Raspberry Pi brengt eigen tool voor flashen uit

Raspberry Pi kondigt Raspberry Pi Imager aan, een programma voor het flashen van sd-kaarten. De tool is beschikbaar voor Windows, macOS en Ubuntu en moet het makkelijker en sneller maken voor gebruikers om te flashen.

Volgens Raspberry Pi kon het verwarrend zijn voor gebruikers om de laatste actuele images te vinden en deze op sd-kaart te zetten, ook al zijn hier al tools als Etcher voor. Raspberry Pi Imager moet dat wat makkelijker maken. Gebruikers kunnen de software installeren, een sd-kaart insteken, het te flashen OS selecteren, zoals Raspbian, Ubuntu Core of Windows 10 IoT Core, de sd-kaart selecteren en de image naar de kaart laten schrijven.

De Imager haalt een .json-bestand van de site van Raspberry Pi met een lijst van up-to-date downloads. Na selectie van het OS, haalt de tool die versie op en schrijft deze naar de geheugenkaart. De images komen in een cache op het systeem van de gebruikers, zodat deze niet opnieuw binnengehaald hoeft te worden, totdat een nieuwe versie beschikbaar is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-03-2020 • 18:40

116 Linkedin

Submitter: NickyVDP

Reacties (116)

116
112
69
3
0
20
Wijzig sortering
Zou pas echt leuk zijn als je gelijk instellingen zoals WiFi, ssh en user kon zetten.
Zou inderdaad handig zijn. Momenteel kan je hiervoor PiBakery gebruiken: https://www.pibakery.org/
De installer van PiBakery voor Mac is 2GB 8)7

En dan ook nog dit:
"PiBakery.pkg" can't be opened because it is from an unidentified developer.. This message appears because I have not registered to be an Apple Developer, as it costs £100 per year.
Wat komt er allemaal nog meer mee mee met dat programma?
Tja, die honderd euro elk jaar moet ergens vandaan komen. Het is niet zo dat als hij €100 per jaar betaalt dat iedereen dan ineens gaat doneren.
"Please note that both the Mac and Windows version are very large, as they contain Raspbian, the Raspberry Pi operating system. Therefore these downloads may take some time to download, depending on the speed of your internet connection."
https://www.pibakery.org/download.html
De Raspbian image komt met het programma mee.
Je kan dingen van unidentified devs gewoon installeren? Even naar privacy gaan, lock openklikken password ingeven en "open anyway" klikken.
Je kan dingen van unidentified devs gewoon installeren?
8)7
Niet dat ik een alu hoedje heb, maar eerst even nadenken en een crosscheck doen kan zeker geen kwaad. En al helemaal als een imaging tool 2Gb groot is.....
Source code met install instructies staan er ook direct onder https://github.com/davidferguson/pibakery ziet er niet bepaald sketchy uit met z'n source code open.
Daarmee onderbouw je dus mijn post, controleer applicaties van unidentified devs en installeer ze niet 'gewoon'.
Bedankt _/-\o_
De grootte zegt niets. Een payload kan al enkele kB groot zijn (of zelfs minder).
Of gewoon met rechtermuis klik openen en akkoord geven op de waarschuwing
Nee, je moet dat via de instellingen doen.
Neehoor, je kan dit omzeilen door via het context menu (rechterlik / option click) op open te klikken. Al sinds 2012 :)

Zie ook https://apple.stackexchange.com/a/58520/97002
Je hebt gelijk, ik heb even een pkg bestand gedownload die ik nog niet eerder had geïnstalleerd, en dan krijg je inderdaad wel de optie om de installer te openen, bug of feature?
Ah dat is dan wel enigszins verwarrend, want je zou verwachten dat dubbelklikken hetzelfde doet als rechtsklik - openen.
Ja, al behoorlijk lang hoor....
Met 2 vingers klikken, ctrl klik, rechtermuis klik. Hoe je t ook wilt noemen. :*)
Ja al sinds 1997 ongeveer.
Heb je de persconferentie over hun nieuwe ontdekking met de tweede knop gemist? 😂 Heb ook vernomen dat ze van plan zijn dat je op de iphone tekst kan selecteren welke iOS magisch ergens onthoudt en ergens anders weer kan plakken.
Het feit dat Apple je onbetrouwbaar vindt tenzij je het losgeld van 100 pond betaald is voor veel projecten al een reden om het uit beginsel al niet te doen. Alsof boefjes zich laten tegenhouden doordat ze een formuliertje moeten invullen...
Als je de app in de store zet wordt deze geaudit o.a. op veiligheid en dus heb je als eindgebruiker wel degelijk een stukje extra veiligheid. Die 100€ zijn administratieve kosten, is idd maar een marginaal 'bumpje'.

OT: handig zo'n tool, zou nog handiger zijn dat ding ook van bestaande images een kopie kan maken (SD -> bestand), doe ik nu altijd handmatig in de commandline.
Die €100 is sowieso geldklopperij, want Apple vertrouwd standaard geen enkele welbekende CA. Alleen hun eigen CA staat standaard in de lijst van vertrouwde uitgevers, zodat je gedwongen bent om naast een regulier code signing certificaat ook nog even €100 extra aan Apple the betalen.
Als je een app voor Windows / Linux wilt uitgeven heb je daar enkel een regulier code signing certificaat voor nodig (waarmee jij als developer dus gescreend wordt).
Het is natuurlijk gewoon raar te noemen dat Apple CA's zoals VeriSign, Comodo of bijv. de Staat der Nederlanden niet vertrouwd. Alleen al om deze reden weiger ik principieel om apps te maken / bouwen voor Apple devices. Dan zoek ik nog liever een andere klus.
Die €100 is sowieso geldklopperij, want Apple vertrouwd standaard geen enkele welbekende CA. Alleen hun eigen CA staat standaard in de lijst van vertrouwde uitgevers, zodat je gedwongen bent om naast een regulier code signing certificaat ook nog even €100 extra aan Apple the betalen.
Apple vertrouwt alle normale CA's voor TLS. Niet voor code-signing idd. Maar daarvoor krijg je een certificaat van Apple zelf; die hoef je niet eerst ergens los te kopen.
Als je een app voor Windows / Linux wilt uitgeven heb je daar enkel een regulier code signing certificaat voor nodig (waarmee jij als developer dus gescreend wordt).
Door wie? Wie zegt dat dat betrouwbaar is? Apple doet die screening gewoon lekker zelf.
Het is natuurlijk gewoon raar te noemen dat Apple CA's zoals VeriSign, Comodo of bijv. de Staat der Nederlanden niet vertrouwd.
Nee da's eigenlijk best normaal. Apple biedt een platform aan om je apps op te verkopen (de App Store) en dan is 't niet meer dan normaal dat zij ook de screening doen.
Alleen al om deze reden weiger ik principieel om apps te maken / bouwen voor Apple devices. Dan zoek ik nog liever een andere klus.
Moet je zelf weten maar financieel slim is dat niet.
[...]


Door wie? Wie zegt dat dat betrouwbaar is? Apple doet die screening gewoon lekker zelf.
Die screening wordt dus door de CA gedaan. Als je die niet vertrouwd, vertrouw je dus eigenlijk niemand behalve jezelf. Terwijl die CA's juist bestaan zodat elk bedrijf niet zelf een screening hoeft uit te voeren en zodat je als developer niet bij tig partijen je gegevens moet opgeven.

En het klopt inderdaad dat je een certificaat van Apple krijgt. Maar dan heb je er dus 2, die je weer veilig moet opslaan enzovoort. Ik vind dat nogal onhandig.

Het is eigenlijk net als met inloggen op websites. Ooit had je voor elke website een aparte login nodig. Tegenwoordig hebben we OAuth 2 en kun je bijna overal inloggen met je Google / Microsoft / Facebook / etc account. Als al die websites nu gaan zeggen 'nee andere partijen vertrouwen we niet' dan wordt het niet echt gebruiksvriendelijk. Zo zie ik CA's dus ook als externe vertrouwde partij die de screening van developers voor haar rekening neemt.

Het grote verschil wat er natuurlijk is, is dat Apple een heel ecosysteem heeft en niet een simpele website. Ik snap ook best dat daar wat op verdiend moet worden.
Wat bijv. Microsoft doet is een developer account vereisen voor alleen het publiceren in hun store. Dus als je buiten de store om iets wilt publiceren / installeren kan dat gewoon.
Bij Apple kan dat dus niet want als iemand een PKG of DMG van mij download kun je die niet normaal installeren zonder beveiligingen te omzeilen.

En tja, wat betreft dat laatste: ik vind mijn principes nu eenmaal belangrijker dan de financiën.
In de store ja. Maar daar zijn nogal wat voorwaarden die je niet altijd moet willen hebben. Voor die 100 pond mag je ook buiten de store om en die worden niet gecontroleerd.
Dit was exact de gedachte die mij te binnen schoot toen ik dit las.

Momenteel moet je een leeg "ssh" bestandje toevoegen aan de boot partitie om SSH aan te zetten (als je geen user-interface/seriele verbinding of beeldscherm+muis hebt).

Deze applicatie zou zich daar in theorie toch ook prima voor lenen?

De documentatie van Raspberry Pi heeft het echter nogsteeds over BalenaEtcher (welke voor mij ook eigenlijk perfect werkt en er heel simpel uit ziet)
Ja, als je het slim doet zou je gelijk een goed paswoord in kunnen stellen dan. Ipv 'raspberry'.
of nog beter een ssh public key opladen en geen wachtwoordauthenticatie toelaten :)
of nog beter een ssh public key opladen en geen wachtwoordauthenticatie toelaten :)
Je weet dat je op een Raspberry Pi ook lokaal kan inloggen? Een (sterk) wachtwoord is nog steeds nodig. ;)
Ja dat is zeker handig, als dat ding weggemoffeld ligt in de meterkast voor het uitlezen van de P1 poort! :+
Als je fysiek bij de RPi (maar ook een gewone PC) kunt helpt een sterk wachtwoord je ook niet. Dan zul je encryptie van de storage moeten doen.
Ik vermoed dat die README in de tussentijd is aangepast? Want er staat nu niets meer over BalenaEtcher.

edit:
ja dus: https://github.com/raspbe...e53963fe354a1a1e89572f08f

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 6 maart 2020 14:44]

Die settings zitten voor een groot deel ingebakken in de image zelf. Dus dat kan als je bereid bent om je eigen image te builden op je PC. Overigens kun je SSH wel al headless aanzetten: https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/

Zou wel super handig zijn om dit direct te kunnen inderdaad :)
Je kunt altijd een issue op hun Github pagina aanmaken en dit als verbetering voorstellen :)
Of je forked de applicatie en ga je zelf aan de slag ;)

Edit: De Director of Software bij Raspberry Pi heeft zelf al gereageerd op hun eigen blog dat dit er niet in komt.

[Reactie gewijzigd door Rembock op 5 maart 2020 20:20]

Dat kan al lang, als je maar weet waar en hoe je het moet instellen:

Vanuit linux kan je na het imagen van een sd-kaart de partities mounten en beschrijven. Om ssh aan te zetten, zet een file met de naam 'ssh' (of ssh.txt) in de /boot partitie:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=176216
https://www.raspberrypi.o...pdate-for-raspbian-pixel/

Voor de wifi instellingen wpa_supplicant.conf:
https://howchoo.com/g/ndy...berry-pi-without-ethernet
zie voor een uitgebreide config file: https://raspberrypi.stack...onitor-or-ethernet-module.

Dus die 2 bestanden voorbereiden en in het image zetten voordat je de r-pi opstart. Dan kan je er in 1 keer naar toe. Je hoeft alleen maar even in je dhcp-server (wifi/modem/...) op te zoeken welk ip adres ze heeft gekregen. Of je probeert `ssh pi@raspberrypi`, wat bij de eerste raspberry-pi zou moeten lukken.

[Reactie gewijzigd door beerse op 6 maart 2020 13:42]

Gezien het open karakter van RPi had ik verwacht dat deze software ook gewoon op GitHub had gestaan. Dan had de community het wat kunnen uitbreiden en dit soort features kunnen toevoegen.
Is dit ook weer een 300MB disk imager zoals Etcher?

Zo niet dan zou dat wel mooi zijn, ik snap niet waarom een frontend voor dd zo veel ruimte in moet nemen.
Etcher is gebouwt op Electron, dus het grootste deel van die ruimte zal Electron/Chromium zelf zijn.
Dat is best een nadeel van Electron dan?
Ook als je meerdere van zo'n Electron apps hebt; gebruiken ze niet een gedeelde "Chromium core", om het zo maar te zeggen?

Electron lijkt wel nuttig om "web-apps" te gebruiken buiten de browser; maar Etcher gaat nooit een "web-app" zijn; dus dan is het imho toch niet logisch om Electron te gebruiken?
Elke Electron app heeft inderdaad zijn eigen Chromium ingebouwd. Het delen van dezelfde versie zou ongelijkheden kunnen veroorzaken tussen apps (hoewel daar wel oplossingen voor te bedenken zijn).

Voordeel van Electron is dat je als webontwikkelaar vrij snel en tegen lage kosten een cross-platform desktop applicatie kan bouwen. Als je al kennis hebt van HTML, CSS, JS, etc. hoef je nauwelijks nieuwe technieken of programmeertalen aan te leren.

Native applicaties blijven uiteraard beter, maar de ontwikkelaar van Etcher zal waarschijnlijk vanuit deze overwegingen hebben gekozen voor Electron.
Ik heb even Balena Etcher Portable 1.5.56 erbij gepakt. 118 MB, niet klein natuurlijk maar ook geen 300 MB.
Nog steeds 100MB te groot... Wat was er mis met Win32 Disk Imager?
als de grootte belangrijk is: gebruik dd
En in alle andere gevallen, gebruik dd.

( Of pv )
pv is geen alternatief voor dd, pv wordt gebruikt om de status van dd weer te geven. Maar dat is sinds een tijd niet meer nodig door het status=progress argument in dd.
Je hebt gelijk, maar pv kan wel degelijk een vervanger zijn van dd.
# pv image.img > /dev/sda
Dat is ook waar ja. Maar dan ben je wel de configuratieopties voor dd kwijt, zoals de blocksize wat het proces aanzienlijk kan versnellen :)
Nee, deze is 17.1MB groot voor Windows en Mac, minder dan 300KB voor Linux. Zo te zien is het een Qt-gebaseerde applicatie en de Linux-versie gebruikt de systeem-Qt-bibliotheken, terwijl de Qt-bibliotheken met de MacOS- en Windowsversie worden gebundeld.
Leuk :) Maar niet heel bijzonder.
Maakt alleen de Raspberry Pi net iets toegankelijker voor beginners.
Anoniem: 310408
@Christoxz5 maart 2020 18:49
Leuk :) Maar niet heel bijzonder.
Maakt alleen de Raspberry Pi net iets toegankelijker voor beginners.
Heb je het geprobeerd? Lijk me van niet want als je dat wel had gedaan zou je weten dat het alles niet 'net iets' makkelijker maakt maar veel makkelijker. De tool is gewoon erg goed, erg makkelijk en erg simpel.
> maar veel makkelijker

let wel, voor beginners. Als ervaren gebruiker kan het niet veel makkerlijker dan een `dd` commando intypen.
Anoniem: 14842
@Eloy5 maart 2020 19:12
Wat een onzin is dat. Zelfs een expert zal toch meer moeite moeten doen om een dd commando in te geven met de juiste settings en een verwijzing naar de juiste up-to-date iso.

Dat gebrabbel van mensen die alles wat niet via de command line kan minderwaardig vinden word ik altijd wat moe van. Is jammer genoeg wel een van de verheven Linux dingetjes altijd. Reden geweest waarom dat lange tijd als desktop OS achterbleef.
Maar als het doel van de pi is mensen dingen te leren dan is het toch juist slecht om ze alles met de paplepel in te gieten? O-)
Een van de doelen is om mensen te leren knutselen of programmeren.
Het installeren van software is dan slechts een middel om dat doel te bereiken. En als dat makkelijker kan zou dat heel mooi zijn voor de adoptie.
Hier ben ik het als dd gebruiker helemaal mee eens. Ik ben dan ook geen tegenstander van deze tool, ik denk alleen niet dat iedereen hem nodig heeft :)
Scherp 8-)
Ik denk ook dat de doelgroep over het algemeen zowieso wel handig is. Anders ga je niet met zo'n Pi aan de gang.
Niet iedereen heeft standaard een linux distributie draaien thuis waarmee ze dd commando's kunnen uitvoeren, de meeste werken gewoon met windows en gebruiken een Pi als hobby linux speeltje.

Verder is het 'vervelendste' inderdaad het toevoegen van een ssh bestand en het wifi gedeelte, als ze dat zouden automatiseren dan heeft het echt pas meerwaarde.
Het wegschrijven van de image is in mijn ogen inderdaad niet moeilijk, dat gaat met balena etcher, rufus etc net zo makkelijk.
Toch zou ik willen dat ik net zoveel powershell commando’s kende als destijds DOS commando’s: ik schat in 80%. Maar door Microsofts tijdelijke nalatigheid/focus op grafische commando’s is het heel lastig om dat in te halen als je er niet dagelijks mee werkt. Ik kan wat commando’s duiden / interpreteren, maar reproduceren? Vergeet het maar.

Tegelijkertijd heb je wel gelijk: cli is niet persee de heilige graal. Wel makkelijk als je het kunt.
Het helpt ook niet dat ze te complexe naamgeving gebruiken voor simpele dingen. Get-Child-Object voor 'dir' of 'ls' bijvoorbeeld. Hoe onthoud je dat? Ja er zijn vele aliases voor maar dit is de officiële naam.

Verder vind ik powershell trouwens prima (het pipen van objecten ipv rauwe data is een goed idee) maar zoals altijd bij MS laat de UI erg te wensen over.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 5 maart 2020 19:48]

Dat onthou je door het te gebruiken en jezelf te beseffen dat je bash/cmd vergelijkt met PowerShell. PowerShell is object gebaseerd (klein nuance verschil t.o.v. object georienteerd) en alle objecten kunnen childs hebben en het commando wat jij opnoemt geeft alle childs van een object.

De commando's die jij noemt zijn nog van die dingen uit de tijd dat mensen de Unix filosofie volgden :p

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 6 maart 2020 07:54]

Children zou ik zeggen...
Wat een onzin is dat. Zelfs een expert zal toch meer moeite moeten doen om een dd commando in te geven met de juiste settings en een verwijzing naar de juiste up-to-date iso.
Hoezo moeite doen? Even snel intypen (en dd heeft tab autocompletion wat het nog sneller maakt om in te vullen) en je bent op weg.

Om je "holier than thou" visie van de gemiddelde Linux terminal gebruiker even wat weg te nemen:
It just works. Ik open de terminal en kan het commando direct gebruiken. Ik hoef geen extra tools te installeren, ik hoef niet eerst na te kijken welke tool nu weer op deze computer staat. Ik kan hetzelfde commando op elke computer gebruiken op dezelfde manier. Simpel, zoals het zou moeten zijn. Maar nee, iedere partij brengt ondertussen een nieuwe visuele imager tool uit die alles weer op z’n eigen quirky manier afhandelt, en veel succes met het uitzoeken hoe deze werkt.
Dat is echt niet zo :p

Elke VIM gebruiker moet vaak eerst de VI alias fixen :p

Vrijwel elk programmaatje levert vaak opties op dus om een MySQL query vanaf de commandline te sturen moet je eerst de benodigd applicatie installeren :p

Zo doe ik veel met netwerken en ben ik nog zo'n oldschool telnet usert maar deze moet je vaak op zowel Windows en Linux apart nog installeren. Geen idee of dit in de standaard distros zit want ik gebruik meestal "bedrijfs images"
Een gemiddelde leek moet juist uitzoeken hoe de syntax van DD in elkaar zit.
Ik denk dat een leek net zo snel klaar is met het downloade van een gui als met het opzoeken van de DD commando's.

Linux gebruikers hebben er een handje van om aan te nemen dat het 'normaal' is dat iedereen CLI commando's uit zijn hoofd kent.
ik ben zelf ook een linux gebruiker, maar ik erger me ook regelmatig aan de incomplete handleidingen die je vind op het web omdat ze er vanuit gaan dat sommige info gemeengoed is bij iedereen.
Wat een onzin is dat. Zelfs een expert zal toch meer moeite moeten doen om een dd commando in te geven met de juiste settings en een verwijzing naar de juiste up-to-date iso.
Deze tool zou ik eerst moeten installeren, wat mij onnodig tijd zou kosten. Ondertussen kan ik op mijn notebook in een terminal gewoon het volgende draaien als ik het image met een browser had gedownload (en een browser heb ik sowieso):
sudo dd if=~/Downloads/someimage.img of=/dev/mmcblk0
Makkelijker kan het niet als expert.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 maart 2020 19:46]

Nadat je wel eerst de image hebt moeten downloaden vanaf de juiste website in de juiste versie met de juiste opties.
Niet erg als je alleen maar 1 versie van het OS gebruikt). Als je nog wel eens wil wisselen om te spelen of wat uit te proberen, zal je iedere keer wel eerst de meest recente img op moeten halen. Iets wat deze tool dus zelf doet.Dus 1x installeren, en dan steeds met een paar cliks de nieuwste img te pakken hebben.
Niet erg als je alleen maar 1 versie van het OS gebruikt). Als je nog wel eens wil wisselen om te spelen of wat uit te proberen, zal je iedere keer wel eerst de meest recente img op moeten halen. Iets wat deze tool dus zelf doet.Dus 1x installeren, en dan steeds met een paar cliks de nieuwste img te pakken hebben.
Dat kan ik ook scripten. Die .json is ook zelf uit te lezen.

Dat programma moet ook weer onderhouden worden als er iets wijzigt aan het formaat, dus veel verschil is er niet. :+
Als ik disk intyp in cinnamon en vervolgens de disk manager open kan ik daar toch bijzonder eenvoudig een image selecteren en naar een willekeurig medium schrijven. Ik vind dat een stuk eenvoudiger dan dat geëmmer in de cli.

Begrijp me niet verkeerd; de cli kan bijzonder handig zijn maar als er een gui is gebruik ik die veel liever. Gemak dient de mens.
Mee eens. En ook dat laatste kan ik wel mee ingaan. Ik ben erg thuis in Linux en de CLI, maar commando's als dd gebruik ik niet dagelijks en de argumenten zal ik dan altijd even moeten opzoeken of uit de manpage moeten halen. En als ik die dan heb, moet ik ook weer even in /dev kijken wat de locatie van de SD kaart ook alweer is. (Was het nou /dev/mmblck0, of /dev/mmcblk0... enfin, u snapt 'm) Daarom gebruik ik zelf Win32DiskImager om even een SDtje vol te blaffen met de laatste Raspbian image met 2 klikken van de muis. Vind ik veel makkelijker.
Moet je nog wel steeds eerst een browser starten, naar de juiste website toegaan, de img file aanklikken en downloaden en op de juiste plek zetten zodat je eindelijk met je makkelijke commando de image naar de kaart kan schrijven.

of je start de tool, klikt de juiste image aan, de juiste kaart en schrijven maar.. . . Ja dat is vele malen ingewikkelder.
Ik denk dat je mijn opmerking niet helemaal hebt gesnapt of hebt gelezen. Ik ben het namelijk met je eens dat een tooltje makkelijker is dan een CLI commando.
Ik doe ook niet anders dan dd maar ik heb wel het vermoeden dat bepaalde merken SD-kaarten de boot-sector kunstmatig dood laten gaan na een aantal keer overschrijven. De faalkans bij die dingen is aanzienlijk groter dan bij USB-sticks, en zit opvallend vaak in de 1e blocks.

Ik had liever gezien dat ze USB-booten standaard optie hadden gemaakt, dan was het probleem opgelost. Voor zover ik weet kan dat alleen via speciale eenmalig instelbare settings, per bord individueel.

[Reactie gewijzigd door blorf op 5 maart 2020 20:19]

Ik had liever gezien dat ze USB-booten standaard optie hadden gemaakt, dan was het probleem opgelost. Voor zover ik weet kan dat alleen via speciale eenmalig instelbare settings, per bord individueel.
3B+ en 4 kunnen het standaard, hoef je geen speciale settings voor in te stellen.
Niet zonder SD-kaart voor de 1e data, voor zover ik weet. PXE-boot wel trouwens, dan heb je alleen een remote bron nodig.

[Reactie gewijzigd door blorf op 6 maart 2020 19:17]

Tja, gaat deze tool daar iets aan oplossen? Lijkt me van niet.
Aangezien het beschrijven van flash-media als SD-kaarten en USB-sticks al door de hardware werd ondersteunt wordt er ook niet zoveel opgelost. Dit is naar mijn idee alleen maar de afstand tussen gebruiker en computer vergroten omdat die anders gemiddeld teveel controle krijgt.
Doen alsof het lineair bytes schrijven naar een random access flash-volume ingewikkeld is... Is het niet stiekem alleen maar een GUI voor dd? :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 7 maart 2020 10:59]

> Is het niet stiekem alleen maar een GUI voor dd?

Daar komt het praktisch wel op neer ja. Maar bedenk dat veel mensen die voor het eerst een Raspberry Pi willen gebruiken waarschijnlijk Windows hebben. Dan moet je eerst een 3rd party flash tooltje gaan zoeken, de ISO opzoeken en dan flashen. Voor die doelgroep is dit tooltje perfect :)
Veel makkelijker?
Ik download nu een img en selecteer die in balenaEtcher, sd kaart word automatisch geselecteerd en flashen maar.
Makkelijker kan het 'bijna' niet.
Het is een verschil van 3x niks, ingebouwde os library met auto update.
Leuk voor nieuwkomers en het gemak, maar in al die jaren dat RPI bestaat is het niet bepaald nodig geweest.

Tevens heb ik zelf best wel wat geleerd door zelf de juiste img te zoeken en daar wat over de verschillen te weten. En dat staat allemaal prima uitgelegd.
Ik wil raspbian met of zonder gui, dat zijn de smaken :+ .
Kan dit programma ook overweg met sd kaartjes die al geflasht zijn? Of moet je alsnog eerst met bijvoorbeeld EaseUS Partition Master de partites verwijderen en als FAT32 formatteren zodat je daarna pas weer kan flashen.
In het hoofdmenu zit ook een "Erase" optie

Edit, nog even getest. het oogt (in mijn ogen) nog een beetje klungelig. De erase optie werkt op zich wel. Als hij klaar is krijg je de melding "Erase has been written to Mass storage device USB controller" (in plaats van zoiets als "card has been erased" .
Een image over een kaart heen schrijven waar al wat op staat werkte ook .

[Reactie gewijzigd door blazez op 5 maart 2020 19:13]

Normaal gesproken schrijf je gewoon over de oude image heen.

De "erase" optie is meer voor als je de kaart voor andere doeleinden wilt gebruiken dan in een Pi.

Voorheen waren er verder ook nog wel eens gebruikers die heel boos kwamen klagen dat het schrijven van een image hun SD kaart "kapot had gemaakt", want Windows gaf aan dat hun dure 128 GB kaart, nog maar 100 MB groot was!
(de grootte van de FAT /boot partitie, als je Raspbian op SD kaart zet)
Dan is het ook fijn dat je die gebruikers even uit kan leggen dat ze hun SD kaart kunnen "repareren" met de "erase" optie die de partities weg haalt, en er 1 grote FAT32 van maakt. :P
Anoniem: 498327
5 maart 2020 21:35
Ik zou graag een tool zien die een backup kan draaien van een Pi-install, en deze kan samenpersen zodat ie ook op SD kaarten is terug te zetten die (net iets) kleiner zijn.
Het vervelende is dat je filesystem Al opgerekt is tot de maximale grootte van die SD. En filesystems verkleinen is lastig zo niet onmogelijk.
Best bet, als je kleiner wilt, een aparte file maken en iets groter dan je gebruikte ruimte ( plus 100mb boot partitie) en dan koppelen als loopback, partities namaken, en je data rsyncen.
Of, als je niet kleiner wilt, een file vol nullen wegschrijven (# cat /dev/zero > /zero && sync; rm/zero ) dan uitzetten en de SD naar een image dd'en en comprimeren .
Anoniem: 498327
@Heidistein6 maart 2020 06:00
Er is toch ook een oprek methode? Ik snap dat je tijdelijk extra ruimte nodig hebt, maar die is er vaak zat op de computer die de SD kaart kopieert.

Nog een rare vraag: zou Debian ook op HFS kunnen draaien (Apple file systeem)? Zou een hoop gedoe schelen. Dat EXT4 is maar een PITA.

Maar eigenlijk wil ik gewoon een Pi met SATA of NVMe connector. Ben die corrupte SD kaarten helemaal zat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 6 maart 2020 06:17]

De kans lijkt mij nagenoeg nul dat Linux op een gesloten prioritaire FS gaat draaien.
Ext4 is dan nog net een FS dat soort van te verkleinen is. XFS is veel rosbuster en sneller, en is niet te verkleinen.
kan je ook gewoon img files van andere sites downloaden en dan flashen met pi imager ?
Ja.
Je bij choose OS ook de custom optie (img, zip, xz, tar.gz)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 5 maart 2020 18:51]

Ik vond apple pi baker atijd wel fijn op de mac.
Etcher is best wel bloated. Iets van 130mb voor een prog om een sd kaart te flashen. Bezopen.

Zo te zien download deze tool zelf de distro wat best wel handig is.
Apple pi baker is erg fijn, versie 2 daarentegen vind ik waardeloos
PiBaker installer voor Mac is 2Gb 8)7
Gebruikers kunnen de software installeren, een sd-kaart insteken, het te flashen OS selecteren, zoals Rasbian

Rasbian dient Raspbian te zijn volgens mij.
En daar hebben ze dan weer de feedback knop bij het artikel voor.
Is het probleem van SD kaart corruptie al opgelost?

Ik heb hier nog een RP4 die fungeert als server e.d. en heb me altijd afgevraagd of dat nog steeds een ding is of niet
Kijk is naar het onderstaand filmpje https://www.youtube.com/watch?v=gp6XW-fGVjo
Hiermee kan je je installatie geheel laten draaien vanaf een ssd via de USB3 poort.
Is dat een "ja" op de vraag of SD-kaart corruptie nog steeds optreedt?

Zo ja, treedt filesystem corruptie ook op bij usb-attached storage op de RP?
Het is een nee, Als je het fimpje kijkt. Zie je dat hij maar een paar regels leest van de SD, en daarna alles van de SSD leest. Er is dus geen activiteit meer op het SD kaartje.
SD kaartje moet er puur nog in zitten om te booten.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 6 maart 2020 13:55]

Ik vroeg of sd-kaart corruptie nog steeds gebeurt als je de sd-kaart gebruikt als enige opslagmiddel voor het besturingssysteem zonder usb-attaches storage.

Daarna vroeg ik of SSD-corruptie optreedt als je een usb-attached opslag gebruikt voor het besturingssystseem.
Hij heeft wel gelijk. 99/100 keer zijn die filmpjes van zeer lage kwaliteit (zoals ook hier) of gewoon onaangenaam.
We zijn allemaal nerds hier.

Volgens Tom's Hardware site kan de vier niet booten van SSD, daarvoor moet er eerst nog een firmware update uitkomen (datum site 3 July 2019, onduidelijk of die update uitgebracht is). Wel kan het grootste deel van de bestanden op een usb-stick of SSD gezet worden zodat interactie met de SD minimaal is.

Drie en lager kunnen booten vanaf USB.

https://www.tomshardware....ry-pi-from-usb,39782.html

(Maar ook dat antwoord geeft niet het antwoord op de vraag of de SD corruptie al opgelost is).

Jouw antwoord: hier is een filmpje waarvoor je eerst een advertentie moet bekijken voordat je het kan zien. Dat vind ik zonde van mijn tijd. Nog even afgezien van van kwaliteit van het filmpje (wat ook nog eens ruim 14 minuten duurt). Kortom: YouTube voegt in het geheel niets toe aan de toegankelijkheid van de informatie. Dan is een verwijzing naar de website van Tom een stuk sneller.
Ik gebruik idd altijd etcher, dit scheelt weer 1 download stapje van 10 seconden. Thanks raspberry pi :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee