Nvidia introduceert Jetson Nano-bord met 128 Maxwell-cores voor 99 dollar

Nvidia kondigt tijdens de GPU Technology Conference de Jetson Nano aan, een ontwikkelbord met arm-soc en gpu voor 99 dollar, die onder andere voor machinelearning in te zetten is. Daarnaast verschijnt er een module voor productiedoeleinden.

Dankzij de aanwezigheid van 128 gpu-cores op basis van de Maxwell-architectuur biedt de Jetson Nano Developer Kit 472GFlops aan piekprestaties bij FP16-berekeningen. Daarnaast is een soc met vier arm A57-cores op 1,43GHz aanwezig, evenals 4GB lpddr4. De opslag moet van micro-sd-kaarten komen.

Het bord kan beeld uitsturen via hdmi 2.0 of displayport 1.2. Daarnaast zijn vier usb 3.0-poorten aanwezig en zijn een ethernetinterface en een m2-aansluiting voor pci-e x4 aanwezig, evenals gpio, i²C, i²S, SPi en uart. Via MIPI kan een camera aangesloten worden. De omvang van het bord is 100x80mm en het verbruik ligt tussen 5 en 10W.

Nvidia Jetson Nano Dev Kit

De Jetson Nano-module die Nvidia ook levert bevat een emmc-opslagmodule van 16GB en kan twaalf camera's via MIPI verbinden. De module heeft daarnaast aansluitingen voor een enkele usb 3.0-poort aangevuld met drie 2.0-varianten. De omvang is nog wat kleiner dan die van het ontwikkelbord: 69,6x45mm.

Nvidia Jetson Nano module

Het Jetson Nano-ontwikkelbord is bedoeld voor de makercommunity van ontwikkelaars en studenten. Nvidia heeft voor hen het Jetson-developerforum geopend waar ze met technische vragen terechtkunnen. De Nvidia Jetson Nano Developer Kit is per direct beschikbaar voor 99 dollar.

De Jetson Nano-module kost 129 dollar bij afname van duizend stuks. De levering hiervan start in juni. De module is bedoeld voor bedrijven die compacte en zuinige producten met enige eigenschappen rond kunstmatige intelligentie willen uitbrengen, zoals robots en intelligente gateways.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-03-2019 • 08:53

106

Reacties (106)

106
106
34
5
0
54
Wijzig sortering
Video Encode 4K @ 30 | 4x 1080p @ 30 | 9x 720p @ 30 (H.264/H.265)
Video Decode 4K @ 60 | 2x 4K @ 30 | 8x 1080p @ 30 | 18x 720p @ 30 (H.264/H.265)

Zou nog wel eens een leuk Plex servertje kunnen zijn...
wel met network storage natuurlijk.
Dat is geen gek idee, zeker niet met zo'n mooi laag verbruikt. Dan zou mijn oude machine van 80W verbruik uit kunnen, en heb ik het aankoop bedrag na 1 jaar al terug verdiend.
Dacht ik ook.. hangt er natuurlijk van af of Plex hardware support heeft voor de gpu. Dus, of die herkend wordt als gewone Maxwell NVIDIA kaart neem ik aan
Ja tegen betaling van Plex heb je HW support :)
Klopt, heb in ieder geval een Plex pass... De vraag is vooral of ze dit bordje/deze gpu gaan ondersteunen
Gezien ze de shield supporten verwacht ik dat deze ook wel ondersteund wordt. De shield heeft namelijk een Tegra chip waar ook maxwel cores in zitten.

Overigens zou het wel tof zijn als dit ding PXE ondersteund, dan zit je ook niet met die SD kaartjes te klooien.

[Reactie gewijzigd door darkvalias op 22 juli 2024 18:21]

Hangt denk ik van het aantal kijkers af. Ik zit gemiddeld op 5 concurrent 1080p/720p streams die van buitenaf worden opgevraagd, voor mij is een GTX1060 met een driver hack om de NVENC beperkingen op te schorten een wat meer praktische oplossing.

Maar zo'n ding als hier komt er zeker voor wat experimenten die ik wil gaan doen met video reencoding, want plex moet gevoed worden en van het meeste H264 materiaal kan je zonder zichtbaar kwaliteitsverlies (in de moderne GPUs en met de correcte instellingen uiteraard) een behoorlijk veel kleiner bestand overhouden, dus ik zit te denken aan een automatische recode oplossing op basis van deze hardware.

Echt jongens, de toekomst is ZO gaaf :D 25 jaar geleden zat ik met een paar zelf gesoldeerde schuifregisters en PTT-relais op m'n hobbykamer modelbaansturingen te maken en toen had ik in de verste verte nooit kunnen dromen dat we dit soort dingen nu allemaal voor zo relatief weinig geld in elkaar kunnen hobbyen.
Het probleem met de meeste oplossingen is het hoge standby vermogen wat ze verbruiken. Geeft mij maar een zelfbouw PC welke met een minimale linux distro 5W standby verbruikt :) Stroom kost geld en als zo'n machine het hele jaar aanstaat, waarvan een hoop standby, dan is dat een hop weggegooid geld.
Anoniem: 310408 @Tadango19 maart 2019 15:01
Blijf onthouden dat als de verwarming aanstaat het verlies minimaal is? Warmte is warmte.
Nee, de NAS en Plex server staan op zolder en daar is geen verwarming / isolatie. Ik wil die lawaai dingen niet in de kamer hebben :) Ik had een mooie kleine afgesloten ruimte in de kamer ervoor, maar de temperatuur was na een paar uur al 15 graden gestegen, dus dat was geen optie ;) Wellicht de warmte daar weg ventileren de kamer in, zal ik nog eens overna denken.....
Je plex / nas Servers onder je huis plaatsen zou dan handiger zijn! Gratis vloerverwarming :)
Ha, die dingen zwemmen niet (ik heb permanent een paar cm water onder het huis staan).
hoeveel zou het verbruik zijn van een NAS? want dat heb je er natuurlijk bij nodig.
Mijn nas zit rond de 50W en is al wat ouder dus kan niet 4k transcode. Opzich is een NAS ook niet nodig, want je kan lokale opslag toevoegen.

Ik zou ook mijn nas kunnen upgraden zodat hij ook 4k kan transcoden, maar dat kost net zoveel als het stroomverbruik van een oude pc erbij welke ook 4k kan transcoden 5 jaar lang. De NAS krijgt dus nog geen upgrade. Dit bordje verbruikt zo weinig vermogen dat deze de pc kan vervangen en zichzelf terug verdiend in 1 jaar tijd (ongeveer, zal met NL kosten wellicht 1,5 jaar worden) en dan is het een leuke oplossing.
ja maar genoeg opslag toevoegen aan dit ding is toch niet echt te doen? tenzij je niet echt een grote collectie aan films en tv series hebt.
ik gebruik plex gewoon via mijn computer maar het kan ook geïnstalleerd worden op een nas toch?
Ja maar de meeste NAS'sen zijn niet sterk genoeg voor encoding van video
En ook prima voor een cliënt set top box, toch?
Dit lijkt een beetje op Google's Edge TPU, wat zich ook richt op lokale machine learning.
Volgens mij kan dit ook een perfecte mediaspeler zijn. SSDtje in het M.2 E slot en gaan!
Ondanks dat ze het hier in de tekst hebben over een m2 aansluiting voor pci-e x4, benoemen ze in dit: instructie filmpje van NVIDIA alleen een M.2 key connector for wireless networking en word je voor storage doorverwezen naar microSD. Aangezien ze er zo expliciet bij zeggen dat het voor wireless networking is betwijfel ik of je het slot ook kan gebruiken voor andere doeleinden.

In het filmpje word overigens ook duidelijk dat de door NVIDIA geleverde image met Ubuntu komt. Het lijkt me geen rocketscience om hier Plex op aan de praat te krijgen. =)
Nou ik heb eens op internet zitten zoeken, en ik kwam inderdaad tegen dat de M.2 "E key" meer voor wireless kaartjes is. Maar ik kwam ook adapters voor dit slot tegen en dan kan er wel een SSD in. En aangezien het een PCI-e x4 slot is, moet dat ook prima gaan. Het is alleen even knutselen, maar dat maakt het ook wel weer leuk. :)
Is een volwaardige M.2 veel duurder of zou er een andere reden voor deze beperking zijn?
Een SSD aan boord lijkt een nogal voor de hand te liggende wens.
Ik zie nergens staan dat er een M.2 slot opzit en zie hem ook nergens of vergis ik mij nu? (Edit: ik was nog niet wakker, zit er wel op)

Zou idd wel een leuke media speler kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Michael Smit op 22 juli 2024 18:21]

@Michael Smit @dehardstyler
Er is een M.2 Key E aanwezig:
https://developer.nvidia.com/embedded/buy/jetson-nano-devkit
Connectivity Gigabit Ethernet, M.2 Key E
Je heb verschillende M.2 connectors en Key E is geen volledige M.2 zoals gesteld wordt en wordt eigenlijk voor Wifi of bluetooth adaptors gebruikt.

In de onderstaande linke kan je de verschillende types M.2 connectors bekijken. Hoewel M.2 Key E wel PCIe x2 ondersteund is de connector zelf fysiek anders dan de M.2 Key B en M welke SSD's gebruiken.
https://arstechnica.com/g...l-speed-up-your-next-ssd/

Op basis van deze informatie zou ik willen zeggen dat het M.2 slot geen (normale?) SSD's kan gebruiken.
Uit je eigen link:
https://techship.com/products/m2-mpcie-adapter-key-e/
This adapter allows the user to use M.2 (NGFF) module in an mPCIe Slot in the users desktop or laptop.

Technical details:
This adapter only supports m.2 (NGFF) Key E modules. For modules with Key A, please see 10337 and for Key B please see 10358.
Dus dit kaartje moet je in een mini PCIe slot steken zodat je een M.2 type E aansluiting krijgt. Maar de nVidia Jetson Nano heeft geen mPCIe slot! :)
En daarbij is dit kaartje een adaptor naar een M.2 type E, dit zit al op de Jetson Nano zelf, en daarbij gebruiken normale SSD's M.2 type B of M. :)
Ow oops, dan pakken we deze: http://www.bplus.com.tw/E...5F-tw.html?language=en_US

Maar het wordt er niet makkelijker of compacter van. :P
Ja die kan wel! Maar dan weer wel opletten dat je een mini PCIe SSD compatible SSD aanschaft, dat is weer anders dan M.2. :)
Werkt ook niet. Het M.2-E slot zit **onder** de Nano-module.
Daarnaast zijn vier usb 3.0-poorten aanwezig en zijn er een ethernetinterface en een m2-aansluiting voor pci-e x4 aanwezig
Best wel leuk dat ze dit voorzien. Hopelijk komt de Raspberry ook met een nieuw bord met een M.2 slot.
Dat zou inderdaad top zijn, SD kaartjes zijn probleem bij 'echte' applicaties zoals Home Assistant of alle apps die veel logs schrijven.
Laat ze bij die pi dan eens beginnen met de overstap naar pci-e voor lan usb3 en wifi dan kunnen we daarna over naar msata of een soortgelijke goedkope storage oplossing wellicht zelf emmc
Ja kan ik inkomen, maar zittten we dan nog binnen de doelstellingen van een pi? Nemen we dan niet beter een Intel nuc?
Uit de tekst:
Daarnaast zijn vier usb 3.0-poorten aanwezig en zijn er een ethernetinterface en een m2-aansluiting voor pci-e x4 aanwezig
Ahum.. Goedemorgen! Ik pak er even een bak koffie bij :D
Uit de manual:
[J18] M.2 Key E connector can be used for wireless networking cards; includes interfaces for PCIe (x1),
Ik doe niet aan manuals, tweaken die handel! :)
Ja, als er goede ondersteuning voor komt zeker. Kan wel eens een Raspberry Pi alternatief zijn als je meer kracht nodig hebt. Het vermogen valt me dan nog alles mee. Een Pi 3B+ verbruikt richting de 5W maximaal, maar is wel een stuk compacter.
Het nadeel van RPi is dat deze geen x265 ondersteund. Wat toch meer en meer belangrijk word bij media spelers.
Tot 720p gaat dat anders vloeiend hier.
Anoniem: 420148 @Jazco2nd19 maart 2019 09:37
En 5 jaar geleden zou dat handig zijn geweest. Inmiddels zitten we op hoge bitrate 1080p/4K, en dan trekt het ding het niet.
Afhankelijk van de bitrate... Het meeste speelt ie op 720p wel af, maar sommige zaken haperen ook op 720p.
Ik vind het niet echt een RPI vervanger; Omdat het prijs verschil te groot is.
Ik zou de udoo equivalent van de RPI meer een vervanger
Je kan voor 150 dollar een shield tv kopen die zo'n beetje alles kan afspelen.

Waarom zou je met dit soort bordjes gaan werken? Duidelijk voor een andere doelgroep bedoeld.
Andere doelgroep dan Tweakers? Volgens mij is dit juist interessant voor ons tweakers!
Andere doelgroep dan waar @t_o_c zich toe rekent...
Waar haal ik die voor 150 euro nieuw dan :p?
Niet echt de bedoelde toepassing maargoed ;-)
Daar zijn we Tweakers voor! }>
meh, geen goede open source drivers beschikbaar. daardoor heeft een AMD GPU toch wel de voorkeur voor een media center.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 18:21]

Goeie kans dat die hier wel komen, anders heeft het hele concept geen zin, als je niks met de GPU kan doen.
Ja, natuurlijk ze komen er wel, uiteindelijk, door de community reverse engineered. maar dat kan lang duren en blijft niet optimaal.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 18:21]

De belangrijkste reden voor dit apparaat is het verwerken van inkomende video, vandaar de camera-aansluitingen. En met de GPU kun je ook beeldherkenning doen; Jetson's hebben volledige ondersteuning voor CUDA en daarmee voor de belangrijkste AI frameworks zoals TensorFlow.
Anders wel leuk voor emulatie :)
Dit lijkt me ook interessant voor streaming doeleinden. x265 encoding. Enige dat je moet vinden is een manier om er input op te krijgen. Of via NDI of mogelijks een mpcie bordje met sdi/hdmi input als dit zou bestaan.
Tja voor paar 10tjes heb je een thin client die x264/x265 problematisch kan decoderen. Wat mij betreft is je stream encoden niet meer van deze tijd.
Ok ik denk dat ik je opmerking niet helemaal begrij.

Wat mij betreft is je stream encoden niet meer van deze tijd.
Encoden is ervoor om minder data over een netwerk te sturen niet om het te beveiligen (al kan dat ook).
Geen probleem. Ik doel erop dat je bronmateriaal reeds in x265 op je fileserver kan staan. Dan hoeft die server niets te berekenen en wordt het decoderen van het bestand overgelaten aan het apparaat dat de stream ontvangt. Die apparaten doen dat tegenwoordig met dedicated chips die weinig stroom vereisen.

Vroeger was software als plex populair omdat je dan de bestanden aan de server kant on the fly kunt encoderen ten behoeve van een doel apparaat dat niet snel genoeg is de boel zelf te decoderen. Maar dat is nu dus niet meer nodig aangezien je voor een paar 10tjes je tv x265 geschikt maakt. Tablets, laptops en desktops hebben al langer geen problemen met x265 decode.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 18:21]

Anoniem: 1149211 @sdk198519 maart 2019 11:14
Vroeger was software als plex populair omdat je dan de bestanden aan de server kant on the fly kunt encoderen ten behoeve van een doel apparaat dat niet snel genoeg is de boel zelf te decoderen. Maar dat is nu dus niet meer nodig aangezien je voor een paar 10tjes je tv x265 geschikt maakt. Tablets, laptops en desktops hebben al langer geen problemen met x265 decode.
Software als Plex is nog steeds mega populair. De transcoding in Plex is nog steeds nodig, zelfs als het doelapparaat prima de x265 stream zou kunnen decoderen, omdat de bandbreedte niet altijd toereikend is. Het voordeel van een oplossing als Plex is dat je op jouw server een 20 Mbps 4k HDR stream kunt bewaren en (bijvoorbeeld op vakantie) een 2 Mbps 720p stream kunt kijken in jouw hotelkamer met een matig draadloos netwerk.

Mijn Plex archief is redelijk groot en ik heb vaak dat meerdere vrienden tegelijk streams aan het kijken zijn. Soms gebruiken ze transcoding, maar dan geeft mijn oude processor zonder x265 hardware video decoding het al snel op. Dit zou dan een prima energiezuinige oplossing zijn.
Bedankt voor de uitleg. Dat is een interessante toepassing!
En wat nu als je zelf, bijvoorbeeld, game streamer bent? Het is heel onprettig als je CPU plots moet gaan staan stampen op het encoden van je stream terwijl je in een sniperbattle zit....
Vandaar dat de meesten de video output van de gamerig door een aparte encoderrig heen jagen die de streaming voor zijn rekening neemt....
Game streamen doen we tegenwoordig toch via NVENC en quicksync? Notabene zelf ervoor gezorgd dat NVENC in OBS kwam :+ . Als je problemen hebt met de kwaliteit dan betwijfel ik of dit bordje de oplossing is.
streamers hebben in de regel twee pcs om deze reden. Eentje voor de frags, eentje voor t streamen
Wel wat als dit bordje je 2e pc kan zijn?
misschien kan dat inderdaad, zou een hoop stroom kunnen besparen. Ik herlees nu Croga’s reactie en die bedoelde misschien wel hetzelfde als ik zei.
Correctie: (Semi)Pro streamers hebben in de regel twee PC's om deze reden.
De gemiddelde streamer op twitch heeft geen twee PC's.
Nogmaals; het gaat @33Fraise33 niet om het afspelen van media, maar om het streamen van media. Daarom heeft hij het over een SDI/HDMI INput.
Denk aan een camera met SDI of HDMI output, die aan dit bordje koppelen, ENcoden met x265, en dan over een netwerk streamen naar wat dan ook.
Denk aan een camera met SDI of HDMI output, die aan dit bordje koppelen, ENcoden met x265, en dan over een netwerk streamen naar wat dan ook.
Dat was mij niet duidelijk nee. An sich zou je daar de stream van een IP camera inderdaad wel mee kunnen comprimeren. (Of doen die dingen tegenwoordig zelf al x265?).
Zo te zien is het je nog steeds niet duidelijk. 33Fraise33 heeft het niet over het transcoden van een reeds geëncode stream, maar het encoden van rauwe, ongecomprimeerde beelddata.
Zo te zien is het je nog steeds niet duidelijk. 33Fraise33 heeft het niet over het transcoden van een reeds geëncode stream, maar het encoden van rauwe, ongecomprimeerde beelddata.
Mijn impliciete punt was dat ik het nut niet zie (of ken) van een camera met alleen een HDMI output. Ik doe vrijwel niets met camera's maar de camera die ik heb (sony action camera) kan zelf via wifi streamen.

Als er een goede reden is om een camera zonder dergelijke functionaliteit te gebruiken en dat te gaan compenseren met een volledig systeem op basis van dit bordje dan hoor ik die graag. De use case is tot heden nog volstrekt onduidelijk en elk antwoord roept weer nieuwe vragen op ;).
Professionele camera's streamen niet, maar slaan op op een interne SSD en/of hebben een live output via SDI of HDMI. Als je die video dus live wilt streamen (of over ethernet wilt transporteren), zal je er een externe encoder aan moeten hangen.
Klopt wat je zegt, een camera of een output van een video mixer en dan zo streamen naar bvb wowza of online streaming diensten
Dat kan ja, maar je zal ook te maken hebben met apparaten die niet alle codecs ondersteunen.

Sommige TV's of oudere tablets bijvoorbeeld ondersteunen geen x265, of geen DTS audio... Transcoden blijft een interessante optie. Met een transcoding setup hoef je niet al je bronmateriaal in meerdere versies te onderhouden of steeds nieuwe apparatuur te kopen.
Wat ik me afvraag. Zou je deze bordjes ook kunnen inzetten voor crypto valuta berekeningen?
Ik heb het idee dat deze behoorlijk zuinig kunnen zijn in stroom en een nette prestatie kunnen neerzetten.
Edit:
Bij de buren staat al een leuk artikel erover:
https://www.tomshardware....res-price,news-60175.html

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 22 juli 2024 18:21]

Let op, dat artikel bij Tom's Hardware gaat over het bordje, maar heeft geen info over crypto / mining / blockchain.

Sowieso: als je denkt met een powerdraw van 5/10 volt enigszins goede mining results te kunnen krijgen dan zit je ernaast. Sowieso: 128 cores vs 1920 cores op de 1070, clocked om - samen met de processor - met een passieve koeling te werken. Bulk bestellingen kosten > 129 euro per bord. Hier heb je geen rekenmachine nodig.
Het artikel gaat inderdaad niet over mining.

De Raspberry Pi 3 kan anders net positief zijn met mining als je een lichte coin neemt. Deze zijn wel in waarde een stuk lager natuurlijk. De aanschafprijs is natuurlijk wel een drempel. Maar voor hobby / probeersels kan het leuk zijn.

128 cores voor GPU. Als je deze kunt benutten voor het mining dan kan hij best interessant worden. Ja een 1070 behaalt meer maar een 1070 verbruikt een hoop meer ook en is een stuk groter.
Lijkt heel erg op dezelfde hardware als in de NVidia Shield maar dan met de helft van de GPU Cores en net wat nieuwe rand apperatuur (M.2 SSD).

Dus als je denkt, ik maak hier een media speler van, koop een shield, Kodi of Plex erop and done!

De shield draait Android maar ook al komt het uit 2017, komen er nog steeds regelmatig updates inclusief features uit, nog altijd de beste media speler te koop wat mij betreft!

Als je een ander OS wil draaien, voor andere doeleinden, alsnog een interessant bord, hoewel drivers in Linux altijd wel een ding is met ARM.
De M2 is niet voor SSD bedoeld
Op phoronix lees ik dat 't bordje een sd kaart voor storage gebruikt en het m2 slot voor WiFi is. Dat zie ik ook in de specs staan helaas.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 juli 2024 18:21]

Ter verduidelijking. Er is maar 1 Jetson Nano bord en dat is het kleine printje. Developer Kit heeft daar een extra base bord omheen met allemaal nuttige connectoren. Je ziet op de dev kit ook een heatsink zitten op juist alleen dat kleine bordje.

Jetson Nano is trouwens het kleine broertje van Jetson AGX Xavier, die tot 30W vermogen nodig heeft, 4x zoveel cores (512) en 4x zoveel RAM (16 GB).
Gaaf, vind het wel vrij prijzig. Ik denk dat de Shield nog steeds een betere buy is.
Dat hangt er helemaal vanaf. Wil je er Linux op draaien of zelf software/hardware ontwikkelen? Dan heb je helemaal niks aan een shield.

Als je het puur bekijkt van een specs / geld perspectief is het misschien niet zo interessant. Maar het doel van het apparaat is gewoon compleet anders. Appels en peren.
Vraagt niemand zich af of dit misschien een vooraankondiging van een 1-april grap kan zijn, of ben ik de enige? ;)

Als ik "128 gpu-cores" en "het verbruik ligt tussen 5 en 10W" lees, vraag ik me namelijk sterk af of dat lage verbruik met zoveel cores wel mogelijk is... :?
Omdat GPU cores niet hetzelfde zijn als CPU cores.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.