Compact computingboard Rock Pi X bevat Intel Atom-soc

De makers van Rock Pi 4, een computingboard met Rockchip RK3399-soc, hebben een variant ontwikkeld met een Atom x5-Z8300. Dat is een Intel-quadcore van de Cherry Trail-generatie. De goedkoopste versie van het Atom-computingboard kost 39 dollar.

Er verschijnt een A- en een B-model, beide met Atom x5-Z8300. Het verschil is dat model B wifi-ac en bluetooth 4.2 ondersteunt en optioneel power-over-ethernet via een hat-add-on. De afmetingen van het computingboard zijn 85x52 mm. CNX ontdekte de specificaties van de Rock Pi X in de Hackerboards-database en kreeg de afbeelding van Radxa, de fabrikant van het product.

De fabrikant gaat de Rock Pi X leveren met 1GB, 2GB en 4GB lpddr3 en voor de opslag is een micro-sdkaartsleuf en een emmc-socket aanwezig. Voor de output van 4k-video op 30Hz is hdmi 1.4 aanwezig, naast edp en mipi dsi-connectors. Ook zijn er poorten voor usb 3.0, usb 2.0 en een usb type c-connector met on-the-go-ondersteuning. Het computingboard heeft verder gigabitethernet. Voor uitbreiding is en 40-pins header aanwezig met onder andere gpio en pwm.

Het nieuwe computingboard is een variant van de Rock Pi 4 die een ARM-soc bevat, de Rockchip RK3399. De prijzen zijn identiek. De fabrikant rekent voor de 1GB-, 2GB- en 4GB-versies van de Rock Pi X model A respectievelijk 39, 49 en 65 dollar. Model B kost achtereenvolgens 49, 59 en 75 dollar voor de 1GB-, 2GB- en 4GB-versies.

Er zijn meer computingboarden met Intel Atom-socs, zoals die van Aaeon, maar veel daarvan zijn duurder.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-09-2019 • 14:07

34 Linkedin

Submitter: Jermak

Reacties (34)

34
34
22
6
0
4
Wijzig sortering
Interessant, ze leveren 4GB ram versies terwijl Intel aangeeft dat er maximaal 2GB mogelijk is met deze soc?
Ja de Intel marketing afdeling doet dit wel vaker, specs op hun site gevel soms arbitraire limieten aan die er technisch gezien helemaal niet zijn. Dit is bij "normale" consumenten producten niet vaak het geval maar bij de embedded en "low end" server chips wel degelijk.

https://ark.intel.com/con...16-5m-cache-2-00-ghz.html.

Claimt bijvoorbeeld 1 AVX512 FMA unit te hebben, hij heeft er echter 2 maar dat mag eigenlijk alleen maar op de high end Xeon Gold en Platinum serie zitten, dus melden ze het niet.

Bron: Ik heb de 2166NT en hij blaast een Xeon Silver 4214 met hogere clock speeds en net zo veel threads uit het water in AVX512 workloads, het is vrij opvallend :P

Heb wel meer voorbeelden maar deze vind ik zelf erg opvallend aangezien het hier over een optie van al snel duizend euro meer gaat...

[Reactie gewijzigd door Flaat op 13 september 2019 14:47]

Dit is bij "normale" consumenten producten niet vaak het geval maar bij de embedded en "low end" server chips wel degelijk.
Tweede generatie mobiele Core CPU's (Sandy Bridge). Intel/notebook fabrikanten claimden dat een maximum van 8 GB (2x4) ondersteund werd. In de praktijk werkte 16 GB (2x8) ook. Die CPU's zitten in consumenten en zakelijke producten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 september 2019 14:56]

Ja die was ook mooi, maar ik bedoelde dat het daar niet vaak het geval is, terwijl het in sommige markten vrijwel standaard is dat er iets niet geheel klopt in de specs.

I5 6600K geeft bijvoorbeeld ook een Tcase van 64C, terwijl hij daar absoluut niet throttled. Dit is dan weer vanuit garantie oogpunt gedaan of iets dergelijks duisters. Intel kennende zijn dit geen onbewuste fouten, maar is hier wel degelijk een besluit over genomen om het zo te doen.
Intel 5820K cpu was ook een op ark die aangaf max 64gb ram maar werkte prima met 128gb.
https://www.vdr.one/does-intel-i7-5820k-support-128gb-ram/
Vond het wel interessant, dus heb even gegoogled:

https://techtablets.com/2...-run-4gb-of-ram-it-seems/

https://liliputing.com/20...4gb-of-ram-after-all.html

Niet echt reliable informatie maar hij lijkt het dus wel te kunnen, echte details zijn er niet over beschikbaar.
Is inderdaad heel veel vaker het geval. Ook een Celeron J4105 kan volgens Intel max 8GB aan, maar 32GB (2x 16GB) werkt ook probleemloos 8)7
https://www.speicher.de/a...speicher-asrock-j4105-itx
inderdaad, maar ik heb het idee dat ze de 4GB opdelen in 2GB aan RAM en 2GB aan VRAM omdat dit beide het maximum is voor dit type processor?
Nope. De VRAM omvang kun je toewijzen. Het is gewoon een kwestie van marktsegmentatie.
Anoniem: 391619
@latka13 september 2019 18:13
dat is in principe toch ook wat ik zeg?
ik neem aan dat het werkgeheugen word opgedeeld in 2GB systeem geheugen en 2GB video geheugen?

je gaat toch geen 4GB aan modules solderen op een bordje om vervolgens er maar 2 er van te kunnen gebruiken, en dat je deze dan ook nog eens zou moeten opdelen in 1GB ram en 1GB vram of eender welke configuratie dan ook?

het bordje is verder nog niet op de markt dus we zullen binnenkort wel zien hoe het werkt, maar ik denk toch echt dat het 2GB/2GB gaat worden?

:edit:
zie nu het artikel wat bovenin is gepost door thomaskoel, blijkbaar heeft de chip gewoon de mogelijkheid om 4GB aan werkgeheugen te kunnen adresseren ondanks dat Intel zegt dat 2GB het maximum is.
vermoedelijk werd dit gedaan zodat deze chip de duurdere lijn niet in de weg zou zitten, aldus de suggesties die werden gedaan.
Past echter wel in het straatje van Intel deze tactiek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 391619 op 13 september 2019 18:18]

Dat is standaard bij Intel lijkt het. Mijn Core2Duo kon max. 4Gb aan, zit nu 8Gb in. Mijn HTPC met een N2930: max 8Gb, zit gewoon 16Gb in. Nu ook met de nieuwe coffeelake modellen: 64Gb max. Maar werkt ook gewoon met 4x32Gb. Vaak is het zo dat men, als een CPU eenmaal gereleased is, niet allerlei nieuwe geheugens gaat testen om te zien of die het ook doen. Een 2e reden zal zijn: dat testen van die nieuwe modules doen ze wel met een nieuwe CPU, dus koop die maar ipv. je oude blijven gebruiken.
Er bestaan ook veel (Chinese) tablets met 4GB RAM en een Atom x5. Zo heb ik er zelf eentje gehad met een x5-Z8350 en 4GB van Cube (de iWork 10).
Het is goed mogelijk dat je met "voldoet maar net aan de JEDEC standaard" geheugen een grens hebt van 2GB. Bij het schrijven van specificaties moet je altijd van de worst-case uitgaan. Partijen met genoeg inzicht in de aard van de limieten kunnen dan geheugen kopen wat op de kritieke punten beter scoort, en zo toch 4GB gebruiken.
Uitkijken met die cherry trail atom producten. Er worden veel van deze cpu'tjes uitgeleverd in combinatie met 32bit uefi firmware, waardoor je er, los van beperkende 2gb ram, nog minder aan hebt. Je kunt dan, zonder lelijke workarounds, enkel 32bit software draaien, hoewel de cpu zelf native 64bit doet. Ik ben dit zelfs al in duurdere industriële producten tegengekomen.
Ligt dit aan mij of is dit best goedkoop? Leuk bordje die ook nog eens Windows ondersteunt :o
Ik heb een atom x5 board, hij kan zelfs de interface met 4k aan maar content compleet niet, verdere probleem is dat ik maar 32GB mmc op het bord heb waardoor windows auto updates niet lukken :)
Hij is klein en stil maar meer dan office kan je er niet op draaien. Misschien als NAS of andere toepassing zonder grafisch geweld.
Windows updates moeten ook met 32GB gewoon lukken, genoeg clients draaien hier.
Waarschijnlijk draaien die niet de 64bit pro versie :) Hoe dan ook ik krijg letterlijk de boodschap dat hij niet auto-ge-update kan worden door ruimte gebrek (afgezien van windows is hij leeg). Heb er verder niet naar gekeken, als ik de laatste versie van windows wil zal ik hem via usb updaten.
Je kunt Updates ook laten downloaden op extern opslag sinds een paar versies Windows 10.
Die versie van windows nog niet, aangezien deze versie 2 jaar oud is als het niet meer is, maar wel goed om te weten voor de toekomst.
Dat betwijfel ik, het zijn van die minix dingetjes met een z8353 oid.
Dollarprijzen, waarschijnlijk zonder BTW. Houd er rekening mee dat ze hier in Nederland duurder worden. Neem bijv. de Odroid N2 van Hardkernel. Deze wordt in Nederland ook een stuk duurder dan in de VS.

Die draait overigens op de veel snellere S922X. Nu zijn er tig gebruiksscenario's te bedenken voor dit soort sbc's, maar voor mediaspelers is de AMLogic S922X te prefereren boven de Rk3399. Die eerste is dan ook ontwikkeld met mediagebruik als doel en deze Rockchip meer met algemeen gebruik in gedachten.
Zeer interessant. Dan kan men voor weinig geld er direct een standaard distributie opzetten, servers configureren en de automatische updates zorgen voor de rest!
Met een distributie als Clear zal er vast een aardige hoeveelheid kracht uitkomen voor hopelijk een stuk lager stroomverbruik dan de latere RPis.
Wijnig geld ?
ok de prijs valt meer

maar je had al langer de Atomic Pi met dezelfde soc + 2GB + wifi + bt aan 33$ waar dit hier 59€ moet kosten.
https://www.amazon.com/At...-Peripheral/dp/B07N298F2B
https://www.kickstarter.c...-power-alternative-to-rpi
Maybe not ....

Is this the computer that will revolutionize STEM education, get on a postage stamp, and sell tens of millions of units?

No. The answer is no. While I’m not allowed to call the Atomic Pi “literal garbage” because our editors insist on the technicality that it’s “surplus” because they were purchased before they hit the trash cans, there will be no community built around this thirty five dollar single board computer. This is a piece of electronic flotsam that will go down in history right next to the Ouya console. There will be no new Atomic Pis made, and I highly doubt there will ever be any software updates. Come throw your money away on silicon, fiberglass and metal detritus! Or maybe you have a use for this thing. Meet the Atomic Pi!


https://hackaday.com/2019...atomic-pi-is-it-worth-it/
Tweakers zou dit bij het artikel mogen vermelden / fact checken
Dit geldt overigens voor vrijwel alle wat niet uit de Pi Foundation komt (in dat segment).
Dat is wel *heel* tof, bedankt voor de link! Dat ik dat nog niet kende.
Voordat je hem koopt, misschien interessant om eerst dit artikel te lezen:
https://hackaday.com/2019...atomic-pi-is-it-worth-it/
Anoniem: 428562
13 september 2019 17:08
Voor 100 euro een soortgelijk apparaat maar dan in een kastje met een voeding en windows 10 licentie

https://www.amazon.de/dp/...sc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it
Hoezo? Waar is de IO connector e.d.?
Apart: qua layout https://www.cnx-software....-pi-x-low-cost-intel-sbc/ is het zowat het spiegelbeeld van een Raspberry Pi. De opdruk is leesbaar, dus het is niet dat de foto gespiegeld is.
ongeveer de goedkoopste verkrijgbare X86-pc op de markt. er bestaat krachtiger, maar als het nieuw en goedkoop moet zijn klinkt dit goed.
Zelf heb ik een rockpi 4, geweldig board, alleen ik baal er echt wel heel erg van dat er geen conda op draait aangezien de arm64 ondersteuning nog in beta is en niet wordt bijgewerkt. Ik overweeg dus om mijn 4 te vervangen voor deze intel variant.

Vraagje, als ik de intel variant heb, werkt deze dan gewoon meteen met een 'normaal' ubuntu server image voor intel architectuur? Of duurt het ook een paar maanden voordat dat zover is ? En ik kan armbian zeker vergeten aangezien het geen arm is ? Dat zou jammer zijn want armbian is echt geweldig.

Dank!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee