Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico-module uit met eigen chip van 133MHz

De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe module uitgebracht met daarop voor het eerst een zelfontworpen microcontroller. De Pi Pico maakt gebruik van de RP2040, een microcontroller met twee ARM Cortex-M0+-cores. De module kost slechts 4,50 euro.

Het is de eerste keer dat de stichting achter de Raspberry Pi een eigen microcontroller heeft gemaakt. Volgens de stichting is de module met de RP2040 niet alleen goedkoop, maar ondersteunt die ook veel externe apparaten en is het een relatief krachtig apparaat. De twee cores van de RP2040 hebben een kloksnelheid van 133MHz en een on-chip geheugen van 264 kilobytes. De chip biedt ook ondersteuning aan maximaal 16MB flash-programmageheugen. Op het gebied van kloksnelheid kan het board concurreren met andere microcontrollers zoals de ESP8266.

Het Pi Pico-bordje zelf is een module zonder headers maar met dertig gpio-pins waarvan er vier kunnen worden gebruikt voor analoge input, en 2MB aan flashgeheugen. De controller heeft een voeding die 1,8 tot 5,5V aan spanning accepteert, waardoor het apparaat volgens de Raspberry Pi Foundation met twee of drie geschakelde AA-cellen kan worden aangestuurd. Ook heeft het bordje een dma-controller, twee uart's, twee spi-controllers, twee i2c-controllers en 16 pwm-kanalen.

Op het bordje zit verder nog een micro-USB1.1-aansluiting die als host en device dienst kan doen, en het is mogelijk software via USB te uploaden met een fysieke knop op de module. Ook andere elektronicafabrikanten hebben modules op basis van de RP2040 ontwikkeld, waaronder Adafruit, Arduino, Pimeroni en Sparkfun.

De Pi Pico is in principe direct te koop, al hebben nog niet alle leveranciers het apparaatje al binnen. Het bordje kost 4,50 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

21-01-2021 • 09:14

138 Linkedin

Reacties (138)

Wijzig sortering
Hier een link naar een artikel (met filmpje) van elektor magazine
In het filmpje wordt wat meer uitgelegd over het pico board.

Edit: hier nog een artikel op Elektor magazine over de RP2040

Edit2: En de volledige documentatie op Raspberrypi.org

[Reactie gewijzigd door cruysen op 21 januari 2021 09:27]

Zag deze vanochtend in mijn newsfeed langskomen.

THE OFFICIAL RASPBERRY PI PICO GUIDE is ook leuk om even te bekijken.

[Reactie gewijzigd door 2green op 21 januari 2021 09:39]

Lijkt mij meer in de markt van STM32 bordjes (blue pill bv) te zitten dan Esp32 eigenlijk
Ik ben benieuwd of dit nut heeft in het (kloon) Arduino tijdperk. Een (kloon) Arduino heb je voor minder, en kan iets vergelijkbaars of meer. Tevens is daar al een hele community omheen gebouwd.

De Pi 1B was een nieuw concept omdat er niets anders zo goedkoop was met een grote community. Dat kan hiervan (nog?) niet gezegd worden.

[edit]
Los van Arduino, zoals genoemd kan een ESP8266 ook MicroPython draaien, en een ESP32 ook. Een bordje met draadloos netwerk (en Bluetooth, in het geval van de ESP32) en voorgesoldeerde headers heb je uit China al voor minder dan/rond 3 USD. Dat is al veel meer bang for buck dan de Pi Pico, en heeft ook voldoende ondersteuning vanuit de community, gezien MicroPython het ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 10:20]

Als je appels met appels vergelijkt niet, een origenele Arduino heb je niet voor minder. Dit is goed gedocumenteerd en in de buurt geprijsd van een ESP32, dus ik zie zeker kans
Als je appels met appels vergelijkt niet, een origenele Arduino heb je niet voor minder.
Maar waarom zou iemand voor een originele Arduino gaan als een kloon net zo goed werkt, buiten het ethische verhaal om? Verder dragen de goedkope klonen ook bij aan de grootte van de community.

Of je het wilt of niet, ook klonen zijn concurrentie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 09:25]

Als je zo'n bordje toe wilt passen op een eigen PCB omdat je geen zin hebt om te betalen voor het ontwerp rond de microcontroller dan ben je blij met de documentatie en met name certificering van een origineel bordje. Dat voordeel wordt groter als je ook nog draadloze communicatie toevoegt.

Het testen van een radiomodule kost je snel 20k, als een leverancier dat al voor je heeft gedaan en onder bepaalde ontwerpvoorwaarden die tests gelden voor jouw product kun je af met een test voor CE van slechts 5k.
Als je een arduino uno (of clone) heb dan je er een standaard ATmega328P chip voor gebruiken.
Die chip kun je (met behulp van arduino.cc aanwijzingen) opeen bijzonder simplistische manier in een bare minimum configuratie krijgen voor op je eigen PCB.

Zodra je wireless wil gebruiken dan gaat het feest niet op, en er zijn vast nog wel meer beperkingen ten opzichten van de vele verschillende hardware varianten die ze hebben.

Als ik me goed herinner is de arduino omgeving ook eigenlijk niet bedoeld om in productie omgevingen te gebruiken. Het kan absoluut geen kwaad om echter arduino hardware te kopen ter support.
[...]
Maar waarom zou iemand voor een originele Arduino gaan als een kloon net zo goed werkt, buiten het ethische verhaal om?
Ik heb gemerkt dat klonen toch niet zo goed werken met alle software, bijvoorbeeld Matlab herkent klonen vaak niet en originele Arduino's wel.
Vaak te maken met de uart chip die ze gebruiken. De niet 'officiale' gebruiken een andere chip voor de conversie van uart naar usb. Ze zijn daarom niet slechter, maar anders.
FTDI vs CH340
Vaak te maken met de uart chip die ze gebruiken.
Is de implicatie dan dat het bijvoorbeeld onder Linux wel goed zou moeten werken? Het is mijn ervaring dat de gebruikte UART chip onder Linux minder kritisch is dan bijvoorbeeld onder Windows, met name door drivergezeur.
Precies. Dat is waar je voor betaald bij een origineel. Als je alles hebt ingericht zal een clone net zo goed kunnen werken, de weg daarnaartoe bevat iets meer obstakels. Een van de redenen voor mij om een ontwikkelplatform te kiezen is het hebben van zo min mogelijk opstakels. Uiteraard is een clone concurrentie, maar verwacht niet dat alles bij een clone evengoed is uitgewerkt. Er is uiteindelijk gewoon minder kennis en waarschijnlijk massa bij een clonebouwer. Namaken is iets anders dan ontwikkelen
Ik heb in ieder geval nooit gezeur met de CH340 onder Linux, dat ding werkt gewoon. Overigens kun je ook klonen met Atmega16U2 vinden als seriële controller, net als de originele Uno. Meestal interesseert die Atmega16U2 me geen biet, dus is de kloon met CH340 prima.
ja die drivers die je van een of andere vage Chinese site moet downloaden. Internet site die in de jaren 90 lijkt te zijn gemaakt helemaal in het chinees.
Eerste keer toen ik er kwam dacht ik van moet ik dit wel vertrouwen en geef ik niet stiekem de CCCP toegang tot mijn PC :)
Arduino is open hardware dus wat voor ethiek doel jij op?
Dat je door een kloon te kopen niet het originele project sponsort, en daarmee niet verdere (open) ontwikkeling.

Of dat terecht of onterecht is, is een losse discussie. Daar ga ik geen waardeoordeel over vellen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 09:39]

Ze hebben het juist zelf zo opgezet dat je makkelijk je eigen kloon kan maken. De originele bedenkers steunen is prima, maar dat niet doen is niet onethisch of immoreel. Dat zou het zelfde zijn als enkel Linux gebruiken met een distributie die Linus zelf verkoopt.

Als je ze wilt steunen, deel dan je projecten zodat de Arduino community verder groeit :)
Ergens zou je het wel immoreel kunnen noemen omdat je de oorspronkelijke ontwikkelaars niet ondersteund, tenzij je ook een donatie doet.
In ieder gal is de Arduino 5V-compatibel. Ze hebben deze RP2040 niet alleen 3.3V gemaakt, maak ook nog 5V-intolerant (net als overigens de normale Raspberry Pi). De 5V-compatibiliteit is altijd een belangrijke motivatie om voor de Arduino te kiezen.
"De 5V-compatibiliteit is altijd een belangrijke motivatie om voor de Arduino te kiezen."

Of juist niet, als je er 3.3V-peripherals op wilt aansluiten.
Een Arduino kan prima op 3,3V werken, dat doet hij standaard inderdaad niet. Er zijn Arduino's die omschakelbaar zijn of je kunt het zelf even aanpassen.
Dan draait hij op een klokfrequentie van maar 8 MHz.
De ESP's zijn ook enkel 3.3v, en toch immens populair.
De goedkoopste (kloon) Arduino Nano's die ik kan vinden kosten €6. Waar vind jij goedkopere?

Correctie: €5 op Tinytronics als je bereid bent zelf de headers te solderen.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 21 januari 2021 10:04]

Met headers er op voor €2,89 (+ €0,94 verzending) of zonder headers gesoldeerd voor €1,82 (+ €0,94 verzending)

bijvoorbeeld via https://nl.aliexpress.com...b201602_,searchweb201603_
Ah, ik had gehoopt op iets anders dan Aliexpress. Maar goed, service en redelijke levertijden kosten natuurlijk ook wat.
Arduino's zijn tegenwoordig een vast onderdeel van de onderdelendoos van zowat iedere elektronica-amateur. Koop er 10 tegelijk en je hebt nul levertijd als je ze nodig hebt.
Da's ook een manier van redeneren. "Als je ze al hebt heb je geen levertijd." Dat ik daar niet aan heb gedacht!
in dat doosje naast pen, papier, soldeer, de microsd kaartjes, usb hubs/sticks/adapters, etc :)
Informeer je eens, service van Aliexpress (bij geen levering, verkeerd/defect artikel) is soms zelfs superieur aan wat NL webshops menen zich te kunnen veroorloven.
Allen de transport tijd, ja , dat kan een dingetje zijn.
je natuurlijk niet een 8bit microcontroller vergelijk met een 32bit ARM processor,

Daarnaast is het met deze clones altijd geklooi om de USB driver te installeren.

Het USP van de pico is natuurlijk ook dat je hem kan programmeren met Python/MicroPython.

Daarnaast is dit een hele logische stap omdat ik heel vaak topics tegen kom waar mensen vragen hoe ze iets simpels als een ws2812b led snoertje aan te sturen met de PI en dat het antwoord vaak is: kun je beter een ardiuno voor kopen.
@HooksForFeet zocht een Arduino nano kloon en die is toch echt maar 8bit volgens de spec https://www.arduino.cc/en/pmwiki.php?n=Main/ArduinoBoardNano

De Chinese kloon die ik link is ook 8bit dat lijkt mij dan een prima vergelijking.

Verder geen ervaring met driver gekloot. Heb hier alleen ESP8266 liggen en dat werkt altijd goed met CH340(G) chip.
Werkelijk nog nooit last gehad van geklooi met USB drivers. Toegegeven: nog nooit een Nanokloon van aliexpress gehaald, enkel uit Nederlandse webwinkels, al gok ik dat dat net zo goed Chinese producten zijn.
Al vele klonen gebruikt van diverse (Chinese) webshops en inderdaad nog nooit een enkel probleem met USB serial drivers, zowel atmel achtigen, ESP, arm...
Weet je wat dat voor bordje is dat ze ook verkopen via die pagina, de XI 8F328P-U? Ik vraag me af waarom dat bij de Arduino genoemd wordt.
Op aliexpress, minder dan 2 euro.
Mja, dat is gesponsord door een overheid die hele groepen mensen in werkkampen stopt. Ik weet dat vrijwel alles uit china komt hoor. Daarom zou ik het wel mooi vinden als de RPi foundation kon garanderen dat dat niet het geval is (a la fairphone) voor hun boards. Dan zou ik er gelijk graag veel meer voor betalen, net als voor fairtrade chocola.
Vaak koop je via AliExpress identieke modules voor een fractie van de prijs.
(Dat identiek gaat niet voor de Arduino klonen op overigens, en ik weet niet waar de originele Arduino geproduceerd wordt.)
Je kan ze meestal op eBay etc. vinden, kost je zo'n 9 dollar voor een stuk of tien Nano's.
Als je ze los koopt kosten ze ongeveer 1,5 dollar per stuk.
Of nog iets goedkoper van een andere Nederlandse webwinkel (4,80 euro):
https://opencircuit.nl/Pr...o-R3-zonder-headers-clone
Die komt met verzendkosten alleen weer net 25 cent hoger uit dan Tinytronics. :P
Beide geen 1 op 1 kloons van de nano:

Je moet eigenlijk gewoon een (of twee) orginele arduino uno kopen, en dan een handvol met ATmega328PU chips die je kunt krijgen voor iets meer dan 2 euro.

Je kan ook voor een Wemos D1 Mini (kloon) gaan voor ongeveer de zelfde prijs.
Nooit last gehad van de verschillen met de originele Arduino Nano, mocht dat ooit voorkomen dan wil ik nog wel een paar euro uitgeven aan een originele, maar tot die tijd voldoen die klonen prima.
Als je ipv nano een arduino board ESP8266 kiest kan je goedkoper: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-esp8266.html
Mijn ervaringen met ESP microcontrollers, en specifiek ESP32, is dat het een drama is om ze werkend te krijgen wegens bugs in de firmware en gebrekkige of slecht vertaalde documentatie.

Daarnaast voor Arduino's. Een originele Arduino's hebben over het algemeen veel minder uitgebreide microcontrollers (een 8-bit AVR Microcontroller) aan boord dan dit model van Raspberry PI (32-bit ARM Cortex M0) en voor die prijs is het een heel leuk startpunt voor wat uitgebreidere projecten met een microcontroller.
Je hebt wel een Arduino due, welke dan een krachtige Microcontroller aan boord heeft (32-bit ARM Cortex M3) ten opzichte van de rest van de Arduino's. Echter is het originele model een stuk duurder (denk gauw aan een euro of 30), de clones hebben zo hun manqo's (verkrijgbaar rond 10 euro) en ze zijn een stuk groter (iets groter dan een Raspberry PI).

Ik denk dat dit een zeer interessant alternatief is voor zowel de ESP-32, als bestaande Arduino's.
Alleen geen Wifi, dus wat heb je er dan aan als je er sensors aanhangt bijv? Dan is het toch geen vervanger van de ESP-32?
Je kunt er een ESP01 aan hangen voor de wifi en dan profiteren van de 28 overige gpio's :)
Is dat dan omdat de ESP32 minder GPIO's heeft? Ik snap dat niet, want hier lees ik https://en.wikipedia.org/wiki/ESP32 "The ESP32-S3 also features up to 44 programmable GPIOs"

Dus de ESP heeft sowieso meer toch? Plus je hebt Wi-Fi meteen voor handen. Of is dat alleen de ESP32-S3? Er staat alleen niet hoeveel de normale dan heeft, alleen dit: "10 × touch sensors (capacitive sensing GPIOs)" Geen idee wat dat betekent. Als iemand het kan uitleggen, graag. :)
Het aantal GPIO's dat is "uitgebroken" en dus feitelijk beschikbaar is, verschilt per type development-bordje. Zie bijvoorbeeld (voor de ESP8266) de foto's @ https://randomnerdtutoria...6-pinout-reference-gpios/.
Mijn ervaringen met ESP microcontrollers, en specifiek ESP32, is dat het een drama is om ze werkend te krijgen wegens bugs in de firmware en gebrekkige of slecht vertaalde documentatie.
Die ervaring deel ik niet zo erg, zeker met de ESP32 heb ik tot zo ver geen rare issues gehad, dit overigens wel gehad met de ESP2866. Beide zet wel een Arduino laagje over dus voor de ESP8266 zou het ook aan het Arduino laagje kunnen liggen.
Kwa documentatie is espressif juist best goed, kijk ik derhalve naar hoe de documentatie van Arduino in elkaar zit (en de voorbeelden) dan is dat wel wat minder.

Ik zal zelf deze Pico net snel gebruiken ivm gebrek WIFI. Ik ben wel benieuwd wat de gemiddelde use case is voor dit boordje.
Voor mij is MicroPython verhaal wel een sterk argument. Die Arduino taal heb ik nooit echt geleerd of iig de tijd voor genomen om het te leren.
Ja, daarom vind ik het ook een sterk argument (voor de Pico Pi, boven een Arduino).
Wat dit bordje (voor mij) beter maakt dan een arduino is het aantal pwm outputs. Er even van uit gaand dat dit bordje gewoon goed werkt (net als de "normale" pi's) betaal ik graag een euro of 5 voor een bordje met 16pwm outputs, dat is echt maar een kleine meerprijs ten opzichte van de meeste gangbare arduino klonen
Heb je enig idee hoeveel tijd en geld het kost om een chip te ontwerpen en de eerste wafers te laten maken? En dan hebben we het nog niet eens over de PCB zelf, het bestucken ervan en alle firmware+software die gratis bij dit bordje beschikbaar worden gesteld. Ik vind eerlijk gezegd de prijsstelling behoorlijk scherp.
Qua prijs/prestatie en het relatieve verschil in prijs heb je misschien dan wel een punt, maar gezien we het hier over bedragen van minder dan een tientje hebben...

Ik koop ook wel eens een kratje A-merk bier terwijl de ALDI net zo goed bier voor de helft minder verkoopt. Hetzelfde geld volgens mij voor ieder product wat je maar kunt verzinnen.

Maar bovenalles zijn mijn ervaringen met "spullen uit China" (dus niet A-merken die net zo goed in China geproduceerd worden) dat de levertijd op kan lopen tot maanden, de kwaliteitscontrole niet lijkt te bestaan en de documentatie, als die er al is, je het beste als abstracte kunst aan de muur kunt hangen.
Het zou mooi zijn als zo'n ding een heel minimale linux zou kunnen draaien, dan zou het een meerwaarde hebben tov een ESP8266.
Linux op een microcontroller?
Awesome link, thanks! En dat op een Microchip ATmega1284P. Even de specs van de CPU opgezocht, en dan kijk je hier naar:
Advanced RISC Architecture
– 131 Powerful Instructions – Most Single-clock Cycle Execution
– 32 x 8 General Purpose Working Registers
– Fully Static Operation
– Up to 20 MIPS Throughput at 20 MHz
– On-chip 2-cycle Multiplier
De Raspberry Pi Foundation geeft aan dat de RP2040 op 40 nm geïmplementeerd is en de Arm Cortex-M0+ doet zo'n 1.36 MIPS per MHz. Maal 133 MHz is dus ongeveer 180 MIPS per core, en daar dus twee van. In totaal heb je dus ongeveer 18 keer meer computing power ter beschikking, wat natuurlijk erg zal verschillen per toepassing. Maar wie weet boot Linux wel onder de 20 minuten!

Het geheugen blijft bijzonder klein natuurlijk met 264 kB (maar wel meer dan de 128 kB van de ATmega1284P).

Het grootste probleem lijk dat Linux een MMU (Memory Management Unit) nodig heeft, en die niet in de Arm Cortex-M CPUs geïmplementeerd zit. In december 2011 heeft iemand Linux (destijds 2.6.33) wel werkend gekregen op de Cortex-M3, of dit ook zou werken op de M0+ weet ik niet.
Het zal best onder de 20 minuten kunnen booten (zonder emulatie), er is immers niet zoveel hardware aan boord die geïnitialiseerd hoeft te worden. De ARM-M0+ heeft wel een MPU aan boord en is vergelijkbaar op dat vlak met de M3.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 21 januari 2021 20:26]

Mooi man..
It takes about 2 hours to boot to bash prompt ("init=/bin/bash" kernel command line). Then 4 more hours to boot up the entire Ubuntu
Het emuleert 32-bit ARM om Linux genoemd te kunnen worden. Ik zou Minix proberen, dat draait native op een 8086. Wel grappig dat zo'n 30 pins jaren 90 SIMM gewoon werkt. Die heb ik nog wel. :)

[Reactie gewijzigd door blorf op 21 januari 2021 12:00]

Of de M3 port van linux op de ARM.
Daarvoor heb je de Pi Zero, die ooit 5 EUR kostte. Helaas lijken alle varianten van de Pi Zero slecht/niet leverbaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 09:21]

En die is een stuk groter. Bedoel dus meer een ESP8266 formaat linux boxje.
Kijk eens naar een pocketbeagle
Of de diverse friendlyarm spulletjes, zoals deze, draait prima op armbian (ubuntu kloon voor ARM bordjes)
https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-zero-w
Op voorraad :).
Wel de wifi versie maar die wil je imo ook hebben.
MicroPython moet toch wel kunnen, is ontworpen voor microcontrollers(o.a. Platforms: ARM Cortex-M, STM32, ESP 8,3K, ESP 32)
Zeker, MicroPython wordt standaard ondersteund: https://www.raspberrypi.o...ion/pico/getting-started/

Edit: Originele linkje was naar een boek dat hierover te koop is. Ook leuk ;)

[Reactie gewijzigd door u34186 op 21 januari 2021 11:21]

Concurreren met de ESP8266? Die heeft wifi voor hetzelfde geld...
En kan ook MicroPython draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2021 09:28]

Concurreren met de ESP8266? Die heeft wifi voor hetzelfde geld...
Daarom staat er ook
Op het gebied van kloksnelheid kan het board concurreren met andere micrcontrollers zoals de ESP8266.
Voor de NodeMCU (ESP-12E) zelfs 4MB geheugen i.p.v. 2, voor ongeveer €3,- incl. verzending op de Chinese sites.
Het is een ander bordje;
- GPIO's (26 vs 16);
- temperatuursensor,
- 2x SPI vs 1
- 2 UARTs vs 1
- 3 12bit ADC's vs 10bit.

andere zaken dan je op een gemiddeld ESP8266 bordje vind, het is meer een concurrent van een arduino nano.
Oeps! Zie inderdaad nu pas dat hij dat ook mist!
Nee, dan heb ik dit board niet echt nodig... ;)
Wat voor projecten moet ik mij hierbij voorstellen. Dit is al meer voor het IOT verhaal interessant of eerder als controller met als doel een tussenschakel te zijn in een groter geheel? Een kleine I/O / rekenmodule zeg maar?

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 21 januari 2021 09:21]

Dit is een Arduino concurrent.
Had zojuist even verderop de link naar de officiele pi pico guide geplaatst om een indruk te krijgen wat je ermee kan.
Ik heb een automatisch kippen deurtje gemaakt met een arduino kloon.
Is misschien wel leuk om die opnieuw aan te sturen met een Pi Pico, vanwege lange levertijd heb ik nooit alle features geïmplementeerd (NO sensor) en zat te denken om er toch nog een RTC aan toe te voegen.

Ik heb verder geen ervaring met esp, maar zijn de externe HW zoals een RTC en een LCD display al goed geïmplenteerd in micropython?
Want het grote voordeel van arduino is en blijft toch dat ik met bepertke programeer skills toch redelijk makkelijk extra HW kan toevoegen door code te kopiëren van andere projecten zonder dat ik van scratch af hoef te schrijven.
Even off topic, maar hier mijn Arduino kippen deur opener. Sluit bij zons ondergang en gaat open bij ongeveer 8 uur s'morgens. En dat zonder RTC. Heeft wel een zomer/wintertijd switch. Ben benieuwd naar jou implementatie.
https://youtu.be/nKOCqwJ2w5M

[Reactie gewijzigd door dutchdaun op 21 januari 2021 12:58]

cool, ik heb deze gebouwd https://web.archive.org/w...kendier.nl/kippenluik.php
Alleen waren mijn magneetswitches te laat binnen (+ 3 maanden onderweg), dus nu moet ik regelmatig het deurtje resetten, wat een kwestie is van stroom eraf en 5 sec stroom erop en dat paar keer herhalen.
Verder heb ik het probleem dat de kippen niet altijd naar binnen willen voor het deurtje sluit. Dus wil nu een tijd klok nadat het donker wordt invoeren die wel actief blijft als de stroom uitvalt. Dus als de stroom even uitvalt wil ik niet als het deurtje dicht is hij weer door zijn init sequence loopt met deurtje open etc en dan nog 2 uur wachten voordat hij werkelijk dicht gaat. Met het risico dat er weer een kip naar buiten loopt of een vos naar binnen.
Ik overweeg ook nog mijn lamp aan te zetten via een relais. Dan is de RTC ook handig om de tijd bij te houden.
Thanks, en leuk om te lezen!
De Pico heeft een rtc onboard :)
Zit te denken aan een controller voor mijn generator voorgloeien, Starten, stoppen, Temperatuurmeting, oliedruk, accu spanning.

Toerental meting en regeling.

Display om gegevens uit te lezen.

Hmmmm interessant.

Ik heb dit project vorig jaar met een Arduino geprobeerd maar die reageert veel te traag.

Is die programmeertaal van de Raspberry Pi nu heel veel anders dan die van een Arduino?

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 21 januari 2021 09:45]

In de video staat op 17 seconden 'Programmable in C and microPython'
ja en nee, ligt er aan hoe je hem wilt programmeren, arduino C, is een library op c++ die wat dingen abstraheert zodat het makkelijker is voor beginners. je kan een arduino ook gewoon met c/c++ programmeren.

De pico kun je programmeren met micropython en C/C++. in de toekomst zullen er vast wel libraries komen zodat je hem ook met arduino C kan programmeren, of zelfs addons zodat je hem kan selecteren in de arduino IDE
Een arduino kan opzich ruim snel genoeg zijn voor die opdrachten,mits je het wat knap programmeerd. Er zijn ook cnc-machine/3d printer/lasercutter besturingen met GRBL op arduinos die 3 stappenmotoren duizenden keren per seconde van richtingsinformatie voorzien vanuit textuele input.
Waarschijnlijk gebruikt hij libraries voor het display enzevoort.
Dit geeft veel overhead, en ze zijn natuurlijk niet geoptimaliseerd, dat kan een behoorlijke vertraging op leveren.
Daarnaast PORTD |=(1<<PIND7); is natuurlijk een tig keer sneller dan digitalWrite(7,HIGH);
Geen Wifi voor zover ik kan vinden. Anders zou het toch een leuk boardje zijn om met MicroPython te spelen en wat sensors en dan via MQTT naar Home Assistant... Het kan dan wel een ESP8266 killer zijn lijkt me.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 21 januari 2021 09:28]

Hier zat ik ook exact aan te denken. Na wat verder lezen kwam ik dit tegen:

https://www.tomshardware.com/news/arduino-rp2040

Zal wel iets prijziger zijn maar arduino zijn ook betrouwbare plaatjes met goede documentatie. Denk dat ik die even afwacht en dan heb je alles in een wat mij betreft.
En ik weet: Je hebt ESP32 voor waarschijnlijk goedkoper maar toch niet altijd even goede ervaringen mee vanuit chinesche webshops.
Te groot, geen wifi en te duur. ;)
3x geen ESP killer.
Wij (RaspberryStore.nl) krijgen hem vandaag binnen. Waarom staat er in het artikel dan "pas later leverbaar" met een link naar 1 specifieke verkoper die hem inderdaad niet heeft?

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 21 januari 2021 10:00]

Heel bijzonder dat Tweakers in hun berichten links naar specifieke stores zetten inderdaad. Dat vind ik persoonlijk niet echt kunnen.
Heb de Raspberry Pi Pico nu toegevoegd aan de PriceWatch. Hoop dat (wanneer hij daar geaccepteerd wordt) de link in het artikel aangepast wordt naar Tweakers' eigen Pricewatch. Dan heb je meteen alle prijzen en levertijden...
Waarom heb je het 5-pack er in gezet?
Heb ik niet gedaan, was een verkeerde instelling in de webshop. De 5-pack heeft geen eigen EAN-code maar had ik van de losse Pi-Pico gekopieerd. 8)7 Wordt over een kwartiertje aangepast in de nieuwe automatische upload.
Idd - doe dan gewoon een linkje naar de Pricewatch, of vermeld er expliciet bij dat de bepaalde store heb op vooraad heeft maar al dat vind ik redelijk ver gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee