Razer start voorverkoop desktops met GeForce RTX 3080 Ti- en RTX 3070 Ti-gpu's

De officiële Razer-webshop op de Chinese website Tmall is begonnen met de voorverkoop van desktop-pc's met Nvidia GeForce RTX 3080 Ti- en RTX 3070 Ti-videokaarten. Die gpu's zijn nog niet officieel aangekondigd, maar verschijnen volgens eerdere geruchten begin juni.

Razer biedt in de webshop verschillende configuraties met deze gpu's, merkte ook VideoCardz op. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een GeForce RTX 3080 Ti 12GB-systeem uitrusten met een AMD Ryzen 9 5900X-processor in een B550- of X570-moederbord, respectievelijk met 16GB of 32GB geheugen.

De 16GB-variant kost 22.999 Chinese yuan, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 2935 euro. De 32GB-versie kost daarbij ongeveer 3190 euro. Het bedrijf levert ook eenzelfde desktop met een RTX 3090, voor 5104 euro. De webshop toont ook twee configuraties met een RTX 3070 Ti 8GB-videokaart. Een versie met een Ryzen 5 5600X kost 1722,50 euro, terwijl een RTX 3070 Ti-pc met een Ryzen 7 5800X ongeveer 1914 euro kost.

De webshop bevat enkele fouten. Zo wordt op een webpagina vermeld dat de GeForce RTX 3080 Ti 10GB geheugen krijgt. Dat lijkt verkeerd te zijn overgenomen van de reguliere RTX 3080-specificaties. Op andere plekken wordt aangegeven dat de vooralsnog onaangekondigde videokaart 12GB vram krijgt, wat overeenkomt met eerdere geruchten.

Er gaan al langer geruchten rond over de RTX 3080 Ti en RTX 3070 Ti. De videokaarten zouden respectievelijk 12GB en 8GB aan Gddr6x-geheugen krijgen. De 3080 Ti krijgt volgens geruchten 10.240 CUDA-cores, terwijl de 3070 Ti over 6144 CUDA-cores moet beschikken. De videokaarten worden naar verwachting eind deze maand aangekondigd. De RTX 3080 Ti zou op 3 juni officieel uitkomen, terwijl de RTX 3070 Ti een week later in de winkels moet verschijnen, schreef VideoCardz eerder deze week.

Nvidia GeForce RTX 30-serie
Model RTX 3090 RTX 3080 Ti* RTX 3080 RTX 3070 Ti* RTX 3070
CUDA-cores 10.496 10.240 8704 6144 5888
Boostsnelheid 1700MHz 1665MHz 1710MHz nnb 1730MHz
Vram 24GB Gddr6x 12GB Gddr6x 10GB Gddr6x 8GB Gddr6x? 8GB GDDR6
Geheugensnelheid 19,5GBit/s 19Gbit/s 19Gbit/s 19Gbit/s 14Gbit/s
Geheugenbus 384bit 384bit(?) 320bit 256bit 256bit
Bandbreedte 936GB/s 912GB/s 760GB/s 608GB/s 448GB/s
Tgp 350W 320W(?) 320W nnb 220W
Releasedatum 24 september Juni(?) 17 september Juni(?) 29 oktober
Adviesprijs
(Founders Edition)
1549 euro Nnb 719 euro Nnb 519 euro

* Op basis van onbevestigde geruchten

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-05-2021 • 17:08

79 Linkedin

Reacties (79)

79
76
47
2
0
16
Wijzig sortering
Dat zijn beter prijzen voor een hele PC dan de scalpers/oplichters hier in vraag en aanbod durven te vragen voor een single GPU. :)
Dat zijn beter prijzen voor een hele PC dan de scalpers/oplichters hier in vraag en aanbod durven te vragen voor een single GPU. :)
Oplichters? Ze doen exact het zelfde wat elke webshop ook doet; de prijzen flink omhoog gooien want ja, vraag en aanbod.

Om ze nou als oplichters te bestempelen vind ik wel heel erg ver gaan. Ze leveren namelijk gewoon waar iemand behoefte aan heeft.

Dan is elke winkel een scalper/oplichter, want ze vragen heeeeel dik boven de prijs waarvoor ze het bij de fabrikant inkopen.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 mei 2021 20:30]

Pardon? Trekt u nou legitieme webwinkels gelijk met parasieten die producten opkopen en zodoende, waar de belasting al voor betaald is en die geen service leveren, behalve het product?

Dat Webwinkels dezelfde praktijken nabootsen, het omhoog gooien van prijzen als Scalpers, vind ik ook belachelijk, maar is enigszins ook begrijpelijk. Het zal een hoopt Scalpers ook weren van het blijven opkopen van "de goedkope webshop".
Als de marge en schuld van de schaarste alleen bij de winkels lag waren er allang andere winkels er onder gaan zitten qua prijs. Er is gewoon helemaal niks te koop. Kaarten komen met doosjes van 5 a 10 stuks het land binnen direct van de importeur. Als de maar een paar honderd kaarten geleverd worden bij een vraag van 1000, en dat meer dan een jaar lang krijg je dit probleem.
Zolang er mensen zijn die het geld er voor neerleggen blijven deze prijzen nog wel even bestaan.
Mijn GPU is nu meer waard als dat ik deze net voor de C-crisis had geleden kocht.
Ik ben het volledig eens met je stelling dat de winkels die dit soort praktijken uitvoeren ook oplichters zijn.

Ik ben jaren vaste klant geweest bij Megekko maar nu ik gezien heb dat ze GPUs voor scalper prijzen verkopen zal ik mijn toekomstige aankopen voortaan elders proberen te doen.
Als Razer deze hier gaat verkopen zal hij ook duurder zijn. Het is een hele andere markt daar, totaal niet te vergelijken.
Voor zover ik weet kun je gewoon via de website zelf kopen / bestellen, dat heb ik ook met 2 razer blade's gedaan. Er zal vast wat verschil in zitten, maar met de blade's viel dat wel mee. De aanbiedingen gingen ook redelijk tegelijk van start met de US bijvoorbeeld. Helaas is een euro een dollar bij Razer.
Bijna overal is een euro een dollar. Komt doordat dollar prijzen eigenlijk altijd ex BTW zijn en europrijzen voor consument verplicht inclusief BTW.
De premade desktop markt is eigenlijk al een hele tijd best wel interessant. De prijzen kruipen steeds dichter en dichter bij die van een dyi build of gaan er nu gewoon onder door de schaarste

Bij Dell heb je nu bijvoorbeeld een Alienware desktop ryzen 5900 + rtx 3070 voor 2400 euro, dat is letterlijk minder dan het je kost om hem zelf vanaf nul te bouwen momenteel.. waarom zou je dan nog afzonderlijke parts gaan kopen.
Of deze worden ook gescalped en aangeboden voor 3000 euro op de vraag en aanbod :o
De hele crypto markt lijkt zo'n beetje aan het instorten, kan snel gaan allemaal.
Wellicht komen er juist weer hele mooie tijden aan voor de primaire doelgroep ;)
ik hoop het van harte maar ik dacht dat allen bitcoin een duik neemt?
Nee, vrijwel alles gaat onderuit. https://coinmarketcap.com/
Vooral ook Ethereum die bijna is gehalveerd in een week tijd en toch wel een beetje de grote boosdoener is van de schaarste in de GPU markt.
Kan echter nog wel weken of zelfs maanden duren voordat de miners dan ook tot de conclusie komen dat het niet meer rendabel gaat zijn op deze manier, maar wie weet herstellen de koersen zich zomaar weer natuurlijk.
In iedergeval lijken mij de enorme prijzen die worden gevraagd voor GPU's op platformen als V&A mij voorlopig wel even niet meer realistisch.
Mooie timing ook, aangezien NVIDIA net is begonnen met hun hash-rate limiters.
Behalve voor hun eigen FE kaarten, die worden niet gelimiteerd.
Lijkt er meer op dat Nvidia zelf de scalp marges wil pakken richting de miners.

https://nl.hardware.info/...e-omzeilen-met-dummy-hdmi
En dit voorspelt zowieso weinig goeds.
De founders editions worden alleen voor msrp verkocht dus nvidia zal daarop niet de 'scalpmarge' pakken
Waar dan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik van de website van Nvidia niet heel erg veel duidelijkheid krijg.
Nederland is het buitenbeentje. NVidia verkoopt ze om ons heen via LDLC (FR/BE/LU, maar levert niet naar NL) en Notebooksbilliger (DE).

Bijvoorbeeld via deze link:
https://www.notebooksbill...0+founders+edition+714792

[Reactie gewijzigd door finsdefis op 25 mei 2021 08:27]

Ah oke. Via nvidia website NL kom ik namelijk bij shops als Alternate en Megekko uit. Prima shops hoor, maar met de huidige prijzen (2x msrp minimum) schiet dat niet op.
Ja, heel vreemd. Maar Founder's editions zijn volgens mij sowieso niet beschikbaar bij Scalpernate en Mescalpo.

Voor de rest leggen die winkels of de board-partners er een flinke toeslag bovenop idd.
Uit mijn andere commentaar : De invloed van miners zou ik niet overschatten; al vanaf eind Januari was het véél lucratiever (ook voor de grote jongens) om kaartjes door te verkopen - denk bij een 3080 FE aan ongeveer 1k winst bij doorverkoop en heel grofweg 4-6 maanden om zo'n bedrag bij elkaar te minen. Er zullen vast wát mensen zijn gaan minen, maar eerder op kleine schaal (terugverdienen hoge prijs aankoop) - en zeker niet met duizenden kaarten tegelijk.
Degenen die op dit moment de vraag-kant vormen zijn al een paar maandenang de upgraders (gamers, professionals) die meegaan in de prijzen van de scalpers die op hun beurt alles opkopen wat waar dan ook in Europa langs komt, waardoor de prijs hoog blijft. Daarnaast zijn de 'echte' miners al lang uit de kosten (hardware terugverdiend) dus zolang ze hun stroom van het minen kunnen betalen is alles simpelweg winst. Tenslotte : zoals in een ander commentaar aangaf staan miners er met het wegvallen van China (verbod op minen en handelen in crypto's) erg goed voor qua rendabiliteit - die zou wel eens een hele hoge vlucht kunnen gaan nemen.
Wat bedoel je met instorten? Prijsdalingen horen erbij. Helemaal na zo'n ongekende stijging. Pas als Bitcoin weer onder de $13k duikt moet de crypto markt zich zorgen maken (BTC is nog steeds $34k as we speak). Vooralsnog blijft het populair en zal er gemined worden. Wat meer invloed heeft is het voornemen van Ethereum om over te gaan op proof of stake (niet meer minen). Blijven er nog genoeg coins over om te minen met GPU's maar dat zal wel een effect hebben op de GPU markt.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 23 mei 2021 23:40]

Nouja, meerdere dagen van double digit rood is wat mij betreft wel een ineenstorting.
Dat de koersen alsnog best hoog staan klopt inderdaad ook, maar ik heb ook wel heel veel miners gezien die niet enkel kijken en berekenen hoeveel het nu oplevert om te minen, maar ook een soort van calculatie ( of meer speculatie ) hoeveel hun coins/tokens wel niet in waarde zullen stijgen in de toekomst.
Maar zoiets kan wel eens omslaan in pessimisme, als koersen als maar dalen, dalen en dalen, zodat men hier mogelijk heel anders naar gaat kijken.
Het kan dan ook nog best wel zo zijn dat het - op dit moment - nog steeds uit komt qua kosten voor de GPU en stroom e.d. maar dat het algemene sentiment mensen weerhoudt zo fanatiek te gaan minen zoals het nu gaat.
De prijs is nog steeds zo'n 40 a 50% hoger dan drie maand geleden. Zoals @Blackice09 aangeeft is dit een prijsdaling en niet een ineenstorting. Echter, alles is relatief. Ik zou wel willen toevoegen dat over de afgelopen 24 uur er weer een stijging is van 10%. Het is zeer volatiel, deze gehele cryptomarkt. De calculaties die je noemt zijn puur gebaseerd op speculatie. Ik vermoed dat zolang de prijs boven de prijzen van januari blijft er nog geen aanzienlijke neerwaartse trend in GPU-prijzen te zien is.

Bovendien is het tekort zo groot dat zelfs na het kelderen van de crypto, de miner nog een behoorlijk bedrag kan vragen voor een GPU. De lokale stroomkosten zijn natuurlijk ook enigzins relevant, maar dit geldt voor grote miners en niet zozeer voor het individu met maar 1 of 2 kaarten die op 50% draaien, zoals ik hier menigmaal voorbij heb zien komen in de reacties afgelopen weken.

Edit: in de 3 minuten dat ik mijn reactie heb getypt is de prijs met 4 procentpunt omhoog gegaan.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 24 mei 2021 10:55]

Ik denk dat je gelijk hebt voor wat in het vakjargon het 'domme geld' heet, snelle jongens die graag een graantje mee pikken van de stijgende koersen en hard wegrennen als er verlies dreigt.
(Disclaimer : Nou is dat op zich niet dom, het heeft die naam gekregen vanwege het instappen op piekmomenten en de grote risico's die daar mee samenhangen).
Wat ik op dit moment echter meer zie gebeuren is dat de beweging van de Chinese overheid (aankomende verbod op minen en handelen) voor wat betreft crypto's de boel op scherp zet. De neerwaartse beweging van afgelopen week komt voor 99% uit China, waar miners/handelaars zijn gaan dumpen om regulering en handhaving voor te zijn. Als je in de westerse wereld kijkt zijn analisten het er haast unaniem over eens dat er onderliggend aan de grote crypto's weinig fout zit, en de grote partijen zijn voor alsnog erg terughoudend in het verkopen. Dat betekent dus ook dat er een vrij stevige bodem is waarop zowel BTC als ETH kunnen rekenen. Indirect geldt dat daarmee voor miners ook.
Waar ik vooral benieuwd naar ben is wat het wegvallen van de Chinese miners gaat betekenen, want wie gaat dadelijk transacties valideren als zij het niet doen ? En wie gaat in het geval van BTC al die Asics opkopen als ze op de markt komen ? Voor je het weet gaat er een enorme stijging in gasfees komen, met bestaande miners als spekkoper en dan zou je een omgekeerd effect krijgen van wat je beschrijft. Ik denk zomaar dat miners op dit moment in een héél goede positie zitten ;)
Dan moet je niet vergeten dat vandaag alle double digits groen zijn ;)
Ik heb net even gekeken, maar Etherium staat nog steeds meer dan 20 keer hoger dan een jaar terug, dus ik denk dat we voorlopig nog niet kunnen juichen,
primaire doelgroep = bitcoin miners ? :+ :X
Grote kans inderdaad. Maar fijn om te weten dat Razer geen zelf geen woekermarges pakt. Doorgaans is het zeker niet het goedkoopste merk als je kijkt naar de Razer Blade's bijvoorbeeld. Er is meer bang-for-buck te krijgen. Maar daar tegenover staat hoge kwaliteit, en ik had dus ergens verwacht dat deze prijzen nog een stuk hoger zouden uitvallen.
Nouja 3000 euro voor een 16GB PC vind ik toch wel richting woekerprijzen gaan hoor.
Mwah, ik heb in December een high-end PC gebouwd waarvoor de bestelkosten volgens Tweakers op dit moment over de €4200 zijn. De GPU was ten tijden van aanschaf (een tijdje na de rest van de build) echter €1000 goedkoper, dus dan zitten we rond de €3200.

Ik heb een X570 met 32GB RAM, waar Razer €3190 voor vraagt, maar ik heb 'slechts' een 3080, geen 3080 Ti. Ik heb ook geen waterkoeler, en de CableMod-stijl kabels heb ik ook nog niet meegeteld.

De overige specs moeten wel erg matig zijn om het op dit moment een slechte prijs te noemen.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 mei 2021 22:46]

Ja maar als je nog meer terug gaat. dan kan het echt goedkoper (Vergeet neit dat system integrators niet de inflated prijzen hoeven te betalen voor GPU's),

Mijn systeem was 2178 euro (3080RTX FE, 5800X, 32GB 3600 ram, Aorus X570i pro wifi, 2TB NVME SSD, 750watt gold PSU, SFF case, Corsair AIO etc). Dan heb ik dus een small formfactor PC waar in het algemeen de parts nog prijziger van zijn. Meeste parts zijn een jaar terug gekocht, alleen CPU heb ik later geupgrade evenals de GPU toen deze uitkwamen.
Hee er zit wel een gpu van 2K in hè :P
Waarmee je bevestigt dat er een woekermarge op deze pc’s zit. :z
De andere componenten kosten toch ook geld?
Ja, rond de 1650 euro voor een 64GB config met
AMD Ryzen 9 5900X Boxed
Gigabyte Aorus X570 ELITE
Corsair 4000D Airflow Tempered Glass Zwart
G.Skill Ripjaws V F4-3600C16Q-64GVKC
Fractal Design ION+ 860W Platinum
WD Black NVMe SSD SN850 1TB (met heatsink)

Ik wacht wel tot de videokaarten voor normale prijzen te koop zijn, de AMD Radeon 6800 XT heeft nog steeds geen prijs in pricewatch.terwijl deze vanaf mid november te koop zou zijn. Die had ik als videokaart voor deze config staan.
Ik heb nu 30 jaar computers en ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat computers altijd duur zijn geweest en dat het nooit bedoeld is als een goede investering.

Prijzen gaan altijd al omhoog en dan weer omlaag nu is het heel duur en over een paar maanden iets minder duur maar nog altijd duur :)
Mwa, ik heb ook zo'n 30 jaar computers en kan die mening niet echt delen, vind dat zeker GPU's achterlijk duur zijn geworden, maar juist een doorsnee computer redelijk goedkoop.
Bang for buck krijg je niet met een 5900x erin. Kan iemand mij vertellen waarom een game PC dat nodig heeft als er een RTX 3080 in zit?
singel gpu ga eens bij paradigit kijken daar durven ze 2500 tot 3000 euro te vragen voor een videokaart.
Het is allemaal de schuld van de corona crisis denk ik, ze tellen wat ze willen.Die advies prijzen kunnen de prullenbak in.
Ik denk voornamelijk aan de wereldwijde tekorten aan chips door gebrek aan grondstoffen en aanverwante zaken. Zelfs hout en kunststof gaat een probleem worden. Velux kan bijvoorbeeld geen kunststof dakraam meer leveren en gaan de prijzen voor hout scherp omhoog. Ook andere elektronica is al aan het stijgen. Geheugen, SSD's, harde schijven, alles wordt duurder. De hyperinflatie op hardware is al begonnen en zal zich in andere producten gaan doorzetten. Het is wat dat betreft net een virus. Het één besmet het andere..
Die schaarste heeft wel te maken met de pandemie. Productie van grondstoffen heeft enorme vertraging opgelopen (ziekte, social distancing, reisverboden, etc.), dat effect beginnen we nu pas overal te voelen omdat de voorraden opraken.
klopt onze maatschappij word daar door vertraagd, wij kunnen er niks aan doen.
Het is idd een tekort aan materialen voor een product te maken.Die chip diviesies lopen op halve snelheid misschien een derde, daardoor schieten die prijzen natuurlijk skyhigh.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 mei 2021 14:25]

Bij werkelijk alles wordt de coronacrisis er met de haren bij gesleept.
Kan het woord zo langzamerhand niet meer pruimen.
Kan me nog vaag herinneren dat er een run ontstond op pleepapier vanwege verwacht schaarste.
Daar is precies niets van terecht gekomen.
En dat de prijzen van GPU's nu absurd hoog zijn kan nuchter bekeken ook niet worden veroorzaakt door corona want als er ergens heel erg schoon wordt gewerkt dan is het bij de chipbakkers en GPU bouwers.
Bijkans is het daar nog schoner dan in de operatiekamer van een ziekenhuis.
.
Zolang de scalpers deze kaarten pakken en de vraag hoger blijft dan aanbod, zal het worden gescalpt. Zie ook playstation en xbox. Het scalpen is niet meer rendabel, op moment dat de vraag lager wordt of meer aanbod is.
Aangezien de TI's minder geschikt is voor minen, zal de vraag vanuit miners laag zijn. De vraag door gamers zal ook minder worden, op moment dat zij een kaart bemachtig hebben.

Het scalpen zal eerder ophouden door dalende vraag, dan meer aanbod. Het kan wel een ander verhaal worden, op moment dat Ti's wel geschikt zijn voor minen van andere munten. Je bent afhankelijk van de implementatie van LHR van Nvidia.

[Reactie gewijzigd door karakedi op 23 mei 2021 21:41]

Ik kan niet wachten totdat we weer terug zitten in deze situatie. Hoe eerder hoe beter!
Zolang de scalpers de webshops uit ongeveer heel Europa met relatief weinig moeite blijven leegplukken en de gemiddelde consument ze daar niet in volgt zie ik weinig aan de aanbod-kant veranderen. Voor de vraagkant geldt hetzelfde; degene die écht een GPU wilden hebben hem inmiddels wel, maar de groep mensen die braaf zit af te wachten tot de prijzen 'normaal' worden of tot 'alle miningkaarten' beschikbaar komen omdat de 'crypto hype' voorbij is zou ik niet onderschatten. Of ze dat geduld gaan bewaren vraag ik me af, zeker met het vakantiegeld om de hoek en wellicht weer geen vakantie in het buitenland in het vooruitzicht.

De invloed van miners zou ik dan weer niet overschatten; al vanaf eind Januari was het véél lucratiever (ook voor de grote jongens) om kaartjes door te verkopen - denk bij een 3080 FE aan ongeveer 1k winst bij doorverkoop en heel grofweg 4-6 maanden om zo'n bedrag bij elkaar te minen. Er zullen vast wát mensen zijn gaan minen, maar eerder op kleine schaal (terugverdienen hoge prijs aankoop) - en zeker niet met duizenden kaarten tegelijk.

Samenvattend : mensen die nu hun geld verdienen met scalpen zijn veel te slim om Ti's en LHR versies te laten lopen. Met de productieaantallen nog steeds erg laag, een onverminderde vraag vanuit met name gamers, scalpers met diepe zakken door reeds gemaakte winsten en consumenten met geld in hun zakken zijn alle randvoorwaarden voor een nog langere periode van marktverstoring (en dus hoge prijzen) volgens mij wel aanwezig.
De tekorten gaan nog tot eind volgend jaar duren. Ik wacht wel op de RTX 4090 ;)
Dan begint het weer van vooraf aan.
Kun je net zo goed dit systeem kopen voor alleen de 3080Ti; zit je op dezelfde prijs als de scalpers en kun je de rest verkopen oid.
Hm, als die RTX3070Ti daadwerkelijk GDDR6x krijgt wordt het interessant om te zien hoeveel sneller die wordt t.o.v. de 3070. In aantal cuda cores verschillen ze niet zoveel, maar de bandbreedte ligt dan wel tientallen procenten hoger.
Zouden we dit soort voorverkopen niet gewoon wettelijk moeten verbieden? Het lijkt me niet moeilijk om wetteksten te schrijven die voorverkoop verbieden van producten waarvan je niet met redelijke zekerheid kunt zeggen dat deze binnen een redelijk of aangekondigd termijn kunt leveren.
-

foutje

[Reactie gewijzigd door juliank op 23 mei 2021 17:27]

je laat je hersenspoelen door de reclame afdelingen. ik heb nu al een jaar aeen 3060ti met 8 Gb en er is geen enkele game die ik niet op ultra run. Wellicht iets speciaals als MS flightsim of zo zal moeilijker zijn.
https://www.guru3d.com/ar...e_benchmark_review,7.html

Wanneer je Resident Evil Village op 4k met ultra settings speelt doet de 8gb vram je de das om.
Met Raytracing aan is het nog erger.
Een 3060 12gb haalt op op die settings 9 fps meer dan een 3070 8gb.

Hier het vram gebruik op 8k:

https://youtu.be/NUDhwgXoQss

Gevonden via deze bron:
https://www.overclockers....formance.18927575/page-13

Kortom: daarom heeft mijn volgende volgende videokaart geen 8gb vram maar het liefste 12gb of meer.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 mei 2021 17:48]

Heb zelf een 2080 super met 8GB ook alles op max en max raytracing. Het menu geeft dat tie meer gaat gebruiken dan 12GB. Maar heb wel dat het spel vloeiend doet. Heb wel ineens dat het spel in fps zakt, dan kan ik de game zo laag mogelijk zetten, maar de fps gaat niet omhoog. Tenzij ik een save herlaad. Meer lui hebben dit probleem als ik het zo lees op steam.

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 23 mei 2021 17:56]

Dat probleem heb ik niet met mijn Vega 56 met 4k en alles op max (zonder raytracing uiteraard)... alleen de fps ligt een stuk onder de 60 uiteraard.

En manifesteert het probleem zich dan ook wanneer je op lagere settings speelt?

Ik toonde alleen maar aan dat je gewoon prestaties verliest met 4k max en raytracing i.c.m. een 8gb vram kaart t.o.v. bijvoorbeeld een 3060 12gb of 6700 xt 12gb.
Dat kan je gewoon verwachten als je eind 2020 / in 2021 een kaart met 8gb vram koopt en vervolgens op dit soort settings verwacht te kunnen spelen zonder vram tekort te komen.

In de video die ik link van de 8k gameplay kan je ook het verschil zien tussen dedicated en allocated vram.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 mei 2021 18:07]

Speel in res 1440p. Heb de game ook nog maar heel even gedaan. |neens kakte de fps in. Het had ook geen nut als ik de game op lagere settings zet. Pas als ik de save opnieuw laad is alles weer normaal.

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 23 mei 2021 18:05]

Dat klinkt eerder als een optimalisatie probleem waarbij er niet genoeg geheugen wordt vrijgemaakt op het moment dat dit niet langer nodig is. Het is bij een goed geoptimaliseerde game niet zo dat de FPS permanent daalt als je 'te weinig' VRAM hebt. Het zal dan voor af en toe stotteren zorgen waarna de FPS weer omhoog gaat als de benodigde assets geladen zijn.
12GB of meer klinkt leuk, maar Nvidia heeft DLSS en biedt minder GB's aan. Dan kun je denk ik beter DLSS boven VRAM kiezen.
Er worden de komende jaren echt geen games gemaakt die meer dan 10GB VRAM nodig hebben. De benodigde hoeveelheid VRAM wordt bepaald door de ontwikkelaars. En die kijken naar de doelgroep 4K GPU's, die tenminste 10GB VRAM hebben, dus dat zal voorlopig het uitgangspunt zijn. Misschien een extra slider speciaal voor 12+ GB 'super ultra' waarbij het verschil in beeldkwaliteit nihil is. Een 6 maanden oude 3080 met 10GB haalt op max settings 100+ fps in die benchmark. Die uitstekend presterende kaarten gaan ze heus niet op korte termijn uit het veld zetten door meer VRAM te eisen. De volgende generatie misschien, maar dat kan nog even duren met de huidige woekerprijzen en tekorten.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 24 mei 2021 00:26]

Mijn volgende kaart wordt een kaart met 12gb omdat een 3060 12gb of 6700 xt 12gb prima is voor mij en omdat deze al duur genoeg zijn.
Qua originele introductieprijzen waren die 2 kaarten mijn uitgangspunt (maar nu 2x zo duur minimaal en dus alsnog te duur voor mij).

Dat een 3080 toevallig maar 10gb heeft en dat dit ook (nu nog wel en op 4k) genoeg is voor 4k ultra settings met raytracing is dus niet relevant voor mij.

Ik ben er wel sceptisch over omdat we nu pas in 2021 leven en met Resident Evil village op 4k en raytracing kom je al aardig dicht in de buurt van die 10gb.

Heb je eigenlijk mijn link met de Resident Evil Village 8k gameplay wel bekeken?
Want dat spreekt volledig tegen wat je hier stelt... allocated en dedicated vram gaat over de 15gb heen.

Nvidia zet juist wel "uitstekend" presterende kaarten uit het veld... door deze met 8gb vram uit te brengen of dat doet men zelf als men 3060 ti of 3070 kaarten met maar 8gb vram koopt :+
Tja... DLSS kan je dan nog redden, maar sorry hoor daar koop ik niet zo'n dure kaart voor.

Zo gaat het nou eenmaal al een tijdje qua vram op kaarten... zie ook de GTX 580 1.5gb vs 3.0gb
Een GTX 580 3.0gb draait bijvoorbeeld Doom 2016 aanzienlijk beter dan de 1.5gb variant.

Lees ook eens het forum linkje door op overclockers.co.uk door.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 24 mei 2021 10:19]

Maar een pc is geen console en het verleden leert ons dat games over het algemeen mooier zijn (kunnen zijn) op een pc dan op een console... en dat een pc een console al vrij snel vooruit streeft.
Appels en peren.
Je kan niet zomaar stellen wat je aangeeft want we weten niet wat de toekomst brengt qua pc games m.b.t. vram en ram gebruik.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 24 mei 2021 10:18]

Dat is waar. Over 2 jaar kan 8gb of 10gb te weinig zijn.

Maar ja, het is te weinig ram of te weinig snelheid (amd). Dan liever te weinig ram en tegen de tijd dat je dat merkt weer upgraden. Anders krijg je hetzelfde verhaal als de Radeon VII met zijn 16gb. Die heeft nog wel genoeg ram, maar niet meer genoeg snelheid.
ik heb nu al een jaar aeen 3060ti met 8 Gb en er is geen enkele game die ik niet op ultra run
Je hebt een jaar een 3060 Ti terwijl die nog niet eens 6 maanden uit is? Das knap.

Het gaat er trouwens ook meer om het aantal fps icm welke resolutie. Een 10 jaar oude kaart runt ook alle games op ultra, de vraag is echter hoe en of je daar genoegen mee neemt.
idd niet een jaar, in ieder geval van een tweaker gekocht toen ie net uit was. mijn monitor is 1440p 60 mhz. Je hebt gelijk natuurlijk, het hangt af van de resolutie. Dus je 4k of 8k monitors wil gebruiken is 8 Gb vast niet genoeg.
Ik sluit me bij jou mening aan, ik heb zelf ook sinds de launch een 3060 Ti (kwam van een 1070 af)

De meeste games die ik speel kunnen op mijn 1440p 144Hz monitor prima zijn werk doen. Apex Legends met high settings 144, Warzone met meeste settings op high 120 en dan kan ik DLSS nog aanzetten om meer te krijgen.

Dus voor de gemiddelde gamer die niet op 4K ultra 144+ fps speelt is 8GB nog wel voldoende ;)
ik verwarde ddr ram even met vram
Dit gaat niet om gewoon geheugen, dit is GDDR6, GPU geheugen.
8gb ddr6...geen verstand verder van maar hier met ddr4 8gb ram kan je de meeste games al niet fatsoenlijk meer runnen... Minimum requirements 8gb
RAM wordt nergens vermeld hier, in het artikel, en in de afbeeldingen/links staat 16+32GB RAM, waar zie jij 8GB? Of bedoel je het VRAM? Daar is 8GB niet zo gek, behoorlijk goed voor een mid-high end kaart zoals de 3070... Voor bijna alle gamers is 10GB aan de hoge kant zelfs...

Los daarvan, we weten ondertussen wel dat deze kaarten gaan komen, en dat ze qua VRAM hooguit in de 3080TI wat hoger gaan (naar 12GB). Om voor deze kaarten een PC als dit te kopen is echter nogal een aparte omdat we niks weten over de bouw (OEM parts kunnen erg... gek zijn...), en mogelijk worden ook dezen gescalped...

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 mei 2021 17:19]

oh oops.. misread
Anoniem: 435630
23 mei 2021 17:35
Voorlopig zal het ook niet verder dan de voorverkoop komen, er is geen kaart meer te vinden ondertussen.
Ik moet zeggen dat die O11D setup best leuk eruitziet. Ben benieuwd welke moederborden Razer gebruikt, ASUS of MSI.
Ik vraag me af als de crisis voorbij is er straks een overschot is en je heel goedkoop highend kaarten kan kopen ?
Dan moet ik je teleurstellen : als je de difficulty-chart erbij pakt zijn de meeste miners rond November begonnen - en afgaande op de toen geldende prijzen voor GPU's waren die half februari (naar de eerste dikke stijging) al dik uit de kosten. Dat betekent dat ze al 2,5 maand pure winst draaien, en de 3,5k piek in Mei een hoop mensen écht goed rijk heeft gemaakt - mits ze op tijd uitgecasht hebben natuurlijk.
Wat ik één reactie eerder al schreef is dat vanaf eind Januari de vraag naar GPU's van miners enorm is ingekakt, door de oplopende inkoopprijs en daarmee terugverdientijd. Gamers blijven echter een extreem onverzadigde markt, die al die verschoven vraag geabsorbeerd hebben. Moet je daar dan niet eerder boos op zijn ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee