Toevallig net een reactie geschreven onder de
Tweakers podcast die hier relevant voor is. Het artikel hierboven gaat grotendeels over computer vision, wat eenvoudigweg binnen het bredere
onderzoeksveld van AI valt. Maar... gezien het begrip uit de jaren '50 komt, ben je met je opmerking eerder 'hip' dan oudbollig.
Quote van die tekst:
Rond 06:50
Dit is gewon wat ze vroeger machine learning noemde en wat nu ook gewoon AI heet, want sexy.
Natuurlijk zit er tegenwoordig bij sommige producten een flinke AI-marketing over producten, maar AI is gewoon een onderzoeksgebied dat al sinds de jaren 1950 bestaat. De term 'machine learning' valt eigenlijk onder de bredere paraplu van AI en verwijst specifiek naar technieken waarbij systemen patronen uit data leren zonder expliciete programmering. AI zelf verwijst onderzoek naar het vermogen van machines om taken uit te voeren die typisch 'menselijke' intelligentie vereisen, zoals redeneren, leren, patroonherkenning, probleemoplossing en besluitvorming. AI-systemen kunnen worden ontworpen om specifieke problemen op te lossen, om bredere intellectuele taken aan te pakken of gewoon alles bij elkaar.
The field of AI research was founded at a workshop held on the campus of Dartmouth College during the summer of 1956.
Bron:
Wikipedia: History of artificial intelligence
en
The term AI itself was coined at a workshop at Dartmouth College in 1956, organized by the computer scientist John McCarthy who later became a professor at Stanford.
Bron:
https://www.sciencedirect...abs/pii/S0007681318301393
Een nuttige visualisatie van wat onder de brede paraplu van AI valt, kan worden gevonden in
dit schema. Het toont een uitgebreid overzicht van de verschillende subgebieden binnen AI, waaronder expert systems, fuzzy logic en neurale netwerken, wat helpt om de diversiteit aan methoden binnen het vakgebied te benadrukken. Een meer gedetailleerde weergave van machine learning, deep learning en computer vision is te zien in
dit tweede schema. Deze diagrammen helpen om te laten zien hoe AI een breed vakgebied is, maar beide geven slechts een deel van de vele facetten van AI weer.
Hier nog een overzicht van het
Joint Research Centre. AI is een breed vakgebied met vele specialisaties en methoden, variërend van theoretische modellen tot praktische toepassingen. Het toont de diversiteit aan benaderingen binnen AI, van symbolische systemen zoals expert systems tot neurale netwerken en evolutie-geïnspireerde algoritmen. Door de toename van rekenkracht in GPU’s, CPU’s en gespecialiseerde hardware zoals NPU’s is het veld de afgelopen jaren flink geëxplodeerd.
Een veelvoorkomende misvatting is dat alleen de meest geavanceerde (of bij het publiek bekende) toepassingen zoals neurale netwerken of zelflerende systemen onder de noemer AI vallen. In werkelijkheid behoren ook subgebieden zoals expert systems, fuzzy logic, en zelfs simpele regelgebaseerde systemen al decennia lang tot het bredere vakgebied van kunstmatige intelligentie. Iets kan al snel onder AI vallen, maar omdat het zo'n breed begrip is, zegt dat op zichzelf niet veel over de complexiteit of de aard van de technologie.
Zo valt lineaire algebra, dat zich bezighoudt met vectoren en matrices, binnen het bredere vakgebied van algebra, dat op zijn beurt een fundamentele tak is van de wiskunde. Het voorbeeld van de röntgenscan dat jullie noemen, valt ook binnen een subgebied van AI. Hierbij gaat het vaak om toepassingen van beeldherkenning en patroonherkenning, die onderdeel zijn van machine learning en computer vision, subdisciplines die onder het bredere veld van kunstmatige intelligentie vallen.
Hoewel de term 'AI' tegenwoordig dus vaak breder wordt gebruikt in productmarketing en soms in de media synoniem lijkt te zijn met machine learning, ChatGPT of Terminator blijft AI in academische en technische kringen een zeer divers onderzoeksveld. AI is altijd een breder onderzoeksgebied geweest, en machine learning is altijd een subdiscipline ervan geweest. En dan heb ik het nog niet eens gehad over
ANI, AGI en ASI.
Reeds geplaatst een 2,5 uur geleden:
jdh009 in 'Tweakers Podcast #340 - Reviewproblemen, Telegram-data en ringbevindingen'
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 30 september 2024 16:16]