Raspberry Pi Pico W krijgt ondersteuning voor Bluetooth Low Energy

De Raspberry Pi Pico W-module krijgt binnenkort ondersteuning voor het Bluetooth Low Energy-protocol. De BLE-connectiviteit moet bij de release van versie 1.5.0 van de Pico C-sdk beschikbaar komen.

De aankondiging komt van Alasdiar Allan, die de documentatie voor de Pi verzorgt. Hij heeft voor de toevoeging van de Bluetooth Low Energy-ondersteuning een open ticket geopend op GitHub, waar ook nog dertien andere tickets openstaan. Allan verwacht dat de ondersteuning ergens deze maand beschikbaar komt.

De Pico W bevat de CYW43439-chips van Infineon die onder meer ondersteuning bieden voor Bluetooth Low Energy, maar Raspberry Pi had deze connectiviteit nog niet geactiveerd. Er werd wel al aangegeven dat dat er via een software-update aan zat te komen. Verbinding met WiFi 4, oftewel wifi op basis van het 802.11n-protocol, was al wel mogelijk.

De Raspberry Pi Pico W is opgebouwd rond de RP2040-microcontroller van Raspberry Pi zelf, met twee Arm Cortex-M0+-cores die op 133MHz lopen. Er is 264kB SRAM aanwezig. Het computingboard is sinds juni 2022 beschikbaar en kost zes dollar.

Raspberry Pi Pico W en H
Raspberry Pi Pico W

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

07-01-2023 • 12:43

54

Submitter: TheVivaldi

Reacties (54)

54
54
19
1
0
9
Wijzig sortering
Kunnen deze dan ook goed gebruikt worden op batterijen?
Ja, maar niet lang. max uur of 20 op 2 AA, realistisch 5-10 uur.
Pico heeft geen HW timer om periodiek wakker te worden en dan ook deep sleep is niet zo “deep” met 1,5 mA. Vergelijkbare microcontrollers kunnen op 0,05 mA slapen.
The dormant mode uses even less power 0.8mA at 25c, however it appears to require the use of an external trigger to bring the Pico back out of sleep.
Pimoroni heeft verschillende producten ontworpen op basis van dit bordje en die kunnen het maanden uithouden op een setje AA's zolang je het bordje maar in slaapstand zet. Wel hebben ze geloof ik een externe RTC gebruikt die op gezette tijden de Pico wakker schud.
<< De aankondiging komt van Alasdiar Allan, die de documentatie voor de Pi verzorgt. Hij heeft voor de toevoeging van de Bluetooth Low Energy-ondersteuning een open ticket geopend op GitHub >>

Bijna.
Alasdiar ("chef documentatie") heeft er over getweet.
Maar de ticket is van Graham (opperhoofd Pico SDK).
Altijd nog wel eens willen gaan experimenteren met een Raspberry maar nog niet echt er voor gaan zitten. Vooral dan het softwarematige deel is wel waar ik tijd voor nodig zal hebben en niet mijn sterkste punt is. Zeker zullen de ervaren Raspberry gebruikers zeggen dat het niets voor stelt maar voor mij is het volledig nieuw. Maar het heeft mij wel altijd geboeid om dan op een relatief goedkope manier dingen te kunnen automatiseren.
Voor iemand die helemaal nieuw is en wil experimenteren met de Raspberry Pi zou ik deze niet aanbevelen.
Persoonlijk zou ik dan zeggen neem een RPi4 of een Pi Zero. Die zijn een stuk vriendelijker voor de minder ervaren gebruiker.
Eigenlijk bedoelde ik ook wel Raspberry in zijn algemeenheid en dan niet direct deze pico versie. Had inderdaad ook al gezien dat je best leuke pakketten kan krijgen met een Pi Zero. Maar evenzogoed toch bedankt voor de tip en ik er zeker iets mee ga doen !
Ik ben meer benieuwd naar de datum waarop de reguliere producten van Raspberry Pi weer beschikbaar zijn
Wat er speelde was dat de fabrikant van de Raspberry PI's, voorrang gaf met levering aan zakelijke klanten die de PI's gebruiken voor bijv. industriële doeleinden in hun eigen apparatuur etc...

Daarom waren ze praktisch niet te leveren voor particulieren.

https://www.pcmag.com/new...tize-commercial-customers
https://www.raspberrypi.c...-and-supply-chain-update/

[Reactie gewijzigd door toxict op 22 juli 2024 19:17]

Zakelijke gebruiker hier. Wij konden ze ook niet krijgen.
Maar wat voor zakelijke gebruiker? Het type dat een paar honderd consumenten verpakkingen bestelt bij een importeur? Of het type dat een rechtstreek bij de fabriek een pallet besteld met paar duizend exemplaren met de pinheaders erop en een custom firmware zonder toebehoren die ze in hun product inbouwen? Ik gok dat ze het hier over de laatste categorie hebben.
Wel kleinschalig. Vooral voor prototyping en productontwikkeling. We verkopen prototypes aan bedrijven. Die bedrijven mogen dan zelf wel weer zien dat het verder wordt uitontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 19:17]

Zal een begrijpelijke keus zijn. Maar uiterst vervelend.
Wij hadden gelukkig een klein voorraadje maar ondertussen is die ook op.
Ik hoop dan ook dat ze weer leverbaar worden voor er een stuk gaat.
het belangrijkste:
Volgens Upton wordt de voorraad uit de Raspberry Pi-toeleveringsketen in het eerste kwartaal van 2023 nog 'mager', maar moet dit in het tweede kwartaal terugkeren naar het niveau van voor de coronapandemie. In de tweede helft van 2023 moet de voorraad 'onbeperkt' zijn

Pi Zero, die een adviesprijs van 10 dollar krijgt. Voorheen kostte dat model 5 dollar.
De prijs van de Pi Zero W gaat omhoog van 10 naar 15 dollar
totdat natuurlijk iedereen ter wereld ze weer als gek begint op te kopen omdat ze zo lang niet te krijgen waren, dus uitkijken waar er ergens plots voorraad is en snel zijn
Dat zal per product verschillend zijn. En mogelijk ook afhankelijk van hoe en waar jij de vraag stelt. Uit de presentatie van de nieuwe homey (product: Athom Homey Pro (Early 2023)) weet ik dat die bijvoorbeeld de RPi compute module als basis gebruikt. Zij hebben bij die aankondiging afgelopen jaar aangegeven dat ze een goede relatie hebben met de RPi organisatie zodat ze redelijk vooraan staan bij de leveringen van die copute modules.

Zo zal het ook met alle andere hardware zijn: Als/zodra ze beschikbaar komen, zullen ze naar aanvraag worden uitgeleverd. Als jij rechtstreeks bij RPi besteld hebt, dan kan het anders uit pakken dan als je bij een leverancier als Kiwi hebt besteld. En voor 1 of 2 kan het anders uit pakken dan voor 10 of 20.
Afgelopen week nog een raspberry pi 4b besteld. Volgende dag geleverd.

In de webshop was meerendeel op voorraad. Dus het valt wel mee momenteel.
Deze website houdt een overzicht bij van voorraden: https://rpilocator.com/

Op het moment van schrijven is het aanbod heel mager.
Maar dat is dan zo'n pakket met voeding en SD-kaart e.d.?

Een losse Pi voor de originele prijs, zie je bijna nergens.

Ik snap overigens niet waarom je een hele cluster aan Pi's zou willen bouwen, dan kun je beter gewoon een servertje in elkaar steken.

En voor de hele lichte IoT dingetjes kun je netzogoed een ESP32 oid gebruiken.
Alleen HDMI/camera op de Pi is interessant, voor I/O zijn er zo veel meer/betere opties.
Microcontrollers vergelijken met microcomputers is als appels met peren vergelijken.

Maar zelfs op het gebied van microcontrollers is de Raspberry Pi Pico (W) niet gek. Een van de weinig microcontrollers met dual core en meervoudige programmeerbare I2C/SPI/UART poortjes. En deze is gek genoeg wel heel goed leverbaar.
Ja, het probleem is dat iedereen een PI gebruikt; ook in de gevallen dat het niet de beste of meest toepasselijke oplossing is.

En ja een ESP32 en Pi 4B zijn niet hetzelfde; maar als je de Pi enkel gebruikt om een ledstrip of ventilator aan te sturen...
Mijn pi4b doet momenteel HA, en een django based site, postgresql, influxdb2, grafana endpoint én jupyterhub node met julia en python kernels. Het geheel draaiende op een oude 256gb ssd.

De rpi2 is werkeloos op dit moment
Lijkt bijna op mijn use case: pi4b doet HA, pihole, influxdb2, grafana, nginx en nog wat andere knutseldingen. Overigens wel alles in dockercontainers.
Pi2 2e pihole (achter andere router).
Ik draai inderdaad ook alles in containers. Performance valt niet tegen. Toch ben ik stiekem aan het kijken naar de nieuwe 13th gen intels
Er zijn ook apparaten gebouwd rondom de Pi zero of compute module. Als je een kleine oplage wil bouwen heb je voor ieder apparaat wel zo'n Pi nodig. 'Even' de software herschrijven is niet altijd de investering waard dus effectief verdwijnt met de Pi dan ook zo'n apparaat van de markt...
Alleen HDMI/camera op de Pi is interessant, voor I/O zijn er zo veel meer/betere opties.
en het is vooral ook een grote community met veel support
Denk dat je gewoon mazzel hebt gehad want ik grijp al maanden mis.
Dus in mijn beleving (en die van velen anderen) valt het (nog steeds) helemaal NIET mee.

Heb het maar even los gelaten maar kijk regelmatig op de pilocater en daar is het beeld (ook nu weer) dat er geen enkele Pi4 verkrijgbaar is.

Wel fijn voor jou dat je hem zo snel binnen had :-) dat dan weer wel.

Leuk dus die nieuwe features, maar ik had stiekem gehoopt op een opvolger van de 4 met componenten die wel goed leverbaar zijn en blijven.
Helaas is dat dus niet de werkelijkheid.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 22 juli 2024 19:17]

Kiwi had dit keer toch al een aantal dagen voorraad en ik was paar dagen aan het twijfelen en gisteren alsnog 1 besteld bij ze. Dus stock is net op. Dus op zich ging het deze keer niet heel hard.

Je kunt op de site ook je aanmelding als er weer voorraad is. Ze hebben af en toe weer een partij en krijg je direct melding.
Leuk dus die nieuwe features, maar ik had stiekem gehoopt op een opvolger van de 4 met componenten die wel goed leverbaar zijn en blijven.
Helaas is dat dus niet de werkelijkheid.
Je mag erop hopen, maar voorlopig hoef je die niet te verwachten:
nieuws: Raspberry Pi-ceo: Raspberry Pi 5 komt pas na 2023 uit
Heb het maar even los gelaten maar kijk regelmatig op de pilocater en daar is het beeld (ook nu weer) dat er geen enkele Pi4 verkrijgbaar is.
Jawel, een RPi 4B 4GB uit Mexico voor €94 (+verzenden+BTW+importheffing+administratiekosten)... ;)

Of bedoelde je betaalbare RPis?

Ik denk dat het enige wat ze nu kunnen doen is features bouwen voor de RPis die wel beschikbaar zijn, zoals de Pico W. Een RPi 4 opvolger zou gemaakt worden volgens de filosofie van de RPi Foundation en ik vermoed dat dit ook weer onderdelen zal hebben die niet goedkoop en niet in grote hoeveelheden leverbaar zijn. De kracht van de RPi is de software (ondersteuning), daar is specifieke hardware voor nodig en als je RPi achtige bordjes wil hebben met hardware die wel leverbaar is, dan is er genoeg keuze.
Welke winkel heb je hem gekocht? Ik woon zelf in mexico, dus makkelijk bestellen dan :))
Ik heb niets gekocht, maar volgens rpilocator is dit de enige die een RPi 4 op voorraad heeft:
https://www.330ohms.com/products/raspberry-pi-4-modelo-b-4gb
Zijn wr wel meer, o.a: amazon, maar die zijn iets duurder; https://www.amazon.com.mx...28-4d73-a0a1-97a8d87ec0b2

[Reactie gewijzigd door massareal op 22 juli 2024 19:17]

De Raspberry Pi Zero 2 W is overigens anders al maanden niet te koop.
Welke webshop is dit?
Kiwielectronics (als het goed is)
Daar zijn ze helaas ook gewoon uitverkocht
Dat is geen 4B helaas.
Nee klopt, bij kiwi krijg je wel wekelijks een melding van voorraden.
Momenteel hebben ze diverse Raspberry Pi 4 (4 GB zag ik net) :) (welke variant van de 4 het is weet ik niet).

CM modules zijn lastig, Zero 2 idem, en alles met 8 GB vliegt ook meteen de deur uit.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 19:17]

Ja, aan 18.50 euro + verzending... dank u wel
Waar? Als er al een RPi 4B beschikbaar is, dan is het vaak in peper dure kits. De prijzen zijn over het algemeen nog VER boven MSRP en je moet goed zoeken wil je wat kunnen krijgen dat op voorraad is. Het valt dus NIET mee momenteel.

Zelfs tweedehands hier op Tweakers.net betaal je €70+ voor een RPi 4B... Een RPi 4B was lang ruim onder de €40 te krijgen, voordat de voorraden opraakte en de leveringen niet voldoende waren...
Voor normale prijs?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @beany7 januari 2023 14:28
Ze zijn ook wel verkrijgbaar maar vaak voor veel te hoge prijzen.
Voor de huidige prijzen van de RPI4 koop je bijvoorbeeld een veel krachtigere tweedehands NUC. Het is wachten tot de prijzen weer zakken om de Raspberry weer echt als een serieuze optie te gebruiken.
Het gaat hier om een totaal andere product categorie. De Raspberry Pi Pico W is een microcontroller, en is meer met een ESP32, of een (goedkope maar heel krachtige) Arduino met wifi-shield te vergelijken. Hij is bijvoorbeeld niet krachtig genoeg om een volledige Linux distro op te draaien, of om bijvoorbeeld pihole te draaien; daarvoor koop je inderdaad een Raspberry Pi Zero, of een RPI4 oid. De pico's zijn net als Arduinos meer geschikt om dingen aan te sturen, of voor simpele IoT toepassingen. Veel kosten ze ook niet: voor 7-8 euro staat hij nu in de pricewatch.
Nu het toch allemaal offtopic is, welke wel beschikbare alternatieve RPi 4B bordjes vinden jullie het interessants?
Ik ben wel fan van de Odroid N2+, ook stukje krachtiger dan de Raspberry Pi 4. In mijn ervaring is hij ook beter passief gekoeld, waardoor ik geen fan nodig heb. Ingebouwde eMMC module maakt het ook een stuk betrouwbaarder dan micro'sd (hoewel je ook daar gebruik van kan maken) en komt met 4x USB 3.0.

Enige minpunt zou kunnen zijn dat wifi en bluetooth ontbreken. In mijn geval was dat juist een pluspunt, want ik gebruik er een Zigbee stick bij, waardoor ik liever geen wifi en bluetooth op heb zitten ivm mogelijke storing op de 2.4Ghz band.
Die is niet te vergelijken met de pico
Ja, ik reageer daarom ook op iemand die vraagt naar een alternatief van de 4B, niet de Pico.
Odroid C4 zou mijn eerste keus zijn.
Ik heb net een Orange Pi 5/16GB binnen, ding loopt rondjes om de Pi4 en boot van een nvme ssd.
Alternatief zou ik zoeken in een Odroid of een Rockpi als je wifi/bt nodig hebt want dat zit niet op een Orange Pi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.