NASA weet Marsrover Perseverance uit safe mode te halen

NASA heeft de Marsrover Perseverance uit de safe mode weten te krijgen. De rover ging kort na de lancering in een beschermde safe mode omdat het ruimtevaartuig kouder werd dan gepland. Inmiddels werkt de rover weer naar behoren.

NASA lanceerde de Marsrover donderdagmiddag. Hoewel de lancering succesvol verliep plaatste de rover zichzelf in safe mode nadat die in zijn interplanetaire baan werd geplaatst. Dat gebeurde nadat een sensor in het ruimtevaartuig meer kou detecteerde dan werd verwacht. Dat zou komen omdat het vaartuig zich in de schaduw van de aarde bevond. De rover gaat in dat geval preventief in safe mode, waarbij alleen de basisinstrumenten nog werken.

Het Jet Propulsion Laboratory, dat de rover heeft gebouwd, zegt nu dat de rover sinds vrijdag de safe mode verlaten heeft. "Door de safe mode te verlaten kunnen we doorgaan met onze interplanetaire reis", zegt projectmanager Matt Wallace.

Kort na de lancering bleek ook al dat de communicatie met de rover minder goed ging dan gehoopt. De telemetrie die in de eerste uren werd ontvangen werd niet goed verwerkt. Dat kwam omdat NASA al direct gebruik maakte van de grote antennes van het Deep Space Network om contact te maken met de rover. Die zou te dichtbij zijn voor duidelijke communicatie met het netwerk. Daarvan hadden NASA en JPL echter al gezegd dat het geen probleem zou zijn.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

31-07-2020 • 20:39

118 Linkedin

Reacties (118)

Wijzig sortering
Gelukkig bouwen de mannen en vrouwen van JPL betrouwbare software. Dat zijn echt huzarenstukjes.

O.a. met deze tool wordt de mission critical software gevalideerd.
http://spinroot.com/spin/whatispin.html
kunnen ze beter gaan herschrijven in rust, dan hoef je over veel dingen veel minder hard na te denken, wat wel een nieuwe taal is, maarja weet niet goed of dat voor die instructies baat heeft
Hoewel ik rust een heel interessante taal vindt en de garanties op gebied van memory safety zeker voor dit soort software erg handig is lijkt herschrijven me geen goed idee. De code bij deze software wordt zo uitvoerig gevalideerd over verschillende iteraties van de software dat je al erg sterke garanties hebt hoe betrouwbaar het is. Herschrijven in een andere taal geeft dan eigenlijk alleen maar de mogelijkheid om nieuwe fouten te introduceren.
Op dat level maakt de taal echt heel weinig uit, er worden zoveel (externe) verificatie tools gebruikt...
Wel een goed punt! Maar niet alle fouten zijn natuurlijk buffer overflows enzo.

Rust beschermt je niet tegen code die gewoon niet doet wat het moet doen. Maar het helpt wel om bepaalde klassen fouten te voorkomen ja.
De formal verification die spin toepast lost een hele andere klasse problemen op dan Rust. Bij formal verification kan het gedrag gecontroleerd wordt, waardoor zaken als deadlocks gegarandeerd voorkomen kunnen worden. Ik weet niet hoe ver spin gaat, maar in theorie kan ook gegarandeerd worden dat de software altijd blijft communiceren. Dit soort dingen zijn essentieel als je niet makkelijk fysiek onderhoud kunt plegen bij een probleem.
Er zijn momenten dat hoofdletters cruciaal zijn in een stukje tekst. Dit is zo’n moment.
is dat net zoiets als Jenkins? (https://www.jenkins.io/)
Nee, dat is voor het automatiseren van onder andere bouw- en teststraten. Deze tool zou je in zo'n teststraat op kunnen nemen ;)
Nee, Jenkins is iets heel anders. Misschien ben je in de war met Spinnaker?
Interessant om eens in te duiken, nooit eerder van gehoord. Interessant voor meet- en regelsystemen waar functional safety key is.
Wat moet ik mij nou precies bij een 'safe mode' voorstellen?
Draaien dan alleen de echt nodige apparatuur?
Zoals NASA zelf aangeeft gaat het om een "safe" mode dit dus ook echt veiliger is om in te opereren. De science gaat even op pauze en enkel systeem kritische data wordt op basis van prioriteit verzameld en verstuurd.

Omdat er een lagere temperatuur gemeten werd bij het koelsysteem van de batterij besloot de rover het even rustig aan te doen en zo de belasting en daarmee de kans op schade te minimaliseren. Het voertuig begaf zich in een punt van de missie waarbij voor ruimte tijd geen koerswijzigingen nodig waren. Er werd in een ander artikel gesuggereerd dat onder andere systemen gerelateerd aan navigatie en aansturing uitgeschakeld waren en dat dit een bewuste veilige keus was van het voertuig op basis van het vluchtplan.

Het was vrij snel duidelijk waarom de safe mode ingeschakeld werd en dat de temperatuur uiteindelijk binnen de specs is gebleven. Er is gekozen de normale opstart procedure te volgen met dubbel en triple checks omdat ze geen enkel risico willen nemen. Daarom duurde het relatief lang voordat alles weer up en running was.
Zoals in de tekst vermeld:
De rover gaat in dat geval preventief in safe mode, waarbij alleen de basisinstrumenten nog werken.
Wat zijn de basisinstrumenten bij een gen3 marsrover?
Op mijn Roverola Gen 3 zijn dat de autosleutelvinder, scheerapparaat, en Prinses Leia hologram.
Ik zou je wel een plus willen geven, maarja dan krijg ik weer een waarschuwing.
Geslaagde grap wordt als +1 gesuggereerd dus kan je dat hier rustig doen.
Ja maar nu heb je geklaagd over dat je een waarschuwing kan krijgen, daar kan je ook een waarschuwing voor krijgen :+
damn, lijkt China wel
Zolang het je even vrolijk maakt ben ik al lang blij.
Communicatie, verwarming van bepaalde temperatuurgevoelige onderdelen, het beheer rondom de (nucleaire) powercell, enkele sensoren gevoed houden en zo vergeet ik er vast nog een paar.
Waarschijnlijk inderdaad alleen de satellietcommunicatie en essentiële componenten om het apparaat online te houden.
die rovertjes zijn een leuke eerste stap, mooie fotos en een commerciele boost voor de wetenschap, maar wat ze ook vinden wordt toch in twijfel gesteld. totdat we zelf daar voet aan de grond zetten en met eigen ogen waarnemen wat er is, zal er altijd een kans zijn dat ze vervuild zijn of een fout in de meetapparatuur, etc.

tijd voor een vemande missie naar mars....al een jaar of 50 eigenlijk...mja

maar toch fijn dat die miljarden niet compleet weggegooid zijn deze keer.
Het doel van deze missie is om mars met eigen ogen en up close te kunnen bestuderen. Niet door naar Mars te gaan, maar door een stukje mars naar aarde te halen.

Als je teug leest wat curiosity bereikt heeft zal je zien dat er wel degelijk fundamentele ontdekkingen gedaan heeft.

Het is onherroepelijk aangetoond dat er vroeger water op Mars heeft gestroomd en dit water gemixed was met mineralen en organische stoffen zoals metaan. Op basis van deze bevinden is perseverance nu op weg om de volgende stap te zetten opzoek naar leven.
Klinkt alsof je er onwijs veel van weet.

Here we go, wat zou er gebeuren als we bacterien los zouden laten op Mars?

Oprechte vraag hoor
Ik lees space.com

Er zijn bacteriën op de de buitenkant van de maanlander meegelift. Sinds dien proberen ze biologische vervuiling te minimaliseren. Wat dat voor mars zou betekenen weet ik niet, maar ik verwacht niet dat ze hard zullen groeien.
Ik denk niet dat de bacterien op de buitenkant van de maanlander een serieus probleem zijn, als je bedenkt dat de Israeli's verantwoordelijk zijn voor een crash op een maan, waardoor microben en menselijk DNA verspreid zijn op het maan oppervlak. Of de 100 zakken 'human waste' die door de Apollo missie is achtergelaten op de maan :)

Relevant: https://www.the-scientist...made-it-to-the-moon-66243
Nou dat soort onbemande landers worden juist uitgebreid ontsmet om dit te voorkomen.

Maar inderdaad, zodra er echt mensen rond gaan stampen dan kan je het wel vergeten om het 'clean' te houden. Elke keer de airlock cyclen en je blaft een hoop naar buiten, om te beginnen, en drukpakken die aan de buitenkant aangeraakt en ondergehoest worden enz.
Was het idee van deze missie niet juist een stukje mars veilig te stellen (dus mee terug te nemen naar de aarde) juist voordat mensen voet op mars zetten?
Ik voorzie een Doom (als in.. de game) scenario.. uit de kluiten gewassen bacteriën enzo }>
Oooh noh...

Las net wel ff een artikel dat iemand voorstelde een soort bacterië te sturen welke de ijzer in de grond gebruikbaar te maken.
Grote kans door de straling dat ze het niet zo heel lang trekken; ontbreken van (vloeibaar) water, zuurstof en veel straling maakt het een uitdagende omgeving.
maar wat ze ook vinden wordt toch in twijfel gesteld
Door wie dan?
Ga maar eens kijken bij een willekeurig filmpje van een SpaceX lancering op youtube. De commentaren "spaceflight is impossible", "rockets can't leave the atmosphere" en "it's all CGI" vliegen je links en rechts om de oren. Kritisch blijven en niet klakkeloos alles geloven is één ding maar er zijn blijkbaar ook een heleboel mensen die aan hun eigen (waan)denkbeelden blijven vasthouden, altijd en ongeacht hoeveel feiten je aandraagt. Die gaan dus heus geen bewijs aannemen van een robot die "zogenaamd" op Mars rondrijdt. Waarschijnlijk zouden ze het nog niet geloven als je ze zelf naar Mars zou schieten. |:(

[Reactie gewijzigd door Kurgan op 31 juli 2020 22:08]

Flat Earth society in a nutshell xD
Ah, zo. Maar uit jouw post
die rovertjes zijn een leuke eerste stap, mooie fotos en een commerciele boost voor de wetenschap, maar wat ze ook vinden wordt toch in twijfel gesteld. totdat we zelf daar voet aan de grond zetten en met eigen ogen waarnemen wat er is, zal er altijd een kans zijn dat ze vervuild zijn of een fout in de meetapparatuur, etc.
wordt niet duidelijk welk deel van al deze opmerkingen (er wordt nogal wat beweerd) van jou is en welk deel je semi-sarcastisch leent van de Flat Earth boys.
Nou dat "semi" kun je wel weglaten hoor. De post die je gequote hebt is trouwens niet van mij dus ik weet niet op wie je eigenlijk wilde reageren. Maar mijn verwachting is dat zelfs als we erin zouden slagen om mensen op Mars te zetten, er een grote groep mensen is die zal blijven roepen dat het allemaal door Lucasarts gefaked is of zo. We hebben het over mensen die zelf het experiment met de laser hebben gedaan om de kromming van de Aarde aan te tonen (laserstraal gaat door de kromming van de Aarde ten opzichte van de waarnemer omhoog met toenemende afstand) en dan nog beweren dat de Aarde plat is en dat de laser door een "krachtveld" afgebogen wordt. Door wie en met welk doel weten ze zelf ook niet maar dat het zo is, staat vast. Die ga je dus simpelweg nooit kunnen overtuigen.
Ik was nogal rommelig in mijn reacties, kennelijk, ik citeerde niet uit jouw post, dus vergeet die maar even.
Maar je hebt gelijk, FE'ers gaan erg ver in het ontkennen van ruimtevaart.
Je kan gewoon youtube comments kopen en uit laten sprinkelen over videos met bepaalde onderwerpen.

Met nog wat meer techniek kan je elk gebruikte comment/account in je campagne met engagement koppelen aan een echt persoon om het nog echter te laten lijken en commentsecties compleet over te nemen.

Gaat op voor praktisch elk groot social media platform, tel daarbij op dat er enkele natiestaten zijn die graag interne onrust willen aanwakkeren bij anderen...

Laten we aub niet doen alsof een social media post automatisch een mening van een echt persoon vertegenwoordigd tenzij dat daadwerkelijk is vastgesteld.
Je kan gewoon youtube comments kopen en uit laten sprinkelen over videos met bepaalde onderwerpen.
(knip)
Laten we aub niet doen alsof een social media post automatisch een mening van een echt persoon vertegenwoordigd tenzij dat daadwerkelijk is vastgesteld.
Het alternatief is dat er een organisatie is die bereid is een hoop geld uit te geven met als doel het bestaan van ruimtevaart te ontkennen, en te bewijzen dat de Aarde plat is. Does not compute... De verklaring dat er inderdaad een hoop gekkies rondlopen die dit soort onzin verkopen en geloven is dan vele malen waarschijnlijker.
Of er is een natie die gewoon onrust wil stoken, niet zozeer ruimtevaart ontkennen, maar wel zoveel mogelijk mensen tegen elkaar opzetten, want als en staat interne problemen heeft is die staat niet zo bezig met externe problemen.
Ja en dan is natuurlijk een karretje op Mars waar misschien 0,1% van de bevolking belangstelling voor heeft een uitgelezen kans om verregaande onrust mee te stoken... |:(

Ik denk eerder de Marsmannetjes erachter zitten, ze zijn boos dat we ons speelgoed op hun planeet laten slingeren.
Zoals gezegd, het gaat niet om het onderwerp zelf, het gaat om stoken. Dat kan je automatiseren, jij gaat moeilijk zitten nadenken over motivaties en waarom iemand precies daar, die comment plaatst, maar een bot doet dat honderden keren per minuut en voert gewoon z'n opdracht uit met de instellingen van de operator.

Het is dezelfde drogredenering als wanneer mensen roepen dat ze hun pc/laptop/telefoon niet hoeven te beveiligen omdat er niets te halen valt en ze geen bijzonder persoon zijn. Dat zal de bot die je lopende rekening leegtrekt en kopietjes van je ID bewijzen kopieert echt niet interesseren, je bent gewoon een nummer tussen vele slachtoffers, en samen maken dit soort mensen de betreffende operator alsnog miljonair.
Getuige het feit dat hele groepen de maanlanding ook in twijfel trekken denk ik niet dat de groep die twijfelt wat een rover vindt ineens overtuigd is als we (in hun ogen) zogenaamd mensen daarheen sturen.
Ik kende ooit een meisje wiens vader niet in vliegen geloofde. Is nep. Ach, de man had een goed lopend betonbedrijf en was niet van plan zijn denkbeelden aan te passen, wie maakte hem wat :)
Volgens mij is de hedendaagse meetapparatuur vele malen beter dan onze eigen ogen, ondanks eventuele fouten in de meetapparatuur :)
Ja, maar die zijn meestal niet zo licht en klein dat ze in een mars rover mee kunnen.
Daarom dat hier het doel is stukjes mars mee terug te nemen uiteindelijk.
Astronauten zouden ook meetapparatuur meenemen.
Een deskundige geoloog kan door simpel rondkijken al heel goed inschatten waar interessante metingen te doen zijn, kan makkelijker monsters nemen/ metingen uitvoeren en kan dat veel sneller.
Een bemande missie zal 100 maal duurder zijn dan een onbemande missie, maar wanneer er een paar geologisch goed opgeleide astronauten mee gaan, zou dat 1000 maal meer data op kunnen leveren.
vemande gaat niet gebeuren tijdens ons leven.
Vast wel. Of u moet al in de negentig zijn, maar anders is de kans zeer groot.
Die camera's aan boord van dat ding kunnen heel wat meer waarnemen dan een normaal mensenoog.
Kunnen we Mars ook uitbuiten en leegtrekken tenminste |:(
tja, liever daar dan wat we hier doen.

tenminste geen andere levensvormen die daar de dupe van zijn zoals hier.
Goed nieuws! Stapje voor stapje komt de mensheid dichterbij Mars. Je vraagt je toch af hoe de wereld er over pakweg 200 jaar uitziet. Mars is dan al hoogstwaarschijnlijk een bloeiende kolonie. Wie weet hoe ver we dan al zijn als ras. Zo jammer om dat te beseffen maar nooit echt mee te maken.
Lastig te zeggen. De interesse in Mars zou ook juist weer kunnen afnemen omdat we ons bijvoorbeeld op grote ruimtestations richten. Wie weet. Uiteindelijk hangt het denk ik af van ontwikkelingen in aandrijving. Ik zie geen bloeiende mars kolonie als je elke keer 8 maanden moet reizen eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 31 juli 2020 21:32]

SpaceX wil met zijn interplanetary transport system (ITS) de trip reduceren tot 80-120 dagen. Dat kan door ‘simpelweg’ de bemanning eerst in low orbit te sturen en daarna een ‘tanker’ na te sturen met extra brandstof zodat het ruimteschip weer kan accelereren.

+- 100 dagen lijkt mij best haalbaar. Vergelijkbaar met de oude zeilschepen die handel dreven met zuid Amerika. Al lees ik ook bronnen die 6maanden vooropstellen. Dat is al een stuk langer. Ik ga er ook vanuit dat je je nuttig kan bezig houden door te studeren en opleidingen te volgens die je terplaatse nodig hebt.

Mogelijk nog belangrijker: per vlucht kunnen ze 420ton cargo meenemen. Als je zo 10x naar Mars vliegt kan je al een grote kolonie bouwen.

Het grote probleem is dat we niet goed weten welke mineralen vrij toegankelijk zijn voor ontginning en verwerking. Daarom dat deze robotmissie zo focust op mineralen en bacteriën.

Er is wel veel ijzererts maar buiten enkele meteorieten moet dat nog stevig bewerkt worden. (Al zit er hopen ijzer in de rotsen en vele andere mineralen het is niet direct bruikbaar, ook water is niet direct beschikbaar omdat het bevroren zit op de vrij ontoegankelijke polen)

De kans is dus groot dat we eerst nog vele robot missies nodig hebben om een giga colonie uit te bouwen. Maar het financieringsplan Van Spacex is wel deels gebaseerd op inkomsten van ruimtetoerisme. Ik vermoed rijke stinkerts die eens iets zot willen doen:) Hoe dan ook, 3,6 of 8 maanden, we zullen er de komende 50jaar heenreizen met de honderden mensen en honderd duizenden tonnen cargo. Al verwacht ik geen massatoerisme :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 1 augustus 2020 07:50]

Dan moet je de Mars trilogie van Kim Stanley Robinson lezen, een fantastisch relaas over de kolonisatie van Mars. Absolute aanrader!

[Reactie gewijzigd door Bong_Marley op 31 juli 2020 22:55]

Denk je? Er zijn hier ook flinke stukken woestijn waar je kunt oefenen. Met al het geld wat in een Mars kolonie wordt gestopt kun je een flink land aanschaffen en kolonie spelen zonder de planeet af te hoeven.
Dan heb je het gekoloniseerd met bacteriën. Tja en dan?
Mars terraformen gaat niet lukken, je kan wel zuurstof uit het ijs halen maar de planeet kan geen atmosfeer vasthouden door gebrek aan een magnetisch veld dat beschermt tegen zonnewinden.
Ik denk dat The Expanse wat dat betreft wel een een mogelijkheid zou kunnen zijn (vnl 1e seizoen). Mensen die in de asteroïdengordel werken en op aarde niet kunnen staan doordat ze in lage zwaartekracht zijn geboren. Komt vanzelf als ruimtevluchten toegankelijker worden en er genoeg te halen om belachelijk veel geld te verdienen blijkt te zijn.

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 1 augustus 2020 01:48]

Ondanks alles is Mars geen pretje. Droger dan de Sahara, kouder dan de zuidpool, meer straling dan chernobyl en dan nog de ijle lucht..

En internet is er vast heel traag!
En internet is er vast heel traag!
Dat wordt internet op Mars zelf. Anders is je ping 3 tot 22 minuten :P
soort skynet? :-)
Geen probleem voor richard stallman. Die gebruikt email als browser - doet via email een verzoek voor een webpagina naar een server die ie daarvoor heeft, die daarna de pagina naar hem emaild zodat hij hem later op zijn gemak kan lezen. Tja.
En wat te denken van 35% zwaartekracht? Als daar mensen worden geboren, wil ik niet weten hoe die eruit gaan zien :X
Er zijn zelfs jammergenoeg een hele hoop indicaties, zoals experimenten met ratten, dat zoogdieren niet succesvol geboren kunnen worden onder andere omstandigheden dan 1 g, en dat ontwikkeling van een baby ook absoluut niet goed zou gaan bij minder. Dus tenzij we moeder en kind in een vomit comet achtige kermisattracties op willen sluiten op mars, ben ik bang dat er geen mars babies komen in de nabije toekomst.
Ons DNA zal zich waarschijnlijk niet zeer snel aanpassen dus op korte termijn waarschijnlijk niet veel anders.

Voordat we echter veranderingen zien zijn we waarschijnlijk toch al een paar generaties verder.
bot dichtheid wordt in ieder geval wel een stuk lager, want dat effect zie je al bij iemand die wat langer in lage zwaartekracht verblijft
het is totaal niet bekend of dit effect ook optreed bij lage zwaartekracht (Maan Mars) of alléén in 0
(Micro zwaartekracht) zwaartekracht, dat is dus dus een stukje kennis wat een maanbasis ons op korte termijn kan verschaffen
Er zijn nog genoeg mogelijkheden in die 200 jaar dat de mensheid zichzelf op de een of andere manier de nek omdraait waardoor het de vraag is of we ooit een succesvol programma zullen hebben om andere planeten te gaan bevolken.
Klopt r kan veel gebeuren maar helemaal de nek om draaien geloof ik niet.
Mocht een kolonisatie echt ooit succesvol worden, hoe lang zal het dan duren tot er een oorlog tussen de twee planeten zal plaatsvinden..?

Buiten dat het simpelweg wetenschappelijk gezien interessant is, zie ik eigenlijk nog geen grote voordelen in het koloniseren van een andere planeet op lange termijn.
Over enkele duizenden jaren zal de zon "ontploffen" dan kunnen we maar beter weg zijn :)
Enkele duizenden is nogal een understatement :)
Inschatting is over één miljard jaar...
Goed nieuws! Stapje voor stapje komt de mensheid dichterbij Mars. Je vraagt je toch af hoe de wereld er over pakweg 200 jaar uitziet. Mars is dan al hoogstwaarschijnlijk een bloeiende kolonie. Wie weet hoe ver we dan al zijn als ras. Zo jammer om dat te beseffen maar nooit echt mee te maken.
Een kolonie opbouwen kunnen ze beter uittesten op de maan. Veel dichterbij want maar ongeveer 2 dagen reizen.
Wel, gezien het 50 jaar geleden is dat we nog op de maan waren, vrees ik dat over 200 jaar nogal kan tegen vallen...
Hopelijk hebben ze wel "Safe mode with networking support" gekozen!
Ik hoop echt dat ze de 41ste rover Ali Baba noemen. Helaas is dat nog wel even wachten :+

Sorry meer zinnigs heb ik niet te vertellen. Have a nice weekend.
Als ik zo’n grap maak dan vragen mijn kinderen om geadopteerd te worden.
Zie ik dit een beetje als de ESC of F2 knop om in je bios te raken als laatste redmiddel?
NASA heeft de Marsrover Perseverance uit de safe mode weten te krijgen.
Dat klinkt alsof er twijfel over was, maar het is standaard procedure.
Het was ook voorzien (alhoewel niet zeker) dat ie in safe mode zou gaan doordat ie door de schaduw vd Aarde ging.
Modeling by the team predicted something like this could happen during eclipse
https://blogs.nasa.gov/ma...e-healthy-and-on-its-way/
miereneukmodus:

de reis naar mars was zoizo wel doorgegaan, newton's wetten blijven van toepassing, ongeacht de staat van de computer...
Wat hebben Newton's wetten ermee te maken?

De rakker van de rover is nu volgens mij nog niet in de baan die hem op de juiste plek gaat brengen. Als de computer het niet meer had gedaan weet ik niet of ze de koeraanpassingen nog wel hadden kunnen/willen doen.
de rover is in safe mode, niet de "shell", die heeft de electra, raketten en zonnepanelen aan boord voor de reis. de rover doet nog relatief weinig. daarom is het ook totaal geen probleem.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetten_van_Newton

[Reactie gewijzigd door flippy op 31 juli 2020 21:40]

Ik bedoelde meer dat als we niets doen en 'de wetten van Newton' hun gang laten gaan, de raket met rover en al Mars gewoon voorbij schiet.

En daarbij is het twijfelachtig of ze nog koerscorrecties gaan doorvoeren als de rover stuk zou blijken. Je wilt niet dat hij gewoon op Mars te pletter slaat.

[Reactie gewijzigd door Robbaman op 31 juli 2020 22:16]

we willen het niet natuurlijk, maar mijn punt blijft dat de rover wel bij mars komt, ongewacht of de computer werkt of niet.
Het wordt ook op een verwarrende manier opgeschreven zodat men gaat denken dat die raket in safe mode staat.
Een beetje bij sturen kan toch nog wel eens nodig zijn. Het zal niet de eerste missie zijn die na een korte ruimte reis een ongeplande terugkeer naar aarde maakt, gevolgd door een rapid disassmbly in de dampkring.
bijsturen word gedaan door de "shell", die werkt gewoon.
Een artikel van space.com wordt suggereerde van niet. Een woordvoerder zegt dat ze geen haast hadden om perseverance uit safe mode te krijgen omdat het voorlopig nog rechtuit zou vliegen. Dit impliceert dat ze wel haast zouden hebben als ze een koers correctie uit zouden willen voeren.
Mierenneukmodus: sowieso.
je bent nog een paar vergeten. ;) O-)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee