NASA noemt Mars 2020-rover 'Perseverance'

NASA heeft de naam van zijn rover die volgend jaar op Mars moet landen bekendgemaakt. Uit 28.000 inzendingen is de keuze op Perseverance gevallen. In juli van dit jaar moet de lancering plaatsvinden.

Perseverance is de opvolger van Curiosity, die sinds 2012 het oppervlak van Mars onderzoekt. Eerdere namen van Mars-rovers waren Sojourner uit 1997 en Spirit en Opportunity, die in 2004 op de planeet landden. In alle gevallen kwamen de namen uit een door NASA uitgeschreven wedstrijd.

Dit keer waren er 28.000 inzendingen van scholieren. Een team van 4700 vrijwilligers brachten dat aantal terug tot eerst 155 en vervolgens 9. Op die selectie, met namen als Endurance, Promise en Courage, kon het publiek stemmen. Die ronde leverde 770.000 stemmen op, waaruit Perseverance als winnaar naar voren kwam.

De rover zal onder andere onderzoek doen naar microbieel leven en naar omstandigheden met betrekking tot het klimaat en de atmosfeer die van invloed kunnen zijn op eventuele toekomstige astronauten. Perseverance gaat op Mars bodemsamples verzamelen, die bij een latere Mars Sample Return-missie terug naar de aarde gebracht moeten worden voor verdere analyse. Hij bevat een boor om monsters van de grond te nemen en deze in buisjes te plaatsen, die in een cache achtergelaten kunnen worden. Perseverance bevat ook 23 camera's voor zijn verkenningswerk.

Ergens in juli of augustus moet de lancering van Perseverance plaatsvinden. Dan bevinden Mars en de aarde zich in gunstige posities ten opzichte van elkaar, om de planeet met zo weinig mogelijk energie te kunnen bereiken.

Update, maandag 9 maart: NASA heeft een naamplaat van titanium voor de rover gemaakt die aan de robotarm bevestigd moet worden en dan meteen bescherming biedt tegen rotsen en andere potentiële schade. De naam van de winnaar is overigens Alexander Mather.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-03-2020 • 21:14

47 Linkedin

Submitter: John Stopman

Reacties (47)

Wijzig sortering
Ik was even niet bekend met het Engelse woord "Perseverance" (wel een tongbreker hoor !) en heb het even opgezocht. He betekent "Volharding".
Als je zie hoe ruim de rovers Curiosity en Opportunity hun basismissie hebben overleefd dan legt deze naam de lat erg hoog.

Ik ben benieuwd.

De rover zal onder andere onderzoek doen naar microbieel leven. Mocht de rover wérkelijk deze ontdekking doen dan zal de geschiedenis nog lang met deze tongbreker moeten dealen. }>
Als je een beetje Engels gewent bent dan is het echt niet zo'n tongbreker hoor. Het is meer dat je eerst moet uitzoeken hoe het uitspreekt als je het nog nooit gehoord hebt. Maar een moeilijk woord qua uitspraak is het niet.
Whoaw, dat is best groot
A banana for scale :P
https://imgur.com/t/informative/48cldvc

[Reactie gewijzigd door D-Three op 6 maart 2020 06:54]

Bij Mars rovers denken we vaak, foutief, dat ze van het formaat speelgoedwagen zijn. Maar ook de vorige rovers zijn fors van formaat. We zien ze meestal alleen afgebeeld worden in renderings op een verlaten landschap waardoor we geen referentie hebben van de werkelijke afmetingen
Dimensions: Curiosity has a mass of 899 kg (1,982 lb) including 80 kg (180 lb) of scientific instruments. The rover is 2.9 m (9.5 ft) long by 2.7 m (8.9 ft) wide by 2.2 m (7.2 ft) in height.
Rover heeft een formaat personenauto
De mars rover we in 2005 hebben gestuurd in het H.E.L.L.O. project samen met Zweden en Duitsland was de grootte van een complete bar meen ik mij te herinneren.
De bar in de megadisco of de bar in mijn living?
Alles is relatief :+
Een koude van de tap is niet relatief dus het is redelijk in te schatten:

https://youtu.be/eTWqCllw_SM
Haha, die had ik nog niet gezien
Gelukkig ben ik Belg en drinken wij écht bier :*)
Er was alleen 1 forse rover en dat was de vorige

De rovers daarvoor waren vrij klein.

Dit is pas de 2e "forse" rover.
Weet iemand hoe de Perseverance wordt voorzien van energie? En heeft hij eigenlijk veel energie nodig?
Curiosity gebruikt een nucleaire reactor op basis van plutonium volgens mij. Daar heeft hij 5kg van en zou genoeg moeten zijn om meer dan 15 jaar mee te gaan. Volgens mij is het een ~100W reactor.
Hij heeft zeerzeker geen reactor maar een thermoelecktrische generator. Oftewel hij produceert elektriciteit uit warmte, en die warmte komt uit een blokje plutonium dat door z'n snelle verval ook veel warmte afgeeft. Hij zou het bij wijzen van spreken ook vanaf een geiser op mars kunnen opwekken als die bestond. Een reactor is een systeem waarbij kernen gespleten of gefuseerd worden, dat is wel wat complexer en vergt een veel groter systeem eromheen, dat is niet iets wat je op een rover zou plaatsen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 5 maart 2020 22:13]

Good news: I may have a solution to my heating problem. Bad news: it involves me digging up the radioisotope thermoelectric generator. Now, if I remember my training correctly, one of the lessons was titled: "Don't dig up the big box of plutonium, Mark."

Space pirate Matt Damon.

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 5 maart 2020 22:57]

Zalige film, kan hem keer op keer herbekijken. 8-)
Gisteren toevallig nog gekeken in 4K. Het blijft zo'n vette film!
Ah, dat had ik niet helemaal goed begrepen dan, sorry!
Met foto van gloeiend Plutonium en uitleg 8-)
https://en.wikipedia.org/..._thermoelectric_generator

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 maart 2020 09:47]

Volgens hun site heeft hij een thermo-elektrische radio-isotopengenerator die ongeveer 110 watt levert.
Ik vraag me eigenlijk af, zou het niet relatief goedkoop zijn als je in plaats van 1 rover, 2 of 3 of nog een stuk meer rovers daar heen stuurt? Heeft dat zin? Telkens 1 rover sturen lijkt me zo weinig voor een hele planeet.
Om de zoveel jaar willen we weer iets nieuws weten van Mars met nieuwe instrumenten. Als ze goed werk doen en niet teveel pech hebben lukt dat gewoon met één rover die op de juiste plaats landt. Elke extra rover die precies hetzelfde is is dan niet meer dan een verzekeringspremie voor als het niet lukt (terwijl elke cent telt in de ruimtevaart).

En de kosten zullen tegenvallen van een extra rover want er zijn best dure instrumenten aan boord die niet 'van de plank' komen, waaronder de energievoorziening die op plutonium werkt. Daarnaast kost de lancering best een hoop geld (misschien in de toekomst met een grotere raket kun je er twee sturen, al zul je dan misschien eerder een grotere sturen). Verder heb je waarschijnlijk ook een hoop extra mankracht nodig om elke extra rover te besturen en iets zinnigs te laten doen (je wilt niet dat ze niets staan te doen).

Er zijn wel wat schaalvoordelen, maar een tweede rovermissie kost misschien nog 95% procent en tien kun je heel misschien voor de helft krijgen per rovermissie (ik noem maar wat). Het is al een miljardenproject en zoveel geld heeft NASA niet (SLS slokt alles op :X ).
De kosten zitten hem in het maken van de rover (incl. systemen voor een veilige landing). De kosten van lancering vallen daarbij best mee
Extra rover heeft relatief gezien weinig zin omdat extra rover meer data van hetzelfde zal leveren omdat op deze rover de huidige staat van technologie in zit.

Zelfs met 5 rover kan je maar een minuscuul deel van de planeet ontdekken.

Zover ik kan lezen is het primaire doel meer te weten te komen over Mars en zijn atmosfeer en bodem om toekomstige bewoning mogelijk te maken en ik denk dat vooral de ontwikkeling van sensoren en meetappratuur te bottle neck zijn, niet het aantal rovers op de planeet.

Bij deze missie gaat men bijv. achterhalen tot hoever het mogelijk is om daar zuurstof te maken met de bestaande atmosfeer. De vorige rover had die sensoren niet, maar bijvoorbeeld wel een stralingsmeter.

Deze rover zal ook bodemstalen kunnen inkapselen in kokers zodat een toekomstige missie deze stalen terug naar de aarde kan brengen om testen op te doen.

Al dit doet mij wel vermoeden dat een echte marsbasis nog lang op zich kan laten wachten. Eer dat de stalen hier zijn en getest zijn, zijn we weer 10jaar verder.

Maar ik ben er zeker van dat de frequentie van de missies zal toenemen. Al moeten we geen revolutie verwachten want de ‘return on investment’ van zo’n missies is korte termijn onbestaande. De budgetten zijn dus gelimiteerd. Extra rovers in het ‘nu’ zou het gewoon duurder maken zonder veel extra nieuwe data.
Ik vraag me eigenlijk af, zou het niet relatief goedkoop zijn als je in plaats van 1 rover, 2 of 3 of nog een stuk meer rovers daar heen stuurt?
Daarvoor zouden 2 of 3 of nog een stuk meer raketten nodig zijn.
De afstand die een raket kan halen hangt puur af van het gewicht van de lading en de hoeveelheid brandstof. Bij de lancering bestaat ca 90% van het gewicht uit brandstof, omdat er ook brandstof nodig is om het gewicht van de brandstof mee te nemen (onderweg bijtanken is er niet bij).
Het is allemaal berekend zodat het zo efficiënt mogelijk is en het doel net gehaald kan worden. Anders dan bij een vrachtwagen kan je er dus niet nog ff wat lading bij doen want dan haalt ie de bestemming niet.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 6 maart 2020 00:18]

Enig idee van de tech en / of kosten van zo'n rovertje ?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 maart 2020 09:46]

Niet RovyMcRoveface? Schrijnend.
Curiosity II - scientific boogaloo.
Die hype is, gelukkig, al weer gaan liggen. Niet slecht dat hypes tijdelijk van aard zijn.
Curiosity's 1.8-Billion-Pixel Panorama

[Reactie gewijzigd door FerOne op 5 maart 2020 21:52]

Perseverance beschikt o.a over een 20 Megapixel kleurencamera (een hele vooruitgang ten opzichte van Curiosity's 1mp zwart/wit camera), en wat zou dat voor panorama creëren? Een van 36(0) billion-pixels? Jeetje, dan heb ik niet genoeg aan mijn huidige 32GB RAM: de 1.8 billion-pixel panorama vereist al bijna 6GB aan vrije geheugenruimte (Irfanview) :D

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 5 maart 2020 22:13]

Ik hoop dat ze de snelheid van het verzenden dan ook een upgrade hebben gegeven, of anders dat de Austronauten het SD kaartje terug meenemen :D
Nou... NASA is inderdaad van plan om binnenkort hun Deep Space Network antennes een upgrade te geven. Deels omdat deze antennes al zo oud zijn als de Voyager probes, en deels om beter voorbereid te zijn op de aankomende mars missies.
Met Curiosity konden ze ook goeie panorama's maken, ze moesten er alleen meer maken en softwarematig aan elkaar stitchen. Meer MP is niet per definitie goed, want je kunt meer ruis krijgen.
Persoonlijk had ik de eerste missie met mensen naar Mars 'Perseverance' genoemd, maar goed, mooie naam.
Dat wordt de arrival dan wel denk ik
Of "New Earth"

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 maart 2020 08:44]

Perseverance, te vertalen als "De Volharding" (een vroeger veel voorkomende scheepsnaam) zou idd eerder voo reen vracht of pax vlucht gekozen kunnen worden, maar als het slaat op het doorzetten van NASA, ok. Bekt wel lekker.
U mag de "de" weglaten ;)
Ik blijf het jammer vinden dat het geen Vision geworden is, prima naam opzich, en de combinatie met het jaartal maakt het perfect.
Het lijkt er op dat de Mars Sample Return-missie alleen nog op de tekentafel bestaat. Het geeft deze rover wel mooi de tijd om de komende paar jaar alleen de meest interessante samples te bewaren zodat er bij de return-missie niet nóg een rover neergezet hoeft te worden, maar ik vraag me ook wel af hoeveel nut het tegen die tijd nog heeft ten opzichte van wat sensoren over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar ter plekke kunnen detecteren.
Je kan veel ter plekke detecteren echter hier op aarde kan je nog veel véél meer
Plus ze kunnen er nieuwe onderzoeken op doen die ze nog niet bedacht hebben; hetzelfde gebeurt nu met de maanstenen, die liggen opgeslagen in een lab voor als mensen er meer onderzoek mee willen doen.
Klopt, maar wat we nu op aarde kunnen detecteren kunnen we over bij wijze van spreke vijf jaar ook op Mars. Dat we weer vijf jaar later op aarde nog meer te weten kunnen komen is daar dan weer het gevolg van, maar het wordt dan de vraag of je meer hebt aan een machine die meer samples op Mars zelf kan nemen en analyseren, of dat je met minder samples maar dan op aarde genoegen neemt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee