Radxa brengt Rock Pi 4 Plus-ontwikkelbord met eMMC-opslag en snellere soc uit

Chinees bedrijf Radxa heeft een nieuwe versie van zijn Rock Pi 4-singleboardcomputer uitgebracht. Deze Plus-variant krijgt onder andere een snellere soc, en bevat geïntegreerd eMMC-geheugen waarop een OS geïnstalleerd kan worden.

De Rock Pi 4 Plus krijgt onder andere een Rockchip OP1-soc. Dat is een nieuwe versie van de RK3399-chip, die elf procent hoger geklokt is, merkt CNX Software op. Deze chip bevat twee Cortex-A72-cores op 2GHz en vier Cortex-A53-kernen op 1,5GHz. Deze cores hadden in de oude variant respectievelijk kloksnelheden van 1,8GHz en 1,4GHz.

Verder krijgt de Rock Pi 4 Plus eMMC-opslag meegeleverd. Radxa levert momenteel een variant met 2GB en 16GB opslag, en modellen met 4GB Lpddr4-geheugen met 16GB, 32GB, 64GB of 128GB aan eMMC-opslag. Vorige varianten van de Rock Pi 4 hadden al een eMMC-socket, maar werden niet geleverd met dergelijk geheugen. De adviesprijs blijft verder ongewijzigd, schrijft het bedrijf in een nieuwsbrief. Een 2GB-variant met 16GB eMMC-opslag zou bijvoorbeeld 49 dollar kosten. Standaard wordt Twister OS op de eMMC-module geïnstalleerd. Dat is een op Armbian gebaseerde Linux-distributie, die gebruikmaakt van de Xfce-desktopomgeving. Gebruikers kunnen ook Android 9.0, Debian, of Ubuntu Server installeren.

Verdere specificaties blijven ongewijzigd. Zo beschikken de sbc's over een RJ45-aansluiting voor gigabitethernet, een 3,5mm-jack voor audio, HDMI 2.0, een USB 3.0-aansluiting en twee USB 2.0-connectors van het type A. De Rock Pi 4 Plus beschikt verder over een microSD-kaartlezer, een gpio-header, en een M.2-connector met ondersteuning voor NVMe-ssd's. Rock Pi 4B Plus-varianten krijgen ondersteuning voor Wi-Fi 5 en Bluetooth 5.0.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

24-05-2021 • 09:35

22 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (22)

22
22
19
6
0
3
Wijzig sortering
De belangrijkere vraag die ik me altijd stel met de alternatieve bordjes is hoe zit het met de OSS support voor de chips?
De SoCs van de RPi in al zijn generaties zijn goed tot zeer goed ondersteund zonder gesloten drivers waardoor de kernel "gewoon" kan worden geupdate, dat is voor zover ik me herinner ook een eis van de RPi foundation, andere bordjes die schijnen toch vaak een kortere levensduur te hebben die eindigt met de laatste kernel waar de fabrikant een blob voor vrijgeeft.

[Reactie gewijzigd door Keeper of the Keys op 24 mei 2021 11:43]

Er is één ding wat ik geleerd heb met alternatieve boarden en dat is dat blind staren op specs absoluut zinloos is. Minsten net zo belangrijk is de software ondersteuning die een board heeft. Van de fabrikanten hoef je dit vaak niet te verwachten. Het kan zijn dat het bij launch werkt, maar daarna nauwelijks meer onderhouden wordt.

Gelukkig is er Armbian (www.armbian.com). Deze mensen maken Armbian (een variant van Debian) beschikbaar voor talloze boarden. Dus overweeg je een non-RPi board aan te schaffen: Kijk of Armbian het al ondersteunt en ook hoever de ontwikkeling is.
De gpu driver is geen open sorce van overgins hoor kijk maar eens naar projecten als WOR als gpu drivers en anderen open waren hadden die al lang gpu support grhad
Hoe verhoudt dit bordje zich in vergelijking met een Raspberry PI 4? En kijk dan niet alleen naar snelheid ed maar ook stabiliteit, vermogen en warmte.
Goede vraag, maar gemakkelijk te vinden via google:
The Specs
  • Processor:
    • Raspberry Pi 4B: 1.5 GHz quad-core 64-bit Cortex-A72 (ARM v8)
    • Rock Pi 4C: six-core 64-bit (1.8 GHz dual-core Cortex-A72 and 1.4 GHz quad-core Cortex-A53)
  • Memory
    • Raspberry Pi 4B: 4 GB LPDDR4 SDRAM (plus options for 2 GB and 8 GB)
    • Rock Pi 4C: 4 GB LPDDR4 SDRAM (plus options for 1 GB and 2 GB)
  • Graphics
    • Raspberry Pi 4B: Broadcom Videocore-VI GPU
    • Rock Pi 4C: Mali T860MP4 GPU
  • Ethernet
    • Raspberry Pi 4B: Gigabit Ethernet, 2.4 GHz and 5 GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
    • Rock Pi 4C: Gigabit Ethernet, 2.4 GHz and 5 GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
  • Bluetooth
    • Raspberry Pi 4B: BT 5.0
    • Rock Pi 4C: BT 5.0
  • I/O
    • Raspberry Pi 4B: 2 x micro HDMI, 3.5 mm audio-video jack, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, camera serial interface (CSI), display serial interface (DSI), 40-pin GPIO interface
    • Rock Pi 4C: Micro HDMI, 3.5 mm audio jack with microphone, 2x USB 3.0, 2 x USB 2.0, mini DisplayPort, camera serial interface (CSI), display serial interface (DSI), 40-pin GPIO interface
  • Storage
    • Raspberry Pi 4B: Micro-SD card slot
    • Rock Pi 4C: Micro-SD card slot, M.2 SSD support, eMMC module support
  • Power
    • Raspberry Pi 4B: USB C port – requires 5V at 3A
    • Rock Pi 4C: USB C port with support for USB power delivery and Qualcomm quick charge
  • Size
    • Raspberry Pi 4B: 85 mm x 56 mm
    • Rock Pi 4C: 85 mm x 54 mm
  • OS
    • Raspberry Pi 4B: Linux-based
    • Rock Pi 4C: Linux-based or Android 10
  • Support lifetime
    • Raspberry Pi 4B: Until at least January 2026
    • Rock Pi 4C: Until at least 2023
  • Price
    • Raspberry Pi 4B: ~$55
    • Rock Pi 4C: ~$59
(p.s. dit is de generieke vergelijking, dus lijkt niet te gaan over dit nieuwe model)

edit: qua warmte en stabiliteit zou je verder moeten googlen. Staat vast genoeg online.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 24 mei 2021 10:01]

de belangrijkste vergelijking is deze;

rasberry pi (support voor chrome / netflix / hbo / en andere drm-based diensten). = null
rock pi (support voor android dus google chrome) = android 9 en in de toekomst met een backported kernel mogelijk android 12 **


** android 12 zou niet langer kernelgebonden moeten worden/zijn en dus zou backporten theoretisch mogelijk moeten worden.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 24 mei 2021 11:41]

Android support betekent niet dat je in goede kwaliteit netflix en andere drm-based diensten kunt kijken. Als de fabrikant geen certificatie voor widevine heeft is dit naar mijn weten max 480p. Voor de meeste diensten is op de rapberry pi wel meer mogelijk dan dat.
Wat je vaak ziet is dat dit soort Raspbery PI concurrenten het beter doen qua specs maar de ondersteuning in Linux een stuk minder goed is. Zo werkt alleen een hele specifieke Linux distro of kernel en alles daarbuiten is maar afwachten en vaak minder stabiel.
De kracht van de Raspberry familie zit 'm dan ook in de lange termijn support die de Rasberry Pi foundation levert in combinatie met de zeer grote community. Dit soort concurrenten worden dan weer vaak simpelweg gemaakt om te concurreren op specs en al relatief snel "vergeten" door het bedrijf dat ze op de markt zet waarbij het dus aan de community is om bugs en andere zaken (support in nieuwere distros bijvoorbeeld) op te lossen. Omdat dit soort boards dus al met een achterstand beginnen en een kleinere community hebben zijn ze dus op de langere termijn niet altijd een even goed alternatief.

Naast support voor de boards zelf moet je dan overigens ook denken aan zaken die je op aansluit op de GPIO pins. Er is geen garantie dat apparatuur 100% compatible is met de PI alternatieven aangezien het merendeel gemaakt is voor Rasberry PIs en hiervoor ook de drivers zijn ontwikkelt. Als randapparatuur dus niet werkt zal je zelf aan de slag moeten of hopen dat iemand anders het compatible heeft gemaakt.

Is overigens niet een binaire waarheid, er zijn een hoop Rasberry PI alternatieven met verschillende gradaties aan support en stabiliteit maar geld wel voor een groot gedeelte van dit soort alternatieve bordjes.
Dat zeg je goed: "over het algemeen".

Een concurrent van de RPI4 kies je uit op ondersteuning. En daarbij is het zo dat als je een goede keus maakt je nooit meer omkijkt naar de RPI4 tenzij het goedkoop moet zijn.

Met de panfrost indersteuning in de recente kernels (5.11 en later) is niets mis. De meeste arm-klonen leveren anno nu een mainstream kernel met enkele patches en een distributie gebaseerd op Ubuntu. Vanuit de community kom daar vaak nog Arch, Debian, Armbian en DietPi bij (afhankelijk van hoe aktief de community is).

Daarbij valt op dat als je kiest voor arm64 de raspberry afvalt op ondersteuning, prestatie en energieverbruik. Dus eigenlijk op alle fronten. De community van de RPI is wel groot, maar niet erg aktief in het ontwikkelen van het systeem zelf. En je ziet duidelijk dat de RPI4 een zwaar gelimiteerde CPU uit 2016 is. (De RK3399 is net zo oud, maar presteert wel beter zeker als je maar enkele cores maximaal gebruikt, wil je nog beter zoek dan een aml S922X). In dat licht kan ik de verkoop van de RPI4/8GB maar op een manier verklaren: marketing en trendvolgers.

Feit is dat een upgrade van de RK3399 alleen interessant is omdat de opvolger een jaar is uitgesteld (de RK3588). Want de Rock Pi is de laatste die de 2GHz grens doorbreekt.
De reden voor mij om toch een echte Raspberry Pi te kopen en niet te gaan voor deze "concurrenten" is voornamelijk omdat ik het werk van de Raspberry Pi Foundation wil steunen. Als ik met dit soort hardware aan de slag ga is performance niet de doorslaggevende factor, je werkt toch al met beperkte hardware dus pas daar je verwachtingen ook op aan en maak je niet druk om een paar procent performance.

Dit soort bordjes worden voor mijn gevoel vaak een beetje op de markt gedumpt, dat wil zeggen men brengt de hardware uit en de software moet maar door de community worden uitgezocht. Dit levert wisselende ervaringen op qua ondersteuning, zeker op de lange termijn, zoals door een aantal anderen ook al genoemd is. Voor sommige van deze chips/socs zijn er namelijk nog steeds binary blobs nodig om ze te laten werken, waardoor de community geen software ondersteuning meer kan leveren zodra een producent stopt met ondersteuning van de onderliggende firmware/microcode. De Raspberry Pi Foundation is echter actief bezig om binary blobs voor de hardware te elimineren en te zorgen dat steeds meer van de benodigde code onder open source licenties beschikbaar komt. Op de lange termijn hebben we daar allemaal profijt van.

edit: zie ook de reactie van @Keeper of the Keys die soortgelijke zorgen uit. Blijkbaar zijn grote delen van de code om de SoC in de diverse Raspberry Pi modellen te laten draaien inmiddels open source met dank aan de Raspberry Pi Foundation, echter schort het nog een beetje aan open source drivers voor de GPU's.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 mei 2021 11:27]

Je kunt moeilijk die factoren vergelijken.

De rPi is er al een tijd en ontwikkelaars zijn er langer bekend mee, wat kan resulteren in stabieler software/performance. Tevens zijn er tig cases en koel mogelijkheden ontwikkeld door de community. Het zal vast met dit bord ook goed komen, maar voorlopig zit je misschien bij de Pi beter.

Het lijkt me een leuk bord, de specs liegen niet, maar ik denk dat er velen alles omheen soms vergeten.
Het verbruik en daarmee de warmteontwikkeling is waarschijnlijk hoger dan de Pi 4. Alhoewel die ook al aardig warm wordt. Belangrijkste punt voor mij is de vraag of de GPIO-header compatible is met de Pi's omdat ik daar regelmatig gebruik van maak. Voor een mediaspeler is dat uiteraard weer minder interessant.
Misschien kijk ik er overheen, maar ik zie nergens een busje om een m2 ssd ook vast te zetten ?
Check deze link: https://fossbytes.com/roc...r-nvme-drive-performance/

Deze setup heb ik ruim een jaar geleden aangeschaft, vanwege de mogelijkheid van nvme te booten. Hoewel op wiki.radxa.com de procedure stond beschreven, werkte het bij mij niet. Inmiddels zou met een nieuwe SPI bootloader rechtstreeks booten van nvme zonder emmc of microsd mogelijk moeten zijn.
Ahh ok, er is een hat met een bandkabel voor nodig, helder :)
Op het eerste plaatje zie je bovenaan de aansluiting zitten. De zwarte connector. Echter denk ik wel dat deze naar buiten steekt in verband met de processor. Dus heb je een grotere case nodig om er een M2 ssd in te kunnen zetten.
Jammer van de wat verouderde Mali-T864
Netjes. Nu nog een arm64 release van Steam Link en zo'n ding kan in de woonkamer gaan draaien als vervanger van de RPi4. Schijnen voor desktop gebruik toch een stukkie sneller te zijn.
Als je een sbc primair gebruikt voor retro gaming, dan biedt dit denk ik weinig extra t.o.v. een rpi 4. GameCube gaat er niet op draaien verwacht ik.
Gaaf bordje. Ergens hoop ik dat er dit jaar nog een nieuwe variant van de RPi4 komt met een M2 slot voor een SSD. Helaas al genoeg SD kaartjes gesneuveld hier door de vele writes van o.a. logging. Vooral domoticz is killing, die heb ik nu maar tijdelijk op een Synology NAS geïnstalleerd staan.
log2ram (https://github.com/azlux/log2ram) of armbian installeren, verder in fstab commit=xxx instellen, scheelt writes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee