'LinkedIn werkt aan freelancerplatform Marketplaces'

Socialenetwerksite LinkedIn zou werken aan een platform waarop freelancers hun diensten zullen kunnen aanbieden, genaamd Marketplaces. Met het platform zou LinkedIn een belangrijke speler willen worden op de alsmaar groter wordende freelancemarkt.

Marketplaces zou zich hoofdzakelijk willen richten op bedienden die expertise hebben in softwareontwikkeling, marketing en boekhouding. LinkedIn zou deze mensen via het platform in contact willen brengen met bedrijven en individuen die op zoek zijn naar dergelijke diensten.

Volgens The Information werkt Microsoft al sinds 2019 aan Marketplaces. Toen kocht het technologiebedrijf een Amerikaanse start-up op die freelance-advocaten in contact bracht met potentiële klanten. De toenmalige CEO van die start-up leidt volgens The Information ook het team binnen Microsoft dat Marketplaces ontwikkelt.

Met Marketplaces wil LinkedIn haar huidige platform voor freelancers, ProFinder, vervangen. Met ProFinder kunnen Amerikaanse freelancers in contact komen met potentiële klanten maar heel wat opties om freelancers met elkaar te vergelijken of om direct over te gaan tot de aankoop van een dienst, ontbreken nog.

Marketplaces zou volgens The Information in september uitgerold worden in de Verenigde Staten. Of het ook naar andere landen wordt uitgerold is niet duidelijk. Microsoft nam LinkedIn in 2016 over. De website telt ondertussen meer dan 740 miljoen actieve gebruikers en is actief in meer dan 200 landen.

Door Jay Stout

Redacteur

19-02-2021 • 19:20

47

Reacties (47)

47
46
15
3
1
26
Wijzig sortering
Het zou wel mooi zijn als ze de "tumor" op de ZZP markt (genaamd tussenpersonen) kunnen uitbannen. 20% vragen voor een contract opstellen en dan lekker meeliften op jouw expertise. Het zou eens tijd worden dat dit aangepakt wordt want deze constructie kent alleen maar verliezers (klant & ZZPer), dus wat dat betreft is elke verandering verbetering..
Verwacht daar maar niets van. Die tussenpersonen zijn de enige die flink voor LinkedIn betalen. Dat zijn de klanten, werkzoekenden en hun profielen zijn het product.
Het is maar net voor welk karretje je jezelf laat spannen. Bij mijn eerste onderneming nam ik ooit een keer een bedrijfje over met wat lopende contracten via een intermediair. Het uurtarief was kut, de garantie op werk was klote en als het op betalen aan kwam was er altijd gedonder.

Dat was de eerste en laatste keer dat ik gebruik heb gemaakt van tussenpersonen.
Verkeerde tussenpersoon :p ik ben geen ZZP'er maar heb wel via een tussenpersoon gewerkt. Zelfde primaire & secundaire voorwaarden (zelfs de 35 vakantiedagen). Was voor mij niet echt een nadeel. Voor mijn werkgever was het wel flink duurder t.o.v. een vast dienstverband mja dat was niet mijn probleem
Er zitten erg veel cowboys tussen. met contracten die je niet wil tekenen. er zijn ook websites waar de portals gewoon op staan vermeld en je kunt ze ook zelf vinden. de vacatures krijg je na aanmelding gewoon gemaild. overigens zijn er ook vacatures waar je niet bij komt zonder tussen persoon. die 20% marge is 1 ding die aardig optelt met een jaar omzet. maar wat ik erger vind zijn mega boete op boete clausules die soms echt nergens meer over gaan. hoogste wat ik heb gezien is 75.000 euro per dag dat het voortduurt plus 25.000 per incident niet te matigen door de rechter en direct opeisbaar. eerste dag is dus 100.000 euro en er is geen limiet. ze vonden het vreemd dat ik niet tekende. zaken doen is risico's afwegen.
Volledig mee akkoord. Banken en overheid werken (in België) quasi enkel met zo’n tussen”bedrijf”. Als IT’er die dan een halfjaar contract afsluit met een bank met tussenpersoon/bedrijf ertussen, vangt deze tussenpersoon 20% af, elke dag voor een halfjaar. Dit contract wordt vaak verlengd tot een jaar of zelfs langer.
De “waarde” die ze bieden is enkel het copy pasten van vacatures, wat rondspammen op Linkedin en zelfs de naam vergeten aan te passen. Je krijgt bovendien ook nog eens de leuke onderhandelingen waarbij de tussenpersoon jou de grond inboort omdat ze jouw marktspecifieke certificaten en ervaring niet (willen) (er)kennen terwijl de klant niets liever wilt dat je komt werken want die ziet de waarde wel in. Deze onderhandelingen gaan dus enkel over de marge: zij willen koste wat het kost blijven op hun 20% marge waardoor ze jouw ervaring en certificaten de grond in proberen te boren.
Er zit niets van verzekering of andere waarde op door deze tussenpersoon. In contract staan altijd beëindigingsvoorwaarden zodat je weet waar je aan toe bent (boetes langs 2 kanten).
Goed dat dit de eerste nagel aan hun doodskist is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1301524 op 23 juli 2024 05:55]

Tumoren? Volgens mij zijn het twee zakelijke partijen die een overeenkomst tekenen, als je het een tumor vind is het een die je zelf gekozen hebt...
Het staat je vrij om er gebruik van te maken. Ook om er geen gebruik van te maken. Ik ben al een aantal jaren freelancer en word altijd direct ingehuurd. Overigens werkt Linkedin voor mij prima, dus ik zie persoonlijk geen meerwaarde in weer een platform.
Dat soort partijen bestaan, maar er zijn er ook die met een fixed bedrag of met 5% genoegen nemen. Gewoon uitleggen aan de klant dat je verder wilt maar niet met die voorwaarden. Dan kunnen zowel de klant als jijzelf druk uitoefenen.
Bij grote bedrijven werk je altijd via een ander groot bedrijf als tussenpersoon, zij dragen ook het risico bij fouten (niet jij). Verder moet je aan de bak geraken aan de prijs dat jij wenst (heeft niets te maken met de prijs aan het einde van de ketting), maakt dat dan uit dat dit via 1 of meerdere tussenpersonen is?

[Reactie gewijzigd door poing op 23 juli 2024 05:55]

Ook die grote bedrijven maken uitzonderingen hoor. Officieel kom je er zonder tussenpartij niet binnen, maar het gebeurt toch echt genoeg.
Ja inderdaad, de noemer groot bedrijf start al vroeg. De beursgenoteerde zeker niet.
Ik heb het over multinationals.
Alleen als je iets heel speciaals te bieden hebt. Anders is het het niet waard om een extra leverancier in het systeem te zetten.
"Zij dragen ook het risico bij fouten (niet jij)". En dan nog beweren dat je ondernemer c.q. zelfstandig bent :D :X

[Reactie gewijzigd door Saven op 23 juli 2024 05:55]

Echt niet waar.
Zonder een afdoende verzekering voor de werkzaamheden die je doet gaan ze je niet inhuren.

Er zijn goede intermediairs en slechte. Wat mij vooral stoort is het feit dat je als een pond spijkers wordt behandeld. Terwijl je wel een fikse marge voor hun binnenharkt. Dan nog maar zwijgen over dat als je je uurtarief wilt aanpassen.

Inmiddels geen freelancer meer, vooral door dit soort cowboys. Aardig wat trajecten laten schieten omdat we het niet eens waren over hun gage. Wanneer het tarief te hoog is moet jij altijd toegeven (bij diverse partijen gehad). Voorwaarden stellen over exclusiviteit. De wereld beloven en daarna je van een gezond tarief willen beroven.

Laatste 2 mogelijke prospect gesprekken met zo’n intermediair waren ook leuk. De 1 afgewezen omdat ik geen zaken meer met hun wil doen, de ander uitgelachen, omdat ze zo vast zaten aanhing marge die ze zgn “moesten” hanteren, daaaaaaag
Lijkt me evident dat je zeker als freelancer een goede verzekering wil hebben, los van of je anders wel of niet wordt ingehuurd :) Poing gaf echter aan dat het tussenbureau wel het risico zou dragen op het moment dat je iets verneukt.

Als dat zo is dan loop je dus geen ondernemersrisico meer en ben je schijnzelfstandige. Met alle gevolgen van dien :X

Kan goed begrijpen dat je geen freelancer meer bent. Lijkt me ook helemaal niks. Elke keer van job naar job via een verkapt uitzendbureau en gezeik over tarieven. En dan inderdaad ook nog over exclusiviteit, manmanman..

Ik ben overigens zelf ondernemer (in letterlijke zin) en werk niet met zulke bureau's. Maar ik weet wel een beetje welke ellende daarachter schuilgaat :D Denk dat veel freelancers beter af zijn in loondienst, geeft ze minder stress en gedoe. Maar ja, als je snel wat meer geld wil verdienen kan dat interessant zijn. De vraag is dan wel in hoeverre je echt als ondernemer bestempeld moet worden door de belastingdienst :P

[Reactie gewijzigd door Saven op 23 juli 2024 05:55]

Uitzendbureau? Je kunt ook gewoon zelf actief banen zoeken. Ik ben ook freelancer en zo doe ik het - geen uitzendbureau voor nodig.
Uiteraard :) En dat is een heel ander verhaal, lijkt ook meer op daadwerkelijk ondernemen. Oossie had het echter over tussenbureaus. Voor sommige mensen wellicht een mooie oplossing, maar ik snap heel goed dat hij ze naar de klote liet lopen :D
Ondernemen doe ik nog wel hoor, naast mijn vaste baan ;)
Genoeg te doen.

Trouwens als je denkt dat Freelance snel geld verdienen is dan snap je het helemaal niet! Buffers bouwen voor mindere tijden, tijden zonder opdracht ed zijn zaken die je allemaal afgedekt moet hebben.
Dat zgn riante tarief, is helemaal niet zo riant als je bijgeschoold wilt blijven, een soort van pensioen wil bouwen, reiskosten (die vaak niet kunt door belasten aan de klant) verzekeringen, onbetaalde vrije dagen etc etc. Dan nog allerlei kosten die je maakt aan abonnementen, beurzen, software licenties etc. Je zult zien dan het niet riant is bij een tarief van 70€

Dit laatste is een reactie op een ander en niet op jou Saven ;)

[Reactie gewijzigd door oossie op 23 juli 2024 05:55]

Ik denk dat die quote meer slaat op contractuele/juridische/facturatiezaken. Niks mis mee om dat via een tussenpersoon uit te besteden.
Je doet het voor de vrijheid, niet? Eigen keuze van wagen, hopelijk meer verdient op het einde van de rit. Zelf zou ik blij zijn met een paraplu boven mijn hoofd als ik 1000 man plat leg en mijn klant me aanklaagt.
Nee, detachering dan. Onderbetaald worden tegenover de vaste collega's en als er binnen 2 maanden geen nieuwe klus voor je is dan ben je ook al je baan kwijt. Heb het na een half jaar voor gezien gehouden (omdat ik toen een nieuwe baan had).
Slimme zet.
Hoewel de markt daarin voorzien is, is er zeker ruimte voor uitbreiding.
En mogelijk een zeer sterke concurrent voor UpWork.
Dan hoop ik niet dat ze óók 20%fee gaan vragen. Upwork is daardoor steed minder interessant.
Heb je er zelf weleens goed naar die site gekeken? Wat een drama. Een hele sloot mensen die voor 20 euro wel even een complete applicatie voor je in elkaar zetten binnen 4 dagen...

Of voor 45 euro 1 bug in je applicatie fix....really?
Ja hoor, ik gebruik hem al jaren. Je moet alleen je hoofd er wel bijhouden en iemand die dat soort absurde beloften maakt gewoon negeren. Let ook even op reviews en portfolio's.

Ik heb er onder andere een hele goede Google Analytics dashboard bouwer vandaan gehaald die dit als day-job deed voor een Britse luchtvaartmaatschappij en in zijn vrije tijd wat extra geld verdiende op PPH.

Ik heb er een goede databaseontwerper vandaan gehaald. Die bood een dienst aan om Entity Relationship Models na te lopen en is zo goed bevallen dat hij onze go-to person is geworden voor wat complexere database design vraagstukken.

Ik heb er een aantal ontwerpers vandaan gehaald, van simpele achtergrond designs en kleine edits van bestaande plaatjes tot en met uitgebreide typografie adviezen. Ik heb op dit moment een ontwerper voor me aan de slag die een SVG opschoont.
Dat klinkt idd wel als een goede ontwikkeling. Hoop ook dat ze daarmee een keer afkomen van al de recruiters die via inmail willen connecten. Maar alleen met hagel schieten omdat ze iemand zoeken voor een rol. En dan ook nog eens door diverse recruiters worden benaderd voor dezelfde rol.
Ik werk als 17 jaar voor mijn huidige baas, sta niet open voor aanbiedingen maar ze blijven het proberen.

Meeste mensen hebben wel een redelijk goed uitgewerkt linkedin profiel dus ook wel lekker om direct te kunnen checken om wat voor iemand het gaat.

Dit zou hopelijk helpen dit soort recruiters wat stoppen...
heb LinkedIn jaren lang gebruikt maar het voelt steeds meer als facebook voor ondernemers..

Heb inmiddels het gevoel dat linkedin er meer aan heeft dan ik zelf.
Ik kom zo nu en dan op LinkedIn en veel dingen zijn inderdaad totaal niet meer zakelijk gerelateerd maar leuke / grappige dingetjes die gedeeld worden. Al vind ik ze leuk, ik like ze niet, want ze horen niet thuis op dit platform en wil ik niet aanmoedigen.

Maar gezien de vele likes die veel van dit soort dingen hebben, zal er weinig veranderen.

Ook het "doe een hartje als je hiervoor stemt en een duimpje als je hier voor stemt" aandachttrekkerij is vervelend

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 05:55]

Idd, met mensen die dingen promoten enzo en dingen op de "tijdlijn" gooien, kijk er amper op.

Het was eigenlijk gewoon een soort online CV toch? Het werd op een gegeven moment helemaal aangeraden, jaaa je moet wel op LinkedIn zitten als je werk zoekt enzo.
Nu heb ik dus recent een workshop gehad over het hoe en wat van LinkedIn. Er zit echt een gigantische bak aan functies in het platform. Het kwam op mij erg over als het facebook voor de zakelijke markt inderdaad. Nu ben ik dus nog altijd niet begonnen op het platform omdat de workshop mijn mening over het platform eigenlijk alleen maar minder positief maakte. Zou je misschien willen toelichten waarom je (als jarenlang gebruiker) nu dus precies zegt wat ik dacht tijdens die workshop?
heb LinkedIn jaren lang gebruikt maar het voelt steeds meer als facebook voor ondernemers..
Meer het Hyves voor ondernemers. Ik was destijds 1 van de eerste early adopters in Nederland en heb zelf ook bijgedragen aan de groei van Linkedin in Nederland. Ik hou van Linkedin vanwege de inhoudelijke berichten, die soms echt verrassend kunnen zijn.

Maar het lijkt wel alsof het sinds Corona in een rap tempo achteruit gaat. Henk* en Ingrid* komen nu steeds vaker in mijn tijdlijn voorbij, zichzelf afvragend waar we naartoe moeten met dit land / de wereld / de vegan producten / de dag van de kip. Daar hardop vragen over stellen heeft geen zin en dus blokkeer ik Henk* en Ingrid* maar gewoon. Net zoals ik dat elders al gedaan heb.

Het boeit me echt niet wat mensen prive vinden. Ik wil mensen op hun waarde inschatten en dat wordt moeilijker op het moment dat iemand zich op een bepaalde manier profileert. Iemand mag best uiterst links of uiterst rechts stemmen, be my guest, maar ik hoef het niet te weten en ze hoeven het al helemaal niet met hoofdletters en rare fonts aan mij kenmaar te maken.
Dat is het ook al lang, en voor recruiteerders. Invites van recruiters à volonté. Maar al die freelance sites, daar heb ik mijn bedenkingen bij. De prijzen zijn extreem laag. Leuk als je iemand capabel kan vinden die aan een lage prijs wilt werken. Maar als je echt iemand goed wilt, dan zal het je ook wast kosten. En deze mensen zitten dikwijls niet op zo een sites. En grote bedrijven huren altijd van die recruiters in, die per dag genoeg op jou rug pakken. De wereld moet draaien uiteraard, maar die recruiters hebben dikwijls 0 it kennis en sturen de gekste dingen. Je moet maar een op linkedin open voor dingen zetten en dan ergens drinking java coffee zetten (enja dat is koffie hier in België), de dag nadien zet je beter alle mogelijke communicatie gewoon uit. Dat zijn dus allemaal bots die "java" zoeken en. Linkedin is een vuilbak geworden. Het enige wat er interessant aan is, dat oude collega's direct zien dat je beschikbaar bent. En dat kan wel helpen.
Vind LinkedIN verscbrikkelijk nu, zoveel die de hele dag op LinkedIn een "brand/image" proberen te bouwen met neitszeggende carrousel posts of super generic informatie alsof zij een authoriteit in hun vakgebied zijn in plaats van tijdsteken in hun daadwerkelijk werk. Het begint de daadwerkelijk kwalitafieve mensen te overstemmen.

Zelf nooit gebruik hoeven te maken van LinkedIn als ZZPers, gewoon met goed werk te leveren een netwerk opgebouwd wat is ontstaan door mond op mond reclame. Uiteindelijk haal ik met mijn 20 tot 24 uur per week aan freelance net zoveel binnen in een jaar als mijn vaste baan. Uiteindelijk is het gewoon kwaliteit dat verkoopt, goed werk leveren en de rest komt vanzelf.
Nou, dat levert hier in Nederland zeker geen naamsverwarring op.
Ik verwacht zelf niet alleen in Nederland. Als ik denk aan market dan denk ik eerst aan kraampjes, dus verkoop van (tweedehandse) spullen. Al was marktplaats inderdaad wel het eerste waar ik ook aan dacht.
Hmmmm bied eBay via marktplaats ook al niet klussen aan idd?
Ja, maar dat zijn inderdaad de klussenbedrijven voornamelijk..
Bood aan, ze zijn namelijk geen eigenaar meer van MP. Hooguit aandeelhouder in de huidige eigenaar Adevinta ;)
ik zie onder aan de website toch echt ebay staan en op ebayclassifiedgroup website zie ik ook marktplaats staan.
kijk even onderaan de pagina,
staat toch echt "een ebay onderneming"

https://help.marktplaats.nl/s/

staat marktplaats toch echt vermeld als een van de brands.
https://www.ebayclassifiedsgroup.com/
Waar ze toen 44% aandelen in kregen dus mede eigenaar. :Y) Maar de info is wel welkom en verhelderend. ;)
Ik zeg toch ook letterlijk

"Hooguit aandeelhouder in de huidige eigenaar Adevinta"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.