Hardkernel brengt Odroid N2+-singleboardcomputer uit met hogere kloksnelheden

Hardkernel heeft een nieuwe revisie uitgebracht van zijn N2-singleboardcomputer. Deze N2+ gebruikt een verbeterde ARM-chip, met Cortex-A73-cores op 2,2GHz. Bij de reguliere N2 was dit 1,8GHz. Hardkernel levert de sbc's met 2GB of 4GB ram voor 63 en 79 dollar.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf kondigt de nieuwe revisie aan op zijn forum, zo ontdekte ook CNX Software. Daar meldt het bedrijf dat het gebruikmaakt van een verbeterde versie van de Amlogic S922X-chip. Deze chip werd ook al gebruikt in de reguliere N2, maar dan met lagere kloksnelheden. De soc in de eerste N2 bevatte namelijk vier Cortex-A73-cores op 1,8GHz en twee Cortex-A53-cores op 1,9GHz. Met de nieuwe revisie van deze S922X is dit respectievelijk opgehoogd naar 2,2GHz en 2,0GHz.

Hardkernel meldt echter dat het bedrijf '300 verschillende N2+-apparaten' heeft getest met een overklok van 2,4GHz op de vier A73-cores. Het bedrijf stelt dat ze allemaal stabiel waren op deze kloksnelheid. Daarmee zouden de kloksnelheden 33 procent hoger liggen dan de reguliere N2, hoewel dit dus niet binnen de officiële specificaties valt. Daarnaast wordt actieve koeling aangeraden met deze overklok. Zonder dergelijke koeling bleek het systeem te throttlen.

Deze snelheidsverbeteringen moeten onder andere de prestaties bij het draaien van emulators verbeteren. Hardkernel toont in een video bijvoorbeeld een N2+ op 2,4GHz die de Dolphin-emulator draait. Hiervoor werd 64bit-Android gebruikt. Hardkernel meldt dat het bedrijf 'binnen enkele dagen' met versies van Ubuntu en Android voor de N2+ komt.

Hardkernel voorziet de nieuwe N2+ verder van een standaard cr2032-batterij in plaats van een eigen 2-pin-variant. De meegeleverde heatsink is ook kleiner dan voorheen. De overige specificaties zijn gelijk aan die van de N2. Zo wordt de sbc geleverd met 2GB of 4GB ddr4-geheugen, heeft de computer vier usb 3.0-aansluitingen en een micro-usb-connector, en beschikt het systeem over gigabit-ethernet. De prijzen van de N2+ blijven ook gelijk aan die van de N2. Het 4GB-model krijgt een adviesprijs van 79 dollar mee. De variant met 2GB geheugen kost 63 dollar en komt op 21 juli uit.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-07-2020 • 14:31

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Voordeel van RaspberryPi 4 : 2.4 GHz and 5.0 GHz IEEE 802.11ac wireless, Bluetooth 5.0, BLE, scheelt weer USB en driver gedoe...
Maar Odroid heeft eMMC ondersteuning, waarmee je snellere en (meestal) betrouwbaardere storage hebt.
Kan handig zijn maar de Raspberry PI 4 (in beta) kun je booten vanaf SSD, heb je voor hetzelfde geld meer betrouwbare storage...

[Reactie gewijzigd door BramV op 16 juli 2020 17:59]

Wat is het verschil (of eigenlijk: de overeenkomst) tussen eMMC en SSD? Volgens mij is de ene een aansluiting en de andere een opslagmedium.
Een SSD beschikt over een controller, eMMC niet. Hierdoor is een SSD sneller.

voor nadere toelichting: https://computerkiezen.nl/computer-onderdelen/emmc/
eMMC beschikt ook over een "controller", hoe denk je dat die anders de wear leveling afhandelt? Je kan het bijna vergelijken met een SD kaartje, qua techniek. Maar je hebt wel gelijk dat er een wezenlijk verschil is in prestaties en opslagruimte, mede doordat een SSD fysisch ontzettend veel groter is waardoor het meer rekenkracht, meer RAM buffers, meer NAND cellen en meer parallel dingen kan doen.

emmc is handig voor z'n compactheid, je kan er perfect een dubbele rootfs op kwijt voor failover zaken en zelfs en hoop docker containers hosten op een data partitie. SSD is dan weer handig als je het ding als (file)server wil gaan gebruiken. Beiden 2 heel verschillende toepassingen!!
SSD haalt ca 280MB/sec op een PI4, voor 40 a 50 euro.hen je dan 200+GB aan ruimtr. Verder kan je tegenwoordig ook booten van USB.
Kan handig zijn maar de Raspberry PI 4 (in beta) kun je booten vanaf SSD, heb je voor hetzelfde geld meer betrouwbare storage...
En je kan een Pi ook PXE booten tegenwoordig. Meer betrouwbaar dan m’n NAS komt door de storage niet :)
Dat is toch al stable?
En de Pi 4 heeft een optie voor 8 GB geheugen. Verder heeft de Pi 4 twee (micro-)HDMI uitgangen, een composite video uitgang en een interne DSI video uitgang, in plaats van een enkele HDMI uitgang.

[edit]
De Odroid N2 (en waarschijnlijk de N2+) heeft ook een composite video uitgang, en native S/PDIF ondersteuning op een GPIO pin. Qua media lijkt de Odroid N2+ een stuk interessanter. De Pi 4 is mogelijk beter voor algemene doeleinden en ontwikkeling, ook omdat het een populairder platform is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 juli 2020 16:12]

usb->dac pcm2704... voor 5-15 euro...
Maximale sampling rate: 48 kHz. Nee, bedankt. 192 kHz or bust.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 juli 2020 04:51]

pHAT DAC 192kHz Audio for Raspberry Pi
Voordeel van Odroid: 5.1.2 (Atmos) ondersteuning :)
Het echte grote voordeel van een raspberry is de enorme userbase, de grote ondersteuning, de vele miljoenen die ervan verkocht zijn, de enorme support en vele bedrijven die erachter staan. Dat is niet in megaherzen en gigabytes uit te drukken. Het stikt de moord van de soc's en bordjes tegenwoordig; de ene met nog spannendere specs dan de ander. Grote probleem is telkens de ondersteuning, beschikbaarheid van drivers (voor diverse platforms), of de markt niet oppikt etc. Vaak laat men de producten na niet al te lange tijd vallen en dan is het voorbij. Dit zie je nu bij de amlogic s802/s805/s812 , waarbij deze tenminste nog redelijk supported waren. Heel veel allwinner/rockchip/realtek/freescale spul ligt wegens onbruikbaar bij mensen in de kast ongebruikt.

Er zijn ondertussen scheepsladingen van dit soort "development" bordjes waar je weinig tot niets meer aan hebt (soms waren ze tijdens release al beperkt bruikbaar, ook weer door gebrek aan software).

Zo was het alweer wat jaren geleden dat team openelec aankondigde: de solidrun cubox. Dat moest het gaan worden! Aangedreven door een Freescale imx6 soc , moest dit het platform worden wat opensource medialand de toekomst in zou brengen. Nu hoor je er niets meer van en liggen die dingen stof te happen. Jammer, gezien die cubox apparaatjes zelfs nog best kostbaar waren ook! Er is geloof ik nog aan Libreelec nightly, ongetest, en een oude android kitkat.

Dus de kracht van de userbase maakt of dit soort producten het maken, niet hoeveel cores/gigabytes aan ram of hdmi poorten er op een bordje zitten.

Als je je voor dit soort materie interesseert: er zijn forums volgeschreven met horrorverhalen over soc producenten die geen drivers of sources leveren, niet voldoen aan gpl etc. Bekend voorbeeld hierin is de amlogic s912, waar tot op de dag van vandaag geen linux framebufferdriver voor is. Vandaar ook de ontwikkeling van panfrost:
https://www.cnx-software....-driver-arm-mali-midgard/
Bij de aanschaf van een Arm-sbc (anders dan een Raspberry Pi) is het altijd verstandig om na te denken over de lange termijn softwareondersteuning. Hardkernel is in dat opzicht overigens wel een goede. De Odroid XU4 en C2 uit respectievelijk 2015 en 2016 worden nog steeds goed ondersteund. Verder is het nogal afhankelijk van waar je je single board computer voor gebruikt hoe kritisch de driverondersteuning is. General purpose serverwerk (nas, webserver, smarthomecontroller) zal er wel mee kunnen.
De odroid c2 is amlogic s905 based, wat op zich werkt, maar drivers over het algemeen binary blobs zijn. Een paar jaar geleden is er wel gewerkt om support naar toenmalig mainline te krijgen, zie:
https://baylibre.com/impr...c-support-mainline-linux/
Team libreelec is alweer even met een poging bezig om kernel support naar huidige mainline te tillen. Of ze dit gaat lukken is een tweede.
Amlogic is dan nog enigszins bekend als "één van de betere" soc leveranciers, in de zin dat ze überhaupt linux drivers leveren (en ook niet voor alles, zie mijn eerdere verwijzing naar de midgard gpu kernel drivers).
Wat een raspberry zo bijzonder maakt, is dat de raspberry open source drivers heeft!! : https://opensource.com/li...-open-source-arm-userland
Dit is ongekend in SOC land. Waar amlogic voor de s912 bijv. helemaal GEEN gpu driver levert, alwinner GPL op grove schaal schend , andere firma's, zoals realtek, rockchip etc. dezelfde praktijken kennen, maakt broadcom zijn drivers doodleuk beschikbaar onder een FOSS licentie. Dit is ongekend, en meteen ook één vd redenen waarom de Pi zo populair is,
Gevolg is dat er bijv. ook BSD beschikbaar is voor de Pi. Dit kan omdat men simpelweg de mogelijkheid heeft om te developen, iets wat met al die andere SOC's niet kan.
Maar Odroid's Cortex heeft een AEX instructieset en dat is handig als je je disk wil beveiligen voor een NAS systeempje zoals ik heb. Ik heb de Rpi4 er voor ingeruild.
(ging niet zonder slag of stoot trouwens, software support + USB3 + BTRFS samen is nogal een dingetje)
Wat is de toepassing(categorie) van dit apparaatje? Vergelijkbaar met een Raspberry oid?
Niet helemaal, dit apparaatje heeft een SoC die uitstekend is voor media door goede HDR ondersteuning en dolby/dts Bitstream output. Uitstekend voor een kodibox met Android of zelfs beter met coreelec. Een rpi4 doet dat nog steeds niet goed en volledig en ontbreekt ook aan licenties.

Ook heeft deze amlogic 922x ook wel een beetje meer performance, vooral ook qua gpu dan een rpi4. De odroid n2 mist dan weer wifi en is 2x zo duur, maar ook meer dan 2x zo snel dus logisch.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 16 juli 2020 17:21]

"ontbreekt ook aan licenties" da's meer stemmingmakerij. Het gaat dan om mpeg2 en vc1, die je, als je die zou besluiten te kopen, hooguit vier-vijf pond (samen) kosten. Daarbij is de pi4 krachtig genoeg om een mpeg2 opensource software decoder te gebruiken (libreelec).
Icm coreelec een mediaspeler die alles afspeelt (4k,met en zonder hdr/auto hdr, met yuv 10bit ofzo, alle dolby formaten zoals Atmos en DTS-HD master en in sync met TV want hz-freq switched ook automatisch), en met een emuelec (volledig of als toevoeging) een 'oldskool' game walhalla.

Android mediaspelers zijn er niks bij qua media playback (oké alle playstore apps mis je)

Draait dit zelf op een oud nexboxje (a95x), die heeft alleen een stuk minder power voor zware emulators (voor dolphin voornamelijk) maar media afspelen gaat perfect ook op 4k en hdr met Atmos. Direct geïnstalleerd op internal, weg met Android :Y) beste 25 euro's ooit (2e hands) ...

[Reactie gewijzigd door ToFast op 16 juli 2020 19:16]

Is die enorme heatsink nodig?

Telefoons met vergelijkbare cores hebben het niet, evenals de raspberry pi bijvoorbeeld?
Zowel een smartphone als een Raspberry Pi zal de snelheid throttlen als de temperatuur een bepaalde threshold bereikt.

Met deze heatsink zal deze threshold minder snel worden bereikt.
Volgens mij throttled elke high-end telefoon onder volle loads. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen plaatsen ze hier een heatsink.
@Jeffrey87 de treshold (Tmax)wordt niet verhoogd maar door de betere koeling wordt de treshold minder bereikt
Pi 4 heeft dan eigenlijk ook altijd koeling nodig als je meer wilt dan een shell tonen. Hier in een Flirc behuizing en die is altijd badwater warm.
Leuke hardware, maar de verzendkosten uit Korea zijn bijna duurder dan het apparaat zelf.
Ik betaalde 24$ shiping&handling voor 2 Odroid H2+-en, dat valt toch reuze mee?

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 16 juli 2020 15:31]

Tricky bedrag.

Op het moment van schrijven staat $24 gelijk aan €20,9966.

Echter, in december 2016 en tegen het einde van maart 2020, kwamen de wisselkoersen van USD/EUR zo dicht bij de 1:1 dat de kans bestond dat je over de €22-grens van douanekosten kon gaan.
De verzendkosten zijn 24 dollar, daar komt de prijs van de bordjes nog bij. ;)
Kleine aantallen kun je om die reden beter bestellen bij Europese webshops zoals Antratek.nl en Pollin.de.
Wellicht een leuk weetje: nu gaat het hier om amlogic s922x soc based bordjes. Voor dit jaar zijn de nieuwe amlogic soc's aangekondigd, oa. de s908x, die hardwarematig AV1 zou kunnen decoden.

https://androidpctv.com/amlogic-s905x4-s908x-s805x2/

Voor wie overweegt een investering te doen is het mogelijk zinvol even te wachten op de s908x. Dan ben je weer extra "feature-proof".
Maar ligt er zo niet altijd de volgende verbetering op de loer en blijf je zo uitstellen?

Tenzij het een feature is die je direct nodig hebt of wil gebruiken, maar dan is het een nok criterium.
Niet echt, hevc was de laatste jaren een groot ding, support hiervoor is inmiddels alweer een jaar of vijf in allerlei soc's aanwezig. AV1 lijkt de volgende grote codec te worden, mede door de brede adoptatie door grote marktpartijen en het gratis gebruik ervan. Daarmee rijst de vraag of h.266 überhaupt kans gaat maken, gezien hier ook weer een verdienmodel aan vast zit en voor betaald moet worden. Ook kent de nieuwe soc support voor de avs 3.0 codec, iets wat in china een ding is.
Met name het "lijkt" in je post is wat ik bedoel. 😉
Dan heb je niet goed gelezen, zoals je zelf aangeeft:
"Tenzij het een feature is die je direct nodig hebt of wil gebruiken "
AV1 wordt door steeds meer grote content aanbieders gebruikt, waaronder netflix:
https://en.wikipedia.org/wiki/AV1#Content_providers

Beetje lullig als je straks hogere kwaliteit 4k media moet missen omdat je niet even kon wachten :)

"On February 5, 2020, Netflix began using AV1 to stream select titles on Android, providing 20% improved compression efficiency over their VP9 streams"
AV1 lijkt de volgende grote codec te worden,
schrijf je. Als het is zoals je daaronder schrijft heb je de b vergeten. 😉 Dan is het zinvol te wachten.

Tenminste, als je het ding wilt gebruiken voor video. Mij zou het niets uitmaken, want ik heb heel andere doeleinden.
Alleen de CMOS batterij moet je er zelf bij kopen :+
Dat is (waarschijnlijk) omdat voor vervoer van lithium batterijen er hele strikte regels zijn waar je aan moet voldoen. Dat maakt het ook direct een stuk duurder om die dingen met vluchtvracht te vervoeren.

Het weglaten van dat batterijtje scheelt dus waarschijnlijk aanzienlijk in de totale aanschafprijs.
De N2 was een heel goede passief gekoelde sbc die mede daardoor uitstekend geschikt was voor CoreElec Kodi. Nu hij actief gekoeld moet worden heb je toch weer extra onderdelen nodig.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 16 juli 2020 16:14]

Voor overclocken heb je een cooler nodig, voor gewoon draaien niet.
Is er een manier/service om zelf een benchmark op een device te runnen, voordat ik het koop?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee