Bètafirmware maakt booten via usb-opslag voor Raspberry Pi 4 mogelijk

Ontwikkelaars van Raspberry Pi zijn een test gestart voor firmware die het mogelijk maakt om usb 3.0-opslag in plaats van de micro-sd-kaartlezer in te zetten om versie 4 Model B van het compacte computingboard te booten.

De ontwikkelaars benadrukken dat de release van de nieuwe firmware voor de Raspberry Pi 4 Model B zich nog in bètafase begeeft, maar dat de standaardrelease niet lang meer op zich laat wachten. Het ontwikkelteam zet in het kort de stappen voor een snelle test met de gewijzigde bootloader en een usb-kaartlezer in plaats van de directe sd-bootprocedure op een rij. De ontwikkelaars waarschuwen dat booten via een usb-kaartlezer langzamer dan via de geïntegreerde sd-kaartlezer zal gaan en dat het alleen om een snelle test gaat.

De bedoeling is dat gebruikers met de nieuwe firmware vanaf snelle usb 3.0-opslag kunnen booten en een sd-kaart hier dan niet meer voor noodzakelijk is. Anders dan bij de Raspberry Pi 3 was het bij de Pi 4 vanaf de introductie niet mogelijk om vanaf netwerk of usb-opslag te booten. De netwerkbootfunctionaliteit is sindsdien toegevoegd, maar booten vanaf usb nog niet. Op korte termijn komt daar dus verandering in, al is niet bekend wanneer de brede release plaatsvindt.

Raspberry Pi 4B starter kit

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-05-2020 • 16:13

156

Submitter: synoniem

Reacties (156)

156
154
62
4
0
84
Wijzig sortering
Mijn Pi4 draait eigenlijk sinds de launch al vanaf een externe SSD. Enkel enkele boot files staat nog op de SD kaart. Ik juich het toe dat dit nu default ondersteund wordt :)
Destijds heb ik volgens mij deze tutorial gebruikt van TomsHardware.
Ja zo heb ik het ook gedaan. Werkt prima, ik ben niet eens van plan om over te gaan naar deze nieuwe optie. Er zijn verder geen voordelen om het over te zetten.

Doordat de SD alleen voor de /boot partitie gebruikt wordt, is het aantal writes minimaal (alleen tijdens een kernel update). Maar als ik ooit een nieuwe installatie doe dan zal ik de nieuwe methode wel gebruiken.
Ik heb wel eens vaker gelezen over zo'n raspberry, maar vraag mij nog steeds af waar je zo'n ding nou echt voor kan gebruiken? Zover ik weet is het niet echt een heel krachtig ding? Om media af te spelen op je tv ben je dan toch beter af met iets als een chromecast? Of zie ik een bepaalde killer-functionaliteit niet?
Je zou er van versteld staan. Toestel is grafisch krachtig genoeg om 2 monitoren op full hd te ondersteunen, en heeft qua rekenkracht genoeg power in huis om zaken die je op je pc zou laten draaien maar waarvoor je pc dag en nacht moet aanstaan, toch te kunnen draaien zonder dat je stroomrekening hoog wordt.
Ook is het een stuk kleiner.
Denk hierbij aan downloadclients, smart home besturing, inderdaad aanbieden van media, een dns filter op je hele netwerk (kijk eens naar pihole, dat is een soort dns zwart gat voor advertenties, en hebben net versie 5 uitgebracht)
Zo zijn er nog allerlei opties.
Vraag: kun je Berry gebruiken als een normale pc? Ik ben van plan om misschien dat aan te schaffen voor mijn zusje, om de oude langzame desktop die zij gebruikt voor school te vervangen.
Hangt er vanaf wat je wil. Als LibreOffice goed genoeg is dan gaat het prima.
Mijn buurkinderen zaten omhoog qua schoolcomputer en voor hun was het een uitkomst. (groep 8 lagere school en brugklas).

Webbrowsen, email en libreoffice.

Jammer genoeg zijn goede HDMI monitoren nog steeds vrij prijzig (in verhouding dan).
Met een adaptertje heb ik mijn pi3 aan een oude 1280x1024 vga monitor aangesloten. Werkt prima.
https://www.amazon.de/dp/B01KH1UERK
Klopt, ik zie nu dat hdmi->vga converters ook wel te doen zijn. Ik vond er destijds geen enkele van minder dan 25 euro. (en aangezien de 2x 40 euro voor de raspi's al een aardige aanslag waren op het bijstandsmoeder budget waren alle extra kosten voor monitoren en toetsenborden en muizen een beetje een tegenvaller destijds). Gelukkig leverde rondvragen in mijn kennissenkring destijds nog een paar afgeschreven monitoren en toetsenborden op.
Als Linux voldoende is, dan kan kan dat.
Kom je niet enorm ver via office365 ook?
Ja maar een tweedehands i3/i5 van 100 euro met ssd is wel fijner. Zon rpi4 gaat met alles er om heen ook al richting dat bedrag. Heb mijn zusje dit ding gegeven https://www.telecomweb.eu...rting-kopen-Telecomweb.eu alleen dan de SSD versie en daar was ik 150 voor kwijt in 2016. Al 4 jaar echt snel system heeft ze daar inmiddels voor.

Maar, een rpi4 is zeker wel iets dat bruikbaar is, alleen wel uitgaan van Linux

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:18]

... als je betalende Spotify klant bent helaas...
full hd (FHD)?, zelfs 2 monitoren op 4K.

Killer-functionaliteit:
- media speler Kodi met HEVC 4k HW-acceleratie, en met een TV-Hat kaartje (11 euro Amz) kijk je ook nog eens Free-to-air (gratis) FHD publieke omroep. (2GB versie)
- zuinige en volledig stille desktop (4GB versie)

[Reactie gewijzigd door Jan121 op 22 juli 2024 14:18]

Heb je een link naar dat tv-hat kaartje?
Bedankt, ik vraag mijzelf wel af of de Pi Zero (waar het kaartje qua form factor voor lijkt gemaakt te zijn) voldoende krachtig is voor het zowel decoderen van de stream als het eventueel opnemen ervan.
Het past op elke Pi.

Decoderen gebeurt op de client, niet op de server. Dus je kan TV-Headend server op de Pi0 draaien en ook de HEVC stream saven. Voor het decoderen/afspelen HEVC heb je een RPi4 (RPI3+ kan net) nodig, of gewoon je laptop of telefoon.
https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-tv-hat/

[Reactie gewijzigd door Jan121 op 22 juli 2024 14:18]

Ik draai Domoticz op m’n Raspberry Pi 2B én PiHole voor 25 clients tegelijk en dat ding staat letterlijk op max 1,5% CPU belasting in piektijden
Die van mij(3B+) draait Retropie met Pi-Hole op de achtergrond om spam en trackers te blokkeren.

Mijn rpi 3 bootte al van usb, nu kan de 4 dat blijkbaar ook. Dit was voor mij tot nu toe de reden om geen 4 te bestellen, ik heb geen zin meer in dat gedoe met kapotte micro-sd kaartjes.
Het kapot gaan is een fenomeen van het niet hebben van een controller die het wear levelleing stuurt Een usb met ssd opslag, dat gaat je betrouwbaarheid upliften...
De killer-functionaliteit waar ik hem voor gebruik is Pi-hole en PiVPN. Ad-blocking netwerk wide, en ook onderweg.

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 22 juli 2024 14:18]

Dat klinkt zeker heel interessant. Denk dat ik ook maar zo'n ding ga aanschaffen en met Pi-hole ga gebruiken.

Het klinkt veel belovend. Bedankt voor de tip.

Moet ik dat Pi-hole zien als een verbeterde variant van een adblocker en ghostery?

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 14:18]

Pi-hole is inderdaad zoiets, al gebruik ik beide. Dus browser blokkade en netwerk blokkade. Pi-hole is het netwerk gedeelte zeg maar. Dus nog voor de advertenties geladen wordt is het al geblokkeerd. Gemiddeld wordt zo'n 25% van de verzoeken (dns verzoeken) bij mij thuis door de pi-hole geblokkeerd momenteel, wat ik best een boel vind.
Bij mij zelfs met ad blockers op pc's en mobiel nog steeds 18% dat door pi hole geblokkeerd wordt.
Zodra ik een eigen router heb waarop ik het hele netwerk van de pi hole gebruik kan laten maken verwacht ik dat dat percentage nog wel wat hoger wordt...
Als je nog goedkoper wil: een Orange Pi Zero werkt hier ook prima voor.
En als je wat snellers wilt met nvme opslag (!) kan ik de nanopi m4 v2 aanraden
Pi-Hole is een ad blocker op DNS niveau. Alle advertentie domeinen worden dus op het hele netwerk geblokkeerd voor alle apparaten die de Pi-Hole gebruiken als DNS server.
Anoniem: 498327 @EnigmaNL23 mei 2020 09:10
In hoeverre is dat anders dan een hostsfilter op de router?
Veel makkelijker te onderhouden en je hebt block lists die door de community gevuld worden.

Je kunt in logging zien welke domeinen geblokkeerd worden en welke niet.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:18]

Hoe werkt dit dan bij sites die ad blockers detecteren. Kan je die dan nog zien zonder dat je eerst je raspberry pi moet afzetten? Bij gewone adblockers kan je snel die sites pauzeren.
Dat werkt gewoon, ik ben nog geen site tegengekomen die het opmerkt dat er een Pi-Hole tussen zit.
Jawel, ze zien dat de advertentie niet geladen wordt en dus dat er een blok actief is. Wat ik graag zou zien is dat pihole wel de advertenties download maar ze niet daadwerkelijk laat zien in de browser zodat de leveranciers het niet meer kunnen detecteren. Dat is IMO hoe 'een zwart gat voor advertenties' zou moeten werken, dus dat ze worden opgezogen en er niets meer uit kan ontsnappen (de informatie dat ze geblokt zijn).
Of ze het zien of niet maakt mij niets uit. Het gaat erom dat je geen irritante popups krijgt die zeggen dat je een adblocker gebruikt of dat functionaliteit ontbreekt en dat gebeurt niet (tenminste niet bij mij).
De enige reden dat ik het weet is dat ik af en toe probeer om mijn andere adblockers (adblock en badger) uit te zetten en ik dan nog steeds die popup krijg. Wisselt wel trouwens over de tijd, dus ik denk dat er onder de motorkap wel gesleuteld wordt.
Je kunt zelf bepalen welke ads wel en niet worden weergegeven middels blacklisten of whitelisten (of een combi). Zelf heb ik overigens nog geen last gehad van meldingen dat ik een ad blocker gebruik.
Je kunt Pi-Hole ook tijdelijk pauzeren als je een account hebt.
Het eerste is waar, het tweede niet. Je kunt Pi-Hole gewoon pauzeren door naar de web-interface te navigeren, maar daar is geen account voor nodig. Je kunt hem dan pauzeren voor verschillende tijdsduren, van een paar seconden tot minuten of zelfs uren.
Op mijn Pi-Hole (4.1.1) zeker niet. Wellicht dat dit een instelling is, ik weet niet of ik hiervoor iets heb aangepast.
Ah oke, ik weet dat ik niets aangepast heb in dat gebied, voor zover dat ik weet is die functionaliteit er ook niet geweest, heb versie 3.x en 4.x beiden gebruikt. Misschien dat er een andere service voorhangt die logins bijhoudt, maar het is niet standaard.

Sinds de 5.x release is er ook pas functionaliteit die blocking per apparaat instelt bijgekomen, best interessant en leuke hippe features wel. Ze zijn goed aan t bouwen aan pi-hole.
Het zat al in 3.x (ben net geüpgraded van 3.x naar 5 en gebruikte die functie al).
Inloggen als admin en daarna links klikken op disable. Dan kiezen hoe lang.
PI-hole blokkeerd ip adressen van servers die alleen reclame verspreiden. Er zijn inderdaad wel sites (nu.nl) die bijvoorbeeld geen video's tonen als je een adblocker hebt draaien.

Je kan uiteraard wel uitzonderingen toevoegen voor het geval dat je toch die sites wil bekijken.
Met VPN heb je wel een probleempje dat hij geen hardware-versnelling voor crypto heeft. Dus alles moet door de CPU afgehandeld worden, als je een 600Mbit verbinding hebt, gaat dat wel zwaar worden. Heb het hier nooit geprobeerd maar de hele verbinding VPN'en lijkt me lastig.

Voor de mobiel gebruik ik algo op een Scaleway instance "in the cloud". Kost 3 euro per maand + BTW. En daar draai ik ook een Pi-hole op in docker.

Voordeel van die methode is dat je niks thuis hoeft te hosten dus ook geen gedoe hebt met NAT forwarding enzo. En de uptime en bandbreedte is uitstekend.
Hoe dat werkt met een docker enzo is dan weer lastig. Begrijp er nog niet veel van. Die Scaleway instance is een soort van VPS?
Ja dat is precies een VPS :)

Met algo kan je een VPN installeren op het host OS via ansible. De docker heb ik er bij gedaan om makkelijk pihole te kunnen installeren. Maar je kan het ook gewoon op het host OS installeren als je dat liever wil.
Waarom is een docker makkelijker dan een native install?
Algo en ansible ken ik verder niet.
Docker is makkelijk omdat je het zo in 1x kan updaten. Je hoeft alleen een nieuwe docker pull te doen. Ook heb je een vorm van isolatie, een beetje VM achtig, en dat is met "internet facing" services altijd wel handig voor de veiligheid. Nou staat de mijne niet open naar internet maar toch... Alleen de configuratiefiles blijven op je lokale filesystem staan, de rest draait binnen de docker container.

Ook is het fijn om dingen even uit te proberen. Je installeert de docker, hebt een complete service en ben je het zat gooi je alles er weer af. Je hoeft niet je halve filesystem door te jagen om allerlei libraries en config files weer op te ruimen.

Ansible is een systeem om automatische installaties en configuraties te doen. Een soort scripttaal. Je kan op die manier de complete installatie van een server scripten, dat is bijvoorbeeld handig voor het automatiseren van cloud scaling. En dus ook voor eenmalige installaties. Algo installeert een aantal VPN diensten voor je. Een beetje zoals het beter bekende streisand, maar dan met wat meer aandacht voor veiligheid. Streisand doet een beetje te veel wat mij betreft, installeert ook dingen als tor relays enzo.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:18]

Maar niet elke applicatie zal een docker functionaliteit hebben wel? Het is al lastig om voor veel Linux applicaties een Snap pakket te krijgen.
Eigenlijk kan dat ook wel op een Pi-Zero toch?
het is een simpel en goedkoop apparaat wat je voor van alles en nog wat kunt inzetten. Heb er sinds vandaag twee draaien. Eentje draait al sinds 2017 en draaid pihole en daarnaast ook leest het mijn slimme meter uit via Domoticz.

De nieuwe , die ik vandaag in gebruik heb genomen, heeft als hoofddoel om een aantal dockertjes te draaien om mijn eigen website te kunnen hosten. (heeft toch niet veel traffic en is stukje goedkoper dan webhosting). Daarnaast is het gewoon een leuk systeempje. Voor 70 euro heb je al een werkend systeem waar je van alles en nog wat mee kan.
Leuk idee. Misschien kun je er een soort tutorial van maken. Niet alleen zou dat interessant vinden. Top.
Zal binnenkort wel eens een blog maken. Moet het toch nog documenten
hier is een blog te vinden

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 14:18]

Hangt helemaal af van wat je er mee wil doen. Het is een volledige linux machine in een klein pakket voor een schappelijke prijs met goede software ondersteuning. Je kan er dus diverse server gerelateerde zaken prima op draaien voor de enthousiastelingen. Andere toepassingen is het gebruik als HTPC met kodi (ja technische gezien kan een chromecast ook maar dan ben je dus afhankelijk van google en is het streamen van je eigen contnet weer lastiger). Andere toepassingen zijn zaken zoals retroPI waarmee je er een old school gaming simulator van maakt voor klassieke consoles zoals de NES e.d..
Streamen van eigen content kan je met Plex doen.
Heb je wel weer ergens een plex server nodig, kan bijvoorbeeld je raspberry zijn want dan hoeft je normale PC niet constant aan te staan ;)
Jellyfin is open source en werkt jofel met libreelec en kodi ;-)
Ik lees dit op mijn Raspberry Pi 4. Ik gebruik dat ding om op het internet te surfen (inclusief Youtube) en IRC. Zo'n Pi is een low power device dat 24/7 aan kan blijven.
Je bent een van de weinigen hier die hem echt als desktop gebruikt. Ik heb dan geen Raspberry Pi, maar ik gebruik die van mij ook als desktop met YouTube, XMPP, QEMU/KVM, emulatoren voor spellen zoals Mednafen en eigenlijk alles wat ik op mijn x86 laptop ook draai. Soms moet je wellicht op zoek gaan naar alternatieve software, maar het mooie is dat die vaak ook bestaat en bovendien erg bruikbaar is.
De Pi4 is dan mijn "desktop pi" - nu er 4 GB RAM in zit is dat eindelijk te doen. Ik heb een pi3 aan de tv. een pi1 als printer/scanner server, een odroid u3 and torren/fileserver, een pine64 als web/streaming server.
Anoniem: 498327 @--Andre--23 mei 2020 09:04
Wat gebruiken die bij elkaar en wat kosten die bij elkaar? MacMini 2010 op Win10 is denk ik zuiniger, goedkoper, netter en sneller.
Ik hoef geen Mac en ik hoef geen Windows.
4 iteraties en nog steeds geen fatsoenlijke ervaring voor het grootse video platform ter wereld. Onbegrijpelijk dat soepel spelen van YouTube niet meer prioriteit heeft gekregen.
Wat bedoel je? YouTube doet het prima hoor. Bij jou niet dan?
Kan jij in de browser YouTube op 1080p draaien
Het scherm dat ik gebruik is maar 1280x1024, dus 1080 gaat niet lukken.
Ik zou een ander scherm moeten aansluiten als ik dat zou willen testen.
Ok maar snap je dat mensen dat niet voor zich zien als een desktop replacement, dat is gewoon archaïsch, no offense.
Tsja... of de moderne 16:9 verhouding nou de handigste is?
Ik heb ze veel gebruikt met cameraatjes en elektronisch knutselen. Superleuk. Sinds twee jaar heb ik het originele model probleemvrij draaien met pi-hole, een distributie die mijn hele netwerk reclame-vrij houdt, inclusief mobiele telefoons, tablets en computers. Wil nooit meer zonder.

De laatste versie, 4, is al behoorlijk krachtig en volgens mij perfect als media box, maar ik heb er geen ervaring mee.
De vraag is: wat kun je er niet mee doen...

Uiteraard is het geen vervanging voor je high-end desktop, maar heel veel dingen hebben dat ook niet nodig. Daarnaast is het goedkoop en klein. Kan nog op een batterij draaien ook, dus ook off-grid gebruik is mogelijk.

Enkele voorbeelden:
- home automation (domotica)
- fileserver
- mediaplayer
- metingen verrichten
- advertenties en tracking blokkeren

Meer projecten vind je op o.a. https://magpi.raspberrypi.org/ (tip: de nummers zijn gratis te downloaden).

[Reactie gewijzigd door macnerd op 22 juli 2024 14:18]

Ze zijn goedkoop (aanschaf én gebruik) om als single purpose apparaat in te zetten. Ik heb er drie in gebruik (al jaren): één in de meterkast om de meterstanden uit te lezen, één aan mijn UPS om alle servers uit te schakelen zodra de accu ervan opraakt en één als Spotify Connect endpoint aan mijn (digitale) versterker. Daarnaast zijn het volwaardige Linuxsystemen en kan ik dus eenvoudig versiebeheer gebruiken of een monitoring script installeren of backups maken van data naar een NAS.

Anderen gebruiken ze voor Pi-Hole (heb ik in een VM draaien) of voor retro gaming (wij hebben een iets minder retro Nintendo Switch ;))
Ik vermoed dat je de hele setup (dus ook servers) met 1 nanopi m4 kunt vervangen ? Scheelt je behoorlijk wat stroom en performance ... Hang er een 12volt ups aan en je kunt dagen doordraaien als de netspanning uitvalt ...
Dat is een snelle conclusie ;). Je hebt geen idee welke servers ik heb draaien en dan is 1 nanopi voldoende. Of mis ik een "/s"?
Enlighten me ? Het is wel zo dat ik aanneem dat je niet bedrijfsmatig bezig bent, een 'gemiddelde' tweaker, met een gezonde technische interesse :)

Hier op dat ene servertje mail,dns, openvpn, Tb nvme storage, dockers, pihole, domoticz...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 22 juli 2024 14:18]

Hoe doe je die NVMe storage dan? Ik zie in de specs van de NanoPI M4 niets staan daarover.

Maar goed, mijn lijst en ja Tweakers niet bedrijfsmatig:
- NAS
- Backupserver
- DNS en DHCP voor het betreffende subnet
- Proxmox als hypervisor
- 3x Docker Swarm node
- Gitserver
- Plex
- Nextcloud
En binnenkort ws 3x k8s node

Ik ben heel blij dat ik daarvoor een NVMe SSD heb en 2x 4TB WD Red, een snelle Intel 4c en voor nu 16 GB RAM (en uitbreidingsmogelijkheden tot 64 GB) :)
Dat gaat dan krap worden, het geheugen is met max 4Gb (vastgesoldeerd) beperkt. Ik zag ARM bordjes waar je dimm geheugen in kunt stoppen, helaas beginnen die bij 270E. Nog even wachten op meer keuze..
Ik heb er twee draaien.
Eentje waar mn Unifi controller op draait.
Een andere draait Home Assistant.
Ook een keertje een Retropie mee gebouwd.

Voor de prijs altijd wel leuk om er eentje de hebben liggen ben ik van mening.
Als ik een leuk projectje tegenkom kan je dat zo bouwen.

En zeker de pi 4 is echt lekker vlot.
Je kan Unifi controller en Home Assistant toch beide ook gewoon op dezelfde Pi draaien?
Klopt.
Moet eigenlijk alles nog een keer in docker zetten.
Maar heb nu gewoon de hassio image voor pi van home assistant.
Al heeft hass ook wel een plug-in voor Unifi.
Anoniem: 1350842 @Mooraalkikker22 mei 2020 16:48
Juist de kracht zit hem in dat je beperkt bent tot wat je kunt maken (of in mijn geval, wat anderen kunnen maken). Voor bijvoorbeeld media, ja een Chromecast is een optie, maar als je bijvoorbeeld media wilt streamen vanaf een eigen server en daarvoor Kodi gebruikt dan kan je dat mooi op een raspberry pi doen.

Voor pi-hole is hij heel populair, al is volgens mij een hele 3b of een 4 wel overkill, mijn raspberry pi zero doet het daar prima voor.

Daarnaast heel veel toepassingen die hier al worden genoemd.

Het gaat dus niet om één killer functionaliteit, het gaat om de flexibiliteit.
Ik gebruik hem in combinatie met een Moode Audio image zodat ik via Spotify, Airplay of Bluetooth muziek naar mijn versterker kan casten. En omdat het geluid via HDMI gaat gebeurt de omzet naar analoog op de hoge kwaliteit DAC van de versterker.

Dat kan deels met een Chromecast Audio, maar ja, dan weet Google elk liedje wat je luistert, net als Google elke serie of film die je kijkt weet via de normale Chromecast. Liever niet..
Ik heb een Raspberry Pi 3b als Pihole + dhcp + dns server.

Daarnaast heb ik een Raspberry Pi 4 als
- Nas met externe raidbay 2x 4Gb via OpenMediaVault
- Download, repair en extract via Sabnzbd
- Plex media server
- Cloudstorage via NextCloud

Draait allemaal enorm stabiel en snel genoeg.
Plex heeft af en toe wat laad tijd maar dat is minimaal.
Pi-hole (DNS server met adblock), PiVPN (aangepaste installatie van OpenVPN), UniFi controller, Monitoren van andere servers, WakeOnLan server en een kiosk.
Raspberry Pi is ontwikkeld in Cambridge voor educatieve doeleinden. Inmiddels zijn ze in PO/VO/HO rijkelijk aanwezig. Maar zelfs genoeg Industriële IT bedrijven die het gebruiken voor rapid prototyping e.d. Er zijn zelfs 'rugged' versies met Industriële goedkeuring. Zie bijv. de RevPi. Ik gebruik ze naast lesgeven ook voor home automation (als vervanger voor PLC's).
wat draait er op mijn 4.
- domoticz
- grafana
- influxdb
- een Django webserver
- pihole
- vpn
-mediaserver
en dat alles voor maar een paar Watt. Ding performed echt super en wordt slechts handwarm met een redelijke passieve koeler.
Ik heb een aantal dingen standaard draaien:
- AdGuard Home (of PiHole, wat je wil).
- PiNAS (maakt een soort NAS van je Raspberry, externe hardeschijf via USB aangesloten zonder externe voeding).
- PiVPN om overal van bovenstaande functies gebruik te kunnen maken.
- Plex server.
- Shairport (om domme speaker aan AirPlay aan te sluiten).
- SABnzbd.
Ik ben er ronduit tevreden over. En dat op een Raspberry Pi 3b+.

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 22 juli 2024 14:18]

In de huiskamer en buiten onder de overkappingen voor synchrone muziek met picoreplayer.org
Ik ben er mee gestopt, ook in de klas. Pixit wordt alleen niet gewaardeerd op Tweakers, maar het is een verstandige keuze. Had er vier draaien, nu nog 2. De dvbt server Pi draait nog, die is binnen een uur opnieuw op te tuigen. Retropie en webserver is imo echt verschrikkelijk op een Pi, die zijn dus weg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 14:18]

Wat is het probleem met Retropie op de Raspberry Pi? Draait het ook niet goed op Raspberry Pi 4? Ik ben zelf nog niet bekend met Retropie, maar ik ga het binnenkort maar eens aan de praat proberen te krijgen.
Anoniem: 498327 @psychicist23 mei 2020 08:51
Interface, game management (zou webbased moeten zijn zeker in arcade kast), controller support (gamepads gaat, arcadecontrols niet). Ook is de opzet raar met 3 lagen, emulationstation, retroarch en emulatoren ieder met eigen setup. En voor geluid heb je of HDMI nodig, of USB geluidskaart, audio uitgang is 100kbit/s DSD, dat klinkt voor geen meter.
Snelheid op zich is nooit een probleem, ook niet op de Pi1. A) er zijn altijd games die net niet lekker draaien. B ) er zijn altijd meer dan genoeg games die wél lekker draaien. Geldt voor iedere versie. Tip: Laat N64 behoeftes los, dat scheelt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 14:18]

Really? Ik heb zelf een arcadekast gebouwd met een RPi erin en dat werkt gewoon top. Interface kun je zelf bouwen. Arcade controls werken gewoon. Sowieso heb je meerdere emulatoren voor verschillende platformen. Dat heeft niks met een RPi te maken. En geluid bij een arcadekast? Daar is de audiouitgang echt wel goed genoeg voor... Maar die heb je in principe niet nodig, want ik neem aan dat je geen HDMI scherm gebruikt in een arcadekast ;) Dus haal het geluid gewoon uit de VGA>HDMI converter. Werkt prima voor het geluid bij spellen t/m 16-bit.
Je kunt ook kijken naar Lakka ipv Retropie.
Ik heb er 3 draaien thuis. 1 met LibreELEC als mediaplayer (lokale bestanden zijn moeilijk af te spelen van een chromecast), 1 met Octoprint als remote interface voor mijn 3D printer en 1 met P1-monitor om een beter beeld te krijgen van het stroomverbruik in huis.
Ik heb er een met 4x 5TB aan opslag aan hangen als Plex server. Linux erop en tada eigen Netflix
Op wat voor manier heb je die schijven aangesloten? USB?
https://shop.allnetchina....t-case-for-raspberry-pi-4

bijvoorbeeld zo, net ontvangen, moet nog testen hoe het werkt echter de reviews zien er goed uit.
Chromecast? :+ grapjas. Hier kan je een volledige mediaspeler software op draaien, waardoor je telefoon helemaal niet nodig is om iets naar je tv te sturen. Chromecast is juist de slappe variant.
Anoniem: 1330988 @Mooraalkikker25 mei 2020 08:07
Mensen zoals ik die graag open source gebruiken en geen gesloten oplossingen van de grote techbedrijven grijpen graag naar dit soort oplossingen. Daarnaast verzamel ik over de jaren graag mijn eigen videotheek bij elkaar en wil ik niet afhankelijk zijn van de grillen van streaming platforms en de bijkomende versnippering en onzekerheid over toekomstige beschikbaarheid van bestaand materiaal. De markt voor goedkope blurays is groot en rippen en omzetten naar iets kleiners is zo gebeurd. Uiteraard is er ook materiaal dat bijv alleen via Netflix beschikbaar is en niet op fysieke media uitkomt. Voor die gevallen heb ik een Netflix account lopen en download ik uit minder legale bron. Dat is dan maar zo.

Kodi op de Pi 4 draait als een trein m.b.v. Libreelec. Ik heb daarvoor de 2GB versie gekocht waarbij 1GB RAM wordt ingezet als streaming buffer. Mijn bestanden staan op een netwerkschijf en zijn ook buitenshuis beschikbaar voor mij. De grote streaming buffer zorgt ervoor dat een gemiddelde aflevering in zijn geheel gebufferd kan worden tijdens het kijken zodat je bij een minder betrouwbare verbinding tijdens het kijken niet verrast wordt door een kink in de kabel. Mijn Pi reist namelijk vaak met mij mee en zo kan ik overal van mijn eigen series en films genieten.

Een tweede Pi (versie 3) dient in huis als een recursive DNS server en Pi Hole in 1. Dat blokkeert behoorlijk veel onnodig dataverkeer op alle devices en zorgt voor meer privacy omdat mijn DNS requests niet meer bij een vaste DNS server terechtkomen. Ook buitenshuis profiteer ik daarvan m.b.v. een Wireguard pipe naar m'n router, die er overigens ook meteen voor zorgt dat ik buitenshuis niet afgeluisterd kan worden als bijv een hotel weer eens een onbeveiligd wifi netwerk in de lucht heeft hangen.

Mijn ouders wonen in het buitenland en kijken uitzending gemist via hun Pi. Daar kunnen ze veel beter mee overweg dan de gemiddelde smart tv. Bovendien is de NPO app niet beschikbaar op hun buitenlandse televisie omdat die organisatie dat blokkeert buiten een bepaalde regio. Gelukkig biedt de Retrospect addon van een ontwikkelaar een vrijwel perfect werkend alternatief en kunnen ze alsnog alles kijken.

Ik heb nog een Pi project op de lijst staan dat ik een keer wil uitvoeren namelijk een basisstation opzetten voor het detecteren van vliegtuigen voor diensten zoals Flightradar24. Als je dergelijke data aanlevert dan krijg je in ruil daarvoor een gratis pro account.
Die SD kaartjes gaan altijd net stuk als het niet uitkomt. Daarom PXE boot ik ze.
Oa daarom ben ik helemaal met de Pi gestopt. Ik merkte dat ik er vaak dingen op deed die eigenlijk beter draaien op mijn Mac of op een ex office desktop van 30€. Die mac doet toch al 24/7 taken bij een energieverbruik van 10W, dat beetje Pi werk doet ie ongemerkt mee.
Toen de Pi nieuw was kreeg je best veel voor 35€, nu met een verzadigde tweedehands PC markt is het weggegooid geld.
Nog los van de hoofdpijn: sudo apt-get install apache2 etc is gekkenwerk vergeleken bij een MAMP app uit een dmg slepen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 14:18]

Stroomverbruik moet je niet vergeten, daarnaast is een pi stil en compact.
Anoniem: 498327 @NickyVDP22 mei 2020 19:00
Pi gebruikt 8W, Mac Mini 10W, maar die draait al 24/7, en met Pi ernaast was het 18W, ik meet echter niks extra op de Mac door het webserven wat de Pi deed en de Mac er nu bij doet, en hij is net zo stil.
Die Mac kan ook alles tegelijk van 3 pi's, en bestandsdoorvoer over netwerk is 20x zo snel, die gigabit wordt enorm afgeknepen door SD kaart op de Pi.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 14:18]

Dat probleem met gigabit is met Pi 4 een stuk kleiner.
Ik heb meerdere Pi waarvan een 3b+ mail, web, ssh, vpn en muziek server is. Wel PXE boot ik al mijn Pi's vanaf het netwerk met NFS. Dat zou icm die Mac Mini ook kunnen. Ik zou een Mac toch niet graag rechtstreeks aan het internet hangen.
Toch komt de Speedtest die mijn pi4 elk uur bedraad op ziggo doet niet eens in de buurt van de speedtest die ik over WiFi doe. Zit vaak 150-250mbit verschil in terwijl de pi rechtstreeks aan het modem zit en mijn WiFi er nog een orbi router en satellite tussen heeft zitten bij de speedtest op iPad of laptop.

Pi meet 200mbit, iPad over WiFi 425mbit en dat is met een hop van het mesh netwerk er tussen.
Pi 4 of 3b(+)? De Pi 4 heeft een echte gigabit poort. De versies t/m 3b+ hebben een aansluiting op een interne usb 2 hub, dat gaat nooit een snelheidsmonster worden.
Een Pi4. Die heb ik juist aangeschaft om die gigabit poort en die zit rechtstreeks op de modem.
Ook al andere kabel geprobeerd, maar dat had geen effect.
Bijzonder want de Pi 4 kan echt rapper:


$ iperf -c 192.168.1.1
------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.1, TCP port 5001
TCP window size: 184 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 3] local 192.168.1.2 port 49036 connected with 192.168.1.1 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 882 MBytes 740 Mbits/sec

Dit is overigens een netwerk booted Pi 4 dus de overhead van NFS zit hier bij in.

[Reactie gewijzigd door synoniem op 22 juli 2024 14:18]

Anoniem: 498327 @synoniem22 mei 2020 20:37
De poort zelf is nu wel ok, iets te warm, maar snel, alleen verkeer data erheen is waardeloos.
“Location, location, location” ;)

Ik heb 1 apparaat nodig met USB om de slimme meter in de meterkast uit te lezen. Één om op zolder via USB een UPS aan te sturen. En één in de woonkamer via Coax aangesloten op de versterker. Dát is de reden bij mij om een RPi te gebruiken: de locatie.

NAS? Op zolder aan een GBit aansluiting met fatsoenlijke ZFS mirror. Pi hole? VM op dezelfde server als de NAS. Docker Swarm idem.
Als de installatie een issue is, je kun LAMP installeren via een propje genaamd Tasksel.
Interssant. Vanaf wat? Hoe snel is dat?
Guide?
Vanaf mijn Nas met een NFS export en TFTP. Tja moet ik zeggen, snel genoeg? :)

Het was wel even pielen trouwens.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 22 juli 2024 14:18]

Als je een synology hebt zie ik graag een blog-guide tegemoet :)
Oh dear. Ik zal eens kijken. Ik gebruik zelf een Linux machine met ZFS maar een Synology kan dit vast ook wel.
Is het mogelijk om bijvoorbeeld een 128gb USBstick te gebruiken voor dockers (webserver met kleine site, homeassistent,pihole en wireguard)? Of gaat dit ook snel stuk net als SD kaarten?

[Reactie gewijzigd door Gumball op 22 juli 2024 14:18]

USB sticks zijn vooral echt heel slecht in random IO. Het is dus verstandiger een externe SSD aan te schaffen. Kost iets meer, doet veel meer.
Een normale SSD met USB-SSD adapter is waarschijnlijk goedkoper en doet exact hetzelfde.
Ik heb echt zitten wachten op deze feature. Ik kan niet wachten om dit uit te proberen. :)

Ik wou graag een ASP.NET website local hosten en een SQL database gebruiken met docker, maar SD kaarten zijn daar niet echt bedoeld. Ik denk dat het niet echt betrouwbaar is om kleine chunks data op te slaan die ook vaak kunnen veranderen gedurende een lange periode op een SD kaart. Een SSD is betrouwbaarder in dit geval en sneller.

Nu kan ik een externe SSD gebruiken voor mijn Raspberry pi 4. Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door TonyZh op 22 juli 2024 14:18]

Je kan ook de hele /var map mount binden naar een usb ssd/hdd. Dan heb je alles wat vaak geschreven wordt wel zo'n beetje te pakken.
Maakt het toch iets gemakkelijker voor de mainstream. Niet iedereen heeft een SD-card reader, maar wel een USB poort op zijn/haar computer of laptop. Hierdoor is het gemakkelijker om een usb boot device te maken en een Raspberry Pi in te richten.
Nu hebben de meeste hobbyisten die met een Pi werken hier niet zo'n probleem mee, maar toch.
Die zit toch standaard ingebouwd op de Raspberry of brabbel ik nu gewoon wat? Mijn Raspberry had een kaartlezer ingebouwd.
Ja en hoe krijg je je initiele image op je SD kaart zonder via de Pi te gaan? :+
Ik heb het weleens via een telefoon gedaan :+ als het echt niet anders kan en de nood is hoog :)
Men gaat naar de Action en koopt een kaartlezer.

Nu ikke begrijp :+
Vandaag toevallig moeten doen.
Pi gesloopt, sinds ik alles weggegooid en opgeruimd heb, geen SD kaart lezer meer te vinden. Dus gelijk maar een nieuwe gekocht.
kan ik die SD kaart weer als backup gebruiken. :P
Anoniem: 1350842 @Karimpje22 mei 2020 16:51
Het gaat om de andere kant ;) Juist pc's hebben niet standaard een card reader en niet iedereen heeft er eentje liggen. Het is nu nog niet mogelijk om te booten zonder een SD in je RBP, maar dat wordt dus aangepast.
Dit bedoelde ik inderdaad :)
Je hebt nog steeds een SD card nodig om de eeprom aan te passen.
SD kaartjes zijn makkelijk, maar het is vaak afwachten welke kwaliteit je krijgt. Ze zijn ook niet echt gemaakt voor langdurigheid, als je een applicatie hebt welke veel data wegschrijft kan je kaart heel snel naar de knoppen gaan. Een USB HDD of SSD is een perfecte oplossing.
Een USB HDD of SSD is een perfecte oplossing.
Mijn ervaring met USB-disks (Sandisk) is dat ze het ook niet langer dan 5-7 weken volhouden. (Freenas vanaf USB). Een cheap-ass Chinees SSD-tje werkt al langer dan een jaar. (via usb)

Edit: allemaal op usb2 (ondanks dat het usb3 drives zijn)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 14:18]

Anoniem: 1350842 @LooneyTunes22 mei 2020 16:52
Een USB disk als in een SSD of een HDD of echt een USB stick? En 5-7 weken lijkt me wel een heel uitzonderlijk geval, behalve als je hem die 5-7 weken op maximale snelheid 24/7 aan het herschrijven bent, en zelfs dan lijkt het me heel kort.

Ik zeg niet dat je die ervaring niet hebt gehad, maar het lijkt me dat je meer pech hebt gehad en gebruik kunt maken van de garantie dan dat je kunt stellen dat Sandisk slechter is dan een cheap-ass Chinees SSD'tje (en Sandisk komt ook uit China toch?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 22 juli 2024 14:18]

Ach, garantie. Voor die centen (€5 ex btw bij Office Centre in de rommelbak) ga ik niet klagen ;).
Maar intussen wel 4 16Gb Crusers gemold.
Een Goldenfir draait nog steeds ;)
Ik heb een keer meegemaakt dat mijn Sandisk Ultra van 16 GB het na 8 maanden begaf, maar daarna heb ik geen problemen meer gehad met SD kaarten. Sinds een maand draai ik ook van een USB SSD (gewoon een Crucial BX500 van 120 GB) en dat werkt prima. Volgens mij ben je met een USB SSD ook gewoon goedkoper uit :)
Voor wat ik er van snap moet je Freenas ook niet laten schrijven naar de USB-stick. Dan is het dus alleen bij het opstarten een RAM disk aanmaken en daar alles heen lezen en staat daarna je USB stick weer stil. Er zijn hele serverracks die vanaf simpele USB-sticks draaien zonder uptime problemen...
Heb al meerdere Sandisk SD kaarten gesloopt met mijn raspberry. Had daar homeassistant op draaien en dat crashte structureel binnen 1-2 weken met gevolg dat ik weer van vooraf aan kon beginnen. Mja daar zijn die SD kaarten eigenlijk ook niet voor bedoeld. Maar dat die Sandisk usb disk ook zo snel kapot gaan verbaasd me dan wel weer. Was dit toevallig een SSD?
ik gebruik "High Endurance" SD-kaartjes in mijn Pi's en Camera's, nog geen enkele defect gehad. Ik vervang ze wel systematisch om de 2 jaar (20.000 uur opnemen = 833 dagen).
Snap ik niet. Ik heb hier Freenas al jaren draaien op twee usb sticks van SanDisk. Nog nooit problemen gehad.
Dat werd tijd. Ik boot al een tijdje vanaf een usb ssd via een redirect vanaf de sd kaart. Stabiel was het niet.
Home assistant start initieel ook met een heftige logging/recorder op een sd kaart. Het systeem loopt binnen een halve maand vast.

Nu kan ik dus mijn externe mysql database gewoon lokaal op de Pi draaien.
Hier draait HA vanaf een USB stick. Draait al sinds november probleemloos. En qua snelheid een verademing t.o.v. SD kaartje.
USB sticks kunnen ook corrupt raken, zeker als je zomaar de stroom er af trekt. En veel zijn simpelweg niet gemaakt om 24/7 te draaien/schrijven.

Met een SSD heb ik nog nooit zo'n problemen gehad.
Ik heb zojuist deze gekocht om mijn RPi4 met SSD uit te rusten: pricewatch: Startech.com USB3S2SAT3CB of pricewatch: Startech.com USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) adapterkabel voor SATA-schijven als je trim wilt. Als het goed is heeft deze geen quirks nodig om te werken en is het een snelle adapter.

SSD's zijn veel beter bestand tegen veel schrijf- en leesacties dan SD kaartjes. Daarnaast zijn SSD een stuk sneller. Zie ook de benchmarks op https://jamesachambers.co...ide-for-ssd-flash-drives/

[Reactie gewijzigd door tdn135 op 22 juli 2024 14:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.