Nvidia bracht per ongeluk driver uit die miningbeperking van RTX 3060 wegneemt

Nvidia geeft toe dat driverversie 470.05 voor ontwikkelaars de hashrate limiter van de GeForce RTX 3060 heeft weggenomen. Volgens de fabrikant is dat per ongeluk gebeurd en bevat de driver code die bedoeld was voor intern gebruik.

In een statement bevestigt Nvidia tegenover The Verge de berichten van eerder deze week, waaruit bleek dat de RTX 3060-videokaart gebruikt kan worden om ethereum te minen op volle snelheid als WSL-driver 470.05 voor ontwikkelaars wordt gebruikt. Die driver is eigenlijk niet publiek beschikbaar, maar is inmiddels op meerdere plekken gepubliceerd.

Volgens Nvidia bevat de driver per ongeluk code die intern had moeten blijven. De code verwijdert de hashrate-beperking op de RTX 3060 in 'sommige configuraties', zegt een woordvoerder. Het lijkt erop dat de driver de beperking alleen wegneemt als er één RTX 3060-videokaart wordt gebruikt. Volgens eerdere berichten is de hashrate-beperking nog intact als er meerdere kaarten tegelijk worden ingezet voor mining.

Nvidia heeft de betreffende driver teruggetrokken, maar kan de fout niet meer ongedaan maken. Bovendien is het opvallend dat de beperking is weg te nemen door enkel de driver aan te passen. Nvidia claimde eerder dat de hashrate limiter werkt met een 'handshake' tussen de driver, de hardware en het bios, waardoor het onmogelijk zou moeten zijn om met een aangepaste driver de blokkade te verwijderen.

De RTX 3060 is de eerste videokaart waarbij Nvidia actief poogde om deze minder aantrekkelijk te maken voor miners. De fabrikant halveerde de hashrate voor het minen van ethereum. Daardoor zou de kaart beter verkrijgbaar moeten zijn voor gamers. In de praktijk is dat niet het geval geweest. Net als vrijwel alle andere videokaarten is het niet mogelijk om een RTX 3060 te kopen voor een prijs ook maar enigszins in de buurt van de adviesprijs. Tweakers schreef een Plus-achtergrondartikel over de enorme prijsstijgingen.

Vermoedelijk gaat Nvidia toekomstige videokaarten ook voorzien van een hashrate-beperking. Alleen voor videokaarten die nog niet uitgebracht zijn, is zo'n beperking in te voeren. Als er eenmaal een driver openbaar is waarbij het minen wel op volle snelheid werkt, kan dat niet meer ongedaan gemaakt worden.

GeForce RTX 3060-videokaarten

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-03-2021 • 14:09

152 Linkedin

Lees meer

Reacties (152)

Wijzig sortering
In het algemeen een slechte zet met die "Speciale" mining kaarten en dat gewone grafische kaarten niet kunnen minen imo.

Zoals Linus verwoord is er nu 1 product dat als de hashrates niet meer voldoen als schroot eindigen ipv als 2dehandse grafische kaart voor gamers en een ander product de grafische kaarten zelf die veel te duur geworden zijn voor gamers... alleen maar win-win voor nvidia;

https://www.youtube.com/watch?v=XfIibTBaoMM

Dus hopelijk valt al die mining preventie te omzeilen dat nvidia gewoon stopt met aparte reeksen voor mining te maken, maar gewoon grafische kaarten.

[Reactie gewijzigd door 571Pro op 16 maart 2021 14:42]

Exact.

Deze kaarten zijn over een tijdje niet meer interessant voor de miners en kunnen ze allemaal de kliko in omdat ze niets meer opleveren. Grotere e-waste, nutteloos stroomverbruik en nog grotere winst voor nvidia
Waarom in de kliko? De AI markt haalt z'n schouders op over de missende outputs.

Nieuw laten AI-ontwikkelaars die dure mining-kaarten links liggen. Een 3060 werkt prima voor Deep learning. Maar tweedehands? Dan maakt het een stuk minder uit. Het gevolg is dus dat die mining-kaarten sneller afschrijven, maar niet tot 0.
Zoals ik het begrijp moet deep learning het nogal hebben van het geheugen. Een RTX 3060 heeft 12GB videogeheugen. De crypto GPU's beginnen bij 6GB (30HX) en eindigen bij 10GB (90HX).
Dat varieert. Wij gebruiken hier intern 1GB van onze 1080Ti's; die hebben we niet uitgezocht vanwege hun 11GB geheugen. Een 30HX zal voor ons vermoedlijk beter zijn dan die 1080Ti.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat je met 1GB RAM een DNN kan trainen, dat moet dan een heel klein netwerk zijn. Bij de 11GB van de GTX en RTX kaarten moet de batch size al omlaag, ideaal is toch wel 16GB+ gpu ram. Zelfs inferentie lukt mij niet met 1GB voor de netwerken die ik gebruik.
Eens. Ik heb de 3060 gekocht ipv de andere RTX30xx kaarten precies voor de 12GB aan RAM. Al in de eerste week van gebruik zat ik weer gemakkelijk tegen het limiet
Tja, mijn netwerk past dan ook in de L3 van een low-end Xeon. De DMA engines van NVidia zijn te langzaam voor onze toepassingen.
AI mag dan mainstream worden, maar AI toepassingen die genoegen nemen met die magere geheugens zijn dan toch weer meer de uitzondering in mijn ervaring.
We hebben het hier over een luxe product waar jij oorlog bij gaat halen omdat de prijs er zo hoog van licht en jij hem niet kan betalen (net zo goed als ik overigens?) Voor mij zou 2de hands uiteindelijk ook een prima optie zijn. Heb ik geen problemen, Ik heb er zo niet de hoofdprijs voor hoeven te betalen. Er zijn momenteel gewoon tekorten daar is niets meer aan te doen om dat voor vandaag op te lossen.
Ik heb een 3080 in de bestelling staan dat nu bijna een half jaar duurt door scalpers en cryptominers. Praat me aub niet over de prijs want iedereen in Nederland kan over tijd wat geld opzij zetten als ze het willen kopen. Dat neemt nog niet weg dat wat er gebeurd te gek voor woorden is. Net zoals de huizen op de huizenmarkt massaal worden opgekocht als investeringen en tegen woekerprijzen worden verhuurd. Jongeren kunnen geen huizen meer kopen en moeten tegen idiote prijzen huren omdat een selectief bevoordeeld groepje rijk word met relatief weinig arbeid te verrichten waar ze vaak alleen nog maar rijker van worden. Misschien moet je eens een morele ruggengraat aan proberen te boren en leren dat hoe langer dit door gaat hoe rijker de rijken worden die veelal weinig moraal hierin hebben en de middenklasse meer naar de arme klasse verschuift, en dan stilstaan bij wat voor effect dit over tijd op een bevolking heeft over decenia. Waar denk je dat oorlogen om ontstaan? Om mythische dingen spelletjes? Nee om hele simpele shit, er is genoeg oorlog alleen niet meer zoals we die kennen van vroeger dus ja, ook dit is een probleem.

Er is altijd wat aan te doen maar niet als je je neerlegt bij het idee van survival of the fittest. Als je dat idee puur zou volgen zouden jij en ik en 98% van de wereld de bitch van de overige 2% zijn waarvan dit volgens mij op veel vlakken absoluut niet zo werkt in Nederland.

Nvidea probeert ook een oplossing te vinden waarmee gamers geholpen zijn en denken er gelukkig anders over dan jij.

Ik ben heel blij dat personen zoals jij geen beleid maken in Nederland. Als je naar landen kijkt waar het zelfs nog beter gaat dan Nederland in de wereld hebben zij een nog socialer systeem waarbij de kortzichtigheid van beredeneringen zoals die van jou worden tegengegaan.

Ik respecteer als jij er geen problemen mee hebt dat de rijken nog rijker worden en nu zonder er enige reet voor te doen behalve cryptofarms op te zetten die nog een ziek veel stroom trekken waar onze infrastructuur hiervan al overbelast is om nog niet te spreken over de oa.a. bioindustrie die hiervoor word gebruikt om deze stroom op te wekken die bijdraagt aan klimaatverandering.

Ik ben ondertussen al deze same old bullshit en de negatieve -1 wel gewend van de techies hier die qua logica heel savy zijn met computers en apparatuur maar op dit soort gebied niet weten hoe ze hun reet moeten afvegen op sociaal vlak of het preservatie van ons eigen eco/leefsysteem.

Te idioot en DOM voor woorden ook, dat Linus met zo`n domme uitspraak komt omdat hij natuurlijk filmpjes wilt maken voor zijn viewers en met een interessante maar verkeerde redenering komt waarbij het probleem van extra afval bij Nvidea wordt gelegd terwijl deze cryptominers geen ENE REET om iets geven dan zichzelf en hun eigen buidel. En jullie slikken het allemaal blijkbaar als zoete koek.

[Reactie gewijzigd door -Tweakert- op 17 maart 2021 17:47]

Ik vond je initiële reactie met oorlog etc erbij halen wat extreem ja, daar was ik het mee eens. Daarnaast ben ik het met je eens over de huizenmarkt. Daardoor kan ik de 3080 bijv wel kopen op het moment maar doe dat niet want dat gaat gewoon van het geld voor mijn huis af. Huren zal ik nooit en te nimmer doen. Ik ga niet iemand anders zijn pensioen betalen. Wat dat aan gaat ben ik het op dit front met je eens.
Ik heb mijn 3080 nog voor een normale prijs besteld btw.

Onze samenleving en systeem is berust op de welwillendheid van bepaalde mensen en die worden genaaid door de mensen die grotendeels of alleen maar zelfzuchtig zijn. Hoe meer dat genormaliseerd word hoe meer mensen zich hufterig gaan gedragen. Dit zal een eeuwige tug of war blijven alleen dat wil niet zeggen dat je niet naar een ideaal toe kan of moet werken.

Je kunt welwillendheid niet met goede regelgeving afdwingen tenzij je een systeem zoals in China hanteert wat denk ik veel mensen hier niet zouden willen. Dus welwillendheid gaat met eigenbelang in relatie tot anderen en je omgeving, iets waar deze cryptominers dus niet bij stilstaan.

Er valt ook niet door regelgeving alleen alles in goede banen te leiden zoals sommige mensen denken.
In hoeverre zijn deze absoluut niet meer te gebruiken voor gaming? Snap dat er geen uitgang op de kaart zit maar stel dat je wil streamen naar een andere computer? Werkt dat dan wel?
Volgens nVidia zelf;

CMP products — which don’t do graphics — are sold through authorized partners and optimized for the best mining performance and efficiency. They don’t meet the specifications required of a GeForce GPU and, thus, don’t impact the availability of GeForce GPUs to gamers.

https://blogs.nvidia.com/blog/2021/02/18/geforce-cmp/

Ik versta daar ook uit geen streaming.
Dank, ik zie het nu inderdaad.

Ik zie nu dat het sillicon zelfs anders is, was in de veronderstelling dat dezelfde opzet als een paar jaar geleden gebruikt werd, zelfde board maar missende uitgangen.

Denken jullie trouwens dat miners uberhaupt warm lopen voor nVidia CPM producten?
Ik bedoel, miners zijn ook niet gek en weten dat wanneer ze moeten afschalen de GPU's nog steeds waarde hebben als 2e hands gaming product. Wie koopt nou producten met 0 restwaarde?
Tja, als de gewone gpus zo goed als niet te krijgen zijn en je nog steeds zwarte cijfers draait met die cmp-kaarten...
Denk dat het een beetje valt en staat met de prijs van de miningkaarten tov de gamekaarten. Als de miningkaarten bijvoorbeeld 50% kosten van een gamekaart, is de initiële investering lager of kan je 2x zoveel kaarten kopen tov de gamingkaarten. En met 2x de hashrate van 1 gamingkaart, kan de 0 restwaarde minder boeien dan de winst in extra coins die je kan minen met dezelfde investering.
Tijdens de vorige grote mining boom waren er ook al mining kaarten zonder outputs. Voor zover ik weet waren deze niet erg populair. De lagere aankoopprijs woog niet op tegen het feit dat de kaarten amper restwaarde hadden.

Ben benieuwd of de mining kaarten een succes of een flop worden, we zullen zien.
Ik geloof dat het idee was dat met gekortwiekte drivers voor de normaler kaarten de miningkaarten populairder zouden worden.
Zodra deze driver voor >1 gpu gehacked is, is dat dus voorbij.
Hoe dan? Als miners kaarten afdanken eindigen die niet als schroot, maar voor een prikkie in de handen van gamers. Ik ken diverse mensen die zo spotgoedkoop aan een Vega 56 of RX 580 zijn geraakt.
Volgens nVidia zelf;

CMP products — which don’t do graphics — are sold through authorized partners and optimized for the best mining performance and efficiency. They don’t meet the specifications required of a GeForce GPU and, thus, don’t impact the availability of GeForce GPUs to gamers.

https://blogs.nvidia.com/blog/2021/02/18/geforce-cmp/

Dus die kunnen we NIET hergebruiken, daar ging het hem om. En Vega/RX zijn AMD kaarten.
Ik heb het niet over die miningkaarten, die nooit echt populair zijn geweest. Ik heb het over truckladingen vol 3080ss. Net zoals het in het verleden om truckladingen vol Vega's, RX 580s en 480s draaide, die je vervolgens voor een prikkie kon kopen op de tweedehandsmarkt.

Overigens is uit het verleden gebleken dat met wat klooien, en met een APU danwel Intel chip met iGPU aan boord, gewoon te gamen valt op miningkaarten en ook met compute-kaarten.
Die kaarten hebben geen output, dus kunnen gewoon niet aan gamers verkocht worden.
Dat zeiden ze over de mining-varianten van de GTX 1060 ook. Als je onboard graphics als passthrough gebruikt kun je daar gewoon mee gamen.
Nvidia heeft de betreffende driver teruggetrokken, maar kan de fout niet meer ongedaan maken. Bovendien is het opvallend dat de beperking is weg te nemen door enkel de driver aan te passen. Nvidia claimde eerder dat de hashrate limiter werkt met een 'handshake' tussen de driver, de hardware en het bios, waardoor het onmogelijk zou moeten zijn om met een aangepaste driver de blokkade te verwijderen.
Die testbios is dus gewoon ondertekend (net als officiele drivers) en geeft dus gewoon de juiste handshake, hun verhaal kan dus prima kloppen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 maart 2021 14:16]

Precies dit. Als het voor defs is zou dat best kunnen. Die wil je wel in staat stellen de volledige kaart te benutten.
Nou nee, "waardoor het onmogelijk zou moeten zijn om met een aangepaste driver de blokkade te verwijderen" geeft niet aan van wie die driver dan zou moeten komen. Het stelt dat het niet mogelijk is om het met een aangepaste driver te deblokkeren.

Nu kan dit ook een vertalingsdingetje zijn.
Is een driver die door nvidia is gepubliceerd een aangepaste driver? als je het mijn vraagt bedoelen ze dat je niet zelf de driver aan kan passen omdat je de private key nodig hebt om de driver te signen, als je dat niet doet mislukt de handshake, aangezien je geen toegang hebt tot die private key is het inderdaad onmogelijk om zelf die driver aan te passen en de hash limiter te omzeilen, maar als nvida zelf die driver aanpast kunnen ze die natuurlijk zonder problemen signen
Ha, ja wij kunnen speculeren wat er precies bedoeld wordt met een aangepaste driver, maar feit is dat als ik een driver heb, en daarna download ik van nVidia een andere driver, dat dan mijn driver is aangepast.

Als zij zeggen dat het niet mogelijk is om met een aangepaste driver een bepaalde feature te gebruiken/manipuleren, dan lees ik: "De hardware is zo gemaakt dat het fysiek onmogelijk is om met een aangepaste driver de feature te gebruiken."

Maar ik snap dat er andere interpretaties mogelijk zijn :)
Jouw interpretatie is toch wel extreem onlogisch en onwaarschijnlijk.
Dat is dus niet zo, als je een andere driver installeert, is de driver niet aangepast. Hij is in het geheel vervangen. Aanpassen is niet hetzelfde als vervangen. Daar valt niks aan te speculeren. Je kunt gewoon elke geschikte driver van NVIDIA gebruiken, en ook eentje waarbij de hashrate niet beperkt wordt, zolang die maar ondertekend is door NVIDIA, en dus niet aangepast is.
Ze bedoelen door een bestaande driver te patchen oid, dan klopt de signature niet meer en werkt de driver niet
De limitatie van 1 GPU per systeem werkt nog wel zo lijkt het.

Wat nou als een miner op zijn mining rig gewoon 12 VM's draait? Ziet de driver dan ook dat er 12 GPU's in hetzelfde systeem zitten of is deze limitatie dan ook weggenomen?
Wanneer je zou met passtrough door zou geven niet, dan heeft de host namelijk niet echt weet van de kaart. Echter denk ik niet dat de iommu groepen genoeg verdeeld kunnen worden dat je elke 1x slot apart door kan sturen naar een VM. Dit is puur een vermoeden overigens.
You had 1 job Nvidia
"per ongeluk"

Alsof Nvidia het boeit of de kaart voor mining of spelletjes gebruikt word. Leuk voor de reclame, zie ons een ons best doen voor de consument.
Door deze ene release kunnen de miners het ook weer gebruiken en dus kopen, Nvidia kan intussen sier maken met een voor mining "kreupele" kaart.
De driverupdates, behalve deze zijn normaal gesproken niet interressant voor miners.
Alleen heeft linus ook al aangetoond dat dit helemaal niet in het voordeel is van de consument. Niet op de korte termijn als op de lange termijn.

Probleem is ook jog eens dat het alleen half werkt voor ethereum. Andere mining coins doen het gewoon op de volledige hashrate.

Nu er eenmaal een bios is zonder beperking maakt het ook al niet meer uit. Gewoon niet updaten en je bent klaar.
Linus toont helemaal niets aan. Hij geeft enkel een visie, en gebruikt misschien wat getalletjes om zijn verhaal kracht bij te zetten, maar aantonen,.. mwoah. Een mening is geen feit.
Mwah dat valt wel mee. Punt is dat er gewoon simpelweg meer e-waste op de markt komt met dit soort dedicated mining gpus. Als de mining craze straks over is heb je er als gamer echt niks aan. En dat terwijl je anders misschien wel leuk een 3060 had kunnen krijgen over een tijdje.

Dit is geen visie maar exact wat er eerder is gebeurd tegenaan. Een grote dump van ex mining cards, waardoor de prijzen erg laag waren.
Maar er is niet aangetoond of het uitbrengen van specifieke mining kaarten nu wel of niet in het voordeel van de consument werkt.

Want, zo kan je ook redeneren, door het uitbrengen van dedicated mining kaarten, worden er minder videokaarten door miners gekocht, en blijven er uiteindelijk (of eerder) nieuwe videokaarten voor de consument over om te kopen. Een nieuwe videokaart kunnen kopen prefereer ik (als consument) bijvoorbeeld boven het enkel kunnen kopen van een (te dure?) tweedehands videokaart.

Of er uberhaupt nieuwe kaarten beschikbaar komen voor de consument, en of dat in het voordeel is: allemaal giswerk. Wat ik niet ontken is dat je aan een miningkaart helemaal niets hebt zodra het niet meer economisch is om deze voor mining te gebruiken: de gamer heeft er niets aan. Maar als videokaarten niet meer geschikt zijn om te minen: zijn ze dan ook echt bereikbaar voor de gamer? En zijn die kaarten nog betrouwbaar? (Is het kopen van zo'n kaart via AliExpresss niet sowieso een grote gok?)

(I feel the pain: Ryzen 7 5800x,... & GeForce GTX 1050)
Dat is tweeledig. Het probleem is dat men gewoonweg met een capaciteitstekort zit. Dus chips van een band specifiek voor mining kaarten zullen niet in consumenten kaarten komen. Er wordt daar capaciteit voor apart gezet. Er is een limiet aan chips die gefabriceerd kunnen worden. En dat wordt dus in een verhouding gedaan. Iedere chip voor mining kaart betekent 1 chip minder voor consumentenkaart.

En aangezien deze kaarten ook niet op de tweedehandsmarkt gaan komen betekent het dus dat er ook meer vraag gaat zijn op de markt voor nieuwe kaarten (omdat ze tweedehands gewoon op zijn) en dan krijg je dus ook weer die scalper taferelen terug.

Mbt betrouwbaarheid heb ik liever een miner kaart. Deze zijn vaak undervolted en goed gekoeld om zo hoog mogelijke efficiëntie te behalen. Liever een kaart die 2 jaar op 100% heeft gedraait in een goed geconditioneerde ongeving (weinig stof, veel koele lucht) dan een kaart die 10.000 start stop cycli heeft gehad in omstandigheden die discutabel kunnen zijn. Door die start stop cycli krijg je juist dat soldeerverbindingen los kunnen raken (heet koud heet koud heet koud en ga zo maar door).
Of zijn de chips welke op een miner kaart worden gebruikt gewoon anders gebinned? Worden net iets minder goed gelukte GPU's niet in grafische kaarten gestopt, maar in miner kaarten? Of kiest Nvidia er gewoon voor om zoveel mogelijk geld te verdienen en is een minerkaart gewoon net zo duur om te maken, maar veel beter te verkopen ( massa = kassa -> geen omdoos, geen handleiding, geen I/O aansluitingen, maar 'trays' tegelijk en wordt er flink meer marge op gedraaid? )

Ik heb liever een nieuwe kaart, met garantie enzo, ipv een tweedehands kaart waarvan je niet weet of 't een miner kaart was en/of dat ie gewoon heul veel startstop cycli gehad heeft: alle kaartjes zijn van een oud vrouwtje geweest. Ennuh: jouw voorstelling van een mooie geconditioneerde omgeving voor mining rigs,.. dat hoeft allemaal niet het geval te zijn he? Zelfs het 24/7 draaien zonder spanningsdipjes is niet gegarandeerd.

Maar we dwalen af: Volgens mij zijn we het eens: Omdat minen op het moment interessant is, is er extra schaarste in videokaarten. Hoe dat op te lossen? Een mooie crash van cryptomunten zou een goed begin zijn, want (in mijn nederige optiek) inmiddels is het concept leuk, maar de uitwerking minder: Enorm veel energie gaat verloren doordat er zo gretig gemined wordt, waarbij energie enkel als een kostenpost wordt gezien,. Niet goed voor 't klimaat. Over 10 jaar kunnen dezelfde berekeningen tegen veel lagere kosten worden uitgevoerd, maar tja: NU is er nog geld mee te verdienen.
Of zijn de chips welke op een miner kaart worden gebruikt gewoon anders gebinned? Worden net iets minder goed gelukte GPU's niet in grafische kaarten gestopt, maar in miner kaarten? Of kiest Nvidia er gewoon voor om zoveel mogelijk geld te verdienen en is een minerkaart gewoon net zo duur om te maken, maar veel beter te verkopen ( massa = kassa -> geen omdoos, geen handleiding, geen I/O aansluitingen, maar 'trays' tegelijk en wordt er flink meer marge op gedraaid? )
De cmp kaarten zijn niet per se Bulk kaarten in een plastic zakje. Daarnaast lijken dit nog turing chips te zijn, waardoor binning van Ampère chips dus niet het geval is: https://nl.hardware.info/...-gebaseerd-zijn-op-turing.

In dat opzicht is het dus niet zo dat er nu dus minder consumenten chips zijn. Echter zit je nog steeds met de capaciteitsproblematiek. Dat kan pas echt afgeschreven worden als die turing processen niet voor Ampère ingezet kunnen worden. Enige wat daar in het voordeel spreekt is dat turing nog op 12nm wordt gebakken.

Overigens snap ik dat jij liever een nieuwe kaart hebt. Prima natuurlijk. Punt is echter wel dat mensen die anders een tweedehandskaart zouden kopen ook een nieuwe moeten halen omdat tweedehands dankzij die miningkaarten veel minder aanbod is. En dus moet je voor een nieuwe kaart achteraan in de rij aansluiten.
"Per on-gelukkig" :+
"per ongeluk"

Een of andere miner (of een paar) heeft een smak geld aan een nvidia ingenieur gegeven om deze 'per ongeluk' te releasen.

Money talks... en sneller en gemakkelijker dan de kaart/drivers/bios the hacken
Ik gok eerder op een medewerker die kort na het "per ongeluk" publiceren van deze interne driver zonder beperking toevallig een grote overschrijving aan bitcoints kreeg. Gezien 3060 één van de efficientere kaarten voor mining wordt is het super interessant. Social engineering/omkoop dus
Het is een insider preview build om wat dingen te testen. Misschien handiger om geen insiders meer toe te laten want die zijn blijkbaar niet te vertrouwen. Draai de driver ook maar alleen voor spelletjes.
Mensen die je een -1 geven begrijpen duidelijk niet waar die quote van Linus Torvalds vandaan komt. Smaken verschillen wellicht over de manier waarop hij het bracht, maar ik kan me de frustratie goed voorstellen.
De -1 is omdat het totaal niets met het onderwerp te maken heeft van dit artikel. Dat stukje gaat over drivers van nvidia voor Linux en is bovendien al heel oud (wel lollig).
Geloof ook werkelijk er NIKS van, dat ze per ongeluk driver uit bracht die miningbeperking van RTX 3060 wegneemt.
Ik ook niet. Ze hebben de miningbeperking weggehaald toen ze zagen dat ze te weinig 3600 kaarten verkochten nu de miners ze niet meer kopen. Nvidia is gewoon een klotebedrijf wat ik al lang wist. Alleen geld telt voor hen, gamers lachen ze in hun gezicht uit.
Ja daar had Linus het ook over een paar weken geleden.
Die link naar Linus Torvalds is van 9 jaar geleden...
Waar heb je het over, heb geen link geplaatst?!

En ik had het over Linus Tech Tips, en over DEZE video van Linus.
Die link had je inderdaad niet geplaatst. Jij reageert op iemand die deze link plaatst.

Daar heb ik het over.
Die link had je inderdaad niet geplaatst. Jij reageert op iemand die deze link plaatst.

Daar heb ik het over.
Aha ok.
Die 'job' doen ze toch nog steeds perfect? Kaarten verkopen en winst maken, job well done zou ik zeggen.
Man man man. Dit is toch te triest voor woorden. Bouw je een 3060 voor de gamers, maar dan doet je dat geheel te niet door een driver uit te brengen die deze limitatie wegneemt. Top gedaan NVidia! Lekker gewerkt.
Nou ja niet helemaal, want de mensen die maar 1 3060 gebruiken om te minen (want beperkt tot 1 kaart per systeem) zijn over het algemeen mensen die gewoon gamen en als ze niet gamen minen. Er is dus hoogst waarschijnlijk nog steeds een gamer gelukkig geworden :)
Die ene GPU per systeem limitatie vind ik de meest elegante oplossing. Zo kan een gamer zelf ook een paar cycles inzetten om wat te minen als hij/zij dat wil. (en is de tweedehands prijs bij de volgende mining hype relatief gezien ook nog goed).

Het zomaar uitzetten van een feature, of moedwillig performance wegnemen vind ik eigenlijk een beetje ongewenst.

Veel "medetweakers" hebben momenteel grote krokodillentranen (kom maar met die minnetjes) maar tegelijkertijd zijn er heel veel van "ons" die nu stokoude (+/-5 jaar) Radeon 470/80 / Geforce 1070/80 of vergelijkbaar momenteel kunnen slijten voor bijna introductieprijzen waardoor een upgrade naar een nieuwe model ineens toch niet zo onbereikbaar is.

Maar daar hoor je niemand over en dit feit wordt liefst genegeerd/weggemod.
Behalve dat die kaarten waarmee je dus je oude kaart wilt vervangen helemaal niet leverbaar zijn, waarna je dus na verkoop blijft zitten zonder kaart.
Dat is een keuze. iets met oude schoenen weggooien........
Slimmer zou zijn gewoon iets te kopen op V&A. Ja dat is duurder dan de adviesprijs en ja dat kan nu vandaag gewoon zodat je morgen kan gamen.

Daarna verkoop jij zelf je oude GPU op V&A (wederom) voor meer geld dan de eigenlijke dagwaarde was/is voor de mining boom.
Maar dan is het netto resultaat 0. Je kan je videokaart verkopen voor meer geld maar betaald uiteindelijk ook meer voor een vervangende kaart. In de reactie op mijn bericht refereerde ik naar het feit dat er word gesuggereerd dat nieuwe modellen nu ineens bereikbaarder zouden zijn, maar dat is dus niet het geval, ik zou zelfs stellen dat ze nu minder bereikbaar zijn dan bijvoorbeeld 2 jaar geleden.
Het hele "niet beschikbaar zijn" is het hele punt. Hierdoor en alleen hierdoor is je oude GPU nu veel meer waard geworden.

Het netto resultaat is inderdaad 0.
Je betaald wel scalperprijzen, maar het kost je geen scalperprijzen want een groot deel van de extra aankoopkosten wordt gecompenseerd door de hoge opbrengst van je tweedehands GPU.

Het is net zoals de huizenmarkt momenteel.
Zolang je doorstroomt valt het allemaal heus wel mee. (GPU oud naar GPU nieuw)

Het is pas zuur als je voor de eerste keer een game PC gaat bouwen.

[Reactie gewijzigd door procyon op 16 maart 2021 15:00]

Je bent alsnog duurder uit.

Stel ik verkoop mijn rx 580. Die verkoop ik nu voor 300 euro. En koop een RTX 3060 terug voor 600. Dan betaal ik netto 300 euro voor de upgrade. Van een kaart die advies prijs heeft van 350 euro. Als alles normaal is kan je vast wel voor meer als 50 euro verkopen.

Gaan we naar een 3080 kijken.
Dan moet je toch wel rekening houden met 1300/1400 euro. Verkoop rx 580 blijft 300. Zit je toch op 1000 euro extra(minimaal). Terwijl de advies prijs 700 a 800 euro bedraagt. Dus minder als wat ik minimaal nu kwijt ben. En had ik mijn RX 580 nog gehad.

Upgraden is nu gewoon duur.
Precies dit, ik heb voor €640 mijn 5700XT kunnen verkopen, waardoor de €800 die een GTX3070 kostte geen hele grote stap was.
Ik heb mijn RX580 voor 450 euro op marktplaats weten te verkopen, had 550 euro als vraagprijs staan..
Dit is al helemaal niet voor "de gamers", maar gewoon een beperking om er voor te zorgen dat straks, wanneer de mining boom klapt de 2de hands markt niet overspoeld zou gaan worden met goedkope 2de hands kaarten.

Nee, deze hashrate beperking had weinig te maken met "de gamer", maar meer met Nvidia's toekomstige bottomline. Dat marketing het verpakt als 'goed voor de gamer' is logisch, maar dat maakt het nog niet waar.
NVIDIA Developer Program Membership Required is niet echt uitbrengen. Gaat wel lastig worden om nieuwe dingen te testen als je mensen niet kan vertrouwen. Accepteer ook de enkele blue screens in mijn Windows 10 Pro Insider Preview. Als nieuwe dingen bij de officiele release niet werken worden al deze bedrijven ook weer de grond in geschopt. Lastig deze nieuwe wereld.
Verkoop is verkoop, of het nou mining is of games... Als je je over schaarste zorgen maakt als fabrikant, kan je beter nog een fabriek neerzetten en of meer chips bakken, dan limieten aan gaan brengen op je hardware.
Als je je over schaarste zorgen maakt als fabrikant, kan je beter nog een fabriek neerzetten en of meer chips bakken, dan limieten aan gaan brengen op je hardware.
Precies, die software engineers die normaal gesproken drivers schrijven hadden best even hun handen uit de mouwen kunnen steken om een high-tech halfgeleiderfabriek uit de grond te stampen ;)

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 16 maart 2021 16:15]

Zo werkt dat natuurlijk in een wereld waarin geld geen issue is en alles met een knip van de vingers geregeld is.
Een dergelijke fabriek neer zetten kost zomaar een paar jaar en miljarden euros.
Dan is er ook nog het probleem dat er bij meerdere onderdelen een tekort is dus meerdere fabrieken van diverse fabrikanten zijn dan nodig om de te korten in de hele chain aan te pakken.

Al met al zijn dit geen dingen die je vandaag op morgen even oplost. Ja er zullen fabrieken bijkomen. Maar dat is dan niet alleen voor gpu's maar voor allerlei chips. Kijk niet verder dan naar de autos van tegenwoordig, daar gaan zoveel chips in dat fabrikanten het ook niet aan kunnen. De capaciteit voor chips (en geheugen) zal echt omhoog moeten komende jaren maar die tijd zal het ook gaan duren.
Je gaat voor een tijdelijke tulpengekte als Bitcoin ook geen fabrieken van miljarden euros bijbouwen.
Miljarden misschien niet maar miljoenen wel degelijk! Je bent hopelijk bekend met de term mining-farm? Daar ligt al snel voor meerdere miljoenen aan hardware, niet alleen grafische kaarten kosten geld hè!
Ik denk dat ze het hebben over fabrieken die de GPU bakken. En die zijn niet goedkoop. En ook niet snel gebruiksklaar. En dat doe je gewoon niet voor de instabiele mining markt. Want wat ga je doen als de mining markt instort? Even verkopen gaat je niet lukken. En aan al die gamers ga je ze ook niet kunnen verkopen. Dus hang je.


Zolang de mining markt winstgevend blijft is het leuk. Stort die heb je genoeg capaciteit om binnen enkele maanden de hele markt te voorzien(er vanuit gaan dat die oude mining kaarten allemaal de prullenbak in gaan).
Ah zo maar Nvidia zelf heeft helemaal geen fabrieken in dat opzicht, die kopen de capaciteit in bij Samsung, TSMC etc. al lijkt het wel evident dat er echt geen buil aan te vallen valt als er hier en daar nog een fabriek bij komt het hoeft niet gelijk een 7nm of lager fabriek te zijn om al enorm de druk te verlagen.
Tenzij je natuurlijk zonder die extra fabriek die schaarste kunstmatig zo hoog kunt houden als je zelf wilt zodat jij en je retailers grotere winsten kunnen pakken. Heb je toch de winst, maar niet het gedoe van meer productie.
Hahaha ja hoooor, per ongeluk.
Wat haalt Nvidia eruit om deze driver "per ongeluk" uit te brengen?
-Slechte PR en miners gebruiken de 3060 om mee te komen.

Deze limiter zorgt juist voor nog meer winst voor Nvidia omdat ze de tweedehands markt ermee verkloten en er dus minder 2e hands kaarten zijn. Oftewel je zou kunnen zeggen dat ze dit zelfs geld kost.

Nvidia verdient niet aan het te kort aan GPUs, aangezien de adviesprijs gewoon hetzelfde blijft. Deze tekorten zijn eerder schadelijke dan verdienstelijk. Je hebt liever 105% vraag (op 100% aanbod) dan 500% vraag aangezien je dan ontevreden klanten krijgt.
Nvidia heef toch geen concurrentie, als klant heb je weinig keus. Wil je de beste game ervaring zit je vast aan NVIDIA. AMD hoef je voorlopig ook niks van te verwachten, die hebben hetzelfde probleem.
Dus omdat ze geen concurrentie hebben brengen ze deze driver expres uit zodat ze slechte PR krijgen en de vraag van 300% naar 400% gaat? Oftewel ze krijgen slechte PR en verdienen 0 euro extra?
Ja, je slaat echt de spijker op zijn kop.
Wat haalt Nvidia eruit om deze driver "per ongeluk" uit te brengen?
Dat miners de kaart blijven kopen, of dat bepaalde CUDA toepassingen niet meer lekker werkte met de limiter, die nu wel weer werken.
Deze limiter zorgt juist voor nog meer winst voor Nvidia omdat ze de tweedehands markt ermee verkloten en er dus minder 2e hands kaarten zijn. Oftewel je zou kunnen zeggen dat ze dit zelfs geld kost.
Hoeveel tweedehands kaarten zie jij?
Nvidia verdient niet aan het te kort aan GPUs, aangezien de adviesprijs gewoon hetzelfde blijft.
Nvidia verdient welzeker, want ze hebben garantie dat ze 0% van hun voorraad overhouden. Dat men daar alleen al op kan anticiperen is al wat waard, want voorraad hebben is gelijk aan geld kosten.
Deze tekorten zijn eerder schadelijke dan verdienstelijk. Je hebt liever 105% vraag (op 100% aanbod) dan 500% vraag aangezien je dan ontevreden klanten krijgt.
Ontevreden klanten zijn enkel een probleem als er een alternatief is. Dat is er nu niet. AMD is geen alternatief, want die heeft ook tekorten en is ook druk met de consoles. Intel moet zich nog bewijzen met hun herintrede in deze markt, en als ze al een deuk in een pak boter slaan zullen ze nog een jaar of twee nodig hebben voordat hun kaarten overwogen worden door gamers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2021 14:53]

[...]
Dat miners de kaart blijven kopen, of dat bepaalde CUDA toepassingen niet meer lekker werkte met de limiter, die nu wel weer werken.
Maar het doel was juist dat miners speciale kaarten gingen kopen omdat die op de tweedehands markt nauwelijks wat waard zijn.
Hoeveel tweedehands kaarten zie jij?
Kom op zeg natuurlijk heb ik het over de lange termijn, elke keer dat er een crypto boom is is er een te kort aan kaarten en worden die later gedumpt op de tweedehands markt. Oftewel als Nvidia miners forceert om kaarten te kopen die op de tweedehands markt eigenlijk niks waard zijn heb je die dump later ook niet en zorgt het dat de prijzen op de markt hoger blijven en er dus meer mensen nieuwe kaarten kopen.
[...]
Nvidia verdient welzeker, want ze hebben garantie dat ze 0% van hun voorraad overhouden. Dat men daar alleen al op kan anticiperen is al wat waard, want voorraad hebben is gelijk aan geld kosten.
Ja? Want toen de hashrate nog wel beperkt was kon je wel de kaarten vinden? Ze hadden de garantie al dat er 0% overblijft van de kaarten, dat wisten ze al in Oktober toen de cryptoboom er nog nauwelijks was en ze absoluut niet aan de vraag van de 3080 konden voldoen.

Reputatie is voor een bedrijf natuurlijk een probleem, zeker als ze beursgenoteerd zijn. Gigantisch naief als je denkt dat Nvidia niks geeft om hun reputatie want "we hebben geen concurrentie".
Maar het doel was juist dat miners speciale kaarten gingen kopen omdat die op de tweedehands markt nauwelijks wat waard zijn.
Waarom zou een miner een dergelijke kaart kiezen als hij een kaart kan kopen die wel iets waard zal zijn op de tweedehands markt?
Kom op zeg natuurlijk heb ik het over de lange termijn, elke keer dat er een crypto boom is is er een te kort aan kaarten en worden die later gedumpt op de tweedehands markt.
Tegen die tijd dat de kaarten gedumpt worden (dus tegen 'dumpprijzen' beschikbaar zijn) is de volgende generatie er al heel lang, en zit niemand er meer op te wachten.
Ja? Want toen de hashrate nog wel beperkt was kon je wel de kaarten vinden?
En nu stoten ze miners ook niet tegen hun tenen aan. Win-win.
Reputatie is voor een bedrijf natuurlijk een probleem, zeker als ze beursgenoteerd zijn.
Winst is het enige waar het om gaat. De rest zijn slechts optel- en aftrekposten van de winst, inclusief reputatie op de korte en lange termijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 maart 2021 21:41]

Weet je hoeveel kaarten er afgenomen worden om te minen... hele pallets...
Ja? Wat is je punt?

Daarom wilt Nvidia juist dat ze speciale kaarten voor mining kopen zodat de tweedehands markt straks niet overspoelt wordt met deze kaarten en de prijs omlaag drukt.
My thoughts exactly...
Nu nog op zoek naar de mol die omgekocht is. Kwestie van tijd dat met de voorbeeld code die de beperking bij 1 GPU weghaalt er ook iets in elkaar geknutseld kan worden die de beperking in een multi GPU set-up weghaalt. Beetje hetzelfde als de artificiële limiet om maximaal 2 videostreams te kunnen encoden. Dit is ook met een simpele patch te omzeilen.Supper handig voor een Plex server. Nu kan ik toe met een oude 970 in paats van dat ik een quadro moet gebruiken.
Die mol heeft waarschijnlijk gewoon een CEO status.
Wat ik me op deze manier afvraag, als Nvidia zelf die mogelijkheid voor mining softwarematig wegneemt, moet het dan niet relatief simpel zijn om zelf een game-systeem en een mine-systeem neer te zetten en met het vergelijken van de driver-RAM te achterhalen welke bytes als vlag dienen om die hash-rate beperking te activeren?
Net zoals dat cheaters in games veel geld opleveren door constant het spel opnieuw te kopen, brengen miners ook veel geld in het laadje van Nvidea. Kortom, mooie perongelukke keuze!
Hoewel ik de goede intenties snap om de mining aan banden te leggen, vind ik niet dat nvidia moet gaan bepalen wat gebruikers wel of niet kunnen met hun GPU.

Alle vormen van softwarematig beperken van kaarten zou moeten vermeden worden. De kracht van PC als gaming platform is nu net de openheid. Iets wat je op consoles veel minder hebt.
Ik snap niet dat Nvidia niet gewoon de prijs van hun kaarten flink verhoogd zodat vraag en aanbod weer in balans zijn. Nu gebeurt er eigenlijk precies hetzelfde maar verdwijnt de extra winst in de zakken van de scalpers ipv van Nvidia zelf.
Ik snap niet dat mensen die vreselijk overpriced kaarten kopen.
Laat de scalpers met hun kaarten zitten en het sterft zo uit. Probleem zit echt niet aan Nvidia kant, maar aan de consumentenkant.
Ik snap niet dat mensen die vreselijk overpriced kaarten kopen.
Omdat er mensen zijn die dat er voor over hebben, simpel zat.
Probleem zit echt niet aan Nvidia kant, maar aan de consumentenkant.
Het probleem is een onbalans tussen vraag en aanbod. Aangezien er aan de aanbod kant op dit moment niets gedaan kan worden is de enige oplossing de vraag te verminderen, en dat doe je door de prijs te verhogen.

Als je dat doet zal je zien dat de kaart prima leverbaar is voor de mensen die 'm echt per se willen, en de rest wacht maar even tot de prijs daalt naar een punt dat het voor hun het geld waard is.
Dus geen enkele verandering ten opzichte van nu, behalve de verkopende partij.
Vraag blijft exact hetzelfde, behalve dat mensen het niet kunnen/willen betalen. En de prijzen (tenminste winkelprijzen) zijn ook al de pan uit gerezen. Introductieprijs van een 3080 was nog geen van 800 euro.
Intussen zit dat op iets van 1300.
pricewatch: MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G

MAAR:
Expected delivery: 14-16 weeks FIFO
Dus ook als je dat er wel voor over hebt, heb je gewoon pech gehad.

Echt op geen enkele manier doet jou verhaal recht aan de realiteit van dit moment.
Vraag blijft exact hetzelfde, behalve dat mensen het niet kunnen/willen betalen
Nee, de vraag neemt af. De vraag is gaat over mensen die het willen hebben tegen de huidige prijs. Anders kan je ook wel stellen dat de vraag naar Ferrari's enorm is.
Dus ook als je dat er wel voor over hebt, heb je gewoon pech gehad.
Prijzen zijn dus gewoon nog te laag.
Inderdaad, maak die kaarten 100K verkoopprijs en de vraag zal instorten.
Stel Nvidia het eens voor als "oplossing". En AMD, want dat zal dan ook fantastisch werken in consoleland.
Vraag blijft exact hetzelfde, behalve dat mensen het niet kunnen/willen betalen.
Alls je geld negeert, dan is er geen vraag naar een 3060. Dan wil iedereen wel een 3080. Maar de essentie van vraag hier is dat het een (dalende) functie is van de prijs.

En ja, de mining-vraag naar 3080's is geëxplodeerd sinds de introductie. Voor 1300 euro mag je maanden wachten, wil je'm nu dan ben je waarschijnlijk nog een paar honderd euro meer kwijt. Uiteindelijk zijn ook miners best bereid om je een 3080 te verkopen, als jij maar genoeg biedt. Die miners zijn echt geen crypto-fanatici, die zijn puur economisch bezig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee