Hardkernel introduceert Odroid H2+-computingboard met 2,5-gigabit-ethernet

Hardkernel heeft de Odroid H2+ aangekondigd. De singleboardcomputer heeft, net als zijn voorganger, een x86-soc van Intel. De nieuwe variant beschikt onder andere over 2,5-gigabit-ethernet, en heeft een iets nieuwere Celeron J4115-quadcore-cpu.

De Odroid H2+ is een geüpgradede versie van de originele H2. De nieuwe versie ondersteunt onder andere 2,5-gigabit-ethernet met een RTL8125B-nic van Realtek. De H2+ beschikt over twee van dergelijke ethernetpoorten. De originele H2 beschikte over twee gigabit-ethernetaansluitingen. Dit is het voornaamste verschil met zijn voorganger.

Deze nieuwe variant beschikt verder over een nieuwere cpu, namelijk een Intel Celeron J4115 met vier cores en vier threads. Deze cpu heeft een kloksnelheid van 1,8GHz met een turbofrequentie van 2,3GHz op alle cores. De chip beschikt over een geïntegreerde UHD Graphics 600-gpu. Het geheel wordt passief gekoeld.

De originele H2 beschikte over een Celeron J4105, die een iets lagere kloksnelheid heeft van 1,5GHz. Hardkernel schrijft op zijn forum dat Intel leveringsproblemen had met de J4105, maar dat deze met de komst van de J4115 zijn verholpen. Intel noemt de J4115 nog niet op zijn website.

De singleboardcomputer ondersteunt verder, net als de originele H2, ddr4-2400-geheugen, met een maximum van 32GB verdeeld over twee sodimm-slots die zich aan de achterkant van de computer bevinden. De achterkant heeft ook een m2-slot voor opslag, met een pci-e 2.0 x4-interface. De computer beschikt daarnaast over twee sata 3-aansluitingen en een connector voor emmc-flashgeheugen.

De H2+ heeft een hdmi 2.0-poort en een DisplayPort 1.2-aansluiting, die beide een 4k-scherm op maximaal 60Hz kunnen aansturen. De H2+ dezelfde afmetingen als de H2, van 110x110x43mm. Ook het gewicht is wel iets veranderd. De H2+ weegt 285 gram, inclusief koelblok.

De H2+ is per direct leverbaar bij Hardkernel. De singleboardcomputer kost 119 dollar. Omgerekend en inclusief btw komt dit neer op ongeveer 128,81 euro.

Odroid H2Odroid H2Odroid H2

Afgebeeld: de Odroid H2, met een identiek ontwerp aan de H2+

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

20-06-2020 • 15:04

97

Reacties (97)

97
96
57
5
0
35
Wijzig sortering
Lijkt me een erg leuk bord, zijn er genoeg cases beschikbaar waarin deze past?
De Realtek-nic's worden niet altijd door iedereen positief ontvangen, jammer dat geen Intel-nic in zit.
Deze NIC's zitten al wel een tijdje in de Linux kernel. Dus qua plug n play functionaliteit zit het wel goed als je een distro gebruikt met recente kernel.

BSD etc zal wellicht anders zijn.
Dit zegt Hardkernel op hun website:
Please manually install Realtek RTL8125B driver to activate the Ethernet ports. Otherwise the Ethernet ports don’t work due to a missing device driver in Linux Kernel.
Vanaf kernel 5.4 is deze ondersteund. Vele distributies zullen deze dus nog niet ondersteunen, maar het zit er sinds enkele maanden dus wel in.
De driver zit er in sinds kernel 5.3.
Zie:
https://git.kernel.org/pu...27083f6a0d63ce69826c5d48d

Dezelfde chip zit ook op een aantal X570 moederborden etc.

Maar met een oudere kernel moet je hem inderdaad even zelf installeren.
De meeste firewall aploences draaien echter op BSD dus dat is wel jammer

Al blijft er genoeg over om op te draaien plex minecraft mail/web servers etc

Enige wat ik niet zou zien zitten is nas
Want te weinig sata voor iets als unraid (3 of meer gewenst)

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 16:47]

2 SATA aansluitingen + 2 expanders = 10 drives. De CPU kan toch niet mee met meer dan 2 SATA drives + netwerk.
Waarom kan een Synology Diskstation met slechtere CPU dat dan wel? Ik denk dat je die Celerons zwaar onderschat.
Het 'kan', dat wil niet zeggen dat het goed is.

Zolang je niet veel gebruik ervan maakt, kun je inderdaad honderden schijven aanhangen maar ik heb hier een Synology met hun Atom CPU en 12 schijven, daar krijg je echt geen gigabit uit (behalve als alles sequential-read is). De Synology zijn wel brak vergeleken met een gelijkaardige kost FreeNAS systeem, mooier doosje en UI dat wel.

2.5Gbps ga je denk ik niet kunnen vullen met een RAID + checksum + compression/encryption overhead op die Celerons (random I/O).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 16:47]

Weet je ook of op dit bordje xpenology draait ? ;)
Gaat ook niet om de drivers, de chips van de Intel nic's zijn veel groter, waardoor er minder verkeer door de cpu afgehandeld hoeft te worden (offloading)
Heb je een bron dat deze Realtek NIC dat niet doet?
Interessante vraag. Mijn ‘oude’ vooroordelen zeggen dat Realtek nic's slecht zijn omdat ze op de CPU leunen bij veel doorvoer. Daarnaast is de support voor alternatieve besturingssystemen slecht.
Maar die ‘wijsheid’ is oud.. Windows XP oud... dus hoe waardevol is die informatie nog?

Als we kijken naar deze oude Reddit link zien we dat er een duidelijk verschil is maar dit gaat over 1 Gbit nic’s. Helaas kan ik geen performance testen vinden over deze chipset.

Ik denk echter dat het niet onredelijk is om te stellen dat de Intel chips nog voorlopen.
Zeker met een beperkte cpu, waar de chipset dus erg op gaat leunen, is dit wel iets om in acht te nemen. Al zou de impact bepaalt worden door de doelstelling van het bordje. Een NAS oplossing bouwen met dit bordje gaat de impact bijvoorbeeld wel meetbaar zijn. De vraag is natuurlijk of je het ook gaat merken in de praktijk (denk het niet).

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 23 juli 2024 16:47]

Hier een informatief youtube filmpje er over:
https://youtu.be/0spAIaWb7x0?t=552

springt meteen naar het goede gedeelte
Dit 4,5 jaar oude filmpje bevestigt wat ik al schreef: verouderde informatie blijft maar rondzingen.
Ten eerste: Realtek NICs zijn, i.t.t. wat in dit filmpje vertelt wordt, superstabiel onder FreeBSD sinds augustus 2018, toen versie 1.95 van het stuurprogramma uitkwam. Die driver is trouwens slechts 94KB groot, dus er is geen sprake (meer) van dat allerlei hardwarefunctionaliteiten in de software gestopt worden, zoals dat vroeger kennelijk het geval was. Verder lijkt dat voorbeeld met die wafers interessant, maar worden er twee totaal verschillende wafers getoond waardoor de indruk wordt gewekt dat het verschil extreem groot is, terwijl dat in werkelijkheid minimaal is, als dat verschil er überhaupt nog is. Het enige dat ik niet heb kunnen verifiëren is de grootte van de buffer. Het is een pure aanname van mij maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit nu nog een probleem is. Mocht dat wel zo zijn hoor ik het graag, bijvoorkeur onderbouwd.

[Reactie gewijzigd door Videopac op 23 juli 2024 16:47]

Ik denk dat het voor veel mensen om de drivers gaan. Qua performance valt het verschil nog wel mee.

Dat maakt vaak het verschil tussen even een OS installeren en booten. Of eerst weer uitzoeken welke driver je nodig hebt en die daarna te installeren.
Klopt als je in de embedded wereld zit, wil je altijd de Intel I210-AT hebben. Geen Realtek troep, er zit best wat verschil in. De Intel I210 heeft bijvoorbeeld IEEE 1588 wat heel belangrijk is in de embedded wereld.
Dat ondersteunt deze Realtek ook: https://www.realtek.com/e...k-ics/item/rtl8125bg-s-cg

Het is jammer dat onjuistheden over Realtek NICs keer op keer herhaald worden. Zo werkt de 1GB NIC prima en superstabiel op b.v. OPNsense.l, i.t.t. wat vaak nog beweerd wordt.
Sterker nog, hardware offloading zet je vaak uit in een virtuele omgeving. Met DPI wil je dat in sommige gevallen ook fysiek. Moet eerlijk zeggen dat toen ik Realtek las, dacht "jammer geen pfsense" - maar dat is dus een oud en onterrecht vooroordeel! Blij om te horen want de chips zie je vaak voorbij komen. Opzich wel interessanrlt, vaak hoor je over viezigheid in Intel's firmware maar of dat anders is met Realtek... Mijn gevoel zegt van niet. De CPU is helaas te zwak wil je het serieus benutten en laptop geheugen is relatief duurder. Het gaat hier echt om de formfactor
Waarom zet je dat uit? Het was idd. buggy maar dat is 2 jaar geleden al gefixed.
Ik zie het, je hebt gelijk. Het is denk ik vooral omdat die van Intel vaak gewoon altijd werkt. En daarmee ook heel veel zaken zijn getest en ontwikkeld zijn. Je gaat niet gauw van een product afstappen als het goed werkt, en de kosten te overzien zijn.
Oude realtek (10/100 mbit tijd) was vrij beroerd: geen offloading of zo buggy dat het beter uitgezet kon worden. Dat heeft de toon gezet voor realtek nics.
Qua cases ben je aangewezen op de odroid store of 3d printing, er zijn wel wat leuke ontwerpen te vinden.
Hier zat ik al maanden op te wachten, gelijk 2 bijbesteld voor mijn originele H2. Kan ik heel veel leuke distributed labo's mee doen, docker Swarm of K8S met failovers, distributed storage, etc..
Misschien is dit een hele domme vraag, maar wat is het grote verschil met een intel NUC?
https://tweakers.net/pric...eu-stekker/specificaties/
Ook een Celeron J uit de 4 duizend serie ook ongeveer €120,- alleen zit er een mooiere behuizing omheen.
Is het voordeel het verbruik?
Tegenover deze NUC heb je bij de Odroid een quad-core, mogelijkheid tot meer dan 8gb ram (zeker handig als je veel semi-idle containers draait), PCI-E Ssd (scheelt ook weer wat energieverbruik) en voor mij het belangrijkste punt: dual NIC.

Inderdaad dat verbruik weegt voor mij redelijk zwaar omdat ik met distributed computing en storage wil spelen, dus dan heb je altijd minstens 3 units nodig. Als je dan een beetje read snelheid wil heb je ofwel veel schijven nodig (weer extra verbruik), ofwel enkele snelle. En de dual nic wordt pas echt handig als je op 1 van de nodes terecht komt, dat zowel het onderling verkeer in een Swarm of K8S als het verkeer naar je cliënt aan de volle 1Gbps sjeest.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 23 juli 2024 16:47]

Als je het nodig hebt, die die dual NIC wel een god argument. Ik zie hier wel mogelijkheden voor een firewall met deep packet inspection. Maar ik denk dat die markt erg klein is.
Met zo'n Celeron J ga je geen DPI doen voor meer dan 50-80Mbit/s als firewall (enigsinds afhankelijk van hoeveel rules je toe past uiteraard). Ik heb zelf OpnSense als router draaien op een Core i5 (low power variant) en daar haal ik zonder DPI maar met basic firewalling, NAT en routing de 1Gbit/s mee, maar niet over VPN of met DPI ingeschakeld.

Het is mij persoonlijk dan ook een beetje een raadsel wat je met 2 x 2.5Gbit/s Realtek NIC's moet met een Celeron J processor.
Voor veel huishoudens is 50Mbps nog genoeg, dus ik kan er het nut wel een beetje van inzien. Nog niet iedereen heeft glasvezel of kabel, en voor iemand die het met VDSL moet doen en toch graag knutselt kan dit een uitstekende, goedkope router/traffic analyser/speelgoedserver zijn.

't heeft niet mijn voordeel, en de keuze voor zowel 2x 2.5Gbit als een low-power Intel-CPU vind ik nog steeds vreemd, misschien dat de prijs tussen een 1Gbit en 2,5Gbit poort voor de tweede NIC dermate laag was dat het niet veel meer uitmaakte? Wie weet. Het zal vast een nut hebben, anders zou dit bord niet zijn uitgebracht.
Voor veel huishoudens is 50Mbps nog genoeg, dus ik kan er het nut wel een beetje van inzien
diezelfde huishoudens hebben ook helemaal geen nood aan een zelfbouw-firewall, om dan te gaan klagen dat ze hun geadverteerde snelheid niet halen. Er zullen wel wat tweakers in buitengebieden wonen waar je enkel een crappy dsl-lijntje kan krijgen, maar dat is denk ik maar een heel beperkte groep
Dat is waar, maar als je internationaal kijkt zullen er veel tweakers op die snelheid zitten. In Duitsland is op genoeg plekken buiten de steden ADSL nog in gebruik, bijvoorbeeld. Ook in die omgeving heb je genoeg tweakers.
ik sprak ook over de grenzen heen, de benelux op zich is al helemaal de moeite niet waard om daar speciaal dit soort van bordjes voor te ontwikkelen
Het is dan ook geen routerbordje, het is een algemeen ontwikkelbordje. Een tweede NIC kan ook handig zijn voor andere dingen, bijvoorbeeld voor redundancy. Het hoofdcomment waar we allemaal op zitten te reageren heeft er note bene twee besteld op de dag van uitkomst.

Zo'n ding is wel handig als router op bijvoorbeeld boerderijen in Groningen en Drenthe (waar 30mbps nog buiten de dorpskern vaak steeds het maximum is) of als je het verkeer van/naar je automatisering wil firewallen (modbusfirewall d.m.v. DPI).

De meerderheid van het land woont wellicht in de randstad maar er zijn genoeg Tweakers die op het platteland wonen. De oprichter van Tweakers heeft notabene een straalverbinding nodig in de Achterhoek voor 50Mbps internet. Je kunt zien hoe de bandbreedte van Nederland ervoor staat en hoe erbarmelijk die soms is. Let wel, dat is de maximumsnelheid die veelal niet gehaald wordt.
weet ik, daarom dat ik ook zoek achter andere doelen, want om die 50Mbps te firewallen heb je geen dual 2.5Gbps nodig 8)7
Hier op Kreta woon ik in zogenaamd 'rural area', den boerenbuiten of niet in de stedelijke regio's als Chania, Rethymno of hoofdstad Heraklion of toeristisch gebied. Na 7 maanden wachten eindelijk vdsl. 50/10 Mb/s. (Gem. 44/10 in de praktijk). Zelden 4G of 3G. Dus dat is een mooie om hier te installeren. Eentje als FW en wat extra opslag en eentje om mijn eerste gen i5 laptops uit de 8** reeks te vervangen die hier blijft staan voor mail en Internet stuf en die schermresolutie van1366 x 768 Ben ik ook beu. Dus ja hier wat afgelegen zie ik wel een toepassing.
Hangt ervan af, vroeger deden we ook 10Gbps firewalling voor datacenters op een dual-P4 (iptables).

Ik weet niet welke Core i5 je hebt maar met AES acceleratie op de chip kom je al een stukje verder voor VPN. Ik herinner me wel dat in OpnSense ik manueel AES-NI moest aanzetten alsook de juiste protocollen gebruiken (ofwel IPSec of een bepaalde combinatie van OpenVPN instellingen).

Het grootste probleem met DPI vroeger zat in het loggen en dus de 'traagheid' van een schijf. Ik weet niet wat er in OpnSense zit, met de opkomst van SSL is het minder waardevol om DPI in te schakelen.
Alleen iptables based firewalling is ook niet het probleem, met name NAT (routing), VPN (zelfs met AES-NI enabled), traffic shaping en DPI verbruiken relatief veel CPU cycles. Ik gebruik zelf geen DPI, maar heb het wel eens aangezet. AES-NI staat hier aan, en OpenVPN met AES-NI haal je ongeveer 600 Mbit/s over VPN en zonder AES-NI 250Mbit/s.Wireguard zou efficiënter moeten zijn maar heb ik nooit geprobeerd.
Ik kan het mis hebben, maar in een barebone NUC mist RAM en opslaggeheugen. De meeste single board computers hebben ook geen onboard opslag, maar wel RAM. RAM is niet gratis.
Dat probeer ik me ook te bedenken: dit bordje heeft (zoals te zien op de foto) geen memory onboard, die mag je er zelf nog bij bedenken. kastje mag je er ook nog bijkopen. die j4005 is nuc mist wel de helft aan cores, maar vergeleken met een j5005 nuc zitten we aardig goed qua performance:

pricewatch: Intel NUC Kit NUC7PJYH

Die kost iets meer, maar dat is incl kastje en voeding (en intel support, zegt ook iets), waarbij de j5005 iets krachtiger is dan de j4105 / j4115.

Dan de vraag of een 2.5gb nic zinvol is bij een low power cpu. Wellicht leuk als firewall zodat je over één poort 2x full duplex 1gb vlan kan maken, maar dan was 2x een gbit nic zinvoller geweest, gezien de noodzaak die dan ontstaat voor een managed 2.5gbit switch, en deze behoorlijk kostbaar zijn.

Ik vind het een rare combi, die nic op dat bordje. Je moet onderhand je best doen een usercase te bedenken om de zin ervan in te zien.

-edit: my bad, bordje heeft twee ethernet poorten, niet gezien. excuus.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 23 juli 2024 16:47]

De H2+ beschikt over twee van dergelijke ethernetpoorten, dus prima dan toch? Behalve iets aan kosten, waarom zou 2x gbit nic beter zijn dan 2x 2,5 gbit nic, kan prima op een managed of unmanged gbit switch ook. Volgens mij prima zo, dat het dual nic is blijft handig. Misschien wil iemand anders er wel een NAS mee maken met 2 grote SATA SSD's, dan is zo'n doovoer boven 1 gbps prima haalbaar?
Bordje heeft inderdaad twee nic's, totaal niet gezien (of verwacht), my bad. Ja dat maakt het wel weer erg geinig. Dit icm de cpu die aes en secure key ondersteund, vier 64 bit cores heeft, speedstep en een tdp van 10watt, jeetje. Kan 8gb lpddr4 op, dit kon weleens een firewall killer worden.
8GB max vs 32GB
1 sata vs 1 M.2 en 2 sata

jammer van de CPU, want anders was dit zelfs een leuke VM-host kunnen zijn
Ik kan het mis hebben, maar in een barebone NUC mist RAM en opslaggeheugen. De meeste single board computers hebben ook geen onboard opslag, maar wel RAM. RAM is niet gratis.

Edit: ik het mis, zie correctje door @jobvr

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 23 juli 2024 16:47]

Ik kan in dit artikel niet terug vinden dat er al opslag op het board gesoldeerd zit. Ik zie alleen M.2 en SATA aansluitingen staan, dus dat doet mij vermoeden dat je ook hierbij gewoon opslag voor je OS en SODIMM geheugen reepjes moet kopen
Zowaar. Begrijpend lezen is en blijft lastig. I stand corrected.
Kan deze celeron die snelheid wel aan?
Dat ligt er maar net aan wat er met de netwerkpakketjes moet gebeuren. Routeren of grote bestanden uitserveren zal wel lukken, maar als het allemaal 256 bits priemgetallen zijn die gefactoriseerd moeten worden, zal de celeron dat niet aankunnen. Ook het transcoderen van honderd gelijktijdige 4k streams zal de celeron zwaar vallen.

De single-core performance van deze celeron is lager dan die van een Sandy Bridge cpu (2011).
Ik raakte de draad ook serieus kwijt toen ik celeron zag staan......
Wat je met deze celerons krijgt is betere performance dan de meeste NAS oplossingen (hoor wel vaak dat mensen wat containers draaien op Synology) op een platform wat zeer goedkoop is om 24/7 aan te laten. Want daar spant vaak het schoentje bij thuisservers.
Dit dus. Dit is een goede keuze om met virtualisatie te gaan stoeien.
Ok daar kan ik bij inkomen. Maar, en dit kan ik verkeerd hebben, is die opvolger van atom (m3 m5 cores) niet beter voor hetzelfde?

Edit.

Ik heb zelf zulke slechte ervaring met celeron. Beide windows vista tijdperk, beide laptop, beide verschrikkelijk. 1 ervan ooit aangeboden op marktplaats, kon 50 ervoor krijgen... heb bericht gestuurd: ik zie af van de verkoop, dit ding is zo slecht en geen nieuw leven waardig. Heb hem daarna met een klauwhamer gesloopt, en oh man wat een opluchting was dat!

Dus mn hersenen geven gewoon een spasme op moment dat ik een nieuw product zie met een celeron. Ik heb ook werkelijk nog nooit iemand goeie dingen horen vertellen over een celeron.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 23 juli 2024 16:47]

>Ok daar kan ik bij inkomen. Maar, en dit kan ik verkeerd hebben, is die opvolger van atom (m3 m5 cores) niet beter voor hetzelfde?

Heb je al eens 'n product gezien op basis van Intel's M platform? Ik enkel de Compute sticks die afschuwelijk hoog geprijsd zijn.

En als ik dan de vergelijking maak op https://www.cpubenchmark....Intel-m3-8100Y/3159vs3367 blijkt de CPU toch dubbel zo duur te zijn als dit ganse bordje.
Ik ben idd beetje gaan kijken, zie idd meer de celeron op single board computers!
4k streams kan deze juist heel goed, er zit hardwarematige h.264 en h.265 trancoding op de chip :) ik heb zijn voorganger. Is prima voor een NAS met Plex
Zier er leuk uit voor een NAS/Plex media server
Ik daari alweer een redelijke tijd mijn server/NAS op een J4105. Iets goedkoper en met 4X SATA is dit een optie: pricewatch: ASRock J4105-ITX . Lijkt me voor een NAS, door de extra SATA poorten een betere deal (al mis je wel de M2)

Ook heb ik een Chinees NUCje met de J4105 CPU met daarop LibreElec, draait ook perfect met 4K. Maar ook hie ris een betere deal te krijgen dan deze hardkernel... Ik betaalde ca 150 euro, maar dat was wel voor de hele NUC ripoff, inclusief werkgeheugen en 32GB emmc, in een behuizing, dus direct ready to go.

Beide lekker passief, HDMI 2.0 support.
Ja het is maar wat je nodig hebt, USP hiervan is 2x2,5Gb en formaat.

Qua alternatieven, ikzelf heb ook n goedkopere NAS/mediaserver, pricewatch: Asus N4000T.
€5 duurder dan je Asrock maar heeft M.2 NVMe en DC voeding ingebouwd.
Slechts 2xSATA (+1x NVMe), 1x1Gb, en slomere CPU.
Maar verbruikt daardoor maar <2,5W idle (scheelt nog eens €4/j stroom?).

Ik had hiervoor ook de Odroid H2 overwogen, alleen was die dus duurder en verbruikt meer, en edit: leken Odroids mij een reputatie te hebben niet altijd even betrouwbaar te zijn.

Mediaspeler, ikzelf heb n Amlogic doos van €35 draaiende op CoreELEC, zou ook HDMI2+4K kunnen (maar heb ik niet).

PS: volgens je link heeft je Asrock _wel_ M.2, maar dat zal dan wel alleen voor wifi zijn?

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 16:47]

Kun je meer vertellen over de onbetrouwbaarheid van de Odroid H2?
Ik had destijds op diverse plekken gelezen over issues met Odroids (NB niet zozeer H2).
Die plekken en issues kan ik me niet herinneren, maar daar kwam die indruk van mij vandaan.
Maar goed, als ik nu opnieuw even Google vind ik:
Hier een thread mbt zeer beperkte garantie en wat bouwkwaliteit issues. Los van EU garantie regels, dat een fabrikant zo kort garantie geeft, zegt ook wel iets imo.
Hier / hier / hier een paar persoonlijke bevindingen mbt bouwkwaliteit en (software) support.

iig, keek ik dan naar die Asus dan leek mij dat de betrouwbaarder keus (qua specs en dat het Asus is).
Ja leuk, maar die n-4000 is een dual-core dus presteert minder en verbuikt daardoor ook minder.
Kun je xpenology erop draaien ? ;)
Ja, dat bedoelde ik dus met "slomere CPU" en met "het is maar wat je nodig hebt".
Als je alleen Samba draait voor hier en daar n bestandje, heb je veel minder nodig dan als je 4K streams live wilt transcoden ofzo. Of als je vooral verbruik/kosten laag wilt houden.
Mijn vorige NAS was een nog enorm veel slomere (echte) Synology met 1 ARMv5 core en 256MB RAM, en dat draaide prima, dus ik neem aan dat XPenology geen probleem is.
Maar daar weet ik niks van, ik had deze ook gekocht niet omdat de Synology te langzaam was, maar juist omdat ik van Synology DSM af wilde.
heb je meer info / site over die Chinese NUC'jes ?
Oeh, het was zelfs 64GB emmc, ik heb deze:
https://www.geekbuying.co...45.html?utm_medium=sysedm

Inmiddels wel wat duurder geworden dan vorig jaar maart. Vaak werkt het goed om gewoon bij mini pc's te zoeken op een bepaalde CPU bij de gebruikelijke chinese webshops zoals Aliexpress, geekbuying, gearbest, etc. Je weet nooit wanneer ze weer wat nieuws uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 23 juli 2024 16:47]

Anoniem: 696166 @menzo20 juni 2020 17:11
Als het is om een NAS te draaien kun je beter kijken naar de Odroid HC2: passieve koeling zit in de slimme behuizing.
Leuk dat 2,5Gb ethernet maar dan moet je wel meerdere pc's hebben met 2,5GB ethernet.
En dan moet je ook niet vergeten om een 2,5Gbit router te kopen...
En als je dan bij de routers kijkt, die hebben op de LAN poorten allemaal nog 1Gbit, alleen op de WAN poort 2,5Gbit of hoger.

Ik zou zeggen dat 't nog een beetje te vroeg is voor de consument om 2,5Gbit te nemen, tenzij je de kaart direct aan het internet kan hangen en je verbinding sneller dan 1Gbit is.

Of mis ik iets?
Je moet ergens beginnen.. zeker als je dit bordje in gaat zetten voor een NAS project heeft het zeker zin om toekomst vast te zijn. Veel switches hebben al een uplink/downlink die meer snelheid aankunnen.

Zeker als je met meerdere clients gelijk gaat connected is enige bandbreedte over best merkbaar. Daarom hebben sommige routers al een snellere WAN poort.
Maar die snellere WAN poort wordt juist niet vaak gebruikt.
Je ziet nu wel steeds snellere internetverbindingen maar voor particulieren komt dat tot nu toe nog zelden tot nooit (niet uitgezocht verder) verder dan 1Gbit terwijl je juist aan de LAN kant vaker te maken hebt met grote bestanden die je naar een andere PC wil doorsturen.

Future proof hou ik opzich wel van maar 't moet ook weer niet teveel gaan kosten, dan wacht ik liever nog even.
Weet iemand op het mogelijk is om van dat m2 slot weer naar SATA te gaan? Zou je bijvoorbeeld met een kabel naar een pci-e x1/x4 slot kunnen gaan?

Doel is meer SATA poorten voor nas gebruik.

[Reactie gewijzigd door skdevil op 23 juli 2024 16:47]

Die zijn er. Als je gaat zoeken goed opletten dat het voor nvme is en niet voor sata (aansluiting lijkt vaak hetzelfde).

Zelf heb ik een tijdje geleden deze besteld bij Aliexpress https://a.aliexpress.com/_BSw00s
Daar zit een Marvell 88SE9235 chipset in.

Dichter bij huis bij allekabels verkopen ze ook een hoop adapters: https://www.allekabels.nl...naar-4x-sata-adapter.html (weet alleen niet zeker of dat nvme of sata is).

Ook zijn er verloopbordjes verkrijgbaar die van het m.2 slot een 4x PCI express slot maken (in het verre oosten kosten die een paar euro).

[Reactie gewijzigd door alesandro_46 op 23 juli 2024 16:47]

Bedankt voor je reactie.
Gaat er veel stroom door zo’n slot heen? Bij een board als dit zit de m2 onderop dat maakt het behoorlijk lastig zo’n kaart te monteren.
Mits veilig zou ik het met een kabel verleggen naar een andere plek en daar omzetten naar een x4 poort voor raid kaart.
Door de sata poorten gaat alleen data, voeding gaat apart naar de discs. Geen idee hoeveel vermogen daar voor nodig is.

Voor de RockPi 4 heb ik een NVME extender board (is specifiek voor die SBC, maar het geeft een idee dat verlengen mogelijk lijkt). Het principe: een PCB met aan de ene kant een M. 2 aansluiting (gaat in je bord), aan de andere kant een aansluiting voor een ribbon cable (verlengkabel). Met daar weer aan een PCB die van de ribbon cable naar female M.2 aansluiting gaat.

Die M.2 naar 4x sata ligt hier overigens stof te happen. Mocht je interesse hebben stuur maar even een PB.
Is het nou eindelijk zover?
Gaan we nu echt een doorbraak zien boven de 1gbit netwerkadapters?
Dat ze standaard worden op moederborden etc.

We zitten sinds rond 2004 op gigabit met de pentium 4.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 16:47]

Oprechte vraag: Voor wat dan thuis?

Ik leg in datacenters netwerken met 10, 25, 40 en 100Gbit wekelijks aan en daar begrijp ik het echt. Thuis is echter alles CAT6 en Gbit. Stream Plex en Emby vanaf mijn Sonology NAS en dat werkt allemaal prima.

Wat is de use-case voor meer bandbreedte thuis?
Wat is de use-case voor meer bandbreedte thuis?
Omdat het kan? ;)

Ok, effe serieus, er is geen echte use case, tot misschien wifi6 (barf, die nieuwe naamgeving) er is, met throughputs van meer dan een gigabit. ( met er zijn bedoel ik: algemeen in gebruik, inclusief de upgrade wave2 zoals je vaak ziet bij wifi). Als je dan meerdere AP’s in huis hebt kan een 10 Gbit backbone nuttig zijn om alle draadloze devices op maximum snelheid met elkaar te laten praten.

Ik laat in het huis ook Cat6A aanleggen overal, om daar op voor te sorteren. En 1 van mijn switches kan al 1/2.5/5/10 Gbit aan. De opvolger voor de kantoor switch (we werken beiden vrijwel altijd thuis) krijgt ook 10Gbit.
NAS niet iedereen wil het in de cloud, of even heen en weer kopieeren van pc naar pc, er zijn voldoende zaken te verzinnen.

Als je naar Henk en Ingrid thuis kijkt, die hebben het niet nodig nee want dat is alleen maar streaming films en hier en daar een webspelletje en natuurlijk O365 voor werk.

Die verhaal werd ook 30 jaar geleden gezegt we zijn het niet nodig x y z...
Ik vind het interessant dat er steeds meer van dit soort bordjes uitkomen, klein en low-power, maar steeds meer mogelijkheden. Ik heb zelf een Pi 3B+ liggen voor Octoprint, maar wil eerdaags gaan stoeien met een tweetal Pi 4 bordjes voor webserver/databaseserver, voornamelijk om te kijken hoeveel ik daar kan uitslepen per Watt door anders om te gaan met websites dan normaal. Iets als deze H2+ is wellicht leuk voor in een later stadium, maar waarschijnlijk tegen die tijd alweer achterhaalt...

Ik ben ook benieuwd of we dergelijke kleine/passieve bordjes gaan zien met bv. een AMD Ryzen 5 4500U, volgens het artikel over de H2 hadden ze wel de AMD Ryzen 5 2500U overwogen, maar was die te duur. Ik vermoed dat daarom ook hier is gekozen voor een relatief goedkope 10W Intel CPU ipv. een krachtiger of energiezuiniger model.
Een stuk goedkoper dan een Intel NUC met dezelfde specs (met 4 cores moet je de 170 euro versie hebben, niet de 120 euro versie). Aan de andere kant zit hier geen behuizing bij.. Maar wel weer 2 NICs. Interessant!

Ik zoek nog zoiets dus ik zal hem overwegen.
Samen met de ODROID-H2 Case Type 1 (20€) lijkt mij dit ook nog een leuke 2 bay NAS. Iemand ervaring mee deze als NAS in te zetten met Xpenology of een Linux versie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.