Gerucht: Nvidia levert halverwege mei nieuwe RTX-gpu's met miningbeperking

Nvidia begint volgens een gerucht halverwege mei met het leveren van nieuwe RTX-gpu's aan makers van videokaarten. De GAxx2-varianten zijn voorzien van een hashrate limiter, maar zijn verder gelijk aan bestaande gpu's. De videokaarten zouden in juni verschijnen.

Partners van Nvidia hebben de informatie over de GAxx2-chips ontvangen, schrijft VideoCardz. Het gaat om fabrikanten die videokaarten maken en daarvoor RTX-gpu's van Nvidia afnemen. Er gaan al langer geruchten over de komst van varianten van bestaande gpu's, met de toevoeging van een hashrate limiter. Nvidia zou die gpu's tegenover partners omschrijven als Light Hash Rate-varianten.

De verwachting is dat videokaarten met de nieuwe gpu's vanaf juni te koop zou. Klanten zouden geen verschil zien met huidige videokaarten zoals de RTX 3090, 3080, 3070 en 3060. De nieuwe gpu-varianten komen terecht in dezelfde videokaarten en er zou alleen een verschil te zien zijn door naar het opschrift op de gpu te kijken. Daarvoor moeten de koeler en heatsink verwijderd worden. Mogelijk zal ook software kunnen uitlezen dat het om een gpu-variant gaat.

Naast een hashrate limiter krijgen de nieuwe varianten vermoedelijk ook ondersteuning voor Resizable BAR, zonder dat er een update van het videobios nodig is. De aanwezigheid van een hashrate limiter heeft geen gevolgen voor gamers. De beperking moet de videokaarten minder aantrekkelijk maken voor cryptomining.

Bij de RTX 3060 voegde Nvidia een specifieke blokkade toe die ervoor zorgde dat de hashrate bij het minen van Ethereum halveerde. Die blokkade verdween echter nadat Nvidia een bètadriver had uitgebracht voor ontwikkelaars, waarbij die beperking niet was geactiveerd. Volgens Nvidia gebeurde dat per ongeluk.

Gpu's in Nvidia GeForce RTX 30-serie
Q3 2020 Q4 2020 Q1 2021 Q2 2021

GeForce RTX 3090 - GA102-300

GeForce RTX 3090 - GA102-302

GeForce RTX 3080 Ti - GA102-250

GeForce RTX 3080 - GA102-200

GeForce RTX 3080 - GA102-202

GeForce RTX 3070 Ti - GA104-400

GeForce RTX 3070 - GA104-300

GeForce RTX 3070 - GA104-302

GeForce RTX 3060 Ti - GA104-200

GeForce RTX 3060 Ti - GA104-202

GeForce RTX 3060 - GA106-300

GeForce RTX 3060 - GA106-302

Gpu's in Nvidia RTX 30-serie, volgens VideoCardz.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-04-2021 • 13:45

176 Linkedin

Lees meer

Reacties (176)

Wijzig sortering
waarom maakt nvidia niet gewoon een kaart speciaal voor minen? een rtx3090 platform met full unlocked hashrate en geen video uitputs. en dan de game kaarten limiteren op hashrate. zo heb je beide kanten blij en kan ik gewoon een 3070 kopen voor €600,-

momenteel is het een grote grap :+
Punt is, AMD/nVidia verdienen meer aan miners dan aan gamers wanneer het aankomt op afname van kaarten daar ze deze in bulk afnemen. Deze move is dan ook een publiciteits stunt, een lege geste van nVidia naar de reguliere consument; de gamer. Dit om ze zoet te houden terwijl ze wachten op een batch kaarten die misschien nooit vooradig wordt? Tenmisnte, niet op korte termijn dit jaar.

Bovengenoemde kaart limitaties zijn allemaal driver gebaseerd; miners vinden wel een manier om de drivers te reverse engineren/hacken of als het moet zelf te schrijven. Ze verdienen het dubbel en dwars terug met minen. Aangezien miners vaak al eerste keus hebben van fabs die van de fabrieksband afrollen zullen mi de chiptekorten aanhouden totdat corona voorbij is/ de crypto-markt weer instort. Al die mining cards zonder video out komen dan op de vuilnis/recycling hoop. Tot de volgende bitcoin boom en het hele proces zich weer herhaalt?

Wellicht een uitgebreidere analyse van de redactie van tweakers waard in een toekomstig artikel?

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 28 april 2021 15:44]

Of ze nu aan gamers of aan miners verkopen, ze verdienen gewoon hetzelfde. Ga er ook maar vanuit dat de hoge prijzen primair bij de distributeurs en webwinkels voor extra winst zorgt. Voor AMD en Nvidia betekend het wel dat elke kaart direct verkocht is, maar ik vraag me af of ze meer geld kunnen vragen voor hun producten aan hun klanten.

En dan elke kaart die aan een gamer verkocht wordt, is potentieel toekomstig meer verkopen omdat je een tevreden klant hebt. Dit mining geneuzel gaat een keer dood, en dan hebben zowel AMD als Nvidia liever een schare tevreden klanten, dan boze gamers.
reviews: Waarom zijn gpu's opeens bizar duur? - Na tekorten nu ook prijsstijg...

Ah, dat artikel was al geschreven. En nee, GPU vendors verdienen meer aan miners daar deze vaak in bulk afnemen voor hun mining server racks. De voorraad is al aan hun verkocht eer het van de band afrolt.
Die waren er al. bv met de 1060
Maar dit is juist niet goed, want zodra zo'n GPU niets meer oplevert met minen zal het op de grote e-waste bak terecht komen. Doorverkopen zit er niet in want wie wil een 2e handse GPU die geen output heeft of die niets meer oplevert met minen. Deze zullen amper verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door Hoover op 28 april 2021 14:32]

Als meer games de MultiGPU functionaliteit van DirectX 12 zouden gaan ondersteunen, dan kan zo'n displayoutputloos kaartje een gamechanger worden.

CUDA en OpenCL kunnen tevens prima gebruik maken van zo'n kaart (tenzij Nvidia dat natuurlijk weer gaat limiteren) en zelfs daar is wel een markt voor.
De kosten zitten echt niet in de displayport connector. En het kan waarschijnlijk niet uit om een die te maken zonder displayport hardware. Dus zelfs als multi-gpu goed ondersteund zou worden, dan nog betwijfel ik in hoeverre het interessant zou zijn.
Op laptops kan het een aanwinst zijn, daar is het voornamelijk voor bedoeld. Vooral (game)laptops hebben vaak wel een dubbele GPU. Als de games dat ondersteunen kan dat natuurlijk ook op de desktop en dan wordt het best interessant om weer eens 2 GPU's in je PC te drukken.
Dat doen ze al, maar dat maakt het probleem niet kleiner, het introduced grotere problemen en verperst de 2e hands markt.

Elke mining kaart die ze maken is een 'gaming' kaart die ze niet maken, aangezien het de zelfde GPU chips zijn, dankzij het huidige wereldwijde tekort aan chip productie.
Die zijn er toch ook gewoon? Videokaarten zonder head om een monitor op aan te sluiten. Die kosten alleen meer, maar doen hetzelfde als een normale GPU.

En wat ze nu doen is juist genereren wat je vraagt. Er komt dus een videokaart op de markt met gelimiteerde hashrate. Die is voor gamers. Die heeft ook een output voor een monitor/tv.
De niet gelimiteerde versie komt dan waarschijnlijk zonder monitor output op de markt, voor hogere prijs en is speciaal voor miners.

Probleem opgelost..... Tot de miners een manier vinden om die goedkopere kaart weer te gaan gebruiken op volle snelheid.
Ik ben dan juist weer iemand die zit te wachten op een videokaart met monitor outputs en zonder hashrate beperking. Ik game, maar wanneer ik dit niet doe, staat mijn pc te minen. Kan ik mijn (veel te) duur betaalde videokaart misschien nog eens terug verdienen :+
Ik hoor dit wel vaker als argument, maar bestaat er nou ook bewijs voor die stelling ? Volgens mij heeft LTT dit namelijk vrij uitgebreid getest, en was uiteindelijk de conclusie dat er geen verschil meetbaar was tussen kaarten die wel/niet langere tijd voor mining ingezet werden (edit : behalve iets hogere temps door slechtere staat pads/pasta).
Ook het uitblijven van temperatuursveranderingen (door constante belasting) wordt wel genoemd als reden waarom miningkaarten langer houden dan hun voor games gebruikte tegenhanger.
Constant verbruik is minder erg voor elektronica dan af en toe pieken te moeten kunnen verwerken zoals bij games.

Ik denk als je geen gekke overclocks doet en je kaart netjes op een niet te hoge voltage neerzet dat de verkorte levensduur minimaal is.
Je hebt wel meer dan een paar tientjes verdiend dan hoor. En paar tientjes verdien je per week ;) En ik koop iedere twee of drie jaar en nieuwe grafische kaart. De oude geef ik aan mijn ouders, die hem op gebruiken. Prima oplossing dacht ik zo

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 28 april 2021 21:15]

Leer mij! De 5700xt staat 16 uur per dag geen reet te doen..
Er staat een video online van Linus Tech Tips over hoe je moet minen via Nicehash.
Als je helemaal nieuw bent en maar 1 kaart hebt is dit de makkelijkste manier om te beginnen.
Het is eigenlijk zo simpel als een wallet aanmaken (bijvoorbeeld bij Blockchain.info) en in het .bat bestandje van TeamRedMiner het Ethereum-adres aanpassen naar je eigen adres. Ik mine zelf bij Nanopool, waar je door je Ethereum-adres in te vullen je account kunt bekijken. Ze betalen standaard uit na 0.05 Ethereum, maar je kunt dat ook naar beneden bijstellen.

Oh, en ik vergat deze setting nog. Anders kun je efficiënt minen wel vergeten https://youtu.be/Kbw7yjGVlNw

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 29 april 2021 08:35]

Daar zullen ze ongetwijfeld over gesproken hebben, maar met het tekort aan chips....
Valt mee. Met een beetje hulp en de juiste scripts kan je blijkbaar makkelijk kaarten scoren. Vooral NVIDIA kaarten zijn anders niet te regelen voor MSRP. AMD probeert er in ieder geval nog iets tegen te doen.
Volgens mij is het zelfs zo dat de meeste kaarten worden verkocht via marktplaats / V&A etc.

Leuk om voor 799 euro een 3080 te score die bij de webwinkel voor €2000 ligt en op MP voor €1700 euro weg gaat.

Vraag en aanbod zou je denken? Dit soort praktijken kan je beter aangeven als machtsmisbruik waar sommige slimme particulieren grof geld mee verdienen. Ik heb er niks op tegen om een kaartje hier en daar met winst te verkopen maar kartel vorming die echt schade doet aan vele is niet goed en moet eigenlijk aangepakt worden.
Ik ben bang dat ik me hier ook in moet gaan verdiepen voor de 3080ti paper launch.
Ze hebben ook een kaart speciaal voor minen. Dat is dus mogelijk OOK een reden waarom ze deze GPU's verder gaan proberen te limiten.
Als ze hun chips zouden gebruiken voor een speciale minerskaart, dan hebben ze minder chips over voor gaming kaarten. Dus dat zou in ieder geval nadelig zijn voor gamers.
Hopelijk is er snel een oplossing voor de mining blokkade. Belachelijk dat Nvidia gaat bepalen wat je wel of niet met die kaart mag doen.
Belachelijk dat crypto-miners de markt volledig overhoop gooien voor ons gamers.
Laat eens een bron zien waaruit blijkt dat "crypto-miners de markt volledig overhoop gooien voor ons gamers". Ik ben wel benieuwd namelijk.

EDIT: Okay, ik voeg zelf wel een bron toe: https://www.tomshardware....ars-cryptocurrency-mining

"Overall, even at the full $300 million, this represents a small portion of Nvidia's $2.5 billion (up 67% YoY) of gaming revenue for the quarter."

4-12%

https://www.tomshardware....dia-geforce-rtx-3080-gpus
Deze is ook leuk, "probleem" binnenkort sowieso opgelost?

[Reactie gewijzigd door Trick7 op 28 april 2021 16:00]

De tweede keer dat er een groot en langdurig tekort is aan videokaarten de afgelopen jaren valt exact samen met een grote piek in waarde van crypto currencies. En op momenten dat er geen piek in crypt currencies waarde was, was er ook geen langdurig tekort aan videokaarten. Lijkt mij voldoende om aan te nemen dat er een een causaal verband bestaat, zolang er geen overtuigend bewijs of vermoeden is dat dit tegenspreekt.
Ik zeg niet dat mining geen invloed heeft op de schaarste. Dat lijkt inderdaad redelijk evident. Ik zeg dat ik nog nergens een betrouwbare bron heb gezien van hoe groot die invloed nu werkelijk is. Maar dat weerhoudt veel mensen er niet van om al hun gefrustreerde pijlen te richten op die stoute miners (nee, ik mine niet).
De markt heeft (althans in de EU) de prijzen van de kaarten aangepast aan exact de hashrate van ethereum mining zodat elke kaart even duur is in megahash per seconde per euro, waardoor je wel kan stellen dat miners die bereid zijn de absurd hoge prijzen te betalen (omdat ze toch na enkele maanden de hoge kostprijs hebben terugverdiend) dé grootste reden zijn dat de kaarten zo duur zijn.
Kan het niet andersom zijn? Dat door de release van nieuwe videokaarten de mining industrie een boost krijgt door de extra performance? En dat bij een nieuwe release altijd tekorten zijn, of er nu mining was of niet.
Hoeveel afbeeldingen van muren vol met GPU's welke alleen maar bezig zijn als cryptominers wil je hebben
Een paar google queries zijn voldoende.

En ik denk dat als je wanden vol GTX3070's ziet hangen, dat je geen genie hoeft te zijn om te kunnen bedenken dat wel degelijk invloed heeft op de prijs en beschikbaarheid voor normale gamers.
Oneens. Een paar foto's van "veel GPU's" zeggen helemaal niets. Al zijn het er 1000 in één "muur", dat kan alsnog een druppel op de gloeiende plaat zijn. Op zijn best levert het 'vermoedens'. En ik heb nog nergens een fatsoenlijke bron gezien van hoe groot de impact nu echt is. Iedereen blijft maar wat roepen. Daarom vraag ik om een fatsoenlijke bron...
https://www.extremetech.c...ing-the-laptop-market-too

" For the third time in less than five years, cryptocurrency mining has pushed GPU prices beyond all sanity"

[Reactie gewijzigd door D-Raven op 28 april 2021 15:14]

Dat is tenminste iets, maar nog niet veel. Ik heb het artikel gelezen en kom niet veel verder dan dat een bron genaamd DigiTimes (?) zegt dat er "veel" 3000-series laptops worden opgekocht door miners.

Extremetech vertaald dat kennelijk naar "cryptocurrency mining has pushed GPU prices beyond all sanity" voor de clicks. Ik heb zelf een vermoeden dat het gamers zijn 3x MSRP neerleggen voor RTX3000-kaarten, niet mining farms. Dat zou in zulke getalen hoogstwaarschijnlijk niet rendabel zijn.

Begrijp me niet verkeerd, bedankt voor je serieuze reactie maar ik ben vooralsnog niet overtuigd dat er tweede helft van mei echt iets merkbaar gaat veranderen. Ik hoop het ook hoor, maar ben er allerminst gerust op.
Slechts een klein deel van de kaarten komt terecht bij gamers.
reviews: Waarom zijn gpu's opeens bizar duur? - Na tekorten nu ook prijsstijg...
Van alle kanten wordt benadrukt dat we de vraag van miners niet moeten onderschatten. Nvidia zou slechts tien procent van de geproduceerde GeForce RTX 3060 Ti-videokaarten hebben teruggezien bij de aanmeldingen in zijn driver.
Jouw bron gaat over kaarten die gespecialiseerd zijn in mining. Miners kopen die alleen als ze geen andere keuze hebben. Gaming-kaarten hebben een hogere doorverkoopwaarde.
Raar dat nvidia en partners er niet op in kunnen spelen. Ik snap dat er een beperkte oplage beschikbaar is hoor, maar NVidia kan er in haar leverantieketen best wat aan doen.
Ethereum mining is een onbetrouwbare markt, de vraag naar mining hangt af van zowel de koers, het aantal transacties EN wat de ASIC miner producenten doen.

Wat NVIDIA had moeten doen is vragen aan hun designers "wie wil er even paar honderd duizend verdienen om in overuren een 28 mm Ethereum miner ASIC in elkaar te flansen" en die tegen kostprijs op de markt dumpen tot er geen droog brood meer valt verdienen met minen.

GPUs worden alleen maar gebruikt door gebrek aan concurrentie op de Ethereum ASIC miner markt. Zonder dat is de vraag miniem, alleen voor Monero en wat andere kleine coins die geen Bitcoin hashing gebruiken zou de vraag nooit zo hoog zijn.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 28 april 2021 15:14]

Dat is nog steeds een GPU, een GPU gebruiken voor Ethereum mijnen is zonde. Snoept nog steeds mm2 weg van moderne processen.

Een ASIC op zeg een low power 28nm process zou die GPUs weg kunnen blazen tegen een veel lagere kostprijs. Maar het aanbod van ASICs word laag gehouden door gebrek aan concurrentie.
Gaat niet gebeuren helaas want 0 resell value. Dan zitten de miners met hun ASIC opgescheept die ze maar niet verkocht kunnen krijgen. Er is al de Antminer E9 en die is gelijk gelijk aan 32x 3080 of 25 3090 en de Antminer is dan ook veel 'goedkoper' maar toch hebben meerdere mensen aangegeven toch liever voor de 32x 3080 of 25 3090 want anders zit je vast met de Antminer.
Die antminer word niet verkocht tegen kostprijs, dan was hij ook 32x goedkoper. De prijs is zo hoog door gebrek aan concurrentie.

Vast zitten aan hardware die een schijntje kost is geen probleem. Maar dan houd het amateur minen natuurlijk wel meteen op en word het precies zo als Bitcoin, hardware kosten worden dan verwaarloosbaar tov stroomkosten.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 28 april 2021 17:44]

Ohja, het wereldwijde probleem met IC productie ligt bij nVidia? Dacht het niet. Iedereen zit nu met problemen. Het is niet zo dat nVidia graag minder wil omzet wel draaien.
Maar dan had het deze kaarten die niet voor miners zijn bedoeld niet in bulk moeten verkopen.

Nvidia heeft ook moeite met de Chip tekorten dat zal best, maar ze hadden een veel minder grote markt verwacht dan nu het geval is.

Even voor de beedvorming. Het probleem met chiptekorten in de auto indistrie is vooral dat men op inkoop had teruggeschaald met de verwachting minder auto’s te verkopen, maar dat de vraag juist hoger is en ze nu niet extra capacietie kunnen bijkopen. Die is voor dit jaar al verkocht inclusief 10% marge die fabrieken vaak houden om extra vraag toch te kunnen verwerken.

Er is dus niet zozeer een wereldwijd chip tekort er is een scheve verhouding in vraag en aanbod gekomen. Mensen hebben nu ineens 2-3€k over vanwege en vakantie vorig jaar die niet kon dus gaat men luxe goederen kopen zoals een nieuwe videokaart.

Nvidia kan hier een hoop in betekenen door “1 card per customer” te hanteren bijvoorbeeld, maar dat doen ze express niet.
Dustributeurs zullen in de problemen komen als ze maar 1 kaart kunnen afnemen bij nvidia. En winkels weer als ze 1 kaart bij de distributeur kunnen afnemen.
Ofwel, zo simpel is het allemaal niet.
Nee uiteraard gaat een distri wel meer dan 1 kaart krijgen. Het gaat om de voorkant. Klanten die kunnen maar 1 kaart kopen en die distris moeten aan shops verkopen en niet aan miners. Dat kan Nvidia best afdwingen met leverancierscontracten.
Dan krijgen industriële klanten van zulke winkels (server farms, academische instellingen die een computing cluster willen bouwen, etc) weer een probleem.
Niet als ze daarvoor bepaalde regelingen treffen. Dit kun je natuurlijk contractueel afdwingen.

Dat gezegd hebbende zijn daar natuurlijk wel de quadro kaarten voor bedoeld dus met RTX series sws geen issue.
Nee dus. En daar ligt ook niet het enige probleem.
Het probleem nu is distributeurs die voor grote geld gaan en hele batches in een keer weg zetten. Die karten komen helemaal niet op de consumenten markt terecht.

Zelfde geldt voor webshops die geen limieten hebben op het aantal kaarten dat je kunt bestellen. Dat kan Nvidia best afdwingen.
Hoewel de vraag naar kaarten van miners niet helpt, is dat lang niet de enige reden voor de schaarste. Over de hele chip-markt zijn er forse tekorten. Daar zijn allerlei oorzaken voor, behalve miners. Dankzij covid-19 lopen veel supply chains niet zo soepel als normaal. Daarnaast is de vraag naar GPUs onder gamers ook sterk toegenomen. Ten eerste omdat er veel meer mensen een spelletje spelen dankzij de diverse lockdowns (Steam statistieken lieten een forse stijging van het aantal spelers zien in 2020). En ten tweede omdat de vorige generatie GPUs niet heel erg geweldig was en veel mensen deze hebben overgeslagen om nu te willen upgraden.
Ik ben dat niet met je eens. De prestaties van een 2080 tov 1080 waren beduidend beter dan die van de 3080 tov 2080.
Ik ben dat niet met je eens. De prestaties van een 2080 tov 1080 waren beduidend beter dan die van de 3080 tov 2080.
Uit de review van Tweakers van de 3080 (reviews: Nvidia GeForce RTX 3080 - Maakt Nvidia de hoge verwachtingen waar?) blijkt dat het verschil tussen de 3080 en de 2080 Super net wat groter is dan het verschil tussen de 2080 Super en de 1080.

Merk op dat het hier gaat om de 2080 Super, dus vergeleken met de 2080 zal de winst van de 3080 nog groter zijn en het verschil tussen de 2080 en 1080 juist kleiner.

Daarnaast was de "killer feature" van de RTX 2000 serie, realtime ray-tracing, niet echt bruikbaar. Er waren weinig games die het ondersteunden en de impact op de prestaties was vaak te groot. Met de 3000 serie is ray-tracing veel bruikbaarder (meer ondersteuning, efficientere implementatie).
I stand corrected, +1 voor jou.
Ik ben het wel met Rannasha eens. 2080 was veel duurder dan de 1080, zelfs ietsje duurder dan de 1080Ti. Een vergelijking tussen de 2080 en de 1080Ti lijkt me daarom veel eerlijker. En die 2 kaarten waren qua snelheid helaas slechts vergelijkbaar (op sommige fronten wint de 1 en op andere fronten wint de ander). Eigenlijk 'win' je bij de 2080 alleen RTX, waar de meeste bij die generatie nog niet erg warm voor lopen. De eerste paar willekeurige hits op Google (2080 vs 1080Ti) bevestigen dit beeld.

De 20xx generatie was kenmerkend voor de introductie van RTX, maar gooide niet bepaald hoge ogen qua performance. Alleen de Supers hebben de schade nog een beetje kunnen beperken.
Wat als ik een GPU koop voor te gamen maar een beetje geld terug wil verdienen door te minen? Dat is dan door onze vrienden van NVidia niet mogelijk... Laat mij zelf kiezen wat ik doe met mijn GPU.
Misschien, maar als het de prijzen een beetje redelijk houd en het bij de "juiste" mensen terecht komt ben ik niet zozeer tegen.
Misschien een gekke vraag, maar wie bepaald wat de "juiste" mensen zijn? In een vrije markt mag je toch een product aanschaffen en gebruiken op een manier zoals jij dat graag wilt? Als ik een auto koop, dan verwacht ik niet een software-lock wanneer ik 'm wil gebruiken om een bank te vervoeren in plaats van personen.
Misschien dat het woord "grafische kaart" eigenlijk wel voldoende zegt over de doelgroep.

Mensen die er iets grafisch mee doen. Dat kan zijn gamen, of kantoorwerk.

Ik kan mij 5700(flash naar XT) nu voor meer verkopen dan ik er 1.5 jaar geleden voor heb betaald dat is ook krom.

Overigens een volledige OEM PC kan wel nog kaarten aankomen voor een minimale extra prijs.
Klopt, vrije markt. Dus ook aan nvidia om te bepalen wat ze verkopen en aan jou dan weer de keuze om te bepalen of je dat wil kopen.
Vrije markt is natuurlijk beide kanten op.
Andersom is toch ook waar? Als zij veel last hebben van opkopingen van GPU's door mining dat ze een versie uitbrengen waardoor het minder aantrekkelijk word? Nvidia is toch gewoon vrij om dat te doen?
Dat is al sinds jaar en dag de strategie van Nvidia, ooit gehoord van Quadro kaarten?
Dat zijn dezelfde chips als de GPU's maar toch zijn ze veel duurder.
Simpelweg omdat ze andere mogelijkheden hebben, softwarematig.
Nou, de Quadro's zijn wel degelijk andere chips, maar wel op heel veel punten gelijk aan de 'consumeten' variant.
Waarom is dit belachelijk? Nvidia maakt deze kaarten voor een ander doeleinde dan cryptominen. Daarnaast is het ook niet onmogelijk om ermee te minen. Vind je het ook belachelijk als Nvidia zegt dat je de kaart niet als hamer moet gebruiken?
Dat bepalen ze ook niet, ze willen deze kaart leveren aan een andere doelgroep en maken deze voor hun geschikt. Wat je met die kaart doet moet je verder zelf weten, al steek je hem in de fik.
Ik verwacht niet dat deze videokaarten enige prijsvoordeel zullen opleveren tov van de huidige.
Evenals in vergelijking met de schaarste.

Ik zie het als het nog-verder-uitmelken van de consument.
Ik weet niet of er veel uitmelken bij is. Het is gewoon crypto een beetje aan banden leggen, maar verder niet veel meer dan dat. Als de miners niet een oplossing weten te vinden althans. Dat is nog zeer de vraag. En ja, geen BIOS-update nodig voor resizeable bar, maar dat is gewoon een kwestie van support direct aan de firmware toevoegen, in plaats van achteraf.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 28 april 2021 14:37]

Ik denk wel dat het uitmelken is. Er zijn nog altijd veel mensen met pre-orders die nog niet geleverd zijn. De nieuwe kaarten krijgen zeker een nieuw nummertje en de bestaande pre-orders worden dus niet (nooit) uitgeleverd. Die mogen voor de dubbele prijs dan dezelfde kaart met het nieuwe nummertje gaan kopen.....

Verder is het gewoon een kwestie van tijd voordat ook deze kaarten gehacked zijn en op vol vermogen kunnen minen. NVidia weet dat zelf ook wel. Dus ze doen het alleen maar voor goodwill / schijn. Vermoedelijk zullen deze kaarten ook gewoon in grote getalen aan miners geleverd worden.
Precies, maak het voor een doorsnee consument onmogelijk te minen als deze niet aan het gamen is oid.
Hierdoor is er minder hash power beschikbaar, en is de opbrengst voor een miner dus hoger (en gaat deze miner dus eerder nog meer kaarten aanschaffen).

Meester zet van Nvidia
(en de consument heeft gekregen waar ze om vroegen...nog minder aanbod)
Ik zou zo'n product nooit kopen. Dit is "broken bij design". Wie is nVidia om te bepalen wat een gebruiker doet met zijn videokaart?

Indien nVidia serieus wil dat Cryptominers niet de gewone videokaarten gebruiken moeten ze simpelweg hun CPM-kaarten goedkoper maken dan de standaard variant.
Als Nvidia weer net als met de RTX 3060 alleen een beperking op ethash instelt is het omzeilen niet eens nodig - het is slechts afwachten welke coin met een ander mining algoritme het meeste waard is en dan gewoon die gaan minen. Kost je nog steeds wel iets aan opbrengsten, maar lang niet zoveel als de beperking zelf.

Als ik nu bijv een 3080 invul op whattomine.com invul krijg ik Swap(XWP) en Conceal(CCX) die beide ongeveer 80% zoveel opbrengen als het minen van ethereum, en beide met een ander mining algoritme. Ken ze beide niet overigens dus over het nut/toekomstperspectief van deze coins kan ik niks zinnigs zeggen.

Nou zijn die altcoins wel nogal volatiel dus het kan ook zo weer omslaan als die dalen in waarde of de difficulty omhoog gaat door een nieuwe toestroom aan miners, maar het punt blijft: als Nvidia weer alleen Ethereum mining aan banden legt kun je nog steeds bijna net zo veel verdienen, je moet alleen even uitzoeken welke coin je dan moet hebben.
Maar hoe is het dan precies uitmelken van de consument?
Jij koopt een kaart die geen mining capabiliteit bevat vanwege een beperking die opgelegd is door Nvidia.
Miners kopen miningkaarten. Waneer die afgeschreven zijn, gaan die meteen de kliko in ipv dat ze een tweede kans konden krijgen als game kaart.
Ja maar is het Nvidia haar schuld dat er kaarten aan miners worden verkocht dan? Zeker als het vanuit derde partijen worden verkocht. Want de grootste hoeveelheid kaarten zijn 3rd party kaarten.

Dus nu brengen ze een versie uit die consumenten daar tegen beschermt en is het weer niet goed.

Beetje apart.
Nvidia schuift het probleem naar de miners toe terwijl er een tekort aan chips is en ze de productie niet bij kunnen benen. Ze doen nu alsof ze de good guys zijn en miners tegen willen houden, terwijl dit het probleem eigenlijk erger maakt. Het is echt super naief om te denken dat dit de boel gaat oplossen.
De miners zijn het probleem niet, de chiptekorten wel.

Stel dat we nu gamerkaarten en minerkaarten krijgen, denk je dat Nvidia minder minerkaarten gaat maken als de vraag hoger ligt? Dan heb je precies dezelfde tekorten.
Het is een commercieel bedrijf en kijkt uiteindelijk naar de winsten en niet of iedereen een gamekaart kan kopen.

Het probleem is als die mininggekte weer ophoudt, dat die minerkaarten geen functie hebben. Zowel nieuw als tweedehands.
Tuurlijk is het productietekort het grootste probleem, maar zo wordt het wel eerlijker verdeeld. Toch?
Hoe weet je dat? Dat gaat echt niet gebeuren.
Als Nvidia per maand bijvoorbeeld 1000 kaarten kan leveren dan hebben we er allemaal baat bij als dit normale videokaarten zijn.

Wat doen ze nu. Die capaciteit van 1000 kaarten blijft, maar er worden nu game en minerkaarten gemaakt. Stel dat de vraag voor minerkaarten 800 kaarten per maand is, dan hou je maar 200 gamekaarten per maand over. Ze gaan dit heus niet 50/50 verdelen en hun winst laten lopen.
Die afgeschreven kaarten rouleren ook niet meer dus het aanbod aan gebruikte kaarten wordt ook beperkt.

Nvidia wins.
Ik vind het zeker goed dat er wat aan die mining-gekte gedaan wordt. Echter vrees ik dat de prijzen niet mals zijn en wie weet weer scalperprijzen. Megekko verkoopt de 3070 al vanaf €1449 en 3080 vanaf €2105, dat is ronduit absurd.
Dat is zeker absurd, maar dat is niet de schuld van Nvidia. Dat is gewoon kwestie van vraag-aanbod.
In een ideale markt zou er vanzelf een "balans" komen, immers de vraag is (veel) groter dan het aanbod.

Ware het niet dat we niet in een ideale markt zitten, er zijn maar 2 serieuze spelers op de videokaarten markt. En die kunnen beide niet gemakkelijk (snel) hun productie verhogen danwel verlagen.

In andere er is dus geen sprake van vraag-aanbod. Immers het aanbod is redelijk "vastgesteld", en de vraag fluctureert... en dan fluctueert de prijs mee, immers dat is het enige wat nog kan bewegen...

Zoals andere al zeggen: het splitsen van de productie in mining en gamen kaarten lost het probleem niet op. De vraag daalt niet, de productie stijgt niet dus de prijs zal ook niet opeens gaan kelderen...
Ligt nier aan AMD of Nvidia. Ligt an de chipmakers die geen capaciteit meer hebben. Dus al had je 20 videokaart fabrikanten gehad, dat had niet uitgemaakt :)
Dit doen ze helemaal niet voor de consument. Dit doen ze omdat ze dan crypto-kaarten met een premium kunnen verkopen i.p.v. de consumenten een lagere prijs bieden.
Hoezo uitmelken? Niemand verplicht je om deze te kopen, je weet van te voren dat er een snellere/betere variant zal uitkomen, vergeet niet dat de 3080 inmiddels al een half jaar op de markt is (dat je deze niet makkelijk kunt krijgen is een ander verhaal, maar het aantal kaarten dat verkocht wordt is gigantisch). NIET de 3080ti ontwikkelen is juist stil blijven staan. De 3080ti lag al lang in de planning hoor.
Uitmelken van de consument is niet hetzelfde als verplichten.
Waar ik tegen aan loop is dat ze speciale kaarten produceren voor wel en niet miners.

De P106-100 veranderde ook niets aan het mining probleem en de te korten.
Door aparte kaarten te produceren voor mining is niet beter voor het milieu, wat naderhand anders ook in de 2de hands markt kon worden verkocht.

Met de aparte mining kaarten zorgen voor meer druk op het mileu omdat het niet kan worden hergebruikt en vervuiling kan beperken, met daarnaast zonder verbetering op de de te korten.

De mining kaarten zijn single use kaarten die bedoeld zijn om weg gegooid dienen te worden.
Wat voor voordeel geeft deze aparte kaarten dan nog voor gamers?

Ze moeten gewoon de 3060 driver unlocken, als de crypto miners weer een tegenvaller krijgen komen die kaarten weer vrij zodat die weer 2de hands worden aangeboden in de markt. Maar dat levert Nvidia minder op, dus waar is hun idee van gamers hier een dienst mee doen?

Wellicht kijk ik over iets heen...

Change my mind.
Hoezo zijn mining kaarten single use? Enige verschil is in principe dat het geen video uitgang heeft, verder is het precies hetzelfde, dus ook geschikt voor zaken anders dan mining. Dus voor bv universiteiten/labs etc, die kunnen rustig een hoop doen met die 2e hands 'miningrigs'.
Lekker voor alle gamers die de huidige versie van de 30xx kaarten hebben gekocht. Kun je het straks mooi met winst aan een miner doorverkopen en zelf de nieuwe versie nemen.
De miners zullen dat binnen een week omzeild hebben. Het gaat ze niet echt om miners naaien, het gaat ze om meer geld verdienen. Het PR orgel draait overuren daarvoor.
Want Nvidea heeft meer PR nodig om kaarten te verkopen die ze niet hebben? Of om de harten te winnen van gamers die liever kijken naar de ruwe kracht van wat een gaming kaart levert voor het minst geld?
NVIDIA heeft PR nodig om te zorgen dat gamers hun orders niet cancellen.
Want de kaarten van AMD zijn wel goed te krijgen?
Misschien binnenkort die van Intel wel
Hoewel er met interesse naar de kaarten van Intel gekeken wordt, zijn die net zo goed onderhevig aan het nijpende gebrek aan onderdelen. Die zullen net zo slecht beschikbaar zijn als de rest, ongeacht hoe goed ze zijn.
Naja dat zeg je natuurlijk wel en even los van of de Intel Dedicated kaarten straks goed of slecht performen het belangrijke verschil tussen Intel en Nvidia/AMD is dat Intel eigen Fabs heeft waarmee zij dus eigen productie-faciliteiten hebben. De enige "concurrentie" die de betreffende kaarten dan hebben is de eigen Intel line-up.

Ook als je nu naar de beschikbaarheid van 10th/11th Gen CPUs kijkt dan zijn die eigenlijk gewoon goed beschikbaar terwijl van bijv. AMD diverse SKUs nog niet tot nauwelijks beschikbaar zijn (bijv. de 5900X).

De capaciteit die Intel daarmee op de markt kan zetten zou ik niet zo maar uitsluiten hoor.
Zal blij zijn als Team blauw een goede kaart op de markt zet. Komt er weer eens wat concurrentie en zal de prijs dalen. Vroeger had je een stuk of 5 grote spelers een voodoo2 kaart was omgerekend maar 150 euro _/-\o_ dat is slechts 210 euro de dag vandaag :X :|
Neuh, maar eerder dat ze denken 'fuck this shit! ik kijk over twee jaar nog wel een keertje, of ik vermaak wel met 2D games.'
Ik vraag me af hoe het aankondigen van een nieuwe, andere kaart er voor gaat zorgen dat iemand zijn order van 5 maanden geleden niet zou cancellen.

Ik denk dat dit hooguit kan zorgen dat mensen opnieuw proberen om zo een nieuwe kaart te pre-orderen tot... ze de prijs zien lol. Ik heb het geld er wel voor, maar uit principe ga ik echt geen dubbele prijs betalen. Iedereen die dit doet werkt een hogere prijs voor alle toekomstige releases alleen maar in de hand.

Het wordt tegenwoordig moeilijk om PC masterrace nog te verdedigen tegen je console gamer vrienden ;(
Als ze überhaupt aan een Consul kunnen komen :+
Toch al een stuk makkelijker dan aan een RTX3080 komen heb ik de indruk.
Zowat de helft van mijn vrienden heeft al een PS5 kunnen kopen aan adviesprijs en de meesten hadden zelfs geen pre-order geplaatst.

Moest ik nu voor het eerst kiezen tussen PC of console, de keuze zou makkelijk gemaakt zijn denk ik.
Maar om van PC naar console over te stappen vind ik het toch een stuk moeilijker :D
Heb het geprobeerd van pc naar PS4 maar ben toch meer een pc fanboy
idem hoor :D Maar als je het nog niet hebt ervaren is het moeilijk om de huidige prijzen ervoor te verantwoorden hé.
Dat dus. Het is allemaal maar softwarematig ingesteld. Beetje modder heeft de firmware zo aangepast dat ze weer volop kunnen knallen. Het gaat ze er inderdaad simpelweg om om nog meer te verkopen.

Maar goed, het is een bedrijf en core business blijft verkopen. Tis wie er in trapt natuurlijk hoe de omzet wordt.
Onzin. Verkoop is het probleem niet. Het aanbod is simpelweg veel kleiner dan de vraag.

Vraag blijft natuurlijk hoe effectief het is, maar het is zeer zeker niet om (huidige) verkoop te pushen. Je zou kunnen zeggen om de toekomst veiliger te stellen en gamers tevreden te houden en hun imago wat hoger proberen te krijgen.
Zo, jij bent ook zuur.. Op die denkwijze kan een bedrijf nooit wat goed doen, ze kunnen het evengoed zo laten want ze halen er dikke winsten uit uit die miners (alles is snel opgekocht). Maar duidelijk kiezen ze hier meer de kant van de gamer & een goede daad i.p.v snel winsten pakken.
Ik denk dat je het verkeerd leest :)
De denkwijze is juist positief. De gamer verkoopt zijn huidige GPU want daar kan een miner wat mee.
Vervolgens koopt de gamer juist de GPU waar een miner niks aan heeft (in theorie). :)
Wat inhoud dat de voorraad niet mega hard gaat omdat de gemiddelde gamer maar 1 GPU koopt en een miner er 5-10-20 etc koopt.

[Reactie gewijzigd door atmozfearsnl op 28 april 2021 13:53]

In theorie klopt wat je zegt. De miner wint en de gamer heeft er een centje extra bij.

Ik ben het alleen niet met je gedachtengang eens. Miners zijn sowieso een slechte zaak vanwege het milieu, het geld verdienen met je vinger in je neus zitten wat alleen weg is gelegd voor mensen met veel geld en zorgen ook voor extra belasting op de al zwaar belaste chipmarkt.
In theorie klopt wat je zegt. De miner wint en de gamer heeft er een centje extra bij.
Waarom zou een miner een tragere GPU willen hebben die meer energie verbruikt dan de allernieuwste generatie? Volgens mij is het juist andersom: miners kopen de nieuwste en verkopen ze tweedehands door.
Heb namelijk 100 3070’s nog voor een beetje gameplay :Y)
Uhh, hoezo zuur? Man zeg...Ik bedoel het juist POSITIEF.
Voor de rest kan Nvidia van mij in hel branden en niet alleen voor het supplyen aan miners maar andere, kunstmatig opgelegde beperkingen in hun kaarten.
Joh rustaaagh, ik heb je gewoon verkeerd begrepen haha, sorry ik had je reactie inderdaad anders opgevat. :)
Die snelle winsten hebben ze eerder al gepakt. :+
Gezien de gemiddelde gamer die zo'n kaart heeft weten te bemachtigen er 200 tot 400% van de advies prijs voor heeft moeten betalen, acht ik die kans erg klein.
Klopt, maar je moet we eerst de vervangende kaart te pakken krijgen voordat je je hash unlocked versie kunt verkopen :) ik verwacht niet dat deze dan opeens wel goed beschikbaar zijn voor een ‘normale’ prijs, of de markt is nu echt verpest door miners, en hebben we zo een overschot aan GPU’s … maar daar geloof ik ook niet zo in.

[Reactie gewijzigd door mjl op 28 april 2021 17:32]

Verwacht maar niet dat een miner jouw 2e hands kaart gaat kopen, echte miners kopen gewoon in bulk rechtstreeks bij een groothandel, en doen zich bv gewoon voor als webshop.
Ik mag toch hopen dat het voor klanten wel iets duidelijker is om te achterhalen om welke variant het gaat dan enkel door het uitlezen middels een hulprogramma of het demonteren van de koeler.

Zo niet, dan voorzie ik een heleboel gedoe tussen kopers en verkopers (nieuw of 2e hands) als er, bewust of onbewust, onduidelijkheid is of de koper effectief kan gaan minen met het ding of niet.
Maak gewoon 2 verschillende productlijnen; 1 voor miners en 1 voor gamers, iedereen blij. Voor zakelijk/pro gebruik hebben (hadden?) ze al jaren de Quadro lijn, waarom dan geen lijn speciaal voor miners. Kun je ze optimaliseren voor mining gebruik, dan kijkt de gemiddelde miner niet meer om naar de gaming kaarten.
Dat lijkt Nvidia nu ook te doen. Ze hebben al de CMP modellen voor miners en nu lijkt het erop dat ze de GeForce serie exclusief voor gamers willen maken.

Maar mijn probleem zit hem in de overgangsperiode. Als iemand over een paar maand een GTX 3080 koopt, dan weet hij niet of dit een kaart is waarbij mining beperkt is of niet. Dat heeft invloed op de waarde van de kaart.

En over 1-2 jaar als de kaarten op V&A en Marktplaats verschijnen, dan zul je ongetwijfeld ook gedoe krijgen tussen kopers en verkopers als het niet duidelijk te zien is om welke variant het gaat.

Het zou een goed idee zijn als Nvidia een iets andere modelnaam gebruikt voor de kaarten met mining-limiter en als de partners een paar kleine cosmetische wijzigingen aan de buitenkant van de kaart aanbrengen.
Over een paar jaar gebruiken miners al lang geen 3080s meer. Dan gebruiken ze wel 4/5080s.
Professionele operaties wellicht, maar de gewone gamer kan ook minen. Ik doe dat zelf op mijn 1070. Niet echt het nieuwste van het nieuwste meer, maar in de huidige markt zeer rendabel.

En het is mogelijk dat wanneer de 3000 serie op de tweedehands markt komt, minen met zo'n ding de moeite waard kan zijn. En dan is het zeer relevant om te weten of het gaat om een model met mininglimiter of niet.
Hoe zie je dat voor je dan? Wat bedoel je met 'optimaliseren voor mining gebruik'? Om te kunnen minen moet je eigenlijk arbritraire berekeningen paralel kunnen doen. Dat is exact waar een reguliere videokaart al voor gemaakt is.

Ik snap niet waarom een miner een 'miningkaart' zou willen die €0 waard is op de tweedehands markt, als een reguliere kaart net zo goed werkt en gewoon een groot gedeelte van zijn waarde behoudt. Je zult de reguliere kaart flink moeten beperken voor miners een mining kaart willen, en dat lijkt mij technisch eigenlijk niet haalbaar. Hoe onderscheidt je een hashing algortime met 3d rendering? Of met het trainen/uitvoeren van neurale netwerken? Of met GPU accelerated video encoding/decoding? Dat kan gewoon niet.

Oftewel je gaat een 2de type kaart creeen waarop miners idd ook lekker bezig kunnen, maar miners gaan alsnog als eerste voor de reguliere kaart. En vergis je niet, elke mining kaart had net zo goed een reguliere kaart kunnen zijn, dus waarom dan niet gewoon 2x zoveel reguliere kaarten maken? Die gaan in de 2de hands markt dan weer terug naar gamers.
Tja, dat is dan toch een probleem voor de koper, niet de verkoper? Als koper weet je gewoon dat je vanaf 'nu' moet gaan opletten met het kopen van een 2e hands kaart. Ik kan dan ook geen moment medelijden hebben met iemand die dat ding gekocht had om in te zetten voor minen maar er dus achter komt dat hij zo'n gelimiteerde versie heeft.
Ik ben benieuwd hoe lang die nieuwe blokkade stand gaat houden.
Ik verwacht dat die weer binnen een maand omzeilt wordt.
Of ze vinden een ander algoritme waar ze wel mee kunnen minen.

Vraag me af of dit veel gaat oplossen.
In dat opzicht hebben we geluk dat RDNA2 die infinity cache gebruikt en weinig memory bandwidth heeft waardoor ze voor Mining niet zo veel sneller zijn dan de 5700XT. En prijs technisch dus ook niet zo interessant zijn om mee te minen. En dat zie je ook in de prijs. Voor een 5700XT krijg je 2e hands net zo veel als voor de 6700XT die in games veel sneller is. De Ampère kaarten gaan voor 2x de nieuwprijs. De 6800 kaarten en hoger niet. Zit ook nog steeds een dik premium bedrag op maar dat is al een stuk minder dan bij de nVidia kaarten.

De enige oplossing voor de tekorten is een harde crypto crash zoals in het verleden. Maar daar ziet het er tot nu toe nog niet naar uit.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 28 april 2021 13:53]

Dit lijkt op een hardwarematige beperking. En die ga je niet zo maar omzeilen.
Anders had Nvidia wel gemeld dat er een nieuwe driver met een (betere) mining beperking aan zal komen.
Het zal mij benieuwen.
Ben wel benieuwd hoe ze dat in hardware implementeren zonder prestaties in games en andere compute software in te laten zakken.

Alleen ETH blokken wordt denk ik lastig. Of er komt een nieuwe cliënt die net dingen wat anders doet waardoor het een andere workload lijkt en het werkt weer.

Maar we gaan het zien. Ik denk dat het in no time weer omzeilt wordt. Vorige keer was het in 2 dagen nu misschien een maand we gaan het zien.
Precies mijn idee. De mining industrie is groter en slimmer dan de R&D afdeling van Nvidia die met allerlei locks het minen proberen te beperken.
Daarom ze zeiden eerst ook dat er geen ASICS voor ETH gemaakt konden worden maar die zijn er inmiddels ook.
Ik denk eigenlijk dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn (voor NVidia) om te detecteren dat een videokaart voor iets anders dan voor normaal gebruik (dat is inclusief gamen) gebruikt wordt. Daar zullen vast indicatoren voor zijn; zoals dat er maar weinig gerenderd wordt, buffers zoals het depth buffer worden niet gebruikt, er worden geen textures gebruikt/geladen, etc etc.
Er zijn ook andere compute loads zoals rendering waar GPU's voor gebruikt worden. nVidia heeft niet voor niets van dat CUDA een heel ding gemaakt. Wordt toch iets lastiger om daar onderscheid in te maken en die dingen dan wel goed te laten werken. Maar we gaan het zien :)
Denk toch echt dat ze het geld wat ze steken in de "miningbepering" beter ergens anders aan uit kunnen geven. Of het niet zo duidelijk zeggen zodat het een iets minder grootte challenge word.
Ja dat had gekund als er er meer chip mogelijkheden zijn.

Momenteel lopen we in de wereld gewoon tegen het probleem aan dat alle chip fabrieken volle toeren draaien en er simpel weg niet meer chips zijn (om welke reden dan ook).

Om deze dan bij consumenten uit te laten te komen is dit een oplossing die kan werken.
Zou ik me geen zorgen over maken, Nvidia zit niet echt op zwart zaad.
Oftwel: De huidige wachtrijen worden waarschijnlijk gecancelled omdat de andere kaarten niet meer geleverd worden. Dit heeft weer tot gevolg dat je opnieuw aan mag sluiten in de rij voor de 'nieuwe' kaarten (die dan wel ff paar honderd euro duurder zijn ondertussen)
Maar uiteraard wel lekker het geld op de rekening gehad hebbende, beetje rente verdient met niks leveren. Top geregeld!
Je moet toch wel heel naief zijn als je al zo lang in de wachtrij zit en verwacht dat je de kaart nog geleverd krijgt voor de lage prijs waarvoor je toendertijd bestelt hebt. Er zullen genoeg webshops zijn die gewoon een kaart die nu binnenkomt voor de hoge prijs rechtstreeks aan een nieuwe klant zullen verkopen, het is voor jou toch niet echt te controleren, en zelfs dan heb je nog steeds geen poot om op te staan immers is er geen wettelijke bepaling wat betreft wachtrijen.
Hopelijk gaat dit de schaarste wat verminderen en daarmee de (tweedehands) prijzen. Wat er nu gevraagd wordt is echt belachelijk.
Ik zou er niet op rekenen. Er is nog steeds een tekort aan chips.
Heeft een hash rate limiter enig invloed op video prestaties en machine learning?
Officieel niet, maar er is een kans dat Nvidia iets over het hoofd ziet en er een spel komt met bepaalde berekeningen die ineens lijken op minen en de performance inkakt. Het brengt wel risico's met zich mee.
Maar aangezien Nvidia al een hoop hardcoding obv specifieke games in de driver heeft zitten zouden ze dus de limiter kunnen vrijgeven bij dat spel. Zal dan ook wel een mogelijkheid zijn om daar als hacker weer misbruik van te kunnen maken voor mining, maargoed, ga er dan wel van uit dat de kaart dan inmiddels al weer vele maandjes op de markt is waardoor de noodzaak van de limiter minder wordt. Zou me dus ook niet verbazen als na enige tijd de limiter voor deze kaarten uitgeschakeld wordt.
Als we NVIDIA mogen geloven niet, maar het 'voelt niet goed' om een videokaart te kopen die ergens kunstmatig is gelimiteerd. Voor mij althans...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee