NASA toont foto's van sky crane-landing en landingsplek Marsrover Perseverance

NASA heeft een eerste foto getoond van de sky crane maneuver waarmee Marsrover Perseverance donderdagavond succesvol op de rode planeet is gezet. Het is voor het eerst dat de landingstechniek in beeld komt.

In 2012 landde Marsrover Curiosity succesvol op Mars met de ingewikkelde sky crane-manoeuvre, maar die rover had geen camera's op plekken die dat vast konden leggen. Marsrover Perseverance, die donderdagavond op een grotendeels vergelijkbare manier is geland, heeft zeven camera's die speciaal zijn geïnstalleerd om de spectaculaire landing in beeld te brengen.

De eerste foto van die landingsprocedure is nu teruggestuurd naar de aarde. Daarop is te zien hoe Perseverance aan drie nylonkabels bungelt, onder de descent stage. Dat is een soort jetpack, dat met remraketten in de lucht zweeft en als een soort hijskraan de Marsrover zachtjes naar beneden takelt.

Perseverance bungelt enkele meters boven het Marsoppervlak aan de sky crane. Foto: NASA

Naast de drie nylonkabels is er een vierde kabel te zien. Dat is de zogenaamde navelstreng waarmee de Marsrover in contact staat met zijn hijskraan. Op het moment dat Perseverance grond raakte, werden alle kabels losgekoppeld en vloog de descent stage omhoog en opzij, om verderop 'veilig' neer te storten.

De vrijgegeven foto is een onderdeel van een video die is gemaakt tijdens de landing. De beelden komen druppelsgewijs binnen; vanwege de lange afstand tot Mars zijn de mogelijkheden voor het verzenden van data beperkt. In de komende dagen zullen er meer beelden en mogelijk ook video's beschikbaar komen. Er is ook geluid opgenomen tijdens de landing.

Ook zijn de eerste kleurenfoto's van Perseverance binnen. Het gaat om opnames van de Hazcams, die bedoeld zijn om de omgeving waar te nemen en de wielen te inspecteren. Later op vrijdag gaan er een aantal explosieve bouten af, waarna de mast bovenop de Marsrover omhoog geklapt wordt. Op die mast zitten meerdere camera's en instrumenten, waaronder een zoomcamera. Zaterdag zal Perseverance daar de eerste panoramafoto's van zijn omgeving mee maken.

Tijdens de landing aan de parachute heeft NASA's Mars Reconnaissance Orbiter, die iedere 112 minuten een rondje om de rode planeet maakt, een foto gemaakt. Daarop is het landingsgebied te zien en de parachute met daaronder de descent stage is ook te zien.

Perseverance-landing gefotografeerd door de MRO. Foto: NASA

Perseverance is geland in de Jezero-krater op Mars, op zo'n twee kilometer afstand van wat een voormalige rivierdelta zou zijn geweest. Perseverance zal daar onderzoek gaan doen. Er is met opzet op afstand van de delta geland, om de Marsrover op een veilige plek neer te zetten met een egale ondergrond. Ook op de weg van het landingsgebied naar de rivierdelta, zijn er verschillende gebieden die NASA wil onderzoeken.

Landingsplek van Perseverance in de Jezero-krater. Afbeelding: NASA

Terrain-Relative Navigation

Verder heeft NASA een foto vrijgegeven die Perseverance tijdens zijn landing heeft gemaakt met zijn Lander Vision System Camera. Die zit onder de rover en heeft tijdens de afdaling foto's gemaakt van de ondergrond. De Marsrover heeft een database aan boord met beelden van de omgeving die eerder gemaakt zijn met satellieten. Zo kon Perseverance beelden vergelijken en op de automatische piloot een veilige landingsplaats uitkiezen. De rode delen geven zones aan waar landen niet veilig is, bijvoorbeeld door rotsen. De groene stip is de landingsplaats.

Foto van de Lander Vision System Camera

NASA toonde de beelden vrijdag tijdens een persconferentie over de eerste dag van Perseverance op Mars. Daarin vertellen NASA-experts over de landing en geven ze antwoorden op vragen. Tweakers publiceerde eerder een achtergrondartikel over de landingsprocedure en het Mars Relay Network waarmee beelden terug naar aarde worden gestuurd. Eerder schreef Tweakers een uitgebreid artikel over de missie van Perseverance en al zijn instrumenten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-02-2021 • 20:33

91 Linkedin

Submitter: John Stopman

Reacties (91)

Wijzig sortering
Ik begrijp van de Nasa live zending nu dat men begonnen is met het vervangen van de software van de Perseverance. Daar heeft men ivm de ingebouwde safety procedures ca 4 dagen voor nodig.
Na deze update ( die gedurende de reis van 7mnd verder vervolmaakt is) kunnen de meest recente wijzigingen van de voorgenomen tests uitgevoerd worden.
De voor de landing benodigde software is nu verder nutteloos geworden.
Dus een flinke day one patch is niet alleen meer iets voor games... ;)

OT: het blijft toch prachtig dat je "gewoon" een update kan sturen naar een apparaat een planeet verderop.
Haha. Als je cynisch bent....

Engineer na vijf jaar development: we kunnen landen, wat hadden we nog meer beloofd?
Project manager: [missie statement]
Engineer: euh....
Project manager: wat kan hij wel?
Engineer: foto's maken
Project manager: lanceren maar, we doen wel een patch
Engineer gaat cyberpunk 2077 spelen
Hahaha moest even hard op lachen. _/-\o_
Blijft hij hangen bij 'Press any Key to Continue'
Dan is het wachten op een Martian die op de any key drukt inderdaad :Y)
:P 8)7

- 7 days later: Failed to install the security patch
Is er eigenlijk een filmpje die de lancering en landing combineert, echte beelden en de totale animatie?
Dat zal vast wel komen als al het beeldmateriaal naar aarde is gestuurd, maar dat gaat nog wel even duren. Met Curiosity is in 2012 ook zo'n video gemaakt. Die had alleen een camera onder de rover met een lage framerate, wat een timelapse opleverde. Die is gecombineerd met animaties: https://www.youtube.com/watch?v=lZuzSxQ_Zeg
Ik bedoel juist de lancering (die gewoon te zien is, gefilmd) + animatie + deze foto's in chronologische volgorde gemonteerd O-)
voel je vrij :) anders nog even geduld hebben denk ik ;)
Gaaf! Dit soort beelden hadden we niet met Curiosity in 2012. Volgens de mensen van NASA zouden we maandag meer beelden en video / audio moeten krijgen van de landing, maar misschien duurt het nog wel langer voordat we alles hebben ontvangen. Ik ben benieuwd!

Hoe hoog hangt de rover boven het oppervlak op deze eerste foto?

En wat ik me afvraag is of ze de skycrane en/of de parachute ook nog zouden kunnen zien liggen op het oppervlak? De Ingenuity-helikopter kan niet zo heel ver en lang vliegen (max. 90 seconden) en die dingen zullen wel niet heel dicht in de buurt van de rover liggen, dus ik denk niet dat we foto's krijgen van de skycrane en parachute op Mars.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 20 februari 2021 00:04]

Geweldig deze vooruitgang in techniek. Knap staaltje technisch kunnen. Proficiat voor al de technici die aan dit project gewerkt hebben.
Ze zouden de timing nog exact uitzoeken maar de foto is gemaakt toen hij/zij nog ongeveer 2 meter boven de grond hing.
Ik vind het best wel jammer dat ze die Sky Crane verderop laten crashen. Jammer dat ze hem niet ook gewoon netjes op de grond hadden kunnen neerzetten en deze nog wat nuttige taken mee hadden laten uitvoeren of hem als een soort relay station kunnen gebruiken. Maar vermoedelijk was de boel dan waarschijnlijk te zwaar geworden. Alles draait om grammetjes bij zo'n project.
Je hebt niet zo veel aan een relay station op de grond. De rover kan gewoon direct met een sataliet communiceren.
En wat ik me afvraag is of ze de skycrane en/of de parachute ook nog zouden kunnen zien liggen op het oppervlak? De Ingenuity-helikopter kan niet zo heel ver en lang vliegen (max. 90 seconden) en die dingen zullen wel niet heel dicht in de buurt van de rover liggen, dus ik denk niet dat we foto's krijgen van de skycrane en parachute op Mars.
Hier heb je nog eens een overzicht hoe het zat bij de Curiosity rover.
https://www.bbc.com/news/science-environment-19172564
Ik kon niet echt een schaal vinden, dus heb ik deze even snel snel gemaakt.
Hij is wel niet helemaal correct, maar zal dus tussen de 600m en 800m liggen. (geel puntje is de sol 21, maar zo goed als de landingsplek)
https://i.imgur.com/7tzYf5g.png

[Reactie gewijzigd door Qroqant op 20 februari 2021 14:11]

De rover hangt hier op zo'n 20 meter hoog.
Nee, op de foto hangt hij 6 feet boven de grond, zo'n 1,8 meter dus.
Oh me bad, hij hangt een meter of 20 onder de skycrane :)
:)
Ach, wat zijn een paar meter op een paar miljoen miljard kilometer afstand?
Het verschil tussen een landing en een crash ;)
Wat ik tijdens de uitzending begreep was dat de skyscrane een paar honderd meter door zou vliegen, dan zijn motoren zou uitdoen en zichzelf liet crashen. Een paar honderd meter is denk ik nog wel de overzien. Hangt er natuurlijk vanaf of hij in een gat is gevallen. Maar als je met die heli een rondje draait op enkele tientallen meters hoogte dan is de kans volgens mij best groot dat je wat kunt zien.
Ik vind het elke keer weer zo onwerkelijk om foto's te zien van zo'n verre afstand. Elke keer weer sta ik er versteld van hoe gewelldig het is dat er foto's vanaf mars komen. En dan binnen 10 jaar verwachten dat er grond/data wordt terug gestuurd met allemaal nuttige informatie. Ech super :)
Over 10-20 jaar hoop ik dat ze een 50-100mbit verbinding kunnen opzetten zodat er (los van de delay) flink wat data in een korte tijd verzonden kan worden. De komende jaren staan er al een aantal projecten op de rol om optische communicatie naar het ISS en de maan te testen.
Ik denk dat wat @maradesign bedoelde is de volgende missie, die de grondmonsters van deze missie gaat ophalen en terug naar de aarde brengen.
Je zou toch denken dat er een permanente snelle straalverbinding tot stand kan worden gebracht tussen twee communicatiesatellieten in een permanente baan om Mars en de Aarde die zo voor een vaste communicatielijn kunnen zorgen. De communicatie gaat, als ik mij niet vergis, nu via de Mars Reconnaissance Orbiter, maar die werd voornamelijk gebruikt als onderzoekssatelliet voor klimaatstudies van Mars en heeft volgens mij niet communicatie als primair doel. De datasnelheid zou variëren van 0,5 tot 4 mbps naar gelang de afstand tussen Mars en de Aarde.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 20 februari 2021 14:02]

Wow... Super snel dus.
Ja ik vind het ook fantastisch dat we al zijn begonnen met het vervuilen van een andere planeet voordat we orde op zeken hebben gesteld op onze.

Vier delen welke worden gedumpt tijdens de landding om vervolgens een robot met hoog radioactief materiaal op een vreemde planeet achter te laten... echt iets om trots op te zijn!
Knap dat ze dit nu aardig voor elkaar hebben. Hoe gaat de exomars straks neergezet worden in 2022? het zou jammer zijn als esa de kennis van nasa niet gebruikt hiervoor.
De Hi-Res camera(s) werken nog niet omdat de "mast" waar het "hoofd" van de Perseverance met de "Enhanced Engineering Camera's" op zit nog niet is uitgeklapt. De eerste foto is met één van de "Hazard Camera's" aan de onderzijde van de rover gemaakt die normaliter gebruikt worden voor beelden van de rover zelf, het rijden e.d. Ook zaten de beschermingscovers er zelfs nog op om de lenzen te beschermen tijdens de daling, vandaar de "brakke" kwaliteit van de eerste foto's!

https://www.space.com/perseverance-mars-rover-first-photos

De "Enhanced Engineering Camera's" maken van de zelfde camerabody gebruik met meerdere lenzen voor verschillende doeleinden en die heeft een resolutie van 20 megapixels. Reken maar dat die camera's voor spectaculaire beelden gaan zorgen!

Camera's van de Perseverance Rover:
https://mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft/rover/cameras

Even iets anders: In de eerste alinea van het artikel staat dat de Perseverance zeven camera's heeft die speciaal zijn geïnstalleerd om de spectaculaire landing in beeld te brengen. Moet dit niet zijn de Sky Crane, aangezien vandaar de beelden van de landing werden gemaakt?

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 20 februari 2021 13:41]

Je kunt er vanuit gaan dat er geen vet op deze Lander zat. NASA heeft voor dergelijke missies enorm hoge cleanliness requirements uit angst dat we leven of organische moleculen van de aarde naar Mars brengen en leven of organische moleculen op Mars detecteren terwijl het eigenlijk van de aarde afkomstig is.
Zelf zo schoon dat de buisjes niet meer uit bitjes kwamen na het boren zag ik gister op Natgeo. Scheelde niet veel en hij was pas in 2022 omhoog gegaan.
Was inderdaad weer een goede docu. ESA zou daar toch ook eens wat meer mee moeten doen.
Helaas niet alles gekeken, want de leuke doc's op NatGeo zijn altijd laat helaas.
En om de haverklap onderbroken door lange reclameblokken. Maar een mooie docu was het zeker!
Je krijgt +2 maar ik heb geen idee wat je nou in die eerste zin zegt.

Buisjes uit bitjes komen??? :?
Die robot heeft boorbitjes waar buisjes in zitten waar het materiaal in komt wat ze willen onderzoeken.
Die buisjes en de rest werd zo schoon gemaakt, dat er een onnatuurlijke weerstand gecreëerd werd tussen de metalen, waardoor de buisjes met materiaal niet uit de boorbitje wou.
Volgende keer een busje WD40 meesturen dus!
Tuulijk wel. Bewegende dele mot je smere met vet.
Ligt het aan mij of kan die groene stip niet ver komen omdat het opgesloten zit aan rode gebieden? Het had beter wat meer naar links kunnen landen...
Het rood zijn gebieden die minder veilig waren om te landen (en het blauw gebieden die wel veilig waren om te landen). Dat betekent niet dat de rover daar niet kan rijden.

Knap hoe goed de rover is neergezet, precies op een goed stuk (blauw) tussen de rode gebieden in.
Misschien zie ik het verkeerd, maar een landing aan een parachute, een deel loskoppelen, raketten ontsteken en dan vervolgens met een soort skycrane iets neerzetten op Mars. Wil je dan graag dat het misgaat ofzo? Hoe afhankelijk kun je jezelf maken van allerlei processen?
Als je niet eerst afremt met een parachute moet je veel meer brandstof meenemen om af te remmen. En we kunnen niet zoveel gewicht naar Mars brengen. En als je wilt landen zonder kabel moet je vlak boven de grond de engines gebruiken waardoor je grotere stenen de lucht in kan blazen in plaats van alleen maar stof. Dat kan de rover beschadigen. Alles word gebruikt voor een reden.
Ze hebben er toch ook eens een als een stuiterbal laten landen. Volgens mij ging dat goed (dacht ik) hoef je ook geen aparte lander mee te nemen = meer gewicht :-)
Die had ook zo'n nadelen. Met alleen parachute en opblaas ballonnen heb je weinig controle over waar je neerkomt. En de rovers die landde met de ballonnen waren een stuk kleiner dan curiocity en perseverance. Grootte verschil: https://www.google.com/am...hree_generations_of_mars/

Het zou waarschijnlijk moeilijker zijn om zo'n grote rover stuiterend neer te laten komen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee