Nvidia brengt eind mei nieuwe RTX 3080, 3070 en 3060 Ti uit met miningrestrictie

Nvidia RTX 3080-, 3070- en 3060 Ti-gpu's die vanaf eind mei verschijnen, zijn voorzien van een nieuwe restrictie om de prestaties bij cryptomining te beperken. De maatregel moet de kaarten beter beschikbaar maken voor gamers.

Nvidia heeft de GeForce-driver 466.47 uitgebracht en in de releasenotes daarvan staat dat deze driver verplicht is voor de RTX 3080, 3070 en 3060 Ti met LHR die eind mei uitkomen. In een blogpost schrijft Nvidia dat de afkorting staat voor Light Hash Rate en dat de beperking alleen geldt voor nieuwe videokaarten en niet voor eerder geproduceerde gpu's. Op de doos en in prijslijsten zullen de LHR-varianten herkenbaar zijn met een logo.

Inhoudelijke technische details over de miningbeperking geeft Nvidia niet. De eerdere beperking die bij de RTX 3060 werd ingevoerd, had tot gevolg dat de hashrate bij het minen van Ethereum werd gehalveerd. Het lijkt erop dat dit hetzelfde is met de nieuwe LHR-varianten.

Er gingen al langer geruchten over de komst van de LHR-videokaarten en in de afgelopen dagen verschenen er details van LHR-videokaarten van verschillende fabrikanten. Gigabyte en Zotac hebben op hun websites al informatie over de LHR-videokaarten gezet. De gpu's zijn ongewijzigd ten opzichte van de bestaande varianten en in games zullen de prestaties niet anders zijn.

Eerder dit jaar voerde Nvidia bij de RTX 3060 al een miningrestrictie in. Die blokkade werd echter tenietgedaan nadat Nvidia een bètadriver had uitgebracht voor ontwikkelaars, waarbij die beperking niet was geactiveerd. Dat gebeurde volgens Nvidia per ongeluk.

In hoeverre de miningbeperking de beschikbaarheid van de videokaarten zal verbeteren, is nog maar de vraag. Videokaarten zijn al maanden zeer schaars en worden voor bedragen ver boven de adviesprijs verkocht. Tweakers schreef een achtergrondartikel over de oorzaken van de tekorten en prijsstijging.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2021 • 15:20

125 Linkedin

Lees meer

Reacties (125)

125
120
54
11
0
53
Wijzig sortering
zorgde dat de hashrate bij het minen van Ethereum werd gehalveerd
Ik heb een 3080 in mijn game pc die staat te minen voor wat kostenbesparing. Maar een 3080 op 50% mined nog steeds zo'n 250 euro per maand met ongeveer 30 euro aan stroom. Dus met 4 maanden heb je alsnog de adviesprijs eruit. En als je een jaar rekent kan je nog steeds makkelijk 2500 betalen voor enige winst.

Edit: zie reactie op Gulioz123 hoe ik wat sidemining doe.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 18 mei 2021 15:51]

En dat is het probleem met die half bakken oplossingen. Het lost niets op van het huidige probleem wanneer zelf tegen 50% men nog altijd winst kan maken.

Tussen haakjes: Als je mining beperkt word, word je stroom verbruik dan ook niet beperkt als je kaart minder gestressed is? M.a.w, het enige dat men doet is productie verminderen voor minder stroom, dat betekend dat je als miner gewoon 2 kaarten koopt en dezelfde rate hebt als ervoren, met dezelfde stroom verbruik. Lijkt me eerder een oplossing dat werkt tegen kleine miners waarbij een 2de kaart duurder word ( wegens extra onderdelen nodig te hebben ). De pro's smijten en paar extra splitters en PCie lane kabels erbij in hun pro setup's en voila.

Voeg er nog een bij, dat de beperking is gefocused op 1 crypto currency. Wat als de volgende coin populair word en de volgende? Een nieuw generatie GPU's voor iedere coin? Software oplossingen? We weten allemaal hoe onkraakbaar die zijn nietwaar.

Kijken naar al de games met copy protections dat maximaal een paar maand kunnen standhouden en waar mensen kraken meer uit fun. Eenmaal dat veel geld gemoeid is, zal men wel snel de software strippen of custom bios flashen. Als ik een beloning van 10.000 euro zou geven in China, voor de eerste dat de boel kraakt, heb je snel een leger van (slimme) mensen dat dag en nacht zullen zoeken.
waarom denken mensen steeds dat mining een gpu stressed?
De enige stress die er is komt van de 24/7 processing, iets waarvoor de techniek nu gewoonweg bestaat. server farms staan ook 24/7 aan en afh van hun doel hebben ze ook hele dag werk te verzetten.

Bij mining (allee de meeste slimme toch) ga je niet stock op hoge vcore en clocks draaien, je gaat gewoonweg alles van vcore reduceren en een bepaalde core clock opzetten (gpu en mem) om een optimale verhouding te krijgen, want die boost clocks geven in verhouding weinig extra profijt.

zo zie je veel mining kaarten gewoon 24/7 80-150w verstoken (afh van de kaart) en dit meestal tussen de 50-70graden, kijk eens tijdens gaming wat je kaart doet en veelal in een slecht verluchte kast... en de definitie van stress en warmte.

Hoe de nvidia performance halving gaat doen zullen we moeten afwachten, maar wetende dat er veel bios mods bestaan zal ook dit mogelijks wel gekraakt worden (al zal dit wel even duren)
Ik denk dat het stroomverbruik inderdaad naar beneden zal gaan. Ze zullen de GPUs niet doelloze berekeningen laten uitvoeren om de processortijd kunstmatig op te vullen.

Support (of eigenlijk blokkade) voor verschillende coins zal wel goed zijn. De meeste gebruiken allemaal hetzelfde algoritme omdat een goed en eerlijk algoritme wel een whitepaper nodig heeft. Mocht 1 coin een niet geblockt algoritme gebruiken dan gaat daar gelijk zoveel hashing power heen dat het niet meer winstgevend kan zijn.
Misschien werken 2 van zo'n kaarten niet in 1 systeem, dat zou alvast een goeie zet zijn voor de gamers onder ons.
VMs lossen dat op helaas.
Ergens wel, maar wellicht zit er toch een verlies op dan om wille van de hypervisor laag.
Dat is het probleem. GPU-minen gebeurt vrijwel exclusief op de GPU zelf. De hypervisor zal daar geen significante verandering in brengen.
Voor 10k hoef je dat echt niet te beperken tot China alleen dan doet de hele wereld mee en zal het alleen maar sneller gaan.

En ja je kunt in middels met een redelijke kaart makkelijk je geld terug verdienen. Als je het ding een jaar kan laten draaien of nog mooier een paar jaar dan kun je er nog een leuke vakantie aan overhouden ook. Of natuurlijk voldoende geld om de volgende generatie te kopen die waarschijnlijk nog sneller zal zijn dan de huidige.

Zo lang de chip instaat is het werk snel genoeg te doen om in minder dan 6 maanden je geld terug te verdienen zonder dat het ding 24/7 hoeft te werken omdat je natuurlijk ook wat wil kunnen gamen en zo. Zullen deze kaarten moeilijk te krijgen blijven omdat het simpel weg loont om zo veel mogelijk van die kaarten te kopen en ze allemaal 24/7 te laten minnen.
Nvidia kan doen wat men wil maar zo lang de bios geflashed kan worden zullen mensen oplossingen blijven vinden om dat te doen en dus hun kaart op volle snelheid te laten werken.
Hoe lang duurt het voor dat het iemand lukt om dat mogelijk te maken, waarschijnlijk veel minder lang dan Nvidia nodig had om die beperking in te bouwen.

Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat als het je lukt zo'n ding voor de door de fabrikant aanbevolen prijs te kopen je er meteen zo veel mogelijk moet kopen omdat zelfs als ze nu niet binnen 6 maanden hun geld terug kunnen verdienen die hack er heel snel zal komen.
Jeetje! Dat is toch bizar? Je verdient je dure computer dus zo terug door hem te laten minen. En daarna is het winst.
Ik ben geen fan van crypto, vooral om de ecologische impact. Maar zolang dit dus zo gemakkelijk winstgevend (lucratief) is, zal dat probleem blijven.
Dat komt ook doordat crypto prijzen zo gigantisch zijn gestegen. Daardoor is het zo lucratief nu om te minen, maar stel dat bitcoin weer zakt naar onder $10K dan wordt het ineens weer een stuk lastiger om winst te maken en wordt de tweedehands markt weer overspoelt met videokaarten zoals we al eerder zagen. Het blijft dus een gok om zulke dure kaarten te kopen enkel om mee te minen.

En zeker nu Musk bitcoin de rug heeft toegekeerd is het de vraag wat er nu verder gaat gebeuren. Ook is er flinke inflatie wereldwijd. Centrale banken gaan de printers waarschijnlijk stilleggen en binnenkort de rente verhogen, dus de kraan van gratis geld wat nu naar crypto spoelt zal binnenkort ook worden dichtgedraaid.

In de VS is zelfs zoveel gratis geld uitgedeeld dat er meer vacatures dan ooit openstaan en niemand nog een wat lager betaalde functie wil. De vraag is hoe lang het nog allemaal goed blijft gaan. Ik had al eerder een crash verwacht eerlijk gezegd, maar meestal komt die als je denkt hij komt niet meer :)
Het is eigenlijk best bizar en triest dat 1 Tweet zoveel effect heeft op de koers. Dan ga je je toch afvragen hoeveel (gabakken)lucht er in die crypto bel zit. Dan ga ik mezelf afvragen; wanneer komt de Tweet, en van wie gaat hij komen, die er voor zorgt dat Bitcoin weer ruim onder de 10k zakt?
Inderdaad maar kijk naar de aandelenmarkt, Trump kon die ook met één tweet ofwel laten crashen of omhoog laten knallen. Het is maar net wie er tweet.

Maar Tesla heeft 100 miljoen winst gemaakt geloof ik op die bitcoins. Ze maken meer winst daarop dan met hun auto's...
Het was meer het feit dat de Chinese regering die dag Bitcoin-mining voor de zoveelste keer "verbannen" heeft door Chinezen te verbieden bitcoin & cryptovalute te verhandelen, wat dus veroorzaakt dat de ~20% van Bitcoin-mijn operaties die in China plaatsvinden stopgezet worden (als je dat gelooft..) en die miners dus (theoretisch) hun Bitcoin dumpen. Bron

Als je daadwerkelijk gelooft dat Elon's SNL skit zoveel invloed had op de koers, dan snap je niet wat het verband is tussen de hashrate van het netwerk en marktprijs want die heeft zeker net zo veel invloed als vraag en aanbod.
nu Musk bitcoin de rug heeft toegekeerd - oei oei, iemand let niet goed op 😀
Bitcoin community heeft hem wel de rug toegekeerd
Naja beetje te kort door de bocht idd geef ik toe. Maar je kunt geen Tesla meer kopen met Bitcoin bedoelde ik. Als de deur ergens wordt dichtgegooid voor Bitcoin zeker door één van de rijkste mensen op aarde dan doet dat wel iets met de koers, maar we gaan het zien de tijd zal het leren.
Rente voor spaarrekening(en) bedoel je?
GPUs worden gebruikt om Ethereum te minen, niet Bitcoin wat enkel nog winstgevend is indien gemined op een ASIC.

ETH heeft ook een gigantische waardeverhoging gekend de afgelopen maanden, waardoor de belachelijk hoge prijzen van GPUs nog steeds winstgevend zijn na enkele maanden.

Gevolg is wel dat mensen die weigeren te minen volledig uit de markt geprijsd worden, want die vinden een prijs van 250% van de originele waarde niet best OK.
Klopt alleen nu met de markting van de bitcoin maak je alleen maar verlies als je nu begint met minen. 3080 zeggen ze dat je zo rond de 300 euro kan krijgen alleen dat red je bijna nooit door de markting. Ik minen op een 3070 die verdient 200 euro per maand maar heb nooit in een maand tijd die 200 aan geraakt.
Er zijn twee problemen, niet alleen is het zeer leuk verdienen met een goede grafische kaart, het is ook nog eens zo dat de globale chip markt met tekorten kampt. Dat hangt weer samen met een aantal factoren, een vaak genoemde is de auto industrie (auto's zijn steeds meer rijdende computers geworden) die om covid-19 de productie voor een deel heeft stilgelegd en orders bij leveranciers on-hold heeft gezet. Toen men weer op wilde starten bleek dat de leveranciers ook bij hun leveranciers orders hadden geannuleerd omdat niemand met een stapel chips wilde blijven zitten die niet verkocht konden worden.
Het resultaat (in combinatie met andere factoren) is dat men nu aan alle kanten tekorten heeft en chips niet snel genoeg uit de wafers gesneden kunnen worden. Omdat het maken van chips in middels zo een extreem gespecialiseerde bezigheid is zijn er nog maar heel erg weinig bedrijven over de de echt snelle chips kunnen leveren en juist die chips wil iedereen graag hebben op het moment...

De prijzen van crypto lijken nu hoog maar dat valt nog wel mee... de verwachting van veel mensen is dat het nog flink zal stijgen en als dat zo is dan zullen de tekorten nog heel er lang aan houden en zou het zo maar nog wel een aantal jaren kunnen gaan duren voor je weer een computer kunt bouwen voor een redelijke prijs. Dus als je nu je GPU/CPU kan gebruiken om wat bij te verdienen dan is dat zeker geen gek idee al is het maar omdat je daarmee de extra kosten van je volgende systeem wat kun verlagen.
Maar de RTX3080 GPU die jij hebt, heeft ook geen limitaties op de hashrates. :) Deze nieuwe revisie van de RTX3080 heeft dat wel, daarom dat nVidia aangeeft dat je vanaf nu goed moet opletten welke je koopt. ;) Een kleine, maar toch belangrijke nuance, zeker als je een GPU koopt met als doel om te minen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2021 15:50]

Maar ik reken ook op basis van 50% hashrate wat het artikel bespreekt. Een 3080 zoals ze nu zijn levert nog veel meer op.
Ja, maar jouw GPU draait daar ook op 50% voor (en verbruikt daardoor ook minder stroom), anders haal je immers meer (en heb je ook een hoger stroomverbruik). Deze nieuwe LHR-versies moeten om dezelfde hashrate te halen, wel 100% draaien en dus meer stroom verbruiken. Uiteindelijk dus meer kosten, minder baten.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2021 16:01]

Dat vraag ik me af. Het kan zijn dat hij de powerlimit halveert als de driver/hardware een mining algoritme herkend waarmee het verbruik ook minder is natuurlijk.
Dat maakt voor de LHR-versies toch niet uit? Die hebben een gehalveerde hashrate ten op zichte van de bestaande RTX3080's, waardoor die dus op 100% dezelfde hashrate hebben tov @lukjah. Zou je dus een LHR-versie op max 50% zetten, dan zit een LHR RTX 3080 dus op 25% van de maximale hashrate (de helft van de helft...).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2021 16:04]

Met Ethereum geeft de GPU al zijn maximale prestaties rond de 70% PL. Dit is omdat ETH op geheugen gefocussed is. Nadeel is wel dat je geheugen warmer wordt wat met de nieuwe gddr6x wel wat problemen op kan leveren. Veel kaarten hebben slechte thermal pads op het geheugen waardoor deze snel gaan thermal throttlen. Wat nieuwe pads erop is natuurlijk zo klaar maar het is wel een dingetje.
En hoe maakt dit uit voor mijn punt? :? De LHR-versies hebben blijkbaar een gehalveerde hashrate. Wil je dus 50% van de normale hashrate hebben, draait de LHR-versie dus op 100% van wat nodig is voor die hashrate, waar die van @lukjah nu met 50% dezelfde prestaties neerzet.

Zet je een LHR-versie dus ook op 50%, bovenop de al gehalveerde hashrate, hou je dus nog maar 25% over van de maximale hashrate (want de helft van de helft...). Hoe en wanneer een GPU de max hashrate heeft met ETH en welke belasting daarvoor nodig is op de GPU zelf, maakt daarbij natuurlijk niet uit. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2021 16:34]

Eens. Zo hebben we elkanders punt verduidelijkt. ;)
Dat ligt er helemaal aan hoe de limiet is geïmplementeerd door nvidia. Als de driver simpelweg de powerlimiet op 50% zet als je hem gebruikt voor mining dan kun je dus nog steeds tegen hetzelfde verbruik dezelfde hoeveelheid hashes berekenen..
Jouw theorie is gebaseerd op het feit dat de GPU echt daadwerkelijk minder presteert, maar aangezien het een restrictie in de driver lijkt te zijn vermoed ik dat dat niet zo is.
Dat zou ook betekenen dat de GPU deels opnieuw ontworpen is, en die kans acht ik klein.
Ik denk niet dat nVidia stil gezeten heeft en wederom met de driver alleen gokt om de limitatie erop te zetten. Een ezel schopt zichzelf ook niet meermaals tegen dezelfde steen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 mei 2021 01:37]

Je stroomkosten gaan minder snel omhoog dan je schetst. Met 50% zo'n €250 voor €30. Op 100% wel minder efficient maar denk dan aan €450 voor €60.
Ik heb het erover dat de LHR-varianten een gehalveerde hashrate heeft, dus meer verbruiken moeten voor hetzelfde resultaat in vergelijking met de niet LHR-varianten. Kosten zijn dan dus hoger, bij een gelijkwaardige hashrate en er meer performance wordt gevraagd, dus ook meer slijtage enn meer kosten, waardoor de baten dus minder zijn.
Hmm. Waarom denk je dat een LHR meer stroom verbruikt op halve hashrate dan een niet LHR op dezelfde hashrate? Hangt er maar net vanaf hoe ze die limiet toepassen volgens mij.

Aangezien ze het hebben over verplichte driver versies, verwacht ik dat het een softwarematig limiet zal zijn en dat de onderliggende hardware hetzelfde is - en dus even efficient.

[Reactie gewijzigd door discy op 19 mei 2021 22:00]

Ik verwacht dat het niet lang duurt voor men weer een trucje vindt om de restrictie op deze kaarten te omzeilen.
Dat zal allicht komen, maar daar heb ik het nu niet over. :)
Dat lijkt mij wat sterk, met nicehash kom ik op 13 euro per dag uit zonder hashrate limiter. Dit op een 3080RTX welke gemod is met thermal pads om het geheugen onder de 90c te houden tijdens mining. Heb alleen Nicehash als stresstest voor het geheugen gebruikt want ik vindt het schandalig wat het voor ecologische impact heeft voor niets.

Daarnaast, als je uurtje development als freelancer doet bijvoorbeeld of een ander IT werk, dan verdien je meer en voeg je wel iets toe.
Tja, het is ook meer dan nicehash zelf had voorspeld en ik had verwacht maar ik heb ondertussen toch echt 110 euro uitbetaald gekregen van afgelopen 2 weken. 2 weken naar 30 dagen + compensatie voor gametijd (geen gpu beschikbaar voor mining) komt echt op ~250 uit.

Hoe dan ook blijft het punt staan. Jouw kaart op 50% komt nog steeds op 200 p/m uit. Vele malen hoger dan de aankoopprijs.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 18 mei 2021 16:25]

Ik moet je teleurstellen dat was een tijdelijke boost die nu al over lijkt te zijn. De relatief hoge prijzen die je via NiceHash ontving zijn een gevolg van problemen met miners in China (minder aanbod, dus de prijs…) gecombineerd met de hoge ethereum koers ten opzichte van de bitcoin. Je minet eigenlijk ethereum maar wordt uitbetaald in bitcoin. Als de geminede ethereum relatief veel waard is krijg je dus ook meer btc uitbetaald.

Afgelopen weken ontving ik per 4 uur soms 0.00008xxx. Tegenwoordig zo rond de 0.00004xxx en daarvoor was het altijd tussen de 0.000025xx-30xx.

De prijzen zijn dus nog steeds wat hoger dan normaal. Ik zou normaal rekenen op zo’n €200-250 per maand voor een 3080 die 24/7 draait op 100% (+/- 102MH/S). Er even vanuit gaande dat de BTC niet nog verder daalt, want momenteel gaat het nog steeds hard naar beneden, ook daar moet je rekening mee houden.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 18 mei 2021 19:07]

Hmm, achja. Nog steeds genoeg "gratis" geld.
Dat komt waarschijnlijk meer door een ontzettend opgestuwde koers. Met een halve 3080 (~45MH?) kom je momenteel op zo'n $5 per dag omzet. Als er niets veranderd (PoS, hogere difficulty, koersdaling) is dat €120 per maand zonder dat je stroomkosten er af zijn. Dat is niet geen geld, maar daar zou ik geen 3080 voor kopen.
Je rekent in euro's dat is ook niet handig.
Je krijgt btc in je wallet, pas als je die verkoopt spreek je over euro's.

Kortom nu je btc verkopen is dom, dus je gaat nu ook niet kijken wat je per dag aan euro's verdient.
Pas als de koersen weer stijgen en je verkoopt, dan kan je spreken over euro's en die kan dan rustig 50 euro per dag zijn geweest ;) en ja ook 1 euro of zelfs niks (maar ik hoor al jaren dat het niks wordt en nu langzaam aan verandert dat in "hoe werkt dat nu precies?")

Moet ook zeggen dat ik de inschatting sowieso wat aan de lage kant vind, met een 3070 doe ik meer per dag dan 5 euro (das al meer dan dollar) meestal tussen de 8 a 12 euro, en dat vindt ik prima voor een kaart die mij 700 euro heeft gekost en naast het gamen niks doet.
In BTC rekenen lijkt me ook niet handig als je Ethereum mined. Maargoed, dat krijg je als je Nicehash gebruikt. En hoe is de inschatting aan de lage kant? Die 3070 van jou heeft een hashrate van 62/63MH/s, terwijl een kreupele 3080 misschien 50 haalt. De inschatting is gewoon gebaseerd op https://whattomine.com/ Vind het lekker onrealistisch zou ik zeggen, maar ik zou op dit moment geen (kreupele) GPU kopen om er winst op te maken met minen.

We hebben het dus ook niet over de kaart die je drie maanden geleden voor €700 hebt gekocht, maar over een 3080 met een halve hashrate in de huidige markt. Waar dan in juli nog een keer 30% van je profits af gaat. Reken maar dat die 3080 minstens €900 gaat kosten. En dat lijkt me al behoorlijk optimistisch.
Het gaat erom dat je rekent in euro, terwijl een nicehash in btc uitbetaald en dat kan een half jaar later een flink ander bedrag zijn.
Minen is ook speculeren.

En het ging hierboven over nicehash en niet ether minen.....

Ik zeg ook nergens dat je een GPU moet kopen om te minen, ik doelde alleen dat rekenen met euro's niet zo heel logisch is.
En dit is de ondergang van Bitcoin. Al die miners cashen iedere maand honderden miljoenen / miljarden euros aan BTC. De videokaarten/energie rekeningen moeten betaald worden, waardoor er een permanente verkoopdruk op de BTC koers rust. Sterker nog, hoe hoger de koers, hoe hoger de verkoopdruk.

Daarom moeten iedere maand genoeg nieuwe speculanten gevonden worden om dit goed te maken, anders daalt de koers vanzelf.
Die speculanten zijn er blijkbaar. Mijn moeder is ondanks hevig afraden van mijn kant zelfs ingestapt toen de koers nog op $59.000 stond :D En zij is de grootste digibeet van Nederland.

Maar alles staat alltime high, de beurzen, crypto. En iedereen heeft geld over door covid dus het wordt allemaal daarin belegd maar vroeg of laat gaat die enorme zeepbel klappen daar kun je op wachten.
Voorlopig gewoon niet updaten. Hoewel het lijkt te gaan om een nieuwe rivisie van de GPU's dus mogelijk gaat het helemaal niet op voor je oude revisie :)

Er staat wel leuk verplicht in het artikel maar hoe willen ze dat verplichten? Komen ze achter je staan als je een oudere driver installeert? Of werken die nieuwere revisies niet met oude drivers?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 mei 2021 17:40]

welke mining tool gebruik je om met 1 3080 250 euro per maand binnen te harken.
die wil ik ook wel weten.

heb hier nog een paar goeie kaarten liggen die in een pc kunnen en kunnen minen.

liggen nu toch niks te doen en ouwe pc heb ik ook nog wel waar 4 kaarten in kunnen
Lukjah heb je voor mij een guide hoe je dit opgezet hebt? Ik had geen idee dat dit zo lucratief is!
Hi,

ik doe dit zelf ook, minen als ik werk of van huis ben, en in de avonden gamen https://www.youtube.com/watch?v=xqny5SSFRTo heb deze gebruikt.
Als Ethereum een beetje gunstig staat mine je wel meer dan die 250 euro.
Dank je wel Ferragosto voor deze link, ik ga er in duiken!
Ik gebruik gewoon https://www.nicehash.com/. Automatisch wordt de meest winstgevende coin gemined. Handige website/app erbij waarmee je op afstand je mining kan besturen. Ja ze nemen een kleine fee omdat ze dat hele platform onderhouden maar voor de kleine miner is de fee zo laag dat het het gebruiksgemak makkelijk waard is. In het verleden zijn ze ook een keer van hun bitcoin bestolen maar ik laat er ook geen grote bedragen op staan.

In mijn nicehash OC settings heb ik het powerlimit op 50-60% gezet omdat ik geen zin heb in fans op 100%. Denk ook niet dat een gpu 24/7 op 100% laten draaien goed is voor de levensduur.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 18 mei 2021 15:53]

Welke instelling heb je dan aangepast op je powerlimit te verlagen?
Tenzij Nicehash zoals in 2018 weer wordt "bestolen", je account daarna zogenaamd niet meer wordt herkend, en de makers hun handen in onschuld wassen.

Het is een smerig wereldje.
Evenals ze de programmeurs van phoenixhash (een ethereum mining client) al lang proberen zwart te maken. Dit omdat Phoenixhash direct een bedreiging is voor hen (met Phoenixhash zou je zelf meer verdienen omdat zij geen fee heffen omdat je direct je eigen inkomen mined bij een pool of voor jezelf)

Ook niet zo netjes, als je de programmeuirs van Phoenixhash mag geloven. (veel juridische dreigementen , waarin haast wordt gesuggereerd om ze economisch 'kapot' te maken, vrij vertaald)
Zie reactie op Gulioz123
Verwarrend nieuwsbericht van Tweakers. Tweakers gebruikt een koppelteken bij het schrijven van 3080-, 3070-, 3060 TI. "Nvidia RTX 3080-, 3070- en 3060 Ti-gpu's die vanaf eind mei verschijnen". Hiermee wordt dus gezegd dat het geldt voor de voor de 3080 TI, 3070 TI en 3060 TI.

Nvidia schrijft op haar blog dat het gaat om nieuw gefabriceerde 3080, 3070 en 3060 TI (er wordt nergens gesproken over 3080 TI en 3070 TI). Letterlijk de eerste zin van hun blog:

We’re reducing the hash rate of newly manufactured GeForce RTX 3080, 3070 and 3060 Ti graphics cards so they’re less desirable to miners.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 18 mei 2021 15:38]

Zullen deze onder dezelfde naam verkocht worden? Of is de reserering die ik al maanden uit heb staan straks vervallen omdat het een "ander" product is en betaal ik vervolgens de volle mep?
Dit probleem bestaat blijkbaar al als bijv. een partij als Asus ervoor kiest een nieuw model uit te brengen met minimale veranderingen maar een prijsverhoging van enkele honderden euros.
Genoeg verhalen van mensen die al praktisch sinds het begin een pre-order hebben uit staan voor de originele MSRP prijs, die nu gewoon hun geld terug gestort krijgen.

Op zich is het niet heel gek als inmiddels de prijs van componenten gestegen is, en schijnbaar oorspronkelijk de MSRP prijs ook niet echt uit bleek te kunnen voor 3rd parties maar onder druk van NVIDIA zo laag was, maar het begrip is inmiddels ook bij mij volledig weg.

Ik acht de kans vrij hoog dat je bestelling geannuleerd wordt en niet alleen de volle mep kunt betalen voor de nieuwe versie maar ook je positie in de queue kwijt bent..

Aangezien de chip tekorten nog wel 1-2 jaar aan lijkt te gaan houden, kunnen we enkel hopen op
- Vermindering van interesse (vanuit de mining-hoek en post-corona)
- De volgende generatie kaarten op een andere node/proces waarbij genoeg vooruit besteld is

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 18 mei 2021 15:33]

Gelukkig gaat het gros van de zomer hun geld weer uitegeven op de terassen voor 5 euro voor een glaasje thee of koffie dus die gpu funds zullen snel verdampen.

Hoe meer mensen buiten uit kunnen geven des te lager de vraag naar producten van 700+ euro omdat iedereen zijn geld liever NU uit geeft voor een instant gratificatie.
"NVIDIA confirmed that LHR models will be clearly marked in the product listing and on the retail packaging. Customers should now definitely pay more attention to the product they are purchasing."

bron
Ga er wel vanuit, zou ook wel een "mooi" moment zijn voor de webshops om mensen die de kaart een hele tijd geleden hebben gekocht, voor veel minder geld nu te forceren deze voor een veel hogere prijs opnieuw te kopen om weer in de wachtrij te komen.

Vermoed dat shops ook aardig wat marge mislopen gezien ze ook gewoon aan de hoogste bieder worden aangeboden. De marges op webshops tegenwoordig zijn al niet zo ruim.
Denk het ook. Heb recentelijk wat iemand gesproken met toegang tot nederlandse distros en die prijzen zijn gewoon niet grappig. Ik denk dat de distro's en/of fabrikanten van de kaarten hier toch echt de graaiers zijn als die berichten kloppen en de winkels natuurlijk meer pakken omdat die vaak een vaste formule toepassen maar de echte winst zit hem niet bij de winkeliers. Althans zo lijkt het.
Bij de grotere professionele distri zijn de prijzen vrij normaal, de kleintjes daarentegen...
Nou ja het is wat je normaal noemt. Bij de grotere distri's in Benelux waar wij zakelijk inkopen zijn de prijzen ook flink hoog en de voorraad nagenoeg altijd 0. Ze kopen ze daar ook gewoon niet eens meer in heb ik het idee. Tenminste de levertijd blijft verplaatsen, prijs wijzigt niet een je wordt afgescheept met het standaard praatje dat levertijd onbekend is tenzij anders vermeld.

Enige wat mondjesmaat te leveren is dat zijn Quadro RTX kaarten (4000+). Op bestelling wel te verstaan.
Ik denk dat onder het motto 'miners kopen alles op' er flink wat partijen zijn die nu goed geld verdienen aan de schaarste en de gekte die nu heerst. Vind het wel opmerkelijk dat Intel qua CPU's zo 'netjes' blijft. Zij hebben natuurlijk eigen fabs en hebben daarom vermoedelijk ook meer capaciteit om sneller op te schalen bij meer vraag. Iets wat geen kwestie is van even een extra robotlijn inschakelen, zeker niet als je TSMC bent en veel meer grote klanten hebt.

Ben wel beetje huiverig als het geheel straks weer een beetje loopt in de wereld dat een MSRP van 1000 voor iets als een 3070 klasse normaal gaat worden. Om mijn oude economie leraar te quoten: "Zo lang men voldoende blijft kopen, is de prijs niet te hoog"
Ga er maar gewoon van uit dat bij veel winkels doe wachtrij een wassen neus is, en dat mensen die de huidige prijs willen betalen gewoon voorrang krijgen.
Dat zou nog zomaar eens kunnen ook... Ik help het hopen dat dit niet het geval is.
hoe bedoel je dit? het zijn de TI versies. Dat is niet dezelfde kaart/naam.
Dus als jij deze kaar wil btaal je de prijs die er dan voor geld.
Nvidia brengt dinsdag GeForce-driver 466.47 uit en in de releasenotes daarvan staat dat deze driver verplicht is voor de RTX 3080, 3070 en 3060 Ti met LHR die eind mei uitkomen

Dus zowel non-Ti als Ti versies.
Even goed lezen: het zijn de 3060 Ti, de 3070 (non Ti) en de 3080 (non Ti). Deze waren alle drie al langer uit en komen nu opnieuw, met ogenschijnlijk alleen deze hashrate-limiet als verschil.

De vraag van Jeroentje710 hierboven is dus zeker relevant voor wie al een kaart met zo'n chip in bestelling heeft. Of je een oude of een nieuwe versie van de chip krijgt, en of je reservering überhaupt behouden blijft, zal waarschijnlijk afhangen van de kaartenmakers zoals ASUS, en/of de winkel waar de kaart is gereserveerd. Die partijen zullen informatie moeten verschaffen over hoe dit gaat aflopen.

De geheel nieuwe, aankomende chips zijn de 3070 Ti en 3080 Ti; daar gaat het hier niet over.
Wat zei de webwinkel waar je gereserveerd hebt? :)
Klinkt goed en is ook goed. Bekijk de video nog eens goed. LTT heeft het over kaart zonder display output. En dus na de mining bubbel waardeloos.

Dit zijn gewoon RTX kaarten die het prima doen voor gamers en mogelijk minder goed voor mining. Dus een prima deal. Ook na de mining gekte kan je hier prima op gamen.
Geluk is wel dat die kaarten ook inzetbaar zijn voor andere zaken dan mining, waardoor ze voor oa universiteiten en laboratoria nog steeds interessant blijven.
Dit zijn gewoon RTX kaarten die het prima doen voor gamers en mogelijk minder goed voor mining.
Dat kan je niet weten want Nvidia geeft geen details over hoe dit werkt. Dit is dus een kaart die opzettelijk z'n performance kan beperken, zonder dat je enig idee hebt wat dit triggered. Je hebt dus ook geen idee hoe groot de kans is op false-positives: de kans bestaat dus dat de kaart op de rem trapt in een gewoon spel omdat ie foutief denkt dat je aan het minen bent.

Ik zou nooit zo'n opzettelijk kapot gemaakte kaart aanschaffen.
Dit gaat met drivers. Dus dan moet je de hele RTX reeks links laten ligen. En anders koop ik hem wel in jou plaats oké?

[Reactie gewijzigd door loki504 op 18 mei 2021 16:16]

Als dit niet in hardware geïmplementeerd is dan is het natuurlijk helemaal kansloos. Gebruiken miners überhaupt deze drivers ?
Wat ik begreep is dat de nieuwe kaarten verplicht de nieuwste drivers moesten gebruiken. Hoe dit in zijn werk gaat geen idee.
Helaas. Zie ook de reactie van AtlAntA. Miners zullen deze kaart gewoon kopen. Want wanneer ze klaar zijn met minen, kunnen ze deze verkopen. Zo'n LHR model is voor hen dus minder waard. Er is (veel) meer dan Ethereum. Bovendien is ETH eindig, want ze stappen langzaam over naar POS i.p.v. POW. Dus ook zoals sommige denken "laat de ETH koers maar dalen" werkt niet zoals je zou verwachten. Immers is die niet direct gekoppeld aan koersen van andere coins. Voorbeeld: Nu is veel gezakt. Peercoin (gebruikt POS) is juist enorm gestegen. Gebruik NiceHash of GamerHash en je hoeft het niet eens zelf in de gaten te houden.
Als er daardoor echter ipv deze de specifieke mining kaarten gekocht worden is het nog steeds niet echt goed voor het milieu omdat die kaarten dan voor gamers niets waard zijn en ze dus op de mileustraat terecht komen. Even de milieu impact van het minen daargelaten.

[Reactie gewijzigd door svenie3000 op 18 mei 2021 15:46]

Let wel: Nvidia heeft het in hun press release specifiek over Ethereum. Een GPU kan natuurlijk talloze andere crypto's minen dus het is maar de vraag of het wel echt effect zal hebben. Persoonlijk ben ik erg benieuwd wat bijvoorbeeld nicehash voor deze 'nieuwe' chips uit zal zoeken als algoritme om te minen.
Opzich een logische set als je hiermee een scheiding kunnen maken in de klanten. Beetje het idee waar die Quadro kaarten uit zijn onstaan als je het mij vraagt.

Particuliere kaarten die toch ook enorm goed zakelijk in te zetten zijn in sommige gevallen. Blijkt nu ook maar weer met de hele mining industrie.

Ik zou mijn regulier RTX3080 best willen weg doen voor een 3080TI met 12GB Vram en ik denk met mij velen. Wel ben ik bang dat de RTX3000's helemaal niet meer te betalen zijn straks als ze niet meer worden gemaakt en de vervanger opvolger een limiet heeft.
Dat zou de prijs ook moeten verlagen. Je koopt een product met een "restrictie" dus je heb een product met minder mogelijkheden en wat de waarde dus niet ten goede komt. Of je laat consumenten die eerlijk de prijs betalen doen met de kaart wat zij willen. Hierbij geldt ook, wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Nee ik ben geen miner, dit is mijn mening hierover.
Leuk dat ze de Ti kaarten uitbrengen, maar de normale 3080 is nog steeds niet fatsoenlijk te verkrijgen.
Zeggen dat je een nieuwe kaart hebt, en em daadwerkelijk in de schappen (zowel fysieke als online) op voorraad brengen, zijn bij Nvidia twee compleet parallele universa.

M.a.w., eerst zien, dan geloven. Een release van een nieuwe kaart, hoe bombastisch ook, betekent echt gene ene dooie rotmoer bij Nvidia.
Goed nieuws voor de retailers. Kunnen ze alle orders die destijds zijn ingelegd maar niet konden voldaan, en inmiddels ver onder de marktprijs (en waarschijnlijk ook de inkoopprijs) verkocht zouden moeten worden in één keer annuleren.

Wel jammer natuurlijk voor de consument die al sinds half november op z'n 3070 van €600 wacht...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee