Raspberry Pi Compute Module 4 heeft PCIe-ondersteuning en nieuwe formfactor

De Raspberry Pi-organisatie brengt de Compute Module 4 en het bijbehorende IO Board uit. Er is keuze uit 32 uitvoeringen, met en zonder draadloze connectiviteit, met 1 tot 8GB aan Lpddr4-geheugen en met of zonder eMMC-flashopslag. Prijzen beginnen bij 25 dollar.

De Compute Module 4 heeft een nieuwe formfactor. Voor de Compute Model 3 gebruikt de Raspberry Pi-organisatie nog de DDR2 Sodimm-standaard, maar het nieuwe model bestaat uit een bordje van 55x40mm met aan de onderkant twee 100pins-aansluitingen. Via die connectors kan de Compute Module geïntegreerd worden in hardware, of aangesloten worden op het IO Board dat de Raspberry Pi-organisatie zelf uitbrengt.

In de basis is de Compute Module 4 wat hardware betreft gelijk aan de Raspberry Pi 4. Zo heeft de module dezelfde BCM2711-quadcore-soc, met Cortex-A72-kernen op 1,5GHz. Het bordje kan H.265-video's decoderen in 4k-resolutie met 60fps en er is hardwarematige ondersteuning voor het coderen van H.264 in 1080p30 en decoderen in 1080p60. Nieuw is de PCIe-ondersteuning. Er is één lane beschikbaar.

Er zijn 32 uitvoeringen van de Compute Module 4 beschikbaar. Kopers kunnen kiezen voor een versie met of zonder draadloze connectiviteit en iedere versie is weer beschikbaar in uitvoeringen met 1, 2, 4 of 8GB Lpddr4-geheugen. Iedere geheugenvariant kan gecombineerd worden met 8, 16 of 32GB eMMC-flashopslag. De goedkoopste versies hebben geen flashopslag. Prijzen beginnen bij 25 dollar voor de uitvoering met 1GB ram zonder wifi en flashopslag. Het duurste model met 8GB ram, 32GB eMMC en wifi, kost 90 dollar.

De Compute Module 4 heeft geen aansluitingen, maar wel de daarvoor benodigde interfaces aan boord. Er is ondersteuning voor gigabit ethernet, twee keer HDMI en PCI Express 2.0. Via laatstgenoemde kunnen gebruikers bijvoorbeeld NVMe-ssd's gebruiken met een adapter, of een USB 3.1-controller toevoegen.

Het optionele IO Board voor de Compute Module 4 kost 35 dollar en heeft alle genoemde aansluitingen. Ook kan er een MicroSD-kaartje gebruikt worden in het IO Board, maar dat werkt alleen in combinatie met de Compute Module 4-uitvoeringen die geen eMMC-opslag hebben. Verder brengt de Raspberry Pi-organisatie een Antenna Kit uit. Die bevat een wifiantenne die aangesloten kan worden op de Compute Module 4-bordjes die draadloze verbindingen ondersteunen.

Software-ontwikkelaar Jeff Geerling heeft een review van de Compute Module 4 en het IO Board gepubliceerd. Hij beschrijft onder andere de werking van NVMe-ssd's op de nieuwe hardware. Die zijn nog niet te gebruiken als bootdrive en ondersteuning voor het NVMe-protocol moet eerst geactiveerd worden in software.

Volgens Geerling werkt het bedrijf Turing Pi aan een nieuwe versie van zijn bord waarmee de rekenkracht van meerdere Compute Modules gecombineerd kunnen worden. Bij de huidige versie kunnen zeven exemplaren van de Compute Module 3 in het bord geprikt worden. Vanwege de nieuwe formfactor is een nieuw ontwerp nodig.

Raspberry Pi Compute Module 4 en accessoiresRaspberry Pi Compute Module 4 en accessoiresRaspberry Pi Compute Module 4 en accessoiresRaspberry Pi Compute Module 4 en accessoires

Vlnr: Raspberry Pi Compute Module 4, 100pins-connector van CM4, IO Board, Antenna Kit

Keuzeopties Raspberry Pi Compute Module 4
Draadloos Ram eMMC
Ja 1GB Geen
Nee 2GB 8GB
4GB 16GB
8GB 32GB

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2020 • 14:22

103

Submitter: bertware

Lees meer

Reacties (103)

103
103
56
11
0
33
Wijzig sortering
Een voordeel is dat zn compute module veel minder stroom verbruikt door kleine footprint en ook veel makkelijk is weg te werken ik bijvoorbeeld projecten als een pitop of iets.

Zn intel soc board is mischien wat sneller door hoge clocks of x86 support maar daar is een pi totaal niet voor ontwikeld.

De pi was een sbc voor bijvoorbeeld scholen om kinderen te leren programeren en dergelijken.

De pi is ook meer voor de hobby bob of truus die lekker met dingen als home automation en firewall/pi hole wil spelen niet met windows. Wat overgins ook kan mwt w10 iot en klik
Dus
Een van de vaak onderschatte redenen waarom dit soort COM (computer on module) systemen gebruikt worden is certificering. Je kan hiermee een product mee maken met een baseboard, het werk dat je dan verzet om je product en het baseboard te maken en te certificeren voor lastige omstandigheden (medical, oil&gas, ) hoeft je dan in de toekomst niet meer te doen. Upgraden van het COM board valt namelijk binnen de certificering.
Eén van de bedrijven waarmee wij samenwerken (en waar ik in het verleden adviseerde) werkte in de medische sector. Die gebruiken toevallig ook Pi's, maar dan voor de prototyping. Een Pi is niet medisch certificeerbaar, en deze COM ook niet. Dat staat ook letterlijk zo in de datasheet van de CM4 :
Raspberry Pi products are not designed, manufactured or intended for use in hazardous
environments requiring fail safe performance, such as in the operation pf [sic] nuclear facilities, aircraft navigation or communication systems, air traffic control, weapons systems or safety-critical applications (including life support systems and other medical devices)
Er worden PLC's mee gebouwd:

https://www.open-electron...a-raspberry-pi-based-plc/
hobbyist: https://widgetlords.com/b...n-automation-applications
serieuzer: https://www.unipi.technology/
https://www.kunbus.com/
https://www.industrialshi...l-plc-raspberry-pi-202007

https://www.embeddedpi.com/integrator-board
https://raspberry-pi-industrial.info/

http://www.scadasoftware.net/speed-plc/

Om de RPi worden dan voorzieningen gebouwd om voeding voorzieningen voor stroomuitval om naar een safe state te kunnen schakelen (een paar minuten). Aanpassingen zodat digitale IO ook op >3V kan plaatsvinden, vaak een modbus... etc.
Zie ook: https://revolution.kunbus.com/tutorials/quick-start-guide/
UniPi heb ikzelf in gebruik, de neuron L203, heeft zo'n 23 poorten die je kan configuren als directSwitch. Daarmee werken ze als teleruptor (relais). Dit is een heel betaalbare en heel compacte oplossing om al je schakelaars in ster te koppelen aan de verlichting. Werkt zeer betrouwbaar en instant.
Software programering heb ik verder niet gedaan, maar is wel mogelijk, en zal ik in de toekomst zeker gaan bekijken. (Bijvoorbeeld alles uit (slapen/afwezig), of juist alles aan (paniek-knop), alsook timer en automatisch aandoen van verlichting)
Zit zelf met smart te wachten tot er een handheld, op basis van deze module
Raspberry Pi's en systemen op basis van de Raspberry Pi Compute Module worden vanwege de goede softwaresupport, de gegarandeerde langdurige verkrijgbaarheid en lage kosten veel gebruikt voor edge computing in allerlei IoT-toepassingen. Een groot nadeel van een standaard RPi ten opzichte van andere ARM single board computers is de matige mogelijkheden wa betreft I/O uitbreiding. De storage is al crap om mee te beginnen: alleen een sd-slot. Zodra er wat data weggeschreven moet worden heb je liever eMMC of nog beter een m.2-slot. Het grappige is ook nog eens dat een ssd tegenwoordig een stuk goedkoper is dan een eMMC-module of een high endurance sd-kaart. Voor 25 euro heb je een 128GB nvme ssd. Hetzelfde betaal je voor een 16GB eMMC-module of 32GB high endurance sd-kaartje.

De CM4 met de I/O module fixed dat probleem door in ieder geval eMMC aan te bieden voor een redelijke prijs. Hopelijk gaan we ook betaalbare I/O boards zien met een m.2-slot voor nvme ssd's.

[Reactie gewijzigd door Femme op 22 juli 2024 21:33]

Waarom zou ik dit willen ipv de 'gewone Pi 4? Wat kan ik met de PCIe-ondersteuning?

Kan ik de goedkoopste versie van deze (1GB no wifi) gebruiken voor een Pi hole?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 21:33]

Waarom zou ik dit willen ipv de 'gewone Pi 4? Wat kan ik met de PCIe-ondersteuning?
Jij blijkbaar niets, maar als voorbeelden uit mijn hoofd: een FPGA board, een io extender voor non-standaard i/o oplossingen of een NI data module.
Bedenk het inderdaad maar: een sdr (software defined radio) module, 4g controller, wat te denken van een sata controller om een leuke nas te bouwen (pi nas? klinkt lekker), iets IOT, weetikveel, alles wat op pcie / mini pcie en daardoor weer ook mini pci (adapter bestaat) , en zelfs ouderwets pci werkt.

Ook leuk voor de "vintage" liefhebber die hun oude pci kaarten weer willen laten werken; kost een enorme berg werk, maar op de pi zie je soms het onmogelijke mogelijk worden.
Anoniem: 57411 @OxWax19 oktober 2020 15:22
Huidige Pi4 desktop-kastjes met ssd (bijv:argon one m.2 of deskpi pro) gebruiken een extern "bruggetje" om de ssd aan de usb3 aan te sluiten. Hiermee kan een vergelijkbaar kastje in principe alles netjes intern houden.

Verder zijn er verschillende portable projecten die nu met de Pi3 compute module werken die nog kunnen profiteren van de hogere snelheid van de Pi4.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 22 juli 2024 21:33]

Plus EMMC geheugen ipv een SD kaartje, kan bij veel schrijfacties een voordeel zijn.
Het voorkomt vooral snel kapot gaan van SD kaartjes ivm gebrek aan wearleveling.
M.2? Hmm, egpu opportunities..
Niet omdat het moet hè :+
Denk niet dat er arm binary driver’s zijn.
Huidige Pi4 desktop-kastjes met ssd (bijv:argon one m.2 of deskpi pro) gebruiken een extern "bruggetje" om de ssd aan de usb3 aan te sluiten. Hiermee kan zo een kastje in principe alles netjes intern houden.
Ik veronderstel dat je bedoelt dat je deze nu direct aan de PCIe kan hangen?
Absoluut, maar dat is het doel niet van deze set.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze set, zal je een doel moeten hebben voor het PCIe slot. Zonder dat is deze set eigenlijk niets meer dan een veredelde Pi4.
Een raid conttroller in HBA / IT mode 2x (mini) SAS naar 8x sata kan je toch een vrij net NAS systeem d'r van maken.

Je punt blijft overigens staan, je moet er wel iets voor "nodig" hebben.
Er zijn verschillende redenen waarom de computer module bestaat. De meest plausibele reden die ik ken is zodat bedrijven verschillende form factors kunnen aanbieden en gebruik kunnen maken van de stabiele en gestandaardiseerde rekenkracht met goede community support van de raspberry pi.

Als ik het me goed herinner was een prototype van Homey ooit een verzameling van verschillende microcontrollers en een compute module op een custom printplaat.
Voor een consument zou ik niet zo snel een rede zien om zelf een compute module aan te schaffen tenzij je en een specifiek basis bord bij wilt.
Op het board je waar hijvop moet wel die heeft een lan poort.

Echter werden de compute modules meer voor programming cluster als kubernets gebruikt op speciale clustee boards

Pcie support is meet bedoeld voor de speciale boards die nog moeten komen waar bijvoorbleed m.2 nvme op kan of een full size pcie slot voor uitbreiding
full size als benaming bestaat niet, enkel full length en full height met x1 x4 x8 en x16 als indicatie voor het aantal lanes en de respectievelijke lengte van de aansluiting (al heb je soms ook slots die minder lanes hebben dan dat de aansluiting doet vermoeden, maar dat is eerder het geval bij riser-cards die vaak de x16 splitten in 2x x8).
Je hebt full size mpcie (msata) en half size mpcie voor de uitbreidingdkaarten als wifi extra usb 3 poorten etc. Zo werk ik vaak net ontwikkelborden die dat allemaal hebben. Kun je zelf kiezen wat je gebruikt ideaal.
Kan ik de goedkoopste versie van deze (1GB no wifi) gebruiken voor een Pi hole?
Ik draai Pi Hole zonder problemen op een Pi Zero, heel veel goedkoper gaat het niet worden dus zie niet in waarom je een Pi 4 zou nemen.
Is dat niet enorm traag, over Wi-Fi?
Ik weet niet of @Jochem285 zijn Pi Hole via wifi draait, maar voor de Pi Zero is een micro usb -> Lan adapter beschikbaar. Dus je kunt gewoon bedraad gaan. Niet de dikste bandbreedte, maar wel betere latency. Ik gebruik deze ook om een Pi Zero (zonder wifi) aan mijn netwerk te hangen. Is meteen ook een usb hub, met drie normale poorten en externe power ingang als je meer stroom wilt trekken. Te koop bij bijvoorbeeld Kiwi Electronics of SOS Solutions.
Yes, ik heb inderdaad een micro-usb naar ethernet verloopje gebruikt net als OCU. Die van mij is volgensmij aangeschaft bij onlinekabelshop. De Pi Zero komt bij Kiwi vandaan. Ik heb deze guide gebruikt voor het installeren: https://www.youtube.com/watch?v=4X6KYN1cQ1Y
Dat kan natuurlijk ook, bedankt voor de opheldering.
De eerste carrier borden dienen zich nu reeds aan:

* StereoPi v2
* CM4 Uprev
Jammer dat ze van de standaard compute module connecter af zijn. Dat was toch wel een promising form factor dat je hem zo easy ergens in en uit kon klikken en zo makkelijk de boel kon upgraden. Al zal er vast een adapter komen om deze in de oude connector te drukken, hopelijk past hij dan nog in de behuizingen :)
Die was niet geschikt voor de camera en sensor verbindingen en helemaal niet voor HDMI of PCIe. Nu kan dat wel, wat een grote plus is.
Dat klopt, het is zeker een verbetering! Maar compatibility tussen generaties was toch wel een kracht van raspberry altijd.
Er zijn ook standaarden voor computer on modules, en rpi hield zich daar al niet aan.
Zie onder andere SMARC.

Deze vorm met bottom connector is juist heel erg compact. Zou deze zeker kiezen boven een SMARC kaart.
Wat is het doel van zo'n ding? Een simpel Intel SoC-bordje is welliswaar iets duurder (b.v. J4105, <EUR 80) maar is voor alles minstens dubbel zo snel en voor veel specifieke veel meer. En is een compleet ding waarop je een echte x64 Linux of Windows kan draaien.

[Reactie gewijzigd door banaj op 22 juli 2024 21:33]

Samsung heeft ooit een demo-exemplaar van een smart-TV met een Pi-zero op een beurs gedemonstreerd. Die is uiteindelijk niet in productie genomen. Ik had het heel tof gevonden als er wel TV;s met een Pi waren gekomen. Mijn oude Sony TV van 5 jaar geleden heeft een verouderd smart gedeelte waar geen support meer op is.
Had die samsung wel op de markt gekomen of jou sony wel van een copute-module-slot voorzien geweest, dan had je nu nog niet kunnen bijwerken, de stekker is veranderd....

Hopelijk hebben ze nu de stekker wel uitgebreid en snel genoeg gedefinieerd zodat er ruimte is voor de toekomst.
Vraag me af of het zoveel doet.

Imo werkt het meeste nog steeds slecht of niet op "zelfhack" platformen, waarschijnlijk uit angst voor DRM omzeiling en rippen. Zolang dat allemaal dichtgedrukt blijft is het nog steeds behelpen.

Heb nu geklooid om netflix, youtube en een soort van casting op een RPI4 met kodi te krijgen. Ja technisch gezien werkt het....

Maar behalve de snelheid, is alles in elkaar gehackt. Dus stabiliteit of ondersteuning? succes

[Reactie gewijzigd door timberleek op 22 juli 2024 21:33]

Heel veel van de problemen met een RPi zijn terug te voeren naar een gebrekkige voeding.
Kastje heeft 1A (Rpi 2) of 2A (Later) op 5V nodig. en als je een apparaat opde USB poort steekt dan moet je het verbruik daarvan erbij tellen.
Doe je dat niet dan kun je af en toe brownouts meemaken.
Bedoelde niet zozeer hardware stabiliteit. (heb overigens de bijbehorende 3A voeding zonder usb load)

Eerder de software zelf. Het is een hoop community geknutsel wat, met alle respect voor de effort, toch lang niet altijd zo snel of stabiel is. Nog afgezien van alle workarounds om het spul een soort van werkend te krijgen
Er wordt ook professioneel software ontwikkeld die de links naar PLC's die ik eerder genoemd heb:

tweaknico in 'nieuws: Raspberry Pi Compute Module 4 heeft PCIe-ondersteuning ...
Als een fabrikant een smart tv platform levert op basis van een Raspberry Pi compute module dan mag je er natuurlijk ook vanuit gaan dat ze daar fatsoenlijke software voor maken en ondersteunen.
Dit is puur om te integreren in een ander compleet product of project.

Kan me bijvoorbeeld voorstellen dat crypto-miners hier nog wel eens aan de slag kunnen. PCB Maken met 1 module en 1 PCI-e slot (die dan op x1 werkt). Pi bordjes klikken er op en zijn voorgeprogrammeerd.

Bespaart toch veel onderhoud en werk, mocht er iets stuk zijn kan je gewoon de module vervangen en ze zijn ook nog eens vele male energiezuiniger.
Dat is wel even een andere vormfactor right?

Daarnaast, is voor niet alle applicaties snelheid benodig.
Een Ferrari is leuk, maar als je niet harder hoeft/kan?
In veel gevallen wil je geen windows draaien voor deze doeleinden en waarschijnlijk een uitgeklede versie van Linux. Dat is leuk als je die power nodig heb, maar doodleuk zonde als je dat niet hebt.

Een normale RPi4 met koelblok is 9cm x 2,5cm x 5,5cm (plus een hele kleine voeding). Mijn PN50 is vele malen krachtiger en zou, als je die volledig benut, uitkomen op een veel betere prestatie per watt. Het issue is dat je verre van die performance of formaat nodig hebt bij het gros van de RPi4 oplossingen.

Een ander ding is clusters, fysiek gescheiden hardware werkt toch effe anders dan virtuele oplossingen (ik heb met fysieke oplossingen altijd meer issues terwijl het virtueel allemaal perfect draaide). Veel mensen gebruiken goedkope RPi4s om tegen een zacht prijsje te experimenteren met clusters.

Zelf heb ik er twee stuks liggen om te experimenteren om zo low powered mogelijk webpagina's te serveren.
Windows server core is best oké.
Soory, maar 'best oké' is niet goed genoeg als je betere alternatieven heb voor waarvoor je het gebruikt. Door meer controle over het OS kan je het beter gebruiken waarvoor je het nodig heb, waardoor het energie efficiënter kan wezen.
Even gezocht op J4105. Dit klinkt wel heel interessant voor een media server / FreeNAS oplossing.
Zorg dan even dat je een juist board koopt met 1.8V op LPC ivm LPC degradation (Intel errata 030).
Freenas draait zfs ik vraag me echt af wanneer mensen die niets snappen van zoiets eens eindelijk ophouden erover te speculeren

Zaken als echte linux omdat het x86 is

Er bestaan heel wat verschillende arm chips die het veel beter doen als nas of als mediacenter dan de intel j4xxx chips
Dat begrijp ik ook niet. Linux aarch64 en amd64 zijn beide net zo echt, net zoals ppc64/le en mips64/el en sparc64 ook allemaal net zo echt zijn. Ik zie het ook als een soort extrapolatie van de realiteit op Windows en macOS naar een situatie die niet echt bestaat op Linux of OpenBSD. Op Linux amd64 kun je dan bijvoorbeeld 10.000 applicaties draaien en op aarch64 9.800.

Die 200 programma's die nog niet goed werken, zullen de meeste gebruikers een worst wezen. Als iemand echt niet zonder ze kan, dan worden ze aangepast, zodat ze wel goed draaien. En ja, het is nu eigenlijk wachten op ARM cores die standaard draaien op 3 GHz, zodat dat argument van lagere prestaties ook de wereld uit geholpen wordt.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 22 juli 2024 21:33]

Waarom krijg je nouweer een -1? Ik snap die focus op x86 dingen voor een NAS, media center of wat dan ook ook totaal niet. Al die dingen kunnen efficiënter en slimmer met een ARM SoC die voor dat doel ontwikkeld is. Een AL314 doet het heel goed in een NAS. Vaak beter dan de hiervoor aangehaalde celeron en je kunt er hetzelfde mee. Een amlogic SoC zoals een s905x3 of x922 zijn ook heerlijk rap en doen het qua media afspelen een heel stuk beter dan de celeron.

Ook zaken als docker/lxc hoef je niet te missen op ARM. Tenzij je een synology nas neemt. Die doet daar moeilijk over maar dat is volledig de keuze van synology om dat te beperken. Qnap doet wel gewoon docker op ARM.
De -1 is correct voor een flame: "mensen die niets snappen van zoiets eens eindelijk ophouden erover te speculeren". Bovendien ook nog een troll: "echte linux omdat het x86 is". Twee redenen dus.

x86 voor een pure NAS (storage only) is complete overkill. Als je alleen bits van disk naaar Ethernet en terug moet pompen, dan is H.264 versnelling zinloos. Je moet echt een vrij gespecialiseerde NAS hebben die ook nog als verkapte applicatie-server dient om x86 te rechtvaardigen.
Volgens mij probeerde 'ie aan te geven met de zin "echte linux omdat het x86 is" dat er nog best wat mensen zijn die dat rare idee hebben en zo per sé een x86 NAS, mediacenter of server willen, terwijl dat nergens op slaat. Althans, zo interpreteerde ik dat. Dat noem ik geen troll, maar meer het (een beetje ongelukkig verwoord) duiden van een misverstand.

Idem voor de roep over mensen die niets snappen van ARM socs en per sé op x86 blijven. Meer uit gebrek aan kennis dan dat x86 echt nut heeft voor ze. Ik zie zeeën van mensen de ARM NAS en mediacenters voorbij lopen omdat ze die als minderwaardig zien, iets dat totaal onterecht is en vooral wat zegt over hun gebrek aan kennis.

Die -1 is misschien niet helemaal verdient voor alleen de ongelukkige verwoording.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 21:33]

Intel fanboys en geen onderbouwing waarom Intel het beter zou doen met Freenas!
Die zit gewoon in mijn QNAP 453-Pro. Officieel ondersteund tot 2x4GB volgens QNAP, volgens de Intel spec tot 2x8GB. En ik kan bevestiogen dat die (al jaren) prima met 2x8GB werkt :Y)
heb je wel eens gewerkt met de pi 4 8gb ram?
dubbel zo snel nah.
Als je een 4GB Pi hebt die moet swappen dan is een GB versie sneller zolang die niet hoeft te swappen....
Verder werkt geheugen niet echt mee aan snelheid.
Dit is toch helemaal niet praktisch?
Wel als je je eigen hardware voor ontwikkeld. Maar dat zullen inderdaad niet veel mensen doen.
Nee snap ik maar doelde meer op de wijziging van form-factor een so dim is vgm een paar mm lager dus moet makkelijker weg te werken zijn toch?
De compute module 4 is inderdaad iets groter dan zijn voorganger, maar heel veel scheelt het niet. De CM3 is 31mm x 67,6mm (= 20,95 cm^2), de CM4 is 40mm x 55mm (= 22 cm^2).

Ik gok dat de reden om van de DDR2 SO DIMM form factor af te stappen is omdat de connector hiervoor volgens de specificaties maximaal 1,8 volt mag leveren. Dit zorgde er voor dat de CPU op de CM3 iets onder zijn maximale kloksnelheid moest draaien om het geheel stabiel te houden, wat de prestaties natuurlijk niet ten goede kwam. De CM4 heeft deze limitatie niet en de CPU draait dus op volledige snelheid (en zal misschien nog wel iets over te klokken zijn) en dat zie je terug in de prestaties. Overigens heb ik hier geen definitieve bron voor kunnen vinden.
Het kan heel makkelijk zijn dat de benodigde onderdelen niet op een soDIMM bordje passen.
(bv. de PCie aansluiting.) naast CPU, Memory en networking chips.... en powersupplie voor PCIe..

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 21:33]

Niet voor huis tuin en keuken gebruik. Wel wanneer je als bedrijf zelf een product maakt en dit ding er gewoon op kunt prikken in plaats van een reguliere RPi
En natuurlijk voor Linus die wss gaat prpberen om er een RTX 3090 op te laten werken :+
Ik denk het niet eigenlijk. Ik denk eerder dat ze dit product helemaal niet gaan reviewen omdat het niet echt hun ding is... Tenzij Anthony een leuk projectje er voor heeft.
Anthony doet wel de “gewoon omdat het kan” projecten, dus het zou me niets verbazen. Ik vond de aflevering rond TempleOS ook geniaal hoewel je daar ook geen drol aan hebt.
Ik ben best wel blij met Anthony in het LMG team. De projecten die die doet met netwerken en Linux zijn voor mij echt super interessant!
Hij zou nagenoeg perfect zijn voor een CM4 gameboy.
Precies die bedoel ik. Met de CM 4 hoeft er geen LAN aansluiting lelijk te zijn aan de buitenkant.
Wat in toch echt mis, tenzij het er nu wel opzit is support voor POE. Nooit begrepen waarom ze dit niet van dag 1 aanbieden. Deze module zal natuurlijk stroom krijgen via de connector waarmee het in het device plugt

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 21:33]

Support voor PoE zit in de Raspberry Pi 4 gewoon ingebouwd, dat wil zeggen de GPIO pins zijn aanwezig en de benodigde software aanpassingen zijn in het Raspberry Pi OS doorgevoerd. Je hebt er op de standaard Raspberry Pi 4 nog wel een PoE HAT voor nodig. De Compute Module 4 krijgt zijn stroom inderdaad via de board-to-board connectoren.
Precies wat ik bedoel je heb nog iets extra nodig, waar PoE zoiets essentieels is dat zou moeten werken zonder addon

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 21:33]

Ja dat ben ik wel met je eens hoor, het is wat mij betreft een van de weinige minpunten aan de Raspberry Pi 4. Voor de Compute Module maakt het niet veel uit, die voorzie je toch van stroom via zijn connector aangezien je er anders weinig mee kan. Maar gezien hoe snel de ontwikkelingen gaan heb ik goede hoop dat mocht er ooit een Raspberry Pi 5 komen, deze wel out-of-the-box PoE gaat ondersteunen.
Er zit niet eens een RJ45 connector op de CM.

Wij hebben als bedrijf een Amerikaans bedrijf geholpen met de ontwikkeling van een POE device, dus dit is uit eigen ervaring. Een standaard POE oplossing zit vrij kort op de RJ45 connector, om daar de voeding af te splitsen van de data. Er zitten ook nog een paar dikke condensatoren op. Al die componenten komen dus op je custom bord.

POE is niet goedkoop, een paar dollar alleen al aan componenten. Dat komt mede doordat je 600 Volt beveiliging moet hebben.
POE kun je op je carrier board maken.
Veel mensen keken uit naar deze nieuwe compute modules om compacte clusters mee te kunnen bouwen. Voor relatief lage kosten, laag stoomverbruik en omvang kun je met dit soort modules ontzettend goed dev clusters opzetten. Al zal dit wel iets lastiger worden met dit model vanwege de positie van de aansluitingen.

Voor mensen die hier nog niet eerder van hadden gehoord. Zeker eens leuk om online wat over te lezen: http://linuxgizmos.com/cl...berry-pi-compute-modules/
Turing Pi heeft al aangekondigd dat ze een nieuw bord aan het ontwikkelen zijn om een cluster mee te kunnen bouwen op basis van de Compute Module 4. Hoe dat er uit gaat zien in combinatie met de nieuwe connector ben ik ook erg benieuwd naar, hopelijk wordt het weer een mini-ITX form factor bord.
Ik had toepassing embedded gemist, misleid door 'compute'. Dat antwoord is duidelijk en nuttig :)

Als cluster snap ik er dus niets van. Inderdaad lage kosten, laag verbruik maar ook lage performace. Voor een handje vol van die modules en controller kan je beter een fatsoenlijke AMD / Intel x86-64 CPU kopen. Veel sneller dan die Pi's bij elkaar. Kan je net zo goed OpenMPI op draaien, over je verschillende cores. Maar dan werk je op een fatsoenlijk systeem, snel en veel RAM en goed ondersteunde Intel instructieset met fancy SIMD-features als SSE en AVX i.p.v. trage basic ARM.
Mooi systeem. Als enige zou ik er ook een blue-tooth optie bij willen hebben. Maar dat kan natuurlijk ook op de i/o module worden voorzien.

Voor iedereen die zich afvraagt wat het nut is: Zie het als de blade-server variant van de raspberry-py. Het is aan iedereen om daar zelf een rek omheen te ontwerpen. Dan eventueel 1 module met netwerk er in en verder zo veel als nodig zonder netwerk. Verder net zoals met blade systemen: Gewoon veel koppelen en er 1 groot cluster-systeem of misschien zelfs numa-systeem van maken.

Aan de andere kant: volgens mij is deze compute module niet helemaal stekker-compatible met de vorige compute-module, dat is wel jammer voor iedereen die hun vorige 'blade systeem' wil bijwerken.
Aan de andere kant: volgens mij is deze compute module niet helemaal stekker-compatible met de vorige compute-module, dat is wel jammer voor iedereen die hun vorige 'blade systeem' wil bijwerken.
Klopt, helemaal niet zelfs. De Compute Module 3 maakt gebruik van een 200-pins DDR2 SO DIMM aansluiting. De Compute Module 4 heeft 2 100-pins board-to-board connectors. Het voordeel hiervan is dat ze niet gelimiteerd zijn aan de 1.8V die er maximaal over de DDR2 aansluiting heen mag, wat in het geval van de CM3 leidde tot een underclocked CPU en dus prestatieverlies.

Verder zijn ze net zo hot-swappable als ik de video van Jeff Geerling goed bekeken heb, dus een blade server bouwen op basis van de CM4 moet zeker mogelijk zijn.

Overigens zit op de modellen met wireless ook meteen Bluetooth 5.0 BLE, dat zit namelijk in dezelfde controller.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 21:33]

Ik ben eigenlijk zeer benieuwd of geluidskaarten en andere dingen op die PCIE gaan werken?
Een geluidskaart zal wel werken, zolang er drivers voor ARM voor zijn. Maar waarom zou je dat doen, op alle Raspberry Pi's is al sinds het eerste model een audio chip aanwezig. Jeff Geerling laat in zijn video recentie ook zien dat een USB3 insteekkaart prima werkt, maar als jouw use-case USB poorten vereist ben je waarschijnlijk beter af met een standaard Raspberry Pi 4 die USB3 onboard heeft. Voor een videokaart zijn zeer waarschijnlijk geen drivers beschikbaar. Jeff Geerling laat in zijn video wel zien dat een NVMe SSD kan werken, maar verwacht geen super snelheden want de aansluiting is maar een enkelvoudige PCI-E 2.0 lane.
Multichannel audio uit, dat kan ook via USB, maar kan prijzig worden. (Moeilijk verhaal met usb audio interface)
Daarnaast ben ik op zoek naar een embedded oplossing.

Raspberry pis hebben geen dedicated audio chip die van voldoende kwaliteit is voor deze toepassing.
Een DAC/CODEC maken kan, maar helaas maar 2 kanalen.
Waar jij dus eigenlijk naar op zoek bent is een zo compact mogelijk bordje waar je een CM4 op kunt plaatsen, die verder alleen de PCIe interface beschikbaar maakt. Ik weet niet of die al gemaakt worden, ik kon zo snel niets vinden, maar op die manier heb je in ieder geval hardware compatibiliteit voor een geluidskaart. Software (drivers) is misschien een issue aangezien het ARM is en geen x86.
Waarom? Omdat je een beetje fatsoenlijke audio wil. De audio van de RPi3 gaat softwarematig wel boven de 32 kHz sample rate, maar uiteindelijk is audio analoog. En de analoge kwaliteit van de audio op een RPi is nogal teleurstellend. Een Chinese Orange Pi van $7 doet het al beter.
Zie ook mijn reactie op @B_FORCE, qua hardware kan het vast en qua software misschien ook. Ik heb verder deze use-case niet dus heb me er niet echt in verdiept.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 21:33]

Als je even door klikt op de geboden links, dan zie je info over het gebruik van de pcie aansluiting. Bij video-kaarten zijn er issues omdat het maar 1 kanaal is en de drivers niet in source maar in x86-binaries komen, wat het aanbod aardig beperkt.

Voor audio-kaarten op pcie zal de beperking van 1 kanaal niet echt een issue zijn, voor audio is dat genoeg bandbreedte. Blijft over dat voor de drivers in de regel vaker wel source beschikbaar is zodat voor de R-Pi cpu gecompileerd kan worden.

Daarnaast, er is ook audio dat via de R-Pi i/o interface werkt. Dat werkt ook met deze systemen. Zoekterm: "Raspberri Pi audio" of "hifiberry" (of, schaamteloze ad: https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-audio-addons)

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 21:33]

Bedankt voor de links, maar ik ben ruim bekend met hifiberries ed.
Sterker nog, ik heb een aantal zelf ontwikkeld.
Ik ben echt specifiek op zoek om een PCIE geluidskaart werkend te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.