Dune-film van dit jaar krijgt opvolger die in oktober 2023 uitkomt

De Dune-film van regisseur Denis Villeneuve die vorige maand uitkwam, krijgt een opvolger. De nieuwe film krijgt de naam Dune: Part Two en zal op 20 oktober 2023 in de bioscopen gaan draaien.

Onder meer filmwebsite Deadline maakt melding van de releasedatum en filmstudio Legendary bevestigt op Twitter de komst van Dune: Part Two. Volgens de website betreft een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen tussen Legendary en Warner Bros. een deal zodat de film gedurende een periode alleen in de bioscoop zal zijn te zien. De huidige Dune-film draait nog altijd op het witte doek, maar is ook via streamingdienst HBO Max te zien. Die dienst is sinds dinsdag in Europa beschikbaar, maar dat is vooralsnog beperkt tot Scandinavië, Spanje en Andorra.

Het was al grotendeels duidelijk dat er een vervolg aan zat te komen, gelet op de tekst 'Dune: Part One' aan het begin van de huidige film en hoe merkwaardig abrupt de film eindigt. Dit einde valt samen met gebeurtenissen die grofweg plaatsvinden halverwege de originele, 412 pagina's tellende roman van Frank Herbert uit 1965. Daar zijn beide films op gebaseerd. In 1984 bracht David Lynch zijn versie van Frank Herberts roman uit; die Dune-film is in augustus uitgebracht op uhd-blu-ray.

Warner Bros. lijkt voorlopig nog geen genoeg te krijgen van nieuwe content rondom Dune. Zo moet Dune: The Sisterhood in 2022 of 2023 op HBO Max uitkomen. Aan deze tv-serie wordt al enkele jaren gewerkt. Dune: The Sisterhood draait om een mysterieuze groep vrouwen met uitzonderlijke krachten. Zij zullen uiteindelijk hun weg vinden naar de planeet Arrakis, ofwel de woestijnplaneet Dune. De serie moet gezien worden als een prequel voor de films.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-10-2021 • 09:41

227

Reacties (227)

227
225
89
14
1
127
Wijzig sortering
Ik vind dat de film vrij goed het boek volgt. Het is tenminste in een tempo verteld wat recht doet aan het boek. Dat niet alle details worden verteld is ook niet zo relevant vindt ik. De politieke constellatie wordt denk ik veel duidelijker in deel twee. In het boek wordt dat daar ook beter uitgewerkt.
Dat vond ik ook in de oude films het probleem ze proberen in 1 film alles te vertellen van wat in wezen een complexe vertelling is. Ik hoop dat het DUNE epos hetzelfde perspectief krijgt als een Hobbit of game of thrones. Het is qua verhaal zeker de moeite waard om dit zo te zien.

En ik heb genoten van de ornithopter wat een geweldig machine, ik heb me altijd afgevraagd hoe zo een vliegmachine er uit zou zien. En mooi uitgewerkt natuurkundig in de film, het is voor de verandering eens een intelligent uitgewerkte film.

En dan denk je: zou dat niet wat zijn voor onze woestijnbewoners: het ontwikkelen van stilpakken?
Of windvallen om water te verzamelen en zodoende te werken aan een onderdeel van het weer herbebossen van onze woestijnen?

Waarom doen we daar geen onderzoek naar? Of zou het al gebeuren? Met al deze versnelde klimaatverandering kan het wel een methode zijn om klimaatvluchtelingen te voorkomen... Maar ja dat is natuurlijk tegenwoordig tegen de wind in plassen. Zomaar een paar rationele ideeën van een scifi schrijver jatten die een beetje de toekomst zag...

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 17:55]

Ik hoop dat het DUNE epos hetzelfde perspectief krijgt als een Hobbit of game of thrones. Het is qua verhaal zeker de moeite waard om dit zo te zien.
Ik neem aan dat je Lord of the Rings bedoelt, i.p.v. z'n prequel The Hobbit? LOTR = Drie boeken = drie films, waarin men de ruimte neemt om het verhaal te vertellen (alhoewel, in deel drie zaten een paar gruwelijk grote gaten in de verhaallijn - wat pas bij de Blu-ray editie weer werd rechtgezet). The Hobbit is nou typische een voorbeeld van een boek wat men om commerciële redenen (extreem) heeft opgerekt om zo ook een trilogie van drie lange speelfilms te maken, terwijl die ook wel één film had gepast.

Terug naar de film Dune, ik heb me er goed vermaakt in de bioscoop, afgelopen weekend. En het boek heb ik niet gelezen. Maar de moeder-aller-rts games, daar heb ik in de vroege jaren negentig toch wel heel wat avonden op stuk geslagen.
Ja je hebt gelijk Lord of the Rings bedoelde ik. :)
Same here, af en toe haal ik die weer van stal om het een weekje te spelen 😊
Het was leuk om al die bekende namen en constructies te zien uit de game 😁
@oks Ik heb ook ooit een stukje van een eerdere film gezien, maar dat was gigantisch langdradig.
En het boek heb ik niet gelezen. Maar de moeder-aller-rts games, daar heb ik in de vroege jaren negentig toch wel heel wat avonden op stuk geslagen.
Ik heb destijds ook Dune 2000 gespeeld. Maar "het boek", is slechts een klein deeltje ervan.
Frank Herbert heeft diverse boeken geschreven.
Dune (1965), Dune Messiah (1969), Children of Dune (1976)
God Emperor of Dune (1981),
Heretics of Dune (1984) Chapterhouse: Dune (1985)
Die zijn echt de moeite waard - al zullen er ook zijn die het "meer van hetzelfde" zullen vinden.

Er zijn 3 dele,
De film is erg goed als je het boek heb gelezen. Kan me voorstellen dat de film traag overkomt als je het verhaal niet heb gelezen. Ben blij weer eens een verfilming te zien die het boek eer aan doet. Verfilmingen vN stephen king verhalen kijk ik al niet eens meer. De verfilming van de donkere toren was echt een belediging voor het geschreven verhaal
The Dark Tower is inderdaad een enorme gemiste kans. Men had hier een prachtige kans om er een handvol sequels aan vast te knopen, maar doordat de eerste film het verhaal al in 90 minuten afraffelde werd die kans verknald. Ondanks de inbreng van een kanon als Idris Elba.

Wie weet is er nog een keer een streaming dienst of zender die de handschoen wil oppakken, een beetje zoals het commercieel geflopte The Golden Compas van de BBC een geweldige reboot kreeg middels de tv-serie His Dark Materials.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 22 juli 2024 17:55]

En dan denk je: zou dat niet wat zijn voor onze woestijnbewoners: het ontwikkelen van stilpakken?
Of windvallen om water te verzamelen en zodoende te werken aan een onderdeel van het weer herbebossen van onze woestijnen?
Omdat het niet werkt in realiteit. Zie Thunderf00t video over de Waterseer, hij noemt enige waarden voor de hoeveelheid energie die er gepaard gaat met dit idee.
Kan je iets specifieker zijn, ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Dat een specifiek apparaat kennelijk de 'waterseer' dat niet oplevert tja dat vindt ik niet zo raar, het ding is veels te klein, veel te ingewikkeld mechanisch. Maar waarom je dat dan generaliseert naar "omdat het niet werkt in de realiteit' lijkt me nu weer het ander uiterste van een spectrum.
regenwolken zouden in een dergelijke constellatie volgens jou niet kunnen bestaan? Dan? Om even je uitspraak in perspectief te zetten.

Een windval in het boek is ook geen klein gevalletje of zo.

Een voorbeeld wat je verhaal tegenspreekt: in de survival literatuur is het bekend dat je met een stuk plastic een steen en een plastic opvangbeker prima water kunt opvangen in de woestijn. Heb de link niet even voorhanden maar de woestijnen zijn nachts steenkoud. In de overgang van nacht naar dag is het dan mogelijk om water te laten condenseren als ik het goed heb. De zon is een grote energie leverancier :-)
En het schiet mij nu te binnen, als ik het wel heb: het Nederlandse leger schijnt ook apparaten te hebben aangeschaft om in het woestijnklimaat toch aan water te komen. Draait op zonne-panelen.

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 17:55]

dat van dat water opvangen is deels een misvatting, je kunt wel water verzamelen maar niet genoeg om te overleven, afhankelijk van hoeveel je verliest. Van een stuk plastic van een m2 komt een bekertje water. Om genoeg te hebben, dwz een paar liter per dag, heb je nogal wat vierkante meters plastic nodig, die je weer niet kunt aanleggen want daarvoor moet je flink graven en ook is een stuk bodem wat je gehad hebt niet zomaar bruibaar voor dezelfde hoeveelheid water de volgende dag. Ik heb hiervoor geen referentie voor maar dit werd ooit uitgelegd en met wat gezond verstand klopt dit ook. Dit is dus een schaal probleem tussen vraag en aanbod en niet zomaar overbrugbaar, ook al staat dit in survival handboeken!

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 17:55]

Een windval kan wel werken maar water proberen opvangen in een omgeving met droge lucht is gewoon niet erg efficiënt. Je hebt een groot temperatuurverschil (diepe put) en een groot volume lucht om aan een dergelijke hoeveelheid water (om te herbebossen) te komen, dus dan hebben we het over een behoorlijk grote constructie. Maar als je zo'n grote constructie opzet, kun je haast net zo goed water op een vochtige plek zuiveren en dat naar de gewenste plek transporteren (kanaal bv).

Op een planeet waar vloeibaar water veel zeldzamer is, zou het natuurlijk wel zinvoller zijn om het water lokaal op te vangen, de optie om het water elders te halen is er niet.

Maar dit gaat er aan voorbij dat een woestijn meer is dan alleen een droge plek, je hebt niet alleen water nodig om te herbebossen, er komt sowieso een hele logistieke operatie bij om de bodem weer vruchtbaar te maken met de nodige elementen.
Mmm volgens mij is ook een klein beetje zuiver water aldaar met de ten hemel schrijende armoede geen slecht idee en is er in een woestijn meer dan genoeg ruimte om dat met enige handwerk voor elkaar te krijgen. Laten we zeggen dat je met 1 kopje water= 200 ml 1 m2 plastic nodig hebt. Dan zou me met 25 vierkant meter dun plastic 5 liter water creëren. Er even van uit gaand dat je in de woestijn 5 liter moet drinken per dag. (Hier is dat 2 liter.) En dat zou genoeg zij om 1 persoon van water te voorzien. Het geeft de inwoners aldaar een handelingsperspectief voor overleving. Laat staan wat voor plantjes je op een kop water kunt laten groeien per dag... En dat is dus een half gare overlevingstactiek. Dat moet beter kunnen zou ik denken met de huidige technische kennis. Dus als we daar bij zouden kunnen helpen lijkt me dat erg goed.
Een kanaal graven met zoet water lijkt me inderdaad een goed idee an sich maar de uitvoerbaarheid vereist een gedegen kennisniveau en veel geld om dat te graven en een dergelijk systeem in de lucht te krijgen. Ik neem aan dat je zeewater wilt ontzilten. Het probleem is dat politieke situatie dat over het algemeen niet toelaat. Dus tja je moet ontwerpen voor de persoon en hopelijk kom je dan tot een collectief handelen.
In China is het ook gelukt an sich om woestijn weer om te vormen naar groene gronden. Maar het probleem is dat het besef moet landen dat geiten, koeien schapen en pluimvee de situatie alleen maar verder zullen verslechteren en dus afgeschaft moeten worden om het groen te laten aanwassen...

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 17:55]

Interessante ontdekking die men in China heeft gedaan is dat men door zonnepanelen in de woestijn te zetten men genoeg schaduw kan creëren om deze te vergroenen. (De hogere CO2 helpt ook woestijnen vergroenen). Ze beginnen met bodemverbeteraars die stikstof in de grond brengen en daarna andere planten. Met bevloeiing is dan landbouw mogelijk. Ze zetten nu de nieuwe de zonnepanelen nu zo hoog dat ze er kassen onder kunnen zetten.

Solar farm in desert restores ecosystem, boosts green economy. Ze hebben inmiddels ook woestijn ter grote van Frankrijk in bos omgetoverd. Dat is allemaal mogelijk als je een regering hebt van, door, en VOOR het volk die de juiste prioriteiten heeft. In het westen is dat helaas niet het geval.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 17:55]

Interessant! Ik ga kijken!

En inderdaad het idee dat onze marktgedreven economie iets altruïstisch zou doen dat is natuurlijk van god los. Ook al zou het in tweede instantie gewoon gezond preventief beleid/verstand zijn in ons geval. Geld is god in plaats van dienaar... En wat men vaak vergeet: God weet alles al, dus waarom zou hij geld nodig hebben? Ergo geld is een menselijke afspraak...

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 17:55]

Thunderf00t heeft het over het uit de Lucht trekken van water, door een klein flesje, welke je kan drinken.
Het uit de lucht halen van water kan, dat doen we met ontvochtigers ook.. dit is echter geen drink water.

Een Still suit daar in tegen lijkt nog het meest op een Astronauten hun thermal regulation layer,
meestal een fluid based system that transport heat around the spacesuit and possibly rediate excess out to space through a radiatior. Het enigste wat je dan nog mist is een mechanisme om de "waste" te recyclen wat een still suit ook zou doen (zweet, urine, etc).

Dit is maakbaar, maar of het ook draagbaar is op aarde is een tweede. Ik heb geen idee hoe zwaar een water filtreer installatie is, en het pak heeft ook eigen water nodig. Dit maakt het al snel best zwaar. wat de advantage weg haalt.
Ja tempo is goed. En met die vliegmachine had ik hetzelfde gevoel.
Benieuwd of ze met alle boeken doorgaan, dan zijn er wel paar jaartjes verder en de meesten van ons met pensioen denk ik :-)
Volgens mij is de hoop nu dat ze tenminste drie films doen. 2 films voor het dune boek waar dit deel 1 dus van was, en dan nog een film voor Dune: Messiah. Als het geld oplevert komt er vast meer, the spice *kuch*kuch* cash must flow.
Ik heb het boek nooit gelezen maar vond het begin van de film lastig om in te komen zonder verdieping van wat er nou speelt tussen als die facties. Gaandeweg vond ik ‘m beter worden en kijk ik wel uit naar het vervolg. Visueel wel heel indrukwekkend.
Ik heb het boek nooit gelezen maar vond het begin van de film lastig om in te komen zonder verdieping van wat er nou speelt tussen als die facties.
De nieuwe film doet geen moeite om het universum uit te leggen. De 1984 film in de theatrische release doet dat ietsje beter. De extended versie van 1984 doet het nog beter maar dan heb je scenes waar de personages niets doen en een voiceover uitleg geeft. In sommige opzichten is de nieuw film beter (vooral visueel) in de meeste echter de 1984 versie ("weirding" modules WTF).

Wat er dus mist in de nieuwe film is dat de Spacing Guild, met hun beperkte zicht op de toekomst, Paul Atreides als een bedreiging ziet voor hun voort bestaan. De Guild heeft door een monopoly op vrachtvervoer tussen sterrenstelsel en daarmee de uiteindelijke macht in het universum, de keizer is dus niet de machtigste factie. Andere feodale partijen als de Landsraad (de adel) en CHOAM (de handels organisatie) worden helemaal niet belicht. De Atreides hebben enige aanzien in de Landsraad en dat ziet de keizer als bedreiging voor zijn macht. De Bene Gesserit, ook onder belicht, is al duizenden jaren bezig met het fokken van bepaalde bloedlijnen en het manipuleren van de adel, Paul Atreides is een ongewenste mannelijke nakomeling die hun plannen beinvloed.

De reden waarom Arrakis belangrijk is, vanwege de melange, is ook onduidelijk gelaten. Het is een kostbaar goedje omdat er geen computers zijn in dit universum (mentats zijn de menselijke computers) en de melange gebruikt wordt door de navigatoren van de Guild om veilig te navigeren door middel van een beperkte toekomst visie.

MAW deze film is ruk als je het verhaal van de boeken probeerd te vertellen.
Volledig met je eens dat de film te weinig uitlegt. Nu spreek je over de Landsraad en CHOAM, maar dat zijn nog de minst belangrijke dingen in mijn optiek. De vraag is dan ook of alleen het eerste boek verfilmd gaat worden of dat het de bedoeling is dat alle 6 boeken aan de beurt komen. In het eerste geval komen ze er mee weg, maar in het laatste geval mis je dan enorm veel bouwstenen.

De Dune-saga draait immers niet om Paul Atreides. Je wordt in het eerste boek namelijk door Frank Herbert enorm op de verkeerde voet gezet. Om dit te begrijpen moet je dus de geschiedenis uit Dune begrijpen waar het eerste boek van doorspekt is, maar waar je in Dune 2021 niets van terug ziet.

Hoewel je bijvoorbeeld een mentat ziet wordt helemaal niet uitgelegd wat een mentat is. Laat staan waarom er überhaupt mentats bestaan. Hoewel je hoort over de Spacing Guild weet je niet waar ze de speciemelange voor gebruiken, dat ze hierdoor gemuteerd zijn en al helemaal niet waarom. De Butlerse Jihad (de oorlog tegen de denkende machine) wordt immers nergens genoemd. Het is je dan ook niet duidelijk waarom ze in het jaar 10.191 eigenlijk alle technologie verfoeien en het liefst mensen geestelijk en fysisch manipuleren om hetzelfde doel te bereiken.

De speciemelange wordt in de film ook een beetje neergezet als luxe goed. Ja, de Spacing Guild heeft het nodig maar daar blijft het wel een beetje steken. Dat het in feite een drug is die door het hele bekende heelal gebruikt wordt als geneesmiddel, om het leven te verlengen, als geestverruimend middel en zelfs door de Vrijmans als sexbooster in hun orgies zie je niet terug. Ook dat het heelal verslaafd is aan deze drug en onthouding simpelweg betekent dat je dood gaat maakt dat de urgentie van het delven van de melange in Dune 2021 juist erg ondermaats is.

De politieke intriges hebben hetzelde probleem. Niet alleen is het heel erg onduidelijk waarom de Harkonnen zo'n hekel aan de Atreides hebben, maar is de rol van de Harkonnen erg onderbelicht. Hoewel we neef Rabban wel zien schittert zijn broer Feyd Rautha door afwezigheid. (In Dune 1984 werd deze gespeeld door Sting). Juist Feyd geeft zoveel meer dimensies aan het karakter van de Baron (zijn homoseksualiteit) en zijn plot om de Vrijmans voor hem te winnen. Feyd moet volgens het plan de Vrijmans uiteindelijk verlossen van Rabban). Daarnaast is de Baron van Dune 2021 een enorm flauw aftreksel van wat hij uiteindelijk zou moeten wezen.

Niet alleen in huize Harkonnen gaat er van alles mank, maar ook van huize Corrino ontbreekt ieder spoor. Ja, we horen van de keizer via een woordvoerder, maar de intriges tussen Shaddam en de Spacing Guild ontbreekt volledig. Dat de keizer slechts een stroman is wordt enkel beknopt duidelijk en zijn dochter Irulan - ook een Bene Gesserit - wordt nergens genoemd. Dit terwijl de eerste boeken van Dune grotendeels door haar verteld worden in de vorm van verslagen. Volledige scenes tussen Feyd en Irulan zijn hierdoor weggelaten waardoor een groot deel van het plot verloren gaat.

Dan hebben we de Bene Gesserit nog niets eens genoemd. In de film worden ze een beetje afgezet als vrouwen die bloedlijnen manipuleren, wat bijzondere krachten hebben en wat politieke invloed hebben. Dit terwijl ze juist zoveel meer zijn. Vrouwen die geleerd hebben om ieder spiertje in hun lichaam te beheersen (Prana Bindu), vrouwen die hele volkeren onderwerpen aan hun grillen door middel van het 'zaaien' en uitbuiten van geloof. Ze hebben niet een klein beetje politieke invloed: zij hebben door de speciemelange juist zo'n beetje het meeste macht van iedereen. Echter dan wel stil op de achtergrond.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de film vertolkt het boek in mijn optiek zeer slecht. David Lynch deed dat toch een heel stuk beter met Dune 1984 en ook al verzon hij er dingen bij zoals de weirding modules (die gebaseerd waren op de weirding way) heeft deze film dan ook veel meer mijn voorkeur. Wil je echt nauw aan het verhaal blijven dan moet je de miniseries van Sci Fi bekijken. Ook al heeft deze serie een laag budget toch is het een stuk beter dan Dune 2021. Daarnaast beslaat die de eerste 3 boeken.

Verder hoor ik iedereen lovend over de visuele effecten, maar ook daar kan ik me niet echt in vinden. Ja: de ornithopters zagen er mooi uit, maar de film was enorm donker. In de laatste scenes zie je een grote maker (worm) maar dat was zo donker dat je er nauwelijks iets van meekreeg. Ik verfoeide de bioscoop waar ik zat vanwege de slechte kwaliteit, maar nadat de film op HBO uitkwam leek het op mijn OLED in HDR zelfs nog donkerder. Ik zapte toen door de film om een helder moment te vinden, maar die zitten er nauwelijks in. Toch best wel raar voor een film die zich op een woestijnplaneet afspeelt in de brandende zon vind je niet?
Je betoog leest als dat van een persoon die graag 1-op-1 verfilmingen wil van wat er op papier beschreven is. Vaak is dat funest voor een film die uiteindelijk bedoeld is voor het algemene publiek. Film is een ander medium; en alle dingen die je beschrijft zouden vele saaie expositie-scenes in beslag nemen met karakters die aan elkaar aan het 'uitleggen' zijn hoe de wereld in elkaar steekt, of je zou er een boel voiceovers in moeten gooien die de kijker vertellen wat er speelt. Ik ben ook liefhebber van de boeken (iig die van Frank; niet die rommel van zoonlief, God-Emperor is mijn persoonlijk favoriet en dat is toch wel de meest vage :o); maar ik vind het wat naïef om te denken dat je Herbert's wereld compleet in een of twee speelfilms kan vatten waarbij ook grote commerciële belangen spelen. LOTR had hetzelfde 'euvel'.

Villeneuve heeft duidelijk gekozen voor 'show, don't tell' en of soms zelf 'dont show'. Ik vind het ook jammer dat varia zaken onderbelicht zijn, maar voor de grote lijnen van het verhaal maakt het weinig-tot-niets uit (tenzij je zoek-de-verschillen met het boek wil doen). Wel even een kleine slag om de arm: we weten nog niet hoe Part 2 ingevuld gaat worden; maar de geruchten gaan dat karakters als Feyd en Irulan daar hun opwachting wel zullen maken.

Ik heb onlangs ook de twee miniseries nog eens bekeken en ook al neemt en heeft men daar wat meer de tijd; het wordt ook geplaagd door soap-achtige scenes, schmierende slechteriken, kitsch design en een erg wisselvallig tempo. Series die veel meer 'voor de fans' is en niet voor de neutrale kijken. (wel fantastische muziek trouwens in Children of Dune).

(Maar goed: laat niet weg dat ik op een 'directors cut' of serie-variant hoop van Villeneuve's film; gezien er best wat gefilmd materiaal is weggelaten, schijnbaar o.a de banquet-scene, gesprekken tussen Yueh en Jessica en o.a. ook Gurney die een lied zingt en vast wel meer).

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 17:55]

Agree. Gewoon het boek twee keer lezen en dan de film kijken :-)
Er wordt wel uitgelegd wat de mentat doen, en dat dit komt doordat in een oorlog computers verbannen zijn, en ook wordt toch kort uitgelegd dat de spacing guild spice nodig heeft voor 'interstellar navigation'. Volgens mij werd dat juist wel vluchtig uitgelegd met 1 a 2 regels. Ik vermoed eigenlijk dat er een dikke extended edition komt waar zulke dingen meer terugkomen, maar ze hadden maar 2.5 uur voor de film.
Dit inderdaad. Er wordt door meerdere liefhebbers, die duidelijk een 1 op 1 boek verfilming willen, meerdere dingen aangehaald die niet in de film zouden zitten, die er dus wel degelijk inzitten.
Vrienden van mij, die niet nog nooit van het Dune universum gehoord hadden, wisten precies het plot na te vertellen incl. dingen zoals Dune->instellar travel/geestverruimend, Bene Gesserit-> krachten, politieke macht, bloedlijnen kruisen, nieuwe Messiah.
Mentats worden geloof ik niet zo goed geïntroduceerd, maar dit is dat ook maar 'Part one' en ze hebben maar 2,5 uur om zoveel te vertellen.

Dit gezegd te hebben, mag natuurlijk iedereen een wens hebben over hoe hun ideale Dune film eruit komt te zien. Iedereen kijkt er anders naar en ieder heeft zijn eigen invullen in wat er in het moeten zitten en wat niet. Dat is het lastige van een verfilming van een uitgebreide/gedetailleerde boeken reeks. Het enige wat sommige zich kunnen afvragen is of zo'n gedetailleerd verhaal niet beter geschikt is voor een TV-serie waar veel meer tijd ter beschikking is om dingen toe te lichten. Persoonlijk denk ik dat als alle details uit boeken in een film zouden zitten, de film een grote warboel van voice-overs en saaie dialogen zou worden om de details er maar in te krijgen.
Duin = 1ste 1 boek in de reeks,

"maar 2,5 uur" .. mind you dat de David Lync versie (theater versie) 2 uur duurde van A-Z en de Redux versie op JouwBuis 3 uur is. orgineel zou deze 3,5 uur zijn maar het 1 en ander aan materiaal is voor altijd verloren. en juist dat wegknippen is geniaal gedaan.

De mini-serie Dune met 1,5 uur (episode 1) eindigt grofweg gelijkwaardig aan "Dune part one" en pakt toch meer zaken beet die nu weggelaten zijn.

Dus die "maar" 2,5 uur de tijd vind ik onzinnigste opmerking die men kan maken (niet specifiek op jou gericht dus)

PS ik verwacht geen herhaling van de eerdere film/serie en in het boek staan ook zaken die pas duidelijk worden als je het boek opnieuw leest / of zelfs de serie gelezen hebt oid ... maar er is zoveel weggelaten bv de noodzaak voor water conservering en dat het zo enorm schaars is dat een vingerhoedje meer waard is dan iemands leven is wel een gemis ...
Ik denk dat als het aanslaat dat latere boeken wel een serie zullen kunnen krijgen. Er wordt al een prequel serie gemaakt ondertussen. Nu een trilogy aan films die Dune weer op de kaar t zet endan dat success uitbreiden misschien :)
Ik zou het niet beter kunnen verwoorden.
De vraag is dan ook of alleen het eerste boek verfilmd gaat worden of dat het de bedoeling is dat alle 6 boeken aan de beurt komen
Villeneuve heeft aangegeven eventueel nog Messiah te willen verfilmen, over verdere boeken heb ik nog nooit wat gehoord, lijkt me ook niet dat die verfilmbaar zijn op basis van wat ik gelezen heb (ik heb de reeks zelf opgegeven halverwege children of dune, enkel de synopsisen gelezen van de latere).

Dat van die donkere scenes is wel raar, want alles was echt wel zeer goed zichtbaar in de cinema waar ik zat.

De meeste van je opmerkingen zullen wel waar zijn, maar dat lijkt me meer een geval film vs tv serie qua diepgang die je wenst. Naar mijn gevoel was de film exact het verhaal zoals ik me het boek herinner zoals ik hem 15 jaar geleden voor het laatst gelezen heb, dus qua grote lijnen zit het ok, en meer kun je niet van een film verwachten imo, zie bv LOTR, die meesterwerken zijn en ook enkel in grote lijnen wat met de boeken te maken hebben.
MAW deze film is ruk als je het verhaal van de boeken probeerd te vertellen.
Maar gelukkig staat de film prima op zichzelf en heb je de boeken niet nodig. Ik vond het de beste filmervaring van dit jaar en ga waarschijnlijk nog een keer. En dan is er tijd genoeg om de boeken te lezen.

Overigens doen de drie LOTR films ook geen recht aan de beschreven wereld in de boeken - en het is m.i. ook onmogelijk omdat de wereld van een boek gevormd wordt door het brein van de lezer...
Ik ben het daar met je eens. Ik vond Dune (2021) in de bios zeer vermakelijk. De 165 min waren een makkelijke zit. Ook die het verhaal niet kennen, of de oudere film of mini serie niet gezien hebben, kunnen zich hier absolute mee vermaken.
De Dune uit 1984 vond ik ook goed, maar i weet nog dat in die tijd dat veel mensen de film niet begrepen, en deze daarom ook niet konden waarderen.
Films van deze omvang en budget hebben gewoon een groot publiek nodig, en snap dan ook wel dat men soms van het boek afwijkt, of niet alles strikt gevolgd word.

Neem als voorbeeld Lord of the rings, die kregen het budget om de 3 films gelijktijdig te maken, en dan loop je natuurlijk een veel groter risico als filmmaatschappij, maar het is wel direct af en zonder open einde voor de filmkijker.
Daarom ben ik ook blij met deze aankondiging van part 2, wegens het abrupte einde in part 1.
Waarschijnlijk komt part 3 dan ook nog. :)
Sorry maar ik wil toch een tegengeluid laten horen.

Heb de film een heel erg slecht cijfer gegeven op IMDB.

Ik snap oprecht niet wat er zo goed was aan deze film. Het was zeer langdradig, er gebeurt amper iets (een film hoeft voor mij absoluut niet actie te bevatten om leuk/goed te vinden), en het verhaal was amper leuk te noemen. Het enige wat wel mooi was waren de beelden/graphics. Ik ga dus absoluut niet nog een keer, en zeker niet naar deel 2.

En nee, ik heb niet de boeken gelezen, alleen vroeger de RTS games Dune en Dune II met veel liefde gespeeld, en daarna de Command en Conquer reeks opgepakt. Maar een film kan ook leuk/goed zijn zonder het boek te kennen. Voor mij was deze film dat niet, en de tijdverspilling van het jaar, en dan ben ik niet cynisch.

[Reactie gewijzigd door StarWolfer op 22 juli 2024 17:55]

Het boek is nu ook niet bepaald veel luchtiger van toon. ;)
Of veel meer 'vullend' qua actie. Naar het einde van het boek toe een beetje, maar geen 'blockbuster' actie.

Een hoop mensen die het boek niet kennen, zijn misschien een beetje misleid door de trailers.
Zoals meerdere mensen hierboven al gezegd hebben, Dune, en de boeken erna zijn complex, en behandelen een legio aan onderwerpen.

Het blijkt dat de film niet je 'cup of tea'; is, en dat is OK.

Ik ben van mening, net als anderen met mij, dat de Lynch versie veel meer werk maakte om de achtergronden uit te leggen, hoe verward de rest van de film ook is. Sting in een speedo! :D

De film is een visueel spektakel, maar laat net als BR2049 een hoop te wensen over qua inhoud.
Ben een groot fan van andere DV films als Secario en Arrival, maar Dune is imho meer uiterlijk dan inhoud.

Ben wel benieuwd naar deel 2. Dat dan weer wel ;)
Misschien gaf de 1984 versie wel meer informatie; maar de manier waarop die werd overgedragen een monoloog van een aantal minuten vond ik minder goed (positieve is dat het wel Irulan is die het verteld wat overeen komt met het boek).
De nieuwe film geeft weer meer informatie over een aantal andere dingen die ontbraken in de 1984 film en gaf deze informatie op een veel subtielere manier en het was veel beter in het verhaal verweven. Ik vond wereld echter, er is duidelijk goed nagedacht over de Ornithopters, de Spice Harvesters, Carryals en legio andere dingen.

Beide films hebben hun min en plus punten; ik ben zelf van mening dat de nieuwe Dune een stuk beter is. Ik hoop in deel twee dat aan de missende punten ook wat meer vulling wordt gegeven. Dus de intriges, de spice etc.
Ik hoop dat dat in een extended edition al wordt uitgelegd :D
De lotr films zijn geen 1-op-1 overzetting van het boek, maar je krijgt wel veel meer mee van de wereld. Wat dat aangaat was de dynamiek onwetende hobbits met Gandalf een perfect vehikel voor expositie.
Ik vond het de beste filmervaring van dit jaar en ga waarschijnlijk nog een keer.
Als er nu meer mensen als jij waren, dan hadden mijn maat en ik niet met ons tweetjes in de bios gezeten.
Op mijn vraag aan 't personeel bij de ingang, 'Waar is de rest ?', was het antwoord "Jullie zijn de rest".
Na afloop van de film, vertelde de jongeman aan de bar : "Jullie zijn de enigen die hem geheel hebben uitgekeken"

Dus mja, jij gaat nog een keer ? Zit je dan ook in je eentje in de zaal ?
Dus mja, jij gaat nog een keer ? Zit je dan ook in je eentje in de zaal ?
Nee, druk was het zeker niet toen ik hem zag, maar heb ook niemand weg zien lopen. En juist omdat het op groot scherm zo geweldig eruitzag ga ik ws nog een keer.
[...]

De reden waarom Arrakis belangrijk is, vanwege de melange, is ook onduidelijk gelaten. Het is een kostbaar goedje omdat er geen computers zijn in dit universum (mentats zijn de menselijke computers) en de melange gebruikt wordt door de navigatoren van de Guild om veilig te navigeren door middel van een beperkte toekomst visie.
Ik snap je punt echter wordt je bovenstaande punt wel uitgelegd tot op een bepaalde hoogte. Ze geven namelijk aan dat Spice o.a. essentieel is voor interstellar travel.
Het feit dat er geen computers zijn, wordt dan niet benoemd, maar als je zo'n blockbuster toegankelijk wilt houden voor het publiek (je wilt immers dat het een succes wordt om ook deel twee kunnen maken), zal je bepaalde nerdy sci-fi details moeten weglaten. Ga je dit namelijk wel doen bij vele onderwerpen van het universum, wordt het op een gegeven moment erg complex en zullen Henk en Ingrid al snel afhaken.
Tevens is, zoals meerdere al aangeven, een boek een beter medium om zo'n soort details in de verwerken dan een speelfilm. Wellicht dat het bij de tv-series meer uitgelicht wordt. Dit is doorgaans ook een betere medium om details meer uit te lichten.

Je hebt overigens een punt met de overige facties welke niet uitgelicht worden al geven ze wel aan dat de Keizer de Atreides als bedreiging ziet en zodoende van hun af wilt. De vraag is echter of het slim is om deze ongenoemde facties uit te lichten in een speelfilm. Ga je dit diep doen, wordt het wellicht een rommelige bedoeling gezien de tijd. Doe je het te weinig, heeft het weet niet echt toegevoegde waarde. Wellicht geen super voorbeeld, maar pak bijvoorbeeld maar de Warcraft film. Het idee was leuk, maar ze probeerde zoveel dingen in een film te proppen en uit te leggen, dat het resultaat een oppervlakkige film werd zonder karakterontwikkeling welke voor de niet geïnitieerde niet echt te volgen en dus ook niet interessant was. (Daarmee wil ik niet zeggen dat het voor de geïnitieerde wel een leuke film was. Hij werd alleen veel makkelijker te volgen). Hierdoor flopte de film dan ook (buiten China).

Het verhaal omtrent de Bene Gesserit wordt dan weer wel toegelicht. Van het manipuleren tot het 'fokken' aan toe.

Buiten het feit dat de film af en toe wat traag aanvoelde, vond ik het een zeer geslaagde film. Visueel en auditief gezien was alles dik in orde. Ook het acteer werk was super.
Het feit dat er geen computers zijn, wordt dan niet benoemd
Waarom zou je? In (om maar wat te noemen) LotR heeft ook niemand het over (het gebrek aan) computers. Jij en ik weten dat het Dune-universum de verre toekomst van ons universum is, maar wij weten ook waarom ze een probleem hebben met denkende machines. Een kijker die niets van Dune weet heeft snel genoeg door dat ze geen computers hebben en zal dat (naar ik aanneem) zonder problemen accepteren onder het motto van "dit universum heef nou eenmaal geen computers". Dat ze die ooit wel gehad hebben... maakt het echt uit voor het eerste boek? (Het is dik twintig jaar geleden dat ik de boeken gelezen heb, toen mijn Engels nog niet bijster goed was, dus de details weet ik niet meer. De film heb ik nog niet gezien.)
Wat ik wel sterk vind van de boeken van Frank Herbert is dat hij dingen vaak ook bewust vaag hield. Het hele Butlerian Jihad / anti-computers ding is daar een voorbeeld van; de strekking is eigenlijk dat "denkende machines" of op "mensen gelijkende machines" verboden zijn. Maar wat houdt dat precies in? Dat wordt nergens precies beschreven (en is ook totaal niet relevant voor het verhaal). Mensen kunnen er hun eigen interpretatie aan geven en dat maakt het gaaf in mijn mening. In dit voorbeeld denk ik zelf altijd aan "alles met ingewikkeldere elektronica dan een rekenmachine is verboden".
Wat je duidelijk kunt zien is dat de jonge hoofdrolspeler als uitgangspunt wordt genomen. Hij is jong en nog redelijk onervaren als de vertelling begint. En dus ook nog niet zo onderlegt in de politiek waarin zijn vader voluit meespeelt. De scene dat hij door zijn vader voor het eerst bij de stafvergadering wordt uitgenodigd is zo een weggever. Dat hoef je de politieke achtergronden nog niet in de film uit te werken. Als kijker weet je dus evenveel als hij... Vanuit dat perspectief kun je dus voorspellen dat deel twee veel meer inhoud gaat geven omdat de held steeds meer geïnformeerd raakt over het geo-politieke verhoudingen. Of zou je geo-galactisch moeten zeggen :) ?

[Reactie gewijzigd door oks op 22 juli 2024 17:55]

MAW deze film is ruk als je het verhaal van de boeken probeerd te vertellen.
Dit verhaal valt ook bijna niet in een enkele film te vertellen zonder ellenlange dialogen en toelichting. De boeken bestaan ook uit veel interne monologen en losse stukjes toelichting/inleidingen (en ook nog eens een appendix) die je niet zomaar een plaats kan geven in een speelfilm. Ik ben niet blij met alle keuzes die de scriptschrijvers gemaakt hebben maar ze zijn mijn inziens wel overwogen gemaakt. En persoonlijk vind ik een boekverfilming altijd een interpretatie van het origineel; dat hoeft (en kan vaak niet) tot de letter hetzelfde te zijn, als de belangrijkste verhaallijnen maar overeind blijven.

kleine toevoeging: de hele verhouding tussen de Landsraad/CHOAM/Bene Gesserit/Keizerlijke familie is zeer interessant; maar om dat netjes toe te lichten is het een soort eenmalige info-dump en ben je denk ik een half uur verder (en is voor nieuwe kijkers mogelijk nog meer 'info'). In principe zijn de paar zinnen die in de film zitten prima die de Baron uitspreekt tegen Raban; het was iets ala: "Huis Atreides wordt te populair. De Keizer wil van ze af. Dat gaan we samen regelen"

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 17:55]

.oisyn Moderator Devschuur® @Carn8227 oktober 2021 12:54
Daar noem je toevallig Raban, de oudere broer van Feyd Rautha. Grappig genoeg zit die laatste niet in de film (misschien deel 2?), en heeft Raban in het boek juist weer geen enkele "schermtijd" (hij wordt wel vaak genoemd, maar hij zit in geen enkele scene).
Ik denk dat ze Raban wat belangrijker hebben gemaakt door de preludes waar hij een grotere rol heeft.
Rabban, niet Raban.
Ja, er gaan stevige geruchten dat Feyd in deel 2 zijn entree zal maken (Barry Keoghan schijnt een kanshebber te zijn). Maar narratief gezien snap ik het wel: Raban is de 'dictator' die het volk (weer) moet onderdrukken; terwijl Feyd eigenlijk vooral een vehikel is om de plannen van de Bene Gesserit en de Baron te vertegenwoordigen (lichte boekspoiler: en eigenlijk met de vrouwelijke Atreides-dochter had moeten trouwen (maar Jessica schonk Leto een zoon), en als plan-B een huwelijk met Irulan, maar de dochter(s) van de Keizer zijn in de film niet benoemd)

Gezien heel deze verhaallijn incl Irulan nog niet is toegelicht verwacht ik dat we dit in Part 2 zullen gaan zien; daar is dan ook wat meer tijd voor gezien Part 1 ook deels gebukt ging om meer introducerende elementen. En omdat Piter natuurlijk dood is moet Vlad met iemand kunnen praten ;)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 17:55]

Volgens mij was er wel een verwijzing naar de dochters van de keizer, dat Paul Atreidis vrede met de keizer wil behouden door met een van zijn dochters te trouwen.
Ah ja, klopt. Dus toch 1 zinnetje :)
toch is een deel wat jij vertelt wel in de film benoemd, zoals:

"De Bene Gesserit, ook onder belicht, is al duizenden jaren bezig met het fokken van bepaalde bloedlijnen en het manipuleren van de adel, Paul Atreides is een ongewenste mannelijke nakomeling die hun plannen beinvloed."

en

"De reden waarom Arrakis belangrijk is, vanwege de melange, is ook onduidelijk gelaten. Het is een kostbaar goedje omdat er geen computers zijn in dit universum (mentats zijn de menselijke computers) en de melange gebruikt wordt door de navigatoren van de Guild om veilig te navigeren door middel van een beperkte toekomst visie."


ik moet toegeven, het is heel kort benoemd. Desalniettemin konden mensen bovenstaande weten, want het is wel uitgelegd.
Ben het toch niet helemaal met je eens, de Spacing Guild komt idd niet uitdrukkelijk aan bod maar het belang van Spice voor het reizen wordt wel degelijk aangestipt.

Ik heb 35-40 jaar terug het boek gelezen, misschien dat ik er wat makkelijker inkom, maar ik vond dat er best veel uitgelegd werd. Is natuurlijk best lastig. Vond deel 1 van de boeken indrukwekkend maar ben ergens bij 3 of zo afgehaakt…

Kijk enorm uit naar 2, by far een van de beste SF films, zeker visueel!
Goed verwoord! Ze hebben duidelijk het verhaal minder diepgang gegeven om het voor het publiek wat beter behapbaar te maken. Als je daarentegen de boeken kent kom je bedrogen uit.
Tja, dat is een persoonlijk iets denk ik. Ik heb ook van meerdere grote fans van de boeken gehoord dat ze de film erg goed vonden. Er wordt in de film weinig "dumbed down" voor de mensen die de boeken niet gelezen hebben, in plaats daarvan worden gewoon veel dingen waar je in een film geen tijd voor hebt weggelaten of heel subtiel getoond, maar fans van de boeken weten de achtergrond wel en pikken dus op waar het over gaat.

Zelf heb ik wat van de boeken gelezen, maar dat was minstens 30 jaar geleden en ik was er waarschijnlijk eigenlijk te jong voor, ik weet dus niet eens meer hoeveel ik daadwerkelijk gelezen heb. Ik vond het een goede film, juist omdat er door dingen weg te laten gesuggereerd wordt dat er veel meer gaande is dan wat je in de beperkte blik van de film mee krijgt. Verder visueel en atmosferisch gewoon een heel sterke film.

Mijn vrouw heeft nooit iets van de boeken gelezen en heeft ook genoten.
Ik deel je mening. Ik heb zelf ook de boeken in mijn jeugd gelezen en in de aanloop naar de film ook nog eens het eerste boek. Ja, er wordt veel weggelaten, maar voor het verhaal wat de film probeert te vertellen maakt dat bar weinig uit (en het is niet dat het boek niet meer bestaat). Ik vind het op sommige vlakken wel jammer waar men duidelijk wat in heeft 'gesneden' (veel karakters zijn hierdoor ook wat eendimensionaal geworden zoals Yueh); maar ik vind de keuzes wel redelijk begrijpelijk. Ook mijn vriendin wist niets over het verhaal op wat dingen als 'woestijn' en 'reuzewormen' na, is niet echt een scifi fan, en die kon het prima volgen. Natuurlijk, anekdotisch dit, maar missie geslaagd denk ik dan.

Ik ben overigens wel benieuwd of er nog ooit een langere versie van de film zal verschijnen; Villeneuve doet niet aan 'directors cuts' aldus hemzelf; maar er schijnt nog wel flink wat materiaal op de plank te liggen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 17:55]

Precies dit, ik heb het eerste boek vorig jaar gelezen en heb echt genoten van de film. Alle kleine details en subtiele hints zijn me niet ontgaan.

Ik heb het samen gekeken met een familielid die nog nooit iets van Dune heeft gehoord en die heeft er ook van genoten, al had ze wel wat vragen soms.
Ik vond dat ook. Had het eerste boek van tevoren gelezen en had juist veel waardering voor de manier waarop ze de details die voor een film te veel zijn om in te duiken op een leuke manier samen wisten te vatten of ernaar te hinten.
Daaraan herken je de beste films. Dat je na de film gezien te hebben online gaat zoeken naar waarom ze met zwaarden vechten en geen vuurwapens en lasers gebruiken. Een hoop achtergrond lore zit er niet in. Verder was het wel een leuke film om te kijken.
Wat me wel stoort aan dit soort halfonderbroken films , is dat je eigenlijk maar een halve film ziet.
Op zich is was de hele film maar een deel van een verhaal en moet je nu weer eens 2 jaar wachten voor de rest te kunnen zien. Als je dit vergelijkt met harry potter, dan zie je dat elke film een volledig start en einde heeft, ook al maakt het deel uit van een groot en lang verhaal.
Nu heb ik het gevoel om 16 euro bioscoop betaald te hebben voor iets dat niet beeindigd is.
Dan had ik misschien liever de eerste niet nu bekeken, en het dus pas bekeken,net voor het tweede deel uitgegeven word. Want dat ga ik nu toch moeten doen, vermits ik na 2 jaar niet veel meer van de details zal herinneren. Weggegooid geld, ik raad het voor die reden ook aan niemand aan om te gaan kijken.Ik raad aan op te wachten op het tweede deel.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:55]

Het 'vervelende' is dat de film is geproduceerd in een zeer onzekere tijd waardoor men niet direct 'back to back' deel 1 en 2 heeft gefilmd en de keuze heeft gemaakt om af te wachten of Deel 1 'een succes' was. Maar goed, Deel 2 gaat er komen en tegen de tijd dat die er is zullen veel bioscopen ook Deel 1 vast wel weer gaan vertonen ;)
Heb je gewacht tot alle drie de delen van 'The Lord of the Rings' uit waren, of ben je toch gewoon naar deel 1 geweest?

Of is dat je genre niet, kan natuurlijk ook ;)
Heb van L.O.T.R. deel 1 in de bios gezien, deel 2 een jaar later ook in de bios gezien en op de dag dat deel 3 uitkwam in de bios, begon rond 18:00 deel 1, daarna deel 2 en na 24:00 begon deel 3.

Uitstekende avond destijds. Ook de extended veries van alle films op DVD aangeschaft en meerdere malen bekeken. Voor de L.O.T.R films had ik al de boektrilogie en de Hobbit gelezen (in het Engels).

Nu beschouw ik mezelf meer als een science-fiction fanaat dan fantasy-keling...maar zou de L.O.T.R. films zo weer bekijken. Dune 2021? Daar ben ik nog niet zo zeker van. Vind het raar dat film langdradig aanvoelt, terwijl er niet genoeg word uitgelegd hoe het Dune universum werkt. Het is veel "rijker" dan in deze film word verteld. Men had de te trage momenten beter gebruikt voor meer uitleg.

Maar misschien dat deel 2 minder tegenvalt.
Ben het met je eens dat er over een hoop dingen heen gefietst worden zonder echte uitleg.

Ik heb vrienden al bepaalde dingen uit moeten leggen na het zien van de film.
Grootste struikelpunten zijn
- De vete tussen de Atreides en Harkonnen, Het is niet helemaal duidelijk hoe het zit.
- WTF zijn de Bene Geserit?
- Het gebruik van de Stem (volgens een kennis gejat van Star Wars...)
- Het reizen door de ruimte en gebrek aan computers., Butlerian Jihad.
- Duin (lijkt wel veel op Tatooine)
- Mentats? Waarom heeft die ene gast ineens witte ogen?
- Lasers!!!!! Lasguns en energieschilden. De reden voor zwaarden.em zwaardvechten.
En nog wat meer kleine zaken.

Voor niet lezers van de boeken kunnen dit verwarrende zaken zijn, en worden ze m.i. slecht uitgelegd, of 'tussen neus en lippen' even aangekaart.

LOTR skipt ook een ton aan dingen uit de boeken, maar laat een completere wereld zien dan Dune nu doet.
En nogmaals, ik ga zeker naar deel 2.

Verwacht echter niet veel meer actie dan in deel 1.
Ik raad je aan om het boek te lezen, en dan 'Dune Messias' en 'Kinderen van Duin' ook te lezen. Dat maakt het eerste stuk van de saga compleet.
Spoiler warning:


Ik vind het bijzonder dat je zegt dat de oude film uit 1984 in veel opzichten beter is dan de nieuwe. Het boek heb ik ongeveer vijf jaar terug geluisterd en de dag voordat ik naar de nieuwe Dune ging, heb ik de oude nog eens gekeken. Ik vond het echt een afgang. Niet alleen het fluisteren van alle gedachten, maar vooral de trage opbouw in het begin gevolg door alles afraffelen aan het eind. In het laatste half uur wordt ineens de hele boekenserie er doorheen gejast. Rijden op zandwormen, schreeuwen met die stemversterkers, het vechten met Sting en het vermoorden van de keizer, gevolgd door ineens regen op Arrakis. Ik kon dat laatste allemaal niet meer volgen. Ik snapte wel dat de film een mager zesje kreeg op IMDB.

Wel wil ik nog even zeggen dat de context die je geeft wel leuk is om te weten. Het is altijd gaaf als een film een kijkje geeft in een groot universum, en dat merk je pas goed als je wat context over dat universum weet. Dank daarvoor! :)

[Reactie gewijzigd door Blokmeister op 22 juli 2024 17:55]

Wil je hier even een spoiler-ding van maken? Aangezien niet alles wat je daar noemt zit in de film. Is best het verpesten zo van de vervolgfilm(s)...
Spoilers zijn ook een beetje een ding in de boeken.
Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een paragraaf uit het dagboek van Prinses Irulan, welke veel later geschreven is, en waarbij over evenementen gesproken wordt waar het verhaal nog niet bij aangekomen is.

In de richting van "xxx wist niet dat die reis zijn dood wordt", je leest deze spoilers continu.

Beetje alsof je het verhaal van de Titanic vertelt terwijl iedereen weet wat er gaat gebeuren.
Het boek is uit 1965, en heeft een hele generatie sci-fi films geïnspireerd, waaronder delen van Star Wars.

Spoiler is een beetje vreemd woord in deze. ;)
Het is een spoiler van de film. Maar prima, ik zet hier ook de spoilers neer zodra ik Spider-Man heb gezien in de bioscoop. Die comics zijn ook al tientallen jaren oud.
Ook dat.
Er is altijd een groep die het boek of de comics al hebben gelezen.
Dit gaat trouwens op voor alle andere media.

je maakt een beetje van een mug een olifant ;)
Alles wat ik noem dat mist in deze film, wordt genoemd in de 1984 versie, tussen neus en lippen door. 1984 is geen geweldige film, maar het universum, de reden waarom de Atreides naar Arrakis worden ontboden, waarom ze moeten worden uitgeschakeld volgens de verschillende partijen, komen allemaal aan bod. In deze film is de reden dat de Harkonnen met de keizer "iets" bekokstoven, als wel het duidelijk wordt uitgelegd dan heb ik dat dus gemist.
Waarschijnlijk heb ik dan minder goed opgelet bij Dune 1984, dat werd mij namelijk ook niet echt duidelijk. Uit de nieuwe film heb ik wel begrepen waarom de Harkonnen weg moesten en worden vervangen door de Atreides, namelijk om onrust te stoken tussen de verschillende huizen. Waarom de Harkonnen vervolgens hulp krijgen van de keizer bleef voor mij ook enigszins onduidelijk.
FYI: in de 84 versie licht Shaddam zo’n beetje het halve plot van dat plan toe aan de Navigator in de ‘2e introductie’ - vlak nadat Irulan haar ‘beginning’ praatje doet…
.oisyn Moderator Devschuur® @Blokmeister27 oktober 2021 13:26
Ik vind het bijzonder dat je zegt dat de oude film uit 1984 in veel opzichten beter is dan de nieuwe
Dat zegt ie niet, hij zegt dat de 1984 film het beter uitlegt. Dat impliceert niet dat de film beter ís.
Het boek is ook op die manier opgebouwd en film maken was anders in de jaren 80dan nu. ;-)
Dune 1984 was dan ook niet voor niets de film waar regiseur David Lynch niks meer mee te maken wilde hebben. Zijn werk werd verkracht omdat deze intens gecut werd. Men vond hem immers te lang.

Toch is deze film in heel veel opzichten beter dan Dune 2021. De Weirding Modules (of zoals jij zegt stemversterkers) waren een adaptatie van "the weirding way" wat heel moeilijk uit te leggen is in een film. De weirding way was een manier van bewegen die voortkwam uit prana bindu. Een Bene Gesserit training om controle te hebben over iedere spier en zenuw in het lichaam en op die manier enorm snel en krachtig te kunnen bewegen. Zonder het weten van de Bene Gesserit leerde Paul de Vrijmans deze manier van bewegen om ze daarmee een enorm voordeel te geven op het slagveld. Om toch de oorsprong van de gevechtstechnieken van de Vrijmans gedeeltelijk bij de Bene Gesserit te houden gebruikte David Lynch een andere kenmerkende techniek van de vrouwengilde: de voice. De weirding modules die David Lynch dus verzon gebruikte vibraties in de stem om een doel te bereiken en kon worden ingezet om een vijand te verslaan. Later in Dune 1984 zien we dat Paul deze versterker niet meer nodig heeft. Een rare adaptatie en ook de meest gewraakte, maar niet heel onbegrijpelijk.

Heel veel dialoog in de eerste boeken zijn monologen in het hoofd van het karakter. Dat gebeurt wel vaker, maar in Dune is door het grote net van politieke intriges dit bijna een vereiste. Het een zeggen en het andere denken draagt enorm veel bij aan het plot en is juist iets heel menselijks. Stel dat men God-Keizer op Dune zouden verfilmen dan is zo'n 80% van het verhaal een monoloog. Juist dit fluisteren terwijl je toch de aandacht van de kijker weet te behouden is juist wat Dune zo moeilijk te verfilmen maakt. Doe je het niet dan mis je gewoon veels te veel.

De laatste scene uit Dune 1984 is het grootste mankement van deze film. Paul die het laat regenen op Dune druist juist tegen alles wat we geleerd hebben. Regen betekent immers de ondergang van Shai Hulud (de worm). Het wordt pas duidelijk wat David Lynch met deze scene bedoelde als we de soundtrack van Toto erbij pakken. De muziek die gebruikt wordt in deze scene heet "The Final Dream" en dat is dan ook wat deze scene voorstelt: een droom.

Dat je vind dat de boel afgeraffeld wordt in het laatste deel terwijl het begin juist erg langzaam op gang komt is juist identiek aan het boek. Het grootste deel van het boek gaat het juist om hoe Paul en mamslief in de woestijn onder de Vrijmans terecht kwamen. Slechts een marginaal gedeelte speelt zich af in de toewerking naar de final battle met de keizer. Dit komt voornamelijk omdat deze final battle helemaal niet zo belangrijk is voor het verhaal. Het is slechts een obstakel dat overwonnen dient te worden in het grote geheel. Je moet het zien als "het opgroeien van Paul" en daarna als volwassen zijn lotsbestemming volbrengen. Met een monoloog als "In the coming years Paul... blablabla" is dat wellicht niet heel duidelijk, maar in de miniseries van SciFi is dat een stuk duidelijker. Deze overgang wordt daarin ondersteunt door het nummer Inama Nushif van Brian Tyler en duurt hooguit 1.5 minuut.
Tja toen ik op 12 jarige leeftijd begon met het lezen van Duin was het in het Nederlands. Pas later las ik alles in het engels dus dat is blijven haken. Neemt niet weg dat het naar mijn idee een stuk minder irritant is hoe men in Dune 2021 "Harkonnen" uitsprak of dat het kleine stukje Nederlands dat in 10.191 nog terug te vinden was in het universum "Piter de Vries" niet benoemd werd in de film.

[Reactie gewijzigd door liberque op 22 juli 2024 17:55]

och, en 'Harkonnen' is een Finse familienaam geloof ik; het verhaal gaat dat Herbert deze tegenkwam in een telefoonboek. Veel namen/concepten zijn een mengelmoesje van van alles en nog wat; ik vind het een van de charmes van de boeken.
Uitspraak is toch behoorlijk dicht bij de uitspraak die Frank Herbert zelf hanteerde? Maar idd, ze hadden de Vries wel even mogen noemen, hij was toch in beeld.
Ik heb altijd gedacht de de "Oranje Katolieke Bijbel" ook een verwijzing was. Maar de Oranje Order is protestants...
Ik heb de boeken ook gelezen, en ik vond de film juist erg fris. Het doet me denken aan Aliens, waar er nog veel mysterie is en je niet alles te weten komt (er word veel visueel verteld en gehint). De spice kwam hier overigens wel aan bod, en zoals hieronder al werd aangegeven is het altijd moeilijk "belangrijke" zaken uit de boeken te vertalen naar film, er zal altijd wel iemand teleurgesteld zijn.
Een verhaal mag zich best ontvouwen gaandeweg l, dat vind ik ook een belangrijke eigenschap van SF. Ik ben de boeken aan het herlezen en ik verbaas me over de uitgebreide uitleg, haastig en belerend. ik ervaar het nu als vervelend, en vroeger vond ik de boeken prachtig. De film pakt de sfeer enorm goed moet ik zeggen. Ik kijk uit naar het vervolg.
Ben het deels met je eens. Ja er wordt te weinig nadruk gelegd op de verschillende facties en hoe belangrijk Spice is (en waarom Artreides slachtoffers zijn). Maar er zijn wel bepaalde scenes waarin het wordt uitgelegd en soms de belang ervan benadrukt wordt, zoals de scene waar de harvester opgegeten wordt.

Er is heel veel interne monoloog van karakters in het boek, dat maakt het ook erg lastig om het verhaal (en alle belangrijke aspecten) te vertellen. Los van het verhaal (wat wel beter had gekund) was de film visueel en soundtrack prachtig.
Je stelt het wel wat anders voor dat het is

SPoilers (uit het boek) : de macht zit bij 3 facties: keizer, landraad van machtige families en de space guild.

De keizer ziet 2 families sterk in macht toenoemen : harkonnen en Atreides . harkonnen door de spice van dune arakis planeet en Atreides invloed binnen de landsraad. Samen met de harkonnen verzint de keiezer een val voor de Atreides : arrakis en voor de harkonnen : hun inkomsten. Het gebruikt de bloedvete die tussen beide bestaan om hun macht in te perken. Daar begint het boek dan, als de Atreides de keuze hebben tussen te vluchten of openlijk in de val te gaan en eronderuit te proberen komen.
Ik ken vooral het boek (de boeken). Als idd mist wat jij beschrijft zijn alleen de personages een overeenkomst tussen boek en film.

Jammer.
Dank je. Het was voor mij een vage bende waarom dat spice nu zo kostbaar was. Ik dacht dat een type brandstof was. En ook die geestelijke klasse kwam maar beperkt uit de verf.
Zag The Spacing Guilde Paul nu al als bedreiging? Volgens mij pas later toen hij gedreigd had (en de mogelijkheid had) om Duin te verwoesten.
He who controls the Spice, controls the universe.
Ik heb de boeken wel gelezen en vond de manier waarop het verhaal in de film werd uitgewerkt tegenvallen. Alleen de hele grote lijnen kwamen aan bod, maar veel van de diepere lagen gingen verloren. Visueel is de film inderdaad prachtig, maar voor een goed begrip van waar Dune nu echt over gaat, zou ik aanraden de boeken te lezen.

[Reactie gewijzigd door TheTrick op 22 juli 2024 17:55]

Dit zal altijd zijn wanneer boeken worden verfilmd. Een audioboek duurt al gauw 10-15 uur. Zelfs als je dat in 2 films wil stoppen van 3 uur ga je zaken moeten versimpelen.
Dat is natuurlijk helemaal waar. Bij de verfilming van een boek is aan versimpelen vaak geen ontkomen. En zeker wanneer, zoals aSomeone zegt, er sprake is van zoveel innerlijke monologen.
Dat maakt Dune inderdaad tot een verhaal dat lastig te verfilmen is. Toch was er in de drie uur dat de film duurt, in mijn optiek, voldoende ruimte geweest om de achtergrond van het verhaal wat duidelijker uit te diepen. Het vermogen van de Eerwaarde Moeders om via de vrouwelijke lijn m.b.v. specie in contact te staan met hun voorouders, maar niet via de mannelijke, waardoor hun motivatie om een Kwisatz Haderach, die dat wel kan, voort brengen duidelijker wordt, het politieke gekonkel om de macht tussen de Keizer en de grote geslachten, de reden waarom de samenleving zich richt op de ontwikkeling van de menselijke geest, in plaats van te leunen op denkende machines.Veel van die informatie wordt in het eerste deel van het boek juist door middel van dialogen gegeven. Nu snap ik dat het niet nodig en ook niet mogelijk is dit allemaal zo uitgebreid als in het boek in een film te stoppen. Maar doordat een cruciaal deel van deze informatie in de film ontbrak, merkte ik dat een aantal vrienden van mij, die het boek niet hebben gelezen, de film niet goed begrepen en eigenlijk pas tegen het einde van de film interessant begonnen te vinden. En dat vind ik toch wel jammer.

[Reactie gewijzigd door TheTrick op 22 juli 2024 17:55]

Zouden je vrienden het beter hebben gesnapt als er in dezelfde speeltijd MEER uitgelegd en geïntroduceerd zou worden ?
Ik denk dat een boel lezers van de boeken vergeten hoe zwaar en verwarrend voor veel mensen de eerste helft van het eerste boek kan zijn. (ik ken best wel wat mensen die in die eerste helft zijn afgehaakt)
Dat niet alle filmgangers de nuances even goed snappen als de boeklezers had iedereen kunnen voorspellen, maar persoonlijk vind ik dat de film een goede balans maakt.

Het nadeel dat er vooraf geen 2de (en 3rde) deel was aangekondigd, zou nog wel eens een groot voordeel voor deel 2 kunnen worden. De vergaarde feedback kan zorgen voor dingen als extra expositie (door bv. flashbacks) en andere aanpassingen om dat deel (nog) beter te maken...
Dat denk ik wel. Wat ik van mijn vrienden terugkreeg is dat ze de film visueel weliswaar erg mooi vonden, maar dat ze wat meer ruimte voor het verhaal op prijs gesteld hadden. Zoals de film nu was, vonden zij hem verhaaltechnisch niet zo heel interessant en wat overschaduwd door de actie, behalve tegen het einde. Ik heb toen wat meer uitleg gegeven en dat maakte dat ze meer waardering en een beter begrip van het verhaal kregen. Ook mijn vriendin, die de boeken ook gelezen heeft, had liever een andere balans gezien. Maar ik snap helemaal dat dit niet voor iedereen geldt en dat er genoeg mensen zijn die film zo wel waarderen.
De innerlijke monologen van de personages zijn een heel groot deel van het boek, dat is lastig goed te verfilmen. Vond zelf de tijdslijn in de film wat apart, wat indicaties hoe lang ze al op Dune waren oid was wel fijn geweest. Alles leek elkaar nu heel snel op te volgen.
Dat kan ik alleen maar van harte aanbevelen inderdaad.

Overigens ben ik laatst een boek tegengekomen van Tim O'reilly ( die ja ) over Herbert, Dune en nog verdere inspiraties. Ben het met plezier aan het lezen. Zijn wel spoilers al je ooit aan de boeken nog wilt beginnen - https://www.oreilly.com/tim/herbert/
Bedankt voor de tip, zal zijn boek checken. Aangezien ik alle delen van Dune een keer of drie, vier gelezen heb zal ik geen last van spoilers hebben. ;)
De intentie was heel duidelijk om alles nog een beetje in het midden te laten en in een deel twee meer uit te leggen. Daar verschillende de films van Lynch en Villeneuve sterk van elkaar. Dat geeft verder ook niet zo heel veel, maar het geeft wel aan dat het vanaf het begin natuurlijk niet bij 1 film ging blijven.
Ik heb het boek nooit gelezen maar vond het begin van de film lastig om in te komen zonder verdieping van wat er nou speelt tussen als die facties. Gaandeweg vond ik ‘m beter worden en kijk ik wel uit naar het vervolg. Visueel wel heel indrukwekkend.
Ok vreemd, ik vond de verhaal van Dune: Part One juist makkelijk te volgen, ja ik wist al een paar dagen dat deel 2 zou komen, hij doet het aardig buiten Amerika, hij heeft in ruim 5 weken $182 miljoen opgebracht, hoop wel dat het meer woord, want anders kunnen ze nog steeds zeggen we gaan geen deel 2 maken.

Heb ze alle twee achter elkaar gezien, eerst de oude van 3 uur en toen de nieuwe van 2 en half uur, en vond Dune: Part One beter dan de film uit 1984, was vergeten dat ik Dune 1984 niet zo veel aan vond, bijna de hele film (Dune 1984) werd er gefluisterd, en het was net of ik Shakespeare Romeo en Juliet keek, en dat had ik niet met Dune: Part One.
Wat ikjuist zo goed vond is dat ze in het begin niet meteen alles probeerden uit te leggen maar het eventjes in het midden lieten.
Er werd genoeg verteld om het verhaal te volgen. De rest werd later wel duidelijk. Hierdoor was de film een ontdekking en hielp met de pacing door de film die een heerlijke continuïteit had.
Jemig, 2 jaar verder... Dan zijn de hoofdpersonen wel flink ouder geworden. Aangezien die nogal jong zijn, zie je dat wel een beetje denk ik :)

Ik vond het wel teleurstellend dat de 2021 film alleen het eerste deel was. Dat wist ik niet van tevoren :) Er stond wel "Part 1" aan het begin maar ik dacht dat dit gewoon zoals "Act 1" was. Aangezien de titel gewoon "Dune" was. Niettemin wel een goed idee om niet alles in 1 film te proppen, maar ik had dit niet verwacht. Gaandeweg het verhaal werd het wel duidelijk natuurlijk omdat ze het nooit meer af konden krijgen binnen die tijd.

HBO Max wordt hier in Spanje flink gepromoot inderdaad. Nou heb je ook al HBO Go, en dit komt er nog eens bovenop. Ik neem aan dat ze voor Nederland wachten tot die deal rondom Ziggo is afgelopen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:55]

Ik vond het wel teleurstellend dat de 2021 film alleen het eerste deel was.
Ik ben er wel blij om. Ik vond de film al redelijk snel door het boek schieten. Ze laten een hoop zien waar iemand die de boeken niet kent totaal ontgaat wat het is of het zelfs opmerkt en er zijn ook personages afwezig. Als ze het hele boek in één boek hadden gepropt hadden ze ben ik bang te grote concessies moeten.
Dat was een van de grote problemen van de 1984 versie van Dune. Alles in 1 film van 2 uur 17 minuten proberen te proppen. Daarnaast waren er natuurlijk ook nog de significante wijzigingen aan de verhaalstructuur (Paul wordt als Messias neergezet en laat het nota bene regenen aan het eind van de film!!!!!) en het weglaten van een groot aantal scenes uit het boek die bijdragen aan het verduidelijken van wat er precies gebeurt in het verhaal. Dit laatste zorgde ervoor dat de studio zich gedwongen voelde om in de VS boekjes uit te delen met achtergrond informatie over de wereld en de karakters, wat natuurlijk nooit een goed teken is.

Ik ben blij dat Denis Villenueve ervoor gekozen heeft om het verhaal adem te geven door juist niet alles in 1 film proberen te proppen. En zelfs met die keuze zijn er een aantal subplots uit het boek die niet in de film voor komen.
Die boekjes zegt meer over Amerikanen dan de film eerlijk gezegd. Ik heb nooit de boeken gelezen en alles wat ik weet over het universum komt uit Dune 2000 wat ik in geebn jaren meer gespeeld heb.
De film was heel goed te volgen. Ja er zijn details die niet uitgelegd worden. Nou en. Dat komt later wel terug in de film.
Eens. De film was niet slecht, maar er was gewoon te weinig tijd om bepaalde personages en verhaallijnen goed recht te doen. Daardoor hebben bepaalde gebeurtenissen gevoelsmatig minder impact, omdat je nog te weinig geïnvesteerd bent in de personages en de spanningen die er spelen. De world-building en atmosfeer vond ik wel ontzettend goed neergezet.

Uiteindelijk had Dune zich denk ik beter geleend voor een serie, zoals GoT. Bij GoT zag je dat het eerste boek perfect kon worden uitgespreid over seizoen 1, waarbij alle characters en de lore goed tot hun recht kwamen. Dat heeft Dune eigenlijk ook nodig.

[Reactie gewijzigd door eggsforpedro op 22 juli 2024 17:55]

Er was een mini-serie van het SciFi channel uit 2000 die een betere uitwerking van boek 1 had. Natuurlijk hadden ze een minder groot budget en dus waren de special effects niet zo goed als in de nieuwe film, maar het verhaal kwam hier beter uit de verf dan in de film uit 1984. De runtime was dan ook met 4 uur 25 minuten flink ruimer dan de 2 uur 17 minuten van de film.

SciFi heeft zelf daarna nog een tweede mini-serie geproduceerd die Dune Messiah (boek 2) en Children of Dune (boek 3) voor zijn rekening nam.

Het acteerwerk in beide is natuurlijk niet van het niveau van de nieuwe film, maar het verhaal komt redelijk goed uit de verf.
Inderdaad, het is al een goed beeld van Dune, maar heb na het zien het boek nog maar eens herlezen en dan merk je toch nog hoeveel diepgang nog verloren gaat. Prinses Irulan geeft om de 5 paginas een commentaar en is in de film afwezig. Ze zal wel verschijnen in deel 2, ze is de oplossing.
Inderdaad, die zal wel uitleg krijgen.
Maar ook hoop van de politieke structuren en the guild ontgaat je denk ik zonder boek. En ook dingen zoals de wapens. Je ziet dat ze lasers hebben, maar ze schieten er bijna niet mee. In plaats daarvan lopen ze met zwaarden te klieren. In het boek zit daar een hele verklaring achter. Zelfde met de rol (en afwezigheid) van computers.
En als je op het filmdoek zou zien wat Baron Harkoonen in het boek doet had die film in bepaalde landen wellicht niet uitgezonden mogen worden. ;)
Je ziet dat ze lasers hebben, maar ze schieten er bijna niet mee.
Je ziet juist veel te veel lasguns in deze film. Nu is het zo dat schilden niet lekker functioneren in de woestijn, maar de troepen hebben schilden actief in de gevechten tijdens de invasie, de ruimteschepen hebben schilden actief, er wordt gepoogd om een thopter af te schieten, een thopter welke een schild heeft. Het gebruik van lasguns is uit den boze op plekken waar schilden actief zouden kunnen zijn,
Mee eens, aan de andere kant is dit wel iets wat ik van de Harkonnen zou verwachten gezien ze zo weinig om de levens van mensen geven.
Het probleem is dat een schild/lasgun interactie niet te onderscheiden is van een nucleaire explosie. Maar in de boeken werd er wel degelijk een schild booby trap achter gelaten door Idaho. Daarna werden er geen lasguns meer gebruikt door de Harkonnen.
In het boek worden ook een aantal jaren overgeslagen, dus eigenlijk komt het best wel goed uit zo :)

[Reactie gewijzigd door HeineJan op 22 juli 2024 17:55]

Oh dat wist ik niet, ik heb het boek nooit gelezen. Moet ik eens doen. De 1984 film heb ik heel lang geleden gezien, ik ken het verhaal vooral uit de game "Dune 1". Briljant spel voor die tijd trouwens.

Voor de hoeveelheid content is 421 pagina's best kort eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:55]

De hoeveelheid pagina's hangt enorm af van de print die je koopt. Ik heb de versie van ongeveer 600 gezien, terwijl degene die ik in mijn kast heb bijna 900 telt. Hangt enorm af van het lettertype en het formaat.
Ah dat is ook zo... Er stond in het Tweakers artikel 421 en dat vond ik al zo laag voor zo'n boek. Ik heb het dus nooit gelezen. Zal in binnenkort eens doen. Ik zie dat er zelfs meerdere boeken zijn, maar de rest is nooit verfilmd denk ik.
Er is een SCi-Fi miniserie die Children of Dune mee neemt. Visueel niet al te best, verhaal technisch stukken beter dan de films.
https://www.imdb.com/title/tt0287839
Er zijn twee sci-fi channel miniseries: Dune en Children of Dune waarbij die laatste de gebeurtenissen in de boeken Dune Messiah en Childres of Dune beslaat.
Verhaaltechnisch wel, maar vaak ook eerder richting slechte soap en qua 'pacing' niet al te best. Veel meer een serie die voor de 'fans' is gemaakt naar mijn mening. Wel fantastische muziek trouwens.
De lengte van Dune is ~188.000 woorden en is daarmee vergelijkbaar met Fellowship of the Ring of American Gods. Je zou het ook 2/3de van het eerste GoT boek (297k woorden) kunnen noemen ;)

In de verfilming van Fellowship is best wat geknipt, maar blijven de hoofdpunten goed overeind. American Gods had dan weer meerdere seizoenen nodig. Het is maar hoe complex het verhaal is en hoe men wilt editen.

Voor Dune had ik het gevoel dat er bij Villeneuve's versie makkelijk nog een half uur bij kon om de eerste helft van het boek te verfilmen.
Ik dacht zelf dat de film beter had kunnen eindigen op het moment dat Jessica en Paul de eerste duin beklimmen en uitkijken over de uitgestrekte woestijn. En de overgebleven tijd hadden gebruikt om het verhaal beter op te zetten.
Onvergelijkbaar LOTR is heel veel actie en dialoog, Dune is heel veel intern en gedachten.

Acie en dialoog kan je makkelijker verfilmen dan innerlijke dialoog en gedachten.
Mogelijkerwijze zijn de scenes voor de ontbrekende plotlijnen wel gefilmd, maar gesneuveld op de editing tafel. Dat gebeurt wel vaker als de studio een bepaalde maximale lengte voor ogen heeft. Misschien dat er een Director's Cut gaat verschijnen die deze scenes weer integreert, of anders worden het misschien deleted scenes op de BR/DVD releases.
Er is al even sprake van dat Villeneuve 30 minuten extra heeft moeten knippen voor de theatrical release :P Maar ik meen me ook te herinneren dat hij niet van director's cuts houdt.
We zullen zien, misschien maakt hij deze keer een uitzondering, omdat het een passie project voor hem is.
Pagina’s is een nogal slechte maatstaf. Bij een A4-tje met standaard fontgrootte 12 weet je het wel een beetje, maar bij een boek verschillen de pagina-groottes en lettertypes dusdanig dat behalve “dikke pil” er eigenlijk weinig informatie is hoe het scoort t.o.v. andere “dikke pillen”.
Het is eigenlijk een hexatologie (zes delen), geschreven door Frank Herbert himself, daarnaast zijn er nog andere prequals/sequals geschreven door zijn zoon (samen met andere schrijvers). De andere vijf delen van de 'core' serie zijn bij elkaar ook nog eens ruim 2000 bladzijdes.

Ik weet niet hoe het exact zit met de Nederlandse vertaling van de boeken, maar de Engelse versie is nogal 'stug' om te lezen op verschillende stukken. Zo erg zelfs dat ik een paar keer na "Huh!" te hebben geroepen een heel stuk opnieuw moest lezen en een stuk zelfs meerdere keren, dat gebeurt me niet vaak bij mijn Fantasy/Sci-fi leesmanies...

Maar zeker aan te raden om te lezen!

@F_J_K @GekkePrutser Ik lees denk al zo een 30+ jaar primair Engels en veel, heel veel boeken. Het issue is dus niet dat ik er slecht in ben, maar dat het 'stug' is geschreven. Vergeet niet dat de originele Dune is geschreven tussen 1957 en 1965, The Foundation is nog ouder (eerste delen ergens ronds 1940 geschreven) en leest imho ook niet lekker weg. Men had nog wel eens de neiging om complexe namen te gebruiken in complexe situaties en het vervolgens niet duidelijk/consistent te houden...

Ik irriteer me ook dood aan ingebakken Nederlandse ondertitels, sommige DVDs hadden dat...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 17:55]

Interessant dat ervaringen met vertalingen zo kunnen verschillen. Ik heb de Engelse versies gelezen als tiener, en legde al snel een NL vertaling zo snel mogelijk weg om snel terug te rennen naar de EN versie. Ik werd ook bij wijze van spreken fysiek onwel van de ondertiteling in de bioscoop.

Verder inderdaad erg eens. Niet voor niets was Dune door Wired benoemd als best scifi book of all time.
Oh daar zal ik geen last van hebben, ik heb 15 jaar in Engels sprekende landen gewoond :) Ik lees alleen nog maar boeken in het Engels (en Spaans).

Ik ben 'allergisch' geworden voor Nederlandse literatuur door het hele gedoe met de leeslijst op school en de psychologische geneuzel vragen hierover die ik maar niet kon begrijpen.
De 2 jonge hoofdpersonen die ik denk dat je bedoelt, Paul Atreides (Timothee Chalamet) en Chani (Zendaya), zijn allebei al 25 dus dat valt wel mee
Ah, ze zien er jonger uit in de film :) Had ze eerder rond de 20 geschat.
Beetje make-up doet wonderen (mits goed aangebracht :+ )
Zoek maar eens op hoeveel acteurs/actrices veel ouder zijn dan de rollen waar ze voor gecast zijn, soms sta je versteld hoe groot het verschil kan zijn :P Acteurs/actrices van 30 casten voor een rol van 18 jaar oud? geen probleem!
Klopt.
Eén van de keren waarbij ik het voor het eerst hoorde was een rude awakening voor mij. Daniel-San (Ralph Macchio b. nov 1961) in the Karate Kid (1984) en Karate Kid III (1989). Hij was gewoon 27 jaar oud in die laatste film en hij moest doorgaan voor een puber van een jaartje of 17.
Had ik dus nooit verwacht dat ie al zo oud was. Zelfs niet in het eerste deel toen hij 22/23 was ten tijde van filmen.
John Franklin was 25 tijdens Children of the Corn https://scvhistory.com/gif/lw2343c_large.jpg zou je ook niet zeggen :P
Die had dan ook een medische aandoening waardoor hij niet groeide tot volwassene.
Zonder verdere spoilers gaan er in de boeken ook wel wat jaar overheen, dus dat ze ouder zijn is totaal geen probleem.
dit soort films wordt uiteraard in meerdere delen geproduceerd. Bios bezoek verzekerd. Kijk naar LOTR en The Hobbit. Wat mij betreft prima, de bios beleving is veel beter dan het beste betaalbare thuis scherm. Nou ben ik verwend met een mooie digitale bios met service en prachtige fauteuilles (nee, geen stoeltjes)
Nouja hier in Spanje zijn mondkapjes verplicht in de bios, dus voor mij is het geen optie voorlopig (ik heb nogal last daarvan ivm bijna stikken toen ik jong was). Ik ga daar niet 2,5 uur mee zitten als ik het kan vermijden. Zolang die verplicht zijn ga ik niet meer naar de bioscoop.

Maargoed de volgende film komt over 2 jaar uit, hopelijk is het dan echt voorbij.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:55]

Ik denk wel dat alles al gefilmd is hoor, alleen de post processing en CGI duurt enorm lang om af te werken.
Zeker bij een film van 2,5 uur waar ze elke frame digitaal moeten aanpassen.
Nee het is nog niet gefilmd. Er wat namelijk nog geen green light voor vervolg. Dus alles moet nog gefilmd worden.
ik vind oktober 2023 nog best vlot eigenlijk voor zo'n grote productie; maar ik kan me voorstellen dat er qua preproductie al veel voorwerk is gedaan (qua designs etc); dat zal wel schelen.
Veel van het concept zal inderdaad al klaar zijn of bijna klaar, immers is dat ook nodig geweest om de studio te overtuigen. Het scheelt ook dat niet alles 100% van de grond af verzonnen hoeft te worden, ze hebben iedergeval een basis om op te staan.
En toch zitten er in trailers al fragmenten die pas later in het verhaal voorkomen. Wellicht zijn deze alleen gefilmd voor de trailer, maar er is wel degelijk íets gefilmd.
Dat zou kunnen, maar deel 2 is gewoon nog niet gefilmd. Dat is een feit. Dit is namelijk wat Dennis Villeneuve zelf heeft gezegd in augustus:
The script will then be relatively well advanced, and I think realistically that we could start filming in the fall of 2022. It would be pretty quick, but it would be good.
Ik ben Denis Villeneuve aan het volgen de laatste paar maanden in interviews en andere zaken omtrent Dune omdat ik sowieso een fan ben v.d. boeken reeks, en ten tweede ook een fan van Villeneuve's werk (Prisoners, Arrival,Sicario,BR2049)

Nee, deel 2 is niet gefilmd. Part 2 was nog geen "done deal" tijdens het filmen van Deel 1. Er zou eerst gekeken worden naar de performance van deel 1 alvorens er een beslissing werd genomen over deel 2. Die beslissing is er nu pas.
Filmen zal volgend jaar in de zomer gebeuren. CGI kost veel tijd, maar niet zó veel tijd om te maken.

Denis Villeneuve heeft ook geen behoefte aan CGI in elke shot (al zit er natuurlijk nog steeds veel van in, het is sci-fi), dus het aantal CGI elementen zal geen Marvel na streven qua hoeveelheid werk.
Met makeup en computerbeelden kun je een acteur gemakkelijk ±30 jaar laten lijken, qua gezicht en bouw.

Bovendien zouden de beelden zomaar al geschoten kunnen zijn, dat gebeurt wel vaker in filmreeksen: in 1 keer opnemen. Dat kan handig zijn met de planning van alles en iedereen op en rond de sets. Delen 2 en verder worden gewoon jaren later uitgebracht om de hype aan te houden voor meerdere jaren en mogelijk een franchise op te bouwen. Daarnaast geeft het tijd om te focussen op het nabewerken van deel 1 voordat die wordt uitgebracht, en vervolgens kun je het verdiende geld in de marketingmachine en nabewerking stoppen om deel 2 voor te bereiden, met feedback van publiek.
Ik vermoed dat je verwijst naar Timothee Chalamet; hij is momenteel 25, het verschil van 25 naar 27 is vaak amper zichtbaar. Hij ziet er toevallig gewoon erg jong uit en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven.
Jemig, 2 jaar verder... Dan zijn de hoofdpersonen wel flink ouder geworden. Aangezien die nogal jong zijn, zie je dat wel een beetje denk ik :)
Volgens mij is men al bezig met de film. Niet vergeten dat post-production (zeker in sci-fi films of series) erg veel tijd vergt.
De hoofdpersoon is in het echt al 26, die ziet er over 2 jaar niet ineens veel ouder uit hoor.
Jemig, 2 jaar verder... Dan zijn de hoofdpersonen wel flink ouder geworden. Aangezien die nogal jong zijn, zie je dat wel een beetje denk ik :)
Ik denk dat dat nog wel gaat meevallen: Timothée Chalamet en "Zendaya" spelen misschien wel tieners hier maar ze zijn al midden 20. En het verschil tussen 25 en 27 zie ik eerlijk gezegd niet.
Was het dan zo zeker dat deel 2 er zou komen? Het lijkt mij dat dit afhangt van het succes van deel 1.
De studio had wellicht al twijfels, anders was het misschien beter om beide delen tegelijk op te nemen. Dat zie je wel vaker.
Nee, dat was het niet. Maar Villeneuve had wel altijd de visie om het boek te verfilmen in 2 delen. Erg mooi om te zien dat het toch gelukt is om dit voor elkaar te krijgen. Nu maar hopen dat deel 2 ook een succes wordt, zodat hij er een trilogie van kan maken en Dune: Messiah kan verfilmen ( al verwacht ik zelf dat dit een wat lastige opgave kan zijn).
Denk ik ook dat Messiah lastig zal worden, is nog meer een verhaal voor de hersenen dan voor de ogen.
Wellicht combineren ze Children of Dune met Messiah, zou me niets verbazen en zou op zich prima kunnen werken. Maar goed, laten we niet te ver vooruit lopen op de zaken. Eerst deel 2 maken en in de tussentijd lekker de boeken lezen.
God emperor zal vast iets lastiger zijn om te zetten… :)
Dune en Dune: Messiah waren volgens Frank Herbert ook eigenlijk één boek.
D:M had op mij zeker een nóg diepere impact dan D. Ik denk vanwege de persoonlijke tragiek.
Het was bekend dat de eerste film maar ongeveer de helft van het verhaal zou zijn, maar het was nog niet zeker dat er een vervolg zou komen inderdaad. Maar nu dus de bevestiging (gelukkig).
Het zou wel heel erg des Dune zijn geweest als de studio geen groen licht had gegeven voor de tweede film.

Zelf heb ik het boek meermaals gelezen en de David Lynch-versie meermaals gekeken (en ook niet onbelangrijk: een flinke reeks aan Dune-spellen gespeeld (inclusief een nogal magere 3rd person shooter/platformer)).

Daardoor waren voor mij waren veel scènes een soort van feest van herkenning en kon ik kijken hoe ze het in beeld hadden gebracht. Maar vroeg me wel af of de verhaallijn een beetje uit de verf komt als je geen aficionado bent.
Ik vond de film wel oke als die hard Dune fan, beste adaptation tot nu toe, maar dat was ook niet zo heel moeilijk aangezien de rest vrij crap was. Maar ja, Dune is gewoon heel moeilijk te verfilmen, zeker als je maar 1(?) film maakt.

Ik was zelf in ieder geval geschokt toen ik de bios zat en zag dat het Dune Part One is bij de opening credits. Ik wist niet dat het meerdere parts zou zijn, en later toen ik ontdekte dat deel II niet eens zeker was, had ik zeker een raar gevoel. (Ik kijk nooit trailers of check info van films die ik wil zien.)

De Dune content is meer geschikt voor een serie, de Bene Gesserit serie lijkt me wel interessant, om te kijken hoe ze het hele idee van de Kwisatz Haderach bij de Fremen hebben ingeplant, ook om de hele orde te zien en hoe het werkt.
Ik denk juist dat het 'mysterie' van de Dune boeken minder wordt als alle stappen die genomen worden in alle detail getoond moeten worden. De Star Wars films zijn ook niet beter gewowrden door alle 'uitmelk' prequels en spinoffs.
Bovendien: de schrijver is er niet meer, dus wie zegt dat een eventuele spinoff dezelfde kwaliteit als de boeken gaat krijgen. Als je de pulp Dune boekjes van Brian Herbert naast die van z'n vader legt zit daar ook nogal een teleurstellend verschil in kwaliteit in.
Ja goed punt. Brian's werk was zeer bedroevend. Hoe Frank Dune schetst met alles er om heen is verbluffend, onvoorstelbaar dat mensen dat kunnen.

Zo ook bij Game of Thrones, zodra de seriemakers zelf iets moesten maken van het verhaal, zie laatste seizoen, ging het bergafwaarts.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 22 juli 2024 17:55]

Ik heb de meeste boeken van Brian Herbert gelezen en ik vond alleen de eerste 3 preludes van hoge kwaliteit en ook daadwerkelijk iets toevoegen. Het geeft veel characters diepgang (Duncan, Leto, Fenring, Raban, Gurney etc). Een van de punten die ik in de preludes minder vond was huis IX, gewoon omdat dit helemaal niet aansluit op de boeken van Frank Herbert.
De rest van zijn boeken vind ik een stuk minder.
Ik ben na de eerste 3 prequels afgehaakt, lijkt er op dat ik weinig gemist heb ;)
Vond die boeken op zich wel weglezen, en ze bevatten wel veel Dune 'lore', maar zijn totaal niet spannend omdat er naar de situatie aan het begin van het eerste Dune boek heengewerkt wordt dus vooraf al bekend is wie er overleeft en/of uitgeschreven wordt.
Nuja de Kwisatz Haderach is meer het eindproduct van het universele teeltprogramma van de Bene Gesserit, het ultieme wezen dat door de sluiers van voorspelling naar plekken kan kijken waar zij als vrouwen blind/bang voor zijn.

Op Arrakis hebben ze via een tak die (volgens mij) de Missionara Protectiva heet allemaal profeties geplant, zoals die van de Lisan Al Gaib, om de weg een beetje vrij te banen voor Paul en Jessica. Dit soort bijgeloof hebben ze op allerlei planeten geplant zodat een Bene Gesserit er gebruik van zou kunnen maken als ze diep in de problemen komen daar.

Zou inderdaad wel een heel erg toffe serie kunnen zijn over hoe de Bene Gesserit eigenlijk vanuit de schaduwen de koers van de mensheid heeft geprobeerd te sturen en bepalen over meerdere millenia!
Ja precies dat dus, ik was ook heel verbaasd. Ik dacht eerst nog dat "Part One" gewoon onderdeel van de film was zoals een film vaak ook in "Acts" is opgesplitst. Maar halverwege was het wel duidelijk dat ze in dit tempo het verhaal niet konden volmaken.

Ik denk dat het vooral niet duidelijk was omdat de film gewoon "Dune" heet en niet "Part One".
Ik wil hem nog graag in de bios zien, de boeken nooit gelezen maar de wereld boeit me wel enorm. Vooral de games Dune2000 en Emperor Battle for Dune hebben altijd veel indruk op me gemaakt.

Dat er een deel 2 komt is alleen maar positief, ik begreep al dat ie wat abrupt eindigt midden in het verhaal.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 22 juli 2024 17:55]

Wuah. Als je bekent bent met de boeken (en weet wat er verder gebeurd) is het wel een logische punt waar het eindigde. De film eindigt niet tijdens een scene ofzo, zo awkward is het ook niet. De film eindigde heus wel op een noot van " Zijn beslissing is genomen, zijn bestemming is nu duidelijk, deze richting gaat men nu in" en dan roll credits bij een zonsopgang.
Mijn advies zou zijn om de boeken de komende 2 jaar rustig te lezen en dan bij de nieuwe film ze allebei in de bioscoop te zien.Ik kan me zo voorstellen dat ze wel combinatie avonden gaan organiseren voor mensen zoals u. Ik heb Dune (1) nu 2 keer in de bioscoop gezien en het is zonde om hem op een klein scherm te kijken.
Er is ook een 'graphic novel' uit, als je daar van houd, die het boek goed volgt.
De film eindigt na Part 1 in het boek, dus niet een heel gek einde.

Deel 2 van de graphic novel komt over een paar maanden uit als het goed is.

Ook leuk voor de verstokte fan :)
Ik was fan van de boeken en de eerste film die net in de zaal kwam, was veelbelovend.
De pacing was traag (zoals het hoort), maar ik vreesde voor een megaflop in Amerika en EU omdat bioscoopgangers steeds sneller en meer actie eisen.

Ik moet m'n mening herzien over de gemiddelde bioscoopganger en dat is goed nieuws! Op naar deel 2 én 3!!!!
maar ik vreesde voor een megaflop in Amerika en EU omdat bioscoopgangers steeds sneller en meer actie eisen.
Ik had graag gezien dat Bladerunner 2049 dezelfde ontvangst had genoten. Ik ben blij dat Dune aanslaat en dat het uberhaupt wordt afgemaakt, maar Bladerunner 2049 is mijnziens toch een betere film, die veel beter verdiende.
Ik ben een tijdje terug aan de boeken begonnen, net voordat ik hoorde van de film. Maar na iets meer dan 1 boek het toch maar voor gezien gehouden. Er wordt wel mooi een andere wereld neergezet maar de verhaallijn is wel erg traag. Steeds dacht ik: nu gaat het gebeuren, nu wordt het spannend. Maar nee, dan werden er weer wat dreigementen uitgedeeld, of werd er weer 30 bladzijden door de woestijn gelopen. Uiteindelijk waren de laatste 50 bladzijden van het eerste boek echt sterk dus vol goede moed aan boek 2 begonnen, maar die ging weer op dezelfde voet verder als de eerste 90% van het eerste boek: Traag en met weinig verhaal...

Goed dat mensen verschillende smaken hebben, anders zou het een saaie wereld zijn, maar helaas kan ik niet begrijpen dat deze boekenserie zo opgehemeld wordt. Mis ik iets?
Mis ik iets is een moeilijke vraag, ik ken heel veel verstandige mensen die nooit een boek lezen. Ik ken veel mensen die constant veel lezen. Ik kan enkel bedenken dat het een soort van verbeelding moet zijn. Daarom boeit het of boeit het niet.
Mis ik iets is een moeilijke vraag, ik ken heel veel verstandige mensen die nooit een boek lezen.
Uw definitie van 'verstandig' ?
Google het eens
Klinkt als deel 0.5 van de film dan... Beetje rondlopen en iedereen lost alles op met knokken en/of rennen. De film was op zichzelf qua verhaal ook precies niks, een half verhaal op z'n best en dat is dus geen verhaal.

Ik was niet onder de indruk, behalve dat het er wel mooi uit zag.

Gelukkig kan ik wel genieten van Foundation op Apple TV+.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 17:55]

Ik denk dat je de boeken een beetje ook in het tijdbeeld moet plaatsen. Het was/is nog steeds een van de meest 'creatieve' scifi epossen; eentje die veel verder gaat dan de standaard 'heroes journey' en veel meer inzoomde op politieke, filosofische en ecologische thema's waar de karakters mee geconfronteerd werden. Het zijn veel dialogen en relatief weinig 'actie' (sterker nog, het grote eindgevecht in het eerste boek beslaat maar enkele pagina's), en Herbert's schrijfstijl is ook wel wat wollig (het leest niet allemaal even lekker weg).

Eigenlijk kan je het best vergelijken met LOTR; een boek wat veel invloed heeft gehad op het genre, maar inmiddels wel wat gedateerd kan overkomen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 17:55]

Ja daar heb je gelijk in. De wereld wordt prachtig neergezet en semi-wetenschappelijk correct. Van de LOTR trilogie heb ik wel kunnen genieten maar helaas, Dune is niet voor mij.
Na boek 3 hield ik er ook mee op. Het werd te veel een soap van nuances en subtiele intrige die me niet meer kon bekoren. En Ik weet nu - na 10 jaar - nog altijd niet of ik het graag gelezen heb of niet. Het is een allegaartje van mysticisme, islamisme, LSD, counter culture, revoluties, Zuid-Afrikaanse apartheid, feodale systemen, kolonisatie, imperialisme, repressie, eugenetica, ... Alles wat in de jaren 60-70 voelbaar was mee verweven in een (science-fiction/fantasy ?) boekenreeks die nooit af kan zijn.
Nee, je mist helemaal niets.

Ik raad, als groot fan van de Dune universe, iedereen aan om te stoppen halverwege boek 2. De wereld (lore) zoals geschetst in deel 1 is fantastisch, helaas ontspoort het verhaal compleet in het tweede deel van boek 2 en het wordt alleen maar slechter. Het wordt vanaf deel 3 echt werken en hopen dat het verhaal nog een u-turn gaat maken, die het niet doet. De rest is al helemaal niet meer de moeite waard (zonder spoilers te vertellen, de titels van de boeken zeggen méér dan genoeg).
Dune: The Sisterhood draait om een mysterieuze groep vrouwen met uitzonderlijke krachten.
Dit klopt niet helemaal. Ze hebben geen supernatuurlijke krachten. Ze hebben door milenia aan trainingen en genetische selectie talenten ontwikkeld die lijken op krachten. In het Dune universum is er geen machische "force".
Er staat toch ook niet "supernatuurlijk" maar "uitzonderlijk"? Net zoals Usain Bolt uitzonderlijk hard kan lopen of Kasparov uitzonderlijk goed zetten vooruit kan denken.

uitzonderlijk (bn): abnormaal, apart, bijzonder, buitengemeen, buitengewoon, exceptioneel, extreem, ongekend, onvergelijkelijk, speciaal, uiterst, uniek, zeer, zeldzaam.

[Reactie gewijzigd door Plexodus op 22 juli 2024 17:55]

Ze hebben door milenia aan trainingen en genetische selectie talenten ontwikkeld die lijken op krachten.
Als iemand jarenlang krachttraining doet, en daarbij ouders heeft die ook al heel sterk waren en daardoor ook genetisch aanleg heeft voor spierontwikkeling, kun je dat dan geen kracht noemen? Ik heb de zin ook twee keer herlezen, maar nergens wordt gesproken over "magische krachten" of "superkrachten"; "uitzonderlijke krachten" is net als "uitzonderlijk sterk", niets bovennatuurlijks aan.

Overigens kijk ik niet uit naar Sisterhood. Ik geef toe dat ik de eerste drie prequels van Brian Herbert en Kevin J. Anderson met veel plezier heb gelezen, maar na "Hunters of Dune" en "Sandworms of Dune" ben ik me ernstig af gaan vragen of deze twee heren en ik wel dezelfde boeken hadden gelezen. Een vijfde boek van deze heren kwam ik echt niet door, dus ik heb het bijltje er bij neergegooid. Vreemd genoeg scoren de boeken wel goed op Amazon, dus het zal wel aan mij liggen.
Je kan je door training gekweekte spiermassa NIET doorgeven aan je kinderen. Ook een reus kan een klein kind genereren (= kracht van genetische varias = evolutie) 8-)
Je kan je door training gekweekte spiermassa NIET doorgeven aan je kinderen. Ook een reus kan een klein kind genereren (= kracht van genetische varias = evolutie)
Dat heb ik ook nergens beweerd, maar als je vindt dat ik vaag ben: "als je ouders ook allebei aanleg voor sterke spieren hadden".
Nee, maar de Bene Gesserit geven tijdens de overlevering wel de kennis van alle Bene Gesserit die voor hen kwamen over op de nieuwe Eerwaarde Moeder. Prana Bindu: de beheersing van alle zenuwen en spieren is onderdeel van die kennis. Daarom is het ook zo belangrijk dat de Bene Gesserit voordat ze het levenswater omzetten al mentaal getrained zijn en voor Prana Bindu hun spieren hebben ontwikkeld. Zijn ze dit niet dan dan kunnen ze de controle verliezen over hun lichaam (ze sterven dan tijdens het omzetten van het gif in helse pijn) of ze worden overmeesterd door een bewustzijn van een voorganger en veranderen daardoor in eem gruwel. Net zoals Alia.
Die ga ik opnemen op een dating profiel.
Heeft kinderen gegenereerd: nee
Wil kinderen genereren: ja

:+
Er zijn wel wat epigenetische factoren die mogelijk de expressie van bv. snelle spiermassakweking genen kunnen bevorderen als je tijdens conceptie in een zware trainingsfase zit ofzo. Maar dat is een nieuwe/jonge tak van genetisch onderzoek. Ouders die bv. kinderen krijgen tijdens hongersnood lijken voor een stuk hun kinderen te programmeren voor hongersnood. Met als gevolg dat ze gevoeliger zijn voor diabetes wanneer ze worden blootgesteld aan het vandaag gangbare Westerse vetmestdieet.
Nou, ik vond de film gewoon leuk om te zien. Ik heb de laatste tijd heel wat minder vermakelijke films gezien. Ik snap heus wel dat niet alles van het boek er in terug komt, maar dat lijkt me ook bijna onmogelijk. En waarschijnlijk ook vrij saai voor filmbegrippen. Ik heb ooit de boeken wel gelezen maar dat is erg lang geleden. Ik zal ze weer eens uit het stof trekken terwijl ik wacht op Part Two.
Ik hoorde ook goede verhalen, maar na het lezen de zin

"...'Dune: Part One' aan het begin van de huidige film en hoe merkwaardig abrupt de film eindigt..."

Weet ik zeker dat ik hem de komende 2 jaar dus niet ga zien. Net zoals ik jaren heb moeten wachten om LOTR te kunnen zien - ik vind het opknippen van 1 verhaal met een jaar, of in dit geval zelfs 2, er tussen echt not done. Alsof je naar een restaurant gaat en ze na het voorgerecht zeggen komt u morgen/volgende week maar terug voor het hoofdgerecht.

Misschien in de tussentijd ook maar eens het boek lezen, of de oude games weer gaan spelen.
eens.

Is prima vermaak en doet me weer heerlijk terugdromen naar de boeken en de oude film. Wat een gaaf verhaal is dat toch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.