Microsoft stopt met Cortana-apps en -integraties

Microsoft stopt de ondersteuning voor alle third-party-apparaten en -software waar Cortana op draait. Het bedrijf stopt daarnaast ook met de iOS- en Android-apps van de stemassistent, en de versie op de Surface Headphones.

Op 7 september van dit jaar stopt de ondersteuning voor alle third-party-skills voor Microsofts stemassistent, schrijft Microsoft. Begin volgend jaar stoppen ook de iOS- en Android-apps voor Cortana, en in januari van dat jaar is de assistent ook niet meer te gebruiken op de Invoke-speaker van Harman Kardon. Voor dat laatste zegt Microsoft dat het in gesprek is met de fabrikant om te zorgen dat gebruikers via bluetooth muziek kunnen blijven streamen.

Cortana verdwijnt ook van de eerste generatie Surface Headphones. Vanaf begin 2021 kunnen gebruikers de assistent niet meer activeren, of gebruiken om muziek te spelen of te bellen. Gebruikers kunnen Cortana wel blijven gebruiken als ze de Headphones koppelen aan een pc met Windows 10, om op die manier een nieuwe versie van de assistent te gebruiken die beter werkt met Outlook en andere Office-apps.

Microsoft zegt dat het in de toekomst een slimme assistent wil integreren in Microsoft 365. Cortana zou daarvoor als losse app niet meer geschikt zijn. Microsoft zegt dat de features maar door weinig mensen gebruikt werden. Het bedrijf verwijst gebruikers naar features in andere software waar Cortana nog wel te gebruiken is, zoals in Windows 10 en Outlook. In de toekomst zou ook de Teams-app ondersteuning voor Cortana krijgen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

31-07-2020 • 20:13

151 Linkedin

Reacties (151)

151
144
73
7
0
57
Wijzig sortering
De hoeveelste keer is't nu dat Microsoft zijn gebruikers in de steek laat? Het is al veel te vaak voorgevallen.
Je kan een product met een zeer klein marktaandeel niet blijven ondersteunen. Cortana was een goed idee maar kan het niet winnen van Alexa, Siri of Google Assistent. Dan kan je er geld in blijven steken maar dat haalt niet zoveel uit als het niets opbrengt. Ook andere bedrijven staken diensten als het marktaandeel te klein is en niet groeit, als het te verlieslatend is. MS is daar echt niet alleen in.
Het punt bij microsoft is, dat ze het soms niet lijken te winnen. Ze zetten op halve kracht in en daarna vragen ze zich af waarom het niet wordt geadopteerd. Cortana is nog in een heleboel landen, inclusief de onze niet in de standaardtaal beschikbaar.
Als je inzet op een aantal gebieden, terwijl de rest voor de wereld gaat, dan verlies je. Alsof je met 6 spelers een voetbalwedstrijd gaat spelen.
typisch Microsoft. Ze leggen iets te veel vertrouwen in het feit dat de community wel vanalles zal ontwikkelen... niet dus blijkbaar. ( omdat ze er te laat mee komen en de community bij de concurrentie al minder effort moet doen ook , ander idem voorbeeld, hun Windows Store en de apps voor hun Smartphones )
Apple volg ik niet zo maar Google is op dit punt niet veel beter. Google draait ook regelmatig apps of diensten de nek om
Lekker origineel. De site is misleidend, want zelfs services die een andere naam hebben gekregen zijn ineens killed by Google. Beetje flauw.
Cortana, één vd. zaken waar ik geen behoefte aan heb. Kan me geen user case voor de geest halen waarin ik die zou willen gebruiken. Maar misschien hebben sommige medetweakers een suggestie?
Het idee van een assistent in je computer is in theorie super, zeg ik als fervent Alexa-gebruiker. Het was gewoon jammer dat het zo slecht werkte, als het deed wat het beloofde, en je kon er direct een mail mee versturen zonder je toetsenbord en muis, dan leek me dat ideaal.
Ik vind ze allemaal slecht werken eigenlijk. Ik heb ze allemaal wel een tijdje gebruikt. Google Assistent, Siri, Alexa, Bixby, Cortana... Ze zijn allemaal ontzettend gescript, er zit geen enkele 'intelligentie' in. Als je iets niet precies zegt op een manier waarop hij het verwacht, dan snapt 'ie het niet. Opvolgende vragen kan je helemaal vergeten. Denk aan "Hoe laat is die meeting met Tijs vanmiddag"? <Om 3 uur> "Okee en waar is die ook alweer"? <Bij Tweakers in Amsterdam, je kan maar beter over 15 minuten vertrekken want er staat een hoop file!>. Maar nee, zo werkt dat niet. Ten eerste is bij geen enkele assistent de beschrijving "Die meeting met Tijs" niet voldoende om te begrijpen welke ik bedoel, ondanks dat er geen andere met die voornaam als deelnemer in mijn adresboek staat. De opvolgende vraag kan je al helemaal vergeten. Dan moet je het hele riedeltje weer opnieuw zeggen. Automatische hints gevend op basis van mijn gebruikelijke gedrag? Totaal niet.

Dat soort dingen zou ik verwachten van een 'assistent' maar die kan je gewoon vergeten. Ik had inmiddels veel meer verwacht van de AI techniek, dit is gewoon een heel legertje programmeurs dat allerlei mogelijke zinnetjes loopt te scripten. Hij leert ook totaal niet van me. Als ik 3x achter elkaar wat vraag en altijd een andere vraag daarna stel, zou hij dat op een gegeven moment uit zichzelf moeten doen. Tot de tijd dat het echt leert, vind ik het maar een gimmick en niet echt een waardevolle functie.

Ik spreek wel heel goed Engels (15 jaar in Engelstalige landen gewoond) dus dat is het probleem niet (en met de daadwerkelijke herkenning zie ik ook weinig problemen, zeker met de assistenten die ook accenten begrijpen (bij mij vooral Iers ;) ).

Overigens vond ik Siri wat 'slimmer' dan Alexa (waarschijnlijk gewoon beter gescript), en de spraakherkenning vergelijkbaar. De enige keren dat ik problemen had met herkenning zat ik in de auto door de carkit te praten.

Cortana was op beide gebieden inderdaad wat minder. De rest vond ik nog wat middelmatiger (zeker die van Google tot mijn verbazing, maar ik moet zeggen dat het alweer een jaar of 3 geleden is, want ik heb inmiddels Google vrijwel helemaal vaarwel gezegd).

Ik vind het een mooie techniek hoor, maar het AI aspect moet echt aangezwengeld worden, en dat zie ik helemaal niemand doen. Geen van deze diensten zijn significant verbeterd in de laatste paar jaar, op dat gebied. Geen wonder dat weinig mensen het gebruiken. En er zijn natuurlijk op privacy gebied enorm veel missers gemaakt door zowat elke partij.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2020 22:20]

De echte kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen. Er wordt nu gebruikgemaakt van algoritmes die patronen herkennen. Na verloop van tijd leren die algoritmes wel wat meer, maar dat zijn voornamelijk algemene zaken. Kennis van meerdere kanten combineren is haast onmogelijk. Goede onderscheidingen maken van meerdere betekenissen van een woord is ook haast onmogelijk.
Het herkennen van dialecten is wel mogelijk, maar kan erg lang duren. In theorie moet AI in staat zijn om uit een aantal basistalen ook meerdere talen te leren. In aangrenzende taalgebieden bestaan immers dialecten met kenmerken van beide talen.
Op dit moment is de rekenkracht voor AI nog een beperkende factor. Wanneer de rekenkracht voldoende is om meer klanken met elkaar te vergelijken en er algoritmes worden toegevoegd die klank afwijkingen van hetzelfde woord beter kunnen herkennen en die ook in dialecten kunnen rubriceren komen we een stap dichter bij de intelligentie. Als daar ook nog grammatica herkenning aan toegevoegd wordt, dan kan je echt van het leren van talen spreken.

Voorlopig moeten we het doen met Siri, Alexa en Googel Assistent, waar scripts inderdaad zoeken naar een aantal kernwoorden en op basis daarvan gewoon de eigen database en eventueel het internet afzoeken om een passend antwoord te kunnen geven. Uit de Wiki artikelen worden wel nieuwe woorden geleerd, maar dat gaat eigenlijk tergend langzaam.
Nou, op andere gebieden gaat het wel sneller. Zie bijvoorbeeld Google Translate. In het begin was dat echt puur woord voor woord, van dat steenkolen engels :) Nu bakt hij er echt wat van. Ik ben zelf Spaans aan het leren en ik merk erg dat hij bij korte zinnen al snel naar de context kijkt en ook begrippen die redelijk 'straattaal' zijn, toch goed weet te vertalen.

Bijvoorbeeld: Typ: "Pavos". "Turkeys" zegt hij. Inderdaad, dat zijn kalkoenen. Maar: typ "Cuesta cien pavos" en je ziet het meteen veranderen in "Costs a hundred bucks". Inderdaad! De term "pavos" betekent ook iets als "pegels" in het Nederlands. En dan gebruikt hij ook nog eens de informele term "bucks" in plaats van iets als "euro's" om te benadrukken dat het een informele term is, daarbij de stijlvorm van de zin gelijk houdend. Een menselijke vertaler zou het niet beter doen.

Dit moet haast wel van AI afkomen. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dat tot in zo'n detail hebben lopen scripten. Ik heb meer het idee dat de interesse van de grote bedrijven in hun spraakassistenten een beetje weggevallen is en er daardoor niet zoveel meer aan ontwikkeld wordt (zie deze aankondiging van Microsoft immers).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2020 23:23]

Het zou goed kunnen dat het een combinatie is van scripts, ai en menselijk toedoen, je kan bij Google translate namelijk wel suggesties doen. Ik vermoed dat veel mensen dat wel eens doen.
Google Translate is in 2006 gelanceerd en maakte toen gebruik van Statistical Machine Translation. In 2016 zijn ze begonnen talen over te schakelen naar Neural Machine Translation. Hoe meer materiaal (e.g. boeken) in beide talen beschikbaar zijn hoe beter dit toegepast kan worden, er is een minimale hoeveelheid materiaal nodig om het uberhaupt toe te kunnen passen.

Als je een uurtje de tijd hebt is dit artikel een ontzettend interessante long-read van de New York Times over het onderwerp. @GekkePrutser Toepasselijk is de titel "The Great A.I. Awakening".
Bedankt! Ik zal het lezen.

Ik had het zelf inderdaad dus ook al opgemerkt, maar niet zo plotseling. Ik dacht dat het een langzamere transitie was geweest.
Google translate werkt aardig en het leert ook wel iets (voornamelijk van de suggesties van anderen). Toch levert het maar heel beperkt bruikbare vertalingen op. Een menselijke vertaler door het vele malen beter.
Translate werkt met tekst input (eventueel via een externe speach to text engine), waardoor uitspraak verschillen (dialect) al uitgesloten is.
Af en toe gaat straattaal heel aardig, maar soms is het om je krom te lachen. Het geeft wel aan wat er nu met AI op taalgebied mogelijk is. Het is beperkt, maar het leert wel bij.
Het is ook niet bedoeld om een menselijke vertaler te vervangen. Maar meer om ad hoc simpele dingetjes te vertalen. En het is goed genoeg om een krantenartikel te vertalen. Niet perfect, maar je weet wel waar het over gaat. Ik zou mijn contracten er niet door laten vertalen....
Haha, dit is zo herkenbaar. De broer van mijn vriendin woont in Spanje en spreekt vrijwel geen Engels (Nederlands al helemaal niet op enkele woorden, zinnen en begrippen na).

We begrijpen elkaar redelijk maar zodra de grotere gesprekken komen zitten wij beide met de telefoon in de hand. :P

Google Translate werkt heel goed en eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Tijdens het typen zie je de tekst veranderen en het gebeurt niet vaak dat er een echt slechte vertaling tussen zit.

Voor Spaans werkt het goed. Met Pools is mijn ervaring anders. Mijn vriendin is Pools en hoewel communicatie redelijk in het Nederlands en heel goed in het Engels gaat communiceer ik ook in het Pools met haar.

In dat geval doe je er goed aan om hele korte zinnen te gebruiken en goed op interpunctie te letten. De Poolse zinsopbouw verschilt aardig t.o.v. onze taal en Google Translate verslikt zich daar vaak in.

Als ik een lang bericht naar haar stuur (een paar alinea's bijvoorbeeld) dan doe ik dit bij voorkeur in het Engels zodat ik zeker weet dat de vertaling correct is. :)
Spaans naar Engels (en andersom) werkt behoorlijk goed. Wat ook logisch is als je ziet waar het ontwikkeld is :-)
Maar bedoel je dan Spaans (Spanje) of Spaans (Latijns-Amerika)? Want Google zit in de VS en hoewel Spaans daar ook erg gebruikelijk is, gaat het daar om Spaans (Latijns-Amerika), wat op sommige vlakken best wel verschilt qua uitspraak en betekenis van woorden t.o.v. Spaans (Spanje).
Vreemd, opvolgende vragen werken bij mij met Google Assistant eigenlijk best prima. Ik gebruik dan wel de Engelse variant, had het gevoel dat deze in het Nederlands namelijk een stuk dommer is.
Okee, zoals ik zei heb ik die het langst geleden geprobeerd (3 jaar). Wel in het Engels overigens.

Ik zal hem nog eens proberen, want ik ben op zich wel benieuwd naar de voortgang hierin.
er is onwijs veel veranderd in 3 jaar.. althans bij google assistant, er is zoveel meer beschikbaar gekomen qua features en informatie dat hij je kan geven, zeker in het engels. Toen ik hem net kreeg op mijn smartphone was er inderdaad weinig aan. Nu kan ik zeggen dat google assistant wel de beste is, je kan doorvragen, je kan snel dingen veranderen of informatie opvragen. Iets wat bij cortana niet lekker verloopt. Het is natuurlijk handig voor slecht ziende om een pc te kunnen aansturen via een Ai zoals cortana maar daar is het volgens mij niet helemaal voor bedoelt, op een pc zie ik het nu er ook niet van, echter een google home device of alexa werkt meer dan prima voor de dagelijkse agenda afspraken, weer, verkeer en herinneringen etc.

maar ze zijn er nog lang niet, ik heb inderdaad ook niet het idee dat het intelligent is en met je mee ontwikkeld, volgens mij krijgt iedereen vrijwel identieke ervaring en is het niet zo persoonlijk als dat ze zeggen.
Dat persoonlijke gedeelte zeggen ze alleen zodat je keurig al je opnames verstuurd
3 jaar is een eeuwigheid voor dit soort software. Het verbetert echt wekelijks.
Ik herinner me Cortana nog van op m'n Windows 10 Mobile (aka Windows Phone) dat hij vragen kon beantwoorden als wie is de president van land X, waarna je kon vragen wat de naam van z'n vrouw was (lang voor Google dit begreep).

Microsoft heeft dus vaak wel goede producten maar kan het zelden afronden wat spijtig is.
Helaas ben ik ook best teleurgesteld in de Google assistent op de Home. Ik gebruik het voornamelijk voor smart verlichting, maar iets simpels zoals: "Zet het licht in de badkamer en gang aan" kan die al niet verwerken.. Of "zet het licht in de keuken over 5min uit" is ook al onmogelijk voor de assistent.. |:(
maar iets simpels zoals: "Zet het licht in de badkamer en gang aan" kan die al niet verwerken.. Of "zet het licht in de keuken over 5min uit"
Ja precies! Heel bekend! Dit had ik exact met Alexa ook. Dit is wel de enige assistent die ik daadwerkelijk aan mijn domotica gekoppeld heb gehad.
Ik gebruik Google, maar dan ook uitsluitend in de auto, maar het is goed te doen hoor. Je kunt vragen naar die afspraak met Thijs en je de afspraak tonen. Je kunt ook vragen waar je de afspraak hebt, maar vervolgens moet je zelf inderdaad uitvogelen hoe laat je moet vertrekken. Toch is er wel een functie die je waarschuwt om tijdig te vertrekken, ik heb hem ooit gebruikt, moet alleen even kijken hoe en wat. Perfect is het zeker niet, maar het werkt zonder dat ik me in allerlei bochten hoef te wringen.

Het opmerkelijke is dat als je generieke vragen stelt die Wikipedia style zijn, dan krijg je wel opvolgende antwoorden:

- Wie is de president van de VS
- Wanneer is hij geboren
- Heeft ie kinderen?

Gaat prima bijvoorbeeld.
AI is echt wel goed en wordt snel beter, maar onze tolerantie voor fouten is gewoon heel erg laag.

Als ik een zin dicteer en AI schrijft deze uit, dan is het indrukwekkend als dat voor 95% goed gaat. Op zich zelf is dat technisch gezien een prestatie.

Maar niet goed genoeg. Als je een AI alsnog voortdurend moet controleren en corrigeren is het uiteindelijke nut verloren, en kun je het beter zelf doen.

Ik zou zeggen, koester deze tijd nog want zodra AI dit soort dingen echt feilloos gaat doen, gaan er ineens heel erg veel mensen overbodig worden.
Kan allemaal zijn, maar ik heb een vriendin die slechtziend is, en die gebruikt heel graag Siri. Mijn vader was ook vrijwel blind, en voor hem was dit ook allemaal ideaal geweest.
jij vind het in theorie super. Ik vind het helemaal niets.
Voor mij is cortana alleen maar een extra service die cpu cycles zit te eten voor 0 resultaat. Ook al was het een alexa of google assistent geweest die veel beter had gewerkt had het van mij ook niet gehoeven.

Het voorbeeld wat je noemt lijkt me dan ook erg magertjes. Een mail sturen doe je gewoon vanaf je telefoon als je niet in de buurt bent van een pc? Evt zelfs met google assistent als dat je ding is.
Het gaat om gebruiksgemak.

En meningen mogen verschillen. Ik denk dat er weinig features zijn waar iedereen gebruik van maakt, maar dat betekent niet dat het er niks te zoeken heeft.

Cortana kun je gewoon uitzetten, mijns inziens is dat een vereiste voor dit soort functies als ze door je strot geduwd worden. Op die manier kunnen mensen als jij en ik het gewoon uitschakelen.
Er zijn ook mensen die slecht een toetsenbord en muis kunnen gebruiken, voor die mensen maken de virtuele assistants het leven een stuk handiger.
Cortana had op een pc voor deze mensen een uitkomst kunnen zijn. Als een assistant op meerdere apparaten staat, zoals het gepland was, kan data ook van je telefoon naar de pc stromen en terug.
Je klinkt wel een beetje als die mensen die in de jaren 90 zeiden "een mobiele telefoon?! Waarom? Heb thuis toch een telefoon?" ;)
Dat thuis een telefoon hebben had ook een voordeel. Nu verwacht iedereen dat je altijd bereikbaar bent en bijna direct reageert. Dat terwijl je hem soms gewoon niet hoort, even geen zin hebt, hem vergeten bent.
Je kan mensen anders prima aanleren dat niet te verwachten door wanneer het ongelegen is gewoon niet te antwoorden hoor.
Precies. Ik snap ook nooit zo goed dat mensen het gevoel hebben dat ze snel moeten reageren. Ik heb dat alleen als er specifiek iets speelt waar ik alert op moet zijn.
Zo kun je elk stukje nieuwe techniek verdedigen natuurlijk, maar maakt het niet opeens waar voor Cortana. Er zijn ook genoeg voorbeelden te noemen die iets minder succes hebben gehad dan de mobiele telefoon. ;)

[Reactie gewijzigd door Platpoot op 1 augustus 2020 08:17]

Anoniem: 176636
@TijsZonderH31 juli 2020 20:49
De Cortana mogelijkheden binnen M365 blijven (sterker nog daar wil men nog meer op in gaan zetten) Het gaat om de devices die stoppen en Cortana als losse dienst ala Alexa of Siri
Ja dat zou gaaf zijn denk ik. Ik heb het geprobeerd toen Windows 10 net uit was maar toen werkte het nog te slecht, maar inmiddels al lang niet meer naar gekeken.
Apple heeft Siri.

Eerst alleen op de iPhone later geïntegreerd in osX, Apple TV enz.
Ik moet zeggen, het was grappig zag er de noodzaak niet van.

Nu in de auto Siri speel Coldplay af. Hoppa Coldplay, Siri zet een afspraak in de agenda voor 17 augustus 10 uur. Auto moet naar de garage

Ik moet zeggen voor veel simpele handelingen is het een uitkomst. Ms heeft het alleen niet door gepakt.
Dat heeft MS zeker wel, alleen vielen eco systemen om (Windows phone) en op de bestaande ecosystemen waren Siri en Google Assistsnt al aktief. Cortana kon op die systemen ook lang niet zo diep integreren. Niet een fout van Cortana, die wordt op dat punt gewoon tegengehouden door het OS

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 31 juli 2020 21:55]

Hebben we nog steeds dat hologram nodig dat daadwerkelijk een beeld van Cortana produceerd en kijken hoe snel mensen overgaan
Als je kijkt wat een app als Tasker zonder root al op Android allemaal kan, denk ik niet dat toegang op Android de belemmering is geweest. Op iOS wel uiteraard.
Misschien heeft Microsoft het met Cortana niet laten zitten, maar dat heeft men op het gebied van mobieltjes weldegelijkgedaan, daar hadden ze veel beter op moeten zitten, want de basis is/was uitstekend. Mede daar door hebben we nu een Apple en nu ook eindelijk Google die updates beter in hebben ingeregeld, al hoe wel er bij Google nog wel wat meer mag gebeuren naar verschillende fabrikanten.

Helaas hebben derden (ontwikkelaars) Windows Phone links laten liggen, maar Microsoft zelf heeft dit ook gedaan, door intergartie met eigen systemen als laatst voor hun eigen toestellen/ Mobile OS te regelen, zoals bijvoorbeeld intune op de zakelijke markt. Zo ken ik een organisatie die vervroegt duiende toestellen vervroegt heeft afgeschreven om massaal over te gaan naar de iPhone (Android is in die omgeving een big no-go).
Het idee was, denk ik, om tegen Windows/Cortana te kunnen kwebbelen zoals men dat doet met Siri en Alexis. Alleen heeft Microsoft niet genoeg marktaandeel met tablets/mobile/smart home om dat goed uit te verf te laten komen.
Ik denk dat Amazon/Apple/Google integratie van Cortana alleen toe zouden staan als die clubs ook meer integraties zouden krijgen in Office/Windows/Azure en dat Microsoft daar geen zin in had. Dat laatste is een theorie - geen bewijs voor.

In Windows (als OS) iets doen is lastiger te verwoorden omdat wat je daar doet een stuk abstracter is dan het weer lezen, iets bestellen of een WhatsAppje sturen. Ik heb binnen het Microsoft ecosysteem veel visuele feedback/input nodig wat zich niet makkelijk laat vervangen door spraak feedback.

Ook ligt de drempel voor succes denk ik een stukje hoger door het Azure succes. Als je een project vergelijkt met dat succes, dan heb je grote schoenen om te vullen :+

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 31 juli 2020 20:32]

In Android is het toch prima mogelijk om dingen te integreren? Het is een open ecosysteem.
Een simpele use case is de zakelijke wereld waarbij een digitale (voice) assistent de overhead van o.a. mails probeert op te vangen. Dat is ook meteen de reden waarom ze het naar O365 brengen. Nu al krijg ik meldingen van crotana i.v.m. het opvolgen van mails of voorbereiden van meetings. Helaas zijn de meeste reminders van cortana tot op heden gewoon false positives.
Cortana kan geen koffie voor mij schenken en naar mijn bureau brengen, dus zie het praktisch nut er ook niet van. :+
Ik gebruik Cortana dagelijks in de keuken. Heb zo'n Harman kardon speaker. Fantastisch geluid voor zo'n klein ding. En superhandig om muziek te besturen tijdens het koken en timers te zetten.

Hoop wel echt dat er Bluetooth bediening komt. Dan is het iig nog iets.
Bij ons is op kantoor de policy, Cortana meteen uitschakelen van de taakbalk. Dan weten de eindgebruikers dat die zut er niet op zit en ook niet om vragen.
Ik vond Cortana op mijn Windows Phone fantastisch werken! Veel beter dan die Google Assistent die het nu zo nu en dan opeens doet. Cortana buiten de Windows Phone vond ik altijd een beetje raar. Tegen de telefoon praat je sowieso al, maar ik ga toch niet tegen mijn desktop of laptop praten!?

Mijn huis is niet zo smart. De verwarming doet het goed genoeg op zichzelf en de lampen lukken me ook wel. Ik kan me wel voorstellen dat het tof is om tegen je huis te praten en Cortana zou ik dan wel geinig hebben gevonden.
Ik vond Cortana op mijn Windows Phone fantastisch werken! Veel beter dan die Google Assistent die het nu zo nu en dan opeens doet. Cortana buiten de Windows Phone vond ik altijd een beetje raar. Tegen de telefoon praat je sowieso al, maar ik ga toch niet tegen mijn desktop of laptop praten!?
Hoezo niet? In de serie "Whiz Kids" uit de jaren 80 praatte Richie al tegen z'n computer Ralph.
Omdat mijn collega's en kids dan helemaal geen rust meer hebben.
Je hoeft dan toch niet constant tegen je computer te praten? Het is toch geen psychiater? (Althans, nog niet).
Kijk, ik gebruikte Cortana op mijn telefoon om een app te openen, een timer te zetten, te navigeren... Voornamelijk dingen in de auto eigenlijk. Ik vind het best fijn om tegen mijn telefoon te kunnen toeteren dat hij mijn vrouwlief mag gaan bellen omdat ik weer eens in de file sta (en iets te laat ben vertrokken)

Op een desktop/laptop en alles waar ik toch al met mijn vingers aan zit, zie ik het nut er simpelweg niet van in. Ik heb een tijdje Dragon gebruikt om te kunnen dicteren in plaats van overtypen... Het werkt voor mij gewoon niet.

Als ik aan het koken was en mijn vingers onder de dooie beesten zaten kon ik tegen mijn telefoon roepen: "Cortana! Set alarm in ten minutes!" en ik kon ondertussen verder met waar ik mee bezig was zonder de kookwekker te voorzien van dodelijke ziektes.

Wat moet ik tegen mijn laptop zeggen? Hey Cortana, open Firefox and navigate to tweakers.net?
Wat moet ik tegen mijn laptop zeggen? Hey Cortana, open Firefox and navigate to tweakers.net?
*cortana*: Are you sure you don't want to use Edge for browsing the internet? It's the most advanced browser.
Ja, op je laptop gebruik je geen apps. Je zit daar gewoon lekker in de terminal... oh wacht ;)
Op mijn laptop ben ik met de muis/toetsenbord 100 keer sneller dan wanneer ik het moet uitspreken. Windowstoets, start typen en ram op enter klaar.
Bij mij zelfde alles doet prima zonder smart van het huis, de deurbel, verwarming, lampen.
En als een lamp stuk gaat loop je na action heb je voor euro een nieuwe, in plaats van dure lamp te moeten kopen die bediend kan worden.

Wellicht het tof inderdaad maar staat allemaal uit, totaal niet noodzakelijk ofzo in huis die dingen.
Maar de dure Hue lamp gaat helemaal niet stuk. En als ik aan het werk ben, dan zet ik de lampen op wat blauwer licht, is heerlijk om in te werken. Zit ik relax op de bank, dan zet ik alles op wat warmer licht. Verder vind ik het erg prettig dat alle lampen dezelfde kleur wit hebben en niet al die verschillende wit tinten. Kijk ik een film, dan dim ik het licht een beetje. Ga ik slapen, dan druk ik in de slaap kamer op een knop, is al het licht in alle kamers in een keer uit. Bij een feestje zit ik de lampen in kleur en party mode, heel gezellig. Bij kerst kies ik voor een kerst thema. Het gaat wel over wat meer dan alleen aan of uit zetten,
Maar de dure Hue lamp gaat helemaal niet stuk.

De huidige lampen heb ik ook al weer 6 jaar ofzo, en zijn ook nog niet stuk zo vaak heb je lampen niet nodig.
Met film kijken staan ze uit kijkt vind ik fijner film lekker donker.
Met werken kan je ook gordijn open doen en een beetje licht binnen laten, ja nu met zomer warme dagen doe je liever dicht. Maar normaal kan ook gewoon gordijn stukje open.

Als ga slapen loop je langs de lampen even en druk je op de knop van de muur of iets, dan gaan ze ook uit.
Tja met een feestje of kerst kan maar niet echt nodig, meer alleen punt kan grappig zijn meer niet.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 3 augustus 2020 07:12]

Ik vond Cortana op mijn Windows Phone fantastisch werken!
Ik vond de Windows Phone fantastisch. Een boel van Android en Apple nieuwe snufjes van de afgelopen jaren zat daar - out of the box- al in. Ik blijf Android maar een hobby os vinden. Maar goed "no crying over spilled milk" ;)
Same here! Ik heb nog steeds was boosheid in me zitten naar Microsoft over het Windows Phone drama.
Same here! Ik heb nog steeds was boosheid in me zitten naar Microsoft over het Windows Phone drama.
Zelfde hier, ik mis mijn Lumia nog steeds dagelijks en speel nog steeds wekelijks met het idee om er eentje bij te nemen. Ondanks ik een Note 9 en een Iphone XS max heb liggen. Ik weet heel goed hoe kapot het systeem is. Maar iets met oude liefde enz.
Ik snap niet dat cortana nog steeds de enige is (was..) waar je gewoon kon typen. Ik gebruikte het vroeger met windows phone altijd voor reminders. Zoek-knop indrukken, ‘remind me to ... when i get home/in xx minutes’ werkt nog steeds 10 keer sneller dan app openen, reminder toevoegen en dan alle details invoeren.

Praten tegen telefoon of laptop lijkt me niet specifiek gek, maar tenzij je volledig alleen bent vindt ik het toch een beetje asociaal.
Zonder eigen foon, is Cortana gedoemd te mislukken. Jammer... het had veel potentie, maar het wordt op die manier steeds minder.
Hoezo? Amazon doet het prima zonder telefoon?
Ja doordat ze in het begin prime leden gratis echo dots opstuurden. Ze hebben ontzettend veel marktaandeel gekocht bij Amazon in de begin dagen.
Cortana is er ook voor Android en binnenkort komen ze met de Surface Duo-telefoon, dus er was nog potentie.
Spraak assistenten, de hype is over. Siri bestaat nu negen jaar, maar het enige waar ik het voor gebruik is eens per kwartaal "hey siri tell me a joke". Laten we wel zijn, dat is toch niet helemaal de glorieuze toekomst waar ik (en Apple) destijds op hadden gehoopt toen ze het uitbrachten...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 juli 2020 20:26]

Ik gebruik dagelijks 'hey Google'.. van het licht inschakelen, het starten van een lekker muziekje, het uitschakelen van de gehele tv hoek of voor het zoeken van mijn telefoon als mijn kids deze weer eens verstopt hebben voor de lol. Moet zeggen dat ik tot een jaar geleden ook nog sceptisch was en alleen 'hey Google' gebruikte als ik snel een kookwekker wilde zetten. Maar met de tijd ben ik het veel vaker gaan gebruiken en steeds meer gaan waarderen. Een ieder heeft een eigen use-case zullen we maar zeggen ;)
Spraak assistenten zijn verre van over, maar hun nut is wel vooral verplaatst naar smart speakers. Ik heb onder 3 Google smart speakers in mijn huis staan (4e moet nog geplaatst worden) en ik gebruik ze voor van alles.
Ik gebruikte siri dagelijks om een timertje te zetten op 4 minuten en 40 seconden aangezien de standaard timer van iOS dat niet kon (kon alleen uren en minuten). Nu ze dat veranderd hebben heb ik siri niet meer nodig :+
Anoniem: 562971
@Dreamvoid31 juli 2020 20:58
Ik heb wel eens een lachbui en spontaan springt Siri aan, die dan zegt "Ik snap de grap niet"..... :?
Dan heb je de blonde Siri gekregen. :+
Nou, volgens mij wordt het anders nog volop gebruikt in de auto. Handsfree een playlist opzetten, berichtje laten voorlezen en beantwoorden, of iemand bellen.

Het is wel het enige waar ik Siri voor gebruik, maar wel dagelijks, en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben.
Ja ok, maar om heel eerlijk te zijn: voice dialling deed ik in een grijs verleden ook al op mijn Nokia 6310 in de carkit, we zouden toch wel iets verder moeten zijn.
Zelfs dat die ik niet meer, het staat gewoon volledig uit op beide iPhones en iPads
AR kan niet zonder goeie voice input en daarom vind ik het raar dat ze Cortana terugschroeven.
Ik werk zelf veel met HoloLens en daar is voice input juist cruciaal (want typen op een virtueel toetsenbord in de lucht is hell!). Natuurlijk is Hololens nu nog een niche in sommige opzichten, maar ze hebben er wel al 10-15miljard $ in gestoken dus helemaal niche is het ook weer niet.

Ook raar hoe microsoft zo onzeker is met innovatie. Maar lang niet zo erg als Google's product-portefolio team :+

[Reactie gewijzigd door Menesis op 31 juli 2020 20:24]

HoloLens gebruikt op de achtergrond gewoon de Speech-to-text en Language Understanding and Intent Service (LUIS) van Azure Cognative Services. Deze diensten blijven gewoon bestaan en zullen waarschijnlijk ook gewoon blijven werken op deze devices.
AR kan niet zonder goeie voice input en daarom vind ik het raar dat ze Cortana terugschroeven.
Soms moet je gewoon toegeven dat je verslagen bent en dat je beter een google-assistant / alexa / siri kan integreren dan nog tig miljard in cortana te steken.
En met het verdwijnen van de ondersteuning van Cortana kan dus weer een hoeveelheid prima werkende hardware naar de milieustraat worden gebracht.
Ik blijf zo toch weinig vertrouwen houden in hardware die erg van één bepaalde dienst afhankelijk is.
Hoeveel apparaten werken enkel en alleen met Cortana dan?
In het artikel worden er een aantal genoemd. Gelukkig zijn het er niet zo heel veel.
Office paperclip 2.0.
Bring clippie back!!! #BCB
Ik heb Cortana nog niet gebruikt, maar zag wel toen ik gisteren eindelijk de 2004 update op mijn Laptop kon installeren dat hij verscheen, weet even niet in hoeverre het ook gaat stoppen voor Windows zelf, maar de dienst leek me wel makkelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee