Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico 2 W uit voor ongeveer acht euro

De Raspberry Foundation heeft de Raspberry Pi Pico 2 W aangekondigd. Het betreft een variant van de Pico 2-microcontroller, met dezelfde Arm-rekenkernen en een wifi- en bluetoothmodule. De Foundation heeft de microcontroller een adviesprijs van ongeveer acht euro meegegeven.

Uit de productaankondiging blijkt dat de Pi Pico 2 W een CYW43439-modem van Infineon aan boord heeft. De modem ondersteunt 802.11n-verbindingen via de 2.4GHz-band en heeft ondersteuning voor Bluetooth 5.2. De CYW43439-modem is dezelfde als in de eerste Pico W en wordt volgens de fabrikant door C- en Micro Python-library's ondersteund.

De Pico 2 W heeft net als de reguliere Pico 2 twee Cortex-M33-kernen op 150MHz en 512KB sram-geheugen meegekregen. De microcontroller beschikt ook over twee Hazard3-RISC-V-kernen, al kunnen die niet tegelijk met de Cortex-kernen gebruikt worden. De gebruiker moet bij het opstarten een keuze maken. De Pico 2 W beschikt over 4MB aan qspi-flashgeheugen. Dat is 2MB meer dan op de eerste Pico. De Raspberry Pi Pico 2 W is te koop voor een adviesprijs van 7 dollar. De europrijs is nog niet bekend, maar omgerekend naar euro's en inclusief btw zou het model zo'n acht euro kosten

Raspberry Pi Pico 2 W. Bron: Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pi Pico 2 W. Bron: Raspberry Pi Foundation

Door Jay Stout

Redacteur

25-11-2024 • 11:57

63

Submitter: BaasG

Lees meer

Reacties (63)

63
63
51
5
1
10
Wijzig sortering
Een vergelijkingstabelletje tussen de Pico W en Pico 2 W zou hier niet misstaan. Helaas staat de tabel-tag uit in de reactie BBCode, dus dan maar een lijstje:
  • Microcontroller: RP2040 (Pico W) vs. RP2350 (Pico 2 W)
  • Processor: Dual-core Cortex-M0+ @ 133 MHz vs. Cortex-M33 of RISC-V Hazard3 @ 150 MHz
  • Flashgeheugen: 2 MB vs. 4 MB
  • SRAM: 264 KB vs. 520 KB
  • Programmeerbare I/O: 2 blokken met 8 state machines vs. 3 blokken met 12 state machines
  • GPIO-pinnen: Beiden 26 (23 digitaal, 3 ADC)
  • PWM-kanalen: 16 vs. 24
  • ADC-kanalen: Beiden 4 (12-bit, 500 ksps)
  • Draadloze interface: Beiden 2.4 GHz Wi-Fi (802.11n) en Bluetooth 5.2 (LE en Classic)
  • Beveiligingsfuncties: Niet aanwezig vs. Arm TrustZone, SHA-256 acceleratie, hardware TRNG
  • Timers: 1 timer (4 alarms) en real-time klok vs. 1 timer (4 alarms) en always-on timer
  • USB: Beiden USB 1.1 (host of device)
  • Spanning VBUS: Beiden 5V ± 10%
  • Spanning VSYS: Beiden 1.8V – 5.5V
  • Voedingsarchitectuur: Beiden Buck-boost SMPS
  • Afmetingen: Beiden 51 × 21 × 1 mm
  • Temperatuurbereik: Beiden -20°C tot 70°C
  • Hergebruik programmeren: Beiden USB-massamodus en SWD
Het draadloze gedeelte is dus exact hetzelfde, maar je krijgt wat meer processorkracht, geheugen en programmeerbare I/O om mee te spelen.

[Reactie gewijzigd door Balance op 25 november 2024 12:43]

(CC @Blasterxp) Tomshardware heeft een handige vergelijkingstabel: https://www.tomshardware....pberry-pi-pico-2-w-review

Ze noemen ook micro-USB als nadeel. Dus helaas geen USB-C, al heeft de variant van Pimoroni dat wel: https://shop.pimoroni.com...-2?variant=42092668289107

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 november 2024 14:44]

Pardon? Ik had het niet gezien, dank! Ik probeer uit principe alleen nog usb-c in huis te halen
Maar die heeft dan blijkbaar geen WiFi (heb ik over het hoofd gezien). De WiFi versie kost 2x zoveel als de versie van Raspberry Pi Foundation, zie de reactie van patchii in 'Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico 2 W uit voor ongeveer acht euro'

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 november 2024 16:00]

Ze hebben ook een wifi versie: https://shop.pimoroni.com/products/pimoroni-pico-plus-2-w

Maar de prijs is an-sich wel verantwoord, aangezien die ook flink meer ram/flash heeft. (16M flash, 8MB ram)

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 25 november 2024 19:35]

dit zou een ideaal tabeltje zijn voor in het artikel. Je kunt direct goed zien wat het verschil is.
Wederom een tweaker die het tweakers-artikel maakt. Top werk.
Ook floating point operaties zijn sterk versnelt. Nu zullen de meeste het wel niet nodig hebben, maar toch mooi.
Ik vind het wel een gemiste kans dat ze op die micro-usb blijven hangen en niet direct ook over gaan op USB-C met de release van een nieuwe module. Dat vond ik ten tijde van de release van de Pico 2 zonder Wifi ook al raar.

Nu begrijp ik dat ze tussen serie (2 met of zonder Wifi) op dezelfde interface blijven zitten, dat is op zich wel logisch, maar over hun gehele assortiment dus niet. De Pico 2 kwam uit nadat de RPi5 uit kwam die, uiteraard door z'n hongerige CPU voor vermogen, een USB-C input heeft wat voorvloeit uit de PD implementatie. Dan hadden ze kwa inventaris alles over kunnen zetten op USB-C voor alle nieuwe designs.

Elke cent telt, ook in de embedded wereld, en er is een reden dat deze microcontrollers relatief goedkoop aangeboden kunnen worden, maar ik had graag de transitie weg gezien van micro-usb (het is persoonlijk, ik vind ze niet fijn).

[Reactie gewijzigd door thomasv op 25 november 2024 13:40]

Voor een paar EUR meer kun je de Pimoroni variant kopen met USB-C. Zie mijn post hier voor link Jerie in 'Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico 2 W uit voor ongeveer acht euro'
Dit is alleen dan weer niet de W(ireless) variant. Zo te zien heeft Pimoroni daar ook wel eentje van maar is toch al meer dan 2 keer de prijs. https://shop.pimoroni.com/products/pimoroni-pico-plus-2-w
Ik heb geen officieel statement erover kunnen vinden van de Raspberry Pi Foundation, enkel dat de pico 2 een "drop-in replacement" is voor de pico 1. Het zal een heel klein beetje in kosten schelen en dat zal denk ik een grotere rol spelen.
Waarom verkopen ze deze bordjes standaard zonder headers? Kost het zo veel extra om die er in de fabriek alvast op te solderen? Of wil de meerderheid van de klanten geen headers? En ja, ik weet dat je ze ook met headers kan kopen, maar dat is niet de standaard.
Zo te zien heeft dit bordje alleen SMT (surface mount technology) componenten, die worden in één automatische productielijn op de printplaat aangebracht.

Een pin header is (voor deze printplaat) een THT (through-hole technology) onderdeel, wat op een andere productielijn moet.

Door deze stap geheel uit te sparen worden kosten bespaard.
Is de USB connector geen THT?
Anders moet je die headers er weer af solderen (wat een gigantisch kutwerk is), veel mensen willen gelijk zelf dingen er op solderen, of met pads op een ander board solderen.

Als mensen dit op een breadbord willen doen bijv. dan is het minder moeite om die headers er op te solderen dan ze er af te halen, je doet meer mensen een plezier zonder dan met.
Wat zou het verschil in licentie-kosten zijn tussen de twee Cortex-M33-kernen en de twee Hazard3-RISC-V-kernen?

Zover ik begreep is RISC-V een open source en gratis CPU IP, maar het ontwerp van de chip/die die deze IP blueprints gebruikt kost mogelijk wel wat.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 25 november 2024 12:13]

Leuk weetje, de Hazard 3 RISC-V kernel zijn ontworpen door Luke Wren (hardware ontwikelaar van Raspberry Pi) in zijn eigen vrije tijd. De hazard 3 (3-stage pipeline) is een fork van Hazard 5 (5-stage pipeline). Ik denk dat de licentie kosten voor Raspberry Pi daarmee dus aardig meevallen ;)

De naam Hazard 3 komt van het aantal pipeline stages (3) die namelijk "hazards"/"risicos" zijn.

[Reactie gewijzigd door XanderHuisman op 25 november 2024 12:53]

Ik denk niet dat je dat gaat vinden, dat zal wel afhankelijk zijn van de aantallen en onderhandse afspraken.

Maar open source architectuur betekent ook dat er geen restrictie opgelegd kan worden. Dus ideaal voor opkomende landen om als uitgangspunt te nemen.

En ja, uiteraard betaal je nog steeds voor de hardware inclusief de ontwikkelingskosten. Maar het kan prima door Chinese fabs worden gemaakt.
Ik verwacht dat de aanschaf van een ontwerp mogelijk geld kan kosten maar dat je geen vaste licentie kosten hebt zoals bij ARM.
Weet iemand een nuttige toepassing van zo'n ding? Ik zou echt niet weten wat ik er mee moet.
zeer laag verbruik met zeer lage latency. Deze chips zijn snel genoeg om bijvoorbeeld VGA emulatie te doen. direct aan een oude monitor hangen en er dingen op tekenen ;)

maar je kan er je eigen deurbel mee knutselen, lightstrings, encoden en decoden van signalen, oude discrete chips emuleren, klein minimaal webservertje, afstand besturen van van alles, meetwaarden van willekeurige oude apparatuur direct doorsturen naar een computer etc.

ik heb er onder andere een midi encoder / mixer voor mijn vrouw van gemaakt (pico 1 dan). Geloof dat pico 1 in bulk €2,40 heeft gekost of zo. De midi connectoren waren duurder... ;)
Alles wat met een normale rpi niet zo goed gaat.

Dit soort bordjes hebben een goede accuduur op een klein batterijtje, starten binnen een fractie van een seconde op en hebben realtime gedrag. De processoren zijn ook goedkoop en heel veel I/O is beschikbaar voor externe periferie.

Toepassing bijvoorbeeld in modelauto's en drones, licht en geluid, speelgoed, sensoren en actuatoren in de domotica, realtime data-acquisitie, kleine consumentenproducten, testers, data converters, glue logic, handheld apparatuur, enzovoorts.
Wat komt er toch nog veel apparatuur uit zonder 5Ghz WiFi, dat valt mij echt op. Al een tijdje wil ik WiFi enkel 5Ghz maken bij mij thuis, maar het kan gewoon nog steeds niet.
Maar voor dit soort kleine apparaten zonder hoge bandbreedte vereiste en haalbaarheid, wat is het nut? Je offert stabiliteit over een grotere afstand op voor een bandbreedte behoefte die er niet is als ze dat zouden implementeren. Dit apparaat heeft waarschijnlijk al maar een enkele antenne (dus geen MIMO).

Voor grotere apparaten, wat is het probleem met fallback 2.4Ghz? Je doet net alsof het een issue is, terwijl je met de juiste apparatuur clients die 5Ghz ondersteunen kunt band-steeren naar die band voor max bandbreedte, terwijl de rest (andere antenne, andere transceiver) de langzamere band gebruikt.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 25 november 2024 12:09]

Maar dan moet in in je omgeving wel 2.4ghz blijven ondersteunen wat wil zeggen dat je duurdere accesspoints nodig hebt wanneer je 2.4, 5 en 6ghz wil ondersteunen met hun maximale snelheid.

Althans zo heb ik het begrepen.
Wifi accesspoints zonder 2.4Ghz zul je niet gaan vinden. Nagnoeg alle wifi apparatuur gebruikt/ondersteund dat, terwijl 5 of 6 Ghz vaak optioneel is. 5/6 Ghz en hoger is alleen nuttig bij hoge bandbreedte behoefte.
En 5/6Ghz hebben ook hun nadelen, zeker in Europa waar je radio veel minder vermogen mag uitzenden.
Maar je moet dan wel soms een antenne (radio) dedicated opofferen voor 2.4Ghz...
Precies dat was mijn punt , of een radio gaan delen
Je hebt ook apparatuur waarbij je moet kiezen: of 2.4 GHz of 5 GHz, en dat heeft zoals @blinchik met antennes (en evt. chips) te maken. Nou, dat dan is 'niet zo leuk' als je 5 GHz wilt maar je hebt een of andere maffe printer die alleen nog 2.4 GHz kan. Je hebt ook apparaten die gebruiken deze chipset voor Bluetooth en WLAN. Mijn advies is: gebruik zo min mogelijk wireless, als het kan ga dan voor wired. Gaat je ook nog in stroomverbruik schelen.
en welke accespoint of router is 5ghz only? want praktisch alles heeft voor 20cent ook een 2.4 chipje erin zitten....
Je kan meestal 2.4ghz gewoon uitschakelen, althans op mijn ubiquiti kan ik netwerken maken die enkel 5ghz gebruiken.
De prijs van die access points komt niet voort uit de reeds goed doorontwikkelde 2.4Ghz band maar veruit vanwege die hogere snelheden die mogelijk gemaakt worden door de 6Ghz band (en bij extensie ook nog een stukje 5Ghz waar ze steeds meer uit hebben geprobeerd te persen) en het antenne ontwerp (black magic RF Voodoo).

Als voorbeeld hier dus de RPi foundation die voor 8 euro een 2.4Ghz client kan maken (wel enkele antenne uiteraard, geen hoog zendvermogen) wat een linux kernel ondersteunt net zoals veel netwerkappatuur (routers/access points) ook doet. Of anders ESPxx module van Espressif die tegenwoordig een luttele paar euro kosten voor een WiFi enabled microcontroller (met 160Mhz klok op de CPU).

[Reactie gewijzigd door thomasv op 25 november 2024 12:35]

De prijssetting komt er doordat je dan 3 radios moet hebben ipv 2 als je ieder zijn eigen radio wilt geven.
Zeker, maar welk van die radio's gaat duurder zijn, de jellybean 2.4Ghz radio, of de "brand spanking new" 6Ghz radio?
Een hele hoop smart devices werken op 2.4 omdat het gewoon weg minder batterij opeet. 2.4 zal niet verdwijnen voorlopig.
Vaak zijn die toestellen enkel te configureren als je zelf ook op een 2.4Ghz netwerk zit vreemd genoeg. Als je dus hetzelfde SSID gebruikt voor 2.4Ghz en 5Ghz dan krijg je bvb de melding dat je met 2.4Ghz verbonden moet zijn om verder te gaan met de setup. Eens verbonden geen probleem natuurlijk.
Alles goed en wel lijkt me dit eerder een beperking van het apparaat/de apparaten in kwestie dan van de gebruikte wifi frequentie (wellicht zelfs een mDNS issue op een access point, kan ook nog want 1001 vendoren die weer net dingen soms anders doen dan het hoort of dan je verwacht). Dit staat alsnog los van waarom er een noodzaak is voor 5Ghz voor een dergelijk apparaat.
Zowat elke robotstofzuiger, kattenbak, voederbak en robotmaaier die ik mag gaan configureren bij vrienden en familie heeft dit. Waaraan het ligt, geen idee, mijn Iot SSID thuis is 2.4Ghz only dus zelf geen last van. Maar telkens ergens moeten inloggen op de provider router om effe 5Ghz uit te schakelen omdat er weer zo iets gekocht is, geef mij dan maar toestellen die 5Ghz supporten 🙂.
Op zich ben ik het met jou eens.
De (meeste) routers bieden beide frequenties, waarbij mijn router het onderscheid niet meer laat zien in de naam van de draadloze verbinding.
Vanuit gebruiksgemak van veel apparatuur (zoals slimme stekkers) is het niet voor iedereen even makkelijk om met een verbinding op de 5Ghz frequentie de apparatuur te koppelen vanuit bijvoorbeeld een smartphone-app.

Voor deze printplaat niet van toepassing, maar de reactie komt ergens weg en ik vermoed uit ervaringen in deze hoek.
Juist omdat het maar een enkele antenne heeft en niet bedoeld is voor een groot bereik, zou ik 5GHz veel logischer vinden. Al is het maar met 20MHz blokken. Minder last van congestie op 2.4GHz en het draagt minder bij aan dat congestie probleem.
Wie zegt dat het niet voor groot bereik gebruikt wordt, juist met bv robots etc zou ik denken dat groot bereik juist eerder belangrijk is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @thomasv25 november 2024 14:53
Maar voor dit soort kleine apparaten zonder hoge bandbreedte vereiste en haalbaarheid, wat is het nut?
Het nut is o.a. dat je het doorgaans minder druk bezette 5Ghz spectrum kan gebruiken. Dat kan voor een beter signaal zorgen (want minder druk dus minder collisions).
Nu is dit meer bedoeld voor industriële toepassingen, en is 5 GHz leuk voor thuis maar de de meeste bedrijven zijn nog maar recent op wifi overgestapt. Daar naast is dit niet een processor die echt veel heeft aan de extra bandbreedte die 5 GHz levert en zeker in de industrie veel meer heeft aan meer bereik en betere penetratie die 2.4 GHz bied.

Daar naast is het zeker niet verboden of onmogelijk om een wifi chip er naast te gebruiken mocht je het echt nodig vinden. Maar nogmaals de voordelen van 5 GHz heb je niet zo veel aan met zo'n chipje.
de meeste bedrijven zijn nog maar recent op wifi overgestapt.
Sinds wanneer dat dan? Werk laptop is al wel even een ding hoor, en die worden echt niet allemaal ingeplugd met een kabel.
Ik denk dat die wifi in industrie bedoelt, niet in kantoren, op operationeel niveau, niet IT niveau.
2.4GHz is ook veel interessanter voor een grotere afstand met een stabiele verbinding. Het kost ook minder resources om eerder alleen 2.4GHz toe te staan. Kleine apparaten als deze zullen daarbij de 2.4GHz range ook bij lange na niet vol kunnen trekken. Laat staan de 5GHz range.

offtopic:
Wat is de reden voor een 5GHz only netwerk eigenlijk? En waarom dan niet direct ook 6GHz meenemen?
In een storingsvrije omgeving heb je inderdaad een grotere range met 2.4 GHz. Echter, in de praktijk zijn er veel meer apparaten in minder kanalen op 2.4 GHz, dus bij de meeste tweakers thuis wordt de range beperkt door interference (CIR), niet door de thermische ruis (SNR). Het zou inderdaad dan een voordeel zijn geweest wanneer de Pico W 5 GHz ondersteunde i.p.v. alleen 2.4 GHz.
Tja 2.4 heeft nog steeds voordelen en het is logisch om deze te gebruiken waar afstand van bereik belangrijk is.

De 5+GHz band en apparaten zijn vooral interessant wanneer bandbreedte en congestie een probleem zijn.

Ik gebruik ze beide voor verschillende doeleinden.
Hebben ze onderhand al wat gedaan aan de defecten in de RP2350 of is dit nog steeds dezelfde chip als de eerste variant? Defecte pullups zit ik niet echt om te springen.
Het waren pulldowns maar idd ik ben ook wel benieuwd hiernaar.
Ik geloof dat het nog steeds dezelfde MCU is maar dan met een extra wireless module. Tenminste, zo is het ook zo bij de pico-W (RP2040)
Wat cool dat dit bruikbaar is om RISC-V te testen, zeker een goed idee voor hobby elektronica als deze!
Ik ben wel benieuwd wat ermee kan. Een RISC-V-kernel met serial I/O is wel interessant voor onder een tientje.
Erg jammer dat de Raspberry Foundation nog altijd geen Pico met ingebouwde PoE ethernet poort uitbrengt. Dat zou ik ideaal vinden om aan een router/switch te hangen als sleutelhangertje, en dan Adguard Home daarop draaien. Of zelfs 2, eentje als backup. Zo simpel. Geen kabels. Geen adapters. Minimaal verbruik.

Ipv een grotere Raspberry met een hele dure expansie module en minimaal 2 bungelende kabels en adapter.
Dit is een microcontroller, bedoel je niet de zero? Daar kun je toch een PoE hat op zetten, dan heb je precies wat je zoekt.
Voor 1 enkele PoE HAT koop je 3 van deze gloednieuwe Pico 2W's. En dan moet je nog 2 euro bijleggen. En dan kan je nog niks.
Want die hat kan je vervolgens alleen op een RPi 4 of 3B zetten. De verbinding gaat via de USB controller en is beperkt tot USB2.0.

Dus nee, dat is echt enorm zonde van je geld om te doen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 25 november 2024 14:02]

Ik verwacht dat wat jij wilt wel iets meer nodig gaat hebben dan wat dit apparaat kan bieden. Dit is een apparaat zoals de Arduino Nano en ESP32. Het is niet echt een apparaat waar je een OS naar keuze op kan zetten en programma's kan installeren, met 4MB wordt dat ook nogal een opgave.
Ik gebruik zelf al jaren ESPs (eerst de ESP8266, laatste jaren de ESP32-varianten) en bij veel andere makers in de IoT/smarthome-hoek zijn dat de meest gebruikte microcontrollers waar veel voor ontwikkeld wordt (bijvoorbeeld ESPHome).

Van andere microcontrollers zoals de Pi Pico's weet ik eigenlijk vrij weinig, juist omdat bijna iedereen naar een ESP32 grijpt voor projectjes waardoor ik weinig Pico-projecten zie :)

Wat zijn typische klussen/projecten waarbij het veel logischer is om een Pico 2W in te zetten dan een ESP32? En dan bedoel ik inhoudelijk qua techniek, ik begrijp dat er ook andere overwegingen kunnen zijn zoals dat iemand liever de Raspberry Pi foundation steunt dan Espressif.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 25 november 2024 12:51]

Wat mij aanspreekt is dat je direct met de SDK kun programmeren, iets dat ik met de ESP altijd lastig vindt. Tenzij je met Arduino aan de gang gaat, maar een hele hoop libraries zijn helaas erg ondermaats gemaakt, of kosten enorm veel geheugen/resources of is ronduit lastig goed te laten samenwerken. String implementatie is erg slecht gemaakt aan de andere kant, prima voor wat snel knutselwerk, ook ik heb daar plezier van…

De SDK van raspberry is ook zeer goed ontwikkelend en de documentatie is erg goed.
Wat ook mooi is dat je iemand een binary kunt geven en deze persoon kan deze zo op het bordje slepen via drag/drop. Je hebt dus niet de ESP tooling nodig en/of rare python script om te programmeren.
Ook het draaien van micro python op deze bordjes is erg populair, als je daar van houd…
PIO op deze bordjes ook erg mooi is.
Kortom, als je wat meer er in duikt, heeft het best wat voordelen tov espriff.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.