NASA wil dat toekomstige Marsrovers zelf de oppervlakte van Mars en bijvoorbeeld rotsformaties kunnen herkennen en schakelt daarvoor de hulp van burgers in. Met het AI4Mars-programma kunnen mensen afbeeldingen van Perseverance bekijken en bepaalde rotsformaties labelen.
AI4Mars bestaat al sinds juni 2020 en liet mensen op afbeeldingen gemaakt door de Curiosity-Marsrover bijvoorbeeld stenen en zandvlaktes omcirkelen. NASA heeft dit programma nu uitgebreid met afbeeldingen van Perseverance en extra labels. Met het uitgebreide programma kunnen burgers bijvoorbeeld float rocks, ofwel 'eilanden van stenen', en nodules labelen. Die laatste zijn steentjes ter grootte van luchtbukskogels die gemaakt zijn door water en samengeperste mineralen.
Gebruikers kunnen nu dus binnen AI4Mars bepaalde oppervlaktekenmerken omcirkelen en deze van een label voorzien. Tot nu toe hebben burgers bijna een half miljoen foto's van labels voorzien. Met de gelabelde foto's wordt NASA's AI-algoritme SPOC verbeterd. SPOC staat voor Soil Property and Object Classification en identificeert oppervlaktekenmerken op foto's die Marsrovers sturen. Nu zou SPOC een nauwkeurigheid van bijna 98 procent hebben.
Perseverance stuurt dagelijks tientallen tot honderden foto's naar aarde; te veel foto's voor wetenschappers om deze dagelijks door te spitten. Zeker aangezien wetenschappers op basis van die camerabeelden beslissen waar de Marsrover naar toe moet rijden, is het wel belangrijk dat deze beelden worden geanalyseerd.
Algoritmes als SPOC zouden toekomstige Marsrovers dan ook kunnen helpen om foto's zelf te analyseren en te bepalen welke terug naar aarde moeten. Eventueel zou SPOC Marsrovers meer zelfrijdende functies moeten geven. SPOC zou ook archieffoto's van Marsrovers kunnen analyseren en zo wetenschappers sneller voorzien van informatie over de oppervlakte van Mars. AI4Mars is beschikbaar op de site van Zooniverse.