Radxa brengt singleboard uit met Raspberry Pi Zero-achtige formfactor

Radxa heeft een singleboardcomputertje uitgebracht met een kleine formfactor die lijkt op de Raspberry Pi Zero. Dat model meet 65x36mm en heeft onder andere connectors voor een display, een camera en twee USB-C-poorten. Het model is met 63 euro wel flink duurder dan de kleine Pi.

De Radxa Zero 2 Pro is een kleine singleboardcomputer met een Amlogic A311D-cpu als basis. Die soc heeft vier Cortex A73-cores op 2,2GHz en twee Cortex A53-cores op 1,8GHz, en een Arm G52 MP4-igpu. Die cpu is volgens de fabrikant geschikt voor kleine deeplearningtaken met maximaal 5 tops. Het model heeft verder 4 of 8GB aan Lpddr4-geheugen en 16GB, 32GB of 64GB aan ingebouwde eMMC-opslag, naast de mogelijkheid een microSD-kaart in het apparaat te zetten. Er zitten ook 802.11 b/g/n/ac-Wi-Fi 5 en Bluetooth 5.0 met Bluetooth Low Energy op het apparaat.

Radxa Zero 2 Pro

Naast 40 gpio-pins heeft de Zero 2 Pro ook een MIPI DSI-aansluiting voor een display en een MIPI CSI-ansluiting voor een camera. Er zitten twee USB-C-poorten op het bordje, waaronder een Type 2.0 voor de stroomvoorziening en een Type 3.0.

Met een afmeting van 65x36mm is het apparaat slechts enkele millimeters groter dan de Raspberry Pi Zero, die wellicht nog het vergelijkbaarst is. Waar het recentste model daarvan, de 2 W, zo'n 23 euro kost, kost het model van Radxa 63 euro. Bovendien is het model voorlopig alleen bij twee webshops verkrijgbaar.

Radxa Zero 2 Pro 2

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-04-2024 • 20:12

11

Reacties (11)

11
11
11
0
0
0
Wijzig sortering
Is het met dit soort boards nog steeds vaak het probleem dat ze op oude kernels draaien en deze niet makkelijk te updaten zijn?

Ik meen mij te herinneren dat dit vaak het grootste probleem was met alternative arm SBC's.
Mainline is vaak nog lang spannend. RK3588(s) begint daar nu in de buurt te komen, maar tot daarvoor liep je inderdaad gauw monsters een major versie achter met een hoop hacks en/of blobs. Ik gok dat dat hier nog een tijdje niet veel anders is.
Er zijn de afgelopen jaren (vele jaren) inmiddels zo enorm veel raspberry clones de revue gepasseerd dat ik de tel kwijt ben geraakt. En vaak was/is het inderdaad zo dat fabrikanten (van de SOC) oude kernels gebruik(t)en, met binary blobs werken waar ze geen source van willen vrijgeven, en zich regelmatig niet aan hun gnu/gpl verplichtingen houden. Ik kan me nog herinneren dat rockchip vroeger één van de partijen was waarvan je werd aangeraden er met een boog omheen te lopen. Het lijkt de laatste jaren daar wat beter te gaan .
Kijk naar hoeveel tijd en energie sommigen groepen developers (oa libreelec en coreelec) moeten steken in het in de lucht houden van bepaalde socs, Ik heb zelf de indruk dat de meeste sbc's onder een dikke laag stof in de kast eindigen, door gebrekkige support en zeer beperkte userbase. Dat is dan ook de kracht van raspberry producten: niet enkel de hardware specificaties, maar de enorme userbase , ontzettend goede support en langdurige ondersteuning. Dat is wat een sbc doet slagen, niet spannende specs vd soc.
Dan moet je iets als NXP nemen en de mindere performance en prijs voor lief nemen.

Ik denk niet dat het bij RockChip, AmLogic of de andere budgetfabrikanten ooit anders wordt.
Zoals ik aangaf: RK3588(s) is een krachtige chip die steeds meer bruikbaar is met mainline. Ook de GPU zit eraan te komen door een vruchtbare samenwerking tussen collabora en ARM zelf. De NPU hou ik niet echt in de gaten, verder is alles mainline, of zijn er patches die in een opkomende versie ook mainline zijn. Er is dus wel degelijk reële hoop!
Weet iemand of deze NPU herkend wordt door LLM software, zoals bijv. Ollama? (Ollama.com)
5 TOPs is redelijk wat voor LLM text-to-text toepassingen, namelijk (helaas te weinig voor text-to-image).
Veel embedded NPU's vereisen een speciale compilatie om de modellen runnen. En ze ondersteunen vaak veel functies niet. Software support voor NPU's is over het algemeen vrij dramatisch helemaal als het om nieuwere modellen gaat.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 23 juli 2024 15:02]

https://qengineering.eu/d...-pi-and-alternatives.html

De NPU zorgt voor de tops (Tera Operations Per Second), dit gaat over het aantal minst nauwkeurige floating point operaties per seconde.
Ter vergelijking de Rockchip RK3588S op de Orange Pi 5 heeft 6 tops.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 15:02]

Nice, compact facial recognition device
Dat ie duurder is dan de Zero is logisch, de Zero heeft geen opslag en veel minder memory.... Ik vind 63 euro voor zo'n board echt niet buitenproportioneel. Ik vind het knap dat ze het in die form factor weten te proppen.
Weet iemand zo wat de kwaliteit van de eMMC is bij een partij als Radxa? Het enige nadeel van de raspberries is dat je vaak aangewezen bent op een onbetrouwbare SD-kaart. Als ze beschikbaar zijn, ga ik voor de compute modules met eMMC en IO Board, maar een gewone Pi met eMMC zou een veel mooiere oplossing zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.