QNAP kondigt netwerkkaart met 2,5-gigabit-ethernetaansluiting aan

QNAP heeft deze week zijn QXG-2G1T-I225 aangekondigd. Deze netwerkkaart beschikt over een enkele 2,5-gigabit-ethernetaansluiting en een netwerkcontroller van Intel. De kaart staat momenteel voor 47,19 euro te koop bij een Nederlandse webshop en is naar verwachting vanaf 3 september leverbaar.

De QXG-2G1T-I225 wordt aangestuurd door een I225-LM-controller van Intel, die eind 2019 werd geïntroduceerd. De netwerkkaart is niet voorzien van een koellichaam en heeft een pci-e 2.0 x1-interface en een singleslot-ontwerp. Volgens QNAP kan de netwerkkaart gebruikt worden met Windows 10, Windows Server 2019 en op Linux-gebaseerde besturingssystemen met kernelversie 4.20 of later. De uitbreidingskaart kan ook in nas-systemen van QNAP geplaatst worden, meldt het bedrijf.

De netwerkkaart is momenteel beschikbaar via QNAP. De kaart kost daar op het moment van schrijven 67 dollar, wat omgerekend en met btw neerkomt op ongeveer 68,45 euro. Momenteel staat de netwerkkaart om de Pricewatch voor € 53,-. De netwerkkaart is op het moment van schrijven echter nog niet leverbaar. Een Nederlandse webshop verwacht dat de QXG-2G1T-I225 vanaf 3 september leverbaar is.

De fabrikant meldt verder dat er 'in de nabije toekomst' ook 2,5-gigabit-kaarten met twee of vier 2,5GbE-aansluitingen uitkomen, maar het bedrijf noemt geen concrete releaseperiode. Deze varianten gebruiken dezelfde netwerkcontroller van Intel, maar zijn wel voorzien van een koellichaam en hebben meer pci-e 2.0-lanes. Het model met vier poorten heeft daarnaast een fan voor actieve koeling. QNAP bracht eerder al enkele nas-systemen en een switch met 2,5GbE-aansluitingen uit. Recentelijk brachten veel fabrikanten ook moederborden met 2,5-gigabit-ethernet uit voor AMD- en Intel-cpu's.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-08-2020 • 15:01

159 Linkedin

Reacties (159)

Wijzig sortering
Die hele 2,5gbit ga ik helemaal skippen en verwacht ook niet dat het lang zal bestaan, hetzelfde als bij HD ready is gebeurd.

Vroeger was het gewoon 10/100/1000 en nu gaat men rare dingen doen, de 5000 is te begrijpen maar 2500 is gewoon een duck-tape fix en heeft geen bestaandsrecht.
Het voordeel van 2.5Gb is dat je de bekabeling niet moet aanpassen t.o.v. 1Gb en de steeds sneller wordende SSDs ten volle kunt blijven benutten over het netwerk.
Maar dat laatste lukt met 2.5G nou juist niet. SSD's halen makkelijk 500 MB/s, wat veel beter past bij een 5G netwerk (of een 10G netwerk).
Maar dan kun je dus je hele huis opnieuw bekabelen. Met 2.5Gbit hoeft dat niet.
Als je de kabels een beetje redelijk hebt aan gelegd on the beginnen dan is het echt geen probleem om even een betere (glas) kabel aan je bestaande kabel te plakken en deze op die manier door de muur te trekken. Dus als je dan toch bezig bent kun je het net zo goed in een keer goed doen in plaats van nu honderden euro's uitgeven aan switch(es) en netwerk kaarten die je binnen de kortste keren toch moet vervangen omdat 2.5G totale onzin bleek en iedereen en zijn moeder de goedkopere 10G aansluitingen kocht omdat zij wel begrepen dat er zo iets is als verkeerde zuinigheid.
En in dit geval is het simpelweg onzinnig om te denken dat een rare tussen stap die net niet snel genoeg is om echt nuttig te zijn voor moderne toepassingen een nieuwe standaard zal worden.
De stap naar 10G is goedkoper dan de stap naar 2.5G en de snelheidsverbetering is 4x zo groot. Zal een bestaande wifi is snel genoeg voor mij gebruiker nu opeens 10G in huis halen? Natuurlijk niet, zullen de meeste mensen meteen een overstap maken naar 10G als ze alle kabels in het huis moeten vervangen? Natuurlijk niet, maar als je dan toch een paar honderd euro uitgeeft als fanatieke thuis netwerker dan zal je automatisch voor 10G kiezen in plaats van voor de 2.5G verbinding, en dat beetje extra werk om die nieuwe kabel te trekken mag het probleem niet zijn lijkt me.
Ben heel benieuwd hoe jij glasvezel gaat trekken door het met LC connector en al aan je bestaande UTP te plakken. Gaat echt niet heel door je bestaande bochten in de buizen komen. Zonder connectors zou het kunnen maar zelf glas lassen thuis is maar aan echt heel weinig tweakers voorbehouden die toevallig over de apparatuur kunnen beschikken.
Een SATA-SSD trekt al gauw 500MB/s (om nog maar niet te spreken over NVME) dus ver boven wat de 2.5Gb kan leveren.

Dat de bekabeling niet hoeft te worden aangepast klopt, maar dan is het dus precies wat mr_evil08 zegt: een manier om nog net iets uit de bestaande situatie te persen. (Beetje wat Ziggo doet met hun "Giganet" :X )
Dan kun je beter meteen overstappen op een variant die uitbreidingsruimte aan de bovenkant heeft.
Maar dat hoeft met 5Gbit ook niet.

Als je nu nog bekabeling hebt liggen die NbaseT niet aankan op 5, dan wordt het tijd die bekabeling te vervangen. Dikke kans dat het echt hele goedkope cat5e kabel is dit überhaupt net gigabit aan kan. Als consument kost het vervangen van zo’n kabeltje echt bijna niks.
Ik snap dit ook (nog) niet als consument.

1 GB internet is amper de norm. Sneller is er niet te krijgen. Waarom zou ik een losse kaart kopen. Tegen de tijd dat ik dit nodig heb zit dit gewoon op mijn MOBO.
Op de WAN (buiten huis) heb ik maar 100/100 wat niet zo veel is maar op local met mijn NAS ben ik gelimiteerd door gigabit lan. En kopen van snellere hardware, nics en switches, is belachelijk duur vergeleken met gigabit hardware.

Realtek heeft al een betaalbare optie maar kenners weten dat realtek instabiele drivers hebben.

Kan de normalisering van 2.5 ook wel als gunstig zien in kantoor ruimtes.
Tsja, kantoorruimtes, dat was iets van voor maart, toch?

Voor het allergrootste gedeelte van de mensen is de bottleneck de internetverbinding. Intranet-toepassingen, inclusief grote bestanden, verhuizen eerder naar ‘de cloud’ dan dat ze op een LAN blijven.

En als je dan een ‘use case’ hebt, dan kan het meergeld voor 10 Gbit en betere bekabeling waarschijnlijk ook wel uit. In kantoor met systeemplafonds snel genoeg getrokken.

Al met al voelt 2,5 Gbit vooral als een oplossing op zoek naar een probleem.
Er zijn wel uitzonderingen. Maar 75% van de mensen heeft dit niet nodig. Ik snap het dus voral niet omdat het zo'n kleine (iig prive) markt is.
Er is meer dan internet, lokaal netwerk kan wel degelijk voordelen hebben als het sneller is van cliënt naar cliënt kopieeren of een nas.
zowat iedereen en alles werkt vanaf de cloud. de nut om meer dan 1gbit vanaf kabel te trekken is useless, zodra je dat echt nodig hebt kom je vanzelf uit op Glasvezel(Sfp apparatuur)
1 GB internet is amper de norm. Sneller is er niet te krijgen.
Amper de norm?? De standaard is van 22 jaar geleden! Gigabit is al dik 15 jaar de defacto standaard voor bekabeld netwerk. Als je dat amper noemt..?

En sneller niet te krijgen? Zeer zeker wel. In datacenters zit men al op de 40 en 100Gigabit. 10 is daar al te min. Er zijn legio 10 gig switches te krijgen, ook voor de niet zo heel dikke portemonnee. Dus sneller is zeker wel te krijgen en je hoeft er niet heel veel moeite voor te doen.

Ik moest wel lachen om de post met de stroomverbruik discussie van @iceheart Als je je daar druk over maakt, dan denk ik dat je misschien terug moet naar 1 laptop met een draad naar je router. Voor alle mensen die er wel goed over nadenken: Stroomverbruik schuift al jaren heen en weer tussen onderdelen en componenten. Onder de streep zal het maar marginaal wat uit maken.
Internet ;-). niet ethernet ;-).
lol my bad :) Tenminste, als dat ook echt de strekking van de zin is.

En dan, wat heeft een internet snelheid met een LAN standaard te maken? En ga je echt je NAS 1 op 1 aan je internet lijn knopen? Ik denk dat iedereen dat van harte zou afraden. Maar nu wordt 't wel een rare discussie :D
Mijn stelling is dat verreweg de meeste mensen geen NAS hebben. De meeste zitten op WIFI.

Vandaar vraag ik me af hoe groot de markt is voor zo'n kaart.
Ik denk dat er best veel mensen een NAS hebben. Maar dat vind ik eigenlijk in het totaalplaatje irrelevant.

Ik snap de hele 2 1/2 Gigabit trend niet. De 5 Gbit net zo min trouwens. Waarom niet naar 10Gbit door? We gingen van de 100Mbit standaard naar de 1000Mbit (lees: 1 Gbit). Waarom nu niet door naar de 10Gbit?

De 1Gbit snelheid is al tenminste 15 jaar de standaard en bestaat al ruim 20 jaar. Moeten we 10 gig eerst nog inmasseren omdat anders mensen een te grote shock krijgen als ze in 1 x van 1Gbit naar 10Gbit gaan? Dat lijkt mij toch klinkklare onzin. Het voelt eerder als geld uit de tas kloppen dan een daadwerkelijk zinnige snelheid.

Daarbij heb ik begrepen dat veel chipsets voor de 2 1/2 en 5Gbit gelimiteerde 10Gbit chips zijn. En qua bekabeling, als je nu fatsoenlijke Cat6 kabels gebruikt, die je ook voor 2 1/2 en 5 Gbit nodig hebt, kun je ook prima 10Gbit draaien.

En zoals ik al over het stroomverbruik zei, is dat maar een marginale reden om niet over te stappen. Je verbruikt toch wel stroom voor je netwerk. Als je zo zuinig bent dat je dat naar verbruik per poort gaat terugrekenen, misschien moet je dan een andere hobby zoeken ;)
Datacentra gaan al over op 400Gbit/s QSFP-DD.

10gbit is best betaalbaar voor thuis. Glasvezel networking wordt ook steeds goedkoper.
Het gaat vooral om je interne netwerk. Als je bijvoorbeeld een NAS gebruikt, is het wel prettig om een snel netwerk te hebben. Voor internet hoef je het niet te doen, daar is de bottleneck tegenwoordig meer het renderen van de pagina dan het laden zelf.
Verschillende nieuwe Fiber en DOCIS modems beginnen intussen een 2.5G poort te hebben als voorbereiding op verdere stijgingen in snelheid.

Ook hebben verschillende 802.11ax access points een 2.5G poort als input omdat ax een gigabit verbinding kan satureren.

Dus op zich helemaal zo raar nog niet dat dit begint op te komen.
Ik ben benieuwd wanneer betaalbare 2.5Gbit switches daadwerkelijk beschikbaar worden. Als ik in de pricewatch kijk zie ik 1 exemplaar met minimaal 8 2.5Gbit poorten voor maar liefst 325 euro. Voor minder dan dat heb ik een switch met evenveel 10G poorten...

Ja, er is een 5-poorts switch door QNAP aangekondigd in Taiwan, maar die is hier dus nog niet verkrijgbaar en er is ook nog geen zicht op wanneer deze wel te verkrijgen is (laat staan in Nederland).

Vooralsnog leuk voor point-to-point verbindingen dus.

edit: @hieronder, die switch en pricewatch pagina's had ik dus zelf al gelinked. En 1 winkel die hem op preorder heeft, en een ander die niet eens aan consumenten verkoopt is naar mijn idee niet leverbaar/beschikbaar. Plus als dat het enige model op de hele markt is dat een paar betaalbare 2.5Gb poorten heeft, dan is er nog wel een weg te gaan met deze standaard ;)

[Reactie gewijzigd door spone op 16 augustus 2020 20:01]

QNAP QSW-1105-5T Switch5port 2.5Gbps auto neg Netwerk-switches

https://www.centralpoint....qsw-1105-5t-num-13124205/
Vanaf 30 augustus te koop voor 102 excl. btw
QNAP verkoopt nu al een 5 poorts 2.5G switch voor 120 euro.
We gaan de goede kant op!
pricewatch: QNAP QSW-1105-5T
Takkeduur als je het mij vraagt. Mikrotik levert voor dat geld 4x10 Gbit + 1x1gbit.
Het probleem blijft verbruik. Die switches staan kennelijk, ook bij thuisgebruikers, gewoon 10w per poort (aan beide kanten!) te verbruiken zodra je een verbinding hebt. VS 2-ish W per poort op 2,5gbit. Da's 50W extra verbruik als je drie devices 24/7 AAN die switch hebt hangen - dik honderd euro per jaar. Dan loont het al snel om nog een paar jaartjes een tussenstapje op 2,5gbit te maken... Want dat is voorlopig toch ook vlot zat.
Nope. 10 Watt voor een lege switch. 18W als je hem volstopt. Doe je er SPF+ naar RJ45 in dan komt er ongeveer 8 Watt per poort bij (maar dat trekt de meegeleverde voeding helemaal niet en de latency is dan ook hoger). Dus de +2 op je post is niet helemaal correct. Ja 10Gbit ethernet gebruikt meer stroom dan simpel gigabit. SPF+/glas of een DAC kabel is echter lang zo erg niet als mensen die 10Gbit over koper gaan doen: hogere latency en meer verbruik. Dat is de reden dat het ook zo duur is: de markt is echt heel klein voor dat soort spul (rekencentra hoeven het niet, en de thuismarkt voor 10Gbit is heel klein en een flink deel stapt gewoon in glas).
Thuis kun je ook net zo goed glas leggen. Ja de kabel is iets kwestbaarder (en prijziger maar niet extreem als je niet OM-4 moet hebben) maar zoals je zelf al aangeeft zitten we ook voordelen aan.
Als je maar 1 of 2 desktops naar de NAS moet hebben is eventueel een switch niet nodig, gewoon directe verbinding.
Ik heb thuis een backbone van glas en de servers/NAS zitten via 10Gbit. De clients via 1Gbit. Die laatste upgraden naar 2.5Gbit zou voor sommige leuk zijn, alhoewel ik mijn eigen werkplek al op 10Gbit aangesloten heb ;-)
Eén nadeel: de switch is nergens leverbaar!
Komt omdat het nog een pre-order is, zoals je ziet bij onder andere alternate. Zal binnenkort echt wel leverbaar worden.
pricewatch: ZyXEL XGS1010-12 deze heeft dat, hoewel de poorten verkeerd in tweakers staan
Kansloos, breng dan gewoon 10G uit. Alsof je toch eerst dit eruit wil melken.

Edit: ik lees velen over hun kabeltjes die 2.5G aan kunnen. Dat is prima. Dan hebben ze dus kabels aangeschaft die meer aan konden dan hun 1G netwerk. Dit is exact hetzelfde. Koop een 10G, dan haal je ook 2.5/5G over je huidige kabels. En als je dan later alleen je kabels vervangt, hoef je niet nog eens het kaartje ‘weer’ te vervangen. Totaal onlogisch.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 16 augustus 2020 18:27]

Kansloos, dat 10gbit, zolang je nog met cat5e kabels zit.

2.5gbit en 5gbit kunnen over bestaande cat5e kabels. 10gbit niet. Dat maakt voor veel situaties waarbij de snelheid van 2.5gbit voldoende is, het een interessante upgrade. Maar volgens mij is dat nieuws voor je.
Kennelijk realiseer je je niet dat Cat5e prima 10Gb kan doen mits kwalitatief goede kabel en onder de 35 meter. Ik acht de kans klein dat veel particulieren die grens gaan passeren qua kabellengtes....

Enige argument om met 2.5Gb en 5Gb te komen was de prijs van NICs en switches en omdat Cat5e over lengtes tussen 35 en 100 meter tot 5Gb ondersteunt, nogmaals dat lijkt mij niet het particuliere domein...
En het stroomverbruik: 10Gbit over Cat5+ verbruikt veel meer stroom dan over optische kabels.
Persoonlijk zou ik een usb-c (thunderbolt) pci-express kaart kopen.(komt binnenkort ook uit van qnap)
Die hebben een doorvoer van 40gbit en daar kan je een usb-c 2.5gbit of 10gbit ethernet adapter voor kopen. Zo verlies je geen pci express slot op je nas en kan je nog andere apparaten aansluiten

Voorbeeld adapter
https://plugable.com/products/usbc-e2500/
En wie zegt er dat deze kaarten en de argumenten van fapkonijntje op particulieren gericht zijn?
zit je gewoon alvast future-proof. Dat hebben diegene die dan nu 2.5G op hun kabeltjes kunnen halen toen ook gedaan met de kabels.

Dus totaal onzinnig om nu die 2.5g te kopen en later de kabels EN kaart weer vervangen.
Dat jij het niet nuttig vind bekend niet dat er geen markt voor is.
10GbE kaarten en switches zijn erg prijzig, en je hebt een goede performance winst van 1 naar 2,5...
10gbe switches zijn veel goedkoper dan. 2.5gbe apparatuur. Maar dan ook echt veel.
Ga maar eens kijken, Pricewatch prijzen zijn laag bij shops die niet per se okee zijn en mega hoog bij shops die het wel zullen leveren:

pricewatch: QNAP QSW-1105-5T niet leverbaar dus hoe betrouwbaar is de prijs?
pricewatch: Trendnet TEG-30102WS rond de 520 euro
pricewatch: Netgear ProSAFE M4200 €1000 euro
pricewatch: Cisco SG350X-24PD €1000 (gewone gigabit switch met 4 5/2,5 poorten)

Dus momenteel is er 1 switch die een beetje oke geprijsd is en die heeft 5 poorten. nou nou. Geen stacking ports nul. Dus je zult het er mee moeten doen.

Dit terwijl je een 16 poorts 10Gbe switch kunt hebben voor ~540 die wel stackable is:
pricewatch: Ubiquiti UniFi Switch 16-poorts 10Gbit

Of een die nog meer aansluitmogelijkheden heeft voor minder bandbreedte vereisende toepassingen: pricewatch: MikroTik Cloud Router Switch 312-4C+8XG-RM (CRS312-4C+8XG-RM)


Per poort zijn 10Gbe switches dus echt een stuk goedkoper. alleen de QNAP kan er per poort wel tegenop, maar dna vraag ik me weer af hoe zinnig een 5poorts switch is.
Ik ging inderdaad uit van de prijs van de nog niet leverbare switch.
Verschil tussen die en de goedkoopste 10GbE vind ik behoorlijk. We gaan het afwachten de komende maanden.
Ja dat hoor ik dus ook al maanden. tot op heden zijn er in nederland maar amper units verkrijgbaar. Zie ook hier in de pricewatch de gelinkte artikelen zijn de enige switches met 4 tot 48 poorten. daaronder is het nutteloos en meer heb je niet in 1 chassis.

Ik hoop dat Ubiquiti snel met zijn switch uitkomt. Staat nu eentje eeraly acces 24 poorts waarvan 12 gigabit en 12 poorten 2,5 gbe POE+. Zal wel samenhangen met de launch van hun wifi 6 AP's, want daar zijn die poorten expliciet voor bedoeld.

We gaan het zien. voorlopig vind ik 2.5Gbe niet interessant en maak ik misschien wel direct de overstap naar 40gbe of hoger. 10 wordt iig wel een minimum.
40 is wel een beetje een natte droom :9

Mag ik vragen waar je 10 of zelfs 40 voor nodig hebt?
Filetransfer over netwerk voor bijvoorbeeld video editting, NFS, streaming, SSD/compute/graphics over network. Dat soort dingen. Netwerk is dan toch belangrijk.
Nouja 16 poort... die Ubiquiti heeft 12 lege SFP+ slots, dus voor die prijs nog lang geen 16 werkende poorten. 10Gbit SFP+ zijn ook niet gratis.
Oke fair enough.

Maar als we dan iets als een 6-poorts XG pakken pricewatch: Ubiquiti UniFi Switch XG 6 POE

Dan is de prijs per poort nog steeds nagenoeg gelijk en heb je er POE+ bij.
De 1 Gbit standaard bestaat als sinds 1999(?) en het mag best dat een snellere variant standaard wordt bij consumenten. De SSD's en zelfs de traditionele harde schijven worden zwaar afgeremd door het trage netwerk. Ik wacht al jaren op een betaalbare 10 Gbit netwerkkaart / routers om de grotere bestanden / projecten sneller tussen mijn computers uit te wisselen.Ik begrijp ook niet waarom dit soort componenten zo extreem duur moeten zijn. De achterliggende technologie is ook al redelijk oud.
Qnap's eigen QXG-5G1T-111 5Gbit kaartje is verkrijgbaar vanaf €55,- in de pricewatch. Prijsverschil met de 2,5Gb is dus nu zo klein dat je net zo goed de 5Gb kan halen. Prijs van de 2,5Gb moet dus uiteindelijk ongeveer halveren om redelijk te zijn.
Zit zelf al enkele jaren op 40Gbe over glas,
Leuk voor NVME over ISCSI
Naar mijn id zijn ze jaren te laat met een upgrade op het bekabelde netwerk
Heb je wat linkjes van wat ik daarvoor nodig heb ?
Gebruik zelf een melanox conectx3 met glaskabel.
Melanox heeft daar ook switches voor, die vind je op ebay voor tussen de 100 en 200 euro voor een 40 poorts switch.
Heb op freenas me iscsi draaien, die ondersteund goed de netwerkkaart.
Heb op die manier overal in het huis razend snel toegang tot me steam library enzevoort
Die switchen maken nogal een forse hoop herrie. Ik lees 70,5 DBa!! en ook nog ff een heel bescheiden (kuch) 300 watt under load.. Da's toch niet te doen in een normaal huis?

Hoe heb je dat opgelost?

ik ben lang geleden gestopt met (oude) enterprise meuk in mijn huis. Dat vonden mijn vrouw en mijn stroomrekening echt heel prettig. je hoort ze gewoon door het hele huis janken als je pech hebt.
Heb de koeling aangepast en ze staan bij mij in het rack welke het geluid ook meer dempt.
Die 300w is alleen wanneer je dat ding vol belast, tuurlijk vreet het meer stroom dan bij 1gbit switches.
Het is overkill dat zekers, maar aan de andere kant hoef ik nu niet meer in elke pc een ssd te instaleren
je hoort ze gewoon door het hele huis janken als je pech hebt.
Sorry, de vrouw of de energierekening?


70 DBa is overigens veel, maar niet iets waar je niks aan kunt doen. Dat is immers voor die volle 300W. En daar kun je dus best wel wat op minderen.
Ik heb al 10j 22 connecties in huis met cat6e s/sftp kabel liggen. Dat zijn behoorlijk stugge kabels. Ik kan nu op cat8 springen maar wat is de zin hiervan ????
In 10j nog geen enkele 24-poort fanless switch gevonden laat staan routers die met een firewall dit aankunnen fanless. Ja kan makkelijk zo een 10gbit switch zetten maar de herrie in huis daar bedank ik voor alsook het permanente stroomverbruik.
Ik heb net een zyxel ax punt gekocht en daar kan ik met iMac net mijn lijn mee dichttrekken. Maar wel permanent 10w voor 1punt (idle)
Kortom ik wacht na zovele jaren op devices die uitgerust zijn met 10gbit kaarten en fanless switches (meer dan handvol poorten) routers en ap met een redelijk stroomverbruik.
Waar zijn ze ????
Waarom niet gewoon zoals Synology direct naar 10GbE...
bekabeling? 10g vereist veel meer, en kabel vervangen is een hoop gedoe en geld.
Ook op een mindere bekabeling kan je 10Gb spullen aansluiten. Je gaat alleen de maximale snelheid niet halen. Als je dat wel wilt zal je toch wat kabels moeten vervangen, maar dat kan ook op een later moment.
Het zal wel goedkoper zijn om hun bestaande 1Gb productlijn naar 2,5Gb te trekken dan naar 10Gb.
Maar als je 10Gb apparatuur zou hebben met oude (cat5?) bekabeling zou je volgens mij nog steeds sneller uit zijn dan 1Gb en waarschijnlijk ook 2,5Gb*. Vooral over korte afstanden. En als iedereen zou overstappen naar 10Gb zijn die producten waarschijnlijk ook nog goedkoper.
Dus je bekabeling vervangen zou volgens mij niet zozeer hoeven te gebeuren; en 10Gb is mogelijk nu al en sowieso over een langere periode een beter investering.
*Kon geen bronnen vinden, als die er echt niet zijn is het misschien een leuk tweakers-testje waard om de invloeden van kabels en lengte te meten met 10Gbit apparatuur.
Die 10gbit kaart kan gewoon terugschalen, dus op zich is het logischer om ineens naar 10gbit nic over te stappen
Ja naar 1

je moet wel een NbaseT geschikte kaart hebben om 5 en 2,5 te ondersteunen, anders zit je alsnog met poep.
Zoveel meer is dat niet en de meeste tweakers hebben bij nieuwe installaties al cat6 liggen.
Nou ik heb in 2016 gewoon voor cat 5 gekozen. Kostte een derde voor puur koper voor 100 meter en is de komende 15 jaar meel als zat.
Als je er later makkelijk beter kabel doorhen kan trekken ok, maar anders is het raar om nu nog cat 5 in je muren te gaan leggen.
Ik vind het sowieso vreemd als je Cat5 kabels gaat trekken, aangezien deze kabels maar tot 100mbit gaan. Cat5e kan wel 1000mbit aan (en 2500/5000mbit (ook wel 1000, maar dan tot een beperkte lengte))
Zitten wij hier op Tweakers?
https://standards.ieee.org/standard/802_3ab-1999.html

[Reactie gewijzigd door Fagussylvatica op 16 augustus 2020 20:07]

^dit dus. Dit is de reden waarom ik geen cat 6 maar 5e in mijn huis heb laten leggen. Je zegt het zelf al. Mijn huis is geen 35 meter hoog, breed of diep. mijn maximale kabellengte is 15 meter, en als de heren een fout hebben gemaakt en er ergens in de kruipruimte een giga lus ligt dan nog raak ik die 30 meter niet aan.

voor H.T.e.K.-en gebruik is cat5e echt de komende 15 jaar zat. Cat 6 is leuk maar heeft thuis, in een normaal huis(rij/2 onder een kap/appartement geen enkele usecase of meerwaarde. Tel daarbij ook nog eens op dat alle kids enkel wifi meuk gebruiken (en we daar de komende jaren ook stappen kunnen verwachten) en 10G (cat 6) is gewoon geld verbranden. Het is een "nice to have", geen "must have".
Prijsverschil Cat 5e/6(a) is anders bijzonder klein tegenwoordig. Dus het geld verbranden heb jij nu gedaan door oude meuk te trekken. Voor een paar grijpstuivers meer had je in elk geval een toekomstvaste investering gedaan. Verkeerde zuinigheid noemt men dat ook wel.
Prijsverschil was fors, als in 100+ euro.

Snelheidsverschil bij lengtes < 35 Meter: 0%

Keuze: makkelijk.
Helemaal mee eens. Ook belangrijk is dat Cat6 stugger is dan een goede Cat5e kabel (Belden). Die eigenschap maakt het verschil of je 1 of 2 kabels door 1 loze leiding kunt trekken. Maar ik vermoed dat lui als Clubbtraxx weinig trekervaring hebben. Ik zit ruim boven 10 km ;)
WiFi heb je voor gemak en niet snelheid. Ieder beetje is leuk meegenomen maar een concurrent voor de kabel is het niet.
Een groot deel van de consumenten is geen Tweaker hè ;)

Tablets, smartphones en laptops hebben de overhand, overwegend via WiFi.

Het is een prima concurrent voor kabel, alleen niet op directe performance. Voor de consument is die extra performance niet doorslaggevend boven en het gemak.


En eerlijk is eerlijk. De grootste/het gros van de reguliere internetaansluitingen zijn vgm nog steeds max 100/100. 500/500 en Gbit is een "dure" niche. En zelfs daarbij is de usecase van >1 Gbit bekabeling zeer beperkt.

Het is vooral interessant voor (weer hoofdzakelijk Tweakers) met dikke nas/server builds in huis.

Voor de rest van "het gepeupel" is volledig Gbit al een aardige brug verder
De grootste/het gros van de reguliere internetaansluitingen zijn vgm nog steeds max 100/100. 500/500 en Gbit is een "dure" niche
Dat vraag ik me af. T-mobile heeft immers best wel een leuke actie lopen waarbij je Gigabit glas voor een paar tientjes hebt. Ik ga het straks ook doen, niet dat ik het echt nodig heb, maar ik kan niet voor 500/500 gaan voor een lager bedrag. Dus ja dan maar dit. Ben dan nog steeds goedkoper uit dan een 500/500 lijntje los.
In 2018 staan we nog op de ranglijst met <40Mbit gemiddeld.
Nu.nl claimt dat we nu op gemiddeld 100Mbit zitten (geen bron verder), dat is eigenlijk al hoger dan verwacht wat mij betreft.

https://www.nu.nl/tech/60...uKz8fMpzsuu1glf59SKRxbYq0

Die T-mobile aanbieding is idd niet heel duur, vergelijkbaar met het 250Mbit ziggo pakket (als je ook tv enzo neemt).
Maar nog steeds is de usecase voor >1Gbit infra dan zeer dun in "normale" huishoudens
Ja maar usecase is anders dan of het er ligt. Met dit soort aanbiedingen gaat het hard. Ik bespaar €300 per jaar t.o.v. 250Mbit/s ziggo alles-in-1 dus "niet duur" is een understatement.

Ik denk zelf dus dat men in verglaasde gebieden best wel rap de gemiddeldes omhoog gaat trekken.
Gaat er bij mij als tweaker niet in waarom je zo een keuze maakt anno 2016. In stond in 201y voor dezelfde keuze voor o s nieuwbouwhuis, cat5/6. Bij mij was benabeling welgeteld 30% duurder en niet 300% wat jij noemt. Met andere woorden een meerkost van om en bij de 30 euro op een volledig huis. Voor mij een no-brainer om voor Cat 6 te gaan. Nu kan mijn netwerk ten minste met zekerheid de komende 15-20 jaar nog goed mee. Bij jou is het nu standaard al verouderd...
Mja ik heb een beetje hetzelde gevoel. In 2015 heb ik hier 300 meter Cat6 SC CU door het huis getrokken. Was toen een relatief duur rolletje van 180 euro, maar dat komt nog steeds neer op €0,60 de meter, zo heel veel goedkoper kan goede cat5e nou ook weer niet zijn, want het enige verschil zit hem in de isolatie en kernstabilisatie. Misschien 1 AWG stap minder, maar daar houd het dan ook mee op.
Tja reageren uit een onderbuik gevoel is nooit een goed idee.
JIJ weet immers niet wat ik betaald heb voor mijn rol met kabel. Dat was echt een schijntje omdat iemand als jij er vanaf moest omdat die toch cat6 wou en dus veel goedkoper voor mij.
Ik heb nu gigabit internet en sneller gaat dat echt niet worden aangezien de oplossingen om die data weg te kunnen pompen op een drive VEEL te duur zijn en echt niet snel in prijs zullen zakken.
Daarnaast heb ik binnen mijn Lan geen zware taken zoals 4k raw streamen van een server voor videobewerking en gaat dat er ook niet komen. Iets kunnen is leuk maar als de realistische workload er nooit gaat komen is dat natuurlijk vrij kansloos.
Daarnaast kan ik met gemak mijn netwerk nog minimaal 7x (10x in bepaalde use cases) zo snel maken mocht ik echt meer nodig hebben om een mysterieuze reden.
Daarnaast is mijn hele kabel netwerk met een uurtje veranderd en onder de streep kost het nog eens minder ook (aanschaf cat5 toen en cat6) nu als het zou moeten.

Al met al is cat5 dus een non issue in mijn case en voor bijna iedereen meer al snel genoeg met een enorme overhead.
En verouderd tja op papier is mijn auto ook al verouderd maar het does alles wat het doen moet en kan meer doen dus waarom upgraden als de upgrade gelijk staan aan geld over de balk gooien. Ik heb mij geld liever op de bank voor als ik het nodig heb.
Specs zijn leuk op papier en in je verkoop babbeltje maar de werkelijkheid is vaak anders en daar heb ik naar gekeken.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 17 augustus 2020 13:07]

Voor grotere afstanden heb je CAT6A nodig, dat heeft niet iedereen zo liggen.
Maar van alleen tweakers kan geen fabrikant leven. Als je soort mainstreamproducten levert moet het ook te gebruiken zijn voor mainstreamklanten. En een beetje tweaker koopt toch geen kant-en-klare NAS? Die bouwt het zelf en dan is deze hele discussie niet nodig. Dan gooi is er gewoon 100G SM tegenaan. Goed, de QSFP-tjes kosten wat, maar dan heb je ook wat.
2,5 Gbps is vooral een interessante standaard voor mensen die uit hun bestaande bekabeling nog nét even meer willen persen. Ik zie ook voor me dat toekomstige moederborden en apparaten 1 Gbps gaan vervangen voor 2,5 Gpbs.

Al met al niet interessant als je kabels gaat vervangen, dan kun je inderdaad net zo goed voor 10 Gbps gaan. Vind je het echter prima zo, dan komt er vanzelf een punt dat al je apparaten ineens 2,5 Gbps doen. Gratis upgrade, dikke prima.
Al met al niet interessant als je kabels gaat vervangen, dan kun je inderdaad net zo goed voor 10 Gbps gaan.
Vraag ik me af. Voor een backbone misschien, maar als cliënt verbinding in een normaal huis is glas, naar mijn idee, gewoon duur en gevoelig. Tenzij je er echt een user case voor hebt, zou ik privé altijd utp verkiezen boven glas.

Edit: ja, voor short runs kun je ook 10gbit over utp duwen, maar of dat ook dwars door een huis werkt?

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 16 augustus 2020 18:29]

Valt mee hoe duur het is hoor. zeker op multifiber runs is het wel goedkoper. zo heb je 15 meter multifiber met connectoren 24 units, al voor 110 euro. Dat is stiekem €0,30 de meter. Goedkoper dan koper trekken en daarmee dus heel handig voor interconnects tussen knooppunten in je netwerk.
What? Waar, wanneer? :) Je bedoelt de topmodellen zeker? :(
Omdat je dan meestal ook je 'vaste bekabeling' zal moeten aanpassen. Als je alleen via een patchkabel op de switch zit is 10g wellicht net zo handig; maar als je bestaande bekabeling wil gebruiken kan het een prima oplossing zijn vooral omdat er maar weinig toepassingen zijn waarvoor een workstation/pc 10G nodig heeft
Ik begin stilletjesaan aan glasvezel te denken en 10Gbit.
Het probleem met 1Gbit is als je al bestaande kabels {achter de plint} van Cat5e . of als je een paar honderd meter aan kabels door buizen, plinten en al hebt lopen dan is upgraden niet zo zeer gemakkelijk

dan is 2.5Gbit de oplossing.
Want er zijn niet veel thuisgebruikers die ook echt 10Gbit gebruiken of nodig hebben.
Vooral omdat er nog geen providers die 10 Gbit voor thuisgebruik leveren.
Tweak levert 10Gbit/s voor thuisgebruik. Er komen er vanzelf meer.
glas in huis? - waarom? de ervaringen die ik met glas heb is dat het vooral kwetsbaar spul is dan wil je toch niet in elke muur met glasen kabeltjes gaan kloten als er nu eens echt goedkope >10gbit switches waren en wifi AP's dus van een glazen backhaul konden genieten - dan ... dan ja misschien, maar anders.... pff - teveel moeite.
Gewoon achter de plint voor de systemen die het echt nodig hebben. Niet alles hoeft aan het glas.
En dat is wat de ware tweaker onderscheidt van het klootjesvolk...
Intern is dit wel leuk. Extern niet zo, 1gbit is toch wel het snelst wat de upper end in het consumenten aspect heeft. 2.5gbit of 10gbit lijkt mij intern wel mooi, maar voor data up/down via de isp, lijkt mij niet te doen voor de meeste
En dan moet je nagaan dat ze in nieuwbouwhuizen nog steeds cat 5e leggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee