Streamingdienst HBO Max komt in tweede helft van 2021 uit in Europa

HBO Max, de in de VS uitgebrachte videostreamingdienst van WarnerMedia, komt in de tweede helft van volgend jaar uit in Europa. Het filmbedrijf gaat daarnaast alle films die voor 2021 gepland staan, in de VS op HBO Max uitbrengen, gelijktijdig met de Amerikaanse bioscoopreleases.

Het hoofd van HBO Max Global, Andy Forssell, heeft tijdens een webconferentie laten weten dat HBO Max vanaf de tweede helft van 2021 uit zal breiden naar Europa en Latijns-Amerika. Forssell zegt dat de dienst 'tegen het einde van 2021 erg actief zal zijn in beide regio's'. HBO gaat zijn huidige HBO-consumentendiensten in Europa upgraden naar HBO Max, wat betekent dat er sprake zou zijn van een verdubbeling van de content.

Wanneer de streamingdienst precies uitkomt in Europa en of alle Europese landen op hetzelfde moment aan de beurt zijn, is niet bekendgemaakt. Forssell zei dat het plan voor de internationale uitbreiding luidt dat de dienst uiteindelijk in 190 landen ter wereld beschikbaar moet zijn. 'Het is alleen een kwestie van hoe snel we dat kunnen doen', zei hij.

WarnerMedia heeft ook bekendgemaakt dat het al zijn zeventien films die voor 2021 gepland staan, in de Verenigde Staten gaat uitbrengen op zijn streamingdienst HBO Max. De films komen daar gelijktijdig uit met hun Amerikaanse bioscooprelease. Volgens Warner Bros. gaat het om een experiment van een jaar, waarbij de films zonder extra kosten, behalve de HBO Max-abonnementskosten, gedurende een maand op HBO Max te zien zijn. Daarna verdwijnen ze weer van het platform. De films blijven vervolgens beschikbaar in de bioscopen, ook de bioscopen buiten de VS.

Het gaat om zeventien films, waaronder titels als Matrix 4, Dune en Mortal Kombat. Al deze films komen dus volgend jaar in de VS ook uit op HBO Max, met ondersteuning voor 4k en hdr. Waarschijnlijk zal deze stap niet buiten de VS gaan gelden als HBO Max ook in Europa beschikbaar komt, mede omdat de juridische afspraken over de release van de films zullen afwijken van de situatie in de VS.

WarnerMedia zegt dat het plan om de films gelijktijdig op HBO Max en in bioscopen uit te brengen, is ingegeven door de impact van de wereldwijde coronapandemie. Het bedrijf verwacht dat zeker in de VS de capaciteit in bioscopen beperkt zal zijn in 2021. Daarbij vallen de Amerikaanse abonneeaantallen van HBO Max nog wat tegen, iets waar WarnerMedia met dit plan ook op inspeelt. Daarnaast is deze stap vrij logisch, kijkend naar de release van de film Tenet. Deze film kwam in de zomer uit in bioscopen, tijdens de pandemie. Zeker in de VS leidde dat tot tegenvallende bezoekersaantallen en uiteindelijk tot forse verliezen voor Warner Bros.

Dune film
Beeld van de productie van de film Dune

Door Joris Jansen

Redacteur

04-12-2020 • 07:52

176

Submitter: robcoenen

Reacties (176)

176
167
57
6
0
80
Wijzig sortering
Ben benieuwd naar deze streamingdienst en hoop dat het dan niet als nog alleen beschikbaar is voor Ziggo klanten in Nederland.
Contract met Ziggo is tot 2022, dus ik verwacht HBO Max niet voor 2022 hier, wat dan weer jammer is.

Het uitbrengen van films gelijk met HBO Max geldt alleen voor US trouwens. Zou me verbazen als ze dat hier ook doen gezien het compleet versnipperde "landschap" met distributie rechten (bioscoop en streaming). Elk land z'n eigen rechten.
En zo maakt de filmindustrie de boel eigenhandig weer stuk. Ik zou bijvoorbeeld met alle liefde Dune in de bios zien en daar geld voor neerleggen, maar nu met Corona neem ik het risico niet zo makkelijk.
Ik zal er wel geen hol van begrijpen, maar die film is van WarnerMedia die ook HBO bezit, wie zou dan bv. het uitbrengen van Dune op HBO Max tegen kunnen houden in Europa?

Bij Netflix snap ik het nog wel, die hebben er veel content op staan wat ze niet zelf geproduceerd hebben, maar hier ligt dat anders.

Dat vreemde contract tussen HBO en Ziggo vind ik ook belachelijk, uiteindelijk snijden ze er zichzelf alleen maar door in de vingers. En maar zeuren als er zoveel gedownload wordt.
Het is in mijn ogen Europa wat zich belachelijk maakt. Allerlei wetgeving die er is om één europa te krijgen. Deze wetgeving gaat in basis zo ver dat wat er gebeurt niet eens mag.

Het is namelijk één gebied waaruit je alle diensten moet kunnen krijgen. Maar er zijn nog altijd uitzonderingen gemaakt door allerlei lobbies.

Zo kan ik geen mobiel abbo afsluiten in Duitsland (of een ander europees land). Wat mogelijk zelfs met de oude roaming regels interessant kon zijn. En zo niet dan maakt het ook niets uit.

Nu ook kan ik geen "duitse" netflix afsluiten (zou ja misschien wel maar niet makkelijk). En eigenlijk zouden deze diensten al lang één europeese dienst moeten zijn. Maar dat zal wel minder opleveren anders hadden ze dat wel gedaan.

Er zijn ooit politieke partijen in Nederland geweest die iets zeiden in de trant van we willen downloaden wel aanpakken als er een goed alternatief is. In mijn ogen is er voor HBO in Nederland geen normale manier voor een niet ziggo klant om te kijken, en is downloaden de enige "goede" optie.

Daarnaast wordt het tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar verlies van geld, want de wetgeving zegt dat bedrijven geld verliezen op deze downloads daarop zijn ook de schikkingsvoorstellen gebaseerd. Maar wat nu als blijkt dat mensen die downloaden ook meer uitgeven. Misschien moeten we downloaders dan wel betalen om te downloaden ;-).
Het is inderdaad belachelijk dat ieder landje in de EU (want in globaal opzicht zijn zelfs de grootste landen klein) per se zijn eigen regeltjes wil houden. Als we een rol van betekenis willen blijven spelen moeten we echt 1 "land" worden. Op deze manier gaan we het niet redden. En die zogenaamde verschillen tussen de EU landen zijn in de praktijk helemaal niet zo groot. Of ik nu met collega's in Scandinavie, Centraal Europa of Zuid Europa samenwerk, het is allemaal cultureel gezien vergelijkbaar. Mijn collega's in Azie hebben het ook helemaal niet over de losse landen maar gewoon over Europe.
Die verschillen zijn groter dan jij denkt... kijk maar op het gebied van abortus bijvoorbeeld.. ook qua taal... 1 land worden is wel het stomste wat er moet gebeuren.
Dat vreemde contract tussen HBO en Ziggo vind ik ook belachelijk
. Wat is er vreemd aan dat contract? Ziggo heeft zeer waarschijnlijk een riante som betaald om alleenrechten te krijgen op een handje vol titels om dat on-demand beschikbaar te mogen stellen. Als het voor HBO beter zou zijn om losse abonnementjes via allerlei platformen aan te bieden (die zij individueel moeten voeden) dan hadden ze dat echt wel gedaan.

N.B. De HBO zenders zijn in Nederland in z'n geheel verdwenen. Er is alleen kleine selectie aan titels die via Ziggo aangeboden worden middels on-demand.

Ik vond persoonlijk het on-demand aanbod van HBO in Nederland erg summier. Er zaten een paar goede series tussen, maar het merendeel sprak mij compleet niet aan (persoonlijke smaak). (voorgaande zinnen in verleden tijd omat Ik ben ondertussen overgestapt ben van Ziggo naar NLZiet. (scheelt weer een euro en een kastje :) ) omdat ik toch niet veel naar TV kijk, en wat ik kijk is op NPO of RTL. Het enige dat ik op dit moment nog graag zou willen zien wat op Ziggo (HBO) staat is "His Dark Materials" voor de rest heb ik alles al gezien wat ik wilde zien op het platform.
Neen de HBO zenders waren een joint venture tussen warner en ziggo. Ziggo heeft de alleenrechten voor een zacht prijsje gekregen op voorwaarden dat ze akkoord gingen met het vervroegd beeindigen van contract tbv de HBO zenders.
Ook een tijdje over NL ziet gedacht. Maar om eerlijk te zijn is de NPO app (gratis) al compleet genoeg voor ons.
Daar had ik naar gekeken, maar ik vond de geluidskwaliteit niet zo fijn. (puur persoonlijk. Ik ben daar erg gevoelig voor) Maar ik snap het helemaal. Zeker als je echt heel weinig kijkt, of voornamelijk naar zaken kijkt waar het geluid wat minder uit maakt (actualiteiten enzo)
De geluidskwaliteit is niet heel bijzonder inderdaad. Maar acceptabel voor ons (is persoonlijk ja).

Ook is de beeldkwaliteit niet altijd perfect. Upscalen naar HD duurt soms erg lang.

We kijken inderdaad maar af en toe.
Ik zou bijvoorbeeld met alle liefde Dune in de bios zien en daar geld voor neerleggen, maar nu met Corona neem ik het risico niet zo makkelijk.
Nu? De film komt pas eind 2021 uit, als er niet nog meer vertragingen ontstaan...

En vergeet Disney en Disney+ niet en extra betalen voor nieuwe films, zelfde geld voor Prime Video van Amazon, ook heel veel 'huur'.
Het ergerlijke aan Amazon is dat je dat niet uit kan zetten, Ik wil helemaal niet zien wat ik niet kan kijken. Gewoon alleen de basis in je kijklijst i.p.v. al het aanbod uit hun extra kanalen... Maar zelfs na het stopzetten van mijn "proef" abbo blijft die zooi staan.
Er is wel een filter om alleen Prime items te zien, en dus geen huur/koop. Het staat onder Categorieën - Inbegrepen bij Prime.

Inderdaad jammer dat die niet in eerste instantie als standaard aan staat.
Ik zal er wel geen hol van begrijpen, maar die film is van WarnerMedia die ook HBO bezit, wie zou dan bv. het uitbrengen van Dune op HBO Max tegen kunnen houden in Europa?
Het niet uitbrengen van films/series op een eigen streamingsdienst is niet een kwestie van "tegenhouden". Als een bepaald land/zender/dienst de eigenaar van de content (bv Warner) een dikke zak geld betaald voor (tijdelijke) exclusiviteit, dan verkoopt Warner ze die gewoon. Ze worden dan niet tegengehouden om het ergens anders te tonen. Ze hebben die keuze zelf gemaakt in ruil voor geld.
Misschien off-topic maar naar de Pathé bioscopen gaan kan prima. (Weet niet hoe het met Vue zit). Ik weet dat alle Pathé vestigingen een modern luchtzuivering systeem hebben. De lucht wordt dus niet gecirculeerd in de ruimte. Daarnaast is het met max. 30 personen in een zaal erg relax films kijken. Je hebt alle ruimte en geen last van personen die naast je zitten omdat er altijd twee stoelen links en rechts leeg zijn en één stoel voor en achter je.
Als er 1 stoel achter je is en de persoon achter je hoest naar voren dan gaat dat toch volledig over je heen?
Ze zitten wel schuin achter je, maar ik vind de vraag niet irrelevant. Ik heb iig geen gedegen onderzoek gezien dat je safe zou zijn voor een flinke hoest schuin van achteren, in de iets kleinere zaaltjes. In Zaal 1 van Pathé Leidsche rijn zou ik het met 30 man wel aandurven. Maar aangezien de lol er vanaf was na maanden en maanden sponsoren hebben wij de Pathé Unlimited en Cineville pas toch opgezegd.

Ontopic: Voelt wat gek dat HBO nu weer terugkomt, nadat ze eerder Nederland zo hebben gelaten voor wat het was. Even los van het aanbod en de kwaliteit van de app en de stream (stereo, come on). Bij het vertrek de alleenrechten aan Ziggo verkopen was hun goed recht, maar ik houd er niet van om de toegankelijkheid tot goede content te verbinden aan een bepaalde ISP.

In mijn top tien staan nog steeds flink wat HBO series, maar ik hoop vooral dat er nog en paar bij ga komen en dat ze het redden in de streaming wars, al is mijn liefde de afgelopen jaren wat bekoeld.
Je kan er prima naar toe inderdaad. Maar of het financieel ook aantrekkelijk is voor de bioscopen om met 30 personen een grote release te vertonen durf ik te betwijfelen.
Ook de grote films halen dat soort aantallen slechts in de eerste week. Ik ga/ging meestal niet direct naar een nieuwe film en dan zitten er maar heel weinig mensen in de zaal, ook bij blockbusters. Ik neem aan dat bioscopen betalen naar rato van het aantal bezoekers, niet naar het aantal vertoningen (want dan zouden films veel sneller uit roulatie gaan).
Ze verdienende er nog mee toen ze snacks mochten verkopen. Daar halen ze de meeste winst uit. Dat mag alleen nu niet meer.
HBO was ‘vroeger’ een extra zenderpakket. Het pakket werd echter bijna niet afgenomen waardoor HBO zich terugtrok uit de markt.

Ziggo heeft toen dit contract met HBO afgesloten om hun aanbod alsnog aan de abonnees aan te bieden van onderdeel van films & series XL.

HBO verdiend aan dat contract met Ziggo in ieder geval nog iets.
Kan zijn dat ze de distributie rechten van dune in n Europa verkocht hebben.
Dit word vaak gedaan om geld op te halen voor de productie en om risico te spreiden.
Ik zal er wel geen hol van begrijpen, maar die film is van WarnerMedia die ook HBO bezit, wie zou dan bv. het uitbrengen van Dune op HBO Max tegen kunnen houden in Europa?
Als bijvoorbeeld Pathé maar genoeg betaald, wil Warner ze vast wel een tijdje het alleenrecht geven in een bepaald land / bepaalde landen.
Hopen dat ie niet vernieuwd word in ieder geval. Van internet provider wisselen (en verplicht betalen voor TV) is geen redelijke vraag voor het bekijken van een paar series...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 16:29]

Als ze in amerika streamen en hier niet, dan komen de films toch wel hier terecht 'op andere manieren'.

Daarmee zouden ze zichzelf in de voet schieten. Maar goed, Nederland is maar een klein landje dus misschien interesseert ze het niet.
Dat is ook niet slim, de corona pandemie is globaal. En de bioscopen zijn overal leeg.
Dit is inderdaad wel zo ongelofelijk debiel! Ik wilde een paar maanden dus ook HBO afsluiten, maar dat kon dus niet eens.

A. Ik moest ook een ziggo abonnement afnemen.

B. In mijn woonplaats in ziggo niet eens beschikbaar?!?

dus

C. Dan maar weer downloaden.
Ik heb KPN thuis. Elk jaar een paar maanden HBO+ afgenomen om Game of Thrones te kunnen kijken. Toen kreeg Ziggo de exclusieve rechten oid en kon dat niet meer.

Als bedrijven het op deze manier bewust onmogelijk maken voor consumenten om de content legaal te kijken dan download ik gewoon.
Onmogelijk? Je kunt gewoon de boxsets kopen. Ongelovelijk hoe mensen zichzelf rechten toekennen...
Jaja want bedrijven moeten geld verdienen toch ? ondertussen zijn miljoenen winsten niet genoeg meer, het moeten vele miljarden zijn..., is het dan een jaartje één miljoentje minder op die miljarden dan is het verlies (zo word dat dan uitgelegd) en ben jij natuurlijk wel bereid om het dubbele te gaan betalen toch ?

En zo gaat het al vele jaren, exact de reden waarom we nog steeds een 3e wereld hebben in bijna 2021
Rupsjes nooit genoeg.
Ongelofelijk hoe sommige mensen het gegraai maar blijven verdedigen...
Je gaat nu in op bedrijven, ik heb het over consumenten die keuzes maken, Ik verdedig zeker geen gegraai en vind het ook heel vreemd dat je hierover begint...
Oorzaak en gevolg, jij vindt het gevolg erger dan de oorzaak, dat mag, ik vind van niet.
Jij veroordeeld de downloader (gevolg) en ik veroordeel de oorzaak, door dit gedrag van vele grote bedrijven, of het nu de Shell is of de film industrie hebben we dus nog steeds een 3e wereld.

Schijnbaar vindt jij dat minder kwalijk.
Dus omdat die bedrijven te lui zijn om hun aanbod op een fatsoenlijke (Lees: Streaming) manier aan te bieden moet ik maar een Bluray speler gaan kopen? Als bedrijf is het juist toch de bedoeling om de klant zoveel mogelijk tevreden te houden "klant is koning". Zou wat zijn als ik systeembeheer doe en dan tegen de klant zeg, ja sorry ik heb geen vervoer dus haal me maar op. Of nog mooier, als je mijn dienst wilt afnemen moet je eerst een auto voor mij kopen om mijn dienst af te nemen.

Dat het geen recht is om iets te kijken ben ik absoluut met je eens, echter maken bedrijven het soms onnodig moeilijk om iets van ze af te nemen en dan vind ik het niet vreemd dat mensen het op andere manieren gaan doen.
Dat kan, al is dat niet hetzelfde met een pop cultureel fenomeen als Game of Thrones, waar iedere week bij de koffieautomaat en op fora over gepraat werd, en memes verschenen aan de lopende band. Voor iemand die daar deel aan wil nemen en ZEKER wil weten dat hij niet gespoild gaat worden wie er op die troon komt, is wachten op een boxset simpelweg geen optie. Er zullen vast genoeg mensen zijn die dat allemaal niet veel uitmaakt, maar ik hoor daar zelf niet bij.

Dat geeft je uiteraard niet het recht, heel simpel. Maar anno 2020 snap ik het wel, mensen willen het gewoon simpel on demand kunnen zien voor een schappelijke prijs, en dat is al jaren de norm aan het worden. Wanneer daar enorme barrières voor worden opgeworpen door de content eigenaar (wissel maar van ISP, als dat überhaupt al een optie is waar je woont), dan snap ik wel dat mensen weinig scrupules hebben om terug te vallen op downloaden. De meeste van hen zouden graag betalen gok ik, maar niet voor boxsets van de laatste paar seizoenen waar je achteraf mee zit, en wanneer niemand er het meer over heeft en jij het eindelijk kan kijken. :)
beetje kort door de bocht niet ?. Toch heeft hij een punt, ik ben fan van series van CBS , maar omdat ik in Nederland woon kan ik geen CBS all acces abb. kopen. Ik moet dus afwachten of en wanneer deze series hier via de normale tv worden uitgezonden. ( of 2 jaar na dato de boxsets kopen natuurlijk)
Ze zoeken naar een reden om naar zichzelf te kunnen verantwoorden om te downloaden. Ik doe het zelf ook, maar weet dat er geen echt excuus meer voor is. Tot een paar jaar geleden wel uiteraard, maar nu is er voldoende beschikbaar.
Zoals je had kunnen lezen heb ik enkele jaren gewoon de content betaald afgenomen. Je verhaal gaat dus niet op in deze situatie.
heb je inderdaad een punt.
Dan vraagske; hoe kijk jij die DVD's via bijvoorbeeld een tablet? Gaat dus niet...
Wat moet ik met een boxset? Neem aan dat het ook erg in moet, toch?
Box sets? Wat zijn dat? Van die plastic dingen? Haal je die nog bij de Free Record Shop?

Content gaat tegenwoordig digitaal op elk device waar men het op wil gebruiken, niet op het device waar een speler voor fysieke media in zit.
Als je lid bent van de bieb dan kan je vaak ook dvd's lenen voor een of twee weken. Game of Thrones is dan ook legaal bij de bieb te vinden.
Lid van een bieb? In 2020? Ik zie er geen enkele reden toe als je geen kinderen hebt. Ik lees op mijn Kobo met abonnement.
Nu heb jij een kobo met abonnement, maar je kan ook digitaal boeken lenen bij de bieb met je kobo. qua kosten is de bieb goedkoper (in mijn woonplaats 4,75 per maand), je zal misschien minder aanbod hebben (20000 e-books bij de bieb) en integratie is misschien ook een punt, maar geen enkele reden gaat dan wel weer ver.

Verder, geheel mijn mening hoor, maar vind ik het eigenlijk ook wel goed burgerschap om toch zaken als bibliotheken in stand te houden. Niet iedereen heeft een Kobo, en niet iedereen kan daar een abonnement voor afsluiten. Toegang tot informatie en literatuur worden we als Nederland zijnde volgens mij in zijn geheel beter van.
Goed burgerschap doe ik al met vrijwilligerswerk. Dat lijkt me een stuk nuttiger dan betalen voor diensten waar je geen gebruik van maakt. Daarnaast betaal ik al mee aan de bibliotheek door middel van belastingen.

Het aanbod van digitale boeken bij de plaatselijke bibliotheek is bedroevend.
Ik hoop niet dat het ene het andere uit sluit.
Het klopt zeker dat je meebetaalt via belastingen.
En ik wil je zeker niet de schuld in de schoenen schuiven, maar verschraling van het aanbod komt uiteraard voort uit het bezuinigen op de collectie. Als iedereen lid was van de bieb, dan was de collectie ook groter. Het kip ei probleem.

Verder probeer ik alleen aan te geven dat je vorige comment misschien iets te stellig is weergegeven.
Er zijn dus zeker redenen zijn om wel lid te zijn van de bieb.
Nou als het zo doorgaat heb je kans dat de bieb dan de grote winnaar word, want daar kan alles liggen ongeacht uitgever.
Er zijn amper nog bibliotheken, zo goed als allemaal weg bezuinigd.
Ja helaas wel, als maar genoeg mensen niet meer lid zijn wordt het vanzelf verschraald.
Volgens mij is het aanbod al sinds 1987 verschraald, toen nog heel veel mensen een abonnement hadden op de bibliotheek. Het is lastig om te zeggen wat in het algemeen eerst kwam, maar het verschralen van het aanbod was zeker al langer aan de orde.
Hier werd de Bieb wegbezuinigd omdat het in het school gebouw zat dat ook in hetzelfde gebouw zat als het gemeentehuis en de gemeente meer plek nodig had, vrij snel daarna bezuinigde de gemeente ook de rijdende bieb bus weg die we toen nog hadden, het alleen afschuiven op het dalen van de abonnees is pertinent onzin.
Bijvoorbeeld om DVD's te lenen?
Snap ik

Ik kwam er zelf ook pas vrij laat achter dat deze mogelijkheid er bij de bieb is, net zoals het nu bij mijn bieb makkelijk is om e-books te lenen.
Dat is dus effectief hetzelfde. De 'bieb' heeft ook een abonnement met ebooks. Alleen is de Kobobieb wat uitgebreider dan de biebbieb qua ebooks. (de dodebomenboekenverzameling is wel groter dan de ebookverzaming van zowel de Kobobieb als die van de biebbieb - ofwel, lang niet alles wat als fysieke boeken in de bieb ligt is ook als ebook beschikbaar)
Nou ja. Onmogelijk is hier een beetje overdreven. De dvd/blu-ray boxen waren redelijk snel na de afleveringen beschikbaar. Dat je eventueel geen schijven wil hebben (omdat je het maar één keer wil kijken of de schijven het geld niet waard vindt) is een ander verhaal. Maar het is zeker niet onmogelijk.
Moet je wel een dvd/blu-ray speler in huis hebben, die zijn hier al enige jaren uit de gratie sinds de opkomst van de streamingsdiensten. Ik heb weliswaar wel Ziggo, maar tot nu toe het geld er niet voor over gehad om óók nog eens een HBO abonnement af te sluiten naast Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video en Spotify. Betaal me nu al blauw aan de abonnementen en er komen steeds meer diensten bij. Dus of ze moeten allemaal even goedkoop als Prime Video worden of er moeten er een paar samen gaan werken zodat je met 1 abonnement voordeliger bij een aantal diensten tegelijk in kunt loggen.

Game of Thrones dus ook nog niet verder gekeken dan het 1e seizoen.
Dus of ze moeten allemaal even goedkoop als Prime Video worden of er moeten er een paar samen gaan werken zodat je met 1 abonnement voordeliger bij een aantal diensten tegelijk in kunt loggen.
of je kiest er voor om niet alle abonnementen tegelijk af te nemen.
Ja dat overweeg ik ook weleens, maar over het algemeen heb je op ieder platform wel een serie die je volgt of komt er een film uit die je wilt zien. Het aan en uit zetten wordt op een gegeven moment een beetje een gedoe en is iets dat je ook nog eens snel vergeet. Daarnaast maak ik van elk platform wel meerdere malen per maand gebruik.

Wat dat probleem op zou lossen is als je per dag dat je een streamingdienst gebruikt zou kunnen betalen. Dan mag het bedrag voor een hele maand dagelijks betalen best iets hoger zijn dan het bedrag voor een hele maand toegang. In dat geval zouden er diensten kunnen komen die net zoals een ouderwetse programmagids werken en die mensen een totaaloverzicht geven van wat er wanneer op alle streamingdiensten te vinden is.

Maar ja, dat zal wel pas realiteit worden wanneer er zoveel verschillende aanbieders zijn dat ze hun inkomsten terug zien gaan lopen. En mensen zoals ik die gewoon alle abonnementen aanhouden werken daar inderdaad niet aan mee.

Zelfde mag trouwens van mij ondertussen best komen voor al die premium artikelen die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Volgens mij was er ooit een dienst die artikelen los aanbood, maar die was denk ik zijn tijd te ver vooruit.
Ik zou zelf ook best wel wat zien in een pay-per-view mechanisme. 1 a 2 euro per film, 10ct per aflevering van iets (ofzo). Er is vast iets te bedenken dat je pas betaald als je op zoveel procent bent (dus als het toch heel erg tegenvalt). En dat je dan bijvoorbeeld 48 uur hebt om de film/aflevering af te kijken.

Met die abonnementen schuiven/wisselen kan inderdaad een gedoe zijn. Als je dat zou doen moet je dus een bewustere keuze maken wat je wanneer wilt kijken. Met al die abonnementen tegelijk ben je natuurlijk wat flexibeler. Maar daar betaal je dan ook voor. Uiteindelijk is het een afweging die je moet maken. Of veel betalen en overal een beetje kijken, of minder betalen en meer minder keuze tegelijk hebben en dus een beetje moeten plannen.
Ja pay-per-view zou ook prima zijn als ze er normale bedragen voor rekenen. Doe het nu heel af en toe bij Prime, maar vind de bedragen om iets te huren/kopen nog veel te hoog. Als je gewoon een x aantal content aanbieders zou hebben (Netflix, HBO, MGM, Discovery, Disney, etc) en een paar diensten die de technische en financiële afhandeling daaromtrent regelen dan ben je er ook. Dan zou de ene dienst bijvoorbeeld met een abonnement met tegoed kunnen werken, waarbij je misschien door de massa wat goedkoper uit bent. De andere dienst zou dan met betaling per view kunnen werken voor de mensen die maar af en toe wat kijken.

Word sowieso een beetje gek van de versplintering van alle content, weet af en toe niet meer waar ik nou ook alweer die ene film wou kijken. Dat wordt op deze manier alleen maar erger. Al die verschillende kijklijsten en alles, daar moet toch wat op te verzinnen zijn. Al zouden ze maar allemaal een open API aanbieden.
prime goedkoop? extra channels a 3/4/5 euro is 15 pm.. Duurder dan netflix.
Hmmm die channels had ik nog niet eens gezien. Ik vond tot voor kort het aanbod in vergelijking met de prijs die je ervoor betaalde best dik in orde. Maar ja, ze zullen ook wel weer niet genoeg geld hebben, zoals de rest van de wereld.
Dat hebben ze bij die diensten nu dus ook al door en gaan ze minder ineens een heel seizoen releasen.
Onder het mom van dat ze willen dat er bij de koffie over afleveringen word gepraat. Zodat er meer mensen gaan kijken.
Ik denk ook dat het daar mee te maken heeft, maar het kan ook prima zijn dat de afleveringen daadwerkelijk nog niet af zijn, dus dat ze slechts een paar weken voorlopen op de uitzending/beschikbaarstelling. Je ziet best wel dat afleveringen stopten/stagneerden toen er bijvoorbeeld schrijvers stopten met werken, of tijdens corona enzo.

Onder aan de streep zijn die bedrijven natuurlijk bezig met winstmaximalisatie (wat hun goed recht is)
Ik ga geen maanden wachten op de blu-ray release in de digitale tijd van streaming. Net zoals ik geen videobanden meer huur in het weekend bij de videotheek.
En dan heb je dus de volgende optie: NIET CONSUMEREN.
Wel consumeren is natuurlijk gewoon tegen de regels. Wil je dat veranderen? Stem op politieke partijen die de regels m.b.t. auteursrecht willen veranderen. Zo simpel is het.
Die optie heb je inderdaad, wanneer men besluit een groot deel van de afnemers toegang tot de content te ontzeggen. Het auteursrecht veranderen om dit soort praktijken onmogelijk te maken lijkt me daarentegen allesbehalve simpel.

Weet je wat wel simpel is? Precies, de regels aan je laars lappen wanneer je met zoiets geconfronteerd wordt als na zoveel seizoenen de toegang tot iets worden ontzegd. Ik kan daar weinig onbegrip voor opbrengen. Dat iets volgens de regels is, maakt het nog niet direct een wenselijke marktontwikkeling.

En ik zie dat niet verdwijnen zolang het service issue (want dat is het) van eenvoudig toegankelijke content speelt. Daar kun je van alles van vinden op moreel of auteursrechtelijk vlak, maar alle onderzoeken wijzen erop dat mensen graag betalen voor eenvoudig beschikbare content.
Exact. In de tijden dat popcorn time nog semi-legaal was (downloaden was nog toegestaan, maar feitelijk hielp je mee uploaden), heb ik regelmatig gehad dat ik verzuchtte graag voor popcorntime te betalen, omdat ik daarop veel sneller en beter en hogere kwaliteit content kon vinden dan via de officiële wegen als Google films e.d. Ik heb zelfs wel eens geschakeld van een op Google gekochte film naar popcorntime, omdat die daar gewoon betere kwaliteit had. Tegenwoordig is het al wel een heel stuk beter met Netflix, Prime, Videoland etc, maar ik zou willen dat er wet zou zijn die aanbieders verplicht om streamingdiensten los van andere abonnementen te verkopen. Het hoeft van mij dan niet eens zo te zijn dat het verboden wordt om HBO alleen bij Ziggo te verkopen, maar ik wil dan wel een Ziggo TV abonnement over mijn T-mobile glasvezel kunnen afsluiten bijvoorbeeld (ik heb geen coax). Volgens mij kunnen aanbieders dan ook veel meer concurreren met elkaar en als ze goed zijn dus meer verdienen dan in de huidige situatie.
De discussie is niet wat juridisch wel en niet mag. Dat weet iedereen wel. De discussie is wat voor gedrag je in de hand werkt door toegang te beperken. Als je alcohol verbiedt, gaan mensen zelf stoken. Mag ook niet. Maar het gebeurt wel.

Daar komt in dit geval nog bij dat de thuiskopieheffing doodleuk wordt verhoogd ondanks dat mensen steeds minder content illegaal downloaden omdat ze steeds meer afnemen via legale streamingdiensten. Als je er als industrie zo in staat, kun je geen beroep meer doen op schuldgevoel als mensen een keer wel wat downloaden.
Ze bieden, tegen betaling via een goed toegankelijk platform, de eerste seizoenen van een uitmuntende serie aan. Om vervolgens die mogelijkheid af te snijden. Dan is er idd de mogelijkheid om de laatste seizoenen niet te consumeren.

Net zoals een drugsgebruiker die de eerste paar maand zijn drugs tegen een redelijke prijs heeft gekocht de keuze heeft om ermee te stoppen als de prijs onredelijk verhoogd wordt.

Dat stemmen verhaal van je is neem ik aan grappig bedoeld. Alsof dit het enige issue is.
Net zoals een drugsgebruiker die de eerste paar maand zijn drugs tegen een redelijke prijs heeft gekocht de keuze heeft om ermee te stoppen als de prijs onredelijk verhoogd wordt.
Offtopic: Als iemand zo erg verslaafd raakt aan een serie dat je het hier serieus mee wil vergelijken, dan gaat er wel wat mis.

Ontopic:
Ik snap uiteraard je frustratie. Maar laten we eerlijk zijn. We hebben het hier over bulkentertainment. Niet over iets wat er 'echt toe doet'. De nadruk ligt hier ook wat mij betreft op bulk. Er is zo gigantisch veel aanbod, en dan gaan we moeilijk doen over dat ene kleine dingetje wat we perse het allerliefste zouden willen. Dat ene dingetje die ook tussen al die andere fantastische dingen zit, alleen waarvan je misschien nog niet wist dat het bestond.

En mocht je dan toch echt heel erg perse die ene titel willen hebben. Dan wordt het inderdaad een bluray. Dan heb je het product ook nog is in een (veel) hogere kwaliteit (zowel beeld als geluid) dan al die streamingdiensten bij elkaar op dit moment aanbieden.
Niet over iets wat er 'echt toe doet'.
Eens. Maar dan hoeven we helemaal niet meer te praten over streamingsdiensten. Want geen enkele valt in de categorie 'wat er echt toe doet'. Evenals alle andere vormen van entertainment zoals theater, concerten, games enzovoort.
Dat is wat anders dan 'onmogelijk'. Het is alleen niet op de manier die jij graag zou willen zien.
Het is alleen grappig dat die andere manier, veel sneller is dan wachten dat het eindelijk op een (dure) dvd/blu-ray box uitkomt, laat staan dat ik het hele seizoen wil kijken.

Kennelijk vraagt de consument om een redelijke streamingdienst, zijn ze ervoor bereidt om ervoor te betalen, maar draait de media-industrie vervolgens weer eens niet mee. Met de hoeveelheid aan (eigen) streamingdiensten omdat ze allemaal niets willen afgeven van hun eigen taart, kan ik het goed begrijpen dat de consument (weer) kijkt naar alternatieven.

Kort samengevat: Amazon, Netflix, HBO, Videoland, Kijk, NPO Plus, Spotify, YouTube Premium, Kobal Store, Game Pass, Ziggo Sport Totaal/Fox Sports, .. de lijst wordt alleen maar groter en dan noem ik enkel de meeste die ik persoonlijk ken. Ik wil er best voor betalen, doe dat ook netjes zoals voor mijn muziek, sport en series, maar niet bij tig aanbieders en ook in het redelijke. We verwachten toch ook eerlijke prijzen en deals in andere bedrijfstakken?

Deze HBO dienst wordt het dus niet voor mij en ik kan best begrijpen dat de consument zoiets heeft van 'Waarom staat het niet gewoon op Netflix? Met Popcorn staat het allemaal onder één programma en heb ik het met één klik binnen'. Helaas is de media-industrie niet zo flexible en uiterst gierig, ik wil niet weten wat ze nu meer binnen harken tijdens de coronacrisis en hoe weinig ze daarvoor hoeven te doen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 24 juli 2024 16:29]

Ze hebben zeker in nederland met de manier dat HBO exclusief voor Ziggo werd het vrij lastig gemaakt voor de mensen om bv Game of Thrones legaal te kijken.
Zelf ook eerst via KPN gekeken en toen dat niet meer kon nog een paar keer wat gedownload maar uiteindelijk mee gestopt doordat ik genoeg andere series/films te kijken had op netflix.
België net hetzelfde waar Telenet de rechten heeft dus bij elke andere provider was het niet mogelijk.
Dat wel, maar als je een serie als Game of Thrones hebt dan wil je over het algemeen kijken wanneer de nieuwe afleveringen uitkomen en niet ruim een jaar later als de dvd's eindelijk uitkomen.
Zoals ik al eens eerder heb verteld; had HBO bij KPN en opeens poef weg. En dan ineens weer ("met hangende pootjes") terugkomen?
Tja. Het gaat er in de business vaak niet om om mensen te bedienen, maar of er winst gemaakt kan worden of niet.
Lijkt mij dat als je exclusief gaat voor 1 aanbieder, i.p.v. landelijk daarvoor dat je juist minder winst maakt...
Tenzij ze dus een flinke zak geld krijgen van Ziggo waardoor ze een gegarandeerd inkomen hebben die zeker kostendekkend zijn waardoor het zakelijk risico bijna nihil is en alle extra klanten pure winst zijn.
Ja, maar volgens mij is dat een broekzak, vestzak verhaal; Ziggo en HBO zijn (of waren) van hetzelfde bedrijf. (Liberty Media?).

Waarom dan die extra mensen negeren?

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 24 juli 2024 16:29]

Nee HBO is van WarnerMedia en dat heeft geen relatie met Liberty Global (eigenaar VodafoneZiggo). WarnerMedia is weer een subsidiary van AT&T.
Als ik dit mag geloven: https://www.providers.nl/...beschikbaar-na-1-januari/ was Liberty wel (gedeeltelijk) eigenaar. Maargoed dat was 2016. Dus zal wel wat veranderingen in zitten nu.
HBO heeft begin oktober (2016) besloten te stoppen met HBO Nederland. Veel providers bieden op dit moment abonnementen aan waarbij consumenten HBO ontvangen. Het bedrijf Liberty Global is mede eigenaar van HBO Nederland. Liberty Global is het moederbedrijf van de Nederlandse kabel aanbieder Ziggo. Na de beslissing van HBO was er al geroepen dat Ziggo mogelijk een eigen dienst gaat aanbieden met HBO content.
HBO Nederland bestaat niet meer. Ziggo heeft de uitzendrechten overgenomen voor HBO, maar heeft verder helemaal geen belang in HBO.
Precies. Een vast deel en dan wellicht nog per klant iets.
Als je zelf de marketing moet doen en klanten kunnen het aan en uit zetten dan is dat wellicht veel te onzeker. Vooral ook omdat je wel alles moet ondertitelen en dergelijke?
Dat ligt er aan. Dat HBO abonnement kostte toen 15 euro per maand voor drie zenders die iedere paar weken hetzelfde uitzonden en een handje vol titels On Demand. Van de titels die uit werden gezonden op de zenders, was het of 'oud spul' of hetzelfde spul dat ook on-demand was. Van die on-demand titels moest je dus ook maar hopen dat er wat tussen zat wat jij wilde zien.
Ik kan me zo voorstellen dat mensen speciaal voor GoT een abonnement afsloten, de serie uitkeken en de boel weer stopte. Dat is natuurlijk geen betrouwbaar businessmodel.

Op dit moment krijgen ze dus voor dat handje vol titels een zak(je) met geld van Ziggo die het vervolgens via hun on-demand platform aanbieden (want de zenders zijn weg). Die HBO-titels zitten verwoven in een groter abonnement (Ziggo Movies & Series XL of hoe het ook precies heet). HBO heeft nu dus nauwelijks kosten meer voor het beschikbaar stellen van hun titels in Nederland maar ontvangen er wel geld voor. Ik kan me zo voorstellen dat dit lucratiever is voor ze.
Het gaat om beide.
Elk verdienmodel haakt rechtstreeks in op (latente) consumentenbehoefte. Maar wat daarbij ook komt is bv de frequentie van waardeuitwisselingen, kostenstructuren etc etc. En ja, ze streven maximale winst na. En dat is doodnormaal, want we leven in een kapitalistische maatschappij. De bedrijven spelen gewoon volgens de regels.

(ik onderzoek verdienmodellen en hoe die concreet worden gemaakt in organisaties dmv EA -ontwerpen)
* dan maar weer de bluray kopen
Er worden ook bepaalde auto's niet in Nederland verkocht. Geeft je dat dan het recht om ze te stelen?

Ik ben zelf geen lieverdje, maar ben me wel bewust dat mijn gedrag op zijn minst shady is. Het altijd maar verdedigen dat je het recht hebt op films en series vind ik maar vreemd. Is dat een manier om je eigen geweten schoon te houden?
Steeds minder mensen hebben een DVD/Bluray speler...
Je ging goed tot je argument van een maximumsnelheid: die is er niet voor jou, maar voor de voorspelbaarheid en daarmee veiligheid van het verkeer als geheel.
Dat is zeker een valide punt maar niet het reden waarom het snelheid op snelwegen allemaal terug gebracht werden.
Het ging om "milieu" eisen en het impact is nog steeds tot op de dag van vandaag op zijn minst discutabel te noemen.
Ja en daarom heb je op de duitse snelwegen geen snelheidslimiet.
Die maximumsnelheid is niet voor je veiligheid, die is er om de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen.
Een erg interessante redenatie.
Ik vind dat ik dat recht heb...
Het is duidelijk dat je je bewust wel aan de ene wet houdt, maar niet aan de andere. Mijn aanname: Het komt er dus op neer dat je je pas aan de wet houdt als je je er in kan vinden, of mogelijk de potentiele pakkans te groot, of potentiele vergelding ervan te zwaar, vindt. (ofwel: Zou je ook downloaden als er gehandhaafd wordt en de pakkans 99% groot is, of dat de boete 75000 euro per titel is? - Puur hypothetisch, dus los van de huidige realiteit )

Je doet ook net alsof het jouw 'recht' is alle media te consumeren die jij wilt consumeren op de manier waarvan jij vindt dat het aangeboden zou moeten worden en dat voor de prijs die jij 'redelijk' vindt (Zoals je aangeeft tussen streamingdiensten (kijken wat er is, wanneer het er is) en aanschaffen (kijken wanneer je maar wilt)) Of dat nou via legale of illegale lijnen gaat.
ga lekker voor een model zoals ze gebruiken in de muziek.
Grappig dat je dit aanhaalt. In de muziekindustrie heb je exact hetzelfde model, alleen is de uitwerking ervan anders. Uitgevers/artiesten kiezen ervoor op welk platform zij hun media beschikbaar stellen. Stel dat ik perse naar Jay-Z wil luisteren, dan moet ik een Tidal abonnement afsluiten. Alle muziekstreamingdiensten hebben een aantal artiesten die alleen titels op dat platform zetten.

Uiteraard is het merendeel van de mainstream muziek op alle platformen beschikbaar, maar dat komt dan weer doordat de artiesten hun inhoud op alle platformen zetten. Bij platformen als Spotify wordt er per geluisterde sessie betaald en Netflix betaald een plat bedrag om titel XYZ in land ABC beschikbaar te maken, ongeacht hoe vaak het bekeken wordt.


N.B. Je kan er ook voor kiezen om naar wat anders te kijken wat wel beschikbaar is. Misschien kom je dan ook dingen tegen die je helemaal geweldig vindt maar nooit gevonden zou hebben op je huidige manier van doen.
Ergens is het bewonderingswaardig hoe open je uitkomt over dat je een egoïstisch, kortzichtig individu bent. :X
Achja ik download wel eens een titel, of ik rij 110 tussen zwolle en leeuwarden. Maargoed, ik scheid netjes mijn afval, laat geen zware metalen los in onze natuur door vuurwerk af te steken, gebruik altijd mijn richtingaanwijzer, en betaal elke rekening op tijd, hou mij heel netjes aan de coronaregels. Dus ik denk dat het wel meevalt met mijn egoïsme ten opzichte van veel mensen die ik in het dagelijks leven tegenkom.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 24 juli 2024 16:29]

Helemaal mee eens!

Ik de winkel ook, gooi af en toe wat extra's in de winkelmand zonder te betalen.
Soms even extra gas door rood/donkergroen als het mij uitkomt.
En als ik een fiets met sleutel er in zie staan gaat hij ook mee, ik vind namelijk dat ik dat recht heb, burgerlijkeongehoorzaamheid!

Of anders gezegd diefstal en asociaal gedrag. Want regels bewust breken omdat ze je niet uitkomen is niet meer dan dat.
Dus een richtingaanwijzer niet gebruiken is asociaal maar te hard rijden is dan weer ook.
Zo kan ik alles ook wel recht praten wat krom, zolang het maar in je eigen belang is.
Dat komt op mij toch vrij asociaal over.
Op een lege baan 10km te hard rijden is niet asociaal nee. Een rotonde verlaten zonder dit aan te geven terwijl er mensen de rotonde op willen wel ja.
Wellicht hebben die mensen die hun richtingaanwijzer niet aanzetten bij het verlaten van de rotonde wel precies dezelfde insteek als jij en vinden zij dat ok, of in ieder geval vallen onder 'burgerlijke ongehoorzaamheid', en juist het 10 km te hard rijden asociaal vinden.
Hypocriet van die mensen he?
Dat zou een domme gedachte zijn. 110 rijden op een lege snelweg daar heeft namelijk helemaal niemand last van. Geen richting aanwijzer gebruiken dat is waar andere weggebruikers wel last van hebben. Maar goed ik kap dit is dom off topic.
Ik zeg niet dat ik geen regels breek maar ik probeer ze in ieder geval niet goed te praten.

En ja ik heb gewoon verkeersboetes hoor. 2x trajectcontrole voor te hard rijden 1km/u +correctie dus effectief 4km te hard.
1x zonder licht toen ik 14 was :+
En ja ik ruim mijn vuurwerk altijd op.

Verschil is alleen dat ik het niet goed ga proberen het goed te praten onder het mom van burgerlijke ongehoorzaamheid of mensen hypocriet ga noemen en dan vind dat ze dus niets meer mogen zeggen.

Als we allemaal ons eigen ding gaan doen wat we vinden waar we recht op hebben of omdat we iets onzin vinden word het een zooitje.
Om dat te voorkomen hebben we regels afgesproken om het een beetje ordelijk te houden. Ben je het er niet mee eens, start een petitie om het op de politieke agenda te zetten, ga de politiek in, ect.
Dit heeft verder niets met 'braafste jongetje' of hypocriet te maken maar met het feit dat we met z'n allen een samenleving vormen en dus samen een stuk verder komen ;)
Het punt is: je bent een rotte appel in de maatschappij door je eigen lijn t betrekken en je zo af te zetten omdat jij vind dat je tlhet recht hebt. Hebben andere dat recht dan ook? Zo ja: ga de politiek in en verander de regels. Zo nee: dude....
Ja hoor ik vind dat iedereen in de horeca geen belasting over zijn fooi hoeft te betalen, en met 3 bier op de fiets mag zitten.
Als 110 rijden tussen Zwolle en Leeuwarden niet gevaarlijk zou zijn, was het wel toegestaan. Op grond waarvan meent u het beter te weten?
Maar je hebt het wel voor het zeggen, je deelt alleen die zeggenschap met 17 miljoen andere Nederlanders. In maart mag je weet stemmen, en ervoor zorgen dat jou mening wordt opgenomen in de regels die voor iedereen gelden, of je er nou mee eens bent of niet.
Precies mijn bedenking. En van een heleboel anderen waarschijnlijk. De koppeling HBO en Ziggo zie ik gewoon niet zitten.
Dan is het simpel: geen HBO series voor jou. Ik bijvoorbeeld niets mij Mediamarkt kopen, dus als een bepaald merk dat ik zou willen hebben alleen daar te krijgen is, is het jammer.
Klinkt redelijk.

Overigens deel ik je mening over MediaMarkt ook. Dat doe ik nooit meer, hoe mooi de aanbieding ook.
Met een VPN kun je het nu ook gewoon kijken.
Ik maak me eerder zorgen over weer een streamingsdienst, dan of en zo ja waar ik hem dan kan kijken.

Ik vind dat 2020 behoorlijk de boel tegen elkaar op aan het stoken is, en voornamelijk verdeeldheid zaait.
Wat we nodig hebben is een echt inclusieve oplossing, een waar alles mooi samenkomt en voor een prijs die voor iedereen toegankelijk is.
Tja dat was natuurlijk te verwachten, iedereen ruikt geld.
Het zou mooi zijn als je een pakket van verschillende streamingdiensten kan samenstellen tegen een bepaalde korting, hoe meer je er kiest hoe meer korting je krijgt.
Ik vraag me wel af of deze ontbundeling van streaming content iets goeds is voor mijn portemonnee. Disney, Netflix, Videoland, NPO+, HBO tezamen is al snel een stuk meer dan het conventionele televisie-abonnement. Daarbij is het maar de vraag of het OF / OF is of EN / EN - ofwel je prijs per maand aan content zal omhoog gaan, als je toegang wilt dan. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het aanbod al zo groot is binnen een Netflix bijvoorbeeld dat ik er eigenlijk qua tijd niet eens een dienst bij kan hebben.

En btw "WarnerMedia zegt dat deze stap om de films gelijktijdig op HBO Max en in bioscopen uit te brengen, is ingegeven door de impact van de wereldwijde coronapandemie." - legger wendbare organisatie, ze zijn dan ruim 15 maanden later dan de uitbraak van de pandemie met de release.
Ach. Ik bracht vroeger ook een vermogen naar de videotheek. Ik vind het geweldig dat we legaal zo veel keuze krijgen.

HBO Max zal in Nederland niet van start gaan mid 2021 denk ik. Ziggo heeft rechten tot eind 2021.
HBO en HBO Max zijn alleen wel andere takken van de sport. Het is nog van de zotten dat er nog geen concrete plannen liggen voor Europa anno 2021.

Ik zou het meteen aanschaffen gezien het aanbod wat er straks op staat.
De HBO-zenders zijn in Europa met wisselend succes ontvangen.

In Scandinavië, Spanje, Portugal en delen van het voormalig oostblok is het relatief succesvol. Daar bestaan tot de dag van vandaag lokale HBO-zenders.

Nederland hoorde ook bij dat lijstje, met drie HBO-zenders. Maar hier vielen de abonneeaantallen erg tegen. Dat is ook de reden waarom Warner uiteindelijk ook in Nederland koos voor een exclusiviteitsdeal met een provider (in ons geval dus VFZiggo). Dat model hanteren ze in de meeste Europese landen (in de Duitsland, Ierland, Italië en de UK met Sky, OCS in Frankrijk, Telenet in Vlaanderen en BeTV in Wallonië bijvoorbeeld). Australië lifte mee op de deal met Sky, waardoor HBO-content daar exclusief voor FoxTel-abonnees beschikbaar is.

Voor NL geldt dat de deal voor vijf jaar is gesloten, is ingegaan op 1 januari 2016 en daarmee eind 2021 afloopt.

Overigens heeft Sky de deal voor haar dekkingsgebied eind vorig jaar verlengd met nog eens vijf jaar. Ik zou er niet van opkijken als HBO Max straks ook weer alleen voor VFZiggo-klanten beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 24 juli 2024 16:29]

Wat wel belangrijk is om te vermelden is dat je in de UK niet per se klant moet zijn van Sky om HBO-content te kijken. Daar kan je ook een abonnement nemen op NOW TV Entertainment waardoor je voor £13 per maand HBO series kan kijken. Hetzelfde geldt voor Australië, daar kan je een abonnement nemen op Binge waardoor je geen klant hoeft te zijn van Foxtel.

Je hoeft dus niet internet of TV van Sky of Foxtel te ontvangen om naar HBO te kijken wat een wezenlijk verschil is met de situatie in NL. Overigens hoop ik dat HBO Max gewoon naar Nederland komt. Ik heb er geld voor over en de content is erg goed. Ik heb al Netflix, Disney+, Apple TV+ en Prime Video maar zolang de content mij interesseert, zal ik er voor betalen (Discovery+ en NPO Start+ zal ik daardoor niet afnemen).
Hey, dat wist ik niet. Ik was in de veronderstelling dat Sky Atlantic echt alleen bij Sky zelf af te nemen is (in tegenstelling tot hun andere zenders). NOW TV is blijkbaar een uitzondering.

Hmmm... toch eens het bekijken waard dan!
Klopt, Sky Atlantic is alleen te bekijken met een Sky abonnement maar NOW TV (ook in eigendom van Sky) is het alternatief als je geen vast abonnement wilt.
Overigens zie ik nu dat Sky in Duitsland en Italië een soortgelijke dienst heeft onder de naam Sky Ticket. In België heeft Telenet Streamz.
Nederland is dus een uitzondering op de regel gezien al deze landen wel alternatieven hebben om legaal naar HBO-series te kijken.
In het gelinkte artikel staat inderdaad dat de huidige direct-to-consumer HBO-apps in Europa worden omgedoopt naar HBO Max. Zie ook de volgende quote:
He shared that, next year, HBO will be upgrading existing direct-to-consumer HBO services in Europe to HBO Max, which equates to doubling the amount of content and adding in many more capabilities.
Er wordt geen woord gerept over landen waar HBO-content alleen bij één internetprovider bekeken kan worden.
Het is dus inderdaad de vraag of wij in 2021 HBO Max krijgen.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 24 juli 2024 16:29]

Dan switch je diensten. De original content die Netflix heeft verdwijnt niet, immers. Je kan dus eenvoudig een maandje hier consumeren, en dan een maandje daar consumeren, en het maandje daarna weer elders. Zo krijg je alles, zonder dat je maandelijke kosten omhoog gaan, toch?

Moet je wel bestand zijn tegen FOMO, overigens, maar dat terzijde.
Nog een dienst erbij, hier zaten we echt op te wachten }>
Dit begint voor de consument wel een heel boeltje te worden.
Want je bent verplicht als consument een dienst af te nemen waarop bepaalde content beschikbaar is? Ik vind het heel positief dat Warner gaat testen wat de impact is van een release zowel op VOD als in de bioscoop, ik ben er zelf van overtuigd dat dit geen negatieve impact zal hebben op de bioscopen, immers is een bioscoop een avondje uit, dat gevoel heb ik niet als ik een film op de bank kijk.
Nee, als consument ben je niets verplicht en kies je dit uiteraard zelf.

Toch vrees ik dat je hier wel een impact gaat van zien in de bioscopen die het nu al moeilijk hebben.

Een avondje film -> ~30€
Een maandje streaming service (incl de film die je eigenlijk wou kijken in de bioscoop)> ->~15€

Het is een persoonlijke voorkeur of je de film in je luie zetel wil kijken of effectief in de bioscoop, maar qua prijs en mogelijkheden heb je meer 'bang for the buck' als je voor een streaming dienst kiest waarbij net die film ingebrepen is.
30 euro voor een avondje bios? Met korting is een bioscoop kaartje hooguit 7 euro.
Meestal ga je niet in je eentje naar de bios en consumeren de meesten wel wat eten/drinken tijdens een film. Hier moet vaak OV/Benzine er ook nog bij :)
zeker!
Kinepolis Belgie, 11.40€ voor volwassene (zonder andere supplementen). Reken daar nog iets van overpriced drank bij en/of snoepjes en dan zit je gemakkelijk rond dit bedrag.

Met een heel gezin een avondje film is bijna even duur als een dag uitstap naar een pretpark, om maar te zeggen.
7 euro voor studenten misschien
Nee hoor ING rentepunten, koop je een pathe midweek voucher voor 7 euro. Kinepolis zelfs 8 euro die hele week geldig is.
De filmmaatschappijen hebben het net zo zwaar als de bioscopen, misschien nog wel zwaarder. Pathe werkt vooral met oproepkrachten en Warner heeft persoon veelal in vaste dienst of op basis van een contract aangenomen.
Nee hoor, je kan niet missen wat je niet hebt. Ze denken allemaal het wiel uitgevonden te hebben, maar realiseren zich niet dat hierdoor juist diensten zullen gaan omvallen ivm tegenvallende cijfers qua omzet en klanten.
Dat omvallen zal nog wel even duren vrees ik. Het voordeel van streamingdiensten is dat ze eigenlijk wereldwijd gewoon kunnen uitrollen. En dat allemaal zonder onderhandelingen met honderden tv-zenders en andere tussenpersonen.

Je gooit iets live en bam direct potentieel een miljard kijkers (gesteld dat de correcte ondertiteling enzo beschikbaar is natuurlijk).

Er zullen er omvallen maar het zullen eerder lokale diensten zijn vermoed ik. In België hebben we nu "Streamz" en ik wens ze veel geluk maar ik twijfel of ze succes zullen hebben. Enkel lokale series aanbieden zal zonder reclame waarschijnlijk niet gaan lukken en internationele series zullen ze nog weinig kansen voor krijgen gezien elke producent zijn eigen streamingdienst opzet.
Het is nu vooral vervelend dat je moet schakelen tussen diverse streamers naast een relatief duur TV pakket. Je zit al snel op een euro of 100, en dan heb je nog niet alles.
Komt HBO max als afzonderlijke dienst naar België, of zullen we Streamz voor lief moeten nemen? Kwalijke evolutie, nóg een streaming service en de facto minder inkomsten voor de bioscoopsector (en het avondje uit richting bioscoop verdween). Inhoudelijk misschien goede evolutie, hbo max levert regelmatig wel puike content af itt bland popcornvertier van de bioscoop
Goede evolutie imo. Al jaren is de home cinema set-up net zo goed als de bioscoop set-up, en ben ik blij dat ik vanaf nu gewoon thuis kan kijken naar mijn content zonder dat ik daarvoor een duur kaartje, met duur eten en drinken, moet kopen. Inmiddels was een bioscoopuitje met twee personen al meer dan een avondje uit eten.

Nog veel belangrijker dan dat, voor mij, is dat de bioscoopervaring ook lang niet altijd even goed is, veel te afhankelijk van wie er om je heen zit en wat ze tijdens de film doen. Variërend van mensen die de hele avond hun voet achter tegen je stoel stampen, tot mensen die door de film heen praten, tot die knakker in je ooghoek die op zijn telefoon zit de hele film.

Same day releases zaten er sowieso al aan te komen, dankzij Corona wellicht wat sneller dan verwacht, maar ik ben er blij mee dat de keuze er eindelijk is.
Ik ben maar voor een aantal films naar de bios geweest (The Lion King, Good Boys, Tenet en Once Upon a Time in Hollywood). Heel veel andere films heb ik gepre-orderd via iTunes zodat ik thuis kan kijken. Once Once Upon a Time in Hollywood echt een film was die in de bios gezien moest worden (naar mijn beleving) maar de andere films had ik beter thuis kunnen kijken.
Ik heb een 65” 4K TV met erg goede speakers. Ik heb alle Marvel en Star Wars-films gekeken op deze TV en het is toch veel fijner om thuis te kijken met eigen goedkopere snacks en geen last van anderen. Ook is de bioscoop erg duur en hoewel ik vaak alleen ga ben je toch €15 kwijt voor 2 uur entertainment. Daarnaast moet je ook nog reizen naar de bioscoop en OV of parkeergeld betalen. Dat allemaal bij elkaar maakt een bioscoopbezoek erg duur.

Disney brengt ook steeds meer films uit op Disney+ (waaronder Soul en Hamilton) maar ook bioscoopfilms staan na 7 maanden al op Disney+ en in sommige gevallen zelfs eerder waaronder Frozen 2. Als ik een film niet direct hoef te zien (zoals Frozen 2) dan wacht ik totdat de film op Disney+ staat zodat ik deze in alle rust kan kijken (zonder kleine kinderen ;))
Als HBO er uit gaat lijkt streamz wel dood. Of gaan mensen blijven voor de "prestigieuze" Vlaamse fictie.
Wanneer gaan ze nou eens beseffen dat we eigenlijk helemaal niet 15 streamingsdiensten willen hebben?.. Ze zullen er vast wel wat op verdienen zo, maar ik denk als er 3 of 4 grote aanbieders zijn die nagenoeg alles hebben, met als unique selling point ze wat eigen producties hebben zoals Netflix, ze veel meer kunnen verdienen.. maargoed. Dat is een utopie die nooit uit gaat komen.
Je kan natuurlijk ook gewoon in januari streaming dienst A doen om een paar series te bingewatchen, in februari dienst B etc. Zie het gewoon als vervanger van de vroegere Videotheek, daar haalde je ook niet elke dag 10 vhs banden, maar zo 1 keer in de week ofzo (althans wij dan). Je krijgt in elk geval tegenwoordig veel meer waar voor het geld. Je moet alleen niet willen dat je continu geabonneerd bent op alle diensten, nergens voor nodig, gewoon hoppen. (Tenzij geld geen rol speelt)
Goed nieuws voor piraten, je kunt er vanuit gaan dat er op release day meteen een webrip beschikbaar is.
Bye bye Streamz, u was een goede kandidaat, maar helaas .....

In de kantoren van Telenet en DPG hebben ze eens luid gevloekt denk ik bij dat nieuws.

Wie maakt de netflix van de voetbal (of sport)? De Premier League? ESPN? Discovery?
Hopelijk dat ook het aanbod met HBO series wordt uitgebreid.

Het begint een aardige lijst te worden al die streaming diensten. Gelukkig hoef je ze niet allemaal af te nemen, maar het zou wel handig zijn als er een soort aanbieder komt, vast bedrag per maand, die alle streams als kanalen aanbiedt waar je simpel langs kan zappen :-)
The Building of a Dynasty

Ik wacht overigens nog op een hybrid streaming dienst.

[Reactie gewijzigd door JDx op 24 juli 2024 16:29]

Goed om te zien dat HBO Max naar Europa komt _/-\o_ . Leuk voor de mensen in de VS dat alle films er op komen te staan. Jammer genoeg niet in europa, maar daar kunnen we een vpn voor gebruiken :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.