Raspberry Pi Pico 2 heeft snellere chip en kost 5,95 euro

Raspberry Pi heeft de Pico 2 aangekondigd, een nieuwe generatie van het Pico-bordje met een nieuwe zelf ontwikkelde RP2350-microcontroller. Deze chip heeft krachtigere Arm-kernen, hogere kloksnelheden en twee keer zoveel geheugen als de vorige microcontroller.

De RP2350-microcontroller heeft onder meer twee 150MHz-Cortex-M33-kernen en 520KB SRAM-geheugen. Raspberry Pi zegt bij deze microcontroller ook extra te hebben gelet op betere beveiliging en spreekt onder meer over signed boot-ondersteuning en sha-256-acceleration. De Pi Pico had nog een RP2040-microcontroller met twee Cortex-M0+-cores die geklokt waren op 133MHz. Naast de Arm-kernen heeft de RP2350 ook twee Hazard3-RISC-V-kernen, al kan de Pico 2 die niet tegelijk met de Cortex-kernen gebruiken. De gebruiker moet bij het booten kiezen welke kernen gebruikt worden.

Het Pico 2-bordje heeft 4MB qspi-flashgeheugen, 2MB meer dan op de eerste Pico. Het nieuwe bordje heeft dezelfde form-factor als de eerste Pico. Raspberry Pi zegt op dit moment nog niet veel voorraad te hebben van de Pico 2, al is het bordje wel 'op volle productie' bij Sony. Raspberry Pi zegt de Pico 2 over de komende weken naar webwinkels te sturen, die het bordje dan weer bij consumenten leveren. De Pico 2-maker verwacht voor het einde van het jaar een Pico 2 W met wifi-ondersteuning uit te brengen, die dezelfde Infineon 43439-modem heeft als de eerste Pico W.

De RP2350-microcontroller is overigens ook zonder Pico 2 te koop en kost dan 0,80 tot 1,10 dollar per stuk, 10 tot 20 dollarcent meer dan zijn voorganger. Raspberry Pi verwacht voor het einde van het jaar de microcontroller in grotere omvang los te kunnen verkopen. De chip zit al in de bezoekersbadge voor de DEF CON-beurs in Las Vegas. Raspberry Pi zegt tot slot in de afgelopen 3,5 jaar sinds de introductie van de eerste generatie Pico-producten bijna 4 miljoen Pico- en Pico W-bordjes te hebben verkocht.

Raspberry Pi Pico 2

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-08-2024 • 18:18

135

Submitter: I_IBlackI_I

Lees meer

Reacties (135)

135
134
79
3
0
34
Wijzig sortering
Weet iemand waarom dit product geen USB-C connector heeft?
USB C connectoren zijn erg moeilijk te solderen. En er zijn pas sinds kort “minder pin” sockets beschikbaar voor dit soort producten die alleen usb2 nodig hebben.

Bovendien is het niet verplicht.

Edit: nader inzicht laat zien dat de pinout van board en chip gelijk zijn. Het is dus een drop-in replacement! Dat is netjes. En dan kun je dus niet zomaar de usb poort van type wijzigen.

Ik ben benieuwd of ze pico met 204 (de print) nu nog blijven maken.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 9 augustus 2024 20:05]

Ik denk niet dat het aantal pinnen een rol speelt. Alles wordt gedaan met pick-and-place-machines en soldeermachines waar het paneel met de PCB's doorheen gaat. Dat is meer iets voor hobbyisten die het niet aandurven om kleine dingen te solderen dan voor een bedrijf die de productie uitbesteedt aan derden.
Klopt, het kan wel. Het is gewoon duurder. Door je toleranties te vergroten kun je makkelijker opschalen bij pcb assembly. Dat kan o.a. met micro usb en qfn. Beide hebben nadelen, usb micro is "antiek" en qfn bevat minder pinnen op een ongustige plek op de chip. Maar je kunt wel goedkoper produceren, en dat geld dus ook voor de klanten van je chip.

Check het zelf.
Dit is een makkie: https://www.we-online.com...atasheet/629722000214.pdf
Dit niet: https://www.we-online.com...atasheet/632722200212.pdf

Nu is de aanggeleverde footprint van die makkelijke plug wel fout en heb ik daardoor defecte borden :(
Nu is een .5 pitch best lastig voor thuis maar voor de moderne smd lijnen die vereist zijn om enigszins bij te blijven in massa productie geen enkel probleem meer. Zeker niet als je ziet dat hun eigen controller qfn een .4 pitch heeft.
In dit geval zal t vooral compatibiliteit met t vorige design zijn, of toch zoals eerder geopperd, kosten :O
Het is niet dat we hem zelf moeten solderen. Zo moeilijk is dit niet meer voor fabrikanten.
Kosten kwestie meer niet.
De afstand tussen de pads is een orde kleiner, wat kan zorgen voor een hogere failure rate = hogere kost.
Het kan ook veroorzaken dat testen van het eind product moeilijker wordt.

Zoals ik begreep van de interviews maken ze het in house met hun eigen assemblage lijnen. Dus een grotere nauwkeurigheid zou ook weer een investering benodigen..
Wel als je daar xray inspectie voor toe moet voegen met x% rework.

Dit is een low-density product. Geen iphone.
Een goedkoop hobby boardje die ik pas van ali heb gekocht heeft ook gewoon usb-c
Bij Ali al een tijd geleden een berg usb-c connectoren op een klein printplaatje gekocht voor pinuts. Zelf heb ik ze niet geïsoleerd dus over de moeilijkheidsgraad kan ik niets vertellen, maar het heeft bar weinig effect op de kosten.

Voor een bedrijf als Raspberry Pi zal het verschil in kosten voor de connector geen probleem mogen zijn.
De vraag is eerder, waarom wel? Waar biedt het boven de huidige connector. Het antwoord is voor zover ik kan bepalen niets.
De extra’s zijn oa. omkeerbare stekker, meer vermogen, toekomstvaster…
Nadelen; prijs, bovenstaande voordelen vaak niet echt nodig,
Meer vermogen? Waarvoor? Dit is low power. Toekomstbestendig? In welke zin. Elke moderne usb power plug nog gewoon ouderwets 5v 500ma leveren. Vele wallplugs gebruiken nog usb-a als stekker. Dus usb-a naar micro usb kabeltje en je bent klaar, overal te vinden.
En een omkeerbare plug is voor iets dat bedoeld is als embedded product niet echt relevant.

Overigens kan je de chip kos krijgen. Met als bij de originele pico zullen de clone makers hun eigen ding doen. Dat betekend ongetwijfeld een versie met de usb c connector. Maar die zal duurder zijn. Ik denk dat product makers liever goedkoop hebben.

Je zegt het eigenlijk zelf al. Geen van de voordelen hebben nut op dit product, dus zijn het geen voordelen maar nadelen, een kostenpost.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 8 augustus 2024 23:49]

Hangt er maar net vanaf wat je met dit product gaat doen. Ik ben zo’n maker en inderdaad ik gebruik voornamelijk nog micro-usb omdat ik in mijn geval te weinig voordelen zie van usb-c in de toepassing waarvoor ik het gebruik. Dat wil niet zeggen dat dit anders zou kunnen zijn afhankelijk waarin je het product integreert en dat de genoemde voordelen van usb-c niet valide zouden kunnen zijn.

Dus ‘Meer vermogen? Waarvoor?’, voor als je totaal oplossing het nodig heeft.

En ‘Toekomstbestendig’, ja hier kun je over twisten, er zullen vast tot in lengte der dagen micro-usb kabels te koop blijven maar zo langzamerhand beginnen usb-c only laptops, opladers etc. meer en meer te verschijnen. Ik gebruik inmiddels uit noodzaak (uiteraard gevolg van een keuze) een usb-c naar usb-a hub om mijn usb-a naar usb-micro kabel aan te sluiten om mijn bordjes te flashen. Geen issue overigens (meestal :P).
Ook zie ik langzamerhand meer keuze in usb-c kabels dan micro-usb kabels bij de grote electronica ketens en dat is een ontwikkeling die niet zal stoppen vermoed ik.
Op het moment dat je 2A door een mcu als deze trekt krijg je toch de magische rook dat ontsnapt. Je loopt eerder tegen de current limits aan van de microcontroller.

Voor meer vermogen heb je dan toch een custom bordje waar je dan je eigen DC-DC circuits opgooit met een usb-c stekkertje. Al heb ik ook veel liever dat microusb voor eeuwig in de ban gaat
Doorgaans is de usb spanning op 1 van de header pinnen aanwezig. Die kun je gebruiken voor andere onderdelen van je project. Dan kan het handig zijn om meer stroom beschikbaar te hebben dan 500mA. Ik zeg nergens dat je 2A door de MCU moet trekken of dat de MCU dit moet kunnen verwerken.

Alleen; er zijn situaties waarbij usb-c voordelen heeft die micro-usb niet kan bieden.
Je complete project voeden vanuit een developer board is gewoon een slecht plan, zeker als je een compleet product maakt met allerlei externe peripherals. De regulators op die borden zijn vaak niet bedoeld voor veel meer dan het lichtste werk. Diezelfde externe 5v pin is beter als een 5v input gebruikt waarbij de 5v van de rest van je circuit zijn voeding komt.
Oversimplifying…
De usb vbus pin op een module is doorgaans unregulated, dat is het hele idee van die pin beschikbaar maken.
Nog steeds, ik zeg niet dat het moet, ik zeg niet dat het verstandig is, niet dat het de beste oplossing is etc etc enkel dat er een voordeel kan zijn van usb-c
En in dat geval, wat niet altijd zo is, kan je er dus op zijn hoogst 500ma uit trekken, 2A met wat extra gedoe, als de usb adapter het kan, wat je eigenlijk al niet van uit kan gaan. En die 500ma moet je delen met de devkit. Het is genoeg voor simpele dingen, maar niet meer dan dat. Voor serieus vermogen is usb-pd vereist een dat is heel wat meer dan een stekker. En dat zijn allemaal kosten. Dus hebben ze daar niet voor gekozen.
900mA standaard sinds usb 3.1 met ook modes voor 1,5A en 3,0A zonder gebruik van een PD chip, alleen CC pins.

Zie: https://e2e.ti.com/cfs-fi...n-Release-1.3.pdf#page184
En dat document zegt duidelijk dat je de cc pin moet monitoren om te kijken of die stroom (nog steeds) beschikbaar is. Pagina 184 onderaan in jou link. Monitoring vereist hardware. Dus misschien heb geen pd chip maar wel iets anders.
het zijn keuzes, je zou daar de MCU zelf voor kunnen gebruiken maar dat zijn implementatie details.
Je stelling was dat er geen voordelen van USB-C waren, waarbij ik alleen probeer aan tegeven dat die er wel zouden kunnen zijn. Of het de beste oplossing is en hoe dat precies te implementeren, daar laat ik mij niet over uit, dat is aan een ieder om te bepalen.
Ik probeer alleen de feiten te laten zien en op basis daarvan zijn er eigenschappen van de USB-C (3.1) standaard die beter presteren dan de oudere standaarden.
Tja er zijn zeker dingen beter aan usb-c maar die oudere standaarden zijn genoeg. Niets van die verbeteringen voegt iets toe aan de veel van microcontroller boards. Ze hebben geen nut van extra bandbreedte of meer power. Maar de nieuwe standaarden ondersteunen komt wel met kosten.
Ik vind dat ieder zijn overwegingen moet maken en er komen zeker clones die wel een usb-c stekker gebruiken. Maar die zijn vaak ook duurder, dat zag je al bij de eerste pico zijn clones.
Iedereen moet zelf maar kiezen, maar wat mij betreft is de vraag waarom de foundation deze "oude" stekker gebruikt duidelijk beantwoord.
Meer vermogen is alleen mogelijk als er ook een power delivery negotiation ic op zit. Je krijgt dan vaak ook een hogere spanning. Wat weer extra voedingen vereist. Dat is duur!

usb 2.0 met 500 mA is ruim voldoende voor iets als dit.
Steeds meer mensen hebben langzaamaan alleen nog maar USB-C kabels, en om dan weer een extra afwijkende kabel nodig te hebben is erg vervelend. Naast dat USB-C stekker er gewoon veel simpeler in te steken is.
Developers waar dit voor bedoeld is hebben de kabel nog van de vorige generaties en van allerlei andere apparatuur. Om maar niet te spreken van alle vele generaties van andere devkits die micro of mini usb gebruiken. Dit is niet voor consumenten en in developer landschap zijn alle usb stekkers nog ruim in gebruik.
Ik denk ook dat een developer het wel red om de stekker er 1 keer goed in te steken bij het programmeren. Zelfs als er twee pogingen nodig zijn.

Als je voor massa productie gaat dat gebruik je de chip rechtstreeks zonder dit bordje. En dan komt de voeding van de rest van je product en daar product kan al dan niet usb-c stekkers gebruiken.
Ware het niet dat dit soort bordjes juist veel voor thuisprojecten gebruikt wordt en niet zozeer alleen maar om een eindproduct te ontwikkelen.
Dus? Developers die thuis hobbien hebben nog steeds de materialen daarvoor. Als je iets gaat bouwen met een pico er op doe je nog steeds iets wat de gemiddelde consument niet doet.
USB-C wordt steeds meer toegepast. Op een gegeven moment heb je verloopkabeltjes nodig als je geen USB-C hebt.
Dat duurt nog vele jaren, de meeste developers hebben te maken met vele generaties aan devkits. Je hebt alle snoertjes toch al. En anders zijn ze makkelijk te vinden. Misschien niet bij de Mediamarkt of bcc, maar als developer heb je daar toch niets aan.
Dit is geen consumenten goed, dit is een devkit voor de developer.

Je moet ook onderscheid maken tussen de stekker er de functionaliteit/ protocol. Dat je de stekker hebt wil niet ineens zeggen dat je ook usb-pd hebt of iets dergelijks. Dat vereist extra onderdelen. Allemaal kostenposten voor iets dat juist goedkoop moet zijn

Maar er komt vast wel een clone bord waar je extra voor dat soort dingen kan betalen.
iedereen heeft het? je type c kabel zal niet zo los gaan zitten dat ie er zelf uit kan vallen?
Heb geen idee waar je op reageert of wat je probeert te zeggen.
Waarom moet het USB-C hebben? Er is niets mis met andere soorten USB stekkers. Op een RC forum betreffende de laadpoort van RC zenders zie ik die klacht ook vaak en de reden is veelal belachelijk, omdat ze dan geen 2e kabel mee willen nemen omdat alle andere apparaten met een USB aansluiting wel USB-C hebben. Ik ken jouw reden niet maar kan niet anders dan in die richting zijn.
Omdat je anders tig laders met tig kabels heb. Zelf wordt er krankjorum van omdat je voor elke device wel een ander soort kabel nodig hebt lijkt wel. USB-C is de standaard dus laat ieder apparaat maar deze aansluiting hebben.
USB-C is just the physical connector; it's the underlying standards that cause headaches.
https://www.androidauthority.com/state-of-usb-c-870996/
Het gaat mij meer om de connector, wil gewoon 3 verschillende kabels.
ok maar het is nogsteeds hetzelfde interface? dus je kan nogsteeds dezelfde kabels voor verschillende doeleinden gebruiken ipv dat je per apparaat een andere kabel hebt. de standaarden hangen overigens ook over het algemeen niet af van de kabel maar van de lader.
De interface is hetzelfde inderdaad, maar wat er over de kabel kan gaan en met welke snelheid, is puur afhankelijk van welke chip de fabrikant erin zet. Dus nee, het is geen geschreven wet dat je 1 kabel generiek kunt inzetten
als je kabel het "hoogste" standaard ondersteund en er geen nieuw standaard uitkomt kan je over het algemeen gewoon 1 kabel gebruiken.
Dit soort apparaatjes zijn neem ik aan bedoeld om ergens (semi)permanent neer te leggen zoals de vele esp32 bordjes ook zijn.

Het al dan wel of niet hebben van usb-c lijkt me in deze situatie dan ook een non-issue.
Je kunt meerdere kabels gebruiken. Makkelijk te vervangen. Ook voor tests met lange kabel heb ik een 3 meter USB C kabel maar geen 3 meter micro-USB kabel
Er zijn ook USB kabels met aan de uiteinde een opsplitsing naar 3 verschillende connectoren.
Zeker maar dat is gewoon niet handig. Ik heb standaard een UBS-C kabel uit mijn PC steken die nergens op aangesloten is, voornamelijk om mijn telefoon op te laden. Maar dit maakt het ook multifunctioneel.

USB-C is een van mijn favoriete veranderingen van de laatste 10 jaar. De connectors kosten niet zo veel meer als vroeger laat fabrikanten er alsjeblieft gebruik van maken.
Ik had toevallig een paar dagen terug een lamp met usb-c connector die niet wilde laden met mijn anker lader + kabel. Ik vermoed dat de reden was dat hij niet goed communiceerde over de benodigde stroomsterkte / spanning. Simpele 5V1A usb-a lader deed het prima.
Indien je een usb-c naar usb-c kabel gebruikte dan komt dat omdat het apparaat een klein weerstandje is vergeten. Hierdoor gaat het mis. Komt trouwens vaak voor dat ze dat weerstandje vergeten jammer genoeg.
USB-C is nu eenmaal de meest recente connector en bijna alle nieuwe hardware wordt daar wel mee geleverd. Voordeel ook is niet dat gezever van de correcte manier moeten vinden om de stekker er in te krijgen. Daarom vind ik het toch een rare keuze om nog met micro usb op de markt te komen en dan te zeggen dat ze tot 2040 geleverd kunnen worden.
Zodat die exact dezelfde vorm heeft als de vorige versie waarschijnlijk.
Ook scheelt het nog steeds een paar cent of misschien wel meer.
Naast wat de andere reacties aangeven zou het ook een logistieke keuze geweest kunnen zijn. Ze garanderen dat hij in productie blijft tot Januari 2040. Kan knap lastig zijn om dezelfde connectoren voor iets meer dan 15 jaar te vinden. Micro-USB is in dat opzicht minder risico.
Dan koop je toch een RP2040-Zero?
Heb begrepen dat dat is om backward compatibel te zijn met het 2040 boardje...
Wellicht is er ergens in China nog een enorme voorraad micro-USB aanslutingen voor weinig te krijgen.
Ze worden gemaakt door Sony in het Verenigd Koninkrijk.
Die halen natuurlijk ook gewoon componenten uit China.
Chip kan maar USB1.1, je hebt al die pinnen van USB-C niet nodig. Alleen D+ en D- solderen in feite. Zie ook: https://forums.raspberryp...ic.php?p=2243245#p2243239
Dit is zeker een chipje waarmee ze kunnen concurreren!
Complete featureset, lekker snel. En secure boot is iets wat volledig ontbreekt bij microcontrollers vandaag.

Geinig dat je zelf kan kiezen of de cores Cortex-M33 of RISC-V zijn.
Kiezen is niet wat er staat, je krijgt beide. :P

[Reactie gewijzigd door Refthoom op 8 augustus 2024 19:17]

De chip heeft twee Arm M33 cores en twee RISC-V cores maar je kunt ze blijkbaar niet tegelijkertijd gebruiken: https://www.raspberrypi.c...ml#architecture-switching

Je kunt 'm blijkbaar bij het booten in ARM mode of RISC-V mode zetten.
True, maar… Je kan maar twee cores tegelijk gebruiken, in boot time moet je kiezen of dat 2x ARM of 2x RISC-V wordt.
Je kunt zelfs kiezen om 1x ARM en 1x RISC-V te doen, niet heel nuttig, maar het kan wel
Volgens de datasheet, hoofdstuk 3.9, pagina 328, kan je zelfs tijdens runtime switchen tussen risc-v en arm.
Ik lees nergens if Hoofdstuk 3.9 dat dit runtime kan.
Welke configuratie je wil kun je setten in het ARCHSEL register en die wordt alleen gesampled na reset.
Lijkt me voor power usage.
Helaas, foutje van tweakers lijkt het:
RP2350 includes a pair of open-hardware Hazard3 RISC-V cores which can be substituted at boot time for the Cortex-M33 cores.
Ik heb die zin wat verduidelijkt :)
Signed boot volgens het artikel.

Betekent dit dat deze microcontroller standaard een bootloader heeft met ondersteuning voor het ondertekenen van nieuwe software? Of heeft de microcontroller "gewoon" ondersteuning voor secure storage en hardwarematige hashing of public/private keys?

Op zich kun je natuurlijk altijd zelf een bootloader maken met de features die je wil hebben.
Het gaat erom dat de chip een key bevat waarmee hij de signature kan verifieren en flash kan ontsleutelen. Dit is bijzonder moeilijk te doen, want dit certificaat mag natuurlijk niet naar buiten komen of zomaar veranderen.

https://github.com/raspberrypi/rp2350_hacking_challenge

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 8 augustus 2024 22:19]

ESP32 heeft aardig wat chips inmiddels die secure boot ondersteunen.
Inderdaad - ik snap de meerwaarde van deze pico2 niet tov van een ESP32
Leuk dat het kan, maar aan de andere kant verspilling van ruimte of extra cortex cores, want je kunt ze dus niet tegelijk gebruiken. Beter was dan om gewoon 2 verschillende versies uit te brengen en dus ook met meer RISC-V cores.
Dan moeten ze twee verschillende chips bakken. Dat is heel duur!
Zeker als je niet weet if risc-v zal aanslaan.

Zo’n alias als dit is niet gek en doen ze meer, alleen krijg jij dan geen keuze maar doen ze dit voor jou.
Lijkt me eerder zodat Raspberry Pi het water kan testen met RISC-V en tegelijk een compatibel product met zijn voorganger kan uitbrengen. Zou me niet helemaal verbazen als de opvolger enkel RISC-V is.
Hmm, verspilling van ruimte... meestal wordt de grootte van het IC toch bepaald door de behuizing en het aantal pinnen.
Bovendien denk ik dat het meevalt hoeveel extra moeite het kost, aangezien het grootste gedeelte van de die toch bestaat uit periferie en geheugen. De rekeneenheid is maar een klein deel van de architectuur.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 9 augustus 2024 08:49]

M33 cores zien er wel leuk uit, M0+ is een nogal oud (armv6) design. Voor de rest nog niet heel veel gezien waarvan ik direct denk "dat miste ik". De Risc-V cores zijn een dingetje die ze van mij hadden mogen weglaten, ga ik nooit gebruiken.
Waar moet je deze mee vergelijken? Als ik het goed heb zat de 1e Pico in de buurt van eem Pentium 166...
Hmm, moeilijke vergelijking.
De M range van ARM wordt gemaakt voor microcontroller toepassingen. Dus een focus op lage kosten, laag energieverbruik, betrouwbaarheid en low level programmeren/eenvoudige instructieset en configuratie. Applicaties ervoor worden met een specifiek doel geschreven.

Wellicht kan de Pico2 hetzelfde aantal instructies per seconde uitvoeren als zo'n pentium, maar een pentium is gebouwd voor user applicaties en multitasking. Het heeft veel cache geheugen, besteedt grafische zaken en audio uit, heeft speciale runmodi voor multitasking, is actief gekoeld en heeft veel I/O om grote hoeveelheden data parallel te kunnen verplaatsen. Ook floating point prestaties kunnen beter zijn.
Die Risc-V cores zijn waarschijnlijk bedoeld zoals die Linux-server in de hoek waarnaar gewezen wordt tijdens het bezoek van de Microsoft vertegenwoordiger : keep ARM shareholders honest perhaps?
Je kan switchen om eens te zien wat het nieuwe ding doet, en terug-switchen. De meeste klanten hebben geen tijd maar de kosten voor een CPU-core zijn practisch nihil.
Sowieso is RISC-V wat betreft het aantal instructies nog veel meer RISC dan ARM, wat in principe ook RISC is. In andere woorden: de RISC-5 cores zullen maar een kleine hoeveelheid op de die innemen mag je aannemen. Anders had het wel erg zonde geweest.
€5,95 ga ik niet geloven.
Althans hier in Nederland.
Als ie te koop komt, neem ik er wel een om daar eens mee aan de gang te gaan.
Okee, meteen maar 1 gepre-ordered.
Dank je voor de link.
Okee, meteen maar 1 gepre-ordered.
Dit soort dingen bestel ik meestal per 2 of 4 ofzo (zolang er geen limiet is); je sloopt er geheid een keer een of je raakt er een kwijt of... en 't kost niet de wereld. Maar in dit geval wacht ik nog even op de WiFi variant; die zal een euro of misschien 2 duurder zijn maar dan heb je wel networking.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 8 augustus 2024 22:12]

Dit doe ik zelf ook altijd. Viel me op dat je ze zelfs per wiel kunt kopen (480 stuks). Dit zijn nu nog wel de oude versies.

Ik wacht nog wel even op de versie met wifi.
Nee dat geloof ik ook niet al zal het als het in grote getalen geproduceerd wordt ook niet heel veel duurder zijn gok ik. M.u.v. verzendkosten.

Een atom 5 lite is hier ook maar 9 euro en er zijn nog wel goedkopere hobby bordjes die je gewoon bij tinytronics kunt kopen.
Da's trouwens een leuk ding, die Atom 5 lite.
Het is bijna niet bij te houden wat er allemaal op de markt komt.
Hebben deze chips dezelfde use cases als een esp32? Of zijn deze chips meer geschikt voor andere toepassingen? Heb wel enkele esp32 chips draaien in verschillende projecten maar zie zo even niet terug waarom deze chip beter/slechter zou zijn.
Ik blijf alvast bij ESP, betere supply, meer gebruikers, veel vaker terug te vinden in commerciële producten, enz...
Vergeet mogelijkheid voor usb-c en wifi niet :)
Bij de eerste Pico was de PIO best wel een selling point. Dat je je outputs apart kan programmeren. Zo kan je het protocol van bijvoorbeeld de WS2812 LED strip direct achter je output pinnen zetten, en hoef je niet meer expliciet in je code die te bitbangen. Je hebt gewoon een aparte interface tussen je firmware en de hardware die dat regelt. Een beetje FPGA-achtig, maar toch weer niet. Ik zie niet zo gauw terug dat de Pico 2 die ook gaat krijgen, maar ik verwacht en hoop van wel.

Verder is het natuurlijk gewoon een microcontroller. Het doet niet iets zo enorm anders dan een ESP32, Arduino, PIC32, of noem maar wat. Maar soms heb je net iets waarvoor een bepaalde microcontroller wat handiger is, en concurrentie is nooit verkeerd.
zelfde soort product maar met andere doeleinden.
Hopelijk zijn deze beter leverbaar, de voorganger was moeilijk te vinden tegen scherpe prijzen.
Huh? Ze zijn prima aan te komen, altijd geweest zover ik weet. En de prijzen zijn overal prima?

[Reactie gewijzigd door RobIII op 8 augustus 2024 22:07]

Je hebt gelijk, ik was in de war met de Raspberry Pi Zero W.
Uit de "product-brief":
Production lifetime: Raspberry Pi Pico 2 will remain in production until at least January 2040
Dat is ontzettend lang, zeker voor een product met geen usb c
Usb-c is nutteloos op een product als dit.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bzuidgeest8 augustus 2024 20:48
Nee dat is het niet. Het is de standaard aansluiting in 2024, handiger en minder fout gevoelig wat betreft inpluggen van de connector dan alle andere USB voorgangers. Bedenk ook dat het de bedoeling is dat dit product lang op de markt is. Je loopt meer en meer achter op die manier.
Maar waarmee lopen ze dan precies achter? De vorm vd connector? Bandbreedte? Sneller opladen?

Ik bedoel geen van deze features heb je hiervoor nodig. Snelheid ook niet want flashen van dit soort bordjes gaat vaak op zo'n trage snelheid dat de eerste usb connector dit nog kan.

Als het nou apparaten zijn die je heel vaak moet opladen en/of verplaatsen dan begrijp ik dat usb-c de voorkeur heeft. Maar bij dit soort apparaatjes vraag ik me dan echt af, wat de meerwaarde daarvan is behalve extra kosten (en voor de klant ook want een usb-c kabel is nog altijd duurder dan een micro-usb kabel).

Het is overigens geen verwijt maar een oprechte vraag. Ik lees deze opmerking over usb-c hier zo veel, maar niemand geeft eigenlijk een goed antwoord waarom het er wel op zou moeten zitten anders dan "het is de standaard". Wat is nu echt het nut van een usb-c aansluiting op dit specifieke bordje?
We hoeven niet langer ook nog Micro-USB kabels te bewaren (die in 2040 sowieso erg zeldzaam zullen zijn), dus het scheelt e-waste? Dat is toch het grootste voordeel van alles naar USB-C?
Alle pi pico gebruikers hebben die kabels al. Shops als alle kabels.nl hebben ze in alle lengtes en vormen, alsook de pi resellers.
Dus er is niets zeldzaams aan die kabels. Ik denk dat er eerder ewaste ontstaat door de oude kabels die prima voldoen niet meer te gebruiken.

Er is geen enkele technische reden voor een usb c plug. Behalve de vorm van de stekker die omkeerbaar is gebruik je niets van wat men aanduid met usbC geen power delivery, geen bandbreedte, helemaal niets.
dit + de extra kabels die je koopt omdat je micro usb kabel er niet meer in blijft zitten.
Maar ook hier geldt, scheelt het daadwerkelijk e-waste? Er zijn nog miljoenen micro-usb kabels. Ik heb er ook nog redelijk wat liggen.

Die kabels moet ik (en al die andere mensen) dan dus weggooien == e-waste.

Dus in mijn ogen nog steeds niet echt een goede reden waarom er zo nodig een usb-c connector op moet.
Ik heb nog een bak met mini en micro kabels liggen voor producten waarvan ik niet eens meer zeker ben of ik ze nog heb. Nou ben ik een beetje een hoarder, maar er zijn eindeloos veel micro USB kabels in laatjes vermoed ik.
Even uit nieuwschierigheid, wat bedoel je met minder foutgevoelig? Omdat USB-C in één keer erin gaat en USB-A na 5 keer?

Misschien is het mijn leeftijd dat ik dit afserveer maar kom op, dit is jouw reden om negatief te zijn over een product waarmee je zoveel moois kan doen? Dit goedkope kleine dingetje stelt je in staat om alles te doen wat je maar kunt verzinnen en jij schiet het af op een aansluiting? Sorry hoor maar.... :D
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bazs20008 augustus 2024 22:38
Ik schiet helemaal niets af en er is geen enkele reden om zo onvriendelijk te reageren. Ik reageerde puur op "Usb-c is nutteloos op een product als dit". Ik ben ook helemaal niet negatief over het product. Waar het om draait is dat USB-c niet nutteloos is op een product als dit maar meer toekomst bestendig dan de (onhandigere) legacy aansluitingen. De halve wereld stapt niet voor niets over op USB-C als universele aansluiting. Het hebben van een enkele aansluitvorm, en daarmee universeel toepasbare bekabeling, is absoluut een voordeel.
Ik spreek je over een jaar of 10-15 wel weer als op zijn beurt ook USB-C tot legacy gedegradeerd zal zijn ten gunste van een nieuwe connector/kabel standaard wegens hogere vermogens, bandbreedtes, frequenties of whatever.

Eigenlijk is het heel simpel: Ik ben al mijn hele leven aan het overstappen qua kabels. En daar zal geen enkele standaard wat aan veranderen tenzij technologie ooit op een bepaald punt blijft steken en we verder geen vooruitgang meer (willen of kunnen) boeken.

Laatst nog een 175,- ultra-wide SCSI externe kabel weggegooid. Dat was (ooit) de ultieme kabel om een externe SCSI schijf aan je Adaptec of Buslogic controller te koppelen. Volledig ingehaald door waar we nu staan qua tech (nu USB-C hahaha), en daardoor totaal irrelevant geworden.

En zo zal ik ooit wel weer een bos dure USB-C 'power delivery' kabels wegmikken.

Ik bedoel dus te zeggen: Gewoon 'best of breed' gebruiken. Dus de aansluiting die voldoet of volstaat. Standaarden zijn slechts tijdelijk, evenals het begrip 'universeel toepasbaar'.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @OCU-Macs9 augustus 2024 11:24
Ik spreek je over een jaar of 10-15 wel weer als op zijn beurt ook USB-C tot legacy gedegradeerd zal zijn ten gunste van een nieuwe connector/kabel standaard wegens hogere vermogens, bandbreedtes, frequenties of whatever.
Dat is op dit moment toch helemaal niet relevant. Je vergelijkt nu de huidige defacto standaard die over tien tot vijftien jaar misschien vervangen wordt (je eigen statement) ten opzichte van iets wat nu al legacy is. Het verschil is instappen met een outdated connector of de huidige standaard.
Onvriendelijk bedoelde ik het niet, dat op de eerste plaats.

Het gaat hier om een product dat eindeloze mogelijkheden biedt en dan is het ontbreken van USB-C blijkbaar een gemis. Wat je nog niet hebt gedaan is een goede reden geven waarom dat een gemis is.

Toekomstbestendig? Waarom? Universeel vanwege een kabel (stekker?) waarom?

En waarom benoem je onhandig? Alle andere aansluitingen zijn nog onhandiger, die moet je namelijk solderen of er een speciale aansluiting voor gebruiken. Ja, daar doe ik lacherig over omdat je van alle mogelijke minpunten precies deze pakt en juist deze is het minste dat een mogelijk probleem kan vormen.

Dan kun je mijn reactie onaardig vinden, ik vind jouw reactie onredelijk. Wat kost dit product ook alweer? De meeste goede USB-C kabels zijn duurder dan de Pico 2!
Het is de standaard aansluiting voor tablets en mobiele telefonie e.d. Er is daarbuiten nog een wereld. Dit board heeft geen hoge bandbreedte of usb power delivery nodig.
De oude connector is goedkoper en ruim beschikbaar, makkelijker te monteren. Elke pi pico gebruiker heeft de juiste kabel al.
En je kan je moderne usb power brick gewoon gebruiken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bzuidgeest8 augustus 2024 23:46
Het is de standaard aansluiting voor tablets en mobiele telefonie e.d. Er is daarbuiten nog een wereld
Klopt, en ook in die wereld daarbuiten stapt met inmiddels veelal over. Van de 10 devices wat geen tablet of telefoon is die ik onlangs heb gekocht zijn er slecht 2 zonder USB-C en daar werd dat al als nadeel aangeduid in reviews. Standaardiseren op een modernere manier van connectiviteit is gewoon handiger dan langere legacy aansluitingen te blijven gebruiken. Is het een halszaak? Nee zeker niet maar een opmerking als "Usb-c is nutteloos op een product als dit" is gewoon onzin. Dat blijkt ook wel uit verschillende reacties hier En elders van mensen die het gebrek aan USB-C een gemiste kans vinden.Stilstand is achteruitgang op den duur.

[Reactie gewijzigd door Bor op 8 augustus 2024 23:47]

Ja, en seriële communicatie gaat al 50 jaar over een 9 polige sub-D connector en functioneert vandaag de dag nog steeds. Stilstand is in dit geval geen achteruitgang, ook vandaag de dag nog genoeg apparaten (met name apparaten die alleen een accu hoeven te laden) die nog gewoon met micro USB komen. Ik snap echt niet wat men hier moeilijk doet over een kabeltje die iedereen nog wel heeft en anders ook nog wel jarenlang verkrijgbaar is.
Alleen het consumenten spul. Er is veel meer dan dat.
Usb doet hier niets meer dan 5v leveren en een beetje data overdracht in de nieuwe code te uploaden.
Wanneer geïntegreerd in een applicatie hoeft usb zelfs dat niet meer te doen. Wat voor nut heeft een usb,-c poort dan?

Ja meer mensen hier roepen er over, maar een hoop mensen zetten al die comments in een context.

Dit is een microcontroller. Niet een pc. Er komt vast wel een clone met een usb-c stekker. Veel plezier met extra betalen daarvoor en ik denk dat je vast veel kunt met de tijd die je gewonnen hebt doordat je bij het programmeren niet 1 keer extra de stekker moest omdraaien.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bzuidgeest10 augustus 2024 14:16
Zucht, ook niet consumenten spul stapt af van de oude legacy USB aansluitingen. We kunnen hier lang over discussieren maar de legacy USB aansluitingen zijn echt meer en meer aan het verdwijnen, niet zonder reden. Wanneer je een product op de markt zet wat je vele jaren wilt ondersteunen en wilt blijven leveren is het slim om gewoon mee te gaan met de tijd. Dat jij geen toegevoegde waarde ziet wil niet zeggen dat deze er niet is.
Die toegevoegde waarde komt met kosten. Ik zeg vooral dat de pi Foundation besloten heeft die kosten niet te maken. En dat doen ze omdat er behalve een omkeerbare stekker, die inderdaad iets nieuwer is, niets word toegevoegd met een andere stekker. Het publiek voor deze dingen heeft de benodigde kabel vaak al, zeker als je meerdere generaties devkits van allerlei fabrikanten ondersteund.

Men kan dus wel roepen erover, maar geen van de roepers komt met een goede reden(economisch, technisch). Buiten dat ze het makkelijk vinden, maar dat is geen argument voor iets dat in een product gaat, direct of alleen de chip.
En dan is er nog het feit dat er altijd clones opduiken voor die roepers. Maar die zijn bijna altijd ook weer duurder.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 10 augustus 2024 15:01]

Wat is dat met die fixatie op usb c hier, het is geen dongle of standaard consumentenproduct..
RISC-V gaat gepusht worden de komende jaren, niet in de laatste plaats door Chinese bedrijven die zwichten onder beslissingen gemaakt door boomers in de Amerikaanse politiek die werkelijk denken dat in een geglobaliseerde wereld je eigen land voorop stellen nog werkt :D.

En die groeiende populariteit is helemaal prima :9.
Anoniem: 390704 @mrtl8 augustus 2024 19:33
eens met RISC-V pushen door China. Ik heb hier twee Chinese RISC-V SBCs.

Maarre: een geglobaliseerde wereld ... dat is juist weer minder aan 't worden. Juist door exportbeperkingen en oorlogen en risicovolle afhankelijkheden. We gaan naar grote machtsblokken: USA, China, en hopelijk EU.
Zou men hier QMK of dergelijke op kunnen draaien voor draadloze keyboards?
het kan op de originele RP2040: https://docs.qmk.fm/platformdev_rp2040 , dus lijkt me wel:)
Oprechte vraag, wat is het praktisch nut van zo'n bordje?
Prototyping met elektronica. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van een robot, het interfacen met een ketel of inverter, RGB verlichting aansturen, motortjes laten draaien, andere apparaten besturen, usb invoerapparaten simuleren enzovoorts.

Dergelijke microcontrollers worden toegepast in allerlei apparaten omdat ze goedkoop zijn, bliksemsnel opstarten en zeer weinig energie verbruiken. Ze zitten in je magnetron, koelkast, auto, elektrische fiets, tandenborstel enzovoorts.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.