NASA vraagt burgers Mars-foto's te analyseren om roveralgoritme te verbeteren

NASA wil dat toekomstige Marsrovers zelf de oppervlakte van Mars en bijvoorbeeld rotsformaties kunnen herkennen en schakelt daarvoor de hulp van burgers in. Met het AI4Mars-programma kunnen mensen afbeeldingen van Perseverance bekijken en bepaalde rotsformaties labelen.

AI4Mars bestaat al sinds juni 2020 en liet mensen op afbeeldingen gemaakt door de Curiosity-Marsrover bijvoorbeeld stenen en zandvlaktes omcirkelen. NASA heeft dit programma nu uitgebreid met afbeeldingen van Perseverance en extra labels. Met het uitgebreide programma kunnen burgers bijvoorbeeld float rocks, ofwel 'eilanden van stenen', en nodules labelen. Die laatste zijn steentjes ter grootte van luchtbukskogels die gemaakt zijn door water en samengeperste mineralen.

Gebruikers kunnen nu dus binnen AI4Mars bepaalde oppervlaktekenmerken omcirkelen en deze van een label voorzien. Tot nu toe hebben burgers bijna een half miljoen foto's van labels voorzien. Met de gelabelde foto's wordt NASA's AI-algoritme SPOC verbeterd. SPOC staat voor Soil Property and Object Classification en identificeert oppervlaktekenmerken op foto's die Marsrovers sturen. Nu zou SPOC een nauwkeurigheid van bijna 98 procent hebben.

Perseverance stuurt dagelijks tientallen tot honderden foto's naar aarde; te veel foto's voor wetenschappers om deze dagelijks door te spitten. Zeker aangezien wetenschappers op basis van die camerabeelden beslissen waar de Marsrover naar toe moet rijden, is het wel belangrijk dat deze beelden worden geanalyseerd.

Algoritmes als SPOC zouden toekomstige Marsrovers dan ook kunnen helpen om foto's zelf te analyseren en te bepalen welke terug naar aarde moeten. Eventueel zou SPOC Marsrovers meer zelfrijdende functies moeten geven. SPOC zou ook archieffoto's van Marsrovers kunnen analyseren en zo wetenschappers sneller voorzien van informatie over de oppervlakte van Mars. AI4Mars is beschikbaar op de site van Zooniverse.

Perseverance AI4Mars-tool SPOCPerseverance AI4Mars-tool SPOCPerseverance AI4Mars-tool SPOC

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-10-2021 • 17:35

16

Reacties (16)

16
16
10
1
0
3
Wijzig sortering
laat ze dit combineren met die captica onzin, ik heb inmiddels wel genoeg van stoplichten, bussen en oversteekpaden aan te tikken. laat mensen maar marsmannetjes zoeken. :+
het is niet heel moeilijk om express een fout te maken in de captica... probeer ik altijd.
En wie heb je daar mee? Vooral jezelf denk ik. Als je een antwoord geeft dat waarschijnlijk fout is, dan krijg je gewoon nog een captcha voorgeschoteld.
Niet alleen dat, maar dezelfde afbeelding wordt duizenden keren hergebruikt en kijkt naar wat overwegend wordt ingevuld bij de geaccepteerde captchas
dus...volgens die logica...als maar genoeg mensen steevast het verkeerde antwoord blijven geven bij bepaalde images, zou dat op een gegeven moment worden geaccepteerd als goed, omdat de meeste mensen dat zeggen??
Klopt helemaal, dat is hoe consensus nu eenmaal werkt :)
waar kwam die ene quote ook weer vandaan? "Just because the majority of the people say something is true, doesn't make it so" :)

welcome to the 21st century I guess, waar dat dus wel op gaat.
Want de majority vult die dingen verkeerd in? Ik denk dat die paar Tweakers die het expres verkeerd invullen volledig in het niet vallen bij de miljarden andere requests.
het leek me vrij duidelijk dat het om een hypotetische stelling ging, zal nooit gebeuren, maar what if??
Dan moet dat consequent gebeuren. Dus stel je krijgt 100 duizend personen zo ver om captchas express proberen om de tuin te leiden. Om het te uniformiseren proberen ze altijd stoplichten express niet aan te vinken. Dit doen ze door altijd stoplichten te vermijden op captchas. Hierdoor worden ze door de controle captcha geannuleerd.

Nu besluiten ze steevast ofwel de eerste captcha ofwel de laatste goed te doen en de ander express verkeerd. De helft wordt gefilterd want de controle is fout, de andere helft heeft succesvol iets fout ingevuld (uitgaande van 1 verificatie en 1 onbekende)

Als al deze 50 duizend entries bij dezelfde foto plaats zou vinden, kan je dus een foute label doorzetten; maar deze komt natuurlijk terug in de verificatie. Dan gaat opeens het percentage foute verificatie omhoog en komt de foto terug als nieuw label nodig.

Als je in de gaten houdt wat de historie is van de captcha invuller kan je ook daar weer onderscheid in maken en als dat heel heftig wisselt of heel fout is deze stemmen minder laten wegen.

Genoeg feedback opties om het excessief veel moeite en planning te laten zijn dat het praktisch niet haalbaar is.
dankjewel voor die uitleg...heel duidelijk. Leek me ook wel dat er ergens toch een failsafe ingebouwd zou moeten zijn tegen zoiets, maar hoe dat dan op technisch vlak in elkaar zou kunnen zitten, heb je daar duidelijk uitgelegd.
Op die manier kunnen wij gratis voor google aan de algoritmes werken als ze ooit zelfrijdende autos gaat maken. Dus zie niet zo snel gebeuren dat we van die stoplichten en brandkranen af zijn.
Hahaha, dat zou leuk zijn.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 7 augustus 2024 04:04]

Anoniem: 486069 27 oktober 2021 17:40
"Select all images with alien life forms"

Zou een interessant alternatief zijn voor google's recaptcha :+
Inderdaad zeg, laten we AUB de wetenschap stimuleren met een AI lerende captcha systeem dat wij voeden. Tot nu toe hebben we Google er alleen maar beter mee gemaakt, die dat mooi in zet om ons 'beter te leren kennen' voor financieel gewin. Ergens voelt het niet fijn elke keer als ik een recaptcha in moet vullen.

Lijkt me eigenlijk wel een leuke uitdaging en mogelijk binnen mijn redelijk belabberde php/js/sql skillset. Maar eens even kijken.
Daarom dat ik vaak verschillende fake antwoorden ingeeft. Soms klaagt hij, en vraagt hij om opnieuw te doen, maar na een tijdje geraak ik er wel door 😃

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.