Turing Pi 2-bord voor Raspberry Pi-cluster haalt binnen een dag miljoen euro op

Turing Pi heeft maandagavond de tweede versie van zijn clustercomputerbord op Kickstarter geplaatst. De Turing Pi 2 heeft binnen twintig uur bijna een miljoen euro opgehaald. Een Turing Pi 2-bord kost momenteel 210 euro op Kickstarter.

De Turing Pi 2 komt beschikbaar als mini-ITX-bord, waarmee gebruikers tot vier computemodules kunnen combineren voor een enkele cluster. De Turing Pi 2 biedt daarbij onder meer ondersteuning voor de Raspberry Pi Compute Module 4 en Nvidia's Jetson Nano-, TX2 NX- en Xavier NX-modules.

Het is mogelijk om verschillende van die computemodules te combineren op het Turing Pi 2-bord. Het clusterbord krijgt daarbij SATA-poorten, RJ45-aansluitingen voor gigabitethernet, USB 3.0-poorten en mPCIe-sockets. Het bord kan onder meer worden uitgebreid met modules voor wifi, bluetooth, 4G en 5G, LoRa en Zigbee. De Turing Pi 2 kost momenteel ongeveer 210 euro op Kickstarter, met een verwachte levering in september. Dat bedrag is exclusief computemodules; die moeten gebruikers los aanschaffen.

Het bedrijf komt ook met een eigen computemodule, de Turing RK1. Die module krijgt een Rockchip RK3588-soc met vier Cortex-A76-cores en vier Cortex-A55-kernen. Die module kan daarbij worden uitgerust met maximaal 32GB geheugen en krijgt een PCIe 3.0-interface. De Turing RK1 zal ook ondersteuning bieden voor de Turing Pi 2. Het bedrijf deelt verder nog weinig details over de RK1-computemodule.

Gebruikers kunnen de Turing Pi 2 met verschillende computemodules onder meer gebruiken om diensten te hosten, schrijft de fabrikant. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld diensten als Home Assistant en Nextcloud gebruiken of bijvoorbeeld een Minecraft-server draaien op een cluster, noemt Turing Pi als voorbeelden. Het bord ondersteunt daarbij software als Kubernetes, Prometheus en Docker.

Turing Pi 2Turing Pi 2Turing Pi 2

Bron: Turing Pi 2

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

17-05-2022 • 14:42

57

Submitter: walteij

Reacties (57)

57
57
19
3
0
31
Wijzig sortering
Misschien ben ik niet de doelgroep van dit bord, maar wat zijn de voordelen nu precies? Ik snap de extra aansluitingen, maar verder... Waarom niet een kleine, krachtige PC (zie bijvoorbeeld hier: Het grote zuinige server topic - deel 3) i.p.v. dit bord.

Als ik iets in een cluster zet doe ik dat om uitval van 1 systeem op te vangen. Anders koop ik wel 1 sterkere machine i.p.v. meerdere zwakkere. Dit bord is dan een dure single point of failure naar mijn idee.
Het bordje voorziet je cluster vooral van stroom en netwerk. Het draait ook nog een eigen firmware met een cluster management interface, maar dat heb je technisch gezien niet nodig om je cluster draaiende te houden. In diezelfde lijn zijn jouw enkelvoudig uitgevoerde stroomvoorziening thuis en de enkele switch die de nodes in je thuiscluster met elkaar verbind dus net zo goed single points of failure. Op dit bord zijn het niet eens losse apparaten maar slechts chips, wat het geheel toch wel iets robuuster maakt.

Natuurlijk heb je technisch gezien wel gelijk, maar dit clusterbord is toch vooral bedoeld als leeromgeving voor een Kubernetes cluster of Docker Swarm of bijvoorbeeld Machine Learning met behulp van de Nvidia Jetson modules. Het is betrouwbaar genoeg om mee te hobbyen, waarschijnlijk zelfs iets meer dan een enkele NAS of thuisserver. Als je echt services wilt gaan hosten met serieuze uptime, betrouwbaarheid en schaalbaarheid dan doe je dat wel in de cloud.
Yep het is zelfs best leuk om ML toe te passen op Nextcloud foto's die geupload zijn naar de NAS, maar tergend traag op x86-64 NAS server. Videokaart heeft zo'n ding niet.
Ik heb er 1 besteld, voornamelijk om te leren.
Eigen projecten op vrij energiezuinige hardware kunnen draaien is echt top.
Vanuit interesse: Waarom heb je gekozen voor dit bord en niet bijvoorbeeld 2 losse Pi's/ een zuinige zelfbouw server?
De vraag is niet aan mij gericht, echter heb ik hem voor dezelfde reden gekocht. Ik heb 2 losse PI's, ik was in de markt om nog 2 PI's te kopen echter 4 PI's + Switch en stroom toevoer maakt het niet bepaald compact en makkelijk te verplaatsen. Omdat het voor mij persoonlijk een systeem is om kubernetes zaken op uit te proberen en te leren is het praktisch als ik hem mee kan nemen naar kantoor. En hoewel een zelfbouw server misschien wel sneller is, heeft een Turning Pi 2 de mogelijkheid om vier CM4 modules te huizen waardoor je dus ook allerlei cluster technieken kan leren. Wat in mijn ervaring via VMs toch niet altijd even lekker werkt.
Goedkoop (relatief). Energie-efficiënt. En Arm64. Maar ieder voordeel hep ze nadeel.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 juli 2024 14:22]

Maar zo goedkoop is het niet? Een 12th gen i3 met moederbord en werkgeheugen heb je voor hetzelfde bedrag als dit bord zonder computer modules. Dus daarmee ben je goedkoper uit.

Ik heb geen ervaring met de 12th gen i3's, maar wat ik kan vinden is dat een Pi4 ongeveer 5w gebruikt en de TDP van een 12th gen i3 rond de 60w is. Ik lees o.a. op Reddit en het zuinige server topic dat een i3 10th gen systeem met SSD (mits een beetje afgesteld) idle al onder de 30 watt kan draaien. Dan is het voordeel t.o.v. 4x een Pi ook niet zo groot meer. Behalve dan wellicht op CPU gebied.
Nevermind, Pi4 compute module :) .

[Reactie gewijzigd door Detmer op 22 juli 2024 14:22]

Ik ben wel benieuwd of zo'n opstelling ook stijgt in all-round prestatie als je het aantal nodes vergroot. In feite heb je een computer met allemaal zwaar vernauwde doorgeefluiken erin, de LAN-verbingingen. Als een slim OS de prestatie van het geheel evenredig kan houden aan het aantal computers zou het baanbrekend zijn...

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 14:22]

In de praktijk... nee op een zeker moment heb je meer nodes die moeten/willen communiceren, en dat aantal kanalen neemt niet toe dus er is een moment waarom meer nodes niet meer opleveren.
(afhankelijk van de communicatie behoefte natuurlijk..., maar die is er altijd in clusters).
Het is natuurlijk ook een kwestie van hoever je alles toespitst op een cluster. In theorie kun je een Firefox uit elkaar trekken en deeltaken uitbesteden naar andere systemen, als dat snelheidswinst oplevert. Maar dan krijg je wel een brouwsel dat een overdreven gespecificeerde opstelling vereist. Zelfs het merk van je sd-kaarten en switches moet dan voorgeschreven worden.
Als je een dergelijke cluster in productie wil laten draaien is dat over het algemeen bijzonder ineffcient als je bv. Raspberry Pi's draait er op. Dit is voornamelijk een ontwikkel optie voor clusters op basis van ARM procs. Als je de de KS pagina had gelezen had je als voorbeeld de Kubernetes cluster gezien...

Maar er kan ook andere ongein in, zoals meerdere Nvidia Nano (en sterker/duurder), waar behoorlijke machine learning kracht in zit die je niet gaat krijgen met een of meerdere i3 bordjes...

Daarnaast zit je dus met stroomverbruik wat relatief laag is voor een cluster setup en het heeft een hele kleine footprint. Wat je dus kan vergeten met een stapel x86 computers, netwerk switch, centrale storage, etc.

Dit heeft een heel specifieke doelgroep, waar jij (of ik) geen deel van ben.
Gelet op de huidige Raspberry Pi 4 prijzen en ontbrekende voorraden tikt het wel flink aan zo. Edoch hou ik mij aangeraden voor toekomstige projecten.

[Reactie gewijzigd door Indir op 22 juli 2024 14:22]

Kleine nuance: de Turing Pi is compatbile met 'Raspberry Pi Compute Module 4'; niet de 'Raspberry Pi 4'.

De Compute Module (CM) lijkt op de reguliere versie, maar dan zonder de poorten. De CM heeft dus een kleinere form factor, en is meer bedoeld voor 'embedded' systemen (zoals een outdoor display).

Meer info hier (willekeurig linkje): https://jfrog.com/connect...module-vs-raspberry-pi-4/.

[Reactie gewijzigd door YStec op 22 juli 2024 14:22]

Goed punt. Ik zag dat helaas over het hoofd, hopelijk scheelt het bij het aanschaffen.
Niet echt helaas, aan de compute modules is net zo moeilijk aan te komen als de normale Raspberry Pi 4
https://rpilocator.com/ Raspberry Pi 4 is een eitje vergeleken met de CM4 :/
Ik ben al een tijdje in de markt voor een thuis Kubernetes cluster (vooral om bij te leren), maar aangezien de Raspberry Pi 4 gewoon niet te krijgen is, lijkt mij de aanschaf van dit board gewoon niet handig. Wel zitten denken aan de aanschaf van een paar M93P Tiny's, maar dan zit je weer met het stroomverbruik....

Dus toch maar wachten voor wat Raspberry's, maar die worden ook al "gescalpt". :X
Ze zijn te krijgen (hint: rpilocator) maar je moet je best er voor doen en bereid zijn om wat meer neer te leggen ivm verzendkosten. Het mooie van dit project is dat ze compatibel zijn met RPi 4 CM (met adapter a 10 USD per stuk), Nvidia Jetson, of dus hun eigen spul. Ik heb voor de zekerheid 4 adapters gekocht en ga de komende tijd proberen wat CM4 modules te scoren (die zijn het lastigst te verkrijgen) want Nvidia Jetson is alleen leuk als je ML gaat doen. Misschien doe ik 2 om 2 maar ik vind ze (Nvidia Jetson) nogal duur. Weet iemand of ze de prijs waard zijn? Ze staan trouwens niet in de PW.
Ja ik volg rpilocator redelijk veel, maar krijg het toch nog voor elkaar om ze te missen. Niet gek als de hele wereld er op aan het jagen is. :P

Wat betreft de Jetson: ik durf niet te zeggen of ze de prijs waard zijn, voor mij niet in ieder geval en wil gewoon graag bij Raspberry blijven omdat "iedereen" die gebruikt en de support dus ook groot is.
Pak dan gewoon een x86 machine, plemp er proxmox op, maak 10 VMs en draai hier kubernetes in: scheelt een hoop. Kun je ook andere zaken op doen (doe een VGA passthrough en maak er een game-pc bij. Run een nextcloud VM etc. etc.). Raspberry is leuk, maar volledig overbodig voor je doel.
Nou nee. Ik wil met HA werken en dus gewoon de stekker uit een Raspberry kunnen trekken terwijl het doorwerkt. En ja ik weet van SD kaart corruptie, dus het zal gewoon 1 node netjes afsluiten worden. :P
Maar ik wil dus echt voor minimaal 3 losse nodes gaan en niet met VM's klooien. Dat kan ik nu al op mijn desktop doen. :)
Kill -9 naar de vm die dood moet heeft hetzelfde effect. Ik ben nog niet overtuigd van het nut
Het nut is dat ik een heel mooi klein Kubernetes cluster krijg, wat weinig ruimte inneemt maar die vervolgens wel portable is. Zo kan ik hem ook meenemen naar kantoor bijvoorbeeld.

Misschien kan ik er zelfs wel een demonstratie bij een klant op doen.

Hoe mooi zou het nou zijn als je dit meeneemt naar een klant voor een demonstratie: https://www.thingiverse.com/thing:5263478

Kunnen ze er lekker zelf mee spelen.

Verder hoef je ook niet overtuigd te zijn van het nut. Je bent gewoon niet de doelgroep. Het overduidelijke succes van deze Kickstarter spreekt voorzich. :)
Als jij per se iets fysiek wilt bouwen is dat natuurlijk je goed recht en moet je lekker doen.
Je gaat dan alleen voorbij aan het punt wat @latka probeert te maken.

Fysiek is ouderwets, doorgaans willen we helemaal niets meer fysiek afgezien van storage/servers voor een hypervisor. Dat heeft vele malen meer voordelen dan, in dit voorbeeld, een fysiek K8s cluster.
Als je een PoC wil draaien voor K8s en je wil het graag zelf in beheer hebben, kun je beter ergens een (kleine) server hebben met VM's op infrastructuur van de klant. Of als dat niet mogelijk/gewenst is iets van jezelf waar je de klant m.b.v. VPN toegang geeft tot de virtuele omgeving en het K8s cluster.

Ook geef je zelf aan dat je dingen al op je PC kunt doen, fysiek uitvoeren gaat je geen extra functionaliteit geven t.o.v. virtueel op je PC. HA binnen K8s is in de software geregeld, dus of je nu een VM onderuit trekt of een fysiek apparaat, het resultaat binnen K8s is hetzelfde, een node valt weg.

Overigens denk ik dat jij met een Pi Compute Model 4 in een cluster ook niet per definitie de doelgroep bent voor dit bord. Dat een Pi er toevallig in past is mooi meegenomen maar je ziet dit soort dingen vooral voor AI/ML en autonome functionaliteiten gebruikt worden met GPU/Tensor modules zoals de Jetson series van NVIDIA. Die zijn voor de consument/enthousiast met een paar duizend euro investering nog een soort van betaalbaar t.o.v. de 10,000+ euro kaarten die je in servers moet stoppen. Uiteraard zijn er nog meer voorbeelden als robotica development waar dit soort bordjes fijn voor zijn.
Er zijn nog een aantal andere aanbieders van dit soort carrierboards waar ze de concurrentie mee aangaan, de concurrentie is echter vele malen duurder
Ik wil inderdaad iets fysieks. Ik heb al 4 clusters op 3 verschillende continenten om mee te werken vanaf mijn luie bureaustoel. Ik vind het ook leuk om iets fysieks te hebben, waar ik mee kan doen wat ik wil en waar eventueel 3D printen, wat ook een hobby is, bij samenkomt.
Overigens denk ik dat jij met een Pi Compute Model 4 in een cluster ook niet per definitie de doelgroep bent voor dit bord
Van de website:
Turing Pi 2 Cluster Computer

Run up to 4 Raspberry Pi, Nvidia Jetson and Turing RK1 compute modules together. Build a homelab, learn Kubernetes, self-host apps.
bron: https://www.kickstarter.c...i/turing-pi-cluster-board

Ik ben precies de doelgroep. Jij ziet het alleen niet. :)

edit: bron toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 14:22]

Wellicht heb ik het wat ongelukkig geformuleerd.
Uiteraard heb ik gezien dat ze dat er bij hebben gezet, ik had alleen niet verwacht dat het daarvoor gebruikt zou worden gezien er vele andere oplossingen beschikbaar zijn die zowel beter als goedkoper zijn. Dus ik had logischerwijs verwacht dat die doelgroep niet zou bestaan, maar blijkbaar heb ik daar een verkeerde aaname gedaan.

Als je het voor de hobby in combinatie met 3D printen doet begrijp ik het helemaal dat je er mee aan de gang gaat. Vanuit zakelijk perspectief vond ik het nogal vreemd overkomen.
Wellicht heb ik het wat ongelukkig geformuleerd.
Ow nee hoor. Ik snap echt wat jullie zeggen, dat wordt niet helemaal duidelijk uit mijn berichten, omdat ik teveel op het fysieke focus. Uiteraard kan het net zo makkelijk op mijn desktop, helemaal mee eens. :)
Het nut is om er van te leren:
Ik ben al een tijdje in de markt voor een thuis Kubernetes cluster (vooral om bij te leren)
Met Proxmox of ESXi leer je geen K8s, en ook geen HA (want 1x bare metal).

Wat betreft corrupte SD kaartjes zijn oplossingen voor zoals industrial grade kaartjes of write cache disablen.

Verder gebruikt zo'n x86-64 machine veel meer elektriciteit.

En het valt me op dat de naysayers ("single point of failure" Detmer in 'Turing Pi 2-bord voor Raspberry Pi-cluster haalt binnen een dag miljoen euro op' ) eigenlijk een soort van blinde vlek hebben qua verbeeldingskracht. Like, wat dacht je van 2x Turing Pi? En ik kan je nog een toepassing geven: Android machines.
Die tinies vallen alles mee qua stroom. 4 nodes Incl switch blijf je onder de 50watt gok ik. Ligt er maar net aan of je dat veel of weinig vindt.
Ja joh? :o
Ik was eigenlijk uitgegaan van 30 watt per node.
Ik blijf nog onder de 30watt.per node met hp6300 desktops waar naast een SSD ook nog een spinner in zit. 4x hp6300 + 24poort switch is in idle-ish 100watt
Je hebt gewoon helemaal gelijk! Ik kwam online berichten tegen die over 30 watt spraken, maar ik heb zojuist mijn M93P Tiny die ik al had liggen even opgestart en daarmee zit ik op 15 a 20 watt terwijl ik Windows gebruik. Op 100% use komt het op 40 watt uit, maar het zal juist meer richting idle gaan als ik 3 nodes gebruik denk ik.

Je hebt mij overtuigd, bedankt! Ik koop er nog even 2 Tiny's bij. :)
Ik dacht al dat ik deze ergens was tegengekomen:
https://www.youtube.com/watch?v=IUPYpZBfsMU

Nog meer interessante rPi vids op dit kanaal :)
Zeker een interessant kanaal als je geïnteresseerd bent in de Raspberry Pi en aanverwanten. Mocht je ooit je Raspberry Pi 4 van een dikke videokaart willen voorzien dan is Jeff Geerling wel de man om te kennen.
De grote afwezige in het verhaal lijkt een i/o shield, waarmee men de gebruiker de mogelijkheid ontneemt om het bordje in een generieke itx case te plaatsen. Al gauw zit je toch weer met zo'n in elkaar geklust zooitje (wat je vaak bij sbc builds ziet), ipv dat het geheel netjes in een metalen afgeschermde kast zit.

En ja, ik heb de mogelijk nog te introduceren behuizing gezien echter, dit beperkte je tot 1 enkele case. Wil je meer/anders, dan ben je met een i/o shield veel vrijer in keuze van behuizing.
De stretch goal voor het I/O shield lag bij $500.000 en is dus ruimschoots gehaald. Deze zal bij alle backers aan het pakket worden toegevoegd indien gewenst.
Alleen zo jammer dat CM4 boards vrijwel nergens te krijgen zijn. Levertijden zijn volledig uit de hand gelopen.
Ik heb in de 2e ronde van de Turing Pi 1 een board gekocht. Echter het is mij nog steeds niet gelukt om compute 3 modules te bemachtigen.

Overigens heb wel een Turing Pi 2 besteld (backed), dit omdat ik hoop dat de Turing PI RK1 beter te krijgen is.

We zullen zien welke eerdere draait :)

[Reactie gewijzigd door drdextro op 22 juli 2024 14:22]

Ik heb gisteren tot meedere malen aan toe geprobeerd een 'super early bird', or een 'early bird' proberen te krijgen. Kennelijk was het zo druk dat het me niet is gelukt. Wel jammer, er vroeg bij zijn en dan nog volle mep te betalen. Nouja, Kickstarter zal iets onder retail liggen.
Mij lukte het ook steeds niet (de knop 'Pledge' bleef maar spinnen) en ik kwam erachter dat je je postcode zonder spatie moet invoeren. Misschien helpt dat bij jou ook...?
Yep ik had hetzelfde. Virtual hugs, lotgenoot! Tijdens het eten zat ik vanaf 18.01 te vloeken omdat m'n CC werd declined. Invalid CVC. Tja, hij is dynamisch, ik ga je geen statische CVC geven lol. Heb een hekel aan KS vanwege dit soort onzin van ze (scammers tegengaan zijn ze ook niet voldoende in gemotiveerd IMO).
Invalid cvc bericht komt van je bank/uitgever, niet van kickstarter 😉

*Ik schijn iets te doen in credit cards processing :)
Nee, hij is dynamisch en vervalt binnen 5 minuten. Dat is by design... juist omdat zoveel pannenkoek-bedrijven CVC opslaan (wat NIET mag).
CVC/CVV mag opgeslagen worden voor de duur van authenticatie. En moet idd daarna gelijk verwijderd worden.
Wat betreft Kickstarter, de invulvelden voor je PAN (creditcard nummer) en CVC/CVV komen niet van Kickstarter, dit zijn iframes van Stripe hun betaling provider. Kickstarter kan dus niet bij deze gegevens. En ik ben 99+% zeker dat Stripe zich netjes aan de regels houd anders verliezen ze hun toegang tot Visa/Mastercard.

Genoeg info :)
Ik maar ik snap je bezorgdheid. En Credit Cards zijn een hopeloos achterhaald systeem.
Maar de enige manier waarop ik het werkend kreeg was door mijn creditcard toe te voegen, inclusief de CVC! Wanneer ik het on the fly toevoegde of met een fake CVC of een verlopen CVC, faalde het. Ik heb overigens altijd dat mijn betaling bounced wanneer de boel gefund is omdat de CVC incorrect is, maar daar heb ik dan een periode voor om te fixen. Dan moet ik de CVC aanpassen voor die 5 minuten. De kans dat-ie correct is lijkt me 0,1% (1 op 1000).
Leuk bord, helaas zijn de modules die er in moeten niet te krijgen. Dus waarom mensen zo graag kopen op dit moment geen idee.

Ik wil graag een homassistent yellow. Maar ik zie niet hoe ik er een compute module voor ga krijgen dus jammer.
Ik hou dit project al een tijdje in de gaten, wilde eigenlijk de TuringPi 1 kopen, maar die was niet meer beschikbaar. Ik heb vorig jaar een viertal CM4 modules gekocht toen ze becshikbaar waren (toegegeven, niet met de meeste RAM, maar wel voldoende om mee te gaan testen). Ik ben erg blij dat ik ze toen voor een goede prijs heb kunnen krijgen.
Zeker omdat ze sindsdien bijna onverkrijgbaar zijn geworden.

TuringPi zelf is ook bezig om, als ze hun derde goal halen, distributeur van RBpi te worden, zodat je de CM4 modules bij hen kunt bestellen als ze weer gemaakt worden.
Zelfs officiele distributeurs krijgen er veel te weinig. Je hebt mazzel vroeg ingekocht te hebben. Maar verwacht niet dat TuringPI binnenkort ineens magisch voorraad gaan hebben. Als zij ze krijgen krijgt kiwi-electronics (dat was ook een officiele dacht ik) ze ook.

Volgens eben gaat het tekort zeker tot einde jaar duren als ik het zo lees.
Op pilocator kun je kijken waar de verschillende modellen te koop zijn en inderdaad, de voorraad bij distributeurs is erg laag en dat is al zeker een jaar zo.
Die tekorten zullen inderdaad niet zomaar opgelost zijn. Ik ben dus voorlopig blij met mijn lightweight CM4's zodat ik in september met de turingpi kan gaan spelen.

Als over een jaar of anderhalf de tekorten een beetje zijn ingehaald, kan ik wellicht CM4's met meer RAM aanschafen.
Met een beetje 'geluk' is de massale interesse in dit bordje genoeg om de levertijden wat doen uit te lopen - komt het misschien net goed uit.
Massale interesse maakt het alleen maar erger tekort op tekort.
Appels en peren vergelijking pure aarch64 performance?

Kosten Turing Pi 2-bord + 4*CM4 adapter inklaren&verzend:
210+(4*10)+~75=325
4*CM4 2GB=148
kast+voeding=75
SSD250GB=80
Totaal=628 4*2GB
Totaal=836 4*8GB
Voordeel GPIO, pcie/sata interfaces, individuele socs los van elkaar te herstarten/managen

Kosten Apple Mac mini m1 8GB, 256GB:
Totaal=799,10
Voordeel USB3.1/Thunderbolt4, geheugenbandbreedte, ssd snelheid, 10Gb internet (+115euro)

Vroegtijdige Asahi linux benchmarks toonde in sommige gevallen al een 10X hogere prestatie aan dan de Rpi4 soc, maar het blijft natuurlijk appels en peren...

[Reactie gewijzigd door walterav1984 op 22 juli 2024 14:22]

Maar zoals al eerder gemeld, een enkele Mac Mini kun je geen clustering en k8s of HA mee doen.
Dit is een ideaal board om juist dat soort dingen relatief goedkoop te leren.
Laten we eerlijk zijn.. hier kan dat ook niet mee. Hier kan je nl een clustered storage laag ook wel vergeten met slechts 2 SATA poorten.

Ik snap niet dat mensen niet gewoon 3 a 4 tinyMiniMicro nodes kopen voor 100eu per stuk. Dat blijft nl ook gewoon onder 45 watt, maar veel meer uitbreidings mogelijkheden.
compact, eenvoudig, goed ondersteund, 1 power supply etc etc. Dit is niet voor productie omgevingen, het is een goedkope test omgeving. Performance is minder belangrijk dan of en hoe het werkt.
Precies, een prima manier om de beginselen van clustering, networking en kubernetes te leren.
Een homelab of eenvoudige testomgeving inderdaad.

Ik wil ook gaan gebruiken als docker testomgeving. Ben nu eindelijk wat serieuzer aan het programmeren gegaan in python en wil dus de dingen die ik maak gewoon als docker containers kunnen gaan gebruiken.
De test containers thuis hosten, de productie containers in Azure.
En daarmee is het dus niet erg als het de performance tegenvalt, als het maar doet wat het moet doen.

Daarnaast het board en de firmware/software die erbij zit gebruiken om wat mee te spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.