Bezoekers spotten Raspberry Pi Compute Module 5 met BCM2712-soc op beurs

Bezoekers van de Electronica-beurs in Duitsland hebben de Raspberry Pi Compute Module 5 gespot. Die bareboneversie van de minicomputer is nog niet officieel aangekondigd, maar lijkt dezelfde Broadcom BCM2712-soc te krijgen als de Raspberry Pi 5.

Een bezoeker van de beurs spotte de Compute Module 5 op de beursvloer. Ook een redacteur van Hackaday zag het nieuwe minicomputertje daar verschijnen. Het nieuwe model ligt er al zeker een week open en bloot. Ondertussen heeft de Raspberry Pi Foundation, het bedrijf achter de computers, de komst en het bestaan van de nieuwe Compute Module nog niet bevestigd. Ook tijdens en na de beurs hult het bedrijf zich in stilzwijgen.

Op foto's is te zien hoe de Compute Module 5 bovenop een i/o-board ligt. Omdat er geen officiële bevestiging van het apparaat is, zijn de specificaties alleen af te leiden uit wat er op die foto staat. Daarop is te zien dat de Compute Module 5 in ieder geval een BCM2712-soc van Broadcom heeft. Dat is dezelfde soc als in de Raspberry Pi 5 zit, die eerder dit jaar werd aangekondigd. De BCM2712-soc heeft vier Arm Cortex A76-rekenkernen die op 2,4GHz draaien. De cpu heeft ook een gedeelde L3-cache van 2MB en 512KB per kern aan L2-cache. Verder lijkt de CM5 geheugen van 1GB, 2GB, 4GB en 8GB te ondersteunen en tot maximaal 128GB eMMC-geheugen. Ook lijkt er ondersteuning te zijn voor een 40-pins gpio-header.

Raspberry Pi Compute Module 5

Op het bijbehorende i/o-board lijkt een aansluiting te zitten voor een HAT en ventilatoren zoals op de Raspberry Pi 5. Verder zitten er op het board twee micro-HDMI-aansluitingen, een ethernetpoort en een microSD-aansluiting.

Het is niet bekend wanneer de Raspberry Pi Foundation het model definitief aankondigt. De Compute Module is een bareboneversie van de singleboardcomputer, waarop alleen de soc en geheugen zitten, maar geen aansluitingpoorten. Compute Modules worden bijvoorbeeld gebruikt in specifieke sectoren zoals de medische. Tweakers merkten bij het vorige model al op dat dat bijvoorbeeld in de medische sector gebeurt vanwege certificering. Het vorige model, de Compute Module 4, kwam in 2020 uit en kostte bij de introductie zo'n 25 dollar voor de goedkoopste variant. De specificaties van dat model waren nagenoeg gelijk aan die van de Raspberry Pi 4, die toen ook uitkwam. Het is niet ondenkbaar dat de specificaties van de CM5 buiten de soc om ook grotendeels hetzelfde zijn als die van de Pi 5.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-11-2024 • 10:44

21

Submitter: ocf81

Reacties (21)

21
21
5
0
0
16
Wijzig sortering
Ik ben eigenlijk wel ontzettend benieuwd of de aansluitingen tussen I/O board en compute module hetzelfde zijn gebleven t.o.v. de vorige generatie. Dat maakt ontwikkeling en upgrades namelijk een stuk simpeler.

Een Homey Pro heeft overigens ook een CM4. :)
Ja, dat zijn ze. Dat kun je zelf ook lezen in het 'Forward guidance' document van Raspberry Pi.
Betekent dat dat ik mijn Homey Pro kan upgraden naar een CM5?
Ook lijkt er ondersteuning te zijn voor een 40-pins gpio-header.
Die 40-pin header zit op het i/o board. De aansturing daarvan (inclusief de verschillende hardwarematig ondersteunde protocollen, zoals I2C en SPI) vindt plaats vanuit de RP1-chip op de module, die ook gebruikt wordt op de reguliere Pi 5. Deze chip zorgt verder voor USB 2.0, USB 3.0, MIPI-aansluitingen voor camera's en schermen, ethernet, en een analoge video-uitgang.

Deze extra chip wordt gebruikt om via PCI-Express de SoC te ontlasten. Veel "lastige" zaken (veel verschillende soorten I/O en de behoeften die die hebben) hoeven niet meer op de SoC te zitten, waardoor ruimte vrijkomt voor andere zaken.

Iets vergelijkbaars deden de Pi 1 t/m 3, maar op een beperktere schaal. Die modellen hebben een USB chip die je normaliter in hubs zou vinden, die de Pi voorziet van USB 2.0-aansluitingen en ethernet. Deze chip ontbrak op de computing modules uit die generaties, waardoor er slechts een enkele USB-aansluiting aanwezig was waarop alles aangesloten moest worden dat niet via GPIO (direct via de SoC) ging. Door het gebruik van PCIe kunnen steeds meer "complexe bijzaken" buiten de SoC om afgehandeld worden.

Dit is een goede ontwikkeling, want nu heb je een chip specifiek gespecialiseerd in dit soort zaken. Vroeger toen praktisch alles in de SoC zat had je wel eens situaties dat twee ogenschijnlijke onafhankelijke delen van de hardware gebruik maakte van dezelfde klok, wat soms voor "quirks" zorgt (uitzonderlijke zaken specifiek voor de betreffende hardware waar je rekening mee moet houden) als je kloksnelheden aanpast. Nu zal je daar minder last van hebben, want de RP1 is gespecialiseerd in het verzorgen van dit soort zaken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 november 2024 12:14]

Het zou gaaf zijn als RPi ook innoveert met een programmeerbare coprocessor als ze dan toch al een chip met MCU kernen gebruiken voor IO. Bijvoorbeeld de Milk V Duo is een prachtige voorbeeld van hoe toegankelijk dat gemaakt kan worden, een bordje dat linux op een ARM of RISC-V kern draait en een realtime applicatie/rtos draait op een aparte riscv realtime kern met gedeelde geheugen+IO en programmeerbaar met instapvriendlijke toolchains als Arduino.
Voor applicaties zoals 3d printers zou dat een perfecte oplossing zijn om alles op een bordje te houden
Het zijn maar 20 personen ongeveer daar bij RPL. Die kunnen niet zoals andere fabless bedrijven een eigen volledige SoC ontwikkelen. Ze hebben Broadcom nodig voor het echte werk, Die RP1 is meer hun bestaansrecht, anders kun je beter een andere SoC nemen waar alles in 1 zit. Dat is wat in tablets en smartphones het geval is. Wel eens van een SoC clocktree architect/designer gehoord?
Wist je dat de Form 4 harsprinter ook een CM4 aan boord heeft? je vindt ze terug op allerlei plekken.
Hoop nogsteeds op een soortgelijke oplossing met een dedicated AI gpu low power... Nog ff geduld hebben vermoed ik.
Een NPU is vaak nutteloos voor LLM generatieve AI. Wel geschikt voor fotobewerking of beeldherkenning.

Maar je kan een AMD GPU kaart aansluiten op je Pi5:
https://www.jeffgeerling....ed-egpu-on-raspberry-pi-5

En een dedicated low power Generative AI Acceleration Module komt eraan.
https://hailo.ai/products...e-ai-acceleration-module/
The Hailo-10H is currently not yet generally available. We are working on the software support to ensure we provide a complete solution.
Heet NPU bij de concurentie.
De kracht van Raspberry Pi zit in de modulaire HATs: https://www.raspberrypi.com/products/ai-hat/

Op deze manier kunnen ze een uniform basis platform tegen relatief lage kosten leveren en kan je AI HAT in de toekomst op een Raspberry pi 6 zetten.

Voor de CM formfactor zijn er I/o board equivalenten zoals de Home Assistant Yellow (maar die is niet voor AI. Hopelijk komt er een NPU slot op de volgende versie)
De T in HAT is n.v.t volgens mij, ja voor power en I2C wellicht.. Het gaat om de PCIe interface. Is 1-lane v2, kan USB3 ook en dat kun je op elke computer aansluiten. Ik heb welgetelt 1 HAT (TV) maar baal dat ik niet voor een Hauppauge WinTV heb gekozen. De SPI driver gaat de mist in met dynamic clocking (Pi4). Daar gaan ze niks aan doen.
Je zit nu eenmaal aan de 40 pinnen vast, dat was ooit wel een goed plan, maar nu is M.2 toch handiger als je het mij vraagt. Die zit bij genoeg andere SBC's al lang on-board.

CM is ook niet aan HAT gerelateerd. De gedachte is dat je makkelijk een getest en gecertificeerd (WiFi) board kan kopen en alleen zelf nog de I/O doet met eigen PCB design.

Andere chips zoals Rockchips RK3588 hebben al lang een NPU on-chip. Zelfde prijs als iets met BCM2712+RP1 zonder NPU.
Pi 5 hats en CM5 boards hebben 5 PCIe lanes.
Bij de CM4 en CM5 zitten de PCIe lanes in de connector met het I/o board en op de pi 5 wordt een extra ribbon connector gebruikt om met de hat te verbinden.
https://datasheets.raspbe...ie-connector-standard.pdf
Maar 1 lane, geen 5
CM5 heb ik geen specs van, graag posten.
Je hebt het niet gelezen of niet begrepen. Die FPC is maar 1 lane.

Misschien maar eens een test dan:

Wat is de maximale throughput in MByte/s die je met een NVME SSD kan halen met dit board:
https://radxa.com/products/rock5/5b#techspec
De maximale throughput voor een NVMe SSD op het Radxa ROCK 5B board kan tot 32 Gbps bedragen, wat overeenkomt met ongeveer 4000 MB/s. Dit wordt mogelijk gemaakt door de PCIe 4.0 interface die het board ondersteunt
Antwoord is goed, toelichting is fout; RK3588 heeft PCIe 3.0.
Als goed is moet dit:
https://radxa.com/products/cm/cm5
op een CM4 I/O board passen. Dan heb je je NPU nu.
Alleen de 2 evenwijdige B2B connectoren als ik het goed zie/begrijp. Wat er op die derde connector zit weet ik niet, maar basis I/O zoals een BCM2711 SoC heeft zal werken lijkt me.
De verwachting is dat de Home Assistant Yellow geupgrade kan worden met een CM5. Dit werd een keer genoemd in een live stream. Heb helaas geen link met bewijs.
Ze zijn er mee bezig, het lijkt niet al te ingewikkeld te zijn --> https://github.com/home-assistant/operating-system/pull/3667

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.