Canonical onthult draagbaar Ubuntu-cluster met tien Intel NUC-mini-pc's

Canonical en Tranquil PC hebben de Ubuntu Orange Box aangekondigd. De box bevat een cluster van tien Intel NUC-mini-pc's voor een totaal van 40 cores, 160GB werkgeheugen en 1,2TB opslaggeheugen. De systemen zijn intern verbonden via een gigabitnetwerk.

De tien NUC's in de Orange Box zijn de D53427RKE-systemen van Intel met zuinige i5-3427U-processors op basis van Ivy Bridge en met de HD Graphics 4000 als gpu. Elk systeem is van 16GB ddr3 voorzien, evenals van een ssd van 120GB. De onderlinge gigabitverbindingen worden verzorgd door een D-Link DGS-1100-16-switch met ondersteuning voor 802.1q vlan. Canonical en Tranquil PC bieden daarnaast de nodige configuratie-opties.

De eerste node bevat aanvullend een Centrino Advanced-N 6235-kaart voor draadloze netwerken en een harde schijf van 2TB. Aan de achterkant zijn drie usb-poorten, hdmi en zes gigabit-ethernetpoorten benaderbaar. De Ubuntu Orange Box is het gevolg van een wens van Mark Shuttleworth, drijvende kracht achter Ubuntu, die Tranquil PC in november 2013 vroeg een draagbaar, stevig micro-cluster voor het demonstreren en experimenteren met clouddiensten te bouwen. De Box draait Ubuntu Server 14.04 LTS, MAAS en Juju. De vanafprijs is 7575 pond, omgerekend 9300 euro.

Ubuntu Orange BoxUbuntu Orange BoxUbuntu Orange BoxUbuntu Orange BoxUbuntu Orange BoxUbuntu Orange Box

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-05-2014 • 18:15

74

Reacties (74)

74
71
53
6
0
9
Wijzig sortering
Zijn het niet 20 cores en 40 threads ipv 40 cores?
Nee, 10x i5 quadcores.. = 40 cores & 40 threads :)

Edit: Ja Dualcores, verkeerde type bekeken..

Dus idd 20 cores

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 10 augustus 2024 06:26]

Ja, deze i5 wel; (De vorige i5 bestaat wel in een quad core versie maar er zijn nog geen haswell NUC's beschikbaar met quad core CPU)
Wat is een praktische toepassing van deze cluster? Ik kan er zelf niet 123 een bedenken waarbij de aanschafprijs ook gerechtvaardigd is.
Uit de tekst valt af te leiden dat dit voor demonstratie doeleindes is. Wat me nog best wel praktisch lijkt als je een verkooppraatje wilt houden over je super awesome serversoftware systeem.

Ding aan de 230v hangen en voila, half serverrack op formaat bierkrat
Echter voor 9300 euro heb je een soort gelijke server van welke vendor dan die waarschijnlijk nog krachtiger zijn ook nog. En qua management een stuk eenvoudiger. Ik denk dat dit meer een leuke show-case is van "kijk dit kan ook" maar technisch gezien lijkt het me sterk dat hier dan ook vraag naar is. Hooguit voor developers die een cluster nodig hebben als test omgeving maar voor andere applicaties lijkt mij wel gezocht.
Puur om te testen lijkt me. De prijs is redelijk te doen, als je zelf zoiets in elkaar klust zul je niet significant veel goedkoper uit zijn. Het heeft een hoog "kijk wat wij doen" gehalte.
installeer er ubuntu server op en je hebt een goede server daarvoor zou je het ook kunnen gebruiken ofniet?
Zijn niet echt server CPU's, en servers hoeven natuurlijk niet draagbaar te zijn. Misschien als een portable render of buildfarm zou het nuttig kunnen zijn.
Dit is ideaal voor onderwijsinstellingen. Leuk als je bijvoorbeeld vSphere wil leren.
Overigens heb ik ooit een vergelijkbaar iets gebouwd met een half dozijn Microservers. Ik denk dat Microservers goedkoper zijn, maar dit is wel een kant en klare doos met support.
Laten we even niet meer geld uitgeven onder het kostenpost "onderwijs". Het geld dat nu al als bestemming "onderwijs" heeft komt vaak al niet terecht daar waar het echt nodig is en de resutlaten zijn niet beter geworden dan 20 jaar geleden. Stagflatie in het onderwijs.
Maar een katapult-traject wil je ook niet, stilstaan, en over 2 jaar een inhaalschot moeten maken om weer 'bij' te zijn is ook geen oplossing.

Dat het ( kennelijk ) niet beter geworden is, is geen reden om maar te stoppen met de investeringen.
Maak dan eens een echte business case voor onderwijs zoals je dat ook doet als je in de private sector iets van de grond wilt krijgen en wees niet blind voor de resultaten. Als iets niet werkt verwacht dan niet dat door het te herhalen met meer en meer geld dat je dan andere uitkomsten gaat verwachten. Dat is onzin. Kijk ook waar het geld nu heen gaat en of dat wel zijn vruchten afwerpt en tegenover welke kosten vs baten.

Ik ben ook voor onderwijs maar niet voor verspilling
hacking on the go?
Brute force attack op locatie :+
Anoniem: 325202 @Sand0rf13 mei 2014 23:04
Snel bij iemand in de kelder verstoppen en 24/7 bitcoins minen op andermans stroom.
Een paar amd kaarten werkt goedkoper en sneller ;)
Het is een stukje goedkoper dan losse Dell/HP nodes om een openstack cluster mee te bouwen. Niet voor productiedoeleinden maar voor testlab doeleinden natuurlijk ideaal.
Die nodes van dell/hp zullen dan ook wel een pak krachtiger zijn dan deze cluster van ubuntu.

Zoals in het artikel staat is dit een perfecte testopstelling om te demonstreren hoe het ubuntu cloudplatform werkt zonder een dure rack te moeten neerpoten of wat in mekaar te knutselen voor elke presentatie.

Nu zit alles in een mooi pakket en hoeven ze het maar aan te sluiten op een netwerk en evt extra storage.
Ik denk ook puur om te testen. Ik ben ook wel eens geinteresseerd om enkele zaken op een cluster te kunnen testen ipv op een of twee pcs. Het opzetten, installeren, configureren daarvan is alleen tot nu toe een te grote investering geweest om dat ook daadwerkelijk te doen - niet dat ik dit nu zou kopen, maar het is een stuk interessanter dan de hoeveelheid tijd die ik anders kwijt zou zijn om iets vergelijkbaars aan de praat te krijgen.
Ligt eraan wat je wilt testen. Om een cluster te testen kan je ook gewoon een cluster van Raspberry Pi's bouwen. Ligt er aan of je er ook serieuze berekeningen op wil maken of niet. Maar voor studenten die de werking van een cluster willen testen is het prima.
Inderdaad, clusters worden nog wel eens gebruikt voor renderen van films, maar ik kan me niet voorstellen dat ze dit "on-set" gaan doen, verdere doeleinden voor een cluster als deze kan ik ook zo 1,2,3 niet bedenken.
Orange Box really? Doet wat denken aan een DeWalt radio ideaal voor de hacker-on-the-move.

Verder gezien de prijs wel benieuwd wie dit zou aanschaffen.

Edit: De 10 NUC's zijn standaard voorzien van:
• i5-3427U CPU
• 16GB of DDR3 RAM
• 120GB SSD root disk
• Intel Gigabit ethernet

En er zijn vier 2.5" SATA poorten beschikbaar, HDD nodes genaamd, voor een additionele 8TB.

En wat het systeem bevat slechts 1 stille ventilator, dat verbaasd mij toch wel want in een niet al te grote behuizing gaat toch 320 watt aan warmte los.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 augustus 2024 06:26]

ik vind die specs eigenlijk helemaal niet zo geweldig,

een i5 met 16gb ram is natuurlijk prachtig, maar vervolgens propt men er 120gb ssd's bij waar heb je in een cluster 120gb voor nodig, voor cashing zal het vast niet zijn vrees ik, en voor enkel booten van een server os, hadden ze net zog goed 32gb direct op het moederbordje voor de rest zie ik in de huidige setup al direct problemen met de data opslag wat voor 'fileserver ga je in zo'n box stoppen en hoe ga je al die boxjes koel houden, persoonlijk zou ik al direct denken aan het openbreken van die behuizinkjes en er waterblokken opzetten, als ik zoiets zou ontwerken zocht ik toch direct een partij die een custom-made closed-loop waterkoelingsetje zou ontwerpern waarbij je bijv steeds 4 koelblokjes op een radiator (+ pomp), hebt zodat klanten enigsinds modulair kan worden opgebouwd.
Vergeet je waterkoeling verhaal, het levert je bijzonder weinig op. Dit is maar 240 watt in pak em beet 5U dat zal wel lukken zonder moeite. Water is alleen maar ellende (en prijs) toevoegen terwijl lucht hier prima volstaat.

Daarnaast kan je die SSDs inderdaad exact gebruiken voor wat jij denkt, swap/caching. Het is nog altijd een gigantisch stuk sneller dan over je gigabit lijn het binnen te zuigen. Als je het handig aanpakt zet je een glusterfs clustertje op ofzo.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 10 augustus 2024 06:26]

"demonstreren en experimenteren" met clouddiensten heb je echt niet meer dan 120GB nodig (totaal).

Dit is geen product voor de consumenten of business markt maar moet je meer zien als een developer tool/test machine. Ideaal om cloud (netwerk) based functionaliteit te testen en/of demonstreren.

Warmte, opslagcapaciteit en dat soort ongein is voor een product interessant. IO performance, overhead en resource verbruik is voor testen/demonstreren van belang en dat kan met deze opstelling prima.
Ik zou de kast m.b. de zijkanten toch wel eens willen voelen/meten onder volle belasting :p zijn mooie heatsincks :)
Ik heb twee van deze NUC's met ieder een TranquilPC behuizing en gebruik ze om ESXi 5.5 op te draaien; tevens met een SSD voor caching / swapping doeleinden.
Onder gemiddelde belasting zijn ze handwarm en onder zware belasting even warm als een gemiddelde heatsink die gekoeld wordt en onder belasting staat.

Erg mooi spul en helemaal een groot voordeel: Geen bewegende delen!
Ofwel minder slijtage en geen geluid; echt top spul!
De fan op foto 5 & 6 heb je over het hoofd gezien :p ?
Het gaat over de NUC's zelf, niet direct over de setup in het artikel.
Zoals royb3 aan geeft betreft het inderdaad 100% passief gekoelde cases.
http://www.tranquilpcshop.co.uk/nuc-chassis/

Erg mooi spul vooral de 'Diamond' in Gun Metal Grey is echt super mooi.
er is nog een losse 2 TB harde schijf aanwezig :)
het gaat toch ook om rauwe processing power en niet om opslag?
De headnode bevat ook nog een 2TB schijf voor programma's en os. Die ssds van de compute nodes hoeven niet veel opslag en kunnen voor de ssd prima voor swap gebruiken.

De data opslag wil je ergens anders, fatsoenlijk backupped, hebben via het netwerk.
Wat betreft de warmte, als je naar de eerste foto kijkt zie je dat er van een massief blok, aluminium? koeling is gemaakt, dit zit aan de buitenkant van de rest van de behuizing en zal wel voor passieve koeling zorgen
Orange Box really?
Er is er maar een de titel waardig van Orange Box! :Y)

Jaja, ik weet het, totaal off-topic.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 10 augustus 2024 06:26]

Erg gaaf ding! Ik vraag me alleen af of ze niet beter een wat snellere verbinding tussen de verschillende units hadden gebruiken ipv 1 Gbit.
Ze moeten het doen met wat er op die NUCs zit. Ze hadden er natuurlijk een losse NIC bij kunnen doen maar dat kost maar ruimte. Daarnaast zijn 10GB NICs net zo duur als een hele NUC, dat zou het ding veel duurder hebben gemaakt. Voor het gestelde doel, demonstraties, is sneller ook niet nodig.
Toepassing: Snel je eigen cloud? Vooral handig voor gevoelige data, of als je aanbieders van clouddiensten niet gemakkelijk vertrouwd (privacy, beschikbaarheid)
Da's veel te veel overkill. Je zou je eigen cloud al kunnen bouwen met 1 NUC, of als je echt hardcore wilt een raspberry pi en een usb hd.
Inderdaad. Overkill voor die toepassing plus ook nog eens overpriced. Niet het cluster zelf, maar overpriced gezien vanuit de gebruiker die snel een eigen cloud wil opzetten.
Nee, het is een demonstatiesysteem zoals in het artikel staat.
Niemand die denkt van he dat is best wel tof? Misschien is het niet erg praktisch maar ik heb best wel tof dat je dat allemaal in zo'n kleine doos kan stoppen.
Zeker wel, het bloed van een echte tweaker gaat hier van sneller lopen.

Dit is echt een accomplishment; nagenoeg fanless met deze hoeveelheid CPU power, goede schaalbaarheid en bijzonder low power, een erg mooie combinatie van software, bestaande hardware getweaked met custom chassis.
Zeker wel, het bloed van een echte tweaker gaat hier van sneller lopen.
inderdaad,
Ik had ook zoiets : Wil ik ook, maar gelukkig geen 10K op de balk liggen ervoor ;)
Ik heb ze als zelfstandige aangeschaft.
De NUC's zijn als kleine ESXi server een gunstige investering en het houdt je omgeving lekker "eenvoudig" wanneer je gewoon gebruik maakt van een NAS via NFS of iSCSI.

Een goede case zorgt er voor dat het apparaat betrouwbaar blijft werken en niet teveel schommelt in temperatuur.
De "doemscenario's" worden er sterk mee beperkt.
- Nuc kapot => Andere is in no-time ingezet
- Schijf kapot => Nas heeft RAID 5 en Hot-spare
- Nas kapot => Kleine Terminal met NFS staat klaar om belangrijkste VM server aan te bieden
Als zelfstandige kan ik het begrijpen, maar ik ben een enthousiaste gebruiker ...
De apparatuur die ik 'nodig' heb, verschilt enorm van wat ik werkelijk moet hebben ;)
Ik vind een willekeurige lompe box, prikaansluiting, handvatten en een ventilator al gauw tof. Nou nog even bedenken waarom ik hem precies nodig heb :)
Waar is die AC Output voor?
Ziet er een beetje vreemd uit...
Ik heb wel eens gezien dat ze gebruikt werden om een monitor aan de pc aan te sluiten zodat je geen extra stopcontact leeg moet hebben.

Waarvoor het op dit cluster is is mij ook onduidelijk.
Lijkt me zodat je er nog een aan kan hangen op dezelfde stroomkabel. NUC's vallen wel mee qua stroom dus moet te doen zijn.
Anoniem: 570076 @Djesse899913 mei 2014 19:53
Misschien om een daisy chain te maken ?

edit: dutch ram was me al voor blijkbaar..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 570076 op 10 augustus 2024 06:26]

Anoniem: 63975 13 mei 2014 20:02
Alleen een HDMI aansluiting...

Een VGA aansluiting zou ook van pas komen.
als het om cloud testen + demonstraties gaat pak je waarschijnlijk een laptop met d-sub voor de demonstraties. of je laat mensen zelf het apparaat benaderen. d-sub zal dus niet zoveel voor deel hebben..
Aangezien Ubuntu vooral bekend is van software, denk ik niet dat een bepaald ander bedrijf dat ook aan cloud-toepassingen en het verkopen van de orange box hiet blij mee zal zijn. En ja, ik bedoel Valve, zie http://orange.half-life2.com/
Valve is een redelijk vriendelijk bedrijf en ze zijn zelf ook redelijk veel bezig met Linux, waarbij Ubuntu altijd als belangrijkste distro wordt gezien. Zal wel geen probleem worden.
Plus dat Canonical's logo ook oranje bevat en dat logo is getrademarked. Op basis daarvan kunnen ze dus ook zeggen "deze orange box verwijst naar ons logo". Of het standhoudt in een rechtszaak hangt ervanaf, maar het is een verdedigbaar agument.
Custer in a box dus, weer eens wat anders dan een datacentre in a box :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.