdat ze nu op veel meer verschillende plekken hun missies uit kunnen gaan voeren. Het zou een beetje inefficiënt zijn als je beide rovers hetzelfde gebied laat onderzoeken.
Weet iemand welke met welke tool je die Mars images kan binnenhalen? Programma heet Mars Viewer, maar versie die online kan vinden, lijkt op een oudere versie.

https://pds-imaging.jpl.nasa.gov/tools/marsviewer/
Screenshot komt uit de livefeed van Mission Control. Ik weet niet of je iets aan dat programma zou hebben :) Alle beelden komen via de NASA-website beschikbaar. De ruwe onbewerkte plaatjes zullen hier verschijnen: https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/

Op diezelfde pagina van Curiosity kun je inmiddels zo'n 400.000 foto's vinden: https://mars.nasa.gov/msl/multimedia/raw-images/
Check! Ik zit er klaar voor. Aantal jaren geleden heb ik ook de landing van Curiosity gezien. Uiteraard kunnen we geen live beelden zien, maar hoe ze het hebben opgezet met animaties en het NASA team was wel geweldig. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe ze die rovers op een planeet zo ver weg op deze manier kunnen neerzetten. Hulde voor NASA!
geen live beelden maar wel beelden van de echte landing. er zit nu een camera aan de onderkant zodat we de landing kunnen zien.
op t forum kun je overigens meepraten over de landing.
https://gathering.tweaker...message/66212358#66212358
Die zullen morgen hopelijk binnen druppelen. Vorig jaar hadden ze ook nog met een satelliet foto's gemaakt van de landing. Hopelijk lukt ze dat deze keer weer (ik verwacht van wel).
Zelf afgedrukt toen, hangt bij mij boven in 100x75 cm.

https://www.nasa.gov/miss.../multimedia/pia15980.html
En vooral JPL. Gisteren een prachtige docu gezien op NC waarbij het "bouwen" van de Perseverance prachtig in beeld werd gebracht. Er komt zo ontzettend veel bij kijken, ieder onderdeeltje is zijn gewicht in goud waard om het zo maar te zeggen. :)
Je weet toch dat die dingen gewoon in de woestijn in Nevada rond rijden? :D
Ja hoor, en de aarde is hol!🤣🤣🤣
Oeps......verkeerde boeken gelezen. |:(
Waar die ook geland is, het verbaast me dat niemand er een parkeerticket onder de ruitenwisser heeft geduwd. Moet jij eens proberen, ergens zomaar een wagentje laten landen....
Ik kan Mars tegenwoordig heel makkelijk spotten met het blote oog. Kan me toch niet herinneren dat dat eerder het geval was. Heeft iemand anders dat ook? Dat je duidelijk ziet dat die "ster" een rode gloed heeft.
Hangt van de afstand tussen de aarde en mars af. Deze kan nogal wat verschillen, ik dacht dat Mars in 2023 het dichtst bij de aarde zou zijn.
Kan altijd wanneer de Aarde en Mars in hun omlopen het dichtst bij mekaar naderen. En laat men nu juist daarop mikken om er rovertjes naartoe te knallen.
Dat komt vanwege de LOD settings in de Matrix. :+
:P I like this one, @djs909 you are the one.

Ik vind het wel een beetje sneu voor de rovers, helemaal alleen op mars. Wat zou die denken 8)7
:P I like this one, @djs909 you are the one.

Ik vind het wel een beetje sneu voor de rovers, helemaal alleen op mars. Wat zou die denken 8)7
het wordt steeds drukker daar, met al die rovers :)
Stuur Ali Baba dan ook maar.
De lucht is schoner. Je ziet verder op een mooie zonnige dag, veel minder waas. De sneeuw was dit jaar veel witter dan de jaren hiervoor.

Als we nu lichtvervuiling ook wat serieuzer nemen. We raken bakken met energie kwijt met licht dat de lucht in gaat o.a. door slecht afgestelde straatverlichting in vele steden.

Minder vervuiling is ook een mooiere sterrenhemel.
Ben een paar jaar terug verhuisd naar een nieuwbouwwijk grensend aan een natuurgebied. De sterrenhemels waren net na oplevering van ons huis een stuk mooier dan ik gewend was. Nu is de straatverlichting geinstalleerd en heeft iedereen overal van die kekke sierlampen die de hele gevel verlichten, net een kermis. Gelukkig met een kleine 15 minuten lopen kan je nog wat afstand van al die verlichting krijgen en genieten van een (voor nederland) behoorlijk heldere hemel.

On a more serious note: hoe kan je iets doen aan lichtvervuiling binnen je gemeente?
Je zou het kunnen aankaarten bij de gemeente. Dat staat bij mij nog op de planning om er een punt van te maken of ze bij de volgende vervangronde dit wel meenemen. De huidige stadsverlichting is net een paar jaar geleden vervangen en de vorige hebben er ook 40+ jaar gestaan/gehangen. De huidige heeft LED in de onderkant zitten die dat weer diffused via een gebroken spiegel aan de boven kant. Er schijnen bakken met energie langsheen.

Wat ook meespeelt is dat moderne straatverlichting veel witter is dan de oude gele lantaarnpalen. Hoe meer blauw licht, hoe meer er vanaf de grond/gebouwen/objecten weerkaatst de lucht in.

Buiten de lichtvervuiling is het gewoon zonde van de verspilde energie. Gele oplichtende wolken boven steden in de nacht bereik je niet met slechts een paar kilowatt aan licht. Dat is een enorme bak met verspilde energie.
Dat kan ik beamen. Een beetje achtergrond is wel op zijn plaats: ben woonachtig in de hoofdstad van Paraguay (Asuncion), gelegen in Zuid-Amerika. Ben een paar jaar terug eens op vakantie geweest op een koeien ranch in agrarisch gebied. 5 uur rijden vanaf de hoofdstad en je had echt een 4-wiel-aangedreven auto nodig om op die ranch te komen.

Leuke ranch, had ook een halve dierentuin met verschillende soorten apen en een poema die zich bijna compleet vrij over het terrein kon bewegen. Ook een behoorlijk groot zwembad, behoorlijk luxe vakantiehuisjes en bar gedeelte met een BBQ waar een complete koe op geroosterd kon worden.

Was ook wel lachen dat er stiekum behoorlijk wat Nederlandse namen in het gastenboek stonden. Overdag was het spelen met de poema wel interessant. In veel opzichten is het net een huiskat. Alleen met veel meer spieren en serieuze slagtanden.

En de duisternis 's nachts, dat was indrukwekkend. Helemaal geen licht, pure buitenlucht zonder vervuiling, de dieren en mensen die amper to geen geluid maakten, dat was een minder prettige ervaring. Maar dan ga je naar de hemel staren en dat was bijna magisch.

Daarna werd het ook een beetje raar, want de poema begon tegen mijn benen (in korte broek) aan te wrijven, omdat mijn gekriebel van overdag haar uitermate goed beviel. En het enige wat goed zichtbaar was waren de slagtanden...

Les geleerd: niet spelen met poemas, ook niet als ze enigzins aan mensen zijn gewend. O ja, zonder licht- en luchtvervuiling is een onbewolkte hemel interessanter dan het bekijken van films/series op een beeldscherm.
Led licht vervuiling , hoorde ik van een astronoom, schijnt een nieuwe ergernis te zijn… Plus de wildgroei aan satellieten…

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee